Jurnal de criză – ziua 60

Părerea oricui despre ce o să fie după ce se redeschide țara e irelevantă. Stop it. Get some help. Nu există părere sau discuție mai nocivă zilele astea decât asta. Nici măcar glumele de kkt care vor veni cu cireșele. Toată lumea vrea afară, aia e, așa facem, ce-o fi o fi.

Canalul care va fi folosit ca exemplu când vor vrea să cenzureze Youtube e ăsta. Au testat un pic apele acum, le vor testa și pe viitor.

Nu mai ține minte nimeni scandalul ăla de săptămâna trecută cu măștile pe fața doctorilor portretizați ca sfinți. Că nu era important. A fost o nadă, am mestecat-o, ne-a distras un pic atenția, aia a fost.

2021-will-be-our-year

Memes:

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

113 comentarii

  1. „Stop it. Get some help. Nu există părere sau discuție mai nocivă zilele astea decât asta. Nici măcar glumele de kkt care vor veni cu cireșele.” -> Posteaza 27 de glume cu COVID, 5 secunde mai tarziu :))

  2. Dacă am lansa zvonul că virusul se transmite prin cireșe oare o să le scadă prețul?
    Oricum Bill Gates o să fie vinovat și pentru asta.

  3. Ma surprinde faptul ca multi dau vina pe Bill Gates si nimeni nu mai da vina pe Soros. Hello, asta se numeste discriminare!! :-)

    • Soros finanteaza proteste sa destabilizeze tari sa faca bani, Gates e cu controlul populatiei ca sunt prea multi oameni pe planeta.

      Sper ca esti lamurit acum si pe viitor nu o sa mai faci confuzii.

    • @sin: Si amandoi fac parte din grupul de la Bergenbier, nu? ;-)

    • De 30 de ani Bill Gates tot inventeaza vaccine si mancaruri daunatoare sa decimeze populatia lumii. Si cumva noi suntem tot mai multi si avem o speranta de viata cat mai mare.

      Soros e inventie noua.

  4. Bă Vali bă, cum căcat ai dat de canalul ala cu Metin ?

  5. NOU
    #19

    Îmi place la nebunie ca la report nu este categoria Fake news, adică până la urmă banii nu au miros

  6. Nu sesizați parcă un regret în tonul reporterilor și realizatorilor tv că începe relaxarea?
    Covidul ăsta a fost ca o elodie pentru ei. Numai priviți aspectul ecranelor fiecărui post în parte, sau toate la un loc.
    Eu nu înțeleg indignarea cretinilor oripilați de faptul că oamenii se plimbă prin parcuri sau pe stradă fără mască, când de fapt după relaxare se vorbește despre obligativitatea purtării lor în spații publice ÎNCHISE. Ăștia sunt reporterii noștri. Iar pentru cei convinși de utilitatea lor, cum să zic: dacă cineva trage o bășină într-o cameră, în zece secunde mirosul ajunge în toată încăperea, inclusiv la organele olfactive – parte a sistemului respirator – ale celorlalți, și a traversat două straturi pentru asta (trei, dacă omul are și izmene). De ce își închipui cineva că cârpele de pe față i-ar proteja cumva împotriva mirosului/virusului?
    Plus felul cum mestecă un mesaj care, dacă nu trădează imbecilitatea celui care îl rostește, atunci parcă e făcut să mascheze numai intenții malefice: „Lumea nu va mai fi la fel.”
    Adică:
    – medicii nu vor mai lua șpagă în spitale
    – polițiștii nu vor mai sta ca popândăii în tufișuri, ci se vor ocupa numai de prinderea infractorilor
    -mallurile (motorul creșterii economice românești, bazată pe consum) vor falimenta, spre beneficiul dughenelor de cartier
    – plajele românești vor fi mai aerisite
    – restaurantele vor fi mai curate decât farmaciile
    – fotbalul se va numi „sportul cu balonul cilindric” din hârtie

    • Virusul se raspandeste in general prin stropii pe care-i lansezi tusind / stranutand. Deci, ca sa mergem pe comparatia ta, chilotii si pantalonii tin stropii de cacat departe de noi, daca ai o sulfuroasa lacrimogena. Acu’ nus’ cum basesc unii barbati, dar cam asta e situatia. :D

      Revenind la subiect, cine e istet nu se va baga in gramada din prima zi, cine nu, va face statisticile de dupa ‘eliberare’.

  7. Aia cu Youtube e dumnezeu :-)))

  8. Un singur lucru e de corectat: in loc de toata lumea vrea afara, toata lumea E DEJA afara.

    Am fost ieri pe 30 de grade sa scot copilul la aer, eram singurii doi fraieri cu masca plus inca 5-10 oameni maxim.

    • Acum iese lumea ca se poate si fara masca, da dupa 15 cand se va cere masca o sa iasa mai putini :).
      Doar mie mi se pare aberanta, ca acum in spatii inchise poti intra fara masca, dar din 15 mai masca ar fi obligatorie?

    • Mie mi se pare mai aberanta luna aia in care au sustinut sus si tare ca mastile nu ajuta, ba chiar mai apareau experti pe la tv care explicau ca mai mult rau face…

    • @Big
      Povestea cu măștile e încă neclară. Adică nu îmi este clar cine pe cine protejează sau dacă unicul rol este sa ne facă sa fim conștienți ca încă e pandemiei.
      Adaugă asta și la faptul ca OMS a zis că nu sunt utile și apoi sunt utile și lumea are tot dreptul să fie confuză.
      Și partea și mai interesantă vine din Danemarca unde măștile nu sunt obligatorii deoarece nu sunt date cum ca ar ajuta: https://www.google.com/amp/s/www.thelocal.dk/20200511/why-is-denmark-not-recommending-face-masks-to-the-public/amp
      Oricum ce va fi, o sa fie interesant, ori am evitat prăpastia în ultimu moment ori intram în ea cu viteza maximă.

    • @Fuzz, nu vezi nimic ironic in comentariul tau?
      Te plangi ca „lumea” este DEJA afara, tu fiind unul dintre cei care a iesit la plimbare.

      Ceilalti sunt nesimtiti ca nu poarta masca (masca nefiind obligatorie), dar pentru tine este normal sa iesi la plimbare (desi momentan este ilegal sa faci asta).

    • fraieri si erati. De ce ai purta masca in aer liber? Toate studiile spun ca e improbabila. Iar despre contagiozotatea asimptomaticilor, toate studiile spun ca este incerta. Masurile s-au luat pe worst case, dar transmisia (posibil) asimptomatica este doar dovedita ca ar exista, nu si ca e regula sau ca e macar semnificativa. Chill si poarta masca doar inauntru.

    • @andrei g
      Unde scrie ca e ilegal? „A scoate la aer” inseamna si plimbatul in apropierea locuintei si mersul pana la magazine, lucruri legale.

    • *improbabila transmiterea.

    • @AndreiG; sa iesi afara 10-15 min in jurul locuintei pentru o scurta plimbare este legal.

    • @asdad2005
      In plus, mai stii vreo tara din UE care sa fi facut purtarea de masti obligatorie la birou? Ajuta, nu zic nu. Dar de ce doar noi? :)

    • Gata! Dresajul s-a produs. Oamenii au ajuns sa vorbeasca in termeni de legalitate pe plimbări afară, respirat prin măști, scos copiii afară.
      Peștișorul din acvariu se crede in ocean.

    • @adi
      Si pe lucruri incerte, tratate diferit de la o tara la alta.
      Oricum, in sfarsit a ajuns ceva sa fie cu adevarat mai rau decat inainte de ’89 :)

    • @S, @Florin, la care categorie se incadreaza plimbarea?
      Singura care vad ca s-a incadra ar fi asta „5. activitate fizică individuală”. Dar totusi nu este chiar activitate fizica.
      Doar intreb, eu sunt putin in dilema aici.

      @S, „a scoate la aer” nu inseamna mers pana la magazin.
      In plus, nu exista criteriul de mers pana la magazin in declaratie.
      Ai doar asta:
      „2.asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază”

      Sa nu intelegeti ca eu ma opun plimbarii copiilor. Fiecare face ce vrea si analizeaza nevelul de risc la care este dispus sa isi expuna copiii.
      Doar comentam ca, desi @Fuzz considera ca oamenii sunt inconstienti ca ies fara masti afara, el a fost la fel de inconstient si a iesit cu copilul intr-o zona de risc.
      Mai ales cand se presupune ca masca ii protejeaza pe cei din jur, nu pe tine.

    • da, au luat aer pe drumul catre punctul de asigurare de bunuri de baza. Sau in cursul desfasurarii activitatii fizice.
      Critica ar fi mai mult pe presupunerea lui ca si ceilalti nu faceau acelasi lucru. Iar cu masca e o idiotenie totala, cat timp nimeni nu zice ca e recomandata in aer liber (nu obligayorie, recomandata!) Adica or fi niste politicieni idioti din italia sai spania, dar daca ne luam dupa toti idiotii…

    • Exact asta am zis si eu, ca nu este normal sa ii critici pe altii care fac acelasi lucru ca tine.
      Purtarea mastii este doar o recomandare, la fel cum este si recomandarea sa nu iesi din casa decat pentru situatii urgente.

    • bineinteles. Si eu sunt singurul care poate decide ce e urgent pentru mine, nu cred ca s-a legiferat si gandirea prin vreo ordonanta

    • @Andrei G – atata timp cat si eu si copilul purtam masca, umblam cu gel dezinfectant dupa noi, avem un traseu mai atent ales (a se citi mergem pe trotuarul neaglomerat sau printre blocuri) si pastram toate masurile recomandate eu nu vad o problema sa scot copilul o data pe saptamana afara din casa cate 15-20 minute – cu declaratia dupa mine si inclusiv copilul trecut pe ea ca sa evit vreun cap de creta mai istet.

      Problema sesizata de mine e ca lumea e iesita sa stea efectiv afara cu orele, nu au nici masti, nimic – unii chiar i-am auzit cum stateau frumos intr-o zona in fata unui magazin si doar ce le sosise o comanda de la McDonalds ca sa nu intre in casa (vorbesc de un grup de 7-8 parinti cu 4-6 juniori dupa ei).

    • Nu mai puneți botu’ la toate prostiile. Ce să zic, a citit românu’ @S toate studiile și acum îi învață și pe alții ce să facă. Doar că US, Germania și alte state fac fix pe dos.

      CDC în US: „We now know from recent studies that a significant portion of individuals with coronavirus lack symptoms (“asymptomatic”) and that even those who eventually develop symptoms (“pre-symptomatic”) can transmit the virus to others before showing symptoms.” – de aici https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cloth-face-cover.html.

      Germania: https://www.marketwatch.com/story/germany-requires-everyone-to-wear-a-face-mask-as-coronavirus-spreads-2020-04-23

      Nu mai răspândiți căcaturi. Nu e momentu’, și în plus, prostiile în care credeți s-ar putea să afecteze viețile altor oameni.

    • @Fuzz, argumentul cu declaratia este fix degeaba. Declaratia nu te protejeaza de imbolnavire, te protejeaza eventual doar de amenda.

      Poate ca si persoanele alea care stau 1 ora in fata blocului se uita cu un ochi critic la cei care stau cate 2 ore. Iar cei care stau cate 2 ore se uita cu un ochi critic la cei care vor sa se redeschida restaurante, salile de fitness si mallurile. Si asa mai departe.
      Ideea esta ca toti au incalcat aceleasi recomandari.

    • @Big – pt că nu se găseau măști suficiente in europa a fost mai ușor să se bage o dezinformare cum că măștile sunt inutile.

