Nu înțeleg ceva la dezvoltatorii de fork-uri de Chrome

Situația este cam așa: Google era sătul de câtă memorie mânca Firefox și au pus la cale un browser rapid și ușor. El există și azi, se numește Chrome. Pe lângă el, pe același motor (Chromium), s-au dezvoltat mai multe browsere (fork-uri).

Și e unul care e foarte bun, Cent Browser, și restul. UC Browser e interesant, Slimjet e prost, Kinza e așa și așa. Și mai sunt vreo 20 din astea.

Ce nu înțeleg eu e următorul lucru: nu poți să mergi pe “cel mai simplu”, Chrome face asta, nu ai cum să te bați cu browserul împins de Google, și nici nu ai de ce, ar fi stupid. Deci trebuie să te bați cu cel care are cele mai multe chestii.

Cum abordează cei care fac cele ~20 browsere bazate pe Chromium situația? Prost. Merg undeva la mijloc. Nu au nici toate opțiunile pe care le are CentBrowser, nici nu aduc ceva bun și nou. Sunt așa, la mișto, ca să fie. AM testat vreo 5 și cea mai diferită chestie e că poți să pui wallpaper pe browser și poți da disable la DirectWrite din setări, nu trebuie să intri în chrome://flags. Altceva nimic. Nu un reader integrat, nu un downloader integrat, nu un downloader de Youtube integrat. Sau alte minuni pe care le cer utilizatorii. Nu.

Și-atunci se pune întrebarea: de ce te-ai mai apucat? Ca să ce? Ca să fii un alt mediocru, undeva între cei doi lideri, cel mai rapid și cel mai bun?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. Chrome pe Mac e cam de caca. Mananca RAM si procesor la greu.
    Eram fan Chrome, dar am renuntat in favoarea lui Safari care face si el o treaba foarte buna.

    00
    • De acord cu tine. Si eu pe macul personal tot safari folosesc

      00
    • si eu la fel. inainte de mac am avut un linux cu 8 giga de ram si la cateva taburi deschise imi lua cam 3g chrome. daca nu il inchideam din cand in cand se bloca. si pe mac tot asa ma omora, pana cand am hotarat sa incerc cu safari. am zeci de taburi deschise(sunt un hoarder) si nu am treaba. ii mai dau restart la safari din cand in cand.

      00
    • Safari mai da chix. Chrome sucks. Pe mac am cam fost fortat sa fol Firefox.

      00
    • Da, Safari e bunuț, singurul cu care nu am avut probleme majore, faza e că acum e exclusiv pe MacOS, IOS și-i păcat. Deși, poate dacă ar fi portat ar avea și el problemele lui.

    • Safari e foarte rapid pe Mac, singura dudă e că au preluat obieciuri prostești din cel de pe mobil. Dacă ai multe taburi deschise și încărcate și dai click pe unul, să zicem că e un articol pe care vrei să-l termini de citit, se gîndește că e o idee bună să dea un refresh. Și nu e deloc amuzant cînd ești offline – în avion, de exemplu. Altfel, și eu am rămas tot cu el ca browser principal, plus că îl găsesc ceva mai safe. Chrome rămîne de departe cel mai bun pentru development.

  2. majoritatea chestiilor cu funcționalitate limitată sau aparent inutile din domeniul ăsta sunt pet projects, niște chestii bune să-i arăți angajatorului că ești capabil să gândești, fiindcă nu toată lumea are chef de muncit pe la oengeuri sau alte scamuri

    00
  3. Chrome a apărut pentru ca Firefox mânca multa memorie? Nu e amuzant, când te uiți azi câtă memorie mănâncă Chrome azi? :)

    00
    • chrome normal e ok. dacă ii pui 200 extensii, da, mănâncă mult. dar dacă ai același număr de taburi, chrome is better. a lot better.

    • cum sa fie mai bun chrome? nu pot tine mai mult de cateva taburi deschise. mananca ram ca nebunul.

      00
    • Chrome a consumat mai mult RAM decât Firefox din ziua 1, fără extensii. Asta pentru că fiecare tab din Chrome e un proces separat. E ca și cum ai rula un alt program cu propria memorie pentru fiecare tab, pe când Firefox partaja memorie între tab-uri. Dar în ultimul timp și Firefox a trecut pe o arhitectură multi-proces, deși tot nu folosesc un proces chiar pentru fiecare tab.

      00
    • Subsrciu la ce zice VOC.
      AD 2010. Opera 10-11-12 [Cel vechi, Presto engine, nu mizeria de Chrome fork facuta de chinezii care au preluat compania]. 50 de taburi deschise cu extensii. Sub 1GB de RAM folosit.

      AD 2010. Chrome. Fara extensii. Un singur tab. 500MB. De la 5 taburi in sus deja treceam de 1GB.

      Asa ca nu, Chrome nu a fost ca alternativa la Firefox in privinta utilizarii mai bune a memoriei. Dadea bine in testele cu Javascript si CSS fata de Firefox si Opera. Plus, era pus ca bundle in absolutamente orice.

      Iti instalezi Adobe Reader? Ia si un Chrome, incearca-l macar.
      Iti instalezi Flash Player? [Vbim de anul 2010 cand HTML5 video era doar un vis umed chiar si pentru Youtube]. Ia si un Chrome.
      Iti instalezi antivirus free? Ia si un Chrome.

      Campanie agresiva, browser minimalist si care da bine in teste dar care manca oricat de mult RAM prinde => Market share garla. Prea multi au stat capra si au acceptat Chrome in loc sa-i fie aratate neajunsurile din start. Si va continua cu acest neajuns de memory hog in continuare.

      00
    • Chrome „mananca” ram pentru ca taburile sunt in sandbox.

      Mai tine minte cineva cand iti crapa Firefox ca pierdeai toata sesiunea de browsing? La asta a fost bun Chrome.

      A crapat tabul din cauza Flash? it’s ok, restul taburilor sunt intregi.

      Evident, sandboxingul trebuie sa dubleze multe functii/instructiuni in memorie.

      Nu inteleg obsesia asta cu browserul si memoria. In era in care totul se face in browser, cu restul memoriei ce pula mea faceti?

      Empty RAM is wasted RAM.

    • @Znuff: cand toata piata are intre 2-4GB, de unde atata RAM? pula mea..

      00
    • znuff: stii tu, mai pornesti un docker, un postman, un mongochef, un slack, un vscode etc. mai ales astea pe electron manca la fel memorie. zici ca tu ai rami fara limita, asa te dai rotund

      00
    • „Mai tine minte cineva cand iti crapa Firefox ca pierdeai toata sesiunea de browsing”

      Asta se rezolva cu pluginuri de tipul „session manager” care Firefox le are de cand lumea.
      E adevarat ca nu era functionalitate inclusa in Firefox, dar cu un pic de minte se rezolva usor. Asta nu era un motiv sa schimbi browserul.

      00
  4. Brave kicks ass a e privacy oriented. Asta mi se pare cel mai mișto într-o perioadă în care toți vor să știe tot despre tine.

    Păcat că are doar sincronizare între variantele de desktop nu și spre mobil.

    00
  5. Eu nu stiu de ce s-au mai chinuit astia cu Firefox sau Chrome daca tot aveam Internet Explorer

    00
  6. chrome si android au aparut din acelasi motiv
    sa nu acapareze msft prea mult din pietele respective si sa impuna bing sau cum ii zice pe atunci

    00
  7. Buna gluma asta cu Firefox mananca mai multa memorie decat Chrome :))

    00
  8. și Opera intră la categoria „vreo 20 din astea”…. este de fapt tot Chrome sub capotă, dar are VPN și ad-blocker built-in plus alte câteva funcții standard ciudate (WhatsApp, etc).
    VPN de la Opera nu se bazează pe TOR și deci nu adresele lor nu sunt blocate în WebFirewall-urile tradiționale și are și suport IPv6 pentru VPN =)

    Browsere instalate la mine și folosite în mod curent:
    – Firefox x64 – preferat fiindcă merge cu NoScript
    – Chrome
    – Chrome Canary – astăzi este la v70.0.3516.1 și are actualizări aproape zilnic
    – Opera

    mai sunt browserele standard din Win10: IE11 și Edge dar nu le folosesc decât în caz de nevoie.

    00
    • brainfart: am apăsat butonul de „trimite” înainte să verific tot textul… scuzați exprimarea ciudată din a doua frază a primului paragraf (^_^)

      00
    • @Arhi pe vremuri Opera era o chestie separata, dar de cativa ani (5-6?) a trecut de la engine-ul propriu la Chromium trecand printr-o strutocamila.

      Ca si detaliu, Opera reinventat pe Chromium aduce multe chestii in plus (VPN, adblock by default) insa o parte din echipa lor originala a facut un fork cu numele Vivaldi, care vine cu niste chestii interesante (tab stacking, speed rendering cu monospace, global search in history/settings/bookmarks/tabs, analytics pentru history)

      00
    • stai, ce? opera exista cu mult dinainte de chrome

  9. Chome cu 32 taburi deschise imi mananca 1600 MB iar Firefox cu 6 taburi imi mananca 1400 MB, amandoua deschise in acelasi timp.

    00
    • ce ai fumat ma? chrome cu atatea taburi cred ca ia 100 de giga :)

      00
    • sau te-ai uitat la consumul unui singur proces? ca sunt zeci de procese de chrome

      00
    • depinde și de ce site-uri sunt deschise.
      poti sa ai de o parte site-uri din alea gen 1995, si de cealaltă parte site-uri complexe cu wallpapere, 15 fonturi si eventual deschide niste clipuri embeduite de pe youtube

      00
  10. Mai exista si alte browsere pentru paranoici care nu vor sa imparta informatia cu Google sau sa stie Google ce site-uri viziteaza. Am lucrat pentru o companie care CRM-ul lor intern (rula in browser) era blocat pentru Chrome.

    00
  11. Un lucru am si eu de spus: Maxthon.

    00
    • De pe blogul Maxthon:

      Maxthon implements a User Experience Improvement Program (UEIP), a standard industry practice to improve the user experience. Users are supposed to have full control when it comes to opting in or out of the UEIP. If a user opts out, the UEIP is not supposed to collect information. However, upon investigating the situation based on the Exatel report, we located a bug in our 2007 code library. We have immediately fixed this bug. We thank the Exatel team for helping us identify the problem.

      Auditul celor de la Exatel e din 2016, ca și articolul celor de la Maxthon. Deci ei aveau gângania de 9 ani, fără să știe. Pe de altă parte, finalul raportului Exatel:

      It is also worth emphasising that the Exatel’s SOC got in touch with the creators of the Maxthon browser, sending a detailed technical report, with a request for Maxthon to respond, either in the form of a notice sent to the users about the type of data transmitted from their browsers to the Maxthon servers in Beijing, or in the form of a Maxthon browser software patch which would enable the alarmed users to deactivate effectively the transmission of the UEIP files to their servers. This
      request was ignored.

      The latest version of the browser downloaded from the creators’ website (version 4.9.3.1000) was tested by the Exatel’s Security Operations Center team and still transmits the UEIP data, without respecting in any way the user’s choice regarding the participation in the UEIP programme. Until the delivery of this text for publication, nothing has changed.

      You be the judge of that.

      Și UC Browser (de asemenea făcut de chinezi) a fost găsit cu probleme similare, chiar dacă, e adevărat, s-a testat doar varianta lui de mobil.

      Dar ăstea sunt parfum. Browserul Citrio, acum câțiva ani, instala malware. Tot așa, clonă de Chrome, cu video downloader, download accelerator etc, interfață mișto, făcut de o firmă de spameri.

      Eu acum scriu de pe Torch. Tot o chinezărie cu brizbizuri, dar măcar autorii lui mi-au răspuns la un mail în care le semnalam un bug legat de download. Inițial într-o engleză proastă și crezându-mă bătut în cap, ulterior spunând că au reușit să-l reproducă și-l vor elimina. Și l-au eliminat. Îl folosesc pentru video downloader, dar nu fac banking cu el.

      Brave e făcut de un fost șef de la Opera, care vrea să ne scape de reclamele pe care ni le bagă pe gât proprietarii diverselor saituri, înlocuindu-le cu ale lui. Conform propriilor declarații.

      O opțiune interesantă e Yandex. Cred că una dintre puținele (singura?) clone de Chrome care nu folosește Google pentru sincronizare, cloud și tot restul, ci servere proprii.
      Pentru că are în spate un motor de căutare.

      Cent e mișto.

      În ultimă instanță, e o chestie de alegere. Cui să-ți lași datele: NSA-ului, chinezilor, rușilor, diverselor firme de antiviruși, care mai nou și ele fac browsere… :)

      00
    • să nu-mi fure nimeni meme-urile cu muie ponta!!!!

  12. Incearca si Brave. Are manager de tracking (adica poti bloca / debloca) si adblocker inclus si downloader de torrenti. Plus ca iti face automat redirect la https dar asta nu e neaparat o chestie buna daca serveru nu suporta.

    00
  13. putin offtopic:

    mi-ar placea un site unde sa vina unii sa zica: uite boss, vreau si eu un program care sa faca aia! mai mult, sa zica: uite boss, vreau browserul ala sa sa faca aia: platesc si eu 1$ si cand se aduna 100 de oameni care vor aia cineva sa faca feature-ul si sa ia banii.
    asa, la feature.

    sau gratis,

    mai ai nevoi? dar asa mai simple, un browser nu il faci seara acasa in timpul liber,

    hai cu abecedarul ala, alt ceva; un winamp re iphone nu vrei?

    00
    • mai așteaptă, nu toată lumea știe că chestiile cu adevărat utile necesită timp, bani și o echipă dedicată, gata să mănânce fructe și o masă caldă pe săptămână doar pentru a lucra în laboratoarele R&D ale unei firme mari (în cazul lor a fost xerox), de la care să preia apoi toate utilitățile pe care aia le-ar fi aruncat la gunoi și să le transforme în minunății, cum au făcut gates și jobs, e mai simplu să spui că developerii sunt tâmpiți

      00
  14. Doar Chrome folosesc și nu mă pot plînge.
    8giga de ram și totul e fresh.
    +ssd
    nice and fast.

    00
  15. Aici ar trebui sa intervin si sa zic ca Chromium nu e un motor, ci e versiunea opensource pe care se bazeaza google chrome, si nicidecum un „Engine”….. da’ nu zic.

    00
    • ci e versiunea opensource pe care se bazeaza google chrome

      Asta spun ei s-o crezi tu și alte sute de milione de inși.
      Când Microsoft, Apple, Intel, IBM și Oracle își dezvăluie fiecare codul/structura sursă pe care se bazează soft-urile/aparaturile lor, atunci o să-i cred și pe cei de la Google Alphabet.

      Până atunci, nu există scuză pentru fiecare țară să nu-și dezvolte propriile firme de software, hardware, microcipuri și, în special, intranet.

      Până atunci, băieții cu ochii albaștri-verzui din Virginia și Maryland știu la ce te uiți tu seara pe calculator sau pe telefon dacă vor să-ți facă nasoale.

      00
    • Znuff, nu mânca rahat turcesc, știi că am dreptate.

      00
  16. Opera master race.

    00
  17. Motorul e Blink (inițial a fost WebKit). Chromium e proiectul open source pentru tot browserul.

    00
  18. 150 taburi, 8 giga de ram https://imgur.com/J3LzO1z.png

    ram is cheap.

  19. Ca browser secundar folosesc Vivaldi. E un mix intre Opera si Chrome. E destul de stabil si are optiuni pentru aproape orice.

    https://vivaldi.com

    00
  20. Se pare ca nu ai incercat Brave. :)

    Printre altele:
    – fondatorul e creatorul JavaScript
    – business model-ul e bazat pe $BAT, a crypto currency

    00
  21. Folosesc Opera cu succes de ani buni de tot.Este simplu,eficient si de mare folos(adblock,vpn,etc).

    00
  22. Cum sa nu poti sa mergi pe „cel mai simplu”, cand o gramada de bloguri folosesc acelasi rahat de taboola sau outbrain pt reclame? Cand se publica pe steam rahaturi care au doar niste texturi schimbate din demo-uri ale „motoarelor de jocuri”… Cand vezi aceeasi cocalari cu acelasi model de pantaloni (dar alta culoare) sau ochelari de aviator sau, noua moda, cu tatuaje pe antebrat.
    Oamenii e prosti si deloc originali.
    Desigur, pt toate aceste exemple, exista si exceptii, dar sunt rare.

    00
  23. Cateva corectii:

    Chromium nu e engine-ul.. V8 e engine-ul; Chromium e un browser open-source; Google le-a creat pe amandoua ca sa aibe un cuvant de spus in dezvoltarea standardelor web si a putea prioritiza dezvoltarea standardelor ce-i sunt avantajoase; Spre exemplu, inainte de HTTP/2 a creat SPDY si toate site-urile Google foloseau avantajul asta cand erau lansate de pe Chromium sau Chrome; Un protocol ca SPDY nu ar fi putut fi impus intr-un browser ca Firefox si, mai important, nu putea fi modificat dupa nevoile propriilor site-uri;

    Chrome (care intradevar e bazat pe Chromium) nu a fost facut pentru ca Firefox manca multi RAM, ci pentru a avea access cat mai mare la datele utilizatorului chiar daca acesta evita sa foloseasca Google ca motor implicit de cautare; Ca deh, statistici de utilizare and other crap like that si Google traieste din asta; Plus ca au incercat piata cu ChromeOS, dar nu cred ca s-au gandit la asta din prima;

    Cat despre fork-urile Chromium.. ideea e simpla.. Se poate usor deci lumea o face.. Cam ca distributiile Linux de cand cu LinuxFromScratch si documentatia Arch;

    00
  24. apropo, vali, ca tot am uitat sa te intreb… ce tema folosesti la Cent?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)