Ori nu înțeleg eu pioșenia, ori religia nu e ce trebuie

Ieri am mers cu un taximetrist religios care conducea omenește, nu asculta manele și nu vorbea ca un cocalar infect. Și nu băusem nimic.

Dar fiți atenți aici: 300.000 pelerini sunt așteptați la Moaștele Sfintei Parascheva. Nu știu cine e Sfinta, nu știu ce e alea moaște, dar sunt curios cum funcționează totul.

Mai exact, sunt curios cum vin 300.000 oameni să se roage pentru o viață mai bună și pentru oameni mai buni și totuși asta nu se întâmplă. Vă dați seama cum ar arăta România daca 300.000 oameni ar decide să fie brusc mai buni? Să își respecte aproapele? Să aibă grijă de ei și să se gândească și la vecinii din bloc când vor să pună mașina de spălat în funcțiune la 5.45 sâmbătă dimineața? Să semnalizeze când sunt la volan? Să nu mai arunce mucuri și hârtii pe jos.

Femeie: „Din Mures, din Reghin am venit la preacuvioasa sa ne ajute Dumnezeu sa fim sanatosi, sa multumim pentru tot ce ne daruieste si suntem un grup foarte credincios, unit.

Barbat: „Sunt din Prahova. Eu personal nu am mai venit, dumnealor au mai venit. E frumos. Ceva mai bun, simti ceva mai bine in corp, in sufletul omului…”

Cum ar fi?

catedrala-fagaras

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

109 comentarii

  1. Nu suport ORICE fel de religie pentru ca o consider o metoda de indobitocire a oamenilor si bineanteles de imbogatire a unor lideri religiosi .Sa analizam repede romania, una dintre cele mai religioase tari.Ce vedem !? Cel mai mare numar de prostituate, de hoti, de necivilizati ,etc. Cand zic hoti ma refer si la politicienii care se duc la pupat de moaste si au in biroul lor zeci de icoane.Deci despre ce vorbim !?

    00
    • NOU
      #2

      Omul indiferent de unde este Europa, Asia, America are obligația de a face voia lui Dumnezeu (rugăciunea Tatăl Nostru ) Impacte cu Dumnezeu (mîntuirea sufletului ).Cautăl (primeştel prin Duhul Sfînt )fără icoane şi chipuri cioplite. Pocaitivă oamenilor Amin!

      00
    • Trol….ahem…astaaa…Doamne-ajuta!

      00
  2. Nu știu ce fumezi, dar vreau și eu.

  3. Nu știu ce mă sperie mai tare: ora la care a fost scris articolul, sau faptul că omul stă de atunci să aprobe comentarii. Probabil asta e acea parte a zilei când pioșenia e maximă.

    00
  4. Si totusi, pe langa fumat si alte alea, cum ar fi dac-ar fi?
    Cum ar fi daca „cuvioasa” le-ar spune doar sa semnalizeze sau sa nu mai voteze cu psd?
    Defapt, sa nu mai voteze deloc daca tot aveau de gand sa o dea cu psd

    00
    • Sa voteze pnl pmp ar fi mai bine?

      00
    • Poate ii sopteste lui nea Ion sa transmita el o stire ca se va dezice de psd.
      Altfel, din cei 300.000 sigur 90% sint pensionari, spectatori la maruta&compania.In concluzie, ce schimbari mai astepti?

      00
    • Sefu tu stii cate partide fac excursii gratuite la manastiri ? Iti zic eu, toate (din cele mari cu bani). Un raposat primar rosu de sector ducea toata prostimea sa vada manastiri si biserici o zi, pe urma un partid galben cu ministru al transporturilor facea acelasi lucru dar dadea si o masa gratis (la un restaurant al ministerului, CFR-ului, pe acolo), pe urma primarul a plusat cu excursii de 2 zile gratis. De unde stiu ? Am rude anteniste care au facut toate excursiile astea… Sa ma ierte Dumnezeu pentru pacatele lor.

      00
  5. Chiar asa zgomot mare face masina de spalat de se aude la vecini?😉

    00
  6. Pai n-ar fi. Ca nu trebuie noi să ştim, trebuie să ne spună preacuvioasa. Şi nouă nu ne-a zis d’astea cu mucurile si cu maşinile de spălat.
    O să mă rog să dispară toate mucurile si maşinile de spălat. Totul stă în puterea rugăciunii, nu trebuie să faci nimic altceva.

    00
  7. Dar ei nu merg sa se roage sa fie mai buni. Ce ai ? Ei se roaga sa scape de boli terminale, de castigat la 6 din 49, de o pensie mai mare, pt copii, pt frati, etc. Se roaga sa le mearga mai bine in principal.

    00
  8. Ce simte domnul in cauza? De spiritul de turma ai auzit?
    Offtopic: nu pot sa dorm din cauza unui caine ce latra la un vecin in curte. ce pot sa fac?

    00
  9. Care e nevoia umana satisfacuta de astfel de evenimente?

    De ce merg oamenii acolo sa cerseasca sanatate? Si cui?

    De ce se simt bine cand merg acolo?

    De ce sunt atat de multi oameni si nu mai multi?

    00
  10. Dacă oamenii ar decide să fie mai buni cu de la ei înșiși imbold, religia ar deveni redundantă.

    00
  11. e chestie de statistica

    daca o orchestra are sa zicem 50 de instrumentisti

    4% canta fals

    atunci aia 4% se aud mai mult decat restul

    asa si cu mucurile aruncate pe jos si cu vecinii nesimtiti.

    e suficient sa fie unu sau doi la suta ca sa zici ca … toti suntem la fel!

    e destul de probabil ca sunt mult mai multi cu bun simt decat total lipsiti de el oriunde pe lumea asta.

    si ca sunt nesimtiti si profitori si printre relgiosi si printre atei. dar mai putini decat avem impresia ca ar fi

    00
  12. Pocaiti-va pacatosilor ! In genunchi frati si surori intru credinta si treceti la pupat scheletul…pardon „muastele „.

    00
  13. Asta insemna saracie crunta din punct de vedere educational.

    00
  14. frica de moarte.

    00
  15. Ar fi mai bine…

    00
  16. Si cand ma gandesc ca USR se chinuie de o luna sa stranga 200.000 de semnaturi in toata tara…

    00
    • N-au credinta, nu-i ajuta sfanta. Daca iesea psd-ul, partid de mare credinta, se strangeau imediat. Mai ales ca sareau si preotii sa le faca reclama.

      00
  17. După ani de studii amănunțite făcute pe genunchi *, eu am ajuns la concluzia că cei mai mulți dintre credincioși sunt de fapt doar superstițioși. „Agață iconița acolo ca să te apere Domnul, nu spăla duminică pentru ca să nu te bată Domnul, fă cruce când treci pe lângă biserică ca să nu-ți meargă rău” și alte căcaturi similare. Dacă cineva vede o diferență fundamentală între astea și ocolitul pisicii negre sau evitarea întorsului din drum, sunt fericit să-l ascult. Cele zece porunci sunt opționale, iar învățăturile mai avansate ale Fiului sunt deja chestii absconse.

    * studiu făcut pe un eșantion reprezentativ de români ortodocși, că doar de ăștia am avut.

    00
    • Nuuuu cred ca manipularea maselor se face prin inducerea fricii!

      00
    • Atunci cand iti e frica de Domnul care e iubirea suprema (si de fapt iti e frica de iubire), se creaza o contradictie urata care duce la fenomene ilogice.

      00
    • „Agață iconița acolo ca să te apere Domnul, nu spăla duminică pentru ca să nu te bată Domnul, fă cruce când treci pe lângă biserică ca să nu-ți meargă rău” și alte căcaturi similare”

      icoana semnul crucii si Duminica sunt trei lucruri importante pentru ortidocsi pentru ca

      1 icoana trimite la persoana reprezentata in ea/sfantul respectiv. lemnul si culorile nu au valoare in sine. vezi icoana te gandesti la sfant

      2 crucea e simbol al rastignirii SI invierii lui Hristos. ca atare e un dar facut tuturor oamenilor ( orice dar poate fi primit sau respins). Ortodocsii cred ca atunci cand fac semnul crucii atrag protectia lui Dumnezeu.

      3 Duminica e zi de odihna pentru ca e ziua in care Hristos a inviat.

      Ai muncit toata saptamana (sau nu) dar duminica nu muncesti daca poti evita asta.

      ce au toate astea cu pisica neagra poate ne explici tu ;)

      00
    • @giastinbiba:
      1. Ca o poza de pe facebook.
      2. Crucea n-are nici o treaba cu Hristos. Exista cu milenii de dinainte sa existe Hristos. Eventual „pentru credinciosi e interpretat ca un simbol al X”. Deci fiecare om poate sa confere crucii ce simbol vrea el. Vad o lume in care se intalnesc 4 lesbiene si folosesc un dildo in forma de cruce.
      3. Cand Hristos a Inviat a zis „Stati si odihniti-va ca nu e asa importanta invierea mea,mai bine dormiti.” Imagineaza-ti invierea ca pe un tata venind acasa din alta tara,sa-si revada familia. Familia o sa cheltuie energie profitand la maxim de timpul petrecut cu el,nu o sa „se odihneasca”.

      N-au treaba cu pisica neagra. Pisica neagra e o superstitie mult mai veche in care au crezut si cred mai multi oameni decat credinciosi exista pe planeta.

      00
    • era o anecdota. cica se duce un dude la Niels Bohr si vede o potcoava deasupra usii
      – esti dictamai omul de stiinta si crezi in asemenea prostii? il intreaba pe Bohr
      – normal ca nu
      – pai si de ce tii asta aici?
      – pentru ca functioneaza, indiferent daca eu cred sau nu.

      00
    • @zdruntzi

      de acord cu cam tot ce zici tu.

      oricand e loc de zis mai grele la subiect dar aici e la bloc nu la casa ;)

      00
    • Uite, ăştia îmi plac mie, credincioşii care nu au nici cele mai elementare cunoştiinţe: merg acolo, îşi fac cruci şi se sufocă şi nu înţeleg nici o pulă din nimic, că nu le explică nimeni şi nici nu-s curioşi. Duminica stai pentru că e ziua în care Dumnezeul tău s-a odihnit după ce a creat lumea, e Ziua Domnului.

      00
    • @ Ionete, Nu este vorba de frică, sau, mă rog, nu doar de frică. După cum se remarcă ușor, „nu fura pentru că ajungi în Iad, cârnatule!”, adică o lege clară a Domnului, nu inspiră nici pe departe frica pe care o inspiră „nu uita să pupi icoana ca să nu ți se întâmple chestii nașpa”.

      00
    • @Irositu’

      s-a odihnit sambata nu duminica. l

      la ce te apuci aa corectezi daca esti habarnist? lol

      00
    • dupa cum merg treburile prin lume, se pare ca se odihneste pana in ziua de astazi

      00
    • @giastinbiba da, ca ziua a saptea e sambata, doar ca in alt calendar, nu in ala ortodox.

      00
  18. – Oamenii vin la Sfanta SA II AJUTE si pe ei. Nu sa se ajute intre ei. Nu sa fie mai buni. Ce sens are sa se corecteze si sa isi pazeasca pielea, doar ptr asta se roaga in fiecare luna pe la diverse moaste.

    00
  19. lucrurile o sa o ia pe o panta mai buna cand generatia parintilor nostri va muri complet. aia e.

    00
    • Stii ca o mare parte de noua generatie este educata de cea veche, nu? Dar ok, speranta moare ultima.

      00
    • asa, si ? spre deosebire de generatia veche care este complet spalata pe creier si indobitocita, tendinta celor mai tineri este sa rada si sa-si bage pendula cand aude dume de-astea. sigur, la tara e jale, insa la oras lucrurile stau altfel. eu nu cunosc absolut nici o persoana de varsta mea care sa creada cu adevarat in dumnezeu. sigur, unii-si mai fac cruce pe langa biserica insa e mai mult reflex.

      00
    • ai dreptate, comunistii i-au prostit pe oameni si i-au obligat sa mearga la biserica. noroc ca avem oameni destepti in generatiile astea care sa ne dea speranta. de exemplu tu

      00
    • printre putinele lucruri bune pe care le-a facut comunismul a fost ca a incercat sa scoata popendulatiei religia din cap. n-a reusit, cred ca mai degraba a avut efect invers. romanul este puternic legat de religie de multe sute de ani.
      iar cat despre generatiile astea noi, ei bine, ele va platesc pensiile, ele va platesc catedralele, ele va platesc ajutoarele sociale. suge-o.

      00
    • cred ca mai degraba ti-am platit eu tie o scoala care nu ti-a folosit la nimic.

      00
  20. Nu te mai chinui să înțelegi. Oricum nu ești în target. Păstorul caută doar oițele rătăcite nu pe alea rebele.

    00
  21. Mesaj pentru evlaviosi, din fundul tarii: E tot anul aici!!! nu fuge nicaieri, nu o ascund popii! poate fi vizionata si pupata in toate zilele anului (cred) de ce va adunati ca mustele la cacat in aceste 2-3 zile?!?

    Alta explicatie decat ca va place balciul, suedejia, urletele, imbulzeala, statul la coada etc nu gasesc…

    00
  22. Poza e din Făgăraș?

    00
  23. Vă dați seama cum ar arăta România daca 300.000 oameni ar decide să fie brusc mai buni?
    R: sincer nu-mi dau seama
    Cred ca religia e prost inteleasa de catre majoritatea oamenilor. Inclusiv de catre mine. Asa ca imi pare rau nu sunt in masura sa va explic cum sta de fapt treaba. Doar ca la nivelul meu(scazut) de intelegere vad cum sistemul foloseste religia ca un aparat de facut bani pe ignoranta oamenilor. Si poate ca functioneaza daca te rogi sa-ti fie bine din tot sufletul tau. Si din cauza autosugestiei chiar iti va fi mai bine. Dar asta cred ca functioneaza si daca stai pe o piatra si meditezi. Nu cred ca universul e mai milostiv cu tine daca te inchini la el intr-o incinta cu pereti pictati si acoperis aurit.
    Ref la domnu taximetrist: Cred ca poti fi bun si daca nu ai o cruciulita de gat sau poti fi rau si daca ai destule cat sa deschizi un magazin de articole bisericesti. Nu credinta intr-unul din cei 3000 de zei te face mai bun.

    00
  24. Eu as baga religie obligatorie in puscarii. In fiecare zi, cel putin două ore. Religia iti schimba comportamentul (lucru dovedit pe un esantion mare de persoane).

    00
    • Da, bineînțeles că ar trebui să se bage religia în pușcării! Să știe să-și facă sfânta cruce criminalu după ce a mai mierlit un om, în semn de respect pt victimă și să zică doamne-ajută șutu din RATB când prinde un portofel cu destui bani în el! Ah, și bineînțeles, din pradă să dea zeciuială la biserică că doar datorită milostirii cerești a avut parte portofelul ăla!:)))))

      00
    • Corect. Religia ar trebui introdusa in puscarii. Dar treptat. Incepem cu Daniel si apoi incet incet ….

      00
  25. Vreau numai sa las asta aici:

    300,000 de oameni inseamna aproape 1,5% din popendulatia Romaniei. 1,5% dintr-un popor adunati sa faca… nimic.

    00
  26. Treaba asta cu religia e prefacatorie, oamenii isi amintesc de Dumnezeu doar cand le este greu.

    Nu inteleg care e problema cu masina de spalat pornita la 5:45 dimineata. In prima parte a programului nu face zgomot, abia la final cand stoarce face mult zgomot. Daca programul dureaza 40 de minute minim, pana ajunge la stoarcere trece de ora 6:00 cand nu mai esti obligat sa faci liniste ( intre 22:00 – 6:00 ).

    De obicei eu pornesc masina de spalat cand ma trezesc la 5:30, sa termine programul si sa am timp sa scot hainele la uscat pana plec la servici la 7, maxim 7 si 10.

    00
    • ești cu muia, de aia nu înțelegi problema. când se rotește ca naiba și se bălăngăne de perete, zici că e cutremur. și nimeni nu ți-a zis de asta pentru că are prea mult bun simț.
      știu că o să te superi, dar așa e.

    • Pana incepe sa se roteasca, trece de ora 6, cand majoritatea oamenilor se trezesc… nu toti suntem bloggeri sa ne facem programul cum vrem, sa ne trezim la 9.

      Si daca speli haine la pranz, e posibil sa il deranjezi pe vecinul care lucreaza la multinationala americana cu program de noapte.

      Nu asta te face un om mai bun. In schimb, un om bun face efortul de a merge pana langa bloc pentru a-ti scutura patura sau fata de masa, nu umple masinile vecinilor cu firimituri, praf si fire de par.

      00
    • asta zic. pe tine te doare in pulă de alții, tu speli rufe la 6am.

    • Nu, nu de aia e cu muia, e cu muia pt. ca zice ca „nu e obligat sa …”, asta pana o sa-i arate un vecin ca nici el „nu e obligat sa …”.

      00
    • Dupa logica ta, pe trecerea de pietoni fara semafor pot sa trec cu un pas pe minut doar pentru ca codul* rutier imi da dreptul s-o fac?
      * cacofonie

      00
    • Prostule, care esti tu prost, mai studiaza Legea nr. 61/1991: Legea ordinii si linistii publice!
      Linistea trebuie respectata in orice moment, nu numai in intervalul pe care ti l-au dictat niste politicieni retarzi..
      „Art. 2. – Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
      pct. 25) tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma;
      Art. 3. – (1) Contraventiile prevazute la art. 2 se sanctioneaza dupa cum urmeaza: b) cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei, cele prevazute la pct. 1), 12), 16), 24), 25) si 28)”
      Deci, tu insista in continuare in prostia si nesimtirea ta ;)

      00
    • @Bogdan, omul a zis de pus mașina SÂMBĂTA la 5.45, tocmai pt că majoritatea nu suntem bloggeri și sâmbata ne trezim și noi mai pe la un 9-10, asta dacă nu ne trezesc copiii la 7. și chiar și atunci trezitul la 5,45 de mașina ta ne face fiare.
      bine, unii care n-au copii și au fost în club la 5,45 abia se duc să doarmă, așa că masina ta e cel mai mare dușman.

      00
    • Este un loc special în Iad pentru ăştia care pornesc maşina de spălat înainte să meargă la „servici”. Apoi ne mirăm noi românii de ce ne tragem unul pe altul în cazan şi nu avem nevoie de capac.

      00
    • Da’ daca speli dupa ce vii de la munca ce-ai? Iti cade pendula?

      00
    • @Bogdan, problema la noi e urmatoarea. Suntem pe principiu, „daca am dreptul sau daca e legal, de restul ma doare-n pendula”. Ai putea merge in restaurant si sa te besi, ca doar ce faci ilegal aici? Sau sa faci o panarama tipand pe acolo, daca nu le convine sa plece. Daca ti-ai lasat carutul de cumparaturi in mijlocul drumului, sa te ocoleasca sau sa treaca pe alt drum, pentru ce sa il muti sa poata trece lumea? Nu e vb de drepturi aici sau de vreo obligatie, e vorba sa faci un lucru in asa fel sa-i ajute si pe altii, iar daca nu poti face asta, macar fa-l dar ai grija sa nu-i incurce. Nu poate fi lege pentru orice, mai depinde si de noi.

      Ca un lucru sa mearga trebuie ca marea majoritate sa gandeasca mai departe de bucata si interesul/obligatia lui, un pic mai departe decat ce scrie in lege. Ce am observat eu din experienta mea, doar cu interesul propriu nu poti evolua, nu poti pleca de pe loc. Te ajuta doar doar pe termen scurt, daca te ajuta. Trebuie sa fii mai flexibil, sa lasi de la tine daca nu e gaura mare si sa gandesti mai long term asa, de genul „hai sa il las pe asta sa doarma, nu-i pun masina la 6 AM, pentru ca mai tarziu vreau sa ii propun sa ii ofer un serviciu contra cost sau sa mergem impreuna la meci sau la pescuit”. Serios, nu poti pleca de pe loc cu gandirea „nu sunt obligat sa”.

      00
    • Ala micu’ – pai nu spala dupa ce se intoarce de la serviciu, ca atunci are si el nevoie de liniste.

      Nu se imput hainele alea stand umede inchise in masina toata ziua?

      00
    • @iulian, catelul intra la „aparat” sau „obiect” ?

      00
  27. Mare atenție să nu confundăm lucrurile. Oamenii vin la Biserică (sau la moaște) pentru ajutor sau din pioșenie. Acel „ajutor” pe care îl așteaptă oamenii (fie de la Dumnezeu fie de la semeni de-ai lor, fiindcă nu toți cred într-o divinitate) nu concordă de cele mai multe ori cu ceea ce li s-a promis. Sunt multe exemple în presă de oameni care au oferit case săracilor iar aceștia și-au bătut joc de ele, oameni care au oferit job-uri și nu s-a îngrămădit nimeni, oameni care au oferit haine și mâncare săracilor dar aceștia vroiau bani s-au le-au vândut pentru bani. În altă ordine de idei, nimeni nu este obligat să ajute (chiar dacă mulți își imaginează că sunt îndreptățiți să primească ajutor sau înțeleg diferit ajutorul).
    La fel sunt și așteptările oamenilor care vin la Biserică sau la moaștele sfinților..
    Cât despre pioșenie, raportat la concepția creștină, ar trebui să fie ok atât timp cât nu este de fațadă sau autoamplificată până la stări care tind satisfacă probleme sufletești serioase sau devianțe comportamentale. Altfel, excesul de pioșenie are corespondent în viața laică (vezi lingușitorul care pupă șeful în fund..)

    00
  28. Mulți nu se roagă decât pentru ei. Să le fie bine, să aibă succes în afaceri, să li se ierte păcatele, să se însănătoșească etc. Majoritatea, cred, numai cere. Pentru ei și ai lor. Conform legii atracției, trebuie să ne gândim de bine și la țara asta, dacă tot vrem să se întâmple ceva bun. Dar oare câți se roagă pentru țară, să fie bine? Pentru alții? Până când nu vom înțelege că dacă nu vrem decât să primim, nu să și dăm ceva, măcar gânduri bune, ce să se schimbe?
    Și clar 300 000 de oameni mai buni, ar fi ceva, ăsta da miracol

    00
  29. Acum, sper că înţelegi de ce zugrăvirea blocurilor, ghivece cu păpădii olandeze aşezate pe drum sau atârnate de balustradele podurilor & amenajarea spaţiilor verzi & de joacă pt copilaşi dau impresie de bunăstare cronică, chiar dacă realitatea spune altfel.

    Aşa şi cu „preacuvioasa” care „daruieste” tot ce e „frumos” şi te face să „simti ceva mai bine in corp”…. arată bine, dă impresia de bine chiar dacă nu funcţionează… da’ face bine la ochi, cu frumosul; exact ca zugrăvitul, păpădiile & amenajarea locurilor verzi/de joacă.

    Nema funcţionalitate… dar nu dă impresia sărăciei… pentur român, contează daca arată bine, nu dacă îi face viaţa mai bună.

    00
  30. Bine zice domnul, eu aşa am simţit la când au venit în pelerinaj la Untold bunăciunile alea în jurul vârstei legale. E frumos. E ceva mai bun, simţi ceva mai bine în corp … în sufletul omului.

    00
  31. Daca ceva real, palpabil, cu rezultate nu s-ar intampla acolo atunci nu ar mai merge nimeni acolo, cel putin nu in numar atat de mare.

    00
  32. Îndoctrinare maximă pentru oamenii cu frica lui Dumnezeu.. Prefer cocalarii care put, decât evlavioșii care te tâmpesc cu „Dumnezeu e sus și vede”.

    00
  33. Dacă citim în Sfânta Scriptura vedem cui trebuie sa se închine omul,doar lui Dumnezeu prin Isus Hristos, nicidecum la oameni care au trăit odată iar au murit.De aceia nu se întâmplă nimic și nu se schimba nimic .

    00
    • Cum se face că dintre cei care dau sfaturi de citit „sfanta scriptură”, cam trei sferturi n-au citit cartea de gramatică? Să zicem că biblia are o mie de pagini, în trei ani ar trebui s-o termine (la o pagină pe zi) și după aia să mai citească și altceva.

      Ca să nu mai zic că cititul și citarea acelorași pasaje dintr-o carte denotă idei fixe sau probleme la mansardă.

      00
    • @Alina M, macar aia stiu sa citeasca…

      00
  34. Parcă Domnul a zis :”Nu va inchinați la chip cioplit”,si totuși avem cruci,icoane,moaste si multe altele…Religia este o formă de manipulare pentru a tine lumea cat de cat sub control.

    00
    • Eu sunt tare curios cum te tine religia indoctrinat cat timp iti spune ‘iubiti-va unii pe altii’. Ortodoxia te invata toleranta si iubirea fata de cel de langa tine, iar atunci cand pacatuieste sa il iubesti pe el, dar sa urasti fapta lui.
      Cei care vad altfel situatia au ei o problema, pt ca si in ochii unei muste nu vor straluci niciodata florile, ci doar rahatul.
      Nu va obliga nimeni sa vedeti doar partea proasta.

      00
    • mda, am dat reply-ul la alt comentariu. voiam sa ii dau reply celui care prefera un cocalar care pute. my bad

      00
  35. Delicioase comentariile pana acum, eu insa as vrea sa fiu in concediu de maine! Maine dimineata plec spre birou si abia daca voi reusi sa trec (pe bicicleta) printre cele 20-30 de autobuze cu pelerini de Ilfov (votantii domnului Pandele Firea au in fiecare an „vizionare” preferentiala). Da locuiesc in Iasi, central evident!

    00
  36. E un lucru bun asta cu pupatu’ de moaste. Mai scoate babele din casa. Ma uit la bunica’mea: de foarte multi ani n-are viata, sta tooaaata ziua in curte si se vaita cat de grea e batranetea. Asa, mai ies si iei din casa, mai socializaza la o coada, una alta.

    00
  37. Eu nu inteleg altceva din treaba asta. Trecand peste religie si toate astea … astia 300.000 de oameni nu au si ei treaba?

    Un job o firma … ceva?

    00
  38. Cei mai mulți participanți sunt oameni în vârstă care se roagă pentru familie, mai ales pentru copii.
    O să ajungi ca ei la 60 de ani ..

    00
    • Saptamana trecuta o prietena mi-a zis ca si-a luat o zi de concediu ca era hramul bisericii la care merge. Mi-a stat pulsul si mi-a lesinat neuronul. N-am zis nimic nici dupa ce mi-a reveni graiul pt ca am scos subiectul religie din discutiile noastre.

      00
  39. Iata şi un efect benefic al mult blamatei religiozități: bunul-simț al taximetristului.

    00
  40. nici ce zici tu nu e religie, nici ce zice taximetristul nu e religie.

    00
  41. daca de 20 de ani te duci la sf paraschiva/dumitru/etc. si te rogi pentru sanatate si bani si tu esti in continuare sarac si bolnav, faci ceva gresit.

    00
  42. Ca tot zic toti de indoctrinare: exact acelasi mesaj il vad la toti care sunt impotriva bisericii. Deci pana la urma cine e oaie si indoctrinat? Nici macar cand esti contra sa nu ai o idee formata, ci doar sa iei acelasi mesaj de ura de la altul si sa il propagi mai departe.

    De altfel e normal sa ne luam dupa ce arata la tv legat de pelerinajul acesta. Doar stim ca mass-media prezinta faptele obiectiv si e normal sa ne formam pareri strict pe ce se da la tv.

    Nu mai are voie omul sa mearga la biserica si sa creada in ce doreste ca imediat apar 100 de comentatori pe internet care sigur stiu totul si despre ce fel e om e ala, ca e indoctrinat, indobitocit, prostit, ca religia e tot ce e mai rau pe lume, ca ‘vrem spitale, nu catedrale’, ca ‘numai prostii cred in Dumnezeu’ etc.

    Oamenii care merg la biserica nu sunt cei pe care ii vedeti voi la tv, nu sunt babele care se imping si se cearta la coada. Ei sunt acei oameni pe care nu ii stiti, pe care nu ii vedeti, pt ca nu ies in evidenta, nu comenteaza la toate articolele de pe net, nu fac scandal.
    Au fost acei 3 milioane de oameni care au semnat petitia pentru ca familia sa fie formata dintre un barbat si o femeie, oamenii pe care voi i-ati facut direct prosti(si multe alte apelative).

    Cand a fost intalnirea tinerilor ortodocsi la Bucuresti ati vazut ceva la tv? Au fost mii de tineri, au facut pelerinaj, au fost conferinte. Ati vazut vreo stire in vreun ziar?
    Daca in schimb vreun preot se cearta cu cineva vezi la 15 canale de stiri si 20 de ziare.

    Cu ce va deranjeaza pe voi(ateii, gnosticii, agnosticii, anti-teistii) ca un om crede in Dumnezeu si vrea sa faca acest pelerinaj? Sau in general este un crestin practicant? Va pune voua piedica pe strada, va injunghie pe voi sa va fure portofelul? Nu, oamenii astia isi vad de treaba.
    Ce treaba aveti voi sa le spuneti ce sa pupe si ce sa nu pupe, la ce coada sa stea, ce sa faca si in ce sa creada?

    Sunteti la fel de rai si la fel de plini de ura ca si comunistii. Purtati acelasi mesaj al rautatii.

    00
    • cred ca problema in discutie este defapt ca ei nu cred cu adevarat in Dumnezeu. Ci, la nivelul lor, fac un gest hipsteresc de a merge la moastele alea si atat. cand pleaca de acolo revin la pacatele lor de zi cu zi. Ca sa-l citez pe bunicamiu, de cand eram eu mic si l-am intrebat de ce nu se inchina ca restul cand trece pe langa o Biserica : „nu trebuie sa-mi fac cruce ca sa cred”, aveam vreo 3-4 ani si tin minte si acum.
      La fel nu cred ca CINEVA ne va judeca in mod negativ ca muncim duminica daca o facem pur din harnicie.
      Am mai scris si in alte comentarii de la alte articole care cred ca este rolul Bisericii defapt.
      Acum 100-1000-2000 de ani, cand era lipsa de educatie/simt civic/bun simt tinea loc de „cei 7 ani de acasa”, bunele moravuri etc. Asta coroborat si cu unele evenimente neexplicabile atunci prin stiinta, s-a creat o credinta/religia.
      Acum religia ar trebui sa se adapteze societatii, sa avanseze odata cu tehnica, sa accepte teoria evolutiei, sa predice Biblia adaptat la situatia noastra.
      Postul, medical nu e ceva rau. Duminica libera se impleteste cu porunca parca de a nu fi avar cred ca s-ar putea face o trimitere la cazurile de oameni workaholici care pana la urma tot la medicina duce, samd…
      Aia 300000 de oameni inghesuiti acolo sunt o masa de manevra din pacate si nimeni nu le va arata defapt ce ar trebui sa insemne Biserica.

      00
    • Aceeasi intrebare: de ce hotarasti tu ce ar trebui sa faca biserica? Sau cum ai stabilit ca 300 000 de oameni sunt masa de manevra? I-ai cunoscut tu pe toti, sau parerea ta e doar din ce vezi la tv?

      00
    • nu am hotarat ci am zis ca asa cred eu. esti liber sa-mi dai o alta motivatie sau alt exemplu.

      00
  43. Undeva e o fisura logica in „pelerinajul” de Sfanta Paraschiva:
    Eu: Deci moastele astea sunt aduse de undeva numai in perioada asta ?
    Credincios: Nu, sunt la Mitropolia din Iasi tot timpul anului.
    Eu: Da, dar probabil sunt inchise si nu poti avea acces decat acum ?
    Credincios: Nu, poti avea acces tot timpul anului.
    Eu: Pai daca poti si in timpul anului de ce sa stai o zi la coada de doi kilometrii ?
    Credincios: Da, dar in perioada asta e mai posibil sa faca minuni.
    Eu: Huh, pare a fi vorba de probabilitati, ca la loto…

    00
    • @JeanValjean, „fisura” e urmatoarea: cand este onomastica unui om apropiat tie mergi cu alti prieteni de-ai sai si-l vizitezi in ziua respectiva (chiar daca tot timpul anului el tot acolo sta si nu pleca nicaieri). Cam asa si cu silele sfintilor. Logic sau nu?

      00
  44. religia bunului simt o sa dispara incet, o sa fie inlocuita de fatarnicie si trufie in cel mai bun caz

    00
  45. De citit
    Nenea ăsta explică ce și cum e cu pelerinajul în România. Cartea este rezultatul unei cercetări întinse pe câțiva ani.

    00
  46. Da, nu înțelegi pioșenia.
    asculta interviul asta cu Părintele Constantin Necula
    „Smerenia înseamnă să știi locul tău în raport cu Dumnezeu, nu cu oamenii”
    Uni confunda smerenia cu un non combat.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile