Nu înțeleg discrepanța asta dintre încredere

Dacă oprești pe stradă 1.000 cetățeni, 90% vor spune că au încredere în poliție și justiție la nivel general. Aceiași 90% vor spune că, dacă ar fi să își caute dreptatea în justiție, ar prefera să nu o facă, pentru că nu au încredere că li se va da dreptate, deși au dreptate. Și sunt destule decizii judecătorești care să susțină această statistică. Sigur, nu 90%, dar destule. Plus timpul îndelungat până se ajunge la o decizie.

E o discrepanță masivă.

Dar fiți atenți aici la ceva: deși știu că e foarte greu să își găsească dreptatea în justiție în caz de ceva, românii nu se protejează și nu se feresc deloc de țepe. Au încredere oarbă în oameni în tot felul de situații în care nu ar trebui să aibă încredere.

De pildă, am văzut ieri un reportaj cu oamenii păcăliți de dezvoltatorii ansamblului rezidențial Signature Brașov. Pe scurt, ansamblul trebuia să fie gata la finalul lui 2016, oamenii au săpat fundația și au turnat un schelet, au început să vândă apartamente și apoi n-au mai construit nimic. Asta nu e nimic, partea interesantă abia acum urmează: deși Gugăl știa destule informații despre constructori încât țeapa să nu aibă amploarea pe care o are acum, oamenii au continuat să cumpere. Deși vedeau pe afișe că termenul de predare era acum 3 sau 6 luni, ei au continuat să cumpere.

Asta mi se pare pur și simplu incredibil. Uitați-vă la oamenii ăștia. Toți au câte un smartphone în buzunar. TOȚI! Și unul nu s-a gândit să caute numele dezvoltatorului pe net și să afle că mai are două ansambluri care nu s-au ocupat din diverse motive sau că deja sunt oameni care se plâng că nu s-a livrat. Nu pot să înțeleg deloc cum funcționează mintea oamenilor ăstora. Hai să nu fac nici un fel de documentare și să continui să mă uit la clipulețe amuzante pe feisbuc, că doar omul a zis că ansamblul e gata în decembrie 2016. Ce naiba, nu e ca și cum m-ar minți și suntem în martie 2017!!!

Și gândirea asta se aplică în tot felul de situații. Acum câțiva ani, crescuseră foarte mult căutările de produse și servicii. Ăia erau oamenii cu o minimă pregătire în internet, pe care îi ducea capul să se informeze un pic înainte să cumpere ceva. Acum, când toată lumea are acces la tehnologie, vedem un val de consumatori care n-au nici cea mai mică idee de beneficiile reale și pe termen lung ale acesteia. Da, ai pr0n și amuzament la degetul mic, dar ai și mii de alte informații teribil de utile.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Dar ce, de-asta am murit noi la revoluție? Ca să pierdem timpul căutând informații? Eu am găsit reclama în cutia poștală, deci e ceva sigur, nu toată lumea poate sa tipărească niște fluturași. Și dacă cumva, prin absurd, e țeapă, atunci sa ma despăgubească statul, ca doar de-aia există

    00
  2. Sunt multi escroci in tara asta, sunt multi creduli in tara asta si sunt multe lucruri pe care nu le putem intelege. Asta-i Romania

    00
    • Știi ce-am observat? Escrocii sunt mega, mega xenofili, n-au probleme să dea țepe și să batjocorească oamenii pe încrederea lor dar taaaaaaaare mult și-ar fi dorit un sistem ca-n țara y, x, z cu apă caldă.
      …Dar stai, de ce să facă escrocul asta, să nu mai fie escroc și să se schimbe? Neah, nu e „fraer”, de ce ar face asta… Dar Germania nene, Franța, Olanda, Elveția… ce țări demne de admirat de escroci.

      Disonanța cognitivă e… e… un sport național.

      00
  3. tanti din ultima poza are potential de meme

    00
  4. off topic: Baba aia seamana cu Mitica de la Liga. Jur pe rosu.

    00
  5. Ai dracu’ cum se lasa ei fraieriti :)))

    00
  6. Excrocii de succes speculeaza o anumita slabiciune – cei de care vorbesti erau deja la al 3 ansamblu deci aveau experienta.
    Cel mai probabil au apelat la lacomia oamenilor – pretul sub piata, „finisaje lux” la aceeasi bani, loc de parcare inclus, etc…

    Asta plus „are statul grija de mine”/ „te dau in judecata altfel” precum si spiritul de turma isi face efectul.

    P.S. Acesta este alt mare capitol la care statul, prin multele sale institutii, isi abandoneaza cetatenii…

    10
  7. dupa ultimile alegeri, un sat prin romania, iesise deci deja PSD-ul, un nene : „acum i-am votat pe astia ca au promis ca fac, sa vedem” . asa si astia cu tepele lor plus ca, sper sa nu jignesc pe nimeni, sunt oameni simpli astia, ii impresioneaza cand ala de la marketing vine in costum si pantofi si promite…

    00
  8. Nici nu trebuia sa caute pe net.
    Doar idiotii cumpara si dau bani pe apartamente pe promisiuni ca urmeaza a fi constuite.
    De ce ai face asa ceva? Ofera 50% discound daca faci asta? Daca nu, e teapa chiar daca primesti apartamentul la sfarsit.
    De ce e teapa? Pentru ca arata lipsa de lichiditati a dezvoltatorului si te foloseste pe tine ca finantator al afacerii lui, doar ca tu nu te alegi cu nimic in schimbul investitiei, tot profitul ramane la dezvoltator desi tu ai bagat banii si el doar a invartit banii tai si a stat la cafenea plin de el ca exista prosti care ii dau afaceri la cheie fara sa faca nimic.

    00
  9. Ei au indraznit sa creada!

    00
  10. Cand vezi oameni care trag de usa bancii cu putere chiar daca scrie pe ea o sageata si “ne-am mutat la 2m mai incolo” sau ca asteapta la o trecere de pietoni scoasa din uz de 6 luni si dau vina pe soferi , actiuni care necesita atentie de prezent , crezi ca arunca un ochi pentru informatii ce tin de viitor ?

    00
  11. tldr boss, mai bine ma uit la un clip amuzant sau la Maricica pe insta/snap/?? – in cazul celor mai tineri, grosul care se arunca la „rezidentiale”.
    In plus, legat de studiul statistic, cum pot sa zic ca n-am incredere in politie si justitie cand varu’ e la Jandarmerie si unchiu’ la Locala? La aparente ne dam interesul

    00
  12. Sa cumperi ceva care exista doar pe hartie mi se pare cea mai pura forma de prostie.

    00
    • Vand bitcoin, eftin.

      00
    • BTC asta e mai sigur, ca nu exista doar pe hartie, exista unde vrei tu si pe ce vrei tu.
      Il poti tine in gand, il poti printa pe foaie, il poti scrie pe stick, il poti scrie in nisip pe plaja, il poti sculpta pe o piatra sau pe banca/copacul din parc, etc… asta e viitorul durabil, practic indestructibil.

      00
  13. sorry de off-topic:
    și se mai miră cineva că psd a luat grosul voturilor?

    00
  14. Chestiunea e asa: cand ii vezi cat sunt de multi, cu salarii imense, figuranti si mai ales, cat sunt de prosti, nu poti, nu ai voie, e pacat sa nu le iei banii.

    00
  15. O sa se supere lumea pe mine si o sa iau multe minusuri dar trebuie s-o spun: o buna parte din romani merita muiti in ultimul hal, ii deranjeaza banii in buzunar.

    De ex. sunt singurul din tara care ofer un serviciu la nivel national cu factura. Restul fie sunt doar pe plan local, fie sunt smecherasi cu PayPal. E complicat tare cu contabilitatea, eu am studiat si am gasit o portita.

    In ciuda eforturilor mele de a oferi un serviciu legal cu toate avantajele si protectia de care beneficiaza clientii unei persoane juridice, 8 in 10 clienti prefera sa-mi dea bani cash in parcare la Coresi sau ANAF (3-500 lei).

    Ma tot gandesc, daca ma apuc maine de „treaba”, la vara le-as putea trimite macar un instatstory de prin Ibiza sau Bora Bora in semn de multumire.

    00
    • NOU
      #26

      Ce inseamna „instatstory”? (Ce serviciu oferi/prestezi? Sint colectionar de facturi. Poate pe a ta n-o am.)

      00
  16. Faptul că dai tehnologie pe mâna idioților nu îi transformă în inteligenți. Dimpotrivă: accesul facil la chestii le amorțește și mai mult creierul.
    În rest, sunt de acord cu ce zice @7 mai sus. E păcat să nu profiți de prostia unora. Nici nu-ți trebuie studii pentru asta, doar puțin tupeu, și oportunitatea vine la tine.

    00
  17. in ce piveste personajele din poze… cei doi feroci alfa masculi sunt genul de oameni care isi iau teapa in fiecare dimineata de la propria oglinda si voi vreti sa se prinda de mismasurile rechinilor imobiliari?

    00
  18. Toti din poze par ca au fost tepuiti de niste bani pe care ii obtinusera la randul lor tot din tepe.
    Si cum hotul care fura de la hot nu e hot… curat cistit.
    Asa e in tepe, mai dai una, mai primesti alta.

    00
  19. In SUA chestia asta se cheama „virtue signaling”. Adica zici ceva in care nu crezi, dar stii ca da bine la camera.

    … si acolo e o practica de cacat, ca si aici.

    00
  20. bine le-a facut, prea prosti, Darwin’s award!

    00
  21. NOU
    #32

    Man, sunt si tepe in lumea asta, dar aici nu e vorba de asa ceva.
    Camarzan chiar a innebunit. Legit. De legat. Cauta sa vezi ce pune pe Facebook.
    Pana sa o ia pe ulei, a facut lucruri, a terminat proiecte, nu e vorba ca a fost tepar (doar cu banii europeni, dar e alta poveste) si acum a vrut sa dea o teapa noua.

    00
    • NOU
      #33

      Adica, ca sa inteleaga toata lumea: baiatul care se ocupa de proiect, era un om normal la cap cand a inceput dezvoltarea, a innebunit pe parcurs.

      00
    • Nu cumva a devenit „nebun” pentru a avea o aparare falsa in fata dosarelor penale?
      Si nu cumva a dat tepe pentru ca a simtit ca e sfarsitul si si-a adunat banutii in sacosa si trimis prin Serbia, Africa, CostaRica, sau ce alta destinatie prefera penalii pentru ca atunci cand fuge acolo sa aiba cash-ul?

      00
    • NOU
      #35

      da, si dupa ce intra la bulau scrie vreo 2 lucrari stiintifice, ieese in 2 luni pe caz de boala si mai obtine si vreo 2 milioane daune morale pentru conditii improprii.

      sau cu alte cu vinte tu chiar crezi ce ai spus acolo (si ne lamurim ce iti poate capul) sau esti direct implicat in afacere?

      00
    • NOU
      #36

      Bai, voi ati baut apa prea mult dupa aia din piata. Nu sunt implicat cu nimic, ba chiar il detest pe individ.
      De ce sa se chinuie sa para nebun, cand putea foarte bine sa-si bage palma in cur si sa plece cu toti banii in Madagascar? Omul asta chiar nu a avut legaturi cu politica (din ce stiu eu, dar sunt sigur de asta), a avut business-uri in IT si a facut destule proiecte imobiliare de succes pana acum de care nu s-a plans nimeni. Nu prea a facut chestii ilegale si ce-a facut la inceput, prin anii ’90, deja a trecut de limita de prescriere.
      E mai usor sa gasesti informatii corecte daca te pricepi un pic la Google (un pic cat sa bagi un nume si sa dai un click), decat sa incepi sa fabulezi.

      In orice caz, nebun sau nu, aia tot au ramas fara casa.

      00
    • e exact cum zici. in ziua de azi ai atea posibilitati sa te informezi ce si cum.

      iar aia cu „s-au prescris” e maxima. adica a fost hot o data, acum nu mai e, doar ca e.

      si cazul im7 seamana cu ala cu masinile de la timisoara. daca scrie reducere ce sens are sa mai folosesti google….

      00
  22. Replace “dezvoltator” cu “PSD”

    00
  23. Am reclamă la firmă pe Google. Anunțul este consultanță mediu, la contact este un număr de telefon mobil. 50% din apeluri sunt „alo, garda de mediu?” Alte 30% sunt „Alo, am depus și eu un dosar la dumneavoastră”. Toți sunt crunt dezamăgiți când li se spune că au greșit. Una era să mă ia la bătaie la telefon, cum adică ea a căutat Grada de mediu și scrie apelați, cum să nu fiu garda de mediu?
    Asta apropo de analfabeți funcționali. Ne apropiem de momentul în care oamenii vor rămâne paralizați pe scara rulantă dacă se ia curentul și vor suna la 112 să vină SMURD să-i elibereze.

    00
  24. Lumea continua sa cumpere bitcoin desi e clar ca e un joc sau afacere piramidala si cam stiu cum functioneaza. Te risti ca si cand futi o curva beata fara prez pt ceva castig imediat sau o reducere masiva. Atat ii duce capul.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile