Tanti asta care a făcut preinfarct a făcut acum și o cădere nervoasă tot din aceleași motive și este, momentan, în spital câteva săptămâni.
Dincolo de drama ei personală, e interesant cum vede Ministerul Învățământului problema. Aparent, dacă un cadru didactic are o problemă, cineva trebuie să îi țină locul. Neplătit. Pentru că nu poți plăti două persoane să facă același lucru, chiar dacă una e în spital. Și nici un poți angaja pe cineva, pentru că nu vine nimeni două săptămâni. Ar putea fi cadre didactice pensionate, dar așa din scurt slabe șanse. Dar nu se fac angajări.
Nu se face nimic. Se așteaptă o rezolvare din cer, în timp ce copiii rămân în urmă cu programa sau stau în clase nesupravegheați.
se poate plati la plata cu ora, pentru glorioasa suma de 15 sau 18 lei/ora, daca nu ma insel. Poti sa castigi chiar si 1200 lei daca sunt 21 de zile lucratoare intr-o luna. deci nu e de neglijat (sic!).
Vorbesti de brut sau de net?
„mie zi-mi netuuu sefu’, nu ma lua cu brut si alea. zi-mi cat iau in mana nene, in mana…”.
Iar daca esti contabil sau inginer debutant castigi 1200 de lei muncind 8 ore pe zi, nu 4 ca profesorii.
@ultimul domn care a comentat alt bou care crede ca profesorii sunt ca soferii. Ba boule, informatia predata in clasa apare din neant?
@Bogdan sau mai bine zis ba Boule!
Profesorii formeaza contabili/ingineri/etc fara ei ramai la coada vacii!
Am în familie cadru didactic. Să nu ne căcăm pe noi, va rog. Profesorul văzut ca un apostol e un mit. Multi muncesc câteva ore pe zi si câștiga pe măsură.
Nu înțeleg argumentul de mai sus că informația predata nu apare din neant. Nici aia folosita de inginer in cele 8-10 ore de munca pe zi nu apare din neant.
Cat despre misiunea sfânta a profesorilor… Datorita medicilor nu murim si aia au si gărzi noaptea.
Nu zice nimeni că nu sunt importanți. Educația e cea mai importantă. Dar realitatea e că educația la noi e un rahat pe banda rulanta făcut de multi mediocri care muncesc 4 ore pe zi, exact.
Pai, da… e absolut normal, ca toti avem drepturi, nici unul obligatii si indatoriri…
Sa mi se dea, sa mi se faca etc.
Dar unul nu face, pentru ca trebuie sa faca altcineva, scoala, inspectoratul, statul s.a.m.d.
Logic!
Despre politrucii din învățămînt numai de bine.
Care sunt politrucii din invatamant, dupa parerea ta?
Directorii de scoli. Sunt numiti politic si se schimba daca partidul care i-a numit pierde alegerile.
Politruc provine de la „politicheskii rukovoditeli”, din rusa, bineînțeles, si înseamnă, simplu, conducător politic. Daca mergem mai departe, rukovoditeli, are la radacina cuvintele ruka – mana si voditi – a conduce. Poate foloseste in context si/sau pe viitor, daca nu, inghit minusurile cu plăcere, no problem.
@alex
„Directorii de scoli. Sunt numiti politic”
Corect.
„se schimba daca partidul care i-a numit pierde alegerile.”
Incorect. Raman tot acolo, dar probabil varsa banii furati, catre alt partid.
@Mo: de fapt daca vrei analizezi de unde vine expresia, ea se referea la origini la „organul” politic implantat in aproape orice grup mai mare de oameni (de la „profesorul” din fiecare scoala, la „ofiterul politic” pus pe fiecare nava). Ala era un om care nu era capabil de nimic, dar era bun la recitat pe de rost ce zice partidul si la informat pe altii cu privire la cine nu isi vede de treaba.
@Leo: directori de școli, profesori și suplinitori aduși de directorii numiți politic și bineînțeles inspectorii nene.Este una în Timiș pe post de vreo 20 de ani.
Și este doar una dintr-o sută la nivel național probabil.
Despre ce plm de învățămînt discutăm de 25 de ani?
Ai văzut tu că se scot pe bandă rulantă doar einstein-i?
Vina cea mai mare o au cei care sînt implicați direct și activ în învățămînt adică cei menționați.
E cumva din Brasov invatatoare de care vorbesti? Sc.13?
nu. ce știi de acolo?
Invatatoare internata de urgenta ( probleme psihice) , iar colegele „rugate” sa ii tina locul.. cu randul, cand au ferestre, pe gratis. se intampla des.
mai o criza psihotica de paranoia cu delir maniacal de persecutie in care elevii sunt demoni ascunsi in trupuri inocente de copil, apoi isi revine si tot asa? pai foarte bine, acu’ 4 ani s-au scos evaluarile psihologice ale cadrelor. oricum, 90% erau facute din pix si si-au furat caciula psihologii cu prostiile astea. se vede ca-s necopti, tineri si tinere care nu stiu ce inseamna responsabilitatea parafei.
Conceptul de „fereastra” nici n-ar trebui sa existe. Programul unui profesor este de 40 de ore pe saptamana, 8 ore pe zi. Ia uite aici legea invatamantului:
„Art. 262. — (1) Activitatea personalului didactic de predare
se realizează într-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv
40 de ore pe săptămână, și cuprinde:
a) activități didactice de predare-învățare-evaluare și de
instruire practică și examene de final de ciclu de studii, conform
planurilor-cadru de învățământ;
b) activități de pregătire metodico-științifică;
c) activități de educație, complementare procesului de
învățământ: mentorat, școală după școală, învățare pe tot
parcursul vieții.”
Pentru ca aproape toti directorii fac un compromis care le convine si lor nu inseamna ca asta e regula. In plus, compromisul implica 2 parti asa ca colegele ar trebui sa-si tina gura inchisa ca nu le cad flocii pentru 2-3 ore de predat in plus si sa-si aduca aminte ca sunt zile cand stau 2 ore la scoala si pentru scolile cu multi navetisti se mai accepta si norma de 18 ore in 4 zile.
Alea 18 are se refera doar la punctul a.
Stiu ca e inuman dar sunt sigur ca pizdutele rezista si la un program mai mare de 3,5 ore pe zi in medie. Program de gradinita.
big0ne esti … Lectii nu pregatesti de pe o zi pe alta? Muncesti 4-5-6-7 ore la scoala, dar cand vii acasa muncesti aproape inca pe atat. Trebuie sa faci schite, fise de lucru, teste etc.. Crezi ca e simplu? Chiar nu e.
Glumesti cu cateva ore pe zi munca acasa? Calculezi si orele in privat? Cativa ani la inceput muncesti mai mult. Dupa vreo 5 ani intervine rutina si ai toata hartogaraia pregatita asa ca mare rahat nu mai ai de pregatit acasa. Doar daca-i vorba de vreun imbecil care-si uita materia in fiecare an.
In niciun caz, nici pe departe, nu compenseaza programul de cateva ore pe zi si cele 4 luni de vacanta pe an.
Oricum, eu nu discut programul de lucru al profesorilor. Psihic, e epuizant jobul, dar nici nu se poate plange cineva de cateva ore care oricum sunt platite.
As vrea sa fie bine platiti dar sa aiba si responsabilitati mari. Cam ca-n Finlanda, 1 din 10 care incearca intra in sistem.
Domnilor care o țineți langa cu cele 4-5- ore/zi și cele 4 luni de vacanță, ați lucrat vreodată cu copii? cu 15-2-30 de copii ai altor oameni, copii proveniți din tot atâtea familii, cu tot atâtea istorii personale. copii pe care nu trebuie doar să-i supraveghezi ci și să-i înveți ceva, fiecare cu părintele care pretinde să dai mai multă atenție copilului său.
mă iertați, dar cei mai mulți abia vă descurcați cu copilul/copiii propriu/proprii. 1-2, maxim 3, că nu cred că aveți prea mulți mai mult de 3 copii.
vă provoc să strângeți 10 copii, ai vostri, ai vecinilor/prietenilor și să-i supravegheați/duceți la zoo/teatru/film 3-4 ore într-o zi. doar voi ca singur adult, fără vreun copil mai mare să vă ajute. sau faceți asta cu adolescenți de liceu.
și spuneți apoi cum e cu alea 4-5 ore/zi și 4 luni de vacanță.
big0ne, chiar esti prost. Acum programa scolara se va schimba in fiecare an, incepand cu clasa a V-a. Trebuie sa lucrezi diferentiat cu fiecare in parte. Unul e mai destept, altul mai slabut. Daca esti suplinitor, chiar ai de muncit. Poti fi intr-un an la un liceu bun si in alt an la un liceu prost. Nu poti sa predai la fel la ambele licee. Daca mai lasi si corigenti, trebuie sa faci plan remedial pentru fiecare in parte.
Eu nu inteleg de ce te agiti atat. Apropo, profesorii nu au 4 luni vacanta, de unde ai dedus? Ia, calculeaza: 2 saptamani de craciun, 2 saptamani de pasti si 2 luni in vara. Perioada in care trebuie sa mai vii inca 12 zile in activitate, + sa supraveghezi la evaluarea nationala + corectat, + supravegheat bac + corectat….
Cand esti vanzator in Kaufland, muncesti 8 ore, vii acasa si n-ai nici o grija, nici o sarcina. Eh, cand esti profesor, te duci la ore, vii acasa, pregatesti materiale pentru a doua zi si tot asa. Iti mai vine o inspectie, una, alta ….
Oricum, cred ca o vei tine pe a ta. Sa fii sanatos.
ifcosmin imi pare rau ca nu ai suportul necesar sa intelegi lucruri. Cati suplinitori sunt vs profesori cu definitivat geniule? „Geniu” chiar era ironic, if. Daca tu-mi spui de schimbat programe mananci cacat. if are legatura cu informatica pentru ca aici nu s-a schimbat absolut nimic in ultimii 10 ani?
Stiu pentru ca cunosc desteptii pulii ca altfel nu mi-as pierde timpul sa scriu de niste lucruri evidente pe care numai profesorii „nu le cred”. Intre 20 iunie si 1 septembrie nu-i vede nici dracu pe la scoala pe majoritatea profesorilor. Mai bagati restul vacantelor si iese calculul.
Efortul la examenele nationale se plateste si oricum doar vreo 10-20% din totalul profesorilor participa. Am scris mai sus ca nu programul e marea problema ci lipsa criteriilor de performanta si faptul ca scolile sunt pline de mediocri ca tine care cred ca exemplul personal e regula generala.
Sa va spun si din perspectiva nemediocra de cat timp ai nevoie in medie sa-ti pregatesti orele pentru o zi: maxim o ora pe zi. Cuvintul cheie e medie. Din perspectiva mediocra si foarte veridica (gluma, atentie) mai muncesti 5 ore acasa. Ori esti foarte prost ori mincinos.
Acum ai aratat cat esti de prost. Sunt foarte multi suplinitori cu definitivat. Si, incepand cu anul scolar 2017-2018 se vor schimba programele treptat. Nu manca rahat aiurea, daca nu cunosti situatia. Informeaza-te si pe urma sa vorbesti, incultule. Te dai destept, dar nu esti. Esti pe departe de realitate, de ceea ce se intampla in sistem. Nu stiu daca tu muncesti in acest domeniu, dar eu fac parte din aceasta breasla. Sunt o gramada de cursuri organizate in weekend la care profesorii sunt oarecum fortati sa participe. Habar nu ai, crede-ma. Mai bine ai inceta sa ma contrazici. Nu dovedi ca esti si mai prost.
am gresit, titular nu cu definitivat. Am aratat ca-s prost? Stau oricand langa un bou ca tine sa ne testam in creiere. Cam atat e greseala mea, in rest ramane cum am spus adica esti un cretin. Bai vitelule, tu ai idee ce inseamna medie sau majoritate? Pentru fiecare profesor care face un curs exista 10 care nu fac. Din cauza asta pot sa afirm foarte lejer ca „profesorii nu fac cursuri”. Tu macar poti intelege ca 2017-2018 e in viitor deci nu poti sa dai asta ca argument pentru anii trecuti? Plm de idiot, imi pierd timpul cu tine sa-ti explic niste termeni ca pentru un copil si tu esti profesor.
Daca tu ai nevoie de 4 ore pe zi sa te pregatesti ai o mare problema dar mai probabil esti doar un mincinos jegos ca multi altii din sistem.
Nu ma dau destept dar in comparatie ca un imbecil care nu vede sau nu recunoaste lucruri evidente chiar sunt.
Pentru distractie sa facem adunari si inmultiri impreuna pentru un profesor titular navetist real. luni-joi program 8-14. La 14 rupt pedala de acceleratie spre casa. Intr-o saptamana sunt 24 de ore. Mai adaug 1 ora pe zi pentru pregatire. Asta inseamna 29 ore pe saptamana. 29 x 36 saptamani de scoala inseamna 1044 ore munca efectiva intr-un an. Mai adaug 5 cursuri de x ore si iese 1100. Un om normal munceste aprox. 40×50 ore adica 2000 de ore pe an.
Daca esti profesor pune un copil sa citeasca si sa-ti explice ce program de handicapat ai.
Atat iti zic: citeste fisa postului, intra pe site-ul unui inspectorat sau chiar al ministerului, cauta programele scolare, regulamentele, planificarile, activitatile extracurriculare si pe urma poti vorbi. Ca sa-ti poti da seama ce presupune meseria de profesor. Pana acum nu ai demonstrat decat ca esti un prost nemaiintalnit in istorie. Nu mai stau sa-ti raspund la alte comentarii, deja ti-am acordat prea mult timp, iar tu ma bati cu experienta la capitolul prostie.
E incredibil ca mai exista prosti care-si dau numele dupa care mananca cacat cu galeata despre lucruri pe care nu le cunosc. Ma oligofrenule, tu ai inca 0 ani in invatamant n-ai nici macar o vacanta de vara prinsa si-ti dai cu parerea despre lucruri pe care le-am trait multi ani. Eu iti spun ca-ti trebuie cativa ani sa stii cum sta treaba si un labar care abia a prins de 5 luni un post la o scola de tara pe marginea drumului stie mai bine.
Serios ma, scoala din Prajesti? Hahaha plm de valoros. Credeam ca valorosi care studiaza 5 ore pe zi ajung la licee bune nu predau cultura civica pe imas intre balegi.
Hai ca pana la urma m-am distrat bine cu tine. Mars ma si pregateste-ti lectiile ca maine te asteapta oile :)))
Ba trompeta, n-am invitat eu un marlete la discutii, n-am de ce sa fiu frustrat pentru ca eu am spus foarte obiectiv ceeea ce am trait spre deosebire de tine care mananci cacat.
In general sunt frustrat ca indivizi care iau 5,00 la bac la romana, adica au luat bacul din mila cuiva, ajung in invatamant sa predea o stiinta umanista. Frustrant ar trebui sa fie pentru tine sa stii ca jumatate dintre copiii carora le predai sunt de fapt mai buni ca tine. Din ce vad, chiar este.
hai, calmați-vă.
Daca tot te-ai informat despre mine, uita-te la nota de titularizare, cauta ce posturi au fost disponibile la acea vreme. Aaa, sa faci diferenta intre posturi rezervate si posturi vacante.
PS: predau si la liceu. Acolo am baza.
Repet, esti total pe langa. Nu esti decat un frustrat care cauta atentie.
Scuze. Am continuam ca era articol mai vechi si nu deranjam pe multi.
Nu stiu de unde ai tu informatia, dar, din cate stiu, daca un coleg care are ferestre sau este liber intr-o zi, ii poate tine locul si este platit.
Astea sunt povesti… primele 5 zile se descurca scoala cum poate si dupa poate vine vorba de platit, dar de cele mai multe ori nu se ajunge la plata, probabil in scolile mai versate se face scandal, dar in rest se merge pe azi te suplinesc eu, maine tu… pierdem toti ca aia e. Am activat si eu cativa anisori in acest minunat domeniu numit invatamant, rar iti este dat sa vezi atata prostie intr-un sistem care se vrea educativ. PS: E prost gandit cap coada pe partea asta, iar impresia ca elevul e in centrul invatamantului e doar asa sa sune bine, elevul probabil e ultimul care conteaza in acest sistem…
Mai avem invatamant in Romania? Ne putem uita pe lista examenului de definitivat sa vedem ce note au luat profesorii si cat de bine pregatiti sunt? Isi mai dau silinta profesorii la ore sau te cheama la pregatire?
De abia dupa ce ai luat examenul de definitivat esti profesor,oricat ar urla presa altceva. Ce esti pana atunci ? Ai absolvit limbi straine,esti filolog,ai absolvit istoria,esti istoric sau poate arheolog,ai absolvit poli,esti inginer chiar daca tu predai ceva tehnologie pe la liceele industriale. Si tu nacele daca vrei si ai absolvit liceul poti preda ceva,undeva,unde sunt catedre neocupate,chestia asta insa nu te face profesor.
Bine punctat. Ei merg pe pincipiul ca materia o sa fie recuperata in timpul semestrului, ceea ce nu se intampla niciodata
Suplinitor nu inseamna ce sugerezi tu in text. Nu exista un „suplinitor” ca un backup pt cazurile in care un cadru didactic are probleme si nu poate veni la scoala.
Suplinitorul este tot cadru didactic calificat, care presteaza aceleasi activitati ca si cadrele didactice titulare, cu mentiunea ca are contract de munca pe o perioada determinata (de obicei un 1 an).
Pentru cazul mentionat de tine, problema se rezolva la nivelul unitatii de invatamant, prin efectuarea orelor respective de catre alt cadru didactic din acea unitate, care va fi platit („plata cu ora”). De obicei, se gasesc mai multi doritori sa presteze acele ore, pt ca inseamna mai multi bani la salariu.
Pentru perioade mai scurte (2-3 zile) se apeleaza la colegi: fa-mi si mie doua zile in loc si iti fac si eu tie cand revin.
Pentru perioade mai lungi si daca nu sunt doritori la plata cu ora, inspectoratul trimite un cadru didactic care poate nu are norma completa sau care poate nu lucreaza deloc in acel moment, intrucat nu a mai prins un post la sedintele publice din august.
Scuze, dar la mine la munca tin locul unora care mai isi iau libere, din cand in cand, altii imi tin locul… chestii grele de genul asta. Si nu lucrez in invatamant, chiar fac si treaba lui si treaba mea, in acest timp si fara bonus la salariu. Daca se vrea, se poate.
Problema la invatamant e ca trebuie sa ai grija de 20-30 de dracusori in plus fata de cei 20-30 ai tai si:
– nu ai unde sa ii comasezi.
– nu ai cum sa ii pui pe „mute” pe toti, ca sa poti tine ora cu ei cat mai normal.
Prima pentru ca nu prea exista sali mari, a doua pentru ca educatia de la gradi spre scoala primara nu pune accent pe respect spre profesori/educatori. Daca impui respect esti zbir, deci #reclamatii si alte probleme. Deci mai bine nu, si nu te doare capul din cauza unor parinti dusi cu pluta.
Pe vremea mea, cum zicea si bunicul, pana in a 12-a nu vorbeam neintrebati in clasa in care preda un profesor, pentru ca ori zburam afara si veneam cu tata tuns, ori ne asculta si ne strica mediile imediat, ca gasea cu ce sa ne infunde. Acum respectul e ceva rar la tineri, intalnit mai des la generatia mea.
Ai luat 3 minusuri de la părinți de idioți
De fapt ai un job de cacat unde o freci 60% din timp; iar daca iei sarcina altuia, tot ramai cu un 20% pe care sa-l freci si sa gasesti ceva de ciordit din firma. Deci tot e bine, ca apoi vei avea zi libera.
Asta se intampla pentru ca pe vremea ta la scoala nu vorbeai la clasa unde preda un profesor, ci doar la clasa unde preda un gibon sau pinguin.
Invatamantul reuseste cand educatorul vorbeste cu elevii, nu doar catre acestia.
Sa mai zic de ore de dezbatere?
Sa mai zic sa cauti „zbir” in dex si apoi sa reconsideri daca e corect folosit langa „educatia de la gradi spre scoala primara”?
Si … Adrian, suck my zbir poola!
da’ de ce era tac’tu tuns?????
Florin, omul a vrut să spună ca dacă impui respect ești considerat un zbir.. probabil te-ai simțit unul din idioți și erai prea ocupat să îl pui la punct.
La cum își cresc unii copiii în ăia 7 ani de acasă nici nu mai contează dacă vorbești cu sau către ei, tot ce (n-)au văzut la părinți fac.
Florine, exista munca si munca…unii dintre noi nu dau 8 ore la sapa, mai muncesc si cu intelectul… care-l au, care nu… la sapa, ca si aia e munca. Cand o sa te faci mare si o sa scapi de cei 12-16 ani de invatamant, poate o sa intelegi… daca nu, nu-i bai.
Daca colega/colegul din invatamant este in concediu medical se vor da orele ei/lui la plata cu ora. Eu lucrez in sistem si am primti 8 ore la plata cu ora, adica 800lei in plus pentru 32 ore pe luna.
@unu „Am în familie cadru didactic. Să nu ne căcăm pe noi, va rog.” Daca ai cadru didactic in familie si el vorbeste tot asa in clasa? Spui de medici ca ” Datorita medicilor nu murim si aia au si gărzi noaptea” . Daca aveai si cadru medical in familie stiai ca o garda e platita cu 10 mil. Cam cat primeste un incepator in invatamant pentru o luna.
Deștepții care comentează munca profesorilor să vină doar o zi la o clasă cu 30 de elevi. Apoi să meargă acasă să-și pregătească orele pt a doua zi . Profesorii nu au uitat de la un an la altul materia doar că pregătirea nu constă în a recita o poezie învățată în facultate . Înseamnă conceperea fiselor crente, fișelor de aprofundare, fișelor de remediere, fișelor de dezvoltare, testelor, activităților extrașcolare, concursurilor școlare, proceselor verbale, planificărilor, activităților cu părinții, activităților pt „Scoala altfel ” , și a multoŕ alte situații care trebuiesc predate la secretariat la termen. Mai înseamna pregătirea materialelor ajutătoare pt elevii mici ( planșe model, decupaje, machete , etc.) Mai înseamnă sedințe în afara programului școlar : cu părinții, consilii profesorale , comisii metodice , lecții deschise etc. Singurul meu avantaj este că după 4 ore vin acasă și mă relaxez făcând mâncare, curățenie….2-3 ore, apoi mă apuc de pregătirea orelor pt a doua zi. Zilnic mă apucă ora 20:00 chiar mai mult mai ales dacă vreau să-mi impresionez elevii cu noutăți , lucruri care să-i atragă , să le pună mintea la trebă. Încerc zilnic să fiu creativă, să nu vin în fața lor cu același șablon. Încerc să creez jocuri noi , versiuni care să -i țină prezenți și din care să învețe mai usor .
Ar fi mult mai multe de spus dar s-ar putea ca cei care judecă fără să cunoască să nu vrea oricum să înțeleagă. Ar fi bine să vorbiți doar în cunoștință de cauza.
O zi buna tuturor !
Poate să fie și denumirea obiectului predat o variabilă. Cât muncești, ce muncești, poate fi mai mult sau mai puțin important, comparația cu alte domenii nu mi se pare corectă, în schimb învătământul ar putea fi comparat în schimb cu situația acestuia din alte țări ale lumii atât din punct de vedere salarial și al organizării acestuia. În Franța profesorul intră în învățământ cu aproximativ 1600 euro pe lună când salariul mediu net la ei este de aproximativ 2200 euro. Atât în România cât și în Franța un profesor debutant câștigă puțin peste 70% din salariul mediu net la nivel național.