      @adi – e uluitor cat de repede sunt dispuși oamenii să renunte la libertăți daca se orchestreaza o isterie in mass-media, de variola au murit între 300-500 de milioane de oameni până în 1979 când s-a eradicat și nu era nici un fel de carantină la nivel mondial nici macar in 1969 când a fost vârful cu peste 15 milioane de morți.

    • a aparut mistica coronavirusului. Unde regulile , doar pentru ca sunt porunci, conteaza la fel de mult in lupta cu virusul ca si stiinta.
      Conform regulilor, lupti cu coronavirusul la fel de mult atunci cand eviti sa te plimbi singur ca atunci cand eviti sa stranuti pe fata cuiva. E asta conform cu stiinta? Nu.

    • @S, da, este confom cu stiinta statisticii. Riscul generat de o anumita activitate depinde si de numarul persoanelor implicate.

      In plimbarea normala pe strada (fara restrictii), intr-o saptamana intalnesti minim 2-3 mii de persoane. In schimb, probabil se va intampla sa stranuti direct in fata a maxim 2-3 persoane.

      Daca doar prin trecerea pe langa o persoana bolnava ai risc de 0,1%, rezulta ca un pacient pozitiv va imbolnavi 2-3 persoane.
      Iar daca la stranut procentul este de 100%, ajungi tot la cele 2-3 persoane.

    • trebuie sa treci indeajuns de aproape de alea 2-3000 si sa se intample si ca alea sa treaca prin picaturile tale la indeajuns de scurt timp cat sa mai fie infectioase si trebuie si sa ai doza virala indeajuns de mare sa le infectezi si trebuie sa fie si zilele in care ai putea sa si dozele virale atat de mari. Cred ca 0,1% e de fapt 0,00001%.

    • @mihai
      Transportul public nu inseamna in aer liber si in birou

    • @mihai
      „S-ar putea” nu e destul. S-ar putea si ca sa iti inspir noxele de la masina si sa fac cancer. S-ar putea si sa pierzi controlul masinii si sa dai peste mine.
      Dar, whatever, sunt de acord cu masurile luate, nu m-au afectat cine stie cat. Prelungirile fara criterii clare si dovedite ma ingrijoreaza.

    • @S
      Mai citește o dată asta: „even those who eventually develop symptoms (“pre-symptomatic”) can transmit the virus to others before showing symptoms”. De-aia porți mască în spațiul public, deșteptu’ pământului, să îi protejezi pe cei vulnerabili. Poate ești asimptomatic și transmiți virusul în jurul tău, fără să știi.

      În Germania e obligatoriu să porți mască și în magazine. Sensul acestei măsuri e să limiteze răspândirea virusului atunci când distanțarea fizică între persoane nu este posibilă. Sau tu crezi că virusul se răspândește doar dacă stai la înghesuială în magazin și transport în comun? Dacă stai în parc sau la terasă și sunt zeci de oameni lângă tine, atunci nu se mai transmite?

      Deșteptu’ pământului, șansele să faci cancer de la noxele mașinii sunt infinit mai mici decât șansele să te asculte altul pe tine și să umble fără mască dar cu virusache în bot, pasând boleșnița mai departe, eventual către categorii vulnerabile: bătrâni, diabetici. În plus, cancerul nu e contagios, deșteptu’ pământului, comparația ta nu are sens.

      Știi să citești, dar nu înțelegi esențialul. Faci cherry picking pe ce-ți convine, ignori restul. Nu, toate studiile nu susțin ce tâmpenii susții tu, vezi în primul link, cel cu CDC, ai o listă de studii în josul paginii.

    • @S, cat de aproape trebuie sa treci de acele persoane? Cam atat de aproape este suficient?
      https://bit.ly/2SZEfTc

    • eu citesc studiile si concluziile lor, nu ma bazez pe interpretarea cdc, care e worst case, nu neaparat realitatea.
      Nu conteaza ca noxele nu sunt contagioase, conteaza ca, la fel ca la o boala, daca stai in mijlocul lor, te poti imbolnavi. Probabilitatea initiala o fi mai mica pe termen scurt si de la o masina. Dar cand sunt multe masini si expunerea e constanta…
      Nu aleg ce imi convine, vad ce scriu cu subiect si predicat cercetatorii in studii: incertitudine!
      Iar cand e incertitudine, trebuie sa pui la indoiala siguranta politicienilor. Astia din vest au fost atrasi in o groaza de razboaie pe baza falselor certitudini ale politicienilor si organismelor, in conditiile in care in studiile de baza certitudinea nu exista. De ce am avea oncredere ca si acum e la fel? E important sa respecti regulile (eu nu am mai iesit de mult din cartier) dar e important sa le pui la indoiala cand vezi ceva contradictoriu. Ctiticatul nu inseamna nerespectat.

    • @Asdad: Mastile au dovedit eficienta in practica asa ca nu mai conteaza cine protejeaza pe cine.

    • e perfecta discuția asta pentru ce se întâmplă acum pe la noi (chiar pe planeta).
      Țarcul a fost montat (atât fizic, cât și de idei), voi proștilor aveți voie sa faceți ce vrei voi dar în incintă :)

      Sunt uimit cum foarte mulți oameni, altfel de dreapta, vor ca statul să aibă grijă de ei, responsabilitatea personală, practic, nu mai există. Delegarea propriei responsabilități vine la pachet cu controlul total al ăluia de i-o dai.

    • @S

      1. Ai început prin a susține că n-are sens să purtăm mască în aer liber, că așa scriu toate studiile. Ceea ce e o prostie. Nu ai citit toate studiile. Nu ai capacitatea asta, niciun om nu o are. Nu ai mai multă competență în domeniul ăsta decât toți oamenii de la CDC. Nu ai cum, e imposibil.

      2. Când e incertitudine, primează siguranța ta și a celor din jurul tău.

      Pune-ți mască dacă-ți pasă de ceilalți, e posibil să îmbolnăvești alți oameni, chiar dacă nu ai simptome. E posibil să te îmbolnăvească și alții pe tine. Any mask is better than no mask – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-mask/art-20485449.

      „The assumption should be that airborne transmission is possible unless experimental evidence rules it out, not the other way around, says Tang. That way people can take precautions to protect themselves, he says.” – virologist Julian Tang at the University of Leicester, UK – https://www.nature.com/articles/d41586-020-00974-w

      În fine, degeaba citești dacă selectezi doar ce-ți convine și nu înțelegi esența: fă tot ce poți și ține de tine să te protejezi și să îi protejezi și pe ceilalți. Probabil aștept prea mult de la un cineva care răspunde ca un psihopat: „‘S-ar putea’ nu e destul” – cu alte cuvinte, posibilitatea morții unor oameni e irelevantă, important e să fie probabilitățile peste un epsilon suficient de mare.

    • Asdad2005, tampitul ala de la OMS ar trebui calcat pe cap, pentru cacaturile pe care le-a facut. Am urmarit distractia cu COVID din ianuarie, ca stau in cartier chinezesc si ma anuntase vecinu’ ca au carantina deja si ca e o boala suspecta, si lache asta de la OMS a tinut coada sus ca nu e pandemie, pana s-a futut meciu peste tot. Sa nu zic si de masti, ca le citeam articolele zilnic si spunea la inceput ca nu e buna masca.

      Am inteles ca nu dorea sa ramana doctorii fara (ceea ce oricum s-a intamplat), dar, poate ca, daca toata lumea purta cacaturile alea pe bot, nu se ajungea la asta… Dar oricum raul a fost facut :(

    • Observ ca discuția despre utilitatea măștii e departe de a fi bătută în cuie.
      Ca și idee ambele argumentații pro și contra purtării de masca sunt foarte atrăgătoare și în acest moment nu știu cine are dreptate. Constat doar ca subiectul este foarte sensibil întrucât oamenii nu iubesc ideea de a le fi impus ceva, vezi situația dată.
      Din ce am citit și vorbit cu oameni mai in tema situația e foarte simplă:, la câte se știu despre acest virus o masca nu ar ajuta, nici nu ar incurca. Prin urmare, pentru ca vrem sa fim siguri masca va fi obligatorie în anumite situații și cam asta au gândit cam toate țările printre care și România.
      Acum ce se va întâmpla după 15 mai chiar nu pot ști, unii vor respecta lucrurile astea, alții își vor baga picioarele. Însă ce pot ști este ca după data de 15 mai preturile la măști vor creste, ca doar suntem tara capitalistă.

    • @mihai
      Si tu selectezi doar ce iti convine. Tang ala zice una, altii zic altceva, respectivii nu sunt pro masca in exterior. Poti sa fii precaut, bine, dar nu avea pretentia ca toti sa fie, pe baza unor lucruri neclare, cum e gradul de contagiozitate a asimptomaticilor sau contagiozitatea prin aerosoli. Daca chiar nu te intereseaza probabilitatea, doar posibilitatea, ajungem iar la intrebarea de ce nu ne abtinem de la absolut tot ce poate face rau altor oameni. Cum ar fi emiterea de noxe, cand esti prea egoist ca sa mergi pe jos sau cu autobuzul. Iar doctorii zic multe strict pe domeniul lor, fara sa ia in calcul alte implicatii. Normal ca pentru a reduce la zero covid19, in conditiile in care nu tii cont de nimic altceva, cel mai bine e sa te ingropi in casa pentru totdeauna, sa iesi cu masca si sa nu mai ai contact fizic sau apropiat cu absolut nimeni. Asa sansele sa invingi covidul cresc. Natalitatea sa fie zero, ce conteaza. Sa nu se mai futa nimeni, ca e posibil ca toti sa fim infectati. Sa ne izolam ca in planul lui streinu cercel. Mergi cu masca in aer liber, pe strazi pustii, ca poate e sansa sa apara cineva langa tine. Foarte bine.
      Dar e totalitarism abject sa imi impui mie lucruri pe baza unei posibilitati, pe baza a ceva nedovedit, doar presupus. Ca cica e posibil (din nou, unde e probabilitatea?) sa coste vieti. Unde e dovada ca o sa coste vieti, daca si cauza acestui cost este tot ceva posibil, nu probabil? Construim scenarii cu morti posibile, nu probabile, din cauze posibile, nu probabile. Daca boala era atat de transmisibila, nu aveai intre 5% din teste pozitive in Romania,ci mult mai mult. Ca nu a fost lockdownul atat de dur si oamenii mai locuiesc in familii, nu singuri. Eu am o cunostinta care nu s-a infectat, desi nevasta-sa a avut covid19. Si nici copilul lor nu s-a infectat. Asa ca nu renunt la libertatea mea pe ipohondrii. Si venim cu santajul cu mortii…pai care e probabilitatea aia de deces? Daca e foarte infectios, cum sustii, inseamna ca sunt mult mai multi infectati decat se stie, iar probabilitatea aia de deces incepe sa semene cu cea de la gripa. Ca sa nu mai zic de comorbiditatile vietii…

    • @S

      Diferența e că eu nu pretind să știu ce scrie în toate studiile, și când iau o decizie mă gândesc și la cei din jur. De-aia aleg să port mască. E 3 lei o mască, nu e o avere; dacă nu-ți permiți, poți improviza.

      Tu pretinzi că ai citit toate studiile și iei decizia de a nu purta mască pentru că procente. Nu te gândești la cei din jur. La naiba, nu te gândești nici măcar la costuri. O iei pe arătură cu politică și războaie și stat totalitar.

      Faci cum consideri, dar vezi că până și în linkurile trimise de tine scrie altceva: „The filtration capacity of home-made mask is lower than that of medical masks, but they do offer outward protection, despite imperfect fit or adherence”.

      Ori n-ai citit, ori n-ai înțeles ce-ai citit.

      Pui la îndoială contagiozitatea virusului că știi tu pe cineva care nu a dat altcuiva. Bravo, felicitări, așa se iau deciziile. Mai bine căutai să vezi cât e R0, e cel puțin dublu față de gripă.

    • nu am pus deloc la indoiala eficacitatea mastii. Nici contagiozitatea generala a virusului. Dar daca citesti studiile, o sa vezi ca contagiozitatea asimptomatica e incerta. Nu am citit toate studiile. Trebuia sa zic ca toate pe care le-am citit nu se arunca sa dea ca sigura contagiozitatea asimptomatica, sau ca ea exista intr-o proportie semnificativa a cazurilor. Tind sa cred, de data asta ca parere, nu citat din studii, ca daca transmiterea asimptomatica e semnificativa trebuie ca un procent mare din populatie s-a infectat deja. Daca circula din noiembrie in Europa si daca contagiozitatea asimptomatica e atat de mare, in Romania ar cam trebui se fi infectat deja milioane de oameni. Atat de la inceputul anului, cat si din martie incoace. Daca o boala cu milioane de infectati a produs 1000 decese (+inca o mie, cine stie, inainte sa se faca testari, in dec-feb), te las pe tine sa-i judeci gravitatea. Daca totusi numarul infectatilor e mult mai aproape de cei 16000 oficiali, inseamna ca contagiozitatea chiar nu se apropie de worst-case-ul pe baza caruia s-au luat masurile. Nu pot exista simultan o contagiozitate foarte mare si doar 16000 de cazuri la 20 milioane. Dupa atat timp si fara carantina gen wuhan.

    • ma intereseaza ceilalti, dar nu cand nu am avut simptome. Nu e sustenabil ca toata lumea sa presupuna ca e infectata fara absolut nici un indiciu. Si sa o faca pana la infinit. Pentru ca vaccin…dream on.

    • si in magazine purtam masca dinainte ca macar sa zica ca va fi obligatorie. Cand nu ziceau mai mult de cuvantul recomandare.
      Dar in aer liber (si fara simptome) sa accepti doua chestii incerte? ca un numar important de asimptomatici sunt contagiosi si ca virusul este contagios in aer liber (altfel decat prin contact imediat direct cu picaturi).

    • Iar legat de purtarea mastii la locurile de munca, consider ca e abuz daca un angajator va obliga pe cineva sa faca cu masca, la birou, aceeasi munca pe care o putea face fara masca, de acasa. Si, de ce nu, atentat la sanatatea publica, pentru ca masca nu e mai eficienta decat niste kilometri de distantare.

  9. Sunt toti in spatele blocului cu copil, catel, purcel, biciclete, mamici si bunici. Si trecura 60 de zile! Pfiii!

  10. Eu dau raport cu spor și voie buna la paginile de fb/canale de YouTube cu subiect coronavirus, 5g, antivax, chemtrail, flat earth, prietenul nostru imaginar jessus navas dar oricum nu se întâmplă nimic, presupun ca aduc audienta și poți vinde reclama.
    Csf? Ncsf?

    • Cel mai frumos e când îți spune Facebook că inteligența artificială e carantinată la domiciliu și nu au destui oameni să verifice. La fel ca în toate domeniile high tech în ultimă instanță e nevoie de un biped să verifice ceea ce algoritmul nu poate. Skynet e departe rău, nu cred că ne vizitează secolul ăsta.

  11. Canalului respectiv i-am dat report acum vreo saptamana, inca astept. Site-ul in schimb e si mai fain. O adevarata enciclopedie de conspiratii, masoni si mafioti.

  12. Pe mine continuă să mă irite, dar și să mă întristeze, viteza cu care românii își pierd libertățile individuale.

    Pe de o parte sunt toți căcații ăștia din ministere, trepădușii ăștia incompetenți și frustrați, care cred ei că au ajuns la nivel Dumnezeu în power-tripul lor jalnic. Pula mea, în fiecare român zace un mic dictator…

    Pe de altă parte, completa ignorare de către mase largi de populație a oricăror măsuri de protecție, dictate mai degrabă de bun-simț, decât de ordonanțe militare. O șleahtă imposibil de guvernat, o adunătură care parcă implora și oferă generos motive pentru revenirea la dictatură, fiindcă libertatea, democrația și civismul e grele! Prea vin cu o grămadă de responsabilități…

    Nu cred ca nu se mai poate repara ceva în România. Soluția logică sugerează un covor de bombe atomice și revenit peste vreo 500-1000 de ani, când s-a mai așternut pulberea.

    • largi mase ignora, zici tu. Iar cazurile si cazurile grave sunt totusi putine. Deci..?

    • Dap. situatia e naspa si nu se mai poate face nimic. Doar nucleara ne mai salveaza.

      Da’ nu vrei sa ne dai tu un exemplu personal, sa vedem si noi cum se face? Hai, ca funie si sapun se mai gaseste. Sa cauti sapun solid, ca ala lichid nu merge si nici nu se mai gaseste prin magazine.

    • Cand scrii un text, verifică si logica din el.
      Deci românul „isi pierde libertățile individuale” dar „mase largi de populatie ignoră…”
      Ce român își pierde libertățile individuale, și cum mai exact, dacă poti ignora ce zic ordonanțele militare?
      Apropo, care exact sunt „libertățile individuale” pierdute? Ce exact vrei să faci și nu poți?
      Iar cu bombele… faci parte si tu din toți ăia care ar trebui sa moara, nu? Ca doar nu crezi tu că ai ajuns la nivel Dumnezeu în power-tripul tău jalnic… începe cu tine, da-ti singur o bomba-n cap, fii tu exemplul nostru.

      Anul ăsta se implinesc „rotund” 75 de ani de la încheierea celui de-al doilea razboi mondial. Am putea avea decența să nu ne plângem că „pierdem libertăți individuale” pentru ca stăm in casă cateva luni și facem pâine…
      1939-1945… aproape sase ani de bombe-n cap. Ție ți se cere sase luni (sa spunem) de auto-izolare. Sase luni, nu sase ani. Cateva luni de izolare, fără amenințarea razboiului… Puțină decență.

    • În timpul epidemiei cu gripa Hong Kong din 1968-1970 care a omorât peste 1 milion de oameni la nivel mondial din care 100 de mii în america, în 1969 a avut festivalul de la Woodstock într-o dezorganizare și mizerie totala organizatorii astentandu-se la 30 de mii de participanți însă venind peste 300 de mii de oameni, iar după acel festival nu a fost nici o creștere a victimelor gripei hong kong.

    • Tiberiu, mizeria nu are legatura prea mare cu transmiterea unui virus. De fapt, are legatura doar cand virusul a ajuns deja in comunitatea respectiva.
      In ce „mizerie” traiau bastinasii din America de Sud, cand au venit conquistadores?
      Bolille aduse de ei i-a decimat. Apoi, banuiesc ca in spitalul de la Suceava e mai curat decat a fost la Woodstock. SPER ca e mai curat. :) Totusi…
      Poate a fost un norc chior ca la Woodstock s-au strans 300.000 de oameni sanatosi.

    • @cristi
      Pai libertate individuala mai mare decat sa poti merge oriunde in aer liber , pe domeniul public, nu cred ca exista. E ca si cum ai zice ca puscariasii nu pierd mare lucru strict prin privarea de libertate, daca in rest ar beneficia de conditii ca acasa.

    • Unde nu poti merge „oriunde pe domeniul public”? Am iesit ieri sa iau paine, dar am zis sa iau paine nu de langa casa, ci din centrul orasului. S-a putut. M-am dus pe bicla, la intoarcere am venit pe jos. Am stat cam o ora afara. Azi pot face la fel, maine la fel.
      Unde exact e acest „oriunde”? Parcuri, berarii, mall-uri? Sunt esentiale? MORI, daca nu mergi 6 luni in parcuri? Am lua6 6 luni ca termen de comparatie cu 6 ANI de razboi.
      Dar nu au trecut decat doua. Doua luni, in care, totusi, ai putut merge cam „oriunde pe domeniul public”. A, gratar cu suedejii, la padure de 1 mai, asta da, nu prea s-a putut. Nu prea…

    • pot merge oriunde dar trebuie, sunt obligat sa vin cu un pretext daca ma intreaba politistul. Nu cu orice pretext, ci cu cel din lista aia.
      Iar politistul poate sa ma amendeze sau avertizeze ca nu m-am dus mai aproape de casa.Nu poti sa pui egal intre situatia dinainte si cea actuala. In una era libertate mai mare decat in alta.
      Si lasa comparatiile cu razboaie. Daca ceva nu e raul extrem, nu inseamna ca e bine (plus ca poti sa faci si intre razboaie comparatii dintr-astea: ce va plangeti bosniacilor, ala nu a fost razboi, razboi a fost cand le-au trantit americanii 2 atomice japonezilor, nu va mai plangeti)

    • @Cristi – în america era virusul gripei Hong Kong cam de 1 an în momentul în care a avut loc festivalul de woodstock și totuși nu s-a răspândit deși condițiile erau proprice – nu exista apa curenta pt 300 de mii de oameni care se înghesuiau pe o câmpie pe care organizatorii se așteptau să vina 30 de mii de oameni.

    • …gripa Hong Kong din 1968-1970 care a omorât peste 1 milion de oameni la nivel mondial din care 100 de mii în america,

      Toți aceia care flutură argumentul gripa hong kong ingnoră cu grație faptul că cei 100.000 de morți estimați de CDC în america se întind pe 14 luni (septembrie 1968—decembrie 1969).
      La ora actuală sunt 82.500 morți în doar 2 luni. Tot în america.

    • @AI_core – în 1968 populația americii era de 200 milioane acum e peste 320 milioane adică 100 de mii de morți atunci echivalent ar fi acum 160 de mii de morți, iar acum in New York toți care au murit acasă cu simptome de kovid au fost trecuți în statistica și n-au mai fost testați deși evident nu toți erau infectați ei murind de alte boli,iar lucru asta s-a întâmplat și în alte părți de ex. In Belgia care are o mortalitate de peste 16% fata de germania care are doar 4% care însă nu raportează.la.fel ei pe.cei cu alte boli nu îi trec că morți de kovid desi probabil ar mai fi trăit luni sau poate chiar ani întregi daca nu se infectau.

  13. eu sper sa nu stearga canalul ala, ca acum am treaba si nu am timp sa ma uit, dar vreau sa vad mai tarziu sa ma rad. dar totusi view-uri de cateva sute de mii pe aberatiile alea, mi se pare ca suntem mai gaste decat aveam impresia.

    • păi la ce să te uiți în pauzele de la vulpița?

    • ce e vulpița?

    • eu chiar am treaba, sunt printre aia care lucreaza de acasa, sunt sanse sa o tinem pana la octombrie cu lucratul de acasa, daca vrem. vulpita nu ma intereseaza, stiu ca exista, dar am alte lucruri mai bune de facut, insa ma mir cum reusesc aia sa exploateze niste tarani si au succes cu asta.

    • o sa ti se para socant dar vulpita cu conspirationistii nu prea se impaca, par sa fie grupuri total diferite … mai degraba am hateri vulpita care is membri q romania

    • @Perkele – Microsoft? :D

      Ca sa nu fiu complet offtopic (dincolo de teoriile conspiratiei, eu am exemplu personal ca nu se mai fac teste ca sa dea bine cifrele). Normal, totul e un calcul politic, ii doare la basc de populatie, nu ar da bine sa prelungeasca povestea asta prea mult.

      Parerea mea personala e ca abia dupa 15 o sa ma protejez si mai serios decat pana acum, ca restul e clar ca nu or sa o faca cine stie.

      Cum imi zicea ieri un amic din Brasov: Toata lumea e afara mirandu-se de cata lume e afara…

    • @xxx: Subscriu la observatia asta. Pe Vulpita o urmaresc „mamele” ca sa aibe ce critica. Alea ce impart retete pe net, nu conspiratii inutile.
      Asta cu oculta prinde extremisti si conspirationisti. Pana la urma care dintre noi nu ne-am uitat la Zeitgeist? Ehh, unii nu si-au revenit si acum iti povestesc de Bill Gates si de conspiratia ce-a auzit-o el prin 2000.

    • @dan2
      In fond conteaza cu adevarat doar cati au simptome grave si cati mor. Daca numarul acelora se mentine in mod real mic (si 1000 e mic, au trecut deja aproape 2 luni, in conditiile in care in mod normal mor pe zi peste 700 de oameni in Romania), e cam irelevant din punct de vedere al unor masuri urgente de sanatate publica cati au simptome usoare sau sunt asimptomatici.
      Mai ales ca am ajuns sa internam mii de oameni cu simptome usoare si sa amanam operatiile „elective” (va dati seama ca amana astia operatii de cataracta, de exemplu, pentru ca sunt sau pot fi unii internati cu covid care se manifesta doar ca o raceala?). Sunt 7300 de infectati activi (deci toti internati, dupa regulile din Romania) din care doar cateva sute ar necesita spitalizare, avand in vedere gravitatea starii lor. Eu zic ca statul a facut multe lucruri bune pana acum (mai putin ignorarea altor pacienti), ca sa ia masura epidemiei. Iar relaxarea o decid acum pentru ca nu poti sa stai intr-un purgatoriu, astepand…ce? Sa dispara? Fara sa ai habar daca e posibil asa ceva? Nu e mai bine sa stii cat mai repede ce se intampla daca renunti la o parte din masuri, apoi la altele si tot asa? Sunt curios care ar fi reactia populatiei daca s-ar prelungi pana pe 15 iunie restrictiile de acum, iar in 14 iunie sa avem tot vreo 300 de cazuri zilnice noi, apoi sa mai prelungim o luna, pe 14 iulie sa avem tot 300 de cazuri noi si tot asa. Pai nu mai bine rupem pisica acum?

  14. Mi se pare ilogică sintagma „proteste împotriva coronavirusului”, des utilizată în presă în ultimă vreme. Dacă țipi se sperie coronavirusul și fuge? I se face rușine, sau cum? Sau coronavirusul ăsta e așa, o chestie la care ai un buton de on/off, e deajuns să protesteze oamenii și cineva îl oprește de la buton, nu se mai îmbolnăvește nimeni, bolnavii se însănătoșesc, morții se ridică din morminte…

    • asta e presa…

    • Presa manca foarte mult cacat. Sa te imparta in doua: Te protejezi de coronavirus daca esti de acord cu guvernul. Esti impotriva coronavirus daca nu esti de acord cu guvernul.

      O echivalenta tampita care functioneaza.

  15. Mema cu I have no idea what real opression is like o fi aplicabila americanilor (albi?), dar la noi…ceausescu, baby :)

    • Daca vorbesti cu „baby”, imi dai impresia ca nu esti suficient de batran ca sa fi suferit de opresia din regimul lui Ceausescu.
      In plus batranii nostri se pare ca au uitat cum era viata atunci si pe jumatate ii apuca nostalgia.

    • da, peste o anumita varsta ai blocaj neurologic in folosirea unor expresii? Intervine o afazie selectiva?
      Tati (nu baby) am stat in frig , intuneric, la cozi, mancare rationalizata, necomentat unde vrea muschiul tau despre conducatori…
      Dar, na. Nostalgia o fi criteriu. Pai daca nici la noi nu a fost opresiune, inseamna ca din rdg pana la vladivostok a fost democratie in toata regula.

    • @S, nu am zis ca la noi nu a fost opresiune, chiar sunt de acord cu tine ca a fost o perioada oribila din istoria tarii.
      Aveam impresia doar ca persoanele peste 35 de ani nu prea folosesc expresii precum „baby”. Imi cer scuze aici pentru neintelegere.

    • nu se cade, nu? Nu e in rand cu alti rablagiti.

  16. nu inteleg de ce unii au impresia de parca dupa ce trece pandemia, restrictiile o sa ramana

    • pentru ca poate nu trece niciodata si atunci nu prea e convenabil sa treaca in carca noastra lipsurile lor

    • Tuturor liderilor politici le plac restricțiile prin care pot controla mai ușor populația, credeți că lui iohnupot nu i-ar placea să rămână președinte pe viață pt că, ghinion, din cauza pandemiei nu se mai pot face alegeri ?

    • pai da, si daca trece pandemia, ce rost mai are sa existe restrictiile? Oricum romania e sub papacul UE, nu face ce vrea de capul ei.

  17. Mie mi se par penibile clipurile de după..
    Nu stiu in tara, insa aici in Franta, au început cu siroposenii din alea unde oamenii încep sa se reviziteze și cum magazinul x e aproape de ei… Bleaah. Eu tare ma tem ca vor ridica restricțiile și peste 2 saptamani le vor baga la loc… Dar na. Vorba vine ca ma tem, oricum pentru noi n-a fost nici o diferență.
    Ce mi se pare absolut stupid e ca plajele sunt încă inchise, oricum nu e vreme de îmbăiat, cel mult de plimbare, dar in schimb aia stau împachetați în metrou și autobuze. Se știe doar ca e mult mai periculos sa re plimbi pe plaja decât sa stai mască-n mască cu încă 10 persoane…

  18. zilele astea am aflat si eu de Q si daca e cineva curios sa vada cum arata peste 20 de mii de conspirationisti din Romania sau cauta femei disperate, ii puteti gasi aici https://www.facebook.com/groups/197172518375833/members/

    • Iti dai seama ce trist daca copiem si adaptam pana si conspiratiile de la americani. Chiar ca nu suntem in stare sa inventam nimic.

