Vi se pare că astea 2 luni de carantină ne-au învățat ceva?

Nu știu. Mă uit. Citesc. Văd. Încerc să ignor zgomotul și să trag niște învățăminte, să descopăr niște schimbări care se vor petrece în societate.

Și momentan nu văd nimic. A fost oare prea scurt timpul? Suntem rezistenți la idei pe termen mediu și vrem doar gratificare instant? Cât timp ar fi fost necesar pentru niște schimbări vizibile?

Nu sunt pesimist. Cred că unii vor învăța să fie mai isteți, dar cei mai mulți abia așteaptă să se întoarcă la viața lor de dinainte.

film-good-girls-3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

142 comentarii

  1. Unii or să fie mai atenți la câți bani cheltuiesc. Are și părți rele chestia. Și cam aia. Ce așteptări aveai?

    00
    • Adevarat.

      00
    • O mai tineti mult cu asta „o sa fie mai atenti cat cheltuiesc”? De parca n-a fost exemplul cu criza din 2009 – cand toti devenisera brusc maestri in economisit. Cat a durat?!

      Omul cand are bani ii cheltuie.
      Cine face economii face tot timpul, nu asteapta sa vina o nasoala ca sa se apuce atunci.

      00
  2. Clar nu a trecut destul timp.

    00
  3. Lectii toti vor avea de invatat, aspecte cu care nu ne-am mai confruntat, vom invăța faptul că putem fi controlați și manipulați, poate nu toți dar o mare parte din noi, ceea ce e ingrijorător…../ vom cheltui pe lucruri cu adevărat importante, ne vom distra dar altfel, vom fi mai circumspecți.

    00
    • Din nefericire, i-a iesit pasenta ocultei. Acest as din maneca, pandemia, i-a facut sa inteleaga pe conducatorii lumii cum putem fi controlati si manipulati.
      Daca am mai fi rezistat doar putin, poate vom fi realizat lucruri marete: punerea bazelor organizatiilor anti-ocultiene capabile sa le doboare, vindecarea cancerul prin tratamente 100% naturiste, inventarea vreunui perpetuum mobile sau macar a unui motor ultra-eficient pe apa.
      Pacat. Mare pacat.
      Totusi, nu dezarmati! Speranta moare ultima.

      00
    • Sunt interese mari la mijloc! 😁

      00
    • Am senzația că toți ăștia care cred că se poate controla lumea intr-un mod
      organizat de către un grup de oameni n-au făcut în viața lor nici măcar un amărât de proiect de facultate pe grupuri.

      Să vadă ce ușor poți controla și organiza oamenii, ce previzibili, disciplinați, consecvenți pot să fie.

      Dacă ar face asta ar rade când ar auzi că toți oamenii de la NASA știu că aterizarea pe lună a fost falsă dar toți au jurat credință guvernului american pe care-l scuipă când anunță că a mai scăzut bugetul NASA și anul ăsta.

      00
    • Manipulati cum? Ca ni se spune sa stam dracului in casa, pentru ca vor muri pe capete mii de oameni? Ei bine. Au murit. Nu mii. Chiar mai mult. Au murit cei infectati, au murit cei care nu au mai avut acces la servicii medicale, pentru ca spitalele s-au umplut de pacieti COVID. Au murit pe capete oameni nevinovati, pentru ca nu au mai fost locuri la urgenta, ca nu au mai fost ventilatoare, ca nu s-au mai resuscitat pacienti in stop cardiac, daca nu se puteau salva la fata locului (pentru ca la spital nu mai era loc sa fie resuscitati).

      Au murit enorm de multi batrani, chestie privita cu lejeritate de multi, pentru ca, da-i dracului, au trait destul. Asta pana au murit membri din propria familie, ca atunci statistica doare mai tare.

      Au murit multi tineri, destui perfect sanatosi.

      Au MURIT COPII. Fara nicio boala anterioara, fara nicio noima. https://emergency.cdc.gov/han/2020/han00432.asp

      Sunt medici care nu si-au vazut familiile cu saptamanile, sa nu ii contagieze pe cei dragi. Sunt oameni care au murit, pentru ca altii au considerat asta ca o joaca, o conspiratie.

      Nu, nu am cunoscut vreun om mort de COVID si sper sa nu cunosc. Sper sa nu fiu eu aia care ingroasa statistica. Sau copilul meu. Sau sotul meu. Sau parintii nostri.

      Prietenii mei insa au amici disparuti din cauza porcariei asteia. Sau cunoscuti. Oameni sanatosi, nu diabetici, nu obezi, nu batrani. Oameni de 20, 30, 40 de ani, perfect sanatosi. Au lasat in urma copii fara parinti si sotii / soti pentru totdeauna traumatizati.

      Dar, asa este, e doar o conspiratie si ce cacat e ca a trebuit sa stam un pic acasa …

      PS: la final de februarie, atat eu cat si colega de casa am tras o chestie atat de suspecta, incat puteam sa juram ca a fost COVID-ul. Cam toate simptomele puscau. Azi i-a venit rezultatul la testul de anticorpi, e negativ. Deci nu am avut.

      Sunt la 10 km de cel mai mare focar din cel mai lovit oras din lume. Si-mi tremura curul in fiecare zi ca ne putem imbolnavi. Pentru ca sunt aproape 200 de mii de bolnavi CONFIRMATI in orasul meu. 350 de mii in statul in care locuiesc. Si oricat te protejezi, nu stii cand te loveste.

      Si nu suferinta te sperie, da-o-n ma-sa, ca doar am mai avut gripa. Am facut o cezariana, am avut un umar dislocat. Le-oi duce pe picioare. Dar daca mor? Oare copilul meu de 6 ani ar fi la fel de amuzat daca ramane fara un parinte? Pentru ca nici nu pot merge pana la capat cu ideea ca ar putea sa i se intample ei ceva. Si, nu, nu este o conspiratie, au inceput sa moara si copii :(

      Probabil suna melodramatic si in general is cu tiglele bine fixate pe acoperis, dar acum mi-e sincer frica. Astept sa se termine cacatul asta si cumva sa reconstruim …

    • ii poti minti pe putini pentru multa vreme. ii poti minti pe multi pentru putina vreme. nu ii poti minti pe toti pentru totdeauna.

      00
    • Ciprian, daca bagi telefonul mobil cateva secunde in cuptorul cu micounde pornit, se dezactiveaza senzorul 5g si esti in siguranta.

      00
    • @dojo
      Tu vrei sa convingi pe cineva din Romania care nu e convins cand e plin de americani care nu sunt convinsi, in conditiile in care orice stat american cu populatie mai mare decat un judet ar fi fericit sa aiba numarul nostru de cazuri? Good luck…

      00
    • @dojo, lasa vrăjeala. esti cu ei! ȘTIM!!

      00
    • @mix Explica-mi si mie te rog cine este acesta „oculta”, ca vad ca e o moda in Romania momentan cu aceasta denumire. Pe langa povestea cu „marile puteri care vor sa stearga/inrobeasca Romania”, Ceausescu este mandru de voi in vila lui din Coasta de fildes ;)))…
      Plm, ati vazut prea multe filme de kkt, realitatea nu este ca si in „Codul lui DaVinci”. Stai flexat ca serviciile secrete stiu de vreo 100 de ani cum sa controleze lumea, nu au descoperit ieri, acum doar adapteaza noi tehnologii. Tratamentele naturiste sunt bune la prevenire, intarirea organismului..dar zeama de varza nu trateaza infrectii sau radiatii chimice.
      Dar sa revin, detaileaza te rog oculta, eu sunt mai de la coada vacii.

      00
    • @Maax
      De unde sa stim, ii zice oculta pt ca e ascunsa :)) the clue is in the name

      00
    • @S, sa stii ca americanii, in mare parte, au fost convinsi. Si au stat in casa. Exista si aici cativa tampiti, care o tin cu ocultele, dar in general lumea a fost FOARTE civilizata si s-a tinut de lockdown. Culmea este ca aici nu ne-a alergat politia cu declaratii, barbata-miu si colega de apartament aveau hartii de essential worker, dar nici dracu’ nu le-a cerut-o.

      Am iesit doar in jurul casei, in conditiile in care in general nu era nici dracu’ pe afara. Lumea sta la departare, daca plimb cainele si e careva pe trotuar, ori se duce pe carosabil ori eu ii evit. Sunt multi cu masti, desi inca nu suntem obligati sa le purtam afara, teoretic ordinul e doar pentru spatii inchise.

      Greseala cea mare a fost ca nu au inchis scolile mai devreme, Romania, ca exemplu, a inchis cu 2 saptamani inaintea noastra, desi aveau mai putine cazuri. Acu’ drept este ca si aici era 50 in perioada respectiva, dar intr-o saptamana au sarit la cateva mii.

      Densitatea urbana este marea problema, pentru ca e juma’ de Romania numai in oras. Si o comunitate extrem de mare de chinezi, plus, daca e sa luam varianta ca la noi virusul nu a venit din China, ci din Europa, 3 aeroporturi mari cu sute de veniri de peste tot din lume.

      Chestia la care trebuie sa privim cu ingrijorare este faptul ca au inceput sa ‘cada’ si copiii, care pana acum 2 saptamani erau considerati imuni. :(

      Nu stiu cum se vede situatia in tara, probabil cu mai putine cazuri, nu este atat stres, dar si aici au fost 5-10 la inceputul lui martie si acum le-am pierdut numarul. Cand am spus ca sta fie-mea acasa, dupa ce a facut o febra nasoala si mi-am bagat picioarele in scolile care inca erau deschise, toata lumea zicea ca-s tampita, ca sunt numai 50 de cazuri in tot statul (si majoritatea in New Rochelle, unde un tampit s-a dus la sinagoga sa imparta ‘duhul sfant’ si la restul). In weekend au inchis totul si apoi a inceput debandata, cu sute de morti pe zi, camioane frigorifice pline de morti, Flushing Meadows transformat in spital si alte balarii.

    • bine, ziceam de alte state , nu de alea din nord est. Peste tot a fost frica de crestere rapida, dar doar in unele locuri s-a intamplat pana la urma. Desi lockdown a fost peste tot, in unele regiuni a continuat sa faca prapad si in timpul lockdownului , in altele a incetinit. Probabil in locuri ca new york circula cu mult timp inainte si explozia nu a fost atat explozie cat si explozie a testarilor. Pentru ca atunci cand ai o capacitate de testare de exemplu de 1000 si descoperi 200, iar apoi de 2000 si descoperi 300, cresterea cazurilor pare exponentiala, dar e posibil sa fie de la cresterea sferei de testare. Poate in realitate cresterea fusese 300 si in ziua anterioara, dar 100 erau in cei 1000 in plus care au fost testati abia a doua zi.

      00
  4. Nici o schimbare radicală nu are loc peste noapte (ok, tehnic, 60 de nopți). Vor fi schimbări, nu neapărat cele pe care le intuim acum. E un șoc planetar, nu are cum să nu se lase cu sechele.
    Mă uit, de exemplu, că FB și Google îmi bagă reclame la tot felul de chestii de protecție – nu doar individuale, ci și pentru birouri. Mai citesc articole despre cum se vor schimba „spațiile de birouri”. Mă îndoiesc că va exista o evoluție serioasă în sensul acesta. Sunt paleative pe termen scurt dar nu au cum să funcționeze pe termen lung, fiindcă nu sunt naturale, nu sunt practice și asta se vede, de la simplul și banalul mod în care inclusiv Lucovid poartă masca până la „clopotele” de restaurant sau ecranele „de protecție” de la mani/pedi. Nu vom deveni o societate aseptică. Este însă posibil ca politicienii să descopere că pot sifona mai mulți bani dintr-un CT decât din milioane de panseluțe și în 4-5 ani să avem spitale ceva mai bune. Dacă va continua supărarea cu China poate vedem tricouri Made in APACA și în loc de Massimo Dutti să fie Botezatu, în loc de Zara Etic, în loc de converși teneși de Drăgășani… Dar nu mâine. 3-5-10 ani.

    00
    • Pai la noi chiar șeful statului – iohanis nu respectă legea, nu poarta masca când tine discursurile, doar nu crede cineva că se filmează singur, în încăperea de unde recita discursul mai sunt cel puțin 2-3 persoane – cameramanul, sunetistul și directorul de imagine.

      00
  5. Internetul devine din ce in ce mai mult o arma…cineva pana la urma o sa trebuiasca sa faca primul pas in aparitia unor reglementari. Se confunda tot mai des libertatea de opinie cu anarhia si astfel apare foarte usor si cu un impact mare manipularea

    00
    • Sa fie ca la TV unde e reglementat tot si nu e manipulare deloc*!!!!
      * manipularea sa fie facuta doar cu acordul si bunavointa puterilor decizionale din statul respectiv.

      back to the communism!!!! „Locul unde sa fii prost, lenes si obedient e recomandat!!”

      00
    • Compari mere cu pere, in cazul unui post tv care derapeaza se pot lua masuri, se poate afla usor cine finanteaza etc etc..fata de o campanie din internet…Repet libertatea nu este anarhie..

      00
    • libertatea de exprimare nu e anarhie
      esti liber sa spui ce vrei, dar te supui legilor, adica daca calomniezi pe cineva platesti. dar cam atât, ce vrei tu e politia gândirii

      00
    • Banuiesc ca nu ai aflat de finlandezi care cred ca intelectul omului merita sa fie supraunitar si investesc in educarea omului sa il duca capul cand vede ceva fake – cauta despre cursurile anti fake news introduse in scoli.

      Nu aveam alte asteptari, dar e mai usor sa zici ca trebuie impusa forta decat sa vii sa zici: hai sa facem niste cursuri/campanii anti fake news poate transformam societatea in oameni care pot gandi pentru ei insisi.

      00
    • Internetul cel mai bun mediu de manipulare, daca la tv, radio sau in presa scrisă mai exista mecanisme de verificare pe când „rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivității. Erau imediat puși sub tăcere, în timp ce acum au același drept la cuvânt ca și un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor” – citat Umberto Eco.

      00
    • Asta e ca și cum descoperă orice dictator prea târziu un adevăr esențial:

      Dacă îți ții poporul prost, ca să-l poți manipula ușor, o să descoperi șocat că și alții ți-l pot manipula la fel de ușor.

      Aceeași care altădată protestau împotriva Chrysler și Mercedes că ei nu-și vând țara, țara fiind ruptă-n fund de săracă la vremea respectivă, sunt aceeași care azi dau lecții pe facebook despre oculta mondială și interesele mari de la mijloc.

      Atunci le-a convenit politicienilor pentru că așa au putut manipula ei. Acuma că manipulează alții gata, trebuie reglementat tot, nu? :))

      Ironic.

      00
  6. Nu stiu cum e in Bv, dar azi in Bucuresti a fost groaznic.

    Nu doar multe masini, dar toti prostii au uitat cum sa conduca in astea doua luni, adica toti mergeau incet si pe mijloc. Mi-a crescut tensiunea, nu doar consumul la masina.

    Nu s-a invatat nimic, lumea tanjeste dupa normalitatea de acum 2 luni, nu vrea schimbari de niciun fel. Isi doreste aprig sa uite de aceste doua luni, ca si cum nu au fost niciodata.
    Sa vina vara, sa inceapa concediul!

    Stati sa se dea drumul la turism, si vei vedea omor pe aeroporturi si pe sosele, cu punct terminus Thassos sau UAC in Turcia, unde te calci in picioare la masa.

    Oamenii, in marea lor majoritate, sunt de o prostie ingrijoratoare.

    00
    • Asta am constat si eu in trafic. In sfarsit, cozi la semafoare – in caz ca le-a dus cineva dorul

      00
    • Eu am mers cu masina si voi merge pentru a ma proteja. Decat cu toti pensionarii, care nu dau doi bani pe ,,distantarea sociala” si masti, in STB, mai bine o ora in trafic. Pana acum am folosit la greu, ani in sir (vreo 3o apox.) transportul in comun. Am copii, parinti si socri batrani cu ,,afectiuni colaterale” multe . Asta e ….si am condus cu adeverinta tot timpul carantinei. Nu as fi vrut, dar servicul ma obliga.
      Sanatate multa, din suflet va doresc, voua si celor apropiati !

      00
    • si asta cand scolile sunt inchise!!! :)

      00
  7. Da. Am invatat ca nu vreau sa ma mai intorc la birou. N I C I O D A T A. Nu vreau sa mai stau cu matzele ghertzaind lipit de casca in sedinte reatardate. Nu vreau sa tremur de frig pt ca cladirea e pusa pe x grade vara. Nu vreau sa mananc mereu la 13:30 cand inca mai e de mancare la cantina dar nu mai e aglomerat. (etc etc).

    Am invatat ca e belea sa imi beau cafeaua LA SOARE in curte si sa pot sa gatesc in timp ce ascult o sedinta la care nu am nimic de zis. Sa dorm la pranz 40 min daca sunt ft obosit pt ca oricum tot banii aia ii iau si nu-mi face nimeni treaba.

    Am invatat ca pot sa ma duc la cumparaturi odata la 4 zile cu lista facuta. Inainte tot timpul mai gaseam ceva de luat. Am aflat ca ma doare la carici de >50% din social media si stiri asa ca am dat unfollow la greu. Si multe altele.

    Locuiesc la 13 min de birou, job lejer si ft bine platit.

    Personal sper sa nu ne revenim NICIODATA. Am doua activitati sociale pe care la fac. Una e alpinismul a doua e dansul social. O sacrific linistit pe a doua pentru linistea din ultimele doua luni.

    00
    • eu stiam dinainte, nu am invatat acum. Dar ma gandeam ca trebuie ceva ca ei, angajatorii ,sa invete. La o boala nu ma gandeam, preferam sa fie altceva mai soft.

      00
    • Culmea este că pe noi, deși ne-a mătrășit angajatorul cu mare viteză să lucrăm de acasă, acum trage cu întoarcerea la birou. Numărul cazurilor din zona e pe pantă ascendentă iar angajatorul ar putea lejer să renunțe la un etaj întreg de clădire, reducând mut din costuri dacă ne-ar lăsa să lucrăm de acasă. De unde, ce sa vezi, suntem mai eficienți și mai sănătoși! Și da, mi-e groază și silă până la vomă de faptul că vara termostatele alea sunt setate pe 17 grade și iarna pe 27, precum și de proastele alea care la serviciu tre’ sa jumulească 5-6-7 foi de hârtie pe care sa le fara cocoloș după ce s-au linciorit cu putina apă.

      00
  8. Un lucru clar am invatat: procentul celor care cred in teorerii conspirationiste ma sperie si este mult peste cel care credeam inainte de criza ca ar fi. Acum sunt al naibii de vocali si agresivi si prin numarul lor mare daca se ridica dintre ei un lider are sanse mari ca prin vot democratic sa ne conduca.
    Pe oamenii astia nu-i ascultase nimeni pana acum si dintr-o data ne-am trezit cu ei in randul prietenilor, familiei, vecinilor, colegilor de munca.
    Imi este frica ca vom pati ceva asemantor cu aia care au votat brexit.

    00
    • Și eu am rămas surprins de numărul lor. Totuși, nu sunt atât de mulți, sunt doar gălăgioși.

      00
    • Mie imi plac astia care se agita sa afle ei adevăruri bine ascunse . Asa , si dupa ce ai aflat ce plm faci cu adevarul ? Aaaa , mai stai doua luni in casa cand ne baga astia la carantina . Hai ca da , revoluționari !

      00
    • Pe langa astia, mai e si un numar de nehotarati, ceea ce mi se pare la fel de ingrijorator. Iar 5G-ul a ajuns un baubau national

      00
    • te vor conduce? cine? probabil cel mult un partidulet de 5% (remember CpF?); apoi ai nevoie de multi bani si sustinere pentru a deveni partid, pentru a unge o masinarie care sa coordoneze procesul de vot samd; iar astia nu sunt extremisti pe bune, sa zici ca iau arma si fac o revolutie (ce enormitate), ei se bat in ganduri de rahat stranse intr-o structura de hive mind, permite-le sa iasa la suprafata prin toleranta si participare si se vor disipa de la sine

      00
    • pe mine m-ar speria mai mult unanimitatea. Care, apropo, nu exista nici la cei cu teoriile. Nu e o singura teorie, asa ca stai linistit si zi mersi ca exista scepticii, asa cei care decid lucruri o fac mai cu atentie la imbunat lumea.

      00
    • Tu ai vrea să gândească toți la fel, eventual doar așa cum li se cere? Mie nu mi se pare că adepții teoriilor conspiraționiste sunt atât de vocali și agresivi, dar depinde cu ce compari, de exemplu membrii #rezist sunt mult mai vocali și mult mai agresivi, dar la fel de naivi și infatuați: ei știu, ei cunosc, ei sunt superiori.

      Îngrijorător e cât de mulți sunt cei care acceptă ignorarea Constituției (așa proastă cum e ea) în timp ce urlau mai deunăzi că vor stat de drept și „o țară ca afară”, ori cei care vor să se dea amenzi, să intre oameni la pușcărie fără judecată. E uluitor cum acceptați triaj epidemiologic la magazin, fără măcar să vă puneți întrebări. E uimitor cum cei care în timpul regimului Vela s-au putut deplasa în voie erau indignați că oamenii nu respectă ordonanțele militare, noul lor fetiș. Eu am trăit într-un regim totalitar, în care realitatea era construită prin limbaj și în care nu aveai voie nici măcar să gândești altfel decât ți se cerea. Dar nici comuniștii, nici naziștii, nici războiul nu au închis oamenii în casă, nu au închis afaceri, nu amendau oamenii că n-au pus corect virgula pe o declarație. Nici măcar milițienii ăia cu 8 clase nu făceau abuzurile la care sunt predispuși polițiștii cu liceu. Vi se pare normal ca o sportivă de la Dinamo să vă controleze hârtia de ieșit din casă și ați înjurat-o când a zis că locul ei nu e acolo. Voi considerați normală toată realitatea asta construită în jurul unui virus, dar care nu are legătură cu acesta. Virusul nu se ia așa ușor pe stradă, ca dovadă că acum ni se cere mască doar în spații închise. Nu aveai voie afară, dar aveai voie să dai buluc la supermarket, pentru unii chiar numai 2 ore pe zi. BĂĂĂĂ, vă mai faceți bine? Azi vă ia temperatura, mâine vă face tușeu rectal. BĂĂĂĂ, treziți-vă în pula mea!!!!

      00
    • Sorin, ai spus niste lucruri bune pe acolo, dar ai coborat in extremism pe final… este un simplu control al temperaturii, nu ti se ia sange/ introduce cip/pune sa urinezi pe biblie (lmao), pe langa faptul ca este o institutie privata, poate sa ceara clientilor sa mearga si in limba daca asta pofteste… amintirile din comunism sunt ca orice alt fel de amintiri selective, un om a trait ceva, isi aminteste altceva (asta ignorand miscarile tendentioase care modifica ideologic o amintire), acum poti sa spui MUIE X Y Z, poti sa-ti schimbi obiceiurile de consum dar atunci MUIA iti garanta inchisoare sau ocna iar alternativele de consum erau imposibile dar nu deveneai tu insuti parte din sistem… nu mai compara mere cu pere postac rus

      00
    • @Sorin: E groaznic ce se intampla. Numai Antena3 te poate salva. Si Dragnea eliberat, evident

      00
    • @kilroy
      Crezi ca asa gandesc cei care au opiniile astea? Unii. Altii stiu ca psd ne futea si mai si.

      00
    • @Sorin
      Eu vorbeam de cei care neaga faptele si adevarul stiintific. Tu te legi de modul in care statul sau statele au gestionat criza.
      Despre date stiintifice dovedite nu poti avea o parere, nu ai dreptul sa ai o parere, e o certitudine, un fapt, le accepti. Nu poti fi de parere ca viteza nu e raportul dintre distanta si timp. Cei pe care tu oarecum ii aperi ar afirma ca formula vitezei e o minciuna pe care unii ce vor sa conduca lumea ne-au bagat-o in manuele cu nu stiu ce scop.
      Imbecilii aia oricum au tendinta sa creada orice stire falsa, gen arestarea lui Bill Gates aparuta acu cateva zile pe net-share masiv.
      Hai sa nu comparam mere cu pere.

      00
    • Își mai aduce cineva înainte cum prin martie se transmiteau mesaje oficială că purtarea măștii e inutila pt cei sanatosi, acum sunt obligatorii, în urmă cu 3 luni o masca costa de la 20-30 de bani acum nu găsești sub 2-3 lei – adică profit de 100% pt șmecherii de la pnl și nu e doar afacerea cu măști și termoscanerele sunt o vrajeala – poți să fi infectat fara sa ai febra.

      00
    • când comunismul a naționalizat averi, afaceri și imobile n-a închis afaceri, ai dreptate, doar le-a furat ”legal”.

      00
    • @Dirijorul:
      Eu nu am o problemă cu luarea temperaturii, cu procedura în sine, ci cu ideea, cu principiul, cu controlul. Ce faci dacă ai peste limita impusă (de ex. ai 37,34)? De unde îți de mâncare, în condițiile în care nicăieri nu vei putea intra, nici măcar în piețe? Amintirile din totalitarism nu pot fi influențate ideologic, nici măcar postfactum. Când trebuie să ai grijă ce vorbești, când nu ai încredere nici în prieteni, nu mai poți gândi în termeni ideologici, cum faceți voi azi. Și dacă ai studia un pic istoria totalitarismului de orice natură, ai putea vedea cum a început totul, PAS CU PAS, cum vă place vouă, de la lucruri mărunte, crescând gradual (dar rapid) acceptabilitatea. Cât despre prezumția cu postacul rus, asta te face un radutudor, dar mai mic. Dușmanii comuni au fost definiți, mergem înainte, spre făurirea societății aseptice, fără ruși, unguri și alte naționalități antipatice bravului popor.

      @kilroy:
      Antena 3 s-a aliniat la propaganda oficială, îi promovează la greu pe Rafila, Arafat, dar mai ales pe Streinu Cercel (pe ăsta l-au proclamat zeul medicinei), personaje care ar fi foarte încântate să vă măsoare și glicemia când intrați pe scara blocului. Dacă o ai prea mare, nu intri (la glicemie mă refer). Dacă planul lui Cercel era acceptat de către liberali, era ca în Orwell (mă rog, prezum că cel puțin ai auzit de așa ceva). Dacă același plan vă era prezentat de micul fuhrer de la Cotroceni, îl înghițeați fără apă, chiar dacă se lipea de cerul gurii, erați convinși că asta e ceea ce trebuie și vă mirați cum de s-a putut trăi până acum fără așa măsuri. Ai văzut ce vă spun ăștia? că trebuie să ne obișnuim cu masca. Adică s-ar putea să o porți tot restul vieții tale. Ce e rău în asta, nu?

      00
  9. Da’ ce, la ultima’ pandemie s-a invatat ceva? Acuma ca ne-am calmat, explica cineva de ce ne asteptam la schimbare? Stii cum le zice alora de se asteapta la alt rezultat desi fac acelasi test? Nebuni. :))

    00
  10. Anii pe care i-am trait in comunism ii simt acum ca pe un antrenament.
    Dincolo de problema economica (inca nu realizam in ce dezastru ne aflam!) cel mai neplacut e regresul in materie de libertate, fie ea reala sau doar perceputa. Ideea in sine ca trebuie sa completez o fituica doar pentru a ma plimba pe strazi ziua in amiaza mare e groaznica. Legare de glie. Ghetou de tip nou. gulag digitalizat.
    E groaznica ideea ca devii aprioric „suspect”. Orice cap de creta te poate opri fara niciun fel de dovezi doar pentru ca esti suspect si poate sa iti aplice o amenda consistenta pentru niste fapte care anul trecut erau absolut benigne.
    Schimbari in societate? Nu prea cred dupa ce am vazut un sondajbin care trei sferturi din romani erau dispusi sa renunte la libertate in schimbul sigrurantei. Adica doresc Securitate.
    Alte schimbari? Din alea trambitate la stri oficiale? Distantare? Sa se diatanteze si trotinetisrii care trec razant pe langa tine pe trotuar (au reaparut hipsterii in capitala). Plati cu cardul su twlefonul cum urla isteric anunturile dinbfiecare market? Am mai zis inca de cand a iesit senilul de adrian vasilescu la digi24 cu declaratii anticash ca seamana a conspiratie. Platesc cum vreau eu daca sunt banii mei si matale comerciant esti obligat sa accepti. Libertarienii spun ca be bancnote scrie ca e „legal tender for all debts, public and private”…
    Cumparaturi online? Preturi mai mari decat in magazinul fizic (carrefour) dar daca #stai acasa mai greu sa verifici.

    00
    • Endorfine poti avea si cu ciocolata cu >70% cacao, nu numai cu expresii de-astea catastrofice: „Ghetou de tip nou. gulag digitalizat.”… zau asa :)

      00
    • @miluch
      exista si expresii catastrofice gen „valul 2”
      ghetou nou, digital? uite aici niste linkuri: https://www.g4media.ro/datele-adunate-de-la-companiile-de-telefonie-mobila-arata-ca-prea-multi-italieni-ratacesc-inca-pe-strazi-in-ciuda-restrictiilor-autoritatile-iau-in-calcul-inasprirea-masurilor.html
      https://www.g4media.ro/cea-mai-importanta-companie-de-telefonie-mobila-din-austria-ajuta-guvernul-in-plina-criza-generata-de-coronavirus-pentru-a-urma-miscarea-cetatenilor-aflati-in-carantina.html
      asta doar ca sa iti faci idee despre oficializarea unor practici tip bigbrother in numele „sigurantei”. bineinteles ca practici de genul asta existau si inainte dar erau folosite mult mai discret si putea exista alternativa impotrivirii cetateanului la utilizarea de catre stat a datelor astfel colectate. acum e cat se poate de oficial. daca refuzi esti pasibil de amenda pentru zadarnicirea combaterii nustiuce.
      pana la urma e conflictul intr doua modele: modelul estic, oriental, intruchipat acum de china. un imparat atotputernic. fiul cerului. daca decreteaza ca zapada e neagra, asa este. daca zice ca trebuie sa respecti distantarea sociala asa este. pe de cealalta parte e modelul (vest)european: dreptul de a pune la indoiala. dreptul de a te revolta impotriva arbitrarului. dreptul de a fi judecat de catre semenii tai si de a te apara. dreptul de a fi tu responsabil.
      ma rog astea sunt chestii filosofice. trei sferturi dintre romani isi baga picioarele in ea de libertate. genul de persoane care s-ar baga singuri la puscarie daca ar primi moca mancare. pofta buna!

      00
    • Racesti gura degeaba. Corporatistii nu se tem decat de probleme la returnare si de bataie

      00
    • Exista un anumit tip de cultura corporatista de tip imperial: steve jobs, elon musk, zukerberg sunt si ei un fel de fii ai cerului infailibili in cadrul organizatiei.
      Pana la urma vorba bancului: nu e pandemie ci test de inteligenta.
      Nu merg atat de departe incat sa cred ca virusul a fost facutbin laborator insa se poate vedea cu ochi liber ca pandemia este un pretext pentru instituiresa sau permanentizarea unor masuri care in vremuri „normale” sunt criticabile. Si asa nu o zic eu, o zice insusi Soros
      https://www.project-syndicate.org/onpoint/the-crisis-of-a-lifetime-by-george-soros-and-gregor-peter-schmitz-2020-05
      Nu comentez ca pentru un evreu care a trait (precum sustine el) holocaustul sa sustii ca asta e cea mai mare criza a vietii tale e aproape o blasfemie. Citeste articolul, nu e vorba de nimic medical acolo ci numai politica si finante. La fel au procedat si „autoritarile” romane. Citeste „ordonantele militare” si te crucesti chiar daca est ateu. Esti „liber” (sa circuli) doar daca esti sclav (sparanghelez). Citesti pomelnicul mortilor si realizezi ca pana si aia care s-au spanzurat pentru ca au pierdut la pacanele tot de covid au decedat de fapt.
      Poate ca zoso (pe care il putem banui pe buna dreptate de legaturi primejdioase cu anumite servicii😁) de fapt ne intreaba daca in astea 2 luni am inteles ca asta s-ar putea sa fie doar inceputul unei noi anormalitati.

      00
  11. Absolut nimic. Alaltaieri am dat o tura cu un tovaras de aici din Berceni cu masina printre stradute, in zona mea de Berceni, pe Giurgiului, si prin Ferentari pe la Baduc si pe la Z-uri. In parculetele si in fetele blocurilor de la sosea ( pe Str. Resita, pe Soseaua Giurgiului si pe Ferentari ), nu era nimeni, dar in parcurile dintre stradute, in parcari si pe la colturile blocurilor era full-full cartierul, plin de copii in grupuri mari, plin de bastinasi iesiti la masina si in fata blocului cu muzica tare, veselie, tot ce trebuie, nicio manusa in maini, nicio masca pusa, nimic. Asa e cica peste tot prin Bucuresti, prin cartierele normale, printre blocuri. La strazile principale sunt mai retrasi, ca mai trece cate o patrula, dar printre stradute cica in fiecare cartier cat a fost cald zilele astea a fost lumea iesita ca la revolutie.

    00
  12. Nu stiu cum sunt altii dar eu am iesit pe plus din criza asta :))

    00
  13. slabe sanse, dar poate ca pe viitor nu ne vom mai duce tusind la munca, la supermarket etc.

    poate nu ne vom mai vizita bunicii sau parintii in varsta atunci cand avem vreo viroza.

    poate ne vom vaccina anual impotriva virozelor gripale sau respiratorii.

    00
  14. Stai un pic! Mie imi placea viata mea „de dinainte”. Si cand se va rezolva treaba cu covidu’ ma astept sa revin la acea viata. Adica sper sa sa se intample asa.

    Ce ati vrea sa pastrati diin perioada asta? Poate flexibilitatea de a lucra de acasa, dar nu permanent ci un numar de zile pe luna. Poate unii au descoperit ca pot comanda chestii online si scapa de corvoada supermarketului saptamanal. Poate ca putem sa ne sunam parintii mai des. Poate ca putem petrece vacante si in Romania. Si da, spalatul pe maini dupa fiecare iesire afara nu e o chestie rea.

    00
  15. Am invatat ca n-am invatat nimic.

    00
  16. In plan personal:
    1. Nu e asa usor sa lucrezi full time de acasa
    2. Ar fi utila o mai mare disciplina in gestionarea timpului in general
    3. Hobbiurile care presupun sa inveti sa faci ceva nou cer timp si perseverenta

    00
    • hobby-urile vin natural. Altfel nu sunt hobby-uri.

      00
    • Are you sure? Al meu e meditatia. Incearca sa stai 2 minute pe zi fara sa te gandesti la ce ai de facut si zi-mi dupa
      Se aplica si la altele: sa inveti sa canti la chitara de exemplu

      00
    • Loft: și 2 minute ți se pare ceva fantastic? Doar de la 30 de minute în sus este într-adevăr un lucru fantastic, adică dacă reușești să îți disciplinezi mintea la modul acesta, este ceva extraordinar. 2 minute este apă de ploaie

      00
    • A și da, durează, că la început este greu 2 min, după 5 minute, după 10 și tot așa

      00
    • @mirela 2 minute era un exemplu

      Cu alea 30 min, vorbesti din experienta?

      00
    • Este target, acum sunt la 20 :D

      00
    • @mirela bravo! Ce metoda practici?

      Eu pun 10 min pe headspace si daca am o zi buna stau mai mult. Iar cateodata 10 min e o eternitate

      00
    • Efectiv practica, nu pun melodii etc. am incetat sa mai astept sa fie perfect si acum cand suna alarma, tresar si am o parere de rau ca nu am pus mai mult. cred ca important este sa practici, nu sa iasa perfect, dar in timp se schimba situatia, este mai usor si mai usor, esti mai calm, mai relaxat. numai practica conteaza, cam la fel ca in orice

      00
    • @Loft: sunt politicieni care reusesc sa nu se gandeasca la nimic mandate intregi. esti amator :))

      00
  17. 8 din 10 români sunt de acord să li se restrângă drepturile în situații excepționale. doar 4 din 10 români s-ar vaccina. altfel spus, 4 din 10 români nu conștientizează că, dacă acceptă ca statul să le răstrângă drepturile, același stat îi poate vaccina cu forța.

    altfel spus, nu, nu s-a schimbat nimic.

    00
  18. Eu am invatat ca undeva exista o fabrica de trolaj, adica cineva sta si cloceste niste teorii si le arunca in media sa vada cato prosti prinde. Ultima gaselnita, luatul temperaturii la intrarea in supermarket. Deja e plin netul de cancerele pe care o sa le face de la acele termometre

    00
  19. Sa deschida terasele in pana mea odata , sa mergem la mare, sa ne prajim pielea si sa punem pozele pe social mediaaa !!!!!

    00
  20. stiu acum sa-mi fac de dinainte stocuri de clor, spirt si alimente

    00
    • mai degrabă ar trebui să ne fi învățat să nu ne repezim ca hămesiții în magazine.

      00
    • berenger: acolo a fost si vina institutiilor statale si suprastatale care au avut o mare latenta in a stabili un plan de bataie pentru pastrarea intacta a lanturilor de aprovizionare (Rromanica ca Rromanica, dar si Bruxelles a avut atitudine delasatoare)

      00
    • asta-i o prostie. dacă se bagă statele în lanțurile de aprovizionare nu mai ai lanțuri de aprovizionare. factual, ce au reușit statele acum a fost să blocheze granițele și astfel să perturbe serios și lanțurile de aprovizionare. cu toate astea, la modul cel mai serios vorbind, nu a lipsit niciodată nicio categorie de produse, de la drojdie la făină și de la fructe exotice la biciclete medicale. și asta pentru că globalizarea e o mașinărie foarte bine pusă la punct și toți au interesul suprem să vândă și vor face pe dracu-n patru să atingă acest deziderat.

      00
    • berenger: probabil pe la tine nu au lipsit, dar pe la mine prin oras la un moment dat nu s-a gasit clor sau spirt cu saptamanile, drojdia a disparut ca prin magie, nu mai zic de dezinfectant, masti sau manusi, tocmai datorita faptului ca in primele zile de pandemie oficiala rromanasii au zvantat tot

      00
    • problema cu măștile a fost peste tot. cereri mult mai mari decât oferta și, mai grav, decât cantitățile din depozite și decât capacitățile de producție. dar în rest, problemele au fost temporare, iar magazinele s-au adaptat cu o viteză fantastică.

      și apropo de intervenția statului în economie: acum câteva săptămâni, tătaru sugera preț maximal, 2 lei, pentru o mască chirurgicală. între timp, prețul a coborât sub 1,5 lei pe emag, fără nicio intervenție a statului.

      00
    • tot este nevoie de interventia statului la nivel de magistrale de transport (la nivel intern) in contextul unei legislatii de interdictii precum si de negociere a unor tratate (la nivel international) – vezi piata unica europeana (cu reguli si standarde de marfuri si vamuire)

      00
    • și apropo de spirt și de drojdie. mi-am făcut cumpărăturile obișnuite bilunare, pe la mijlocul lui martie, cu vreo două zile înainte de a începe isteria. mi-am luat o sticluță de spirt de 200 de ml pentru că pur și simplu mi se terminase ce aveam prin casă, fără să mă gândesc că trebuie să iau mai mult. drojdie nu era decât la pachet mare și am zis că n-am ce face cu atât de mult și mai am vreo două pachețele prin frigider. pe la sfârșitul lui martie am făzut aprovizionare de pandemie, ca să am liniște de paști. am luat două sticluțe de „ana” la 500 de ml (nu mai era „mona”) care sunt întregi și acum, și un pachet mare de drojdie pe care-l am și acum în cea mai mare parte, feliat, în congelator

      00
    • și tot ce trebuie să facă statul e să nu încurce.

      00
    • Berenger: Cand ai granite UE e usor sa vorbesti. Statul are un mare rol in lantul de aprovizioneare. De la vami, controale la infrastructura.

      Dirijor are dreptate ca s-a ratat startul. Da’ e ok. Cu ocazia asta in Spania dupa 2 saptamani de lipsa de drojdie am gasit una produsa in Romania pentru ceva polionezi.

      00
  21. Sunt în fața ușii la ieșire dintr-un Selgros. S-a deschis la 8. La 8 și 17 deja ieșiseră 2 televizoare. Unul de 80 și unul de 120. Au mai ieșit ceva buticari cu câte 2 coșuri pline de produse nu neapărat de strictă necesitate (chipsuri și cola, am văzut unul cu biscuiți de Milka în cantități industriale) . N-a învățat nimeni nimic.

    00
    • asta este cu dus si intors – nu vei cumpara doar faina si ulei ca nebunul, pentru ca de obicei sunt stocuri pe o perioada lunga de timp, eu personal am revenit la bunuri de lux dupa ce am terminat stocatul alimentelor de baza; – apoi poate oamenii aveau aparatura veche pe perioada carantinei si s-a stricat si au beneficiat de eliminarea restrictiilor pentru a-si rezolva problema; acum tu ti-ai dori sa cumpere lumea doar faina si malai? nu inteleg logica

      00
    • Le-au montat jos pe comodă, că așa scrie pe internet că e unghiul perfect privire-ecran. Apoi au rămas acasă cu copii mici. Cum pe internet nu sunt copii mici, nu sunt incluși în sfaturi. De aia după carantină îți iei televizor nou.

      00
    • Raider e doar nedumerit să nu mai vadă că cumpărătorii nu mai fac stocuri de hârtie igienică, deși toate portavocile oficiale ne atenționează că vom conviețui cu covidul mulți ani lumină.
      https://www.youtube.com/watch?v=4xGRkpriTEY
      Poate oamenii cu coșurile pline își făcuseră stocurile de mălai încă de acum 2 luni și, dacă guvernul tot prelungește alerta maximă, măcar să petreacă pandemia la televizor în full-hd, cola și chipsurile fiind nelipsite.
      P.S. Ce am înțeles eu din carantina asta, e faptul că mămăliga românească e mai rezistentă decât se spunea în urmă cu tei decenii. Țin minte că în 20 sau 21 decembrie 1989 fuseseră emise niște circulare de la ministere către instituții și întreprinderi (toate de stat, în caz că unii nu știu detaliul ăsta) în care erau menționate fix aceleași indicații pe care le enumerase Iohannis când a instituit starea de urgență (interzicerea adunărilor, să nu se circule noaptea, grupuri de maxim 3 persoane etc etc). După câteva zile regimul Ceaușescu era înlăturat. Pe atunci oamenii erau speriați cu amestecul agenturilor străine, o chestie abstractă. E, iată că cu pandemia a fost mult mai simplu. Agenturilii de atunci amenințau instituții ale statului, pe care oricum le ura toată populația, pe când frica de boală amenința fiecare individ în parte, și pe asta sa marșat.
      Chiar dacă devin, agasant, în Olanda de la început s-au justificat măsurile (închiderea coffe-shopurilor, maxim două persoane în autovehicul, un număr controlat de clienți în magazine în funcție de mărimea acestora… și cam atât. Nu mă refer la interzicerea tuturor manifestărilor cu aglomerări de persoane) prin posibilitatea ca sistemul sanitar să facă față „vârfului curbei”. Fără alte impuneri, doar bătrânii erau avertizați că deplasările le vor face pe propria răspundere.
      La noi, toți am fost obligați să stăm arestați la domiciliu, de dragul seniorilor, în timp ce tocmai aceștia se îmbulzeau prin piețe de parcă se dădeau bilete în stațiunile de tratament sau la vanghelioane.

      00
  22. Pistol cu apa. Statul ne-a tinut in casa 2 luni, acum tot statul ne tine inghesuiti la cozi in timp ce ne avertizeaza sa pastram distanta sociala.

    00
  23. Am invatat sa ma gandesc mai mult la stransul de bani si sa nu mai cheltui banii pe tampenii. Dar vad ca ai impresia ca a trecut ? Oh boy… de abia incepe nasolia, scoala vietii de abia acum incepe :) . Si prin nasolie ma refer la „valea economica” ce se arata in viitor. Semnele erau acolo din ultimul trimestru al lui 2019, pandemia asta doar urgenteaza putin treaba. Automotive se duce in cap si trage dupa el o groaza, retail tuseste ca ne-am umplut de carpe si TV-uri, laptop-uri si telefoane. Constructiile stau cu cloace si birouri nevandute, neterminate, etc. Si astea nu sunt de la pandemie… pur si simplu e supraproductie. Turismul, restaurantele, etc iau si ele o perversa ca pe Tg. Ocna cu pandemia… let the hunger games begin ! :D

    00
  24. „…vrem doar gratificare instant?” Tipul asta de educatie – recompensa imediata – a devenit un stil de viata. Pentru unii mai in varsta e posibil sa aiba efecte limitate, pentru cei mai tineri care au fost influentati mult mai puternic de digitalizare, poate sa insemne o definitie a vietii cotidiene. Vreau pizza – aplicatie + comanda online instant (aproape). Vreau bilet la …. – aceeasi procedura. Vreau pr0n – la fel. Si tot asa. Pana la punctul in care vreau un/o prieten/a adevarat/a care sa raspunda instant la nevoile mele. Aici nu mai merge la fel, nu mai poate fi o recompensa imediata (asa cred eu). Pentru ca prieten, partener, sot (sau la feminin oricare din astea) nu pot fi comandate online. Aici e nevoie de schimbare, de a cultiva rabdarea, de a intelege ce este natura umana, caracterul diferit al fiecaruia. Si asta cere timp. Recompensa imediata nu (prea) intra in ecuatia asta. Asta e marea provocare a tineretului, cel putin asa vad eu. Am 3 copii (+20) toti si vad exact ce am descris mai sus. Asta e si marea provocare a mea, ca parinte. Cred ca sunt sanse de schimbare, dar trebuie pornit de la mine, si de la tine. Nu „sa faca altii mai intai, si mai vad io”. O zi buna tuturor.

    00
    • NOU
      #100

      pentru parteneri (de la scurta la lunga durata): tinder/grindr sau daca esti mai rusinos/traditionalist facebook/instagram… si-o trag fetitele de la primul buna

      00
  25. Unii poate au invatat ceva, altii probabil nu.

    Personal sunt cateva schimbari la care ma pot gandi acum.
    Fara calatorii prea lungi, doar in tara de resedinta si eventual in jur. Preferabil calatorit cu trenul si masina/autocar.
    Probabil venit mai rar in tara. Depinde de cum va fi cel de-al doilea val din octombrie-noiembrie, dar e foarte posibil sa nu ajungem de Craciun in Romania.
    Lucrat mult mai mult de acasa pe viitor(sper la undeva la 50%) si fara delegatii prea des.

    00
  26. De prostie și de nesimțire nu prea te faci bine. Așa că pe unii singura soluție ar fi fost carantina permanentă

    00
  27. cine a avut ceva de invatat din asta, a invatat, restul de 70% sunt la fel ca inainte de revolutie, de criza, de orice eveniment major

    00
    • ce misterios esti mai ^_^ in principiu, totalitatea lucrurilor care pot fi cunoscute este finita, ceea ce poate tinde spre infinit este modalitatea de constientizare: lucruri care mi se par mie banale pot fi lucruri de care tu abia acum auzi sau intelegi si viceversa

      00
  28. Am invatat ca daca vreodata ne va lovi vreun virus cu o rata a mortalitatii semnificativ mai mare… suntem pa. Si nu doar romanii.

    00
  29. Nu.

    M-am uitat, am citit, mi-am dat seama ca unii oameni nu au acea componenta psihica care le permite sa invete ceva dintr-o experienta. Pot la chestii de baza, gen m-am fript la plita, data viitoare nu mai pun mana pe ea, dar indata ce intra la chestii mai avansate nu ii mai duce psihicul. E la fel ca la vot – au votat cu Firea, Firea n-a facut nimic, data viitoare vor vota tot cu Firea pentru ca… n-au invatat (e o aproximare grosolana a situatiei, dar am vrut doar sa ilustrez un principiu).

    00
  30. imi pare rau …….nu va invata nimeni nimic , nu majoritatea ….ca sa se poata vedea vreo schimbare ………..educatia costa enorm ….lipsa ei costa si mai mult ………e destul sa ma uit pe strada , la fetele si comportamentul oamenilor ……nu este nicio sansa …..

    00
  31. Am realizat, stiam oricum :) , ca nu e nevoie sa merg la birou pentru a-mi face treaba si a fi profitabil. Am mers la clienti sa imi iau actele, am fost la autoritati….dar nu la birou. Chiar ar fi mai ieftin pentru firma sa lucram de acasa : chirie 0 de la 10000 lei, consumabile baie, bucatarie, curatenie – 0 lei, chiar si birotica aproape 0 lei. Acces la server, mail, skype si gata.

    00
  32. Lumea deja face ca si cum totul e normal, dar virusul nu a trecut inca.

    Eu personal am invatat ca daca pana acum nu am avut destula incredere in stat, de acum incolo n-o sa mai am nici macar atat, daca rata mortalitatii era mai mare toti eram in cacat.

    00
    • o rata a mortalitatii mai mare ar fi lovit in celelalte categorii de bolnavi cronici (care oricum sunt dezavantajati prin transformarea spitalelor in centre de tratament „doar” Covid), in cazul nostru a mai mers cu dorinta medicilor de a ajuta si trecerea unui bolnav nonCovid ca fiind „posibil” Covid

      00
  33. Ce am invatat eu:
    – mi s-a intarit ideea ca viata e fragila si trebuie sa ne bucuram mai mult de ea si de cei dragi
    – ca multe lucruri le luam de-a gata si ar trebuie sa ne bucuram mai mult de ele
    – ca e foarte important sa ai economii, iti ofera o stare de liniste extraordinara
    – ca ar trebui sa fiu turist in tara mai mult
    – ca ar trebui sa plec din Bucuresti si sa construiesc o casa
    – ca WFH e chiar misto

    00
  34. La mine singura diferenta fata de perioada de dinainte a fost ca am mers la cumparaturi o data la 10 zile, nu la 5, si cu masca si manusi. Si nu mai am 3 concedii planificate inainte.

    00
  35. Absolut nimic, jegosii tot ca jegosi conduc si parcheaza. Au murit prea puțini.

    00
  36. Romanii au invata cuvantul comorbiditate. Acum testeaza termometrizare.
    Cum ziceti ca nu au invatat nimic?

    00
  37. La mine, ar fi câteva lucruri, nu toate noi (pe unele le făceam deja, dar am ajuns să le apreciez mai mult după 2 luni de carantină):

    1. Importanța economiilor. Aveam economii, chiar mult peste majoritatea persoanelor din anturajul meu, dar pe măsură ce rulezi scenarii în cap, începi să te întrebi dacă sunt suficiente. Sigur, poți trăi vreo 3 luni din salariul partenerului sau banii împrumutați de la familie, dar dacă partenerul rămâne fără job? Dacă unul din părinți se îmbolnăvește? Dacă criza dureaza 3 ani și nu 6 luni?

    Cel mai simplu mod să economisești: când primești o mărire de salariu, fă o plată recurentă într-un depozit de care să „uiți” că există. Să zicem că șeful îți dă 100 de euro în plus pe lună. Pune-i deoparte, ca și cum acea mărire nici nu ar fi existat. După un an, ai 1200 de euro plus dobândă! E mult? E puțin? E mai bine decât deloc!

    2. Importanța de a avea un spațiu personal în casă. Mai ales dacă ai familie numeroasă, mai ales dacă unul sau ambii parteneri trebuie să lucreze de acasă. Un cuplu în garsonieră? Cam nasol! Familie cu 2 copii în apartament de 2 camere? Cam nasol. E important să ai un colțișor al tău, unde să poți amenaja un birou sau unde poți trimite copiii să se joace.

    3. Importanța de a avea o casă în care să-ți placă să trăiești. Fără balcon plin de troace, fără clutter, cu o masă decentă unde să poată sta toată familia, fără lucruri stricate, urâte, incomode, inutile pe care le ținem pentru că „poate ne mai trebuie cândva”.

    3. Cât de benefic este, din când în când, să ne oprim din goana zilnică și să ne conectăm cu natura. Nu, nu mă refer la un grătar cu prietenii și manele în pădure la Băneasa. Nu mă refer nici la cursuri scumpe de meditație și yoga. Nu mă refer la condus 5 ore pe Valea Prahovei ca să stăm la o pensiune cu mâncare proastă. Mă refer la plăcerea simplă de a pune telefonul deoparte și a face o plimbare în parc sau pădure sau pe munte. Doar să asculți păsările, să respiri aer curat, să fii tu cu gândurile tale și/sau cu cei dragi.

    4. O rutină zilnică de mișcare. Pot fi doar 10-15 minute de gimnastică, o plimbare de 30 de minute, un mers pe bicicletă. Ceva care nu necesită abonamente scumpe la sală, echipamente de mii de euro. Preferabil, undeva fără zgomot și poluare. Preferabil, zilnic.

    5. Pauză de la social media și știri. Din nou, consumam foarte puțin înainte, am consumat ceva mai mult când a început toată nebunia, după care mi-am dat seama că informația adevărată poate fi sintetizată în 5-10 minute pe un canal media mai spălat (Euronews, BBC, poate ceva Bloomberg sau CNN). Restul de 90% din mizeriile de pe social media sunt informații împachetate panicard, pseuo-opinii emise de pseudo-experți, supoziții, meme-uri, lături…

    6. Timpul pe care îl pierdeai la 5 îl poți petrece cu familia, citind, învățând ceva util pentru serviciu sau cu un hobby.

    7. Pe partea de igienă nu prea am învățat nimic nou, pentru că oricum eram germofob dinainte. Spălat des pe mâini prin aeroporturi, dezinfectat mânerele și măsuța din avion, dezinfectat mâinile după ce am mers cu metroul sau autobuzul, spălat portocalele și dozele de bere, chiar dacă „nu le mănânc cu ambalaj/coajă”, spălat obligatoriu pe mâini când intru în casă, chiar dacă m-am dus doar „până la colț”. Toate astea le făceam și înainte, deși atrăgeam privirile ciudate ale celor din jur.

    Bineînțeles, la nivel macro, nu s-a schimbat nimic. La fel cum nu s-a schimbat după Colectiv și după protestele anti-PSD/anti-corupție. Tot mizerabil conducem și tot pe stradă aruncăm chiștoacele și gunoiul, deși vrem o țară ca afară. Spitalele tot o cloacă de infecție sunt, iar școlile vor avea buda în curte, chiar dacă pe ici, pe colo, copiii mai primesc câte o tabletă să intre cu doamna pe Zoom. Cum se termină cu pandemia, tot la dosarul cu șină vom reveni, deși 90% din interacțiunile cu statul se pot rezolva prin e-mail și telefon.

    00
  38. In timpul pandemiei am invatat sa gatesc cateva feluri de mancare. Ceva simplu, nu lucruri sofisticate. Voiam sa invat sa le fac de ceva timp, dar, din cauza lenei, invocam mereu lipsa de timp. Am descoperit ca sunt mai productiv daca lucrez de acasa, lucru logic, pentru nu m-a mai intrerupt nici un sef sau coleg din ceea ce fac, cu intrebari sau alte sarcini idioate. Am citit mai mult, am economisit mai multi bani. Nu imi fac iluzii, nu cred ca ne vom schimba, majoritatea intre noi. Daca vom ramane macar cu spalatul pe maini mai des, tot e un castig pentru astea doua luni cat am stat in casa.

    00
  39. NOU
    #121

    ca orice site care este loc de intalnire pentru mai multi oameni, si blogul lui zoso este tinta al postacilor rusi – este totusi simplu sa-i recunosti atunci cand compara situatia de acum cu ceea ce a insemnat comunismul de fapt (de obicei spun enormitati de genul „acum este mai rau decat atunci”)

    00
  40. Am invatat ca mortii de care nu stim nu conteaza. Nicaieri, nici in bula asta.

    Si am invatat ca prostii cu bale la gura si cei „ce vor schimbare” stiu sa mearga doar in extreme. Sunt la fel de periculosi.

    In fond nu stiu daca am invatat neaparat, ca le cam stiam. Revin la textul scurt si bun a lui Fluture: https://zoso.ro/interzica-interzice-frate/ ca poate, poate se mai gasesc 2 cititori care sa se gandeasca la pandemia asta si dupa ziua de maine

    00
  41. NOU
    #123

    Da, am invatat ca George Carlin avea dreptate cand a zis ca majoritatea oamenilor sunt prosti. Si am invatat cat de usor pot fii controlati oameni cand bagi frica in ei.

    00
  42. NOU
    #124

    schimbarile nu se petrec asa repede, intrebarea e daca s-au plantat semintele pentru schimbari?

    eu as vedea ca „seminte” urmatoarele
    1. Lucru de acasa – practic WFH a fost un test cu cateva sute de milioane de participanti si overall cred ca a decurs bine: productivitatea a crescut iar firmele au realizat ca pot lejer sa taie 20% din costurile fixe cu spatiile business chiar daca in ziua de azi structura costurilor unei firme bate mai mult spre costurile variabile. Clar cel putin jumatate din cei care au WFH vor ramane acasa la modul permanent.
    2. Viata la oras – cred ca trendul urbanizarii se va inversa sub forma de orase mai mici dar f bine interconectate. De exemplu decat sa ai Bucurestiul cu 3 milioane de oameni, mai bine ai regiunea Ploiesti-Bucuresti-Giurgiu cu 4 milioane, multi din ei traind la casa si ajutand la dezvoltarea zonelor rurale/peri-urbane.
    3. Productia vitala – cred ca multe companii vor restrange productia vitala din China si o vor aduce mai aproape.
    4. Felul in care intelegem natura – cred ca nu exista om sa nu se fi simtit bine (in ciudat chinului de a sta in casa) in noul context: liniste pe strazi, trafic light, pasarele care-ti canta in geam, cer mai curat si aer mai putin poluat. cred ca asta va influenta mult modul in care vom alege sa ne dezvoltam ca societate.
    5. Reprioritizarea lucrurilor care conteaza: de la gatit si plantat flori la puzzle-uri cu familia. Cu exceptia influenceritelor care trebuie sa faca content, cred ca nu va mai exista nebunia asta cu experientele si calatoriile, bling bling.

    6. Sporirea mijloacelor de urmarire in masa si big data pentru binele colectivitatii.

    7. Last but not least, economic vorbind am inteles ca traim intr-o himera si ca economia pe care am invatat-o in scoala, in facultate sau la mba nu are nicio treaba cu realitatea. Urmeaza paradigma salariului-universal, colaborarii in loc de competitie, interventiei statale in economie.

    All in all mi se pare ca s-au intamplat prea putine pentru un asemenea exercitiu planetar de oprire totala.
    Poate ca nu s-a terminat, poate urmeaza partea a 2-a.

    00
    • *Sporirea mijloacelor de urmarire in masa si big data pentru binele colectivitatii.* asta pică din start !!!

      00
    • NOU
      #126

      pentru faza cu orasele – stii ca exista zone metropolitane nu? adica nu mai exista demult doar Bucuresti, exista zona metropolitana Bucuresti care include si judetul Ilfov; la fel este cazul si pentru restul zonelor (orase-locuri de munca si orase-dormitor)

      00
    • nebunia e cu calatoriile de afaceri, delegatiile pt orice fleac de meetinguri sau consultari. La alea sa se renunte in principal. Si asa se va si intampla.

      00
    • NOU
      #128

      dirijorul, ma refer la zone descentralizate unde poti sa muncesti si sa faci cev concret nu doar sa traiesti. pana una alta 90% din joburile din „zona metropolitana ilfov” sunt in bucuresti.

      ciprian, nu stiu cum pica pentru ca masura a fost implementata in majoritatea tarilor.

      00
    • 7. Noi la scoala am invatat salariul universal, colaborari in loc de competitie si interventii statale.

      Anunta-ma cand urmeaza cu adevarat altceva. Cred ca te-ai uitat prea mult la ce se intampla in SUA.

      00
    • @DiriJorul – ti-a scapat „f bine interconectate”. Am experimentat asta intr-o saptamana in Elvetia, cand firma m-a cazat la „saraci” la 30 de km de oras (la pret de 5 stele de RO) dar in 20-30 de minute eram in centru (tren + bus).

      A fost misto in ultima zi cand trenurile au fost anulate pentru lucrari, am aflat asta la 5 dimineata in gara pustie cu 10 minute inainte de plecarea trenului. 9 minute am fost super panicati, deja ne cautam alt avion de intors acasa. Dar sa vezi, cu un minut inainte de ora de plecare a aparut un autobuz, ne-a dus 10 minute pana la alta gara, unde am luat alt autobuz care a ajuns in oras exact la ora de sosire a trenului.

      Si elvetienii ne ziceau ca nu mai e ca pe vremuri cand veneau si soseau la secunda, acum mai poate avea 1-2 minute intarziere. Mi-a fost rusine sa le povestesc cum am facut eu 7 ore pe Brasov – Bucuresti cu trenul.

      Nu mai spun cum arata oraselul, celebrele birturi ale nostru era acolo niste pub-uri super elegante iar la 10 seara aveai 2-3 restaurante in care puteai sa mananci linistit.

      Parerea mea e ca nu vom avea niciodata asa ceva in Romania, suntem ori prea saraci ori prea prosti pentru asta.

      00
    • @stefanb: Make Elvetia great again! Li s-a urcat democratia la cap si i-au distrus clar Schengen-ul. Auzi acolo, 2 minute intarziere… Parca ar fi nomazi cu reguli anarhice.

      00
  43. A fost un articol al d-lui Fluture la care am comentat ca cineva in matrix a apasat pe butonul pause, nicidecum reset sau stop.
    Cum a iesit lumea weekendul trecut la chefuri si distractii este asemanator fenomenului cind primavara fermierul deschide usa grajdului si ditamai bovinele ies pe usa facind salturi de ai impresia ca acum isi rup picioarele.
    Cam asa a fost si weekendul trecut pentru multi. Se vede ca timpul in care au stat inchisi nici macar prin gind nu le-a trecut sa reflecteze asupra existentei lor pe aceasta planeta.
    Rezultatul era de asteptat, cred ca procentajul celor care nu au invatat nimic din carantina este asemanator celor care ies din inchisoare si recidiveaza.

    00
    • e logic. Daca nu erau inchisi oamenii, nici nu se imbulzeau acum. Si e absolut sanatos sa iesi afara si sa stai afara cat mai mult.

      00
  44. NOU
    #134

    Am și eu o rugăminte pentru foarte mulții cititori ai blogului. Să ne spună cei care au suferit de pe urma cumplitului flagel (asimptomatici sau nu) cât de grea a fost lupta cu boala necruțătoare. Astfel vom fi mai bine informați și vom fi și mai motivați să luăm absolut toate măsurile care se impun și poate unele în plus.

    00
    • Iar eu i-as ruga pe acestia care au suferit sa ne spuna cum s-au comportat cadrele medicale, cum au fost tratati in spitale, sau tot ce ne pot ei spune despre cum i-au ajutat sau a ajutat ajutat sistemul nostru medical. Se zice ca Medicii, asistenta, ambulantierii au fost niste eroi, cica in general, dar toti cei ce au trecut prin furcile lor caudine nu au decat injuraturi si nemultumiri gramada. Cu exceptia lui flutur si al popii de suceava. Basca parlamentari si senatori cu multiple privilegii sanitare de lux. Tare as vrea sa stim de la sursa cat mai multe pareri.

      00
    • Și dacă îți spun cum a fost, cum mai exact te ajută? Ce, nu știi simptomele, vrei să ți le spun și eu?
      …dar da, ar fi chiar interesant ca ăia asimptomatici să relateze cum s-au luptat.

      Probabil odată cu mirosul și gustul mi-am pierdut și alte simțuri, dar tot îmi miroase postul tău a ironie și a luare în neserios.
      Între timp suntem la 5.000.000 cazuri oficial, probabil 50.000.000 real, și am trecut de 300.000 de decese. Dacă nu existau măsurile super restrictive în toată lumea, probabil azi vorbeam deja de milioane de morți.

      00
    • Eugen, tari care n-au luat masuri super restrictive au mai putini morti ca tari cu masuri super restrictive. Cand lumea moare ca se infecteaza in spitale si case de batrani e clar degeaba interzici mersul in parc.

      Corect e sa zici ca puteau muri milioane daca nu se luau nici un fel de masuri.

      00
    • am mai dat de una: uruguay
      Acolo nu a fost nici o izolare, doar au redus activitatile neesentiale, adunarile si au inchis granitele pentru non rezidenti si non cetateni.

      00
    • NOU
      #139

      Eugen: şi ți-ai recuperat mirosul si gustul?

      00
    • vrei sa stii si cum e la spital, in pat? Am povesti frumoase, la a doua mana practic.

      00
    • NOU
      #141

      animaloo: dacă nu apar povești la prima mână, mă mulțumesc și cu unele la a doua mână.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube