Industria extractoare de venituri din buzunare

Veniturile LVHM au crescut cu 16% pe primul trimestru fiscal, la 12,5 miliarde euro (sursa).

Sunt două direcții aici.

China

China se scaldă în milionari, practic nu mai poți arunca un ac nicăieri pentru că lovești 2 milionari chinezi. Din ce sunt ăștia milionari? Păi, din producerea de bunuri pentru vestici. Nu doar AliExpress, sunt alte mii de afaceri care aduc bani acolo, iar Jack Ma e abia al treilea pe listă, ca ultimul sărac.

Dacă ne limităm doar la bunurile produse de chinezi, gândiți-vă că ele costă doar o fracțiune din prețul pe care îl plătim noi pe ele, restul banilor ajung la acești oameni care cumpără cu ele…

Bunuri de lux

China a devenit un rai al produselor de lux, fiind prima generație cu bani, chinezii cumpără ce văd la vestici, de la New Balance la Vuitton la orice.

Și nu doar ei. Aici e ceva curios. Deși statisticile spun că trăim cea mai prosperă perioadă a omenirii, oamenii sunt tot mai săraci și trăiesc din ce în ce mai prost, vânzările de bunuri de lux cresc fără măsură. Asta pentru că oamenii mănâncă mizerii și apoi citesc pe iPhone că nu e sănătos ce mănâncă. Citesc despre sărăcie, se uită în jur și spun “n-am cum să fiu sărac, am teneșii pe care îi poartă și vedeta preferată” sau “n-am cum să fiu sărac, am ultimul model de telefon” sau “am căștile alea de bogați, de 400€”. Doar că, pe lângă sondajele alea care spun că jumătate dintre americani n-au 500$ pentru o urgență, sunt și niște cifre care spun că, deși valoarea economiilor populației a crescut, numărul celor care au economii a scăzut.

Și cireașa pe colivă e asta: bogații se tem un pic că săracii s-ar putea să facă probleme.

Eric Schmidt, fostul preşedinte al trustului Alphabet, a exprimat propriile preocupări. „Sunt îngrijorat de riscul reascensiunii socialismului, întrucât capitalismul este sursa noastră de prosperitate colectivă ca naţiune”.

Păi nu, bos, capitalismul nu înseamnă să faci doar tu gușa mare, înseamnă să trăim toți mai bine. Sau măcar cât mai mulți. Și dacă marea majoritate nu trăiește bine, nasol, mai o grevă, mai un incendiu, până se trece la ghilotină…

fun-one-day-the-poor-will-have-nothing-left-to-eat-but-the-rich

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

86 comentarii

  1. eu prefer sa mananc sanatos si sa fac sport cu banii mei. chestiile de lux le las in seama iubitului.

    00
    • Adică iubi ce frumoasă e geanta aia, ce frumos e inelul ăla, și le cumpără el, nu tu. Tu nu dai banii pe chestii de lux.

      00
    • adica lui ii plac chestiile de lux. pe mine nu ma pasioneaza.

      00
    • deci tu produci cat sa mergi sa sala si sa-ti iei de mancare? restul iubitul?

      00
    • nu am nicio problema sa merg cu Logan, atata timp cat e curat inauntru si soferul e spalat.

      00
    • @colin, deci nu arunc banii pe prostii sclipicioase, doar pt ca ar fi de lux

      00
    • deci dacă nevestelor/iubitelor voastre le plac poșețele/pantofiorii/inelele/parfurmurile/chestiile scumpe/de lux înseamnă că tuturor femeilor le plac?!
      dar vă ofticați dacă o femeie zice ”toți bărbații sunt porci”! ”nuuuu, dacă tu ai întâlnit câțiva nu înseamnă că toți sunt porci”

      00
    • La „toți bărbații sunt porci” se răspunde cu „poate nu trebuia să-i încerci pe toți”.

      00
    • @anda
      aici e o fractura de logica… deci tu nu arunci banii tai pe lucruri „sclipicioase” dar nu ai nicio problema ca raman in seama iubitului si ii arunca el

      acum hotaraste-te se arunca sau nu banii…

      nu ar trebui sa fie aceasi gandire de ambele parti? adica daca tu le consideri inutilitati de ce l-ai mai lasa pe iubit sa isi sparga el banii pe ele?

      00
  2. „Deși statisticile spun că trăim cea mai prosperă perioadă a omenirii, oamenii sunt tot mai săraci și trăiesc din ce în ce mai prost” [citation needed]

    00
    • word. inclusiv pulimea traieste mai bine, per total [citation also needed]

      00
    • trăiește mai bine: are haine mai ieftine și mâncare mai scumpă. unde sunt produse hainele alea, cât rezistă cât poluează, cât rău le face mâncarea aia…asta nu contează.

    • Păi e la fel ca la politicienii autiști:
      – Avem creștere economică!! Da boss, e creștere economică pentru nordul Bucureștiului unde se cumpără un jeep mai mare și unde se sparg meleoanele. În județele sărace din țară nu numai că nu ajunge creșterea economică, dar le mai și dăți afară copiii din grădinițe că nu avem bani să plătim amărata aia de educatoare și o căruță cu lemne de foc.

      Pe urmă faci poporul prost că ai luat 15% la alegeri!

      00
    • NOU
      #14

      @Green… huh? pai aia care au facut exact ce zici tu, la ultimele alegeri, au luat un pic peste 50% iar impreuna cu fratii de sange si unii care prea rar au ca scop interesele ROMANILOR s-au apropiat sensibil de 66%. evident au facut exact ce faceau si inainte.

      daca se pastreaza tendinta, la urmatorul scrutin vor lua singuri peste 66 si atunci sa te tii…

      00
    • @Jan – singura problema e ca spre deosebire de 1800 cand te puteai compara cu vecinu si deobicei erati amandoi muritori de foame, la ora asta te poti compara cu Bill Gates sau diverse influencerite si vezi ca in timp ce tu mai ai prea multa luna la sfarsitul banilor ceilalti posteaza pe net poze din Caraibe. Asa ca probabil esti mai nefericit decat peisanul de la 1800.

      00
  3. Plin de „bogați” cu cel mai nou iPhone dar fără bani de schimbat display-ul spart.
    De ceva vreme evit locurile pline de „directori” ieșiți la costum în oraș, dar care locuiesc câte 4 în 2 camere.

    00
    • care-s locurile astea, de curiozitate? cate 4 in 2 camere nu cred ca se mai sta demult totusi.
      cel mai fun e in locurile relativ ieftine, dar in care corporatistii la prima marire de salariu deja beau numai cocktailuri, deci se face coada enorma la bar (Expirat, looking at you)

      00
    • sunt o gramada de cupluri care impart un apartament de 2 sau 3 camere la 2 cupluri. deci 4 oameni in 2 camere. sau doi intr-un pat daca vrei sa sune mai melodramatic.

      00
    • Da boss, stiu si eu niste saraci din astia in care statea sor-sa cu futacu ei impreuna cu fra-su si gagica in 3 camere…
      Familia Geller, Monica si Ross…niste moldoveni

      00
  4. Fomeia aia de culoare pare destul de bine hranita.Oare cati bogati o fi mancat pana acum ?!

    00
    • In plus, saracii cand raman fara mancare vor manca prima data alti saraci, ca e mai usor de ajuns la ei decat la bogati :)

      00
  5. Nu au trecut mai mult de 100 de ani de cand europenii mai infulecau o ciosvarta de om sa isi amageasca foamea. Acum esti sarac daca nu iti permiti un telefon de 1000 lei. Acum un secol, erai sarac daca iti mureau copiii de inanitie.

    00
  6. Nu mai e nici luxul ce a fost, cu un mic credit si-l permit toti saracii.

    00
  7. Pai eu am cunostinte, fost colegi de prin scoala, acei corporatisti la costum sa zicem asa, ce stau in Bucuresti cate 4 intr-un apartament de 2 camere ca sa le ajunga sa traiasca. Salariul il au pana in 4000 lei net. Dar, au ultimul iphone, merg in citi break, mananca burgeri in oras, beau cafea la starbucks si tot asa. Daca ii scuturi nu au 500e pentru o urgenta sau in caz ca trebuie sa isi faca doua carii. Dar, impresiile de milionari sunt acolo cu ei zilnic. E acea gandire, in sinea lor cred ca sunt superiori tuturor. Unul era amuzat acum cativa ani, cand mi-am luat o masina din clasa mare, premium, ca are roti pe 17″ si nu pe 21″, spunand ca el n-ar putea sa mearga cu rotile alea. Dupa s-a urcat in masina lui un Seat Arosa din anii 90′ si a plecat.

    00
    • NOU
      #35

      iti dai seama cat de saraci suntem (material si intelectual) atunci cand „burgeri in oras” este considerata o masa de lux (nu ca n-ar fi daca ne uitam la preturi).

      00
    • Uitati-va cati mi-au dat minus, pentru ca se regasesc in vorbele mele.

      00
    • @Saragea
      Atatea cuvinte pentru a ne spune doar ca ti-ai luat o masina din clasa mare, premium…

      00
  8. Drum roll…
    „Do you hear the people sing? Singing a….”…. Hop-Hop, heroinaaaaa..

    De unde ma Vali atata ghilotina.
    Painea e inca ieftina. Circul si mai ieftin.

    00
  9. „nu, bos, capitalismul nu înseamnă să faci doar tu gușa mare, înseamnă să trăim toți mai bine”

    Wtf, să vezi că până la urmă aflăm că Vali e Fluture…

    Nu, toți = „ăia care merită”, asta e capitalismul. Celălalt e socialism, e puuuuuțin diferit.

    00
    • NOU
      #40

      capitalismul e „aia care pot”, nu „aia care merita”

      00
    • @corcodușul, da, săracii neputincioși, de aia iau ajutorul social, stau cu țuica și cu mahoarca în nas, că ”nu pot” să muncească.

      Capitalismul trebuie într-adevăr să conțină și o ceva măsuri sociale. Sociale, nu socialiste. Poți la o adică s-o privești ca o afacere ca să te simți bine. Un singur exemplu: dacă în loc să consumi o groază de resurse pentru bătrâni (medicamente, ambulanțe, locuri ocupate în spitale, etc) ai face 4-5 centre, celebrele ”azile” de prin afară, unul pentru fiecare regiune a țării, și i-ai duce acolo ai ieși mult mai ieftin pe termen lung. Nu mai spun că îi iei de pe capul copiilor lor care vor avea timp să muncească, să facă copii, să aibă o viață.

      00
    • Mai bine îi eutanasiem și ieșim mai ieftin pe termen scurt

      00
    • poate ai vrut sa scrii in termen scurt?!

      00
    • NOU
      #44

      Dacă sunt duse la extrem măsurile astea sălbatice, iar se naște vreun Marx și cine știe ce nenorociri mai pune la cale.
      De exemplu, Pirelli. La Slatina. Primește ajutor de stat de câteva zeci de milioane de euro pe lună. Și plange că nu găsește angajați care să ii lucreze pe 1300 lei / lună.
      Păi, vere! Dacă ești capitalist nu mai cere ajutor de la stat. Altfel, fii un pic mai socialist și dă și tu salarii la oameni cât să le ajungă, nu cât produc.

      00
  10. Poti sa iti dai seama cat de saraci suntem din simplul fapt ca multi considera un telefon de 1300 euro un bun de lux. La fel considera o masina de 20.000 eur luxoasa.
    Parereaea este ca suntem atat de saraci ca nici nu realizam ce inseamna luxul.

    00
    • am gasit bilionarul.

      00
    • Eu castig atat pe luna si mie personal mi se pare un lux. Si stau cu telefonul gratuit primit de la munca. In schimb cunosc o fatuca prietena de-a nevestemii care castiga 1700 de lei pe luna si are telefon de 3000 de lei. Eh aia inseamna barosaneala.

      In fine :) treaba ei, cum zice vorba aia : whatever floats your boat

      00
    • Boss poate că o mașină de 20k nu e lux, sunt de acord.

      Dar un telefon de 1300 eur chiar e lux. Preturi de genul avea acum ceva ani Vertu. Care era fix pix Nokia cu pietricele.

      Hai să avem o perspectivă și privind în jos, nu doar in sus că așa poți zice la infinit:

      nu-mi vine să cred că unii consideră un yacht de 2 milioane un lux. Suntem așa săraci că nu știm ce înseamnă luxul…

      00
    • Seful iphone 5s, secretarele x si s10, asta e viata.

      00
    • La ora actuala poti lua un telefon cu specificatii chiar impresionante la 400 euro (cu conditia sa nu fii fan nu stiu ce brand). Deci, ce plm face un smartphone de 1300 de euro?

      00
    • NOU
      #51

      Ala de 400 de euro asamblează tehnologia descoperita de aia care vand cu 1300.
      Ca daca ne-am fi cumparat toti nonameuri, acum vorbeai la telefon cu fise.

      00
    • jerome, sa inteleg ca cine nu are telefon mai scump decat venitul lunar si masina mai scumpa decat venitul anual, este un fel de sarac?!

      00
  11. Scurgere la dusshhh ca bogatii, de aia cu 90 lei :)) .

    00
  12. Margaret Thatcher: Socialismul nu durează decât până se termină banii altora.
    Winston Churchill: Socialiştii sunt precum Cristofor Columb: atunci când pleacă nu ştiu încotro se duc, iar atunci când ajung, nu ştiu unde se află.

    00
    • Churchill trăia din furtul din colonii iar Thatcher e cea care si’a dat seama că s-au terminat banii luaţi cu japca din colonii.

      00
    • NOU
      #56

      banii luati cu japca din colonii s-au terminat acum 50 ani. in astia 50 de ani ei sunt si mai bogati (chiar cei mai bogati din europa) iar fostele colonii ramase libere la autodeterminare mor de foame, boala si razboi cam ca inainte sa fie colonii.

      o plaga colonialismul asta.

      00
    • @theblack … pai eu ce-am zis? churchill se lăfăia pe banii coloniilor iar thatcher şi’a dat seama că nu mai sunt bani. şi sunt aşa de bogaţi încât au votat brexit, de foame şi nu de prea bine, şi au vândut tot, da chiar tot. plm, juma’ din clădirile alea mişto din Londra aparţin arabilor şi sunt aşa de disperaţi după banii chinezilor încât au trebuit să-i tragă americanii de mână la faza cu huawei. Iar acuma fug şi plâng la fostele lor colonii să exporte să nush ce

      00
  13. Poate dacă săracii au iPhone, Louis Vuitton și Beats înseamnă că nu sunt săraci, ci sunt doar proști cu banii.

    Dacă îți permiți faze de genul nu ești sărac, ești lejer în clasa de mijloc.

    Sărac înseamnă total altceva și da, sunt din ce in ce mai puțini, istoric vorbind. Dar încă sunt foarte mulți și trebuie ajutați.

    Problema e că odată cu accesul la informații devine din ce in ce mai greu de ajutat. Pentru că din ce in ce mai mulți văzând cum trăiesc alții, se consideră săraci dacă nu au ultimele fițe in domeniu, dacă n-au mașină cu brand de lux, de la Audi BMW în sus.

    Pe mine personal nu mă interesează că sunt 10 milioane de yachturi in lume dacă eu nu mor de foame, de sete, am un acoperiș stabil deasupra capului, și sunt mobil.

    Pretențiile oamenilor au crescut enorm și cumva mulți se plâng pentru niște lucruri care sunt total sub controlul lor, având venituri dar folosindu-se prost de ele.

    Bunicul meu se consideră bogat acuma că își permite pepsi când vrea, și că poate să mănânce un pui întreg când are chef, nu doar picioarele. Are casa lui, are televizor, are grădină, are tot ce ii trebuie, se simte chiabur adevărat :))

    A trecut printr-un război mondial și foametea românească de după. Mi-a explicat ce înseamnă sărăcie, să dormi pe jos într-un grajd, același în care sunt și animalele de are trebuie să ai grijă. La 14 ani. Și nu pentru bani, pentru mâncare, că în timp de război mâncarea era rară iar banii era tabu.

    Revin la clișeul meu preferat. Educația e singura care te scoate din sărăcie. Și nu doar in sensul că îți dă o meserie care să îți asigure venituri (deși și aia e o parte crucială). Și în sensul de a-ți forma un pic perspectiva asupra vieții, să nu spargi primul salariu pe Beats și iPhone.

    Banii doar nu rezolvă nimic iar ca exemplu câștigătorii de loterie care revin la aceeași sărăcie dinainte…deci banii nu sunt problema tot timpul.

    00
    • Pe mine personal nu mă interesează că sunt 10 milioane de yachturi in lume dacă eu nu mor de foame, de sete, am un acoperiș stabil deasupra capului, și sunt mobil.

      da, dar dacă te uiți non stop la yachturi și rolexuri și tu nu ai, te deprimi și cauți să împrumuți bani ca să ai și tu un rolex. cam așa funcționează societatea azi. oamenii nu înțeleg că X și