Vorbeam cu cineva zilele trecute, fotograf încă nu destul de cunoscut pe cât ar vrea, despre cum făcuse o excursie în Asia și se aștepta la mai multe like-uri de la pozele pe care le publicase pe platformele sociale.
Bănuiala lui e că e vorba de invidie, că în timp ce lumea e la birou el o arde prin lume. Eu cred că e vorba de saturație. M-am uitat pe pozele lui, sunt aceleași poze pe care le face absolut toată lumea care merge acolo. Laguna aia, plaja aia, statuia aia. Acolo te duce traseul, acolo e cea mai bună ipostază, acolo pozezi.
I-am dat exemplul Nagavio Beach. Sute de poze din același loc. Dacă ești de doi ani pe net, sigur ai văzut poza aia. Nu îi mai dai like și anul ăsta decât dacă e pusă de cineva apropiat.
Cam așa e și cu Asia. S-au făcut toate pozele care ar fi putut fi făcute acolo. Generația care e acum online le-a văzut deja. Să le mai faci o dată și să te miri ca nu bubuie înseamnă naivitate.
Adevarat.
ati vazut pozele mele aproape nud de pe Insta?
link pls
numar de telefon pls :))
Pret pls
Bobs and vegana?
Cu cat faci o clanta?
Dan, om simplu de la tara…
Asl pls
unde? sa dau report. am mai inchis un cont de 300k urmaritori cu reporturile mele
nu vad nici un link …
$30 pe venmo sau cashaspp si ne dai link-ul de dropbox cu ala 500 de poze full nud ?
Ca peste tot, trebuie găsită o nișă. Gaura din asfalt de la intersecția Primăverii cu Garofiței nu cred că o are nimeni în portofoliu.
Dacă mergi în locuri populare, da, aşa e. Dar dacă mergi în Abkhazia, Dagestan sau Issik Kul, o să ai likeuri.
se face si asta https://www.youtube.com/watch?v=vCIG3LmnPAs
Si daca te mai si intorci, atunci inseamna ca ai avut bafta
De aruncat un ochi > https://www.instagram.com/insta_repeat/
tu nu-ntelegi ca ne-am saturat?
N-am Instagram, am urmărit postarile unei singure tipe și atât.
Se pare că există viață și fără Instagram.
Ca tot e valul acum: nici Game of Trones nu urmăresc…
Ai uitat sa zici ca esti vegan.
Mersi, Cristi, mi-era teama ca sunt singurul. M-am mai linistit…
Din punctul meu de vedere, daca nu folosesti social media ca un canal de promovare a brandului, a afacerii, a articolelor, ar trebui sa te doara in penis de cine se uita si da like-uri sau nu. Bine, fotograf fiind, in cazul lui cred ca pe el il intereseaza.
Asa cum ai zis si tu, cat timp mai sunt mii de oameni care fac acelasi lucru, cat timp nu te diferentiezi, daca poza ta nu transmite o emotie, nu spune o poveste (vezi Humans of New York), nu intereseaza pe nimeni laguna ta. Serios! Nu ma intereseaza prea mult cum iti traiesti tu viata, nu e vorba de invidie dar pur si simplu nu am nici o treaba in ecuatia asta. Poate ca lumea mai intra pe facebook sa vada ce mai e nou, ce mai e interesant dar nu sa te verifice ce ai mai pozat. De asta nici eu nu prea pun poze in ultimul timp cu locurile vizitate pentru ca nu transmit nimic. A, ca pui articole misto, ca eu cred ca e ceva de invatat, ca rezonez cu ideea, ca explici cum poti evita un infarct miocardic, atunci dau share, pentru ca asta ajuta, dar pozele cu rapita, nu ajuta pe nimeni cu nimic. Mergi in Sri Lanka acum dupa bubuieli si pune poze cu oamenii care isi plang mortii, mergi la Daruieste viata si roaga-i sa faci un proiect sa faci cateva poze si scrie la fiecare povestea. Mergi la Casa Hospice si intreaba-i daca ar fi de acord sa faci un mic proiect sa le iei interviu la cateva persoane sa le zici povestea fiecaruia. Mergi si ia persoanele strazii si fa-le o poza, da-le ceva de mancare, transmite-le mesajul si ce castigi din asta da-le lor. Atunci lumea va incepe sa iti dea like.
Plus că este mult, foarte mult conținut. Multe reclame, postările nu mai au reachul de acum câțiva ani. Plus da, saturația. Cât de frumoasă este o poză, dacă ai văzut-o deja de x ori… ce să mai impresioneze? Însă asta văd di ce în ce mai mult în ultimul timp: mulți nu se mai duc într-un anumit loc pentru a se bucura de vacanță, ci pentru a face poze și pentru likeuri. Pentru a ”reuși” în lumea instagramului. Am văzut oameni care NUMAi asta făceau, numai poze, unghiuri etc. Nu făceau nimic altceva în vacanță. Și atunci când recunoașterea nu apare, apare dezamăgirea. Însă pozele care acum ”rup Instagramul” sunt din cele făcute de cei care făceau pozele pe care acum le face toată lumea acum câțiva ani. Acum au echipe întregi și călătoresc cu echipamente multe, garderobe, asistenți etc. Și fac pozele acelea fabuloase, care numai ele ajung să obțină foarte multe aprecieri. Pentru a face acum ceva pe Instagram, sau FB, a crește, trebuie să faci ceva deosebit, ori o nișă, cum spunea cineva mai sus, ori să cauți ceva unic într-adevăr. Niște poze frumoase ca ale tuturor celorlalți sunt deja banale.
Deci in loc sa se bucure de excursie, el este dezamagit ca nu are like-uri la poze. Asta imi reintareste ideea ca retelele sociale fac mai mult rau decat bine.
Altfel oamenii nu mai dau like la poze si pentru faptul ca in ultima vreme s-a cam umplut lumea de fotografi. Tehnologia a evoluat, camerele bune sunt din ce in ce mai accesibile, excursiile sunt accesibile pentru tot mai multi, toti fac poze, toti le pun pe retele sociale. Cate poze poti sa vezi/apreciezi intr-o zi?
Tipul e fotograf, el nu e in vacanta e la lucru cauta peisaje si subiecte de poze pe care sa le poata vinde. O situatie cam ca a ginecologului as zice
Da, Ted, am inteles. Insa daca este asa, sa mearga in zone mai putin ”batatorite”. Sunt atatea fotografii de vanzare pe toate siteurile de profil cu absolut orice este destinatie de masa! Plus ca intr-o vacanta nu faci poze fenomenale. Stiu ca fotografii care vand poze catre National Planet, sau alte publicatii, petrec luni de zile intr-un loc pentru a studia lumina, a face acele fotografii fabuloase. Nu se duc intr-o vacanta si trec pe acolo, fac multa munca in spate. Este vorba de multa dedicatie. Acum nivelul s-a ridicat mult, se cere mult, cei care fac poze in diferite locuri intr-o vacanta/circuit nu sunt fotografi profesionisti, ci amatori care poate au mai multa tehnica. Daca te uiti la cei mai buni, petrec si ani intr-un loc pana ce au poze premiate. Asta este liga mare in fotografie. Dupa, urmeaza cei care au echipe intregi. Dupa, toti ceilalti care au talent la fotografie, dar nu aduc nimic nou, fac aceleasi poze ca toti ceilalti. Banuiesc ca domnul este pasionat de fotografie, ca ar vrea sa faca din asta un business, dar nu l-as numi fotograf de peisaj profesionist.
Eu nu suport instagramul, mai ales pe desktop, unde vad o poza patratoasa mica in centrul ecranului. Pe un monitor 2K sau FullHD se vede de rahat rezoluta aia mica.
Că mă doare la 3 metri-n față de instagram se pune?
Dacă vreau să văd ceva, folosesc un motor de căutare. Aceeași Mărie cu altă pălărie și nici nu trebuie să-mi fac cont.
N-as zice. Am fost in Toscana acum 2 ani, am facut poze in aceleasi locuri ca toti fotografii care merg sa fotografieze Toscana.
Am multe like-uri la poze.
(da, pot fi atins …)
Ce înseamnă multe likeuri? Fiecare are propria definișie. Multe pot fi câteva sute, sau câteva mii, sau peste câteva zeci de mii. Cred că dl din poveste a făcut câteva sute, dar se așptepta la mii, zeci de mii. Nu știu, doar întreb, ce înseamnă multe likeuri la poze? O medie de…
@ mirela
4 like-uri la o poza, ca Nae Nicolae
atins.
cu fierul încins.
Nu ca sunt anti impotriva, insa inca nu inteleg ideea cu postat pe retele sociale poze cu ce fac. Asa, am facut un gard, o prajitura, am jucat fotbal cu Mitica sau am fost la un restaurant, care e sensul sa fac public acest lucru? In romana, cu subiect si predicat. O data la o mie de ani gasesti ceva interesant sau amuzant de facut public, nu contest, insa zi lumina „eu fac”?
eu mi-am pierdut o mare parte din increderea in oameni cand s-a facut trecerea de la facebok la instagram. pe facebook mai postai un text, o idee, un video cu ceva interesat…pe instagram doar tate, cur si mancare. efectiv planeta a luat decizia ca nu mai are rost sa ganduri+text si e mai usor sa poza direct, ca e greu cu cuvintele
Eu mi-am pierdut increderea cand s-a trecut de la carti la bloguri si apoi la FB, Twitter, Instagram. Macar pe bloguri mai vedeai o idee, un articol, o discutie in comentarii la care sa revii peste ani. Tu iti mai amintesti ce ai citit ieri pe facebuci?
Vali, daca fotografu tau pleca in Asia si mai exact in zona fostei „mari Aral”, eu i-as fi apreciat fotografiile. Ar fi avut ce fotografia.
Sa nu mai vorbesc de muntii Altai, Kolyma, Magadan, valea Fergana, pe cursul fluviului Amur, in orase ca Tomsk, Novosibirsk, Ulanbaatar, Osh, Samarkand, Fergana, Urumqi, Ashgabat etc…
Asia e atat de mare si atat de diversa si frumoasa, incat tooot gusteru merge in Tailanda, Japonia, China (marele zid obligatoriu) si alte cateva destinatii obosite si devenite cliseu de ani de zile.
pe mine ma amuza pitiplancele astea cu „queen deea, my only account” in conditiile in care ele sunt niste vaci incaltate care au avut noroc de tate mai mari de la mama natura. daca le stergi aplicatia de instagram, raman nimeni. insta models de la tara
am câteva locuri extrem de faine, sublime chiar … de ce naiba le-aș face publice pe așa zisele rețele sociale? ca data viitoare să fiu înconjurat de hoardele de retardați social iar locurile respective să fie violate de sub-specimenele alea?
hell no
Hoardele nu se mișcă dacă transportul e mai mult de 5€ până la locație.
Fotografia e un business ca oricare altul. Daca ai o fotografie pe care tu o consideri extraordinara, o sa fii surprins ca e doar o simpla poza banala, doar entuziasmul tau e nou. Este exact cu ai deschide o cafenea si a doua zi sa te intrebi de ce nu ai clienti precum Starbucks.
Poți să fii extrem de talentat, nu vei obține atâtea like-uri ca brooklyn beckham. Iar zonele alea populare pot arăta diferit în poze dacă o arzi în stilul martin parr (vezi forografia cu turnul din pisa) dar deși ăsta din urmă se studiază pe la cursurile foto tot nu are like-urile primului
Dacă avea un model arătos în fața peisajelor exotice altfel stătea cu like-urile.