Cam asta e ideea materialului de mai jos: aruncăm prea multă mâncare, suntem prea hrăpăreţi, suntem prea dornici să umplem coşul cu tot felul de chestii pe care le aruncăm înainte de a le putea consuma. Alături de plantatul de copaci şi reciclare, mi se pare a fi una din cele mai bune chestii.
mai era un video pe net despre Japonia, care ar putea hrani cateva tari africane la cata mancare lasa pe masa in restaurante si arunca.
Si eu aveam boala asta. Dupa aia am trecut de pe banii lu tata pe banii mei si a inceput sa ma doara sa-i arunc.
Da, e bine că s-au trezit.
Paradoxal, tot ei difuzează în iarnă cum toate ”gospodinele” se pregătesc de Crăciun şi Anul Nou cu mese fastuoase şi cum toată lumea cumpără de parcă ar veni sfârşitul lumii de sărbători şi au nevoie neapărată de mâncare şi băutură.
În schimb, e mişto că le iau interviuri celor care s-au îndopat ca porcii şi au ajuns în spital. Partea aia e fun, oarecum. Sigur, nu ştim ce învaţă subiectul din asta, el se bucură că e la TV.
Mai avem multe, multe decenii în faţă până când nu vom mai arunca mâncare la gunoi, nu ne vom mai îndopa doar că să ne ”arătăm bogăţia”, nu vom mai arunca gunoaie pe jos şi nu ne vom mai bate joc de corpurile noastre cu cârnaţi şi toate grăsimile posibile puse pe masă de sărbători.
Pe vremuri si noi puneam in cos atat de multe, incat ajungeau să se strice in frgider, dar am invatat sa nu ne mai ducem cu burta goala la cumparaturi si am ajuns mult mai cumpatati.
Ca idee e buna insa sa vedem daca se pune si in practica.Am vazut si eu aseara la stiri cata mancare se arunca.Tone, care pentru aia din Africa e mana cereasca
Din pacate, cu un reportaj nu se face primavara.
@madpinguin: de acord, dar e un inceput.
un pic de cumpatare nu strica. eu gatesc pentru 1-2 zile si fac portii mici, asa stiu ca se mananca totul. mi se rupe inima daca uit ceva prin frigider si trebuie sa arunc. la restaurant rad tot din farfurie ca e clar ca ma duc acolo cu scopul de a manca.
M-am mutat de acasa acum un an si de atunci am inceput sa cumpar mult mai putine, cat sa ne ajunga cateva zile si sa nu burdusim frigiderul inutil.
La un moment dat m-am intersectat cu ai mei in supermarket si – uimire! „Voi va cumparati asa putine chestii? Traiti cu aer?!” culmea e ca, acum, cu 2 lele, 3 surcele, am senzatia ca frigiderul este plin si nu simt nevoia sa gatesc pana la istovire si sa am 4 feluri de mancare diferite
Eh, las’ ca e bine cum e ca asa ne considera maidanezii de pe strada drept „surse de hrana” si nu hrana in sine
Nemtii sunt de groaza cu grija si cumpatarea. Am cunoscut o sasoaica la care am stat acum vreo 10 ani iar atunci mi se parea cel putin amuzant felul econom in care intelegea sa se comporte in ceea ce priveste mancarea. Nu taia 15 felii de paine in mijlocul mesei. Intreba pe fiecare cate vrea si taia fix pentru fiecare. Iar asta e doar un exemplu!
Acum inteleg ideea
Ar crăpa somalezii de ciudă văzând materialul
Eu si nevasta ne-am invatat cu vorba: mincarea nu se arunca. Pe principiul asta niciodata nu luam atit de mult incit sa fie nevoie sa aruncam. Si fac si cumparaturile o data la doua saptamini. Si reusesc sa nu arunc mai nimic. Poate vreo ceapa care s-a stricat.
Gatim simbata pentru citeva zile si in rest ne descurcam cu chestii ad-hoc.
Vali, ai putea sa bagi o continuare pe zoso.ro
in atatea magazine se gasesc promotii gen „2+1 gratis” la salamuri/parizere astfel incat persoanele care isi doresc acel produs iau asa, 3 bucati in loc de 1, de dragul respectivei oferte, pe principiul „iau si dupa aia vad eu ce fac cu ele”. Gheorghe Mencinicopschi ar putea sa stea acasa, oricum nu-l asculta niciun roman…
Andrei, nu e asa de simplu cu mancarea ramasa la restaurant. Ar trebui ca cineva sa se ocupe cu ambalarea si transportul, iar daca unul dintre cei care o mananca se simte rau, ghici pe cine ar da in judecata?
oricum e un inceput bun, mai ales ca la noi cultura se face cu televizorul , poate baga oamenii la cap si invata si ei de cumpatare. Parca tot Pro TV-ul a facut un reportaj despre modul in care sunt aranjate lucrurile in supermarket-uri: cele importante in spate de tot ca sa vezi tot felul de oferte pana ajungi la ce ai de fapt nevoie.
Cica sa ne gandim la copiii din Africa. Pai abia am mancat si mi-au ramas niste cartofi. Cum ajung in africa, ii pun la posta par avion?
Am inteles ideea, sunt de acord cu ea, dar nu inteleg raportarea asta la situatia copiilor din Africa. Daca mananc cumpatat si nu mai arunc mancarea, ii pot ajuta pe ei? Nu prea.
@cristian : pare dubios, insa problema e la tine in mare parte. Comanzi mai putini cartofi, deci nu iti vor mai ramine, deci magazinul nu ar avea de ce sa ia cit lua initial, distribuitorul e liber sa trimita/vinda restul in alta parte.
La scara mare asta duce la un consum mai redus si mai optim pentru noi si poate ar ramine si si ceva care ar putea fi trimis pentru lucruri umanitare.
In nici un caz nu se pune problema sa-ti ia mincarea din farfurie si sa o trimita in africa.
Incercati sa ginditi usor peste nasul vostru.
La nivel mondial aproximativ o treime di produsele alimentare sunt aruncate. E un studiu al ONU aici:
http://www.fao.org/news/story/en/item/74192/icode/
Asta mi-aduce aminte de povestea de la lectia de economie: cat valoreaza un mertzan in mijlocul desertului Sahara? Raspuns: 0 lei, te costa mai mult transportul.
O.K, nu mananc tot la restaurant => mancare aruncata, mananc mai putin, ramane restaurantul cu mancarea care se strica => mancare aruncata, la fel si cu frigiderul. Deci, cine e de vina? S-a gandit cineva sa bage mai putina mancare in magazine si o parte sa fie transportata in Africa? Presupun ca nu… Sigur o sa ajutam tarile din lumea a III-a daca doar ne gandim la ei si mancam mai cumpatat.
Eu sunt contra curentului asta de economisire a mancarii si va povestesc aici de ce tocmai ca sa vad oare de ce voi va doriti sa economisiti si eu.
Am prins niste ani din comunism, eram copil si tin minte cel mai tare din toata copilaria mea SENZATIA DE FOAME. Mie, copil de 7 ani, mi-era foame si nu aveam ce manca acasa, decat niste mancare proasta si fara gust. Asta pentru ca mama statea la cozi si atata imi putea da.
Eh, acum eu imi doresc sa am atat de multa mancare, incat sa nu ma mai gandesc niciodata la perioada aia. si arunc, si sunt multumita pentru ca asta imi aminteste ca am scapat si sunt libera. mama in schimb este foarte econoama si ne certam mai mereu pe tema mancarii.
Nimeni nu mai pateste ca mine?
Asta e cosmarul romanului, sa nu aibe frigiderul plin! :)) Deh, generatii si generatii…
@emi: daca nu economisim, riscam sa ajungem iar la foamete, si nu vom putea da vina pe comunism. E vorba aici de a fi moderat, de a nu risipi, nu zice nimeni sa-ti iei de la gura.
Emi ai dreptatea ta, intr-un fel. Insa tu nu faci decat sa tratezi niste „traume”. Poate ca e scuzabil. Sigur sunt multi ca tine. Eu din copilarie imi amintesc alte chestii
Si daca cumperi mai putin, nu arunci nimic, cum ii va ajuta asta pe copiii din Africa? Nu e ca si cum acea mancare s-ar duce in alta parte, ci tot la gunoi ajunge sau nu se va mai produce.
Eu cred ca daca suntem macar un pic educati si crescuti corect de parintii nostri avem doua solutii prin care sa reducem cantitatea asta mare de mancare aruncata – ori invatam sa comandam si sa cumparam cat stim ca mancam, ori invatam sa mancam cum o faceam cand eram mici (aveam un fel de mancare cel putin doua zile pentru ca mamele nu aveau timp sa gateasca mereu) sau sa luam mancarea la pachet cand ne ramane in farfurie, fara sa ne mai gandim ca se uita altii aiurea la noi si ca ne cred niste sarantoci. Eu mi-am luat multe priviri de-astea, dar m-am facut si mai nesimtit, dar macar stiu ca eu nu arunc mancare.
Poate sunt ieftine alimentele ?! Guvernul ar trebui să ia măsuri !!! O dublare a preţurilor ar înjumătăţi risipa… )))
Asa e, din pacate mancam mult si prost…unii,altii mor de foame in jurul nostru.
@alina rad: daca faci economie, tot surplusul de mancare din supermarket se arunca. Foametea nu are legatura cu resursele (momentan) ci cu partea economica. S-ar gasi destula mancare si pentru respectivii din Africa, problema e ca nu au bani sa si-o permita.
@jules: tot din considerente economice, gandirea ta e prea superficiala. Daca cumperi mai putin, supermarketul comanda mai putin de la distribuitori (ca sa nu ramana cu marfa), distribuitorii cumpara mai putin de la producatori (ca sa nu ramana cu marfa), asa ca producatorul se vede silit sa isi arunce la gunoi productia nevanduta (a ramas cu marfa). Eventual sa o micsoreze, pentru viitor, asta daca nu cumva observa ca fara volumul respectiv de vanzari nu mai renteaza afacerea. In tot procesul asta, se pierd bani. Nu cred ca o sa vezi un producator care atunci cand constata ca are pierderi (sau e scos din afaceri) pune mana pe telefon si aranjeaza un transport de marfa spre Africa, sa ii ajute pe prapaditii aia.
Daca toata lumea ar avea de mancare, valoarea ei ar scadea, iar cei care o produc/prepara nu ar mai face profit. Si atata timp cat totul se rezuma la a face profit, excesul este bun, risipa este buna, foametea este buna. (ptiu, incep sa vorbesc ca aia de au incercat sa ocupe Bucurestiul acum cateva zile :P)
Referitor la indemnul catre moderatie, el este foarte bun, excesul de orice fel presupune risipa (m-a mirat stirea).
Indemnul de a redistribui surplusul (in loc sa faci risipa si sa il arunci la gunoi) este la fel de bun, dar nu functioneaza pe distante mari din cauza cheltuielilor suplimentare cu logistica. Daca vrei sa ajuti, poti sa oferi tot ce iti prisoseste cuiva din localitatea ta, sau cel mult sa trimiti un colet in tara. Pe principiul asta se bazeaza proiectul https://www.lucrurigratis.ro/. La distante mari (Africa), nu mai este eficient.
Total de acord sa nu risipim mancarea, daca si in practica ar fi la fel de usor.
– sa donezi mancarea ramasa unor case de batrani/copii este FOARTE greu in romania din cauza birocratiei
– daca noi nu risipim, mancarea aia va ajunge in Africa? Parca vad si avioanele pline de mancare cum se indreapta spre muritori de foame. Yeah, right!
Mancarea ramasa putrezeste pe ogoare (legume) sau se toaca si se da la alte animale (carnuri).
supraproductia se arunca/distruge. Nu se trimite in africa.
In Austria, o cota parte din porumb se arde la termocentrale..
Sunt curioasa cati de aici care se declara economi in privinta mancarii ar lua la pachet o bucata de friptura ramasa in farfurie, la NUNTA? Eu ultima data cand am facut asta s-au bulbucat ochiii comesenilor mei. Risipa nu este in caminul propriu, desi este o idee buna sa ne educam copiii in spiritul „copii in Africa mor de foame si tu zici ca nu-ti place puiul?”. Cea mai mare risipa o sa o vedeti in super-hyper marketuri, la billa(Barbu Vacarescu) se arunca in fiecare zi 2 metrii cubi de mancare productie proprie, cred ca locatarii a 5 blocuri nu arunca atat. Si mai sunt si nesimtiti nici in ruptul capului nu vor sa doneze resturile catre un adapost de animale.
Oamenii care trebuiesc aplaudati ptr inventivitate si spirit de reciclare sunt cei de la Rebu care nu arunca mancarea de la supermarketuri peste celelate deseuri din masina de colectare ci le strang in saci si cresc vreo 3 porci cu mancarea respectiva.
Doar eu am vazut reportajul ?
00:10 – Europenii arunca 180kg/loc ,”Nici romanii nu sunt departe cu 100kg/loc ”
00:36 – „romanii sunt printre cei mai risipitori ”
Mi se pare mie sau ii cam bate logica ?
Deci se moare de foame în România ori ba? Pe cine să mai crezi, un trust zice că se aruncă mâncarea la gunoi, celălalt urlă că moare lumea de foame.
O idee care poate vă ajută să fiţi mai cumpătaţi la cumpărături: mergeţi la supermarket fără maşină. Când ai de cărat două plase câţiva km, te gândeşti mai bine ce trebuie să cumperi şi ce nu. Oricum nu îi înţeleg pe cei care au mâncare de aruncat. Cum plm procedează? Dacă sunt 2 persoane, de ce fac 10 kg de ciorbă?
Din păcate românul este prea atent la cantitatea de mâncare (atent pe naiba, atent în sensul de cât mai mult şi cât mai ieftin) şi deloc atent la calitatea ei. Iar asta se vede din plin în starea de sănătate a naţiunii.
Eu nu arunc nici un strop de mâncare, că am două matahale de ciobănesti mai grei ca mine (deci peste 50 de kile) care rad tot. evident că boabele de câini nu le consumă decât dacă le amestec cu niste mâncare gătită, asa că… Dacă ați vedea în ce oale gătesc eu supe si ciorbe…ca pentru nuntă
In vest/SUA nu se uita absolut nimeni ciudat daca ceri la pachet ce nu ai putut minca. Dimpotriva, asa stiu ca ti-a placut, nu ca nu ai mincat pt ca nu era bun. Si nu ramin nici ei cu gunoiul pe cap.
In tarile musulmane insa am citit pe undeva ca NU se face asta, PENTRU CA e traditia sa se adune saracii seara la usa restaurantului si sa li se dea ce ramine. Banuiesc ca respectivii nu fac mofturi si nu dau in judecata daca li se face rau
Astea sint doua variante ok. Iar la supermarketuri, promotiile cind se apropie perioada de expirare ajuta si astea. Evident insa, cei care le iau trebuie sa nu ajunga sa le arunce de fapt…
Mai e si conceptul de Food Bank, unde se pot dona anumite chestii cu termen lung de valabilitate pantru saraci, chiar si pe catre persoane fizice. Iar firmele sigur pot dona si lucruri mai perisabile, pentru ca aici exista moduri de a trage la respundere daca apare ceva stricat.
Evident, nu ajung astea in Africa. Dar ajung local, la cei care traiesc la limita saraciei. Exista de astia in orice tara, oho. Si poate daca nu mor de foame isi mai pun si problema sa trimita copiii la scoala etc.
Solutii de bun simt exista, dar trebuie sa functioneze niste mecanisme sociale ca sa se poata aplica la scara mare. Intre timp, orice lucru bun facut e mai mult decit a nu face nimic. Altfel, sa ne punem in k.u.r. si sa asteptam sa murim, ca inseamna ca orice am face nu putem schimba nimic. Bine ca nu au gindit asa si stramosii nostri, ca acu inca rodeam oase de sobolan in pesteri
Logica (economica) e totusi alta. Cumparand cumpatat (deci mai putin), platesc mai putin, taxele colectate sunt mai mici.
Intelegeti ca mancarea e PLATITA, indiferent daca e consumata sau aruncata, ea si-a servit scopul, a tinut cateva minute cald un loc de munca.
Cos cumpatat – mai bine pentru individ, rau pentru economie.
Cos plin – bine pentru economie, bani aruncati (unii) pentru familie.