Sporturile.
Toate meciurile alea anulate, toate competițiile, tot mersul ăla în cerc cu mașina , toate probele olimpice, toate toate se vor resimți pe termen lung.
Oamenii realizează că pot trăi și fără să se uite la 22 de lacheți alergând mingea pe teren. E mișto, dar parcă nu e. Stai un pic, că weekendul ăsta e marele premiu al nimic. Ai văzut ce coș a dat nimeni? Ce tare.
Cred că, pe termen lung, toate sporturile vor avea o problemă cu fanii.
De acord cu tine cu retarzii care alearga dupa o minge aiurea, dupa ce au fost scosi din noroaie de la Ciorogarla. Poate asa devenim mai eficienti si relaxati ca rasa, ca prea ne dusese pe culmile dobitocismului fanatic toata treaba asta cu sporturile.
In schimb practicarea lor ar trebui sa devina o obisnuinta pentru cat mai multi dintre noi.
f you
Cum promovezi practicarea sporturilor alea dacă nu-i vezi pe “retarzii” aia jucând sportul ,sa-ti arate ca poate fi extraordinar?
Un exemplu separat ar fi filmele cu “chicki chan” și “brus li” cum au contribuit la creșterea practicantilor in sălile de arte marțiale.
Ne bazam pe Ministerul Educației și Sporturilor și imensa lor programa școlară?
Parintele sa-și convingă plodul sa joace un sport iar copilul sa fie mai plictisit ca la șah pentru ca nu are un model?
Oameni si oameni, unii prefera una mica cu nevasta dimineata, altii pornhub hd.
Exact! Ca daca nu practicam nici un sport ajungem gen IT-sti la 30 de ani obezi, cu chelie barba nerasa de 7 zile, divortati si onanisti (vorba unui clasic in viata CTP) Deci sunt impotriva „relaxarii ca rasa” Rasa umana oricum involueaza daca nu mai si miscam o sa ne atrofiem si ajungem ca meduzele Lolll
Nick, LOL cică nu e interjecție, e acronim gen.
@Nick
Să știi că toți suporterii de fotbal pe care i-am văzut sunt slim fit, sub 100kg și aia toți mușchi.
În mod ironic la sală și la practicarea sporturilor IT-iștii sunt mai practicanți fiindcă își permit și având o muncă ce dpdv fizic e aproape zero.
Nu zic că e ceva exclusiv, sunt oameni din toate domeniile, zic doar că e mai mult un mit. Mulți IT-iști sunt 60kg cu haine cu tot.
În general cei cu muncă de birou, care sunt plătiți bine și au și timp liber sunt mai mult practicanți de sporturi decât urmăritori, pe ideea că își permit, au când și au și rezerve nefolosite de energie.
Si o stiu! Cand toate portarulile de stiri doar despre covid vorbeau, singuri care strigau „don’t forget about me” erau cantaretii si sportivii.
Portal îi zice.
@motanes – noi suntem „singuri” care îi zicem așa.
Pei si noi pe cine mai pariem…?
Da chiar bă!!! Nu se gândește nimeni la industria pariurilor??? Ce farmec mai e dacă titel profesie parior nu joacă cu bunăstarea copilului pe dinamo – steaua
Cand te gandesti la Romania – Argentina din 1994 parca e altceva.
Sau Romania – Croatia 0-1? Meci pentru care Hagi si echipa s-au facut galbenus in cap?Aveam 12 ani atunci, si ala a fost momentul cand am vazut cat de penibili sunt romanii ” vopsitul in cap ca am trecut de grupe”!
Parca la un meci cu Tunisia au aparut vopsiti in cap.
Pai chiar a fost moment de sarbatoare. De atunci nici macar nu ne am mai calificat la vreun CM, dar sa mai si trecem de grupe?!
@Florian, la meciul cu Tunisia eram deja trecuti de grupe… nu mai conta rezultatul.
@vasi
Acu doua saptamani l-am cautat pe youtube sa il revad
Nu prea cred. O data ce vor reveni va fi acelasi hipe. Ca-i o pasiune. Asa poti sa spui despre toate ca nu ne-au lipsit in mod special, dar uite ca acum toti dau buluc in aceleasi locuri. Hai toti la mare, hai toti la gratar, in curand hai toti la mall si casino, etc.
Eu am revazut cu placere vreo 3 meciuri de tenis la tv in pandemie si am bagat si vreo 2 meciuri live dupa eliberare. Am prieteni care ard sa faca un meci de fotbal.
In materie de sporturi nu cred că a realizat nimeni nimic. Daca ar fi organizat cineva un meci de ceva, orice, pe modul suveran, fara sa le pese de starea de urgență, sigur s-ar fi strâns mii de spectatori.
Ai impresia asta doar pentru că nu urmărești sport și nu ți-a păsat de faptul că s-a oprit tot.
Complet in dezacord.
Da, putem si fara. Totusi, cand vor reveni, vom uita perioada asta de pauza pe nerasuflate.
pai o revenit de vreo luna, incepand cu germania. de fapt inainte aveam pe aia din belarus, care isi baga p in covid
Sigur, fanii liverpool am uitat de tot de salah, mane si alti bigatanibcare dau in minge.
Nici nu așteptam meciurile, sunt sigur ca nu o sa stau lipit de tv
Am uitat ca mai sunt 9 zile :))
@Animaloo
Nu numai fani lui poool, fani fotbalului/sportului in general
io vorbeam de astia pe care ii stiu
plm, anu asta a supt penis. Aveam „bilet” la un meci, bilet care m-a bagat intr-un proces de inselatorie (partea vatamata cu inca vreo suta si de oameni). Voiam sa fac o baieteala la sarbatorirea titlului.
ambele vizite la liverpool is acum in stocolm beau bere de 0%
da, n-o uitat in 4-5 ani de razboi mondial si uita acum in 3 luni…
Clar, evident ca oamenii vor uita complet de iesirea la socializare cu ocazia unui sport, ci toti se vor retrage in casa cu un flatwhite de la o cafenea de specialitate :))
Din contra, lumea si a cam dat seama cat de mult insemna sportul / entertainmentul pt ei. Au ajuns americanii sa se uite la fotbal din germania.
Eu ma mai uit la nba si chiar mi s-a cam facut dor, abia astept sa reinceapa.
Cred ca o sa fie nebunie cu audientele cand se reiau competitiile si cand se da liber pe arene.
Asta vorbind asa, de oameni normali. Marea masa de fanatici o sa consume probabil sport 15 ore pe zi la reluare.
Cred ca singura schimbare va fi cu lucratul de acasa. In rest se va uita totul repede, inclusiv igiena.
Sportul e un spectacol adevărat când e de calitate. Tenis, ciclism, atletism, baschet, hochei, curse de cai.
Vali are iarăși o criză de hate.
Pai si rapanosii aia de ”ultrasi” ce motive mai gasesc sa-si manifeste retardul?
Fără cobeli legate de sporturi, vă rog, că de pe urma lor se pot câștiga bani de-un avans, o rată sau un concediu, fără să mai intri în salariu.
Sport bets matters!
Mental health problems from gambling matters you absolute cretin.
Curling nu va suferi, din contră.
Ăsta e un sport practicat și la bugetari și la privați cu aceeași dăruire
Se vor schimba lucurile dar competitiile (sportive) vor continua sa fie urmarite la greu. Eu ma uit la F1, aia de se invart in cerc. Si o sa ma uit si cand tribunele vor fi goale. Audienta e globala, 99.9% din fani sunt la distanta de eveniment. Da, atmosfera o sa suck masiv dar se poate edita in timp real, se pot adauga difuzoare, etc… E artificial dar o rezolvi
Asta e un detaliu, te uiti la sport pentru ca e live, e lupta si e o demonstratie de abilitate. Astea nu dispar.
La fel cu muzica… da, nu mai sunt concerte dar un cantec bun aduna lejer mili–- de vizualizari.
Se vor pierde bani, dar sportul va ramane in prime time.
Mult mai interesant era daca ne vorbeai in contextul pozei de ilustrare… sau a fost un clickbait? In conditiile in care folosesc masina maxim o data pe saptamana… mai are sens sa-mi cumpar una?
„Pâine și circ pentru pulime”. Întotdeauna a funcționat chestia asta. Îi dăm prostului circ ieftin ca să uite de problemele reale ale vieții.
Sportul contează doar dacă-l practici, nu dacă urli ca un cretin în fața televizorului sau în tribună.
De 10 mii ani încoace același căcat, doar revopsit și reambalat să fie pe gustul pulimii.
de 10 mii de ani ne tin astia captivi in fata tv-ului
schimba sport cu filme/jocuri/carti/table in cismigiu etc. tu chiar crezi aberatia aia cu „conteaza doar daca il practici”? e un mod placut de petrecere a timpului liber. faptul ca si practici un sport e un bonus sau e punctul de plecare. dar sa spui ca e de kkt sa te uiti la unii care joaca un meci de orice e prostie curata.
bai astia cu pasiuni, nu e bine mah, doar daca practici, altfel esti degeaba!
@Marian, așa e când ești prost: semnalizezi.
@john temple noroc cu tine ca esti destept.
Sper ca nu ai consumat niciodata vreo forma de divertisment. Altfel esti doar un lache ipocrit care vrea sa faca pe interesantul.
John Temple, da, bă, ai dreptate, omul nu poate uita de problemele vieții, nu are voie să se distreze la un meci de fotbal. Bășini elitiste, trebuie să stăm cu curul într-un vârf de munte și să ne gândim la sensul vieții până înnebunim.
@Ender: faptul că stai cu ochii-n TV sau în tribună nu-l poți pune pe același calapod cu cititul unei cărți, jucatul de șah/table/șamd, practicarea unui sport. Dacă pasiunea ta e să-ți trăiești viața prin alții, atunci…lasă.
@Nm.bradu: ce-am scris eu, ce-ai înțeles tu…mda…
@Marian: dacă ai probleme-n viață și tu vrei să uiți de ele belind ochii-n TV sau din tribună, e clară treaba.
nu sunt mare fan al vreunui sport, însă rămân uitat în fața unui televizor dacă prind un spectacol de calitate (zilele trecute a fost pe eurosport hingis-graff, ultimul slam luat de nemțoaică. nu m-am putut dezlipi de televizor). în același timp, sunt, foarte probabil, miliarde de oameni care de abia așteaptă următorul meci, următoarea dispută în sportul preferat. ce va dispărea însă va fi aglomerația. evenimentele cu zeci de mii de spectatori (și nu doar în sport, ci și în concertistică) vor fi imposibile încă mulți ani după ce va apărea vaccinul. nordul italiei s-a suprainfectat în urma unui meci. la fel, spania și anglia.
pe cale de consecință: transmisiunile tv vor deveni mai scumpe, astfel încât puține sporturi vor putea fi vizionate gratis, la pachet cu alte programe doar, vor deveni și mai spectaculoase și, pentru clienții foarte bogați, pe lângă sistemul de cabine individuale de pe stadioane și arene, se va dezvolta foarte puternic industria hologramelor și industria 3d, pentru ca spectatorul să devină integrat în transmisia tv.
in weekend tocmai au fost 25.000 de oameni la zvezda cu partizan, in serbia…
de anul asta o sa se reia in vest alea cu cateva zeci de mii, daca se continua tendinta de acum
in germania mai sunt doar vreo 6000 de infectati activi, in elvetia 300…in ritmul asta intr-o luna nu mai e aproape nici unul.
iar cand se va dovedi batut in cuie ca asimptomaticii nu sunt contagiosi (cum s-a vazut ca ar zice de acum , dar inca nu considera ca sunt concludente datele) va fi prea mare presiune sa nu fie la liber. asa ca vor fi zeci de mii, mai ales pe stadioane unde si daca lasa sa intre jumatate se aduna zeci de mii.
Si eu zic ca trebuie trecut de la vazut la practicat. Nu conteaza ca ai 20-30-40-50 de ani. Decat sa stai 2-3 ore infipt in canapea la un meci sau mare premiu mai bine alergi sau cu daca e vreme buna sau si daca nu e, joci fotbal/bashet/handbal ca sunt destule terenuri si forumuri unde iti poti gasi usor oameni cu care sa joci in baze sportive sau scoli. Si daca nu esti fan sport iti poti gasi alte activitati. Poti sa-ti inchiriezi un lot de gradina pe bani putini sau mica(unii sunt incantati ca nu le cresc buruieni) unde cu minime investitii iti dai singur de lucru. Mersul pe jos un 2 ore seara pe la 19 cand nu e circulat in care asculti o carte sau un podcast, faci asta de 2-3/saptamana si te ajuta enorm. Nici macar nu am pomenit de sali.
Dar daca am jucat un fotbal in ziua aia, am voie sa ma uit la o cursa de F1? Nu de alta, dar n-am bani de un Ferrari, ca sa si practic…
@vali, vezi că ai mai scris recent un post plin de dezamăgire că „nu s-a schimbat nimic”. Cred că nici acum nu ai nimerit-o. Eu mă mai uit din an în paşti la nişte snooker, dar e o armată uriaşă care bâțâie din lăbuțe aşteptând să-şi revină sportul.
Eu zic ca acesti „sportivi” vor reveni in forta si vor cistiga in continuare sume cu care poti satura cu mincare o tara africana.
Mai dă-i-n pwla mea de putori împuțite care stau doar cu mâna-ntinsă. Sunt sătul până peste cap de Africa. Așa o pomeniți, de parcă acolo s-a inventat gaura la macaroană și s-a pus coada la prună.
12 africani m-au votat. Aștept feminiștii, blm-iștii șamd. Toți „simps” fără creier.
in afara de aia din buza desertului, au mancare pe saturate africanii. uita-te la saracii din congo, sa vezi daca pare vreunul infometat.
Paine si circ, oamenii asta vor. Stim de pe vremea lui Sofocle
Eu mizez pe turism si auto.
Dupa 15 iunie vor fi masuri ce or sa fie masuri foarte interesante…Orban ieri: se deschid pacanelele
Cea mai naspa stire
ce noroc pe Marica, are mai mult timp liber.
Ai uitat de Borcea son?
Nu se va schimba nimic. Noi nu mai avem sport, nu mai avem echipe, dar la alții e diferit. Sunt industrii de miliarde. Probabil că Messi nu va mai fi plătit cu 100 de milioane ci doar cu 50.
Nici turismul nu va suferi, poate doar va intra într-un normal, în sensul că nu vor mai merge 100.000 azi la Luvru, vor fi 50.000. Se vor reduce deplasările de serviciu.
Restaurante-cafenele-baruri erau oricum afaceri volatile, probabil vor muri mai multe și mai des și nu se vor înființa la fel de multe, până se va atinge un nou punct de echilibru.
Industria auto era oricum în găleată pentru că mașinile au ajuns mult prea scumpe pentru ce-și poate permite lumea. Un 500 electric 40.000€ e ceva incredibil. Honda a lansat și ea o chițimie de două locuri electrică tot cu 40.000€. Dacă nu sunt scoase, vorba bancului, să le facă de râs, cineva și-a pierdut mințile.
Fotbalul e mai mult decat sport, e o religie. Niciun razboi sau boala nu-l va opri.
Acu fara misto. Sportul, privitul sau practicatul este mod placut de a-ti petrece timpul liber. Nu vad de ce cineva ar renunta vreodata la ceva placut viata sa. Sa zicem ca Gigel e liber dupa-masa, crezi ca se va pune pe canapea si isi va des fmace o bere si va deschide o carte? Nup.
Nu, sportul nu va muri.
Hah cre ca… Dorinte umede de oameni care nu au practicat nici un sport. Plus nu tu ziceai ca nimic nu s-a schimbat?
Nope.
În afară de război, sporturile (mai ales cele de echipă) sunt cam singura noastră conexiune cu mentalitatea tribală. Însemne grafice, cântece de luptă, rivali „de moarte”, eroi și confruntări anterioare ce au intrat în legendă.
Așa suntem construiți.
„sporturile (mai ales cele de echipă)”-astea au înlocuit războiul.Așadar, preferi una scurtă cu rușii/arabii/care se mai nimerește în bătaia ochiului, scuze, a puștii?
In toamna cumpar bilete la euro 2020 la toate meciurile care urmau sa se joace la bucuresti, dupa care rezerv cazare pe datele respective pe booking.com (la preturi normale)… in februarie imi scrie athenee luxury apartments ca trebuie sa imi anuleze rezervarea pe motiv de double-booking (si-au dat seama dupa jumatate de an?!?!)… ei defapt stiau ca pe acea data pot sa perceapa un tarif de 3-5 ori mai mare si s-au gandit sa scape de fraierul care a platit doar 200 lei… depus reclamatii la booking, cica nu au ce sa faca
Daca e sa aleg un lucru pozitiv din toata perioada asta, ar fi faptul ca jegosii astia stau cu camerele neocupate din martie, sper sa faca foamea
E cam urat să îl faci pe Hagi lachet…
Deci noi vrem o altfel de de Romania da să o facă altii….ironic tot spus de tine.
Daca nu înțelegi esența unui lucru nu înseamnă ca e de căcat înseamnă că nu pentru tine.
Esenta ‘lucrului’ numit fotbal e exact asta: 22 de lacheti alearga ca disperatii dupa o minge, cu scopul suprem de a o introduce intre niste bare de metal de care este prinsa o plasa sa-l ajute pe ala care sta intre barele alea de metal sa nu mearga ulterior dupa ea ca prostu (desi ironic, e personajul care alearga cel mai putin dintre toti implicati).
Cu putina perseverenta cred ca se pot antrena si 22 de cimpanzei care sa faca acelasi lucru.
@anton ești românul secolului 21.
Sporturile nu vor suferi prea mult insa sper ca o mai mare lovitura sa o primeasca casele de pariuri
Nivelul de calitate al fotbalului romanesc este 0.5. Nu regret deloc acele simulari de activitate sportiva. Nu il vad deloc ca pe un domeniu care trebuie ajutat financiar de stat. Mi se pare culmea tupeului sa ceri bani pentru a plati salariile obscene ale unor nulitati din Liga 1. In ligile inferioare sunt si copii care au venituri mici dar in liga 1 sa platim putori ca Florinel Coman sau Alibec ca sa ce? Sa si plateasca ratele la masinile pe care nu si pe permit? Cand ai salariu de 10 k eur pr luna si nu ai cateva mii puse deoparte sa treci peste perioada asta..give me a break. Le arde buza de bani mafiotilor de Burleanu si Iorgulescu..
Un procent mic de oameni o sa renunte la uitat la sporturi, cei care nu erau pasionați si se uitau mai degraba ca sa aiba ce vorbi la cafea: Ai vazut golul lu’ Cristi aseara? Da, cum sa nu.
In rest o sa fie ca inainte.
Impact mai mare o sa aiba jucatul fara spectatori. Surprinzator pentru mine, dar multe sporturi sunt cam plictisitoare fara atmosfera tribunelor.
Din când în când, Vali se plictisește și caută un subiect simplu dar controversat pe care trollează finuț pentru a agita spiritele. GG
Mie mi s-a parut ca a evoluat mult fotbalul in carantina asta. Practic au eliminat spectacolul ala penibil de pe iarba si au ramas doar cu ce era important: cine i-o mai trage cui, ce parere au marii intelepti ai sportului despre viata, cum la injurat Nea Vasile pe Nea Strul, etc.
Sorry, Vali, dar aici ești superficial și faci, o proiecție de tip ”dacă pe mine nu mă interesează, sigur e o prostie”. Sau ai reperele greșite. Sau trollezi. Dar nu așa finuț cum spune un coleg de subsol de comentarii.
Sportul e mișto și cei mai mulți fani așteaptă reluarea competițiilor. De fapt, cred că s-ar putea ca numerele să crească, fiindcă oamenilor le este dor să vadă lucrurile ăstea producându-se în timp real. Câteva exemple din registrul personal:
1. Urmăresc Cupa Mondială de MTB din 1996, de când trebuia să mă duc pe la prieteni care aveau cablu ca să mă uit și împrumutam VHS-uri cu curse. De câțiva ani, poți vedea totul civilizat și gratuit pe Red Bull TV, cu comentariu de specialitate care te ține în priză. Cursele au fost în mare parte anulate sau repoziționate, dar lumea consumă conținut despre scenă ca niciodată. Duduie forumurile, articolele throwback și ce vrei tu. Red Bull TV proiectează în fiecare weekend câte o cursă clasică, audiențe blană.
2. Am de câțiva ani League Pass, adică abonament la NBA TV, că am zis că 100 USD pe an pentru un sport pe care-l devorez zilnic e un flecușteț. Și e. Situația e aceeași ca mai sus. NBA TV dă regulat meciuri clasice (sunt și pe YouTube gratis, cu plăcere) și toată lumea așteaptă cu nerăbdare reluarea meciurilor, se speculează formatul în care se va relua sezonul, fanii trimit propuneri etc. Vibrația și susținerea sunt foarte ușor de simțit. NBA-ul, ca una dintre cele mai deștepte și progresive ligi din orice sport, a găsit soluție pentru o concluzie a sezonului actual și sigur va pune pe tapet ceva și pentru experiența fanilor, care și așa era excelentă, chiar dacă nu ești la fața locului. (Ca abonat NBA TV, poți să vezi nu doar statistici de meci și derulare fază cu fază, în detaliu, ci și să-ți alegi comentariul home/away sau ai chiat opțiunea de headset cu VR și-ți alegi un punct din sală și poți urmări meciul live ca și când ai fi acolo.)
Mai punctez doar cu o singură chestie: nu mă mai uit de ani buni de fotbal, în mare fiindcă fotbalul românesc e o vomă tristă și sufocă alte sporturi, dar oricând mă uit la un meci de Champions League, unde ”22 de proști aleargă după o minge” (come on, you can do better than that!) și auzi freamătul unui stadion.
Sportul e mișto și, nu, pandemia asta nu-l va șterge cu radiera!
Cheers,
Mx
tu crezi că mă refer la toată lumea, pornind de la mine. sau trollez. pornești de la niște premise greșite și ajungi, desigur, la concluzii greșite.
nu mă refer în articol al publicul hardcore, ci la cel care se uita ca să mai treacă timpul. ălora care nu le păsa cine joacă, atâta timp cât juca.
Sportul o sa fie misto cand mafia pariurilor va fi eradicata, adica pe la calendele grecesti…
Commooon, nu toti punem botu’ la manarelile jnapanilor, tu poate esti naiv dar mai suntem unii ce stim cum se trucheaza sa iasa cota X la baschet in NBA sau oriunde…
La hochei NHL cota X e mai mica dar probabilitatea sa iasa meciul egal e mai mare…
Champions League, Premier League, La Liga , Bundesliga, Serie A etc, TOATE sunt „infectate” pana in maduva oaselor de trucarea meciurilor non-stop, de vreo 10 -15 ani si multi si-au pierdut pasiunea de odinioara…
Au mai fost prinsi cativa pestisori mici, pe la turci sau pe la polonezi dar s-a pus batista pe tambal…
A fost un ziarist ,Declan Hill , ce a incercat sa dezvaluie „puroiul” („How to fix a soccer game”), dar i s-a inchis degraba gura…
@George: Mi-a plăcut asta cu ”[…]dar mai suntem unii ce stim cum se trucheaza[…]”. Îmi pare bine că ești dintre cei aleși, care știu ”mai mult”. Ce poți să-mi spui despre 5G, Bilgheiț și Oculta Mondială™? Ms, pwp
@Vali: Pentru asta ar trebui să ai o evaluare relevantă a publicului respectiv: Cât era? Cine era? Ce face acum? De ce nu s-ar mai uita din nou, odată ce sporturile ar reveni? Cred că marketerii de sport știu asta mai bine decât noi doi, dar cum marketing-ul de sport e cam pilaf la noi, nu mă aștept să vină vreunul pe aici și să ne elucideze.
Eu nu cred că ai dreptate nici cu publicul non-core, fiindcă și sporturile sunt o formă de entertainment și oamenii consumă ce este disponibil. Iar dacă, global vorbind, numărul de oameni care se uită va scădea, vor fi sports-marketeri deștepți care vor ști cum să-i atragă înapoi înspre asta, că până la urmă sunt reclame de rulat, bani de făcut.
Acum fix 4 ani eram în Denver la un meci de baseball; Colorado Rockies cu Pittsburgh Pirates, cred. Baseball-ul este supranumit și ”the great american pastime”, fiindcă e de peste un secol un mod de a-ți petrece timpul liber într-un context relaxant, iar contextul ăla e de așa natură că nu trebuie să fii expert în sport, ca să te poți simți bine la un meci. Lumea vine să bea, să mănânce, să flecărească și să se uite la un meci, totul foarte relax. Sunt restaurante, baruri, concursuri, locuri unde se vinde merchandise etc. Ba există chiar și tradiția ca la mijlocului celui de-al șaptelea inning (repriză) lumea să se scoale de pe scaune și să facă niște stretching, că au tot stat acolo și meciurile sunt destul de lungi. N-am fost la meci de NFL sau NBA ori la NASCAR, dar sunt sigur că sunt asemănări. Ce vreau să spun e că acolo unde sports marketing-ul funcționează și e eficient, niște oameni se vor gândi cum să atragă public de toate felurile și probabil vor și reuși.
În 2011 mă chinuiam să trag poze la Campionatele Mondiale de Downhill de la Champery, din Elveția, pe o vreme câinească și pe unul dintre cele mai abrupte trasee din istorie. Era plin de lume, ca. 15.000 de oameni într-un sat de 1500, care veniseră să caște gura și o bună parte din ei nu erau public ”core”, ci oameni normali care veniseră la un eveniment sportiv și plăteau și bilet. Mulți bătrânei zâmbitori și full de copii voioși, pe ploaia aia mocănească. Acum 2 ani eram la alte Mondiale, tot în Elveția, dar la Lenzerheide, unde cred că s-a atins și un record de public, și ăla mare parte non-core. Să reținem însă că Elveția are o CULTURĂ a sportului, spre deosebire de noi. Și când spun asta și mă gândesc și la sports-marketing, că tot îl pomeneam mai sus, îmi amintesc că am urmărit câțiva ani buni echipa locală de baschet feminin și când am întrebat de unde pot cumpăra un maiou cu jucătoarea-vedetă pentru cineva, ăia s-au uitat la mine ca la urs. Situația asta nu e singulară într-o țară fără educație întru sport. Poate de aia tindem să credem și că sportul e mai neinteresant. În țările civilizate, să te duci să urmărești un sport, chiar dacă nu ești superfan, e normalitate. Noi suntem ceva mai sălbatici p-aici, dar ne e greu să recunoaștem asta.
Ca să închei pe good vibes, asta e manșa câștigătoare din 2011, de la Champery, poate cea mai celebră din toate timpurile, cu tot cu comentariul original Freecaster, încă nefiltrat de Red Bull:
https://www.youtube.com/watch?v=LSqj8c8LaBQ
Mx
De-a lungul istoriei a existat o corelatie puternica intre sport si gradul de dezvoltare al tribului/tarii.
Sportul este extrem de important (aproape la fel de important ca religia) pentru o civilizatie.
Nu, nu vor fi probleme cu fanii. Unele vor reveni mai greu la cifrele de dinainte, dar mult mai rapid ca orice alta industrie (incomparabil cu airlines).
stadioanele sunt pline in tarile cu apa calda si vor continua sa fie pline si in plina canicula – ca idee oamenii cautau fenomenul si in pandemie, pariurile pe meciurile din Zambia si Nicaragua curgeau garla =))) este un sport mult prea simplu si cu o conotatie de imbogatire rapida ca sa dispara
Vorbesti ca o persoana care nu a facut un sport in viata lui ca sa vada cat de multe beneficii iti aduce.
ce beneficii sau motivație a adus statul în fața tv-ului?
Una din cele mai adanci dorinte ale barbatului este libertatea, aceasta dorinta implica frica de moarte. Razboiul, motivat prin aceasta dorinta de libertate este ceva ce urmarim toata viata. Majoritatea sporturilor sunt razboaie ritualizate, nu cred ca vor avea de suferit deloc.
Cand pica sportul, pica si multe televiziuni in secunda 3-5 cam asa.
Spectatorii din tribunele de la fotbal nu par ca fac prea mult sport și nici nu par că îi ajută cu ceva. Altfel spus în linii mari o manelăreală colectivistă nu este de dorit. Dacă toată industria asta se pune în cui, vom avea de câștigat. De plictiseală vor începe unii sa se mai spele și în cazuri disperate chiar sa citească. Cu sportul individual practicat consecvent, va mai trece o generație
sportul a dainuit din antichitate. apartenenta la un „trib” e in adn-ul uman, iar competitivitatea si idolii au facut sa dainuie sportul in toate vremurile. nemtii si britanicii au incetat focul de craciun in 1914 si au jucat fotbal intre transee. cata vreme exista un varf precum messi, halep, bolt, samd, interes va exista. poate vor scadea sumele vehiculate, dar nu din cauza ca dezinteresul va atinge cote drastice, ci pentru ca lumea in sine se va reaseza in ceea ce priveste banii bagati in cheltuieli voluptuarii, daca musiu covid sau alt var va pune piedici evenimentelor.
Putem trăi și fără muzică, teatru, artă în general. Scoatem circul din ecuație. Rămâne doar pâinea.
Zici tu ca o sa se schimbe ceva? Mie mi se pare ca lumea s-a intors, cu mici exceptii, la viata de dinainte.