Joburi esențiale…

Mă uitam la sondajul ăsta, care circulă pe feisbuc de câteva zile. Unii râd, alții plâng. Eu mă gândesc la băiatul ăla care a zis că omul nu poate trăi fără muzică și că neamțul și-l imaginează și pe Dumnezeu cântând.

Dacă nu credeți că arta e importantă și necesară, opriți muzica și nu vă mai uitați la poze. Vedeți cât rezistați.

(sursă foto)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. Pai confirma esentialul pentru Dorian si 5gang si toate retardateniile care canta ….

    00
  2. As mai adauga la lista joburilor neesentiale bloggingul si influencingul.

    00
  3. zic sa nu incurcam arta cu meseria de artist. ca artisti profesionisti avem exemple gramada, de la emy alupei pana la dorian popa si de la smiley la inna. toti care castiga drepturi de autor de pe ceva sunt artisti si da, 99% din ei sunt „artisti”. arta lor este un gunoi fara de care lumea nu ca ar fi la fel, ba chiar ar fi mai buna. restul de 1% se s-ar descurca cum se descurca si acum, ca oricum sunt ca si inexistenti.

    00
    • Smiley si Inna au probabil publicul tinta pe la 12-13 ani. Trebuie sa existe si muzica pentru copii, ca sa poata aprecia mai tarziu ceva mai de finete.

      00
    • @ Dex: crede-ma, am vazut destule femei in categoria 20-35+ care balesc dupa Smiley.

      00
    • Nu inteleg ce aveti cu Smiley, chiar e foarte ok pentru radio. Vreti cincigang si linoleu aur pe radio?

      00
    • Voi cred ca ati ratat esenta problemei. Nu e vorba de cat de succes sunt artistii, ci cat de esentiali. Din punctul asta de vedere, Inna e la fel de esentiala ca aia de canta la chitara in metrou.

      00
    • @thebbkack, primi 2 imi sunt necunoscuti iar ceilalti au nume cunoscute in media insa pentru mine sunt inutili, inexistenti, chiar nu ma uit la ce face/canta nici unul din ei, deci suntem oarecum de acord, vorbesc doar in numele meu

      00
  4. Nu văd care-i problema (bun, mai întâi că a fi artist nu implică neapărat un job).

    Pare să fie vorba de chestii ne-esențiale, de viață și moarte. N-o fi arta chiar pe primul loc, dar ultima oară când mi-au ghiorăit mațele și am dat pe Mezzo sau TVR Cultural, foamea n-a trecut. Dacă te apucă o criză de apendicită, nu te alină un poem sau o imagine frumoasă.

    00
    • A fi artist e un job full-time, si nu un hobby. Iar faptul ca iti ghiortaie matele nu e din vina artistilor. Incearca sa traiesti o saptamana doar cu mancare si din a spera ca te salveaza o operatie de apendicita. Fără filme, fara seriale, fara muzica, fara imagini, fara artă, fara decor, fara design. Gol. Succes! Zi-ne si noua cum ti-a mers. Si s-ar putea sa nu mai ai nevoie apoi de operatia aia de apendicita, ci de un sejur la ospiciu.

      00
    • Corect, e drept că viața nu e roz fără filme, muzică și entertainment, dar fără medicină, mâncare, transport e neagră de tot.

      Toți suntem necesari dar există totuși o ierarhie.

      Și eu sunt IT-ist și sunt conștient că fără IT putem trăi dar fără fermieri murim toți de foame.

      00
  5. Unii oameni considera artistii mai inutili decat telemarketerii. Prost moment sa te apuci de arta.

    00
  6. Hawker e acela care dresează vulturi?

    00
    • Eroare de tipar. Era „Hooker”

      00
    • da, sau negustor ambulant

      00
    • Hawker e tipul care foloseste vulturi ca sa prinda animale pentru sacrificare. Vulturul prinde prada in gheare, o ridica si o aduce in fata macelarului. E angajat la ferme de gaini, porci, dar si vite.

      00
    • Ați greșit toți. Este negustor ambulant, adică ăla care strigă „porumb fiert aveeem, porumb fiert”. E tot ăla cu „fiare vechi luăăăm, fiare fechi”. Numai că de ăștia ne putem lipsi de tot, dacă știți ce zic (wink wink).

      00
    • Hawker e ala care vinde mancare in ‘hawker centres’. Nu mai sunt ambulanti in Singapore (unde a fost realizat studiul)

      00
  7. Ai interpretat gresit rezultatul, oamenii au raspuns la o intrebare privind „jobul de artist”, avand in vedere ce se da pe media/socialmedia as zice ca e un procent bun.

    00
  8. Fara arta viata e trist, fara medici si ingineri viata nu mai e deloc.

    00
  9. 1. E plina lumea de artisti care lucreaza pe bani putini, vezi trubadurii romaniei
    2.Peste 95% din arta moderna e o mizerie plina de tot felul de dubiosi sustinatori blm si alte kkt-uri, cu frizuri din alea dubioase si care citesc vice sau scena9

    00
  10. Este un profesor..sau ceva (e prezent pe youtube de exemplu) ce a scris o carte despre bullshit jobs. Middle management e si el acolo, la bullshit.

    00
  11. Meseria mea de bază, electrician, nu o să moară niciodată.
    Mereu e nevoie de băiatu cu lumina, că doar n-om sta pă întuneric. :D
    Partea proastă e că sunt multe joburi relativ neesențiale.
    Sau se poate trăi bine-mersi și fără serviciile oferite de anumite biznisuri.
    Întrebarea pe care eu o pun este: dacă mâine dispar joburile ălea, se automatizează prin software, muncitorii repetitivi prost plătiți sunt înlocuiți cu un robot, că-i mai fezabil și prețul roboților e tot mai mic, ce dracu fac oamenii ăștia? Unde se duc, ce muncesc, ce mănâncă, ce îmbracă, cu ce plătesc utilitățile?
    Prea deștepți nu sunt, să fie recalificați în alte meserii. Știu foarte bine ce vorbesc, pentru că am trăit printre ei, am muncit cu ei, sunt plecat dintre ei.
    Da, știu, nu e treaba noastră, să ne preocupăm de soarta lor.
    Dar când ăla n-o avea ce mânca, iar tu ieși din bloc cu iPhone 15 ultra max pro,, cu ochelari RayBan pe meclean, să te urci în mașina ta cu rezervoru plin, o să-ți cam rupe capu la propriu.
    Și nu, nu trebuie să te întrebi ce are cu tine, că nu i-ai făcut nimic…
    Nu are ceva personal, dar știe că nu are mânca, copiii nu au mai văzut un salam de 2 săptămâni, iar foamea transformă și cel mai erudit om într-o bestie.
    Am un prieten care a lucrat 10 ani în bancă în vânzări, acum s-a transferat o perioadă la o muncă mai tehnică de analiză de risc pentru IMM-uri, dar în același timp face și o facultate tehnică, fiindcă e conștient că pe viitor jobul lui va fi luat d-un robot software, bazat pe AI.

    00
    • Pai e simplu. Se muta din partea dreapta a listei in partea stanga. Inafara de medic ( specializare intensa de lunga durata) toate celelalte sunt absolut onorabile si cer doar dorinta de a munci. Cel putin in Singapore.

      00
    • learn to code.
      Joburile nu dispar peste noapte, automatizarea tot elimina joburi de 200 de ani si lumea nu s-a sfarsit. Unii se adapteaza, altii nu, asta e, viata merge inainte, nu stam sa oprim lumea in loc doar pentru ca niste copii cu parinti incapabili nu mai au salam.
      Nu sta nici tu prea linistit, ca de exemplu jobul tau pot sa-l fac si eu, chiar l-am si facut acum multi ani, dar tu pe al meu nu. Nu neaparat ca-ti iau locul, dar daca azi imi prmit sa chem electrician, maine daca nu mai am job fac eu treaba, si poate si pe la vecini. La criza trecuta am cunoscut un electrician care avea firma si facea bani gramada dar a pierdut tot cand s-a spart bula, a ramas cu lucrari facute si neplatite, faliment si a ajuns sa se angajeze pe salariu mic ca om de intretinere la cladirea in care lucram.

      00
    • Întrebarea pe care eu o pun este: dacă mâine dispar joburile ălea, se automatizează prin software, muncitorii repetitivi prost plătiți sunt înlocuiți cu un robot, că-i mai fezabil și prețul roboților e tot mai mic, ce dracu fac oamenii ăștia? Unde se duc, ce muncesc, ce mănâncă, ce îmbracă, cu ce plătesc utilitățile?

      Se fac electricieni :)) – (joke)

      00
    • se fac programatori de roboti

      00
    • @Radu
      Beg your pardon.
      E atât de mult de muncă în electrică, încât nu am auzit pe cineva să se vaite. Chiar nu îmi iei locul. Până și ultimul cârpaci are de muncă de nu face față. Prețuri pentru toate buzunarele.
      Pe lângă electrica știu să programez și roboți.
      @Dny
      Dacă ai ști cât am reparat după electro-zugravi și electro-patiseri, ce minuni am găsit prin tablouri. Ba chiar am fost dat afară din case, când le-am cerut clienților bani grei, să le remediez belele, ca să nu ia foc. Rezidențialele noi de București, ohhhh, am câteva povești de te dor fălcile de râs cu proprietari imbecili.
      @corcodusul
      Să se facă, tată, programatori de roboți. Am făcut asta și știu ce înseamnă. Am văzut atâtea talente, care au murit speranță și se uitau la roboți ca vițelul la DVD.
      Meseria asta e multidisciplinară. Nu e suficient sa știi numai codul.
      La fel, doamne ajută să se angajeze cât mai mulți. E loc pentru toți sub soare.

      00
    • >>Pe lângă electrica știu să programez și roboți
      Asa, despre asta vorbeam.
      Si eu stiu :)

      00
    • Sa moara Ionut M zice Radu programatoru’.
      Cam asta e esenta tarisoarei noastre de azi.
      Gandire de bordura, nu ai ce sa faci, Ionut M nu va intelege niciodata de ce el cu toate talentele posibile, poate ajunge nasol, in timp ce Radu este mai adaptabil si probabil va supravietui fara probleme. E pe sistemul – daca nu am problema asta, problema nu exista.
      Ca paranteza, am cunoscut un foarte bun profesionist acum cativa ani, care tinea un departament in spate la propriu, prin munca lui si cunoscandu-si foarte bine meseria. Spre surprinderea mea, m-am intalnit cu el intamplator acum cateva zile, arata rau, kilograme in plus, nearanjat, foarte imbatranit. Din vorba in vorba, mi-a explicat ca a fost dat afara, pentru ca avea un caracter de rahat, jignea inutil si se batea mereu cu caramida in piept cum tine el departamentul in spate – lucru de necontestat.
      Dar ce sa vezi, angajatorul lui a considerat ca mai bine isi face treaba cu niste ilustrii mediocrii, decat cu un mega-talent cu caracter de cacat.
      Na, ce sa zic, poti sa fi tu mega-valoros, fara sa ai mediul care sa te puna in valoare, e cam aiurea. Poate ca rezolvi problema cu ceva psihologi buni, dar oricum nu mergi la ei ca sunt job-uri degeaba si de alea.
      Pe scurt, fa succes Radu, dar pariez pe Ionut M. E mai adaptat realitatii, vede si viata dincolo de bula lui.

      00
    • eu ma gandesc sa programez roboti prin nlp!

      00
    • Probabil ca vom ajunge candva la UBI. Pana atunci, din pacate, probabil ca va exista riscul ca multi oameni sa faca foamea / sa se revolte pentru ca nu se pot reprofila pe ceva cerut de piata muncii.

      00
  12. De la Bill Hicks citire, oarecum complementar:

    „You see, I think drugs have done some good things for us. I really do. And if you don’t believe drugs have done good things for us, do me a favor. Go home tonight. Take all your albums, all your tapes and all your CDs and burn them. ‘Cause you know what, the musicians that made all that great music that’s enhanced your lives throughout the years were real fucking high on drugs. The Beatles were so fucking high they let Ringo sing a few tunes.”

    00
  13. Uitandu-ma la cat de bine a fost gandit sondajul, eu as zice ca si jobul de ziarist este ne-esential. Oricum multi isi iau informatiile din ce le apare pe wall-ul de facebook.
    Sunt curios cum ar reactiona cei care au raspuns la sondaj daca s-ar inchide Youtube / NetFlix / BBC / etc….

    00
  14. Poti sa-ti pui mintea la contributie sa faci creatia ta, daca iti rupi piciorul sau sare cineva cu cutitul la tine s-ar putea sa mai ai nevoie de cineva sa te apere/repare.

    00
  15. Asa se intampla mereu cand se umble ‘piata’ de o anumita meserie.

    E o contracultura la milioanele de artisti aparuti peste noapte in absolut toate locurile lumii. Artisti sunt teoretic si aia ce nu fac altceva decat sa mance diverse in fata unei camere.

    00
  16. Din cele mai vechi timpuri oamenii au facut desene pe peretii cavernelor, au creat bijuterii, desi traiau vremuri grele, asa ca nevoia de arta si frumos e in ADN-ul uman.

    00
  17. Arta exista tocmai pentru ca unii oameni nu vor sa fie / nu sunt precum cei care cred ca arta este neimportanta.

    00
  18. Ce am mai observat: spre satisfacția patronului, IT-iștii nu-s de găsit nicăieri, nici la buni, nici la răi, un fel de neica-nimeni pe care lumea îi acceptă și îi mângâie pe frunte. Nici măcar în topuri nasoale nu ne încadrăm, vai de steaua noastră.

    00
  19. Apai, daca erau atat de esentiali aveau bani, nu?
    Ah, stai putin. Facem teatru la care vine ma-ta si ma-sa, neplatitori, deci suntem la fel de esentiali ca aia de fac filme pe la netflix.

    Nu de alta, dar ultima data cand m-am uitat aia de fac arta pe care lumea o consuma nu mor musai de foame. Aia de ii ascult io mor de foame, ca se adreseaza unui public de nisa, dar aia e. Sunt obisnuiti, nu se plang.

    00
    • Cati oameni platesc pentru „arta” ce o consuma? Ca de consumat consumam toti la greu, dar ni se pare ca e firesc sa fie gratis. Unii artisiti mor de foame ca-s netalentati, altii ca n-au noroc sa fie in prim plan si munca lor e furata constant. E irelevant daca se plang sau nu… problema e ca in mare parte si datorita internet-ului e extrem de usor sa multiplici si sa distribui un act artistic, iar artistul ramane cu buzele umflate, e absolut neprotejat. Daca nu esti ceva casa de productie super abuziva.. nasol..

      00
  20. e un top și un bottom. Oamenii au mii de nevoi, totuși adevărul e că nu poți trăi din artă dacă nu ești foarte bun (nu mă refer la supraviețuire), e mult mai ușor să fii un medic/ profesor universitar mediocru pentru că ai un job asigurat. Artiștii ăia geniali de care auzim noi sunt doar 0.0001% din totalul creatorilor de artă, așa că e destul de corect să pui arta pe primul loc la topul celor mai neesențiale joburi.

    00
  21. Dpdv remuneratie joburile neesentiale se pot redenumi supraevaluate, iar cele esentiale subevaluate.

    00
  22. La inceputul pandemiei credeam ca sunt norocos, ca profesia mea e de key worker-dadacesc motoare care invart elicele navelor maritime.
    Pitecantropii de la guvernul ro au asteptat pana la ordonanta militara 8 sa ne bage in categoria sclavilor cheie..

    Dupa patru luni acesti key workers uitati si in vremuri normale(aia de ii stiu multi ca fiind marinari-auxiliarii de pe nave pasager, nu, aia nu sunt marinari) au devenit efectiv invizibili.
    Schimburile de echipaje se fac atat de greu incat f multi marinari sunt pe punctul de a opri navele in porturi. Unii au 8 luni la bord, contracte depasite deja de 4-5 luni .Majoritatea guvernantilor din majoritatea statelor nu ne iau in calcul ca fiind indispensabili economiei, chiar daca pe hartie suntem key workers.
    ITF (sindicatul international al transportatorilor maritimi) incita la greva. Mda, sa vad cum s-ar descurca multe state dependente de comert maritim cand macar 500 de nave portcontainer trag la ancora. Macar o luna. Ik€a? Walma$t? Carrefuckingfour? Cine vrea banane? Mere, pere, haine, electrocasnice, mobila, piese la bemveu?…

    00
    • O adaugare-NU consider tribul meu special. Ca este esential intr-o lume aflata in criza- da. Speciali sunt cei din domeniul medical, chiar si armata-nu, nu poti dormi daca nu ai caine de paza la granite si organizatia care sare mereu sa ajute la orice fel de criza.

      00
  23. Și uite-așa, apare bullyingul profesional. S-o vezi pe femeia de serviciu rățoindu-se la Pleșu din dosul măturii: Auzi, băi, neesențialule. După ce termini cu bășinile tale filosofice de la birou, pune mâna și du-ți gunoiul la ghenă, că de dimineață, de când dau cu mătura, îs ruptă de-atâta apreciere procentuală.

    00
  24. Ideea e putin mai complicata. Si anume ca a fost o companie la tv in care artisti, cintareti au aparut si spuneau ca in fata covid sintem toti impreuna si asa mai departe. Dar reactia omului simplu a fost complet opusa. Nu poti spune unuia care are sta intr-un apartmant de 20 de m2 cu un singur salar pe familie la 3 copii si nu are bani de mincare ca toti „sintem impreuna” cind tu stai intr-o vila cu 15 camere si piscina si ai mincare adusa de la restaurante exclusive.
    Ideea era cit artisti erau in filme si pe platorile din studio era altceva dar acum majoritatea fac videouri de acasa.
    Cum credeti ca ii pica unui om care are o ruda bolnava si nu a putut fi testat de covid cind vad cum Kardashian se intilnesc petru petrecere si toti sint testati inainte de asta sa se poata pupa in voie?
    Sau ca DeGeneres care si-a pus pe liber toata echipa de filmari cind ea era platita. Adica nu le putea plati salariile in continuare la cei 50 milioane de dolari cit facea ea anual? Si lista e foarte lunga.

    00
  25. In Romania s-au ofuscat ”artistii” de nunti. Adica, toti cei cateva mii de foarteputinplatitori de impozite. Tot buruianu care stie a da un pic din zongura, e ”artist” de nunti, are pagina de facebook, ia jde milioane la eveniment, alea alea si la Stat muie. Si cum sa vii sa le spui ca nu sunt esentiali?

    00
  26. HR Manager trebuia sa fie sus acolo.

    00
  27. Problema artei e ca ea poate fi savurata si daca artistul nu mai e activ/prezent.

    00
  28. IT-istii nu apar in top-ul din dreapta?
    Viata mea, cel putin, ar fi fost la fel de buna daca astazi ne aflam doar la Android 5, iOS 7, Windows 7…

    00
    • Din „pacate” lumea trebuie sa mai si evolueze. Altfel, pe gandirea dumitale, si astazi am fi locuit in pesteri.

      00
    • Dar să evolueze în bine. Da tu dacă scoți actualizări non-stop și îmi fuți telefonul pentru nimic util, ce fel de evoluție consideri că e?

      00
  29. de baietii care intind fibre prin copacii,stalpi si alte oceana ati uitat…

    00
  30. Acum imaginati-va lockdown fara arta.

    00
  31. Mie mi se pare LOGIC.
    Nu poti sa faci arta cand mor oameni bolnavi in jurul tau, mai ales in gunoaie, fara mancare .

    00
  32. Arta e importanta, artistul mai putin.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile