Întrebări pentru sinistrații de pe lângă București

Când citești materiale din astea lacrimogene, cu întregi cartiere inundate, cu canalizare subdimensionată sau lipsă, fără asfalt, nu poți să nu te întrebi câteva chestii.

Și ele sunt așa:

  1. Credeți că, dacă vă abțineați din cumpărat la porumb, aceiași dezvoltatori imobiliari care au puterea să construiască ce vor și cum vor ar fi avut puterea să forțeze statul să introducă inovații moderne, gen canalizare sau apă curentă? E clar că toți sunt protejați de cineva, din moment ce obțin autorizațiile de construcții mai repede decât oamenii normali, oare cum ar reacționa dacă nu ar mai putea vinde apartamentele din câmp?
  2. Dvs. unde aveți domiciliul? Da, știu, apă mare, cizme, lăsați, unde aveți domiciliul? Aici sau tot pe București? Cum e trecută casa asta la impozit, 4 dormitoare goale, că proprietarul stă la oraș?
  3. Unde vă duceți copiii la școală? La școala de cartier sau tot la București? Ați întrebat de situația școlilor înainte de a cumpăra? Nu? Păi, ați făcut un căsoi cu 4 dormitoare, toți ați venit aici fără copii? Sau atunci nu era o prioritate?
  4. Dacă s-ar pune în practică toate cerințele astea, spații, pereți drepți,  canalizare, utilități, ai mai avea bani să cumperi?

E ușor să dai vina pe alții și e o practică românească, dar tu, proprietarul, ai vreo vină?

Schimbarea vine din forțarea celor construiesc să o facă corect. Forțarea asta nu vine cumpărând și apoi plângând. Never ever. Nu. Vine din refuzul de a cumpăra case în zone fără asfalt, canalizare, școli și parcuri. Apropo, oare isteții din Prelungirea Ghencea, care voiau să le cumpere statul Serele să le facă parc, ce mai fac? Concedii sau proteste?

 

imobiliare-2021-18

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

82 comentarii

  1. Schimbarea vine din forțarea celor construiesc să o facă corect.

    Imobiliarele au devenit ca obiectele de artă sau terenurile, când e vorba de spălat bani.

    Cum combați asta?

    00
    • Iar exact asta este problema principala.

      Cand m-am mutat in popesti (cu tot cu buletin ca sa evitam discutia eterna) zona de langa dimitrie leonida era de case si blocuri de 2 etaje + mansarda cu niste exceptii.

      A fost o perioada de 2 ani cand puzul a fost „suspendat” si cel nou nu a fost gata, si toata lumea a construit ca floricica 5 etaje ca se poate.

      Cand am facut petitie la primarie am fost sunat a doua zi de dezvoltatorul de la mine din „residence” ca ce am cu blocurile lui (chit ca facusem plangere de altele, dar eh)

      Mai mult, de pe strada biruintei catre centura, puzul initial ar fi trebuit sa fie de maxim 2 etaje, si de fapt l-au facut de 8.

      Cat timp o sa fie o arta in a spala bani, iar primaria fie ea PSD sau PNL (nu uitati ca inainte de nea Petre, Popesti Leordeni-ul a fost exemplul perfect cum PNL-ul este de fapt Partidul Noilor Labari)

      Pe de alta parte, nu imi e rusine nici de concetatenii mei dragi care au cumparat apartamente in bloc de 5 etaje, la 2 metrii de celalat bloc de 5 etaje , si care la parter au 5 locuri de parcare la 30 de apartamente si se plang ca nu au unde parca.

      00
    • Tot în Popesti și eu, când m-am mutat erau doar câteva blocuri ridicate și în rest multe case. Amurgului tocmai se asfaltase, lucrurile păreau ca se mișcă spre bine. Da, mi-am schimbat buletinul de pe București pe Popesti în același an în care m-am mutat. Legat de grădinițe, nu știu ce sa zic pentru ca dacă as face un copil sigur m-as muta de aici. Mi-am cumpărat aici cu gândul ca e o zona noua, plina de tineri, fără vecini comuniști, si în care vor sta multi chiriași sau studenți. Nu ma așteptam să devină un cartier familist. Sincer nici nu prea sunt alternative mult superioare, în sau pe lângă București dacă vrei apartament în bloc nou construit.

      00
    • Popeștiul, cu toate lipsurile lui, e relativ decent față de ce am văzut in Chiajna sau Prelungirea Ghencea.

      00
    • @FloMih], adica te-ai mutat intr-un cartier nou, unde tocmai se construisera niste blocuri care dadeau toate intr-o straduta cu 1 banda pe sens si nu te-ai gandit ca si pe celelalte terenuri se vor construi tot blocuri? Peste tot, pe masura ca numarul de terenuri goale scade, va creste regimul de inaltime.

      In plus, tu spui ca ai crezut ca va fi un cartier de tineri, dar cu toate astea locuiesti acolo de vreo 10 ani. Presupunand ca ti-ai cumparat apartament la vero 20 de ani, deja nu prea mai esti tanar.

      00
  2. Solutia la problemele acestea este legea si aplicarea ei. Nu poti cere discernamant populatiei la un nivel de educatie atat de scazut. Deci discutam despre efecte, nu despre cauza. Ca sa construiesti in halul asta e nevoie de un adevarat cartel intre urbanism, primarie, dezvoltatori. Acolo e problema.

    00
    • Nu poti cere discernamant populatiei la un nivel de educatie atat de scazut.

      „Fusta era scurtă…”

      00
  3. Cum poti dupa sa te mai lauzi la prieteni ca tu stai intr-un ‘residence’, nu ca saracii intr-un bloc comunist? Ca tu ai gazon, nu iarba. Ca ai bariere, nu drum public?
    ‘Generatia cu cheia la gat’, a devenit ‘generatia residence’ si cred ca asa va ramane in istorie. Peste tot doar residenceuri, care mai de care mai rasarite.
    Ratele astea pe 30 de ani, in care romanul nu simte cu adevarat valoarea banului, ci o rata acceptabila lunara, au contribuit masiv la situatia actuala. Intrebati pe astia care au rate pe 30 de ani, cate apartamente vor plati defapt la final. Sau daca ei constientizeaza cu adevarat valoarea banului pe care-l dau in final. Credite pe 30 de ani + residence peste tot = cerere masiva din partea generatiei care habar n-are ce cumpara.

    00
    • Depinde cand te-ai creditat. La un credit prima casa luat in 2011, la 55k platesti la final 85k (30 ani). Asta e rezonabil, ca pana la urma, e un credit nu pomana de la stat.

      00
    • până la urmă, sunt niște bani de care te-ai folosit, deși nu îi aveai. sigur că ar fi mișto să ai ăia 55K și să nu plătești dobândă, dar nu îi ai.

    • @Cristi: Cum era in 2011 in Militari Residence spre exemplu? Era tentant la vremea respectiva?

      00
    • „Intrebatii p-astia cu credite de 30 de ani cate apartamente vor plati la final”
      Eu am comentat strict creditul, nu locatia.
      Cu 55k nu iti luai in residence in 2011.

      00
    • Oamenii caută alternative la chirii, unde ratele lunare sunt mult mai mici.
      Eo-s de acord cu economisit, cu a avea dinero la ciorap pentru un avans cât mai mare, dar mulți din ei nu-și permit și chirie, și să economisească de un avans mai mare, că n-au de unde. Din cauza asta se infig în zone d-astea de genul Bragadiru, Berceni, Pantelimon, Bucureștii Noi, Popești-LEordeni, Măgurele, să scape de chirie.
      Mai este și programul Prima Casă, care în esență nu e o idee rea, ci e prost aplicată.
      Plus că cea mai gravă problemă este lipsa infrastructurii: nem metrou, nem drumuri bune, canalizarea este la limită sau inexistentă.
      Sunt cazuri și cazuri. Oamenii se înghesuie unde-s banii și oportunitățile.
      Ce mai contează calitatea vieții?

      00
    • @vali: corect. Doar ca cine acceseaza creditul ala, nu constientizeaza cu adevarat valoarea acelor bani. Totul se traduce prin ‘rata lunara mica’. Iar la final, cand tragi linie, si vezi ca ai dat o caruta de bani pe niste conditii mizere, poate atunci abia sa ti se aprinda niste beculete. Eu nu zic ca’s creditele ceva rau in viata. Nunu, pentru cei care nu au alte variante, sunt bune. Doar ca mix-ul asta intre credite pe 30 de ani + ‘dezvoltatori imobiliari’, a dat nastere la situatia actuala. Dezvoltatorii imobiliari care fac case la porumb, cu zero infrastructura, stiu ca cine va lua prin credit o locuinta, nu va fi la fel de exigent in pretentii si cerinte, ca unul care are banii cash. Aceiasi paradigma e cu banii castigati usor sau la loto: se pierd la fel de usor.

      00
    • cine acceseaza creditul ala, nu constientizeaza cu adevarat valoarea acelor bani.

      ce-mi plac ideile mele :)
      parcă acum un an spuneam că oamenii se zgârcesc la 100€ o verificare de către un inginer a casei, că ăia sunt bani pe care îi dau ei din buzunar, spre deosebire de 50 sau 100.000€, bani pe care nu îi văd de fapt niciodată.

    • Ai sa rizi,dar in conditiile actuale sint rezonabile conditiile de creditare.Concret,2 camere la Iesirea spre mare la Negoita ultimul etaj,contract facut in septembrie 2020 a costat 51700 euro la ultimul etaj(11).Au platit 15 la suta avans si rata e 1020 ron.Mi se pare ok iar ei nu aveau alternative sint doi tineri cu copil de 3 ani.

      00
    • 44k luati in 2014 prin prima casa, cand nimeni nu se inghesuia la credite si oferta era bogata, toti se rugau de tine sa cumperi. Am stat si am cantarit bine din toate punctele de vedere, era o decizie majora. La finalul creditului returnez 75k, dupa 30 de ani. Eu zic ca e ok.
      Aaa… apartamentul valoreaza acum 85k, la prima strigare, pentru ca am ales cu rational in momentul achizitiei.

      00
    • Cam ai dreptate, eu am ajuns să imi fie rusine să zic ca tocmai in bloc comunist, scoala, grădinița, magazine, banci la 100 m de bloc. Aseară, la o bere, efectiv simțeam cum prietenilor mei le este milă de mine că nu am luat in residence, opăn space, in satul de lângă oraș, la 90000e pe credit.

      00
    • Băieții care știu cât returnează ei in 30 de ani, întrebare: ati făcut cu rată fixă pe 30 de ani? Iar cei care ati luat în euro, ati convenit cu banca ca euro să rămână ca-n 2014 euro, când era 4.4 lei? 😁

      00
    • @Damian:
      Nu exista rata fixa pe 30 de ani, sau cel putin nu era in 2011. Se calcula in functie de euribor. Manaria facuta acum cativa ani a afectat doar creditele in lei, nu si cele in euro.

      Cursul de schimb nu e fix si nici nu se poate. Ma amuza toti istetii care se trag pe cur sa nu imbogateasca bancherii si doamne feri sa scoata un ban in plus mai devreme ca sa isi faca viata mai buna mai devreme. Discut strict de optiunea de creditare. Ce faci cu creditul, ca iti iei casa in porumb, rezidential sau bloc comunist e cu totul alta discutie.
      Da, dai in plus inca 50% din cat ai luat imprumut, dar cum zicea Vali si mai sus, asta e solutia daca vrei sa mergi in fata. Nu o sa stau cu parintii pana la 40 de ani cand o sa pot lua o casa cu banii jos. Iar tot asa, cum se zicea mai sus, rata vs chirie, iesi mai castigat cu rata.

      Cursul se va duce in sus sau in jos, dar vei plati aceeasi rata in euro. In cazul in care euriborul ajunge la 10%, cred ca problema este mai nasoala in genere in tot UE, nu rata mea la casa.

      Iar acum ajungem la capitolul venituri. Daca tu in 30 de ani stai pe acelasi salariu, am banuiala ca problema nu e rata, cursul sau ca a murit cainele lui Biden. Daca tu in 30 de ani de credit nu poti acoperi o variatie de curs de 30%-40%, iarasi, problema nu cred ca e rata.

      Daca vrei sa joci doar la sigur, poate ai niste parinti iubitori care te vor gazdui pana la 40 de ani si o sotie/prietena care accepta sa stea cu socrii in casa. Altfel, iti iei inima in dinti si zbori din cuib. La final, e optiunea fiecaruia.

      00
    • @Cristi, eh, am întrebat si eu, n-am dat cu parul, am întrebat doar dacă esti sigur ca vei da înapoi doar 85k? Văd că te-a deranjat… nu era nevoie să te justifici si-n numele altora, că asta e cea mai bună soluție, nu toti joacă la sigur până la 40 de ani, mulți reușesc înainte de 30 de ani.

      00
    • DIn ce vad in jur si pe la prieteni, lumea a inceput sa se mai documenteze.
      Eu am analizat fiecare banca, fiecare dobanda, stiam mai bine decat unii ofiteri de credite (lucru spus de ei). Cand am gasit banca, am inceput sa fac simulari. Daca in loc de 30 de ani, fac creditul pe 29, cat economisesc la final si cat creste rata lunar? Hmm, imi daduse o economisire de 3000 de euro pentru o rata mai mare cu 50 de lei pe luna.
      Am stabilit ca o scurtare cu 5 ani a creditului e ok, aducandu-mi o reducere de 15 000 euro a costului total al creditului si o crestere cu 250 de lei pe luna a ratei.
      In timpul asta, un cunoscut de-al meu facea credit pe 35 de ani la unicredit (singura banca care oferea o perioada mai mare de 30 de ani).

      00
    • @ Damian: e adevarat ca nu am cum sa stiu cat voi ajunge sa dau in 30 de ani pt un credits luat in euro, dar, in 2013 euro era 4,45, astazi este 4,8 / 4,9, rotunjim la 50 de bani diferenta de curs, in 8 ani de zile nu mi se pare mare, mai ales ca rata la credit a tot scazut, am pornit la 250 si astazi rata este 234 Eur. 3 camere decomandat in bloc comunist care in 2013 era 55k Eur si astazi la prima strigare este 75k Eur. Intre timp m-am mutat la casa si apartamentul l-am dat in chirie (cu acordul bancii), face 370E luna de luna fara nicio investitie din partea mea de 8 ani de zile.

      00
    • ” Doar ca mix-ul asta intre credite pe 30 de ani + ‘dezvoltatori imobiliari’, a dat nastere la situatia actuala. ”

      @CP, aia construiesc la porumb fara infrastructura pentru ca institutiile statului permit asta. Problema nu e la banci sau la dezvoltatori, ei se adapteaza in functie de piata, oamenii vor alege mereu in functie de cat le permite buzunarul.

      00
    • @bogdan, jezazzz… V-am întreb ceva destul de clar si de simplu. Nu înțeleg de ce vă simțiti să veniți cu mii de explicații că a crescut pretul apartamentul, guess what, au crescut preturile si la cei fără ipoteca. Sau că a crescut salariul si nu mai simțiți cresterea, guess again… si celor fără ipoteca le-au crescut lefurile… In fine ideea era alta, eu nu am zis ca e rău sau nu, ca sa faci credit, fiecare cu treaba lui, eu doar zic să nu mai fiți subiectivi când prezentați situația roz cu unele cifre neadevărate.

      00
  4. „multe din străzile care duc spre localitatea Bragadiru, sunt inundate pe porțiuni de zeci de metri.”

    Subiectul si predicatul pentru jurnalisti, curs 101. Optional, pentru avansati: utilizarea virgulei in contextul jurnalistic modern.

    00
  5. In cazul lui Henri Coandă, vorbim de un cartier situat jumătate în București, jumătate în Voluntari. Contrar asteptarilor, aici nu locuiesc chiaburi ci familii tinere nu tocmai capatuite a căror chirie este finanțată de ANL. La fel, pentru case, sunt credite ipotecare subvenționate de ANL, cu terenuri concesionate pe o anumita perioada de administrația locala.

    Ideea e ca in acest cartier nu stau bogatani, ci tocmai familii care au dificultăți sa isi permita o locuință în Bucuresti. Faptul ca acum au fose septice și puț de apa se datorează faptului ca cele doua administrații (București și Voluntari) promit de ani zile ceea ce e deja prevazut în contracte, construcția de canalizări și furnizarea de apa curenta. Dupa părerea mea, oamenii aia sunt niște prizonieri, nu ai de ce sa ii acuzi, nu e ca și când ai fi avut de ales.

    În restul periferiilor, totul depinde de preț. Un apartament intr-un ghetto din Bragadiru costa un sfert cât unul din București. O casa intr-un „residence” fără apa și canalizare și drumuri costa jumătate fata de aceeași casa intr-un „residence” care le are.

    00
    • Contrar caror asteptari? Mie mi se pare clar ca te muti pe-acolo din saracie sau prostie/infumurare.
      E mereu amuzanta fudulia unora, am fost la cineva la un ansamblu nou in Voluntari, unde instriuctiunile primite erau: „mergi pana se termina drumul si acolo e bariera pe care intri in parcarea noastra”. Mie de doua ori mi s-a parut ca s-a terminat drumul si tot nu vedeam bariera. Daca nu sunam sa intreb, n-as fi continuat pe gropile alea.
      Dar e ok, lumea o ducea bine, ca am vazut un cel putin un Porsche in parcare, doar imi imaginez ce bine se merge cu el pe drumul ala.

      00
    • Sincer ,au îmbătrânit toți așteptând cât au avut de așteptat după net și tv pe semnal fibra optica ,după condiții de la stat cel care garanta și de fapt nu au făcut …
      Lamentabil sunt funcționari statului român ,dar statul suntem noi !!!
      PS: Cum să mă mut înafara orașului ,ceea ce chiar vreau când nu am infrastructură sa ajung in 30 /50 min la muncă.
      Și mai ales sa nu ai drumuri bune ,de acces rapid ,suntem mai lamentabil decât în Siria !!!!

      00
  6. NOU
    #31

    Procuror cu nevastă-sa avocat. Se mută pe stradă în centrul vechi năpădită de mașini, după care, umblă vorba, amenință că face el curat…

    Că n-a făcut un minim de scouting aia nu e problemă. Face el curat. Oamenii sunt eminamente proști, scriem zi de zi pe foaie, totu’-n cartier se bazează pă…

    00
    • Daca il tin outele sa faca curat. Sa faca. Eu am mutat 3-4 cazane de la soacra-mea din cartier doar asa. Ca sa vad cum se misca primaria si sa vad daca il mai votez pe Baluta.

      L-am votat si azi uite ca s-a ridicat si ultima masina din alea 4.

      Azi o sa mai trimit o reclamatie pentru un E Klasse uitat de ceva timp. A inceput sa creasca un fel de muschi pe masina (pacat de ea ca e frumos modelul).

      00
    • NOU
      #33

      Nu, bos, el înțelege prin a face curat că îi constrânge pe alții să nu mai parcheze unde parchează de zeci de ani (unii cel puțin), că e el mai cu coaie.

      00
  7. Tot ce „rezidențial” am vazut eu cu blocuri, si am vazut puțin, ca nu sunt interesat – am văzut de departe, blocurile par mai apropiate intre ele decât proiectele inițiale, comuniste.
    Dacă scoatem chioșcurile și garajele ilegale, comuniștii parcă lăsau mai mult spațiu între blocuri decât „dezvoltatorii” de azi.

    00
    • Lasau ca aveau de unde, terenul era gratis. Expropriau si demolau oricat aveau nevoie. Cartiere noi cu structura logica si functionala nu mai sunt posibile in Romania din doua motive: terenul este scump in zonele cu infrastructura si ar fi foarte-foarte scump sa cumperi bucata cu bucata sa demolezi si sa comasezi terenurile, sunt iarasi probleme de urbanistica, regim mic de intaltime, etc. Unde e terenul ieftin nu ai infrastructura (drum, apa, gaze, canalizare) iar costurile de a le aduce sunt de asemenea foarte mari iar autoritatile sunt interesate doar de spaga nu de dezvoltare durabila.
      In ambele cazuri se ridica problema unor costuri initale enorme inacesibile dezvoltatorilor din ziua de azi. S-a mai incercat, ex. Cosmopolis dar a iesit pe jumatate copt pentru ca desi se pretinde a fi lux si exlusiv tot apartamente la porumb sunt.

      00
  8. Când dai cu ochii în bucătărie de invenția mileniului, mașina de spălat vase, uiți de toate.

    00
    • Dai pentru ca e baia mica si nu incape. Eu stau intr-un bloc comunist din 1961. Nu am de gand sa ma mut, insa masina de spalat si uscatorul de rufe sunt puse una peste alta in locul unde a fost debaraua langa baie. Le-am bagat acolo ca am avut spatiul ala, daca nu trebuia sa le bag pe undeva prin bucatarie

      00
  9. Asta suntem noi.

    Daca nu cumperi tu, mai sunt 10 la rand. Am vorbit cu multi constructori, si toti au zis ca nici nu mai fac reclama la case pentru ca se vinde integral inainte sa toarna macar fundatia casei.

    00
  10. Salut Vali. Un singur comentariu:

    „Schimbarea vine din forțarea celor construiesc să o facă corect. Forțarea asta nu vine cumpărând și apoi plângând. Never ever”

    Gresit. Vezi cazul cu Aeroportul Baneasa. Mai intai au cumparat, apoi au plans si apoi s-a rezolvat :)
    Ce spui tu acolo e adevarat dar doar pentru „civili”

    00
  11. Responsabili de aceasta situatie sunt cei care cumpara acolo. Nu ai autobuz sau metrou, clar e nevoie de masina proprie (poate chiar 2), deci costuri in plus. Nu ai supermarket/piata in zona, mancarea e cu 20-30% mai scumpa la magazinele locale. Lipsa trotuar plus praf si mocirla inseamna ca iti cumperi haine si/sau le speli mai des. Gropi in asfalt inseama ca repari mai des masina. Daca ai si copil nu vreau sa-mi imaginez cum te descurci fara parcuri si locuri de joaca. Va trebui sa urci in masina si sa mergi la oras. Deci in final costuri mult mai mari decat in oras.

    00
    • Vai dă pula mea.
      Ce e cancerul ăsta, praleo?
      78 dă metri pătrați?
      Baie de nici 4 metri?
      Întrebari de bun simț, acum
      Debaralele unde sunt? Că na, noi ca băeți depozităm chestii și scule, colegele de apartament murături, cratițe, oale, diferite acareturi.
      Mașina de spălat rufe unde o bag in baie? Că poate nu vreau in bucătărie, că pun d-aia de spălat vase sau uscător. Unde depozitez o biclă? Unde depozitez un troller sau o pereche de schiuri?
      Baia e pusă ca nuca în perete, fără o noimă. 1 singură baie in casă, la 80 de metri pătrați?
      Living de 24 de metri, ca să ce? Balconu ăla nu are niciun dumnezeu. Este foarte prost poziționat, cu pierderi de căldură și nu poate fi folosit la nimic.

      00
    • 1 singură baie in casă, la 80 de metri pătrați? – pa suedia e destul de normal asta. Am vazut inclusiv 100+ doar cu o singura baie.
      Nu ma intreba, si eu ma uitam ca vitelul la poarta noua

      00
    • Ionut M, legea locuintei spune ca de la 3 camere in sus trebe 2 bai. Iar daca ai atat de multa avere, locul tau nu e in acel apartament. Cred ca intr-un final o sa se gaseasca un prost sa cumpere acea mizerie.

      00
    • @beb
      Mi se pare nepractic, atât.
      Și mai mult mi se pare gândită cu dosul pulii compartimentarea.
      Credeam că e România.

      00
    • Blocul e așa tăiat pentru că e o linie de tensiune mare care trece prin fața lui. Cancer pe pâine.

      00
    • e in Romania. Ziceam ca nu mi se pare anormal sa nu ai a 2a baie.
      dar..apartamentu ala e ceva ireal

      00
    • Vai de steaua mea, eu am vazut pe viu unul aproape identic pe soseaua nordului acum vreo 12 ani, imi era mie rusine de rusinea gagicii care il prezenta – 150k.

      Intre timp se chinuie ai mei sa vanda cu 55 de mii ap. in satul de bastina: 80+MP2 utili, 2 debarale mari, 3 camere, 2 terase (nu are 2 bai dar lejer incape in hol inca o baie+ dressing.

      00
    • @alexzen din păcate prețul e dat mult mai mult de locația apartamentului decât de calitatea lui.

      00
    • @Alexandru asa e normal, sa fie pretul dat de zona, asa functioneaza economia de piata. Apartament 4 camere in Videle costa mai putin decat 2 camere in porumb la Bucuresti, dar ce sa faci acolo?! In other news: https://www.npr.org/2021/06/07/1003872876/unidentified-person-buys-worlds-most-expensive-parking-space?t=1624294613883

      00
    • boss, e si nu e asa.

      Cine plm iti cumpara cotet in soseaua nordului? Daca am bani de dat sa stau la residence cu vedere la herastrau am si pretentii.

      00
  12. Contează și condițiile în care se întâmplă aceste „inundații”. Dacă se întâmplă la fiecare ploicica, e clară cauza. Dacă se întâmplă când ploile sunt torențiale (peste 50mm/h), este ceva ce poți rezolva mai greu, indiferent de infrastructura. Dar apă trebuie sa dispară imediat după ploaie…

    00
  13. Din ciclul „la mine acilea pa suedia”.
    Din lipsa de prea multi bani am cumparat si in stocolm si acilea in zone tip Rahova. Atat ca am avut noroc si am prins acele strazi bune din Rahova. *se intampla in suedia sa ai in acelasi cartier zone diferite intre 2 strazi
    In ambele cartiere ai mai mult zone „nasoale” decat zone bune. Atat ca zonele alea nasoale, in Bucuresti ar fi considerate „rezidentiale de lux”

    blocuri renovate. Parc la 2 pasi. Curatenie. Locuri de parcare. Spatii intre blocuri. Apartamente desenate frumos. „Rezidential de lux”.
    Si astea sunt cartierele ieftine, create pentru emigranti.

    00
    • @animaloo
      Am auzit niște chestii și nu știu dacă-s reale despre pă Suedia.
      Că indiferent de câți bani ai ca imigrant, nu ți se dă voie să cumperi proprietăți centrale sau în zone cu suedezi autentici în procent foarte mare, ci doar în zonele predominante de imigranți și arăbeți?

      00
    • nu am auzit de asa ceva. Ai in vedere ca am destul de multi colegi non suedezi. Nu am auzit de la nici unul sa existe „nu am fost acceptat de asociatie”. Si turcul sta chiar central, gen si-a vandut un apartament de 2 camere cu 500de mii de euro.

      Ce se intampla este ca da, ai nevoie de acceptul asociatiei. Dar, sa nu il primesti tine mai mult de finante, decat de cine esti. Ar fi total epic sa primesti un „veto” ca esti nonsuedez. Cred ca ai prefera sa primesti asta, ca sa ai de ce sa ii dai in judecata.

      00
    • mda, si un var luat apartament stocolm, bine cu „prima casa” de la ei, dat in chirie, intors in romania, sta in chirie undeva prin militari parca.

      I place la bucuresti si viata de IT-ist, csf.

      00
    • is curios ce inseamna „prima casa” aici, ca io nu am gasit asa ceva. Tot 15% avans cu 1.33/1.47 am luat

      Bai, nu stiu ce sa zic. Acum cu pandemia da, are sens sa dai spre chirie stocolmu sa te intorci in Bucuresti. Faci banu gros si mult.
      Dar…nu m-as intoarce in Bucuresti. Acum mi se pare agitat stocolmul, bucurestiul m-ar da peste cap

      00
    • nu stiu toate detaliile dar din ce retin era asa: jumatate din avans era acoperit de stat. =
      Daca vinzi dupa x ani recuperezi avansul de la stat si mai era o garantie pe undeva care reducea ratele, tre sa intreb.

      00
  14. Pentru cine a dat minus la un comentariu al altcuiva dintr-un articol mai din urma, de zicea de un taximetrist, referitor la smecherii care construiesc blocuri, las asta aici:
    https://youtu.be/NPAVePi_aM4?t=45

    Mare atentie la muzica, cel putin la astia cu IQ-ul umflat cu pompa, sa nu va scada prea mult.

    00
  15. Eu am avut buget 100k, 25k avans. Nu am gasit niciun apartament de 3 camere in Bucuresti care sa se incadreze in acest buget. (blocuri noi)

    Si sa dau 80k pe un ap de 3 camere in bloc vechi pe care urmeaza sa-l renovez si mai bag 10-15k in el nu vreau.

    Prea nesimtiti dezvoltatorii cu preturilor lor. Mi-am luat casa, 110k, mobilata si utiliata. E greu sa gasesti ce vrei in Bucuresti. Fara 140k un ap de 3 camere dupa cerintele mele nu am gasit.

    Si nu ma luati ca ce cerinte aveam ce d-astea. La 100k e normal sa ai pretentii.

    00
    • Ah, mi-am luat undeva cu canalizare. Da acum sa fim seriosi, la ce ploi au fost in Bucuresti, greu sa faca fata canalizarile. Abia fac fata in Bucuresti.

      00
    • Unde ti-ai luat casa?

      00
    • La un apartament in bloc vechi ai alte avantaje: infrastructura, parcuri, strazi, magazine etc. Eu mi-am luat in bloc vechi acum ceva ani si am: loc de parcare, parc la iesirea din bloc, statie de autobuz si doua statii de metrou la 15 min de mers pe jos. Am cautat si in „residence” dar toate erau la porumb si nu mi-au inspirat incredere.

      00
    • Cred ca principalul dezavantaj in blocurile vechi sunt vecinii comunisti si administratorul fost securist :)

      00
    • @Claude: cum stai cu caldura si apa calda?

      00
  16. Ziceti-mi si mie pls un residential ok (sau mai multe) din Bucuresti. Care nu are problemele din articol.

    00
    • Stejarii, 350k un apartament. Sau 3000 euro chirie lunar.

      00
    • Mijto. Atat am dat pe o casa in zona metropolitana a Berlinului. Se castiga bine acolo la voi…

      00
    • dap sunt salarii comparabile intre Berlin si Bucuresti
      Ca sa nu mai vorbim ca tu compari cel mai scump cacat din bucuresti cu o casa de la marginea berlinului.

      00
    • Pt. Animaloo.Daca vrei sa vezi scump intra pe rezidentialele din zona Primaverii-Baneasa.

      00
    • cred ca blocurile facute de tiriac in chitila, da nu bag mana in foc.

      sau greenvillage?!?!? din baneasa (lol)

      00
    • nu e nevoie. Mi-a zis un prieten ce preturi is in zona baneasa si m-a linistit.

      00
    • @Liviu: Marea majoritate din Bucuresti (exceptie absolut tot sectorul 5), si aproape nici unul din Ilfov :) Si cam ca si la masini, daca e prea ieftin sa fie bun, probabil ca nu e bun. Personal mi-a facut o impresie buna Arcadia (Piata Domenii), si cred ca nu sunt singurul de moment ce au epuizat tot ce insemna apartament normal (nu „premium”) in cateva luni de cand m-am uitat eu la ei,

      00
    • @animaloo, lasa salariile, dar faptul ca am autostrada cu 3 benzi care ma duce unde am treaba nu se pune? U-Bahn, S-Bahn, tren regional? Ca e casa vs. apartament? Eu zic ca ajung mai repede si mai confortabil la jobul meu platit la fel ca in Bucuresti.

      00
    • tu ai si bucuresti si berlin? Bravo :D

      Dar, trecand peste faptul ca cel mai cunoscut cuvant din germania, pentru unu de nu stie neamta, ii „STAU” si ca ubanu ala merge bine, cand merge si cand ai direct, as putea pune pariu ca si daca iti mai pun aia o banda pe autostrada tot nu ajungi la jobul tau din bucuresti mai repede din berlin decat din bucuresti.

      d-aia nu prea au rost comparatiile astea: „dar in berlin am dat x, de ce in bucuresti dau tot x?”. bine, comparand un complex ULTRA scump (asa se pozitioneaza, asa vrea pula lor sa inchirieze) cu o casa din pulia versus centru Berlinului. Compara si matale un cartier exclusivist din berlin cu ala. Ca sa avem corect calculul.
      Altfel, daca lucrezi prin sud si iti iei casa la 20 de minute, cu masina, de munca, dai 100k pe o casa? Sau pe acolo?
      La fel, stiu un om care lucra la victoriei si si-a luat spre Targoviste. Tot vreo 20 de minute facea pana la munca. Si bani de ciunga, vs casa ta din berlin

      00
  17. asa invarte cutitul in rana. mancav-ar ursii de brasoveni!

    00
  18. Eu am cumparat la porumb, de fap la padure, ca nu poti pune porumb pe coclaurile in care stau eu. Nu e treaba mea sa stiu ce si cum, e treaba AUTORITATILOR sa fie sigure ca e totul OK, ca o casa e facuta dupa anumite standarde, ca nu se fac prostii etc. Sunt o groaza de cerinte si domnii de la Department of Buildings nu se joaca.

    Daca faci o nefacuta, nu primesti certificat de ocupare si te futi in ea casa. Ca nu o poti vinde si nici nu ai voie sa locuiesti in ea. Daca faci ORICE modificare, tre’ astia sa vina sa vada, sa aprobe etc. Normal, poti face pe sestache, dar, la vanzare-cumparare sau cand li se scoala sa inspecteze, te ard. Si ustura al dracului de tare.

  19. NOU
    #79

    da lasa-i boss sa cumpere la porumb, scade cererea din oras si scad si preturile pentru noi :D

    00
  20. Citez, fără comentarii, din prospectul de listare la Bursă al celor de la One United Properties.

    „La nivelul Municipiului București cererea agregată pentru intregul an 2020 a fost aproximativ 22.300 de tranzacții cu unități locative noi, in timp ce județul Ilfov totaliza in jur de 5.800 de unități noi, echivalent cu o creștere anuală de 4,5% față de 2019. Tendința de creștere a cererii pe acest segment a continuat și în primul trimestru din anul 2021, când s-au vândut cu 33.6 % mai multe unități locative noi, prin comparație cu primul trimestru din anul 2020, numărul total de unități noi locative tranzacționate în primul trimestru din anul 2021 în regiunea București-Ilfov fiind estimat la 3.450 (Sursa: JLL). Față de cererea de locuințe noi, numărul de locuințe noi livrate la nivelul Municipiului București in anul 2020 fiind de 10.000, iar pentru primul trimestru din anul 2021 este estimat că numărul de locuințe noi livrate s-a ridicat la 2.700 unități (Sursa: JLL). Se observă o subdimensionare a ofertei de locuințe noi față de cererea existentă. De asemenea, regiunea înregistrează o creștere accelerată atât a populației, cât și a venitului pe cap de locuitor (Sursa: Eurostat, INS), prin urmare se preconizează că cererea de locuințe noi va continua să crească în viitor.

    O serie de tendințe sunt de natură de a susține în continuare cererea crescută pentru achiziționarea de locuințe noi, spre exemplu: nivelurile ridicate de ocupare a forței de muncă; reducerea continuă a dimensiunii gospodăriei medii, care determină o creștere a numărului de gospodării; un nivel adecvat al disponibilității creditelor ipotecare pentru o gamă largă de prețuri de achiziție pentru locuințe și o disponibilitate a locuințelor per locuitor mai mică decât media UE — 434 unități/ 1000 locuitori, față de 483 unități/1000 locuitori (Sursă: Eurostat), ceea ce determină un deficit de aproximativ 200.000 de unități. De asemenea, cererea este stimulată și de faptul că 84% din totalul proprietăților rezidențiale din București sunt mai vechi de 30 de ani (Sursă: Cushman & Wakefield Echinox) și, prin urmare, nu satisfac în mod adecvat cererea generației urbane tinere relativ prospere, carc aspiră să locuiască in apartamente moderne, in stil occidental, precum cele din oferta Grupului. Prețurile pentru locuințele rezidențiale în București au înregistrat o creștere de 3,5% în 2020 comparativ cu 2019, până la un preț mediu de 1.465 EUR per mp util, continuând aceeași tendință ascendentă începută încă din 2015, înregistrând o creștere cu un RCAC de 6,11% pentru perioada 2015 — 2020. Prețul per mp util a înregistrat în continuare o ușoară creșterc in primul trimestru din 2021 (de aproximativ 1,3%), până la nivelul de 1.485 EUR (Sursa: JLL).”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.