Joburile algoritmice şi joburile euristice

Poate v-a scăpat declarația asta a lui Dan Pascariu de la Unicredit Bank despre ce joburi ne vor fura roboții:

Știți, joburile sunt de două feluri. Joburile algoritmice şi joburile euristice. Cele algoritmice sunt joburile de rutină. Casierul de la supermarket, casierul din bancă, cei din zonele de operațiuni etc. Încetul cu încetul, aceste joburi vor fi înlocuite de roboţi, computere, inteligenţă artificială şi aşa mai departe. Însă cele euristice, care presupun creativitate, care presupun interacţiune cu clientul, nu numai că vor rămâne, dar scopul lor chiar va creşte. Şi asta sigur că e important pentru tânăra generaţie, mai ales cea care vrea să intre pe piaţa muncii, să înţeleagă la ce trebuie să se aştepte şi cum trebuie să se pregătească pentru viitoarele joburi. Şi e important chiar şi pentru cei care lucrează în momentul de faţă, dacă vor să rămână relevanţi. (sursa)

Până se va întâmpla asta și până va se va institui venitul minim pentru casiere și șoferi de TIR, să ne uităm la cum arata piața muncii azi:

  1. Companiile sunt îndemnate să publice salariile când recrutează
  2. Românii se feresc să îşi negocieze salariul la interviu, deşi angajatorii sunt dispuşi să ofere mai mult
  3. Este greşit să mai existe o diferenţă între viaţa profesională şi cea personală
  4. Ce joburi cred românii că nu pot fi înlocuite niciodată de roboți
  5. Ce îşi doresc românii de la un loc de muncă: Salariu, la timp şi colegi de treabă
  6. Tinerii își schimbă des locul de muncă și au pretenții tot mai mari
  7. Românii își fac griji pentru pensie, dar nu pun bani deoparte
  8. Unul din cinci români a schimbat jobul cu unul mai prost plătit
  9. Angajatul care duce și managerii

Pe scurt, tinerii care stau pe banii părinților nu vor să muncească, adulții nu vor să muncească, dar au credite, roboții bat la ușă, colegii sunt în continuare nașpa, managerii sunt în continuare idioți și viața merge înainte.

 

fun-work-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

68 comentarii

  1. e cale lunga pana sa ne facem grija ca ne iau robotii painea de la gura. in spatele fiecarui robot e o armata de oameni care il seteaza, calibreaza, controleaza environmentul in care lucreaza, il intretin, samd. suntem de parte rau de filmele sf. cel putin pt munca de birou, robotii abia pot face taskuri simple, repetitive sau flow-uri nitel mai lungi dar in medii perfect controlate.
    In schimb multi oameni se vor reprofila si vor incepe sa lucreze in domeniul asta: intretinere, programare (roboti), etc.

    00
    • asta pe lângă faptul că e plin peste tot de roboți. Cam peste tot e un robot: marmota aia care învelește ciocolata în staniol e un robot, de fapt; bancomatul e un robot; Kuka e din secolul trecut pe piață, și face brațe robotizate pentru linii de producție.
      N-a murit nimeni de foame din lipsă de loc de muncă, dimpotrivă.

      00
    • Da, dar joburi pt necalificati vor fi tot mai putine. Trebuie sa incepi undeva. Nu te angajeaza nimeni pe un post de inalta calificare cu ani de munca in spate. E un cerc vicios. Poate tu nu vei avea probleme, dar noile generatii de tineri care abia acum isi incep viata profesionala, au tot mai putine optiuni.

      Aditional, tot mai multe companii se concetreaza in Est, China, India, Filipine pentru joburi entry level.

      Vezi macdonalds si kfc care au renuntat la casieri si au introdus masini de self check, inclusiv in Romania. Alea sunt slujbe entry level foarte bune pentru a ocupa posturi calificate mai tarziu. Au disparut. Si companiile vor continua sa renunete la joburi entry level in Ro, si se vor uita in alte parti.

      In urmatoarea decada, ori vei fi super calificat (inclusiv vorbitor cursiv de cateva limbi) si vei avea un venit ok, ori nu vei conta.

      Piata romaneasca e tot mai scumpa, si tot mai concentrata pe anagajati cu calificare. Eu cred ca multa lume tanara va avea dificultati sa isi gaseasca un job mai devreme decat credem.

      00
    • Well, pe la inceputul anilor 2000 era asa cum spui tu. Vezi Amazon Go, vezi proiectele facute de Boston Dynamics (care intradevar nu se aplica in piata muncii si sunt destinate mai mult catre armata, dar, tehnologia este portata), vezi ASIMO (Honda), vezi cat se investeste in inteligenta artificiala care automatizeaza foarte multe joburi (contabilitate, consiliere juridica, e.t.c.), vezi cata investitie este in automobilele autonome care se apropie de legalizare mai repede decat am vrea. Ok, este adevarat ca vor fi angajati pentru mentenanta, dar, daca sunt la fel de multi ca si angajatii pe care ii inlocuiesc, cu siguranta nu va fi profitabil, deci, banuiesc ca, cine construieste acesti roboti a luat in calcul acest lucru.
      In concluzie : sunt purtate discutii tot mai aprinse pe aceasta tema in U.S. (un candidat la presedentie propune U.B.I. exact din cauza automatizarii, si pune accent pe aceasta problema) si in restul lumii. Automatizarea vine deoarece investitiile exista si cresc exponential de la luna la luna. A.I. si automatizarea sunt la moda acum in mediul business, ceea ce inseamna ca se baga bani. Cu cat sunt investitii mai mari, cu atat mai repede va veni.
      Cand ? Curand, foarte curand.

      00
    • Joburi pentru necalificati apar tot mai multe: vezi Uber, Glovo, etc.

      00
    • În spatele a 10 roboți care înlocuiesc 22-24 de oameni se află 4 oameni din care 3 ajută clientul să folosească roboții respectivi (9 cazuri) sau să alimenteze casierul electronic (un caz). Idiotul al 4 lea care gâdilă robotul și îi schimbă scutecele sunt eu. Tin sa te asigur ca nu an doar roboții aia pe cap. Am aproape 150 de echipamente lunar și nu toți fac muncă de oameni.

      00
    • ioan, doua observatii:
      – va fi din ce in ce mai greu mai ales pentru subcalificatii varstnici
      – la programe translator fluente cu receptie/redare audio si text te-ai gandit?

      00
    • Dan Pascariu a devenit teoretician? Eu stiam ca e doar un invartitcu grade, care a omorat 2 oameni cu masina pe Valea Prahovei. Sinaia, Predeal? nu mai tin minte exact dar – ati ghicit! – n-a patit absolut nimic…

      00
  2. cyberdyne hires

    i’ll be back

    00
  3. Am o cunostiinta care s-a angajat la firma X. Il intreb cat ii da in mana(suntem apropiati) ? Imi zice: stai sa vad cand vine salariul. WTF ? De ce nu ai intrebat cat e salariul ? Cum sa intreb ? Daca nu ma mai angajau ? Poate paream prea „halos” sa intreb. :D Era job de sofer in mare parte.

    00
    • deci lucreza la negru, fara contract. Ca pe contract scrie salariul.

      00
    • pe contract e trecut salariul brut. poate nu stiu sa calculeze netul :)

      00
    • Sau poate nu stie sa citeasca contractul , inaintea nu ti trebuia scoala ca sa ti iei permis. Noroc ca s au trezit astia in 2020 sa ceara diploma de bac. Dar ce facem cu aia din urma care au semnat pentru ridicarea permisului cu degetul aratator pe post de stampila ?

      00
    • @Lex, prin toate mediile mai mult sau mai puțin hipsterești în care am citit în ultimii câțiva ani despre săraci/romi săraci/persoane defavorizate cu conexiunea școlarizare, peste tot se menționa că ar vrea să poată face 8 clase, să învețe să scrie și să citească ca lumea ca să-și ia carnetul (că unii n-au banii de șpagă și chiar trebuie să învețe pentru test); valabil de obicei pentru băieți.

      00
    • ete plula, nu stia cum sa-ti dea cu flit.

      00
  4. Au incercat sa faca un robot care intoarce burgeri. Teoretic ai o camera care vede culoarea burgerului si stabileste cand e gata. Plus o camera termo care vede caldura burgerului. Cand era gata, venea un brat cu o spatula si intorcea burgerul.

    Nu le-a mers. Tehnologia nu e inca la nivelul ala.

    00
    • Daca bagi intr-o parte porcul viu, iar in alta parte astepti burger, probabil ca inca nu se poate automatiza.
      Dar daca schimbi putin abordarea, cred ca poti automatiza prajirea unui burger cu tehnologie din 1907.

      00
    • Stupid, au facut toate eforturile ca sa nu le iasa. Burgerul se face x minute pe fiecare parte, eventual ambele parti simultan intr-o chestie gen toaster, fara camere senzori si AI, doar automatizare clasica open loop.

      00
    • Voi ați văzut ce automatisme deprind angajații de la fast-food-uri? La ce să-ți mai faci roboți?

      00
    • Atât a rămas din făcutul burgerilor, unul care să întoarcă când e gata. „Nu le-a mers”, dar de la porcul viu și până la burgeri lanțul de producție e plin de roboți.

      00
    • @mac gregor, gresesti, tehnologia este la nivelul ala dar nu la pret de consumer, nici macar la pret de client(companiile mari) de asta 2000ron pt un post de mcTurner e mult mai putin decat o investitie de minim cateva mii care apropo nu poate intoarce orice, plus masinaria trebuie intretinuta, omul il dai afara, dar cred ca pe la final de 2020s vom avea si roboMcTurner

      00
    • @adyzah

      aia vezi tu la desene animate, eu am stat 20 minute dupa un big mac.

      00
    • Se făcea un update de soft

      00
  5. deci lucreza la negru, fara contract. Ca pe contract scrie salariul.

    00
  6. Este imposibil sa se inlocuiasca oamenii cu robotii. Cine va mai cumpara bunurile si serviciile produse de roboti ? Tot robotii ?

    00
    • Dacă e să ne luăm după nişte cărți şi filme pline de optimism, noi vom fi „bunurile şi serviciile”.

      00
    • NOU
      #29

      What?

      Automatizarea e unul dintre cei doi factori care ne va duce la o societate post scarcity (in scenariul optimist in care nu disparem pe drum).

      00
    • Numai că societatea post scarcity va fi alcătuită în cea mai mare parte din idioți cu tigăița prinsă sub bărbie (să nu le curgă balele pe jos și să alunece pe ele).

      00
  7. Eu aștept momentul în care vor bătea la ușa lui Pascariu niște roboți care să cerceteze cum a mătrășit domnia sa niște amărâți cu BMW-ul, prin 2001.

    00
    • L-ar fi ajutat un robot sofer in 2001.
      Pe wiki zice ca s-a cercetat, condamnat cu suspendare si gratiat.

      Pana la comentariul asta care m-a agatat, voiam doar sa scriu ca mi-a placut titlul asta, luat din articolul omonim:
      “Este greşit să mai existe o diferenţă între viaţa profesională şi cea personală”
      Halucinant. Daca s-ar sta la birou 247 chiar s-ar rezolva si separarea asta infama:)))))

      00
  8. cat de credibili sunt oameni astia ai sistemului in opinia ta? personal refuz si ocolesc interviurile date de genul asta de oameni, care nu au realizari palpabile si au sarit din functie in functie doar pentru ca au cotizat undeva.

    00
  9. „Casierul de la supermarket, casierul din bancă, cei din zonele de operațiuni etc. Încetul cu încetul, aceste joburi vor fi înlocuite de roboţi, computere, inteligenţă artificială şi aşa mai departe.”
    Pana una alta ce se intampla acum nu se numeste automatizare, nici eficientizare de proces, se numeste economie pe spinarea clientului, sunt arunca niste externalitati in carca clientului fara a-i oferi beneficii reale in schimb.
    Ce zici tu cu e un viitor indepartat si ca orice chestie aflata in viitor e greu de anticipat. Poate o fi cum zic expertii, poate va fi in continuare mai eficient sa faci joburi aparent de rutina (gen curierat) cu oameni deoarece au un grad ridicat de impredictibilitate.
    In schimb, poate se vor automatiza multe din joburile euristice, ex: cred ca e mai usor sa creezi un algoritm care sa respecte niste pasi/reguli de design si sa iti faca un logo sau sa scrie un articol clickbait decat sa livreze o pizza vineri seara la ora 19.00 pe Iuliu Maniu.

    00
  10. La mine pe plantatie o echipă de 20 de persoane a devenit o echipă de 5 persoane. Diferența de 15 o acoperă un RPA, care învârte pe la niste excel-uri toată ziua.

    00
    • Și? Cum e? Merge treaba sau mai dă erori?

      Dacă într-adevăr s-a redus la 25% numărul de oameni de care avea nevoie departamentul pare a fi ceva chiar mișto. De unde e robotul?

      00
    • Lucrez la implementarea unui tool de automatic scheduling (Click FSE, combinat cu Maximo Asset Management) care va insemna ca un planner va putea organiza munca a 40 de muncitori, fata de 8 ca pana acum. Va dati seama fericire pe capul plannerilor (ma rog.. unii, pe care ii duce capul). De fapt, astia vor si ramane in final :)

      00
    • Merge, oamenii au fost deja mutati prin alte departamente. A fost realizat inhouse, cu niste ajutor de la UiPath.

      00
  11. Individul e un idiot cu o agenda…
    Job-urile sunt de 3 tipuri de fapt : oferit suport clientului , dezvoltare si producere a unor bunuri, si auxiliare ( de coordonare):
    – alea de suport nu pot fi inlocuite pentru ca oamenii nu pot discuta cu o masina indiferent cat de haioasa e, multe din job-urile enumerata de idiot implica o componenta de suport (cand a fost ultima data cand apartul de scanat produse in supermarket v-a putut zice unde e berea aia buna ?, sau un automat de bilete sa va zica de ce a intarziat trenul )
    -alea de r&d + productie sunt doar partial automatizabile, contrar iluziei, astazi lucreaza in industrie o mai mare parte din societate decat in trecut.
    – ultima categorie , unde face parte si idiotul , alea pot fi intradevar 100% automatizate, dar na exista un agency bias care previne asta ( nu ati observat cum se agita bancile cand vine vorba de fintech, oare de ce ? )
    – mai sunt si job-uri ce tin de entertaining , dar alea se aplica la o prea mica parte a populatiei ca sa conteze in calcule.

    00
    • „cand a fost ultima data cand apartul de scanat produse in supermarket v-a putut zice unde e berea aia buna”

      wow. Practic cea mai usoara chestie din lume…localizarea produsului. Aia ti se pare jmecherie?

      00
    • Am notate pe telefon in ce dulapuri/rafturi am sculele si toate porcariile cumparate in ultimii ani.
      Ma indoiesc ca nu ar fi in stare sa se faca o aplicatie pentru un supermarket in care sa cauti berea a buna si sa iti zica pe ce rand e.

      Problema e ca daca mergi direct la berea aia buna nu iti mai umpli cosul cu alte rebuturi.

      00
    • orice automatizare poate fi net superioara serviciului oferit de un om , cu o singura exceptie , cand exista o problema, o intrebare, o nelamurire… De ex: parcarile cu automate, parfum , pana un automat din asta mi-a halit cardul bancar ….
      Exemplu berea a fost pentru amuzament, de obicei implica alergii sau regimuri alimentare …

      00
    • – Job-urile de suport sunt inlocuite cu destul de mult succes de masini(vezi chat bot sau roboti telefonici) care pot da din ce in ce mai multe detalii. Asta se intampla pana la un anumit nivel si in functie de specificul cerintei clientului. Exemplele date de tine sunt exceptii si intotdeauna vor fi servisate de oameni. Cu toate ca daca ma gandesc mai bine nu e asa de greu de facut un aparat care sa iti spuna unde este berea aia buna (sau orice produs for that matter…numa’ ca nu exista cerere pentru asa ceve momentan…la noi cel putin)
      – Cum se agita bancile cand vine vorba de fintech? Majoritatea bancilor tind spre automatizare si lucreaza la asta…fintech nu inseamna numa’ chestii de genul revolut. Fintech inseamna si robotei care fac alocari automate de plati, care iau decizii de creditare bazate pe datele din sistem si tot felul de robotei care fac angajatilor si clientilor viata mai usoara)

      Lumea percepe automatizarea asta inca la nivel de industrie „grea” cu roboti fizici and shit iar pentru multa lume e de neconceput sa inceapa sa invete chestii noi sau sa se reorienteze profesional inca din timp…ei au invatat ceva si aia fac pana mor. Lumea se mai simte si indreptatita la job…si ies in curtea companiei(private sau nu) atunci cand se fac disponibilizari pentru ca o intreaga linie de productie sau o intreaga arie a fost inlocuita cu roboti(fizici sau soft)… Nu zic ca e ok ca o comanie sa inlocuiasca brusc intreaga linie si sa dea afara sute de oameni insa daca se anunta din timp iar oamenii sunt deschisi sa invete sa faca si altceva…nu raman in aer.

      In zilele noastre trebuie sa inveti sa intelegi cat mai multe chestii dintr-o companie(nu zic ca trebuie sa le si faci pe toate) pentru a-ti fi foarte usor sa treci dintr-un departament in altul… Daca lucrezi ca robotul e treaba sigura ca vei fi inlocuit de robot.

      00
    • Ai fi surprins, cele mai robotizate tari inainte de Japonia sunt Coreea de Sud, Singapore si Germania.

      00
  12. Exista niste statistici cu nivelul de robotizare la nivel de tara, Romania este pe la coada clasamentului. In tarile unde robotizarea chiar este relevanta, nu s’au inregistrat schimbari majore in ocuparea fortei de munca. Cu cateva exceptii, (de exemplu zona de automotive) este ilogic sa folosesti roboti in loc de oamenii, vorbind de tari de nivelul Romaniei, pentru simplu fapt ca cei din urma sunt mai ieftini.
    Subiectele de discutie ale celor care activeaza in domeniul HR sau RU (si risc ;) ) sunt de nivelul „drepturile femeilor in tarile musulmane” (exemplu Arabia Saudita unde este considerata o mare si importanta victorie faptul ca femeile au capatat dreptul de a conduce masina).
    HR- ul este un domeniu extrem de promitator pentru solutiile de automatizare pe baza de AI! :) :) :)

    00
    • Nu e vorba ca oamenii sunt mai ieftini…daca faci un calcul e mai ieftin un robot pe termen lung si lucreaza mai precis ca un om… In automotive sunt zone pe banda in care un robot chiar nu are cum sa faca treaba unui om (sau e foarte complicat de facut robotul care face asta)…De exemplu la montarea componentelor din interior robotii sunt fix pix.

      00
    • @Alex: asa este, ai dreptate, in mod normal un robot (o solutie care are la baza roboti sau/si AI, automatizari, etc) trebuie sa iti aduca niste plusuri: mai ieftin, mai de calitate, predictibilitate etc. Asta este perfect adevarat intr’o tara unde exista industrie la nivel „bun” si salarii minime la nivel de „trai decent”. De exemplu, pt Romania, avem undeva la 15-17 roboti/10k locuitori, pt Ungaria 55-60/10k locuitori, Germania e peste 300/10k locuitori!
      In Romania, nu exista cerere sau bussines care sa ceara astfel de valori, nu exista industrie/productie care sa aibe nevoie de asa ceva si in plus, salariul minim este foarte jos (datorita faptului ca nu producem competitiv pe scara larga)!
      In Romania, cel putin in viitorul apropiat, nu exista riscul sa apara probleme cu forta de munca (adica numarul celor care isi pierd joburile) datorate robobotizarii, automatizarii, etc, la nivel macro economic!
      E o discutie fara sens!
      Nu are nici o baza reala! Pt acest motiv zic eu ca discutiile/subiectele celor ce „performeaza” in HR/RU, vis a-vis de acest subiect sunt doar 0 (zero).

      00
    • Sharlatan: ai și tu dreptate, la nivel macro nu se pune problema pentru România. La nivel micro mai exista și astfel de temeri printre angajați. Un exemplu de „robot” e atm-ul ala care și încasează si face tranzacții care se făceau doar la casieria băncii… Casierii aia au cam rămas fără loc de munca dacă nu știu sa facă altceva(ma rog, kaufland angajează…) dar da, e la nivel micro momentan. La fel și homebank-ul lasă fără loc de munca niște oameni, ofițeri de credit, poate și analiști în anumite situații etc.

      00
    • “Automation simply can’t deal with the complexity, inconsistencies, variation and ‘things gone wrong’ that humans can,” and “can create quality problems further down the line”
      https://qz.com/1261214/how-exactly-tesla-shot-itself-in-the-foot-by-trying-to-hyper-automate-its-factory/

      00
  13. Anunt in reteaua SKYNET:

    Angajam T-600 f/m pentru curatenie in locatie de lux (sediul din San Francisco)
    Asiguram plata avion si cazare platita primele doua saptamani

    00
  14. ba, ” care presupun interacţiune cu clientul, nu numai că vor rămâne, dar scopul lor chiar va creşte.” tare mi-e frica de prostia oamenilor, si asa acum avem idioti la desk, gandeste-te cum va fi cand vor veni cu ideea mareata sa taie din costuri si apoi vei butona cu robotul jumatate de ora pana te face sa-ti arunci telefonul pe geam, da, sigur, automarea va crea si joburi unele foarte bine platite insa va crea si mai multi someri, sau youtuberi, hohoho..

    00
    • plus că mă ia cu leșin numa’ când mă gândesc la interacțiunea dintre bunică-mea și robot. pe ea trebuia s-o ajute un angajat al băncii să-și scoată banii de la bancomat…
      (bine, nu prea mai e posibil, că e cam varză fizic după un avc, dar încercam să-mi imaginez).

      00
    • NOU
      #54

      LOL.

      Sa avem pardon, idiotii sunt clientii si „inginerii”.

      Incident management is a nightmare.

      00
  15. Sorry, dar baiatul e cu niste ani in urma in „preconizari” pe viitorul „AI” si ce joburi va lua de la oameni. Il inteleg, e in stadiul de denial, dar nah.

    Scurt pe doi, ca bitii sunt pretiosi. Toata lumea crede ca „robotii” vor inlocui oamenii. Da, dar DOAR atunci cand vor fi mai ieftini ca oamenii. Tesla, Amazon & restul ne arata, azi, ca nu e cazul inca. Si vor mai trece multi ani.

    Boston Dynamics inca se cacaie sa scoata produs comercial. Pentru ca nu e inca unde trebuie. Se impiedica la demo. Si e scump in draci. Pur si simplu pana amortizezi un robot ajungi sa dai mai mult de minimum $/h din statul respectiv. Deci iesi in pierdere. Deci mai bine angajezi roboti biologici, trackuiti la maxim (inclusiv cand fac pipi), eventual pe „autopilot” si aia e. E mai ieftin.

    In schimb, primii schimbati, vor fi cei din backoffice. Stiti omuletii aia care cred ca stiu finante banci, fac 3 chestii in excel toata ziua si dupa aia muta o hartie de colo colo? Aia sunt out in 3-4 ani. Stiti managerasii aia care nu produc nimic, si freaca duda? Aia dispar. Stiti putoii aia plini de coca care „investesc?” aia dispar. Si repejor repejor, ca softu e 1 si face treaba la mai multi, nu cere ulei, nu cere piese de schimb. Pui 2-3 analisti sa-l urmareasca / aprobe, si aia e.

    Invatati statistica, invatati python, invatati ML. Vine „iarna” dar defapt e toamna, si toamna se face treaba buna. Bagi RL cu crhome dev tools si putin oversight, dai afara 3/4 din departamentele de QA de la toate firmele din sat. Pac! OPex mic, headcount mic, suna bine un sex on the beach in tailanda.

    00
    • si acum sa ne gandim de ce nu e automatizat transferul de date de la politia circulatiei la primarie cand cumperi-vinzi o masina. e crancen de greu implementarea unei noi mentalitati. schimbarea de care o zici va veni doar o data cu aparitia unor noi firme, niciodata nu se vor implementa in firmele deja mature pe piata, eventual doar in proiecte pilot. Intodeauna e un manager care se sperie cand aude ca divizia lui poate avea un buget scazut cu 50%.

      00
    • adica peste 3-4 ani nu vor mai fi frecatori de menta?

      00
  16. Dimineata ma trezeste un robot. Ma spal, imbrac si mananc datorita mai multor roboti. Ma urc intr-un robot pentru a ajunge la un job ce-l fac pe un robot. Un robot imi da mancare si bautura iar seara platesc distractia la un robot. Un alt robot ma aduce acasa, ma mai uit putin la un robot, dau putin la alt robot si ma asigur ca robotul ma va trezi a doua zi cand o iau de la capat ca un robot.

    Suntem in siguranta, noi robotii.

    00
    • da măi, nu ești singurul căsătorit, nu trebuie să te lauzi

      00
    • Robotul este o scula/un tool care te ajuta in activitatea de zi cu zi, la fel si AI-ul! Nu e nimic nou sub soare, au fost reactii asemanatoare de cand a inceput era industriala: masinile iau locul oamenilor!
      Curios e faptul ca de la revolutia industriala, populatia globului a crescut intr’un fel nemaintilnit in istoria umanitatii (la fel cu toate schimbarilor de „era”). Nu exclud rolul razboaielor!
      Daca ar fi sa facem o comparatie cu ceea ce se intimpla acum (robotizare, automatizare, AI, machine learning, etc) si perioada in care au aparut motoarele cu aburi ai sa observi ca este exact la fel numai ca nu aveau internet! :) (dar aveau altceva, care nu prea existase inainte, tiparul, adica ziare sau telegraful, etc). Panica e aceeasi, multiplicata doar de mijloacele de comunicare, gandeste’te doar ce a insemnat „posta” pt umanitate!
      Oamenii care traiesc azi, daca nu se vor adapta noilor cerinte, nu vor disparea/muri, ei vor fi noii protejati ai sistemelor de protectie sociala, sau ale altor solutii care nu au aparut inca!
      Umanitatea nu moare si nici nu dispare, doar se transforma asa cum a facut’ de multe ori pana acum!

      00
  17. Cred totusi ca lucrurile nu sunt atat de optimiste pentru unii dintre angajati. Am un amic, lucreaza in Elvetia intr-un depozit si mi-a spus inca de anul trecut ca incepand din 2020 aia or sa bage roboti in depozit si vor da afara din oameni. Depozitul este unul de imbracaminte. Iar angajatii de la Dacia au facut deja greva toamna trecuta, speriati fiind ca vor fi inlocuiti de roboti: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/video-angajatii-de-la-dacia-protest-spontan-din-cauza-robotilor-adusi-in-uzina-19123319

    00
  18. O problema mare a automatizare e scalabilitatea si imposibilitatea de a include redundanta sau solutii pentru situatii care nu au fost concepute si integrate, lucru facil de implementat cu un lucrator uman. Exemplu: Elon Musk si fabricile Tesla.

    https://www.youtube.com/watch?v=2iuxiEwpoeU

    00
  19. Anunt angajare:
    Muncitor necalificat caut de lucru, detin exoschete pentru sarcini grele, maxim 500g kg si permis nivel 3. Lucrez doar cu echipe vorbitoare fluent de engleza sau romana.
    :)

    00
  20. La noi e invers. Robotii au inceput sa faca nasoale si sa ceara asigurare medicala privata, autoturism, prime, libere de sarbatori and shit…

    Asa ca:
    https://i.imgur.com/1pCFFkv.jpg

    00
    • voiam sa spun ca e ok, ai ‘beneficii’ dar cand ziua de munca e mai ieftina de 100ron parca nu prea suna bine, stiu, suntem tara de lumea a3-a dar tocmai asta e chestia, cum plm te ajuta treaba asta sa iesi din bula de tara de lumea a3-a, acelasi om l-ar plati in germania cu 1600e, e mai convenabil la noi cu 400.

      00
  21. Tare aia cu „Companiile încearcă să scoată din mentalitatea angajaţilor ideea de a găsi un echilibru între viaţa profesională şi cea personală.. Angajatul se simte bine şi vine cu tot sufletul pe masă şi se adaptează din mers la nevoile angajatorului”.
    Cu totul sufletul pe masă, ați înțeles?
    S-au rafinat metodele, nu mai e ce a fost. Alte paradigme. E ca la război, nici ăsta nu mai e convențional.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile