Joburi temporare

Nedumerire. O pățesc des la spălătoriile auto pe care le frecventez: oamenii își fac treaba mediocru spre prost, vorbesc în silă, muncesc în silă, și, dacă ajungi să discuți cu ei, realizezi toți au impresia că sunt mai buni de atât și merită mai mult, deși în multe cazuri cam aia e limita lor.

După fiecare final de an școlar, spălătoriile se primenesc cu sânge proaspăt și, pentru unii e doar o oprire temporară spre un job mai bun, dar pentru alții e o oprire mai lungă. Și, prin toamnă, se instalează scârba. Pff, eu, care am luat bacul cu 3.80, să spăl mașini? Mi se murdărește iPhone-ul, să moară mama, nu e de mine, eu frec duda pe aici până găsesc ceva mai bun. Patru ani.

Partea proastă e că se învață așa. Și la următorul job vor fi la fel de delăsători, că nu sunt șefi, și la următorul, și la următorul și când ajung șefi vor fi la fel de bagpuliști și de delăsători și apoi se vor mira de ce dă firma faliment.

Mă gândeam la sistemele vestice, care nu tolerează asemenea comportament. Ești angajat să faci ceva, fă-o până la capăt și în timpul liber visează la ce vrei. Poate vine la pachet cu “dacă ți-ai terminat treaba, poți pleca acasă sau trage mâța de coadă, nu trebuie să pari ocupat, că altfel se supără șeful”.

filme-office-space-bob

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. Si aia cu facultate fac la fel. „Da eu am facut facultatea ca sa faca asta….pentru atat….?”

  2. Pe aștia cu joburi temporare nu poți să te bazezi. Până să ajungem cu mașina la spălatoria auto trebuie să trecem de Rovana. http://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/rovana-plumb-fenteaza-o-taxa-data-chiar-de-guvernul-din-care-face-parte-353966

  3. Din pacate la romani salariul reprezinta doar prezenta la locul de munca nu si a lucra pentru banii incasati. :)

    • Tu te faci ca ne platesti, noi ne facem ca muncim.
      O stii?

    • @Catalin… ti-ai mai gasit 4 dobitoci care te aproba.
      Exercitiu: firma e noua si are 0 lei in cont. Incepe munca. Voi va faceti ca munciti. La sfarsitul lunii luati fix…cat?

      Sunt ferm convins ca e exercitiu greu. Raspund eu:
      Fix cat ati muncit. De obicei, majoritatea angajatorilor sunt prosti si platesc mai mult.

    • @Catalin ia vezi pe asta o stii : Firma Cucu, nu-ti da bani da-ti da de lucruru

  4. Ce coincidenta: chiar saptamana trecuta am purtat o discutie cu un „amic”, angajat al unei spalatorii din Bv. Program 9-19:00 (Luni -Sambata), 600 lei in mana, la negru (evident, salariul adevarat e bacsisul). Problema lor era ca isi cauta angajati de luni de zile: oamenii (varsta in jur de 20 de ani) vin si dupa o zi, doua uita sa se mai prezinte la lucru (s-a intamplat sa ceara si salariul in avans). In plus, povestea ca pentru a-l motiva pe unul nou angajat, i-a dat sa spele masina unui client care de fiecare data lasa bacsis cel putin 10 lei. Raspunsul noului angajat: ma pis pe ei (bani), nu e randul meu.

  5. Am un var care s-a dus in Cipru intr-o spalatorie auto, sa spele masini. In 8 luni era maganerul spalatoriei, omul de incredere al patronului. Intr-un an a trecut de la spalatorie la alte afaceri ale patronului, se ocupa de ceva distributie.
    Liceul terminat cu 5-6, fara facultate.

    Munceste insa din rasputeri si nu incearca sa dea o teapa cand prinde ceva bani sau autoritate pe mana. Restul de romani de acolo? Stau si spala masini.

  6. Salut,

    Confirm ce ai spus legat de „sa par ocupat, ca altfel se supara seful”. Locuiesc in Suedia din 2012 si lumea pleaca acasa devreme, de la 3 chiar, daca isi termina treaba. Nimeni nu comenteaza si nu ne uitam urat unii la altii… bravo tie daca ai terminat mai devreme!

    Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim, iar managerii sunt lideri de urmat, nu sefi. Nu iti este teama sa te exprimi liber si sa spui ce simti, si nici sa critici atitudinea sefului, pentru ca vei fi ascultat. Problema, la noi, e de ambele parti: si pe partea angajatilor care au asteptari de la sefii romani, dar si a sefilor romani care impun un stil autoritar si ii pun pe angajati intr-o pozitie inferioara. In Suedia, totul e plat dpdv organizational si toti suntem tratati la fel. Ceea ce imi place enorm!

    Andrei

  7. Ceva vreme in urma, am avut o p**duiala cu AJOFM-ul local ( nu conteaza judetul, situatia e generalizata ), pentru ca statul nu are capacitatea de a sti citi dintre someri sunt someri prima, a doua, a treia sau a n-a oara in viata.
    Si e doar una din „scaparile” de calibrare a sistemului.

    Ca da, sunt multi care nu muncesc, e nevoie de multe locuri de munca nou infiintate dar nu prea stim pentru cine.

  8. offtopic: foarte tari baietii de la depanero – mi-au raspuns astazi la un mail din 14 octombrie in care ii intrebam intre ce ore se pot prelua electrocasnicele. in mail nu mi-au raspuns la intrebare: folositi formularul bla-bla.

  9. Sfatuieste-i si tu sa-si faca blog in care sa descrie viata de câcat a spalatorului auto iar cand or ajunge „alisteri” vor castiga destul incat sa spele masini pro-bono :)))

  10. Chelnerul de la masa mea, la nuntă, terminase finanțe bănci; nu, nu făcea asta ca un job secundar – asta ca să-mi răspund ce naiba fac toți ăia care termină ISE (că sunt cam mulți).

  11. Daca sunt delasatori clar nu or sa ajunga sefi niciodata, asta este clar. Doar cei buni ajung mai departe, dar trebuie sa porneasca de undeva.

    • pe naiba….daca esti delasator sigur ajungi sef undeva…asta e primul pas in cariera :) . al mai incompetent e ori dat afara…ori promovat…si stim toti cat de greu e sa fie cineva dat afara :)

    • @ Attila: ai fix atitudinea comentata si aratata cu degetul in articol. Boala asta e grava: din voturile comentariilor constat ca sunt afectati 80% din citittorii blogului.

  12. NOU
    #26

    Din ce film e poza ?

  13. In galati majoritatea sunt bronzati, nu prea au terminat licee

    Eu am scris astazi despre spalatoriile auto ca fiind afaceri profitabile
    http://cky.ro/afaceri-simple-spalatorie-auto/

    • Bă, tu confunzi marfa cu ambalajul.
      Bronzații din Galați au toți mașini cu numere de Brăila. Și nu sunt suedeji. Se trag din Suleiman Magnificul.
      Și ce ai scris tu acolo e irelevant.

  14. Eu am lucrat la negru si am luat la tepe de m-am saturat… plm.. iti mai arde sa vorbesti frumos cu clientul cand nu iti iei salariul ?

    • Eu zic asa: muncesti si aduci patronului profit 50% din cat castigi tu. Daca iti da teapa, castiga 2 luni. Daca nu-ti da teapa, castiga pana moare. Simteam ca iti lipseste informatia asta …

  15. De banii pe care ii primesc, atat interes isi dau. Faptul ca e o munca fizica fara calificare sau cu calificare la locul de munca nu ii scuza pe patroni sa o plateasca atat de prost. Cand platesti bine si omul munceste prost atunci mai inteleg, dar cand ii dai 600 de lei in mana cat astepti de la el?1

    • Nene, eu am imbatranit si am schimbat ceva job-uri la viata mea.

      Ce spune zoso e al naibii de corect. Never, never, never nu iti bate joc de munca pe care o faci. Indiferent de cat este platit si de cat de jigodie e seful. Cand nu mai suporti: cauta alt job. Per ansamblu o sa iesi mult, mult in castig. Pierzi in unele locuri, dar castigi in altele. Iar daca faci ce iti spun eu mai sus, castigurile sunt in medie cu mult mai mari decat pierderile, vezi asta la sfarsit.

  16. In categoria asta intra si casierii/angajatii de la Mc/KFC. Am fost in pielea lor si atata timp cat clientul nu te trateaza ca pe un sclav prost nu inteleg de ce mai au putin sa-ti scuipe in mancare. Ok, e un job de cacat, dar daca asta ai ales/ajuns sa faci, temporar sau nu, suporti.

    • Aia de banii pe care ii primesc isi fac treaba…iti servesc mancarea. Vrei sa fie mai politicosi?!…pai atunci ar trebui sa castige mai multi bani. Randamentul unui angajat creste proportional cu salariul. El poate sa faca tot din fisa postului, dar sa faca incet, sau in scarba, etc…depinde de bani

    • @lecampeur. Esti un prost. Nu-ti explic, pentru ca oricum nu intelegi.

    • @lecampeur, exista ceva voci (specialisti, studii, alea-alea) care sustin ca nu vei obtine motivarea angajatilor daca umbli (doar) la bani. Google it! Si apoi uita-te in jur si vei observa cum angajatii considera ca sunt platiti putin fata de ce ofera indiferent ca primesc 1000, 2000 sau 4000 lei. Si mai gandeste-te la teambuilding-uri si alte prostii de genul asta. Ce scop au si ce rezultate au? Bine, alea care-s facute ca la carte, nu adunaturile de betiveala si curvasarie pe banii firmei.

  17. E, bravo dom’le…
    Un articol frumos. Cred ca ar trebui sa te citesc mai mult.

  18. La primul job m-au angajat din practica. Dupa 5 luni tineam interviuri de angajare. Am plecat cand ramasesem trei in firma – eu, tipul de la distributie si managerul.
    La al doilea job am ajuns un pui de sefulet dupa vreo 3-4 luni si dupa alte vreo 3 un sefut mai maricel.
    Cand m-am insurat au venit toti fostii colegi de la prima firma inclusiv managerul, vreo 15 insi, desi ne imprastiasem bine. De la al doilea job, firma de vreo 30 de angajati au venit aia cu care lucrez direct si ma vad mai des, plus seful mare, iar vreo 15 insi.
    Acum, de la al treilea job am plecat ca patronul era o jigodie si ideea de puscarie nu mi-a suras chiar asa. Am fost sa reprezint mareata firma la un targ de joburi organizat de o AJOFM si am tinut (foarte profi pot sa zic) mini interviuri chiar pentru postul meu. A fost asa, ca o surpriza pregatita de jigodia de mai sus. Un reprezentant de firma de la masa alaturata m-a tras de maneca la sfarsitul targului sa stam de vorba. Acum negociem salariul.
    Stiu ca suna ca din invataturile lui Neagoe Basarab catre fiu-sau Teodosie, dar in final, daca iti faci treaba bine, ai tot felul de satisfactii.
    Si ca sa sintetizam complet povestea asta: ”cacat dai, cacat primesti” sau, pentru urechile mai fine: ”cine e cuminte este rasplatit, cine e obraznic, aspru pedepsit”, cum ii zic fiica-mii (ca merge si asta foarte bine).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)