Jocul bancherilor, la Reporter Virtual

Povestea a 5 milioane de români, acum, la Antena3.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Mi-a placut ca prima reclama din pauza publicitara, era chiar la o banca.

    00
  2. e misto reclama la BRD in pauza documentarului. Asta da targetare :))

    00
  3. in timpul asta pe hbo te invatau cum sa furi 4 milioane de lire sterline :)

    cred ca merita:)

    00
  4. Foarte interesant documentarul. Si cand te gandesti ca romanul isi face credit pe 2-3 ani ca sa isi ia un telefon, lcd sau un computer pe care oricum nu le foloseste ca pe o investitie, ci ca pe un moft

    00
  5. Refuz sa inteleg ura generala adresata bancilor. Nu putem vorbi de hotie atat timp cat toate comisioanele sunt afisate in banca, sunt si pe site-urile bancilor, si mai important, sunt in contractul pe care clientul il semneaza. Modificarile de rata, dupa cateva luni, provin din conditii contractuale : modificari de dobanda in functie de un indicator gen Robor, terminarea perioadei de gratie, etc.

    00
  6. Ce ciudă îmi este că l-am ratat! :((:((:((

    00
  7. @Silviu V: daca te uitati la reportaj, vedeai cateva chestii misto. nu ai voie sa iei contractul acasa sa il citesti, trebuie sa il citesti acolo, pe loc, dobanzile si comisioanele nu ti le spune nimeni daca nu insisti cu intrebarile…

  8. Principalele abateri constatate de inspectorii ANPC sunt comisioanele introduse pe parcursul derularii contractelor, care nu erau mentionate la momentul incheierii acestora, tarifele mari pentru eliberarea unor adeverinte, modificarea dobanzilor si a comisioanelor fara notificare, tranzactii bancare eronate, inregistrarea consumatorilor la biroul de credit pentru datorii pe care acestia nu le aveau, deficiente in functionarea cardurilor bancare, nerespectarea ofertelor publicitare si comportamentul grosolan al angajatilor bancii.
    Silviu, ideea ta e corecta pana la un anumit punct. Cine a semnat n-are decat sa suporte consecintele, si documetarul tocmai acest lucru vrea sa-l transmita.
    Dar cand, dupa cum vezi mai sus, banca introduce 1 comision, 2, 3, 7, 9, DUPA ce semnezi contractul, ce mai ai de zis ? „Sa-i dea in judecata si sa nu plateasca acel comison”, banuiesc. Usor de zis, greu de facut, dupa cum banuiesc ca stii ca functioneaza justitia din rromania. Si dupa cum tot scrie mai sus, banca te poate baga „din greseala” ca datornic la cacatul ala de birou de credite. Iar ca sa te scoti de acolo banuiesc ca iar stii ca nu e asa de simplu.
    La final te rog sa-mi zici, nu-i asa ca la citirea acestui articol simti brusc un sentiment, daca nu de dragoste, cel putin de respect netarmurit pentru o asemenea afacere, care ajuta atat de mult societatea sa progreseze pe cele mai inalte culmi ale civilizatiei si progresului ?

    00
  9. a fost interesant. au avut si camera ascunsa si au vorbit misto. dar … dar … ce mm cauta acolo urban. si-a facut reclama cat pentru 2 luni la tv. „domnul urban ajuta romanii in razboiul cu bancile” .”domnul urban este cel mai bun”. mai vin si alegerile si am inteles ca el candideaza pe undeva. trebuie sa il stie lumea. ca doar nu o sa faca spam ca nu e frumos. nu-l cred in stare. au stricat tot documentarul cu fata lu ala.

    00
  10. Probabil din cauza unora ca mine sunt dobanzile mai mari la banci ( vezi blogul meu ).

    Dar comisioanele… Stie cineva daca la BCR mai este acel comision aberant DE DEPUNERE ? Adica 1 leu comision daca depui bani ( in contul tau, pentru rata ) direct la casierie ! Stai ca boul la rand, ajungi, spui suma, contul, numele si iti cer aia 1 leu comision. Poate cineva aproxima cate zeci, chiar sute de mii de depuneri de numerar se fac in toate unitatile BCR din tara in fiecare zi ?

    00
  11. @dragosh, el incearca sa faca un bine, spre deosebire de tine ….
    @zoso … m-ai lasat fara cuvinte, felicitari.

    00
  12. Acu chiar imi pare rau ca n-am vazut documentarul cu pricina. O sa-l caut pe net sa ma uit.

    @Zoso : Daca stai bine sa te gandesti, mai toate companiile incearca sa ascunda detalii tarifare de consumator, toata lumea are reclame cu * (stelutza).

    @canadianu’ : Vre-o 2 idei : daca o banca incepe sa faca porcisme dupa semnarea contractului, te poti refinanta la alta banca. Dai un comision si acolo, da macar stii ca pe viitor esti scapat de griji, daca banca e de incredere. Daca te-au refuzat toate bancile onorabile si ai ajuns sa iei bani de la o banca no-name , fi pregatit sa fi intepat.

    Cat despre link , banca pana la urma e un business, nu o fundatie. Daca pretul unei piete creste in ansamblu, nici un ofertant nu va fi dispus sa vinda mai ieftin,decat daca cresterea de pret va fi devansata de scaderea substantiala a cererii. In plus, poate daca banca respectiva mentinea dobanzile mici, acapara clienti de la celelalte banci si contribuia la fragilizarea sistemului financiar in ansamblu.

    00
  13. Referitor la motivul pentru care BRD a majorat ratele la credite, ziaristul de dimbovita a comis-o din nou. O banca isi obtine profitul din comisioane si diferenta de dobinda intre dobinda la credite si dobinda la depozite. In momentul in care competitorii BRD au majorat dobinda la credite au majorat si dobinda la depozite. Astfel, BRD (daca citim cu atentie articolul, nu doar titlul, vedem ca tipul de la BRD spune ca pentru ei atragerea de deponenti este prioritara) pentru a pastra cota de piata la depozite a trebuit sa majoreze dobinda la depozite. Daca ar fi pastrat dobinda la credite scazuta, nu ar mai fi fost banca ci asociatie caritabila.
    Inca un lucru referitor la documentarul respectiv (nu l-am vazut, dar l-am citit in postul lui Vlad Petreanu), se spune ca bancile din Romania practica dobinzi de 3 ori mai mari decit suratele lor din vest. Acest lucru nu se datoreaza numai caliciei bancherilor, ci din cauza ratingului pe care il are Romania. Romania este o tara cu un grad de risc mult mai mare decit Germania, de aici si dobinzile mai mari. Vezi ultima perioada cind moneda noastra s-a depreciat cu 10% in citeva zile, asta a insemnat pierderi pentru banci de 10%.
    Nu iau apararea bancilor care fac magarii (bagat noi comisioane dupa semanarea contractului – desi si aici daca contractul permite asa ceva, cel ce asemnat este bun de plata, sau banci ce au personal varza), dar nici sa infieram cu minie proletara bancile.

    00
  14. @Silviu V
    da, te poti refinanta, de exmplu la domenia credit
    @all
    cine deschide un cont unde sa facem donatii ca sa-i cumparam lui Marius niste ochelari mai performanti ?
    In acelasi timp, el spune ca filialele din Cehia – KB si BRD, de exemplu, sunt foarte lichide si ca atare NU exista o presiune de majorare si a dobanzilor la depozitele atrase
    @Zoso
    dude, bag pla, deja incep sa ma enervez cu comentatorii de la tine, do something

    00
  15. cel mai bine este sa fii sigur de tine atunci cand faci o achizitie, altfel va trebui sa apelezi la banci, si multumesc parintilor mei ca m-au invatat sa ma feresc de credite

    oricum sfaturile de aici sunt bune: citeste inainte de a semna, teapa vei lua de la toate…pentru ca: „banca nu pierde niciodata”

    00
  16. Iulian Urban e un avocatel care alearga pe la banci sa-si ofere serviciile de recuperare a dobanzilor si comisioanelor de la debitori.
    Intre clientii pe care cu mandrie i-a afisat pe site-ul lui am gasit pe ABN Amro Bank (azi RBS), Finansbank (azi Credit Europe). Deci avocatul canta la mai multe mese: de la pacalitii pe care ii victimizeaza isi ia comisioanele atunci cand ii someaza in numele bancilor sa-si achite ratele, dobanzile si comisioanele! Interesant nu?
    Ca sa nu mai spun despre Finzoom si Credit team, doi intermediari care traiesc din intermedierea creditelor cu cele mai mari comisioane, ca si al lor e proportional.
    Reportajul a fost jenant. Nici unul dintre marii specialisti care si-au dat cu parerea habar nu avea despre ce vorbea.

    00
  17. Utilitatea bancilor e evidenta. Problema e lacomia unora si siretlicurile…de tot felul, prin care clientii au fost pacaliti.

    Sa recunoastem si cealalta parte: cate cazuri nu sunt de imbogatiti peste noapte din asa ceva, credit? A luat o garsoniera, de ex…, cu 13000 EUR, cu credit, a tinut-o un an-doi si…, hop vanzare cu 50-60000 EUR. Afacere, nu?
    Acum, cand piata e-n picare…, deh!!!… Se mai iau si tepe, c-asa-i in „tenis” (pardon, in imobiliare); cine credea ca exista doar „in sus” in preturile proprietatilor imobiliare in acest veritabil babilon imobiliar romanesc…iata ca s-a inselat. Piata imobiliara e volatila, are si ea…corectiile ei. Iar acum, odata cu criza financiar-bancara, care precede doar criza economica (si la noi!, abia acum a inceput si premierul sa vada, dupa ce ne „gradula” ca „suntem cei mai tari…”, „nu ne afecteaza”, „avem bani”, „crestem…”etc…), problemel vor fi si mai acute. E si bine (scad preturile…), e si rau (depinde…).

    Am tot postat si eu despre asta…Daca nu era Isarescu sa stea cu „bata” pe ei, pe bancheri, erau (eram) ca-n vest, n si n…Si tot la noi, la contribuabili, veneau sa le dam bani, cu nationalizari s.a. Halal sa le fie!
    Acum, singurul lucru pe care-l stiu astia, prin seful bancherilor, Ghetea, e sa ameninte pe toti cei care spun ceva de rau de institutiile de creditare, ca-i baga la parnaie…

    00
  18. @canadianul
    Multumesc de oferta, dar nu am inca nevoie.
    Am o mica precizare de facut, faptul ca o banca nu are probleme de lichiditate, nu insemna ca isi permite sa tina dobinzile jos, atunci cind concurentele ei le salta.
    Caz simplu, daca o banca da credit cu dobinda 5% si atrage depozite cu dobinda 4%, in timp ce concurentele atrag depozite cu 8% si acorda credit cu 10%, in cit timp crezi ca ajunge banca sa aiba probleme de lichiditate?

    00
  19. fratele meu alb, chestia ca nu e nevoie sa creasca dobanzile la depozite n-am zis-o eu, a zis-o Mattei, asa ca nu te lega de mine. eu sunt un biet „copiator”.
    si oricum, daca e ca piata bancara sa functioneze dupa cum zici tu, pai la fiecare crestere de 0,1% a dobanzii la depozite oferite de o banca concurentza ar sari si ea cu o crestere de 0,1% peste, si tot asa mai departe pana la cerul albastru. stai tu calm, mecanismul reglarii dobanzilor e putin mai complex decat cel descris de tine, si o banca nu-si creeaza lichiditati in fiecare zi, si nu are pretentia ca neaparat sa atraga toate lichiditatile de pe piata (sau cat mai multe) – dovada ca sunt mii de banci in intreaga lume si zeci de banci in rromania, in particular
    dar se stie ca toti romanii se pricep la fotbal, mecanica, html si mai nou la finante

    00
  20. deci eu am un rahat de imprumut de 2000 de euro la ABN Amro. Stiti cat platesc comision DE DEPUNERE NUMERAR cand imi platesc rata? 75 000 LEI VECHI.
    Trebuia sa ma interesaz de asta? :))) mi se pare atat de absurd incat nici macar sa rad nu imi vine

    00
  21. bine, asta ca sa nu mai spun ca am platit 200€comision de acordare, 100€ comision ridicare numerar.

    00
  22. Ok acum am vazut reportajul. M-a deranjat tonul foarte acid cu care incepe, si binenteles focusul pe aspectele negative ale finantarii oferite de banci. E usor sa injuri banca atunci cand ai de platit rata, si sa uiti pana la masina ca fara ea tot pieton ramaneai.

    Cateva note :
    – O buna parte din plangeri survin din eroare umana, indiferenta, prostie : o buna parte din creditati vin la banca si intreaba doar ce acte trebuie sa aduca si nu se intereseaza de toate conditiile, altora le ia ore bune sa inteleaga lucruri de baza, si a 3-a categorie ia creditul „cat pot de mare domnisoara”, fara sa judece ca va si plati la el..Pe de cealalta parte, o buna parte din ofiterii de credit sunt nepasatori si nu-si dau interesul. O sa sune greu de crezut, dar in general sunt destul de prost salarizati si au targeturi mari de indeplinit.

    – Despre Contractul de credit si faptul ca nu se printeaza pentru acasa : oameni buni, are 8-10 pagini , cu multe randuri libere, si cateva parti pur formale ce se pot sari (cam toata prima pagina se poate sari, are in general definirea partilor cu nume, adresa, cui/cnp etc..) Oricine ar trebui sa-l poata citi in 30 de minute. Dobanzile si comisioanele au locuri aparte, sunt bolduite si uneori chiar scrise cu bullets.

    – „Romanii sunt saraci dar suporta costuri mai mari” : asta e o situatie complet normala, se intampla in orice sector economic. Daca imi cumpar o sticla de 0.5l de Cola, dau pe ea 2.5 lei, deci echivalentul a 5lei/litru. Daca iau una de 2l, dau pe ea 5lei, echivalentul a 2.5 lei/litru. Bogatul a iesit mai ieftin (din punct de vedere al costurilor procentuale).

    – „bancile introduc abuziv clienti in biroul de credit pentru a-i fideliza”. Daca te-a introdus in Biroul de Credit abuziv o banca, si vrei un alt credit de la alta banca, te duci frumos la banca ta initiala si ceri o scrisoare care sa ateste ca tu de fapt ti-ai platit cum trebuia datoriile, fara restante, etc etc. Iti trebuie buletinul si o suma modica, undeva sub 2 euro. Se elibereaza in 48h sau sub.Iei scrisoarea frumos de la banca initiala, te duci la a doua banca si n-ai nici o problema.

    – Comisioane diferite pe piete diferite : ar fi aberant sa avem global preturi egale pentru finantare. Fiecare piata are conditiile ei, costurile ei, riscurile ei, care trebuie acoperite.

    00
  23. nu pot sa nu remarc sanatoasele principii economice prin care se face conexiunea intre a cumpara o sticla de 2L (cumparata in principal de bogati – economistu lu peshte, FYI e exact invers, cei pe care-i doare in poola de bani isi iau cola la jumate cand vrea muskiu lor, saracii iau la 2L si pana o termina se rasufla tot codoiul din ea) si plata unor dobanzi mai mari de catre pulime la banca. am salvat-o si o s-o introduc in urmatoarea carte pe care o s-o scot, „Randamentul mustului cu sau fara drojdie pe pietele emergente”. presimt ca o sa fie un hit
    iar fraerii care vrea sa citeste contractul acasa pe buda impreuna cu avocatul (asa cum se face in tarile alea cacapitaliste, ‘tu-i in gura)/mama soacra/vecinu’ de la 2/etc. e niste prosti care nu vrea sa face economie de hartie si care n-are signature din aia corporatista la email „chiar e necesar sa tipariti acest mesaj”. ce dreacu’, daca nu esti in stare sa citesti singur contra timp in 30 de minute un contract cu termeni de specialitate bancari atunci nu meriti sa primesti creditul. ba chiar ar trebui sa platesti un comision de pierdut timpul (care stie toata lumea ca inseamna bani, si ca aquila non capit musca) ofitaranului de credit, care nu are saracii salarii babane (atunci de unde dreacu profiturile alea imense raportate de bancile din rromania, daca si cheltuielile sunt mici ? – a, uitasem, piata emergenta, riscuri mari, deci implicit profituri mari – scrie la ziar)
    besh in pla mea de lingau in cur al bancilor. le’me’guess, lucrezi intr-una sau lucreaza sor’ta/amanta/nevasta/amantu’ lu nevasta-ta/ma-ta/etc.

    00
  24. Omule, las-o mai moale, nu te agita atat. E oare atat de dificil sa porti o discutie la nivel pur teoretic, fara sa-ti introduci una si alta?

    Desi lucrez intr-o banca, am luat pozitia de „aparator” din alte doua motive : primul ar fi ca reportajul de fata isi asuma clar pozitia de acuzator, renuntand la orice urme de neutralitate. Intr-un contex mai larg putem vedea acest reportaj ca facand parte dintr-o campanie mai larga, menita sa atraga voturi pentru partidele tipic opozante „bogatilor” : PSD, PC.

    Trebuie sa stii sa discerni cand te uiti la televizor, sa vezi care reportaje sunt informatie si care sunt propaganda. Acum vre-o cativa ani ma intorceam acasa iarna pe ninsoare din oras, si au trecut pe langa mine 5-6 pluguri de curatat zapada. Ajung acasa, dau drumul la televizor, sa vad „stire senzationala : nu e nici un plug de curatat pe strada, primaria e incompetenta si nepregatita ca de obicei…”

    Al doilea motiv este ca eu cred cu tarie in mecanismele pietei, in cerere si oferta, si pentru mine e imposibil sa judec un tarif sau un comision ca fiind „imoral”. Economia nu are treaba cu moralitatea. Daca taxele si comisioanele bancilor, in ansamblul lor, ar fi fost aberant de mari si „exploatatoare”, am fi asistat la falimente in sistemul bancar : nimeni nu ar mai dori credite, nimeni nu si-ar mai tine bani in banca , sau in bancile cu cele mai mari comsioane. Din moment ce bancile inca exista, si lumea inca vine la banca, lumea inca ia credite, rezulta ca lucrurile nu sunt nici pe departe asa de sumbre precum arata reportajul.

    Cat despre sticla de cola , hai sa-ti dau alt exemplu, poate intelegi mai bine. Ma duc eu la Nokia sa-mi iau un telefon de 100$. Platesc 100$ pe el. Se duce Vodafone la Nokia sa ia 10000 de telefoane. Plateste 80$/bucata. Pe saracul care merge la colt sa-si ia un kilogram de carne, kilogramul ala il costa mult mai mult decat il costa pe patronul de la Carrefour.

    00
  25. sufar de sindromul tourette, asa ca am circumstante atenuante in legatura cu limbajul.
    ideea din exemplul cu telefonul si kilu de carne e intr-adevar diferita din cea cu cocacola, dar tot nu vad legatura dintre ele si costul creditarii la rromani. ce sa-i faci, daca nu lucrez in banca …
    in legatura cu afirmatia „daca taxele si comisioanele bancilor, in ansamblul lor, ar fi fost aberant de mari si “exploatatoare”, am fi asistat la falimente in sistemul bancar”, zi-ne sincer de cand nu te-ai mai uitat la stiri ? sau bancile alea au falimentat pentru ca erau „cinstite si neexplotatoare”, si doar un mare ghinion a facut sa o dea in bara ?
    oricum, stay tuned, we are living interesting times

    00
  26. @multidaprosti: Cred ca nu cunoasteti FinZoom. Si ma deranjeaza ca nestiind pe cine etichetati, totusi nu aveti nici o problema in a face tocmai ceea ce condamnati.

    FinZoom.ro este cel mai avansat soft de comparatii financiare din Romania, care analizeaza dinamic si in detaliu +1500 credite (consum, imobiliare, ipotecare, auto), leasing auto, carduri de credit, depozite, fonduri mutuale si fonduri de pensii.

    Odata informati, consumatorii pot aplica online gratuit pentru orice produs de la orice institutie financiara, urmand ca un reprezentant al acesteia sa-i contacteze in maximum 24 de ore pentru finalizarea detaliilor privind obtinerea creditului/ cardului/ depozitului dorit.

    Creditland.eu – Divizia de Brokeraj FinZoom (cele doua fiind 2 business-uri separate din orice punct de vedere) are 18 banci partenere. Impreuna cu fiecare consumator in parte se identifica cea mai avantajoasa oferta prin comparatie!! Brokerii Creditland primesc acelasi comision % indiferent de banca la care depun dosarele clientilor. Diferenta este ca fiecare broker, in functie de nivelul serviciilor oferite, va primi recomandari (=> mai multe dosare => target-ul broker-ului) sau nu si, prin urmare, isi va mari portofoliul de clienti sau nu.

    Nu ii cunosc pe cei de la Credit Team si nu a fost alegerea noastra cine ia parte la acest material. Ce pot sa va spun este ca materialul brut filmat la sediul FinZoom.ro avea cel putin o ora si se referea foarte mult la responsabilizarea consumatorilor si de rolul pe care internet-ul il joaca in aceasta ecuatie. Dupa ce veti folosi FinZoom.ro astept criticile dumneavoastra si va asigur ca tinem cont de fiecare sesizare pe care o primim referitoare la FinZoom.ro.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile