Serialul nostru despre jocurile de societate continuă în această săptămână cu alte 4 jocuri – 66, licitație, rentz și whist – cărora le voi explica regulile, voi povesti puțin despre istoria lor și despre diferitele variante în care se găsesc în lume.
Episodul acesta vine în continuarea primelor două, pe care le puteți citi mai jos și puteți veni cu sugestii de alte jocuri ale căror reguli vreți să le aflați:
Episodul 1 – Învăţaţi jocurile de societate cu zoso.ro
Episodul 2 – Jocuri de societate – Baccarat, Gin Rummy, Septica si Cruce(serial)
Încep articolul cu jocul 66, unjoc de 4 persoane, care joacă în perechi de câte 2, așezați în părți opuse ale mesei, similar cu Cruce, din articolul precendent.
66 a devenit foarte popular în anii ’50 și ’60, în comunitățile poloneze din Statele Unite, stabilite în statul Indiana. Licitația se făcea de regulă în poloneză și se putea de termina probabilistic ce cărți au ceilalți jucători în mână. În România, jocul s-a răspândit în Transilvania, transformat în Cruce – mai riscant decât 66.
În joc se folosesc cărți de la 9 până la AS, cu 10 mai mare decât K,Q,J și mai mic decât AS. Se poate juca și cu setul de cărți de la 8 în jos, folosind 6 de inimă neagră și 4 de inimă roșie pentru punctare.
Punctaje:
As – 11
10 – 10
K – 4
Q – 3
J – 2
9 – 0
Combinațiile care se premiază sunt cele de K+Q de aceeași culoare, dacă sunt anunțate în joc. Anunțul se face în mod similar cu jocul ed Cruce – detalii în articolul despre jocurile de societate din episodul anterior. Anunțurile valorează 20 de puncte fără să fie atu și 40 de punce dacă sunt atu.
Punctare se face tot la 33 de puncte= 1 punct de joc.
Dacă nu reușești să îți atingi punctele licitate, licitația se pune cu minus la punctajul total. Jocul se încheie când una din echipe ajunge la 10 puncte.
Whist este un joc ce datează din secolul 18, cu un set de reguli extrem de simplu, însă pe parcursul timpului a evoluat în peste 10 variante diferite, în funcție de zona în care se joacă. Eu mă voi referi strict la Whist așa cu se joacă în România(da, există o categorie specială de Whist Românesc).
Se poate juca cu minim 3, maxim 7 jucători, dar e de preferat să se joace cu 4. Fiecare jucător joacă pentru el. Se joacă cu câte 8 cărți pentru fiecare jucător, iar pentru jocul de 7 oameni, se folosesc 8 cărți/om, dar dealerul stă în tura lui. Pe parcursul jocului, fiecare participant va sta câte o tură.
Cărțile sunt ierarhizate în felul următor:
A>K>Q>J>10>9>8>7…
Ele nu au o valoare în sine, pentru că jocul se punctează în funcție de numărul de mâini câștigate.
Primul dealer este ales la întâmplare, iar apoi tura se rotește în sensul acelor de ceas. Numărul de cărți primite de fiecare jucător variază. Schema de joc este următoarea:
X=numărul de jucători
numărul de jocuri de 1(adică fiecare jucător primește câte o singură carte) = x
urmează apoi câte un joc de 2,3,4,5,6 și, respectiv 7
numărul de jocuri de 8 = x
după care urmează câte un joc de 7,6,5,4,3 și, respectiv, 2
și se termină cu o serie de x jocuri de 1
Numărul maxim de jocuri este 34 – la 7 jucători, ceea ce înseamnă minim 1 oră și jumătate – două ore de joc continuu.
Înainte de fiecare joc se licitează de la stânga dealerului. Se poate licita un număr mai mic sau egal cu numărul reprezentat de jocul la care se află în acel moment partida de whist.
De exemplu – pentru jocurile de 1 se licitează 0 sau 1, iar pentru cele de 4 se poate licita – 0,1,2,3 sau 4.
Pentru ca nu toată lumea să poată câștiga, ultimul jucător care licitează e obligat să supraliciteze sau să subliciteze.
De exemplu – dacă se joacă în 4, iar suma primelor 3 licitații este 3, ultimul jucător e obligat să liciteze 0 sau 2.
Tura se încheie când fiecare carte din mână a fost jucată. Jucătorii care au realizat exact licitația primesc 5 puncte. Jucătorii care au supralicitat au câte un punct scăzut pentru fiecare punct diferență de licitația lor(dacă ai licitat 4 și ai luat 2 mâini, atunci ai -2). În mod similar se punctează și jucătorii care au sublicitat.
Un jucător care a câștigat de X(numărul de jucători)+1 ori consecutiv licitația, se premiază cu 10 puncte, iar la 10 jocuri consecutive se premiază cu 30 de puncte.
În oglindă, un jucător care pierde de 5 ori consecutiv se premiază negativ pe aceeași schemă.
Whist-ul se poate juca și în varianta de x jocuri de 8 – 7,6,5,3,2 – x jocuri de 1 – 2,3,4,5,6,7 – x jocuri de 8.
Obiectivul jucătorilor poate fi de a avea cel mai mare punctaj sau de a termina la 0 puncte – caz în care jucătorul trebuie să anunțe că ”joacă la zero”.
Rentz este un joc de cărţi tip format din mai multe jocuri cu regulamente diferite. Jocul se poate juca în 3-6 jucători, utilizînd 8 cărţi pentru fiecare jucător.
Fiecare jucator are dreptul -prin rotaţie- să aleagă unul din jocurile disponibile, în funcţie de cărţile care i-au fost împărţite. Jocul ales se va marca în tabelul de scor sau într-un tabel separat, astfel încât fiecare jucător să aleagă fiecare joc o singură dată.
Se joacă cu ajutorul unui tabel, care pentru fiecare jucător conține 7 jocuri (cu punctajele):
Popa de roșu (-50)
Reguli de Whist, cu mențiunea că trebuie să nu iei popa de roșu. Când popa a ieșit, mâna s-a terminat.
Dame (-25 fiecare)
Reguli de Whist, doar că toate cele 4 dame, valorează câte -25 puncte. Jocul se termină când nu mai sunt dame în joc.
Romburi (-10 fiecare)
Reguli de Whist, doar că fiecare romb luat se punctează cu -10. Evită romburile. Poți să iei orice altă carte.
Levate (-10 fiecare)
Whist la care nu trebuie să câștigi mâini, pentru că se punctează negativ.
Totale (se aduna tot ce e negativ la celelalte jocuri – dame, romburi, popa de roșu, mâini luate)
Reguli de Whist, însă cu punctajele aferente celorlalte jocuri
Whist (fiecare mana luată +10 puncte)
Nu există atu, iar cartea cea mai mare câștigă mâna.
Rentz (locul I +150, II +100, III +50)
Jocul de Rentz consta în etalarea tuturor cărților pe masa în ordine, plecând de la valet. Cine pune AS, are dreptul sa mai pună o carte. Dacă înaintea ta s-a pus capătul mic, nu ai dreptul să pui carte tura respectivă. Locul I cine termina primul cărțile din mână. Ai dreptul sa refuzi jocul de Rentz când este propus de un adversar, dacă ai în mână 3 capete. La următorul Rentz, va trebui să ai 4 capete ca să mai poți refuza, dacă ai refuzat cu 3.
Punctajele se dublează în caz că unul din jucători alege să joace ”Pe nevăzute”, adică anunță jocul înainte să își vadă cărțile din mână. Ultimul joc nu are voie să fie ”pe nevăzute”.
Se aleg cărțile așa încât fiecare să aibă 8 cărți în mână. Cel care e la rând alege ce vrea sa joace şi se haşurează jocul ales în dreptul lui.
Câștigă jucătorul cu cele mai multe puncte.
Război
Obiectivul jocului este să câștigi toate cărţile din pachet printr-o serie de înfruntări.
Pentru joc se foloseşte un pachet obişnuit de 52 de cărţi. Aşii au cea mai mare valoare. Culoarea sau simbolul cărţii nu contează.
Fiecare jucător primeşte acelaşi număr de cărţi. Cărţile stau într-un teanc, cu faţă în jos. La o înfruntare, fiecare jucător aşează prima carte din teancul lui cu fața în sus pe mijlocul mesei. Cel care are cartea mai mare câştigă înfruntarea, ia ambele cărţi şi le aşează cu faţa în jos sub teancul lui.
Dacă doi jucători pun la bătaie o carte la fel de valoroasă se ajunge la război pentru toţi jucătorii. În cadrul războiului fiecare pune peste cărţile de pe masă câte o carte cu faţa în jos şi încă una cu faţă în sus. Cel cu cea mai puternică a două carte cu faţa în sus câştigă.
În caz de egalitate se repetă procedeul de mai sus. În cazul în care în război unul dintre jucători rămâne fără cărţi acesta pierde jocul.
Câştigătorul războiului ia toate cărţile de pe masă şi la aşează cu faţă în jos la sfârşitul teancului propriu.
Primul jucător care câştiga toate cele 52 de cărţi este învingător.
Sper că v-a fost util să vă reamintiți sau să învățați cele 4 jocuri din acest episod. Vă aștept săptămâna viitoare să citiți alte 4 regulamente, iar, între timp, puteți să lăsați sugestii legate de jocuri ale căror regulamente ați vrea să le aflați.
Daca si razboi e joc de societate…
De ce nu ar fi? Se joaca in mai mult de doua persoane
rentz offline
Rentz-ul l-am descoperit in clasa a saptea. Atat eram de pasionati, ca in pauze jucam grupati pe banci(se desfasurau cate 5-6 jocuri in acelasi timp). Cand venea profesorul ascundeam cartile de joc in banci si continuam de unde ramasesem la urmatorul clopotel.
Stie cineva 3-5-8? Asta era alta dependenta, dar n-am mai jucat din facultate si am uitat regulile.
se jaoca cu toate cartzile 3 5 8 … cine face cartile face 3 cine e primu face 8 si celalalt 5 … se impart toate cartile doar 4 se pun deoparte „surpriza” se pune ATU … o culoare. Se arata la toata lumea ce a fost in surpriza si se arunca altele 4 jos pe spate nimeni sa nu vada. Are dreptu la surpriza numai cel care face 8 si e oblicat sa isi aleaga si ATU (culoarea). De ex sunt obligat sa fac 3 dar fac 4 .. jocu urmator dupa ce se pune ATU … cer carte (dau cea ami mica carte din mana celui care nu a facut jocu antorior 8 sau 5 si este obligat sa imi dea cea mai mare carte care o are in mana de culoarea respectiva). Si jocu se reia si tot asa …. :))
cred ca la 66 regulile difera foarte mult si intre regiuni ale transilvaniei. de exemplu, in zona bistrita-cluj atu-ul (sau tronful) il reprezinta prima a4a carte pe care dealer-ul i-o intoarce celui din stanga si care se intoarce cu fata in sus.
Daca dupa primele 3 carti carti date un om dintr-o echipa decide ca isi face toate punctele numai din 3 carti atunci el face un „durii” si daca castiga se pune 12 puncte daca nu se scad 12.In mana respectiva coechipierul nu joaca si „durii” se face numai daca ai anunt de 40 de puncte si as sau 30 de puncte in mana. AI facut „durii” daca ai peste 66 de puncte. Castiga cine ajunge primul la 21.
Apoi, cand se joaca cu 5 carti, se poate inchide „la mic” sau „la mare”. Iarasi joaca numai omul din echipa care a zis ca inchide si trebuie sa duca toate mainile, adica „la mare” sa nu aiba echipa adversa carti mai mari ca ale lui si „la mic” mai mici.
Ah, si la noi se joaca cu cartile nemtesti, adica pachetul de 32 de carti.
Acum mi-ati facut sa-mi fie dor
Shumitza, e foarte complicat la voi 66-le, dar cred că mi-ar plăcea să îl joc la un moment dat. Îmi amintesc de cărțile nemțești – cu bâtă, ghină, frunză și inimă. Jucam prin clasă cu ele, în liceu. În toate pauzele
Si pe noi ne-a apucat febra jocurilor de societate… dar noi jucam Board Games (jocuri pe tabla). Ca si exemplu, cel mai cunoscut in Romania: Monopoly. Noi am trecut la ceva mai complicate: Power Grid, Railroad Tycoon, Risk
@Titus, da e complicat la prima vedere, dar mi se pare ca aduce mai multe actiune decat varianta asemanatoare cu Cruce. Adica ai mai multe chestii de ghicit, mai multa nesiguranta, trebuie sa comunici prin semne cu coechipierul ca sa vezi ce are, ca sa iti estimezi sansele, etc. Ca sa nu mai vorbim ca trebuie sa iti cam numeri cartile din maini in timp ce se desfasoara..e super, ce-as mai juca, dar cunostiintele mele nu prea stiu sa joace.
Acum un an (in cls a 11a) eu si colegii mei am descoperit jocul de rentz…si de atunci trec foarte putine pauze in care sa nu avem pachetul de carti pe masa si sa jucam (da chiar si acum cand suntem a 12a…) Avem tabele facute de cate 4, 5 si 6 jucatori…si cand ne plictisim mai bagam cate un whist
Foarte faine jocurile!
@schumitza:
Asa-i.In Sibiu se joaca altfel.Cel din dreapta „dealer”-ului „taie” cartile,daca vrea, si se impart cate 3(daca nu,se dau cate 5).Tronful va fii ultima carte si este vazuta doar de dealer.Daca toti jucatorii spun „pas”,se va arata si tronful(atu-ul).Daca nu,se joaca o mica sau o mare,la cel care are asemenea carti.
tromf?
cine ti-a zis tie ca razboi este joc de societate ? sau l-ai facut tu peste noapte ?
Imperiale se juca puternic in faculta
66-le cum l-aţi descris voi aici se joacă doar prin Transilvania (probabil preluat de la unguri) şi care, conform wiki, prin alte părţi se numeşte ,,Four Handed 66” sau ,,North American 66”; prin locurile mele de baştină, regulile sînt astea (pînă în ,,Variants”), practic se foloseşte acelaşi nume pentru două jocuri complet diferite.
ce ca e razboi
doar mtraim intr-o societate
vreau sa stiu daca se inchide la 66 mica sau la mare cum se inchide dacha se inchide la mica
vreau sa stiu daca se pote inchide la mica in timpul jocului si daca se pote mai se mi se spuna si mie cum se joca 66
Wist-ul e super tare