20 dintre cei mai populari oameni de pe Vine au încercat să forțeze compania să facă niște schimbări ale aplicației și să le dea și lor niște bani, altfel pleacă.
Last fall, nearly 20 of Vine’s top 50 creators gathered in a conference room at 1600 Vine Street in Los Angeles to stage an intervention.
The stars had a proposal: If Vine would pay all 18 of them $1.2 million each, roll out several product changes and open up a more direct line of communication, everyone in the room would agree to produce 12 pieces of monthly original content for the app, or three vines per week.
If Vine agreed, they could theoretically generate billions of views and boost engagement on a starving app. If they said no, all the top stars on the platform would walk. (sursa)
Oamenii ăștia, unii care își datorau faima platformei, erau cei care mișcau foarte mult lucrurile: dădeau tonul la meme-uri, atrăgeau utilizatori noi și așa mai departe. Principala lor problemă era că nu prea monetizau conținutul pe care îl puneau acolo, așa că le ardea buza fie să ia bani de la Vine, fie să ia bani din altă parte (dar pentru asta aveau nevoie ca aplicația să se schimbe un pic).
Vine n-a marșat nici la chestia cu bani, nici la schimbări, așa că oamenii s-au cărat pe alte platforme și continuă să facă succes acolo.
Mie mi se pare OK: Gigele, îmi rup capul să faci chestii mișto aici și tu nu mă lași să fac bani, ceea ce nu e OK, așa că fie mă plătești tu, fie lasă-mă să iau bani de la alții.
Vouă cum vi se pare?
Grea dilema.
Nu pare santaj, doar o negociere comerciala.
Problema ta e ca seamana cu buba dintre antena 3 si rds (presupunand ca antena 3 amenintau numa cu darea in vileag a chestilor despre firma si nu chestii personale).
apropo s-a finalizat dosarul ala? (n-am stat sa urmaresc, stiu ca la un momendat se dadeau aia cu curu de pamant ca era sefu in ceva arest preventiv)
Șantaj, 100%. Problema Vine a fost oricum monetizarea, dacă le dădea ăstora 22 de milioane cum își lua Vine banii înapoi din ceea ce produceau ăia 18? Că nu, în fond asta e problema.
Și da, e șantaj, în fond au folosit platforma aia ca să se facă cunoscuți. Foarte bine că s-au mutat în altă parte, foarte nasol să mergi să-i bați la poarta ăluia care te-a ajutat să fii celebru și să-i ceri 1.2 milioane ca să continue să te ajute să fii celebru.
hai să zicem că faima lor depășise Vine de mult timp, de aia ei erau într-o poziție de forță.
vine, youtube sau facebook te fac celebru? sau continutul tau te face celebru, platformele fiind doar niste unelte?
in belgia producatorii de presa scrisa, au „santajat” google: fie ne dai bani pentru ca un motor de cautare fara continut nu exista, fie ne scoti din motorul de cautare. google a platit. de fapt a inceput sa-si faca reclama in print.
cred/sper ca asta-i viitorul. dai banu gros la ala care iti face continut bun. degeaba ai cea mai tare platforma/motor de cautare, daca-i gol.
Șantaj. Dar unul oarecum justificat. Și se pare ca bluful oamenilor e cu rezultate. Poate indirect(rezistenta la schimbare și ignorarea utilizatorilor) a cauzat închiderea site-ului https://stirileprotv.ro/ilikeit/smart-things/twitter-a-anuntat-ca-va-inchide-aplicatia-vine-in-urmatoarele-luni.html
Twitar e plin de jidani la fel ca fb. Ce plm sa te astepti de la niste zgarciti. Personal nu stiu decat vre 2-3 vinery celebri si inca max 2 care cica erau celebri dar in opinia mea cu un continut de kkt. Nu stiu cat de mult se uita lumea la vineuri dar presupun ca ar fi meritat mizilicul de 1,2 comparativ cu nr de viewuri si posibile reclame ce puteau fi afisate. Asta e.. twitar e twiter cum si yahuu o fost yahuu, fiele tarana usoara :))
santaj permis.
Alt lucru mi se pare mie foarte interesant…ca o „platforma” pe care toti o laudau si era mare jmecherie la nivel mondial statea, de fapt, in 15 persoane. Sau cati erau astia de s-au rasculat. Oare youtube-ul in cati d’astia sta? Facebookul? Traim intr-o lume artificiala 100%, in care ce ni se prezinta ca mega succese sunt niste paiatze din carton.
e mai delicat de atât. chiar dacă 90% din trafic ți-l fac 99,99% din oameni, foarte puțin e conținut original/bun/interesant. adică dădeai scroll peste 10 de clipuri și abia 1 era bun. dar nu bun, decent, nu prost, nu jenant, nu nasol. și clipul ăla venea de la oameni creativi, isteți, glumeți, care investeau bani și timp ca să facă acel clip de 6 secunde. de aia platforma stătea în 15 oameni.
youtube, de pildă, s-a prins de asta de la început, și a protejat și incurajat creatorii de conținut. de câțiva ani le dă și bani. pentru că, dacă nu ai ce face pe platforma lor, nu mai revii. și dacă nu mai revii, platforma moare. și cei care creează conținut pe youtube fie sunt plătiți, fie aspiră să ajungă mari și să fie plătiți. de aia a apărut știrea că pewdiepie face 9 milioane dolari pe an, ca să aibă oamenii la ce aspira.
Hai sa extrapolez putin.
Blogul tau e foarte ok, informatie destul de variata, aranjat bine, etc. Insa de fiecare data cand ajung la tine musai citesc comentariile si intr-o proportie mare gasesc completari care sunt aduse articolului, iar asta il face si mai bun, ca sa nu mai vorbim de umorul unora dintre comentatori care iti fac ziua mai buna :).
Ce ar insemna ca aia care aduc un plus valoare sa vina sa iti ceara putin cascaval? Ar fi ok?
dap. doar că blogul ăsta are un singur proprietar și produce cantități limitate de bani. nu limitate in sensul de „doar pentru mine”, ci în sensul de „te-aș jigni dacă ți-aș propune să te plătesc pentru comentarii”. economia micului blog nu se compară cu o platformă internațională.
Cam tarziu ti-ai dat si tu seama:)
santaj. daca erau asa de buni puteau sa isi faca propria platforma si sa monetizeze cum vroia muschiul lor, dar probabil ca si multe alte specimene le e frica sa vada cat de fapt valoreaza.
oamenii sunt milionari cam toți acum. deci nu, nu sunt lacheți.
cand ma duc la seful meu si ii zic sa imi dea 10.000 in plus pe an ca altfel ma car la concurenta = santaj.
cand ma duc la seful meu sa ii zic ca munca pe care o prestez ar merita o marire de salariu =/= santaj.
asta indiferent daca sunt platit initial sau fac probono.
Fiecare îşi vinde serviciile pe cât consideră. Adică un Zuckenberg face bani grămadă că a creat un site mai demult, plus alții ca el, dar gândeşte-te că astfel de siteuri nu rezistă doar cu oameni care îşi fac poze proaste la mâncare, sau cu ruşi care se pozează la nuntă.
plecarea la concurenta nu este santaj decat daca este specificata o asemenea interdictie in contract, ceea ce ar face cerinta neindreptatita. altfel este un drept al salariatului sa-si aleaga jobul unde vrea el.
Initial tindeam spre negociere insa cel mai probabil nu exista nici un contract semnat initial intre cele 2 parti pentru a facilita o negociere. Nici santaj nu cred ca este pentru ca ar exista beneficii comune.
Este doar un pitch pentru un model de business.
Hai sa punem problema asa:
Un programator, proaspat absolvent, se angajeaza la o firma dezvoltatoare, pe un salariu de rahat dar cu posibilitatea de a invata si a se dezvolta foarte mult. Firma are potential urias, dar nu vrea sa faca mai mult, drept urmare, nici nu-i creste salariul. In timpul asta, in paralel, programatorul face freelancing, isi face o baza solida de clienti, face o gramada de bani, o gramada de relatii etc. Vine vremea cand constata ca lucrul pentru firma aia inseamna deja pierderi pentru el, dar inca mai spera intro schimbare de atitudine a sefului, asa ca vine cu ceva idei bune si cu o cerere de marire de salariu si ii spune sefului: „Sefu’, ca sa mai stau in firma, vreau sa implementam cateva idei si vreau si ceva mai multi bani. Stii, o sa ai mult de castigat si o sa-mi poti plati salariul ala pe care-l cer”. Parerea mea e ca nu poate fi vorba de santaj. Ba mai mult, mi se pare un gest de bunavointa si respect fata de cel care l-a ajutat sa se faca mare. Daca ar fi lipsa de respect, ar pleca fara sa-si mai ofere ajutorul. Bani face si fara firma asta, poate chiar mai multi.
Exemplul asta nu e relevant. Programatorul probabil producea ceva. In cazul de fata insa..
„If Vine agreed, they could theoretically generate billions of views and boost engagement on a starving app..”
Cuvantul cheie e „teoretic”. Vine trebuia sa plateasca 21.6 milioane de dolari + cateva milioane pe ce features voiau aia sa lanseze. Pentru ceva „teoretic”. Si chiar daca (iarasi, teoretic) faceau miliardele de view-uri, asta nu se traduce si n miliarde de dolari.
Daca vin cu o idee si iti cer mai multi bani la salariu daca functioneaza e tot teoretic, nu? Nicio idee din lumea asta nu vine cu garantia unui succes.
@Sarpele: Da, da probabil au evaluat riscul in proportie cu suma de bani. Daca cereau 250k de om si restul in functie de rezultate probabil era propunerea mai usor de acceptat.
eu dupa cum vad ca oamenii aia au cerut schimbari, nu mai vroiau comentarii de gen”sa s.. p…” dar au fost ignorati apoi au mers pe varianta cu banii.
De cand DNA se ocupa de „extinderea” definitiilor din DEX, vad ca toata lumea e confuza cand vine vorba de anumite cuvinte.
Azi avem exemplul cuvantului „santaj”
a da?
si masina puternica inseamna mai nou ca mere la vale fara sa trebuiasca sa o impingi
iar soferi sunt toti. unii sofeaza altii s-ofera iar alti s-oferesc
cum plm sa fie santaj sa ii zici patronului
plec daca nu imi dai cat cer?
Da boss e santaj.atat timp cat nu implica violeta(ex: daca nu imi dai atat iti dau foc la cotet) este unanim acceptat.
santaj conform dex sau santaj conform monitor oficial?
Nu e şantaj mai ales dacă nu aveau un contract. E o negociere.
Adevărul e că la ce conținut au, clipulețele de pe Vine chiar fac toți banii. Toți pînă la primul leu.
Este negociere, din punctul meu de vedere. Si am impresia ca oamenii au facut un efort, din dorinta de a ramane in platforma, altfel nu ar fi avut acest demers, pentru ca sunt sigura ca stiau ca sansele sunt foarte mici spre 0, cumva cand esti intr-o companie intelegi lucrurile acestea, dar zici: hai sa nu spun ca nu am incercat, sa mi se reproseze ulterior, gen: dar de ce nu ai venit sa ne spui ca esti nemultumit? Pana la urma, atat acestia cat si Vine au crescut impreuna. Chiar si in companii, ti se mareste salariul, pachetul de beneficii, esti promovat, evident dupa ce (compania) investeste in tine, te dezvolti, produci pentru comanie etc. Este o mare nevoie de oameni buni si acestia sunt foarte vanati, este nedrept sa le spui sa stea la acelasi nivel mereu, atata timp cat ei produc valoare si bani, iar pe piata valoarea lor este mare, de ce sa stea undeva sa faca munca patriotica? Doar pentru ca au inceput acolo? Au inceput multi si nu toti au fost si buni.
Pana si in serialele americane, acelea cu zeci de serii actorii au un salariu mic in primul sezon si clauza de negociere, de ajung sa castige si 1 milion/episod, adica nu pretinde nimeni sa castige putin doar pentru ca asa au inceput si asa au devenit cunoscuti.
asta e santaj in mintea lui kovesi. pentru o minte normala este negocierea unor servicii.
Mai curand ar putea fi considerata o practica anticoncurentiala