  19. NOU
    #102

    nu stiu unde zici ca romanii vor afara pentru ca in bula mea e invers: tot ce inseamna occidentali, francezi, americani, spanioli protesteaza de vreo 2 saptamani impotriva carantinei si cer afara in timp ce in bula romaneasca oamenii spun ca e prea devreme si ca mai trebuiau tinuti in case (gen nwradu si corul de aprobatori).

    bine, bula de lucratori de acasa probabil ar mai sta cateva luni in casa mai ales ca zilele astea am vazut ca romanii au printre cele mai mari apartamente, nene.
    Deci nu conteaza ca aia care au joburi fizice or sa moara de foame, nu sunt ei. ei sunt aia cu #stamacasa ca sa-si arate civismul de tip #sieu in fata amicilor din bula.

    nu conteaza ca guvernele si OMS si-au dat cu tesla in oua si s-au sucit de 15 ori pe fiecare subiect, hashtagistii stamacasa s-ar impacheta in folie din cap pana in picioare si si-ar lasa doar doua gauri la nari sa respire peste care ar pune o masca, stiu ei mai bine cum e cu contagiozitatea covid.

    ba chiar cretinismul guvernament merge pana intr-acolo incat sa spuna ca covid se ia si prin aer dar de fapt mastile sunt sa nu scuipi pe suprafete cand vorbesti, daca se lua prin aer acum 70% din populatie era in spital, plm.

    ma bucur macar ca nimeni nu pare sa se gandeasca ca raul e inca in fata si ca injectiile de cash ale bancilor centrale a tinut economia in amorteala. o data ce lumea se trezeste la realitate o sa realizeze ca se afla intr-o depresie economica mai abitir decat cea din 29 si ca toate cumparaturile online din carantina le-au diminuat cash-ul pana la insoventa.
    ce-o sa ne mai radem lunile urmatoare, o sa faca zoso trafic istoric aici cu surplusul de plangaciosi care vor trebui sa downgradeze tot, de la casa la mancare, asta pana la iarna urmatoare cand va trebui sa ne ferim de gripa sezoniera care face 1 milion de morti la nivel mondial.

    • Nu cred ca ai inteles: nwradu sau cei pe care ii mentionezi vor ca *ceilalti* adica francezii spaniolii nemtii sau mai stiu eu sa mai stea in izolare, insa atunci cand e vb de ei nuu vor libertate, sa faca ce vor. Pariu ca daca intrebi un italian sau un spaniol cu zeci de mii de morti si sute de mii de cazuri in tara la ei or sa zica sa nu mai vina esticii incolo? :)

    • NOU
      #104

      poate am inteles prost, eu am citit ca in timp ce franta, spania, germania si italia sunt pe trend descendent (mai putin franta, desi vad ca astia spun ca e ok, situatia e sub control in spitale) Romania inca n-a atins plafonul si de aici si ideea.

      dupa parerea mea deciziile politice in toate tarile sunt strict politice si n-au legatura cu abordarea epidemiologica.
      Gasesc un pic bizar ca poti fixa cu o luna inainte data de iesire din carantina desi evolutia cazurilor e cel putin haotica si impredictibila. Paradoxal, toate tarile ies din carantina in acelasi timp, jumatatea lui mai.

    • @Pensionarul: Tarile europene s-au copiat (cu mici exceptii) unele pe celelalte. De asta au intrat cam in acelasi timp (indiferent de stadiul in care era epidemia) si ies cam in acelasi timp.

      In mod normal pentru epidemii planul era facut. Izolarea stricta a focarelor, teste, localizarea contactelor si izolare… si apoi repeta. Interzici categoric adunarile mari (mall-uri, concerte, biserici). Tarile in care virusul s-a extins pe ascuns vreo 2 luni au luat muie. Tarile de est unde a ajuns mai tarziu s-au descurcat pentru ca a inceput sa faca exact ce trebuia (auto-izolare si carantina a focarelor sau suspectilor, teste, gasirea contactelor). Bonus ca ai inchis scolile si lucrezi de acasa unde-i posibil si purtatul de masti.

      Statul in casa nu stiu sigur daca a facut vreo diferenta majora pentru altcineva decat Italia, Spania si UK care s-au trezit mult prea tarziu.

    • 50 de oameni iesiti la tipat în strada nu reprezinta o natiune

    • @pensionarul , și mie mi se pare că în bulă se zice că trebuia să mai stăm în casă , dar cred că e doar virtue signalling.

  20. Am venit aici pentru meme (nu Stoica). Multumesc :)

    • Mi se pare mie sau lipsesc memes de la 250 la 260?

      Sau nu reusesc sa le reprez eu prin articolele precedente? :D

      Yes, I know, First World Problems acuma cand inca suntem in carantina…

    • acum vazui ca-s numerotate

  21. Vezi ca aia cu sfintii a atras atentia la conspirationisti
    https://vigilantcitizen.com/pics-of-the-month/symbolic-pics-of-the-month-05-20/ Bahomet rulz!

    ma astepam la stirile zilei de azi sa comentezi putin ce ce se mai intampla in starea de urgenta prin bucuresti:
    https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-23989802-planul-urbanistic-coordonator-sectorul-2-spatii-verzi-baze-sportive-bamboo-lacul-colentina-tei-insula-tibiscum-zone-unde-poate-construi.htm
    deci dispar parcuri, chiar si neamenajate dar apar betoane de 60 de m. nu mai explic acum de ce e o nesimtire si de ce din pacate aceasta pleasca data imobiliarilor va fi urmata dupa cativa ani de vignete Zyklon Bucuresti pentru combaterea poluarii. da, viitorul suna ca dracu

  22. NOU
    #112

    Economia se afla in „depresie” ? stai sa vezi cand o sa ajunga la menopauza.
    Dupa tot balamucu’ cu covidu’ sa stiti ca nici „mascatii” nu mai sunt ce erau odata ! :D

  23. La nemti este obligatoriu sa porti masca IN SPATII INCHISE. Adica tramvai, banca, magazine, frizerii, birou, fabrica, you name it. Pe strada are masca unul din 40. Nu mai mestecati orice vi se da in presa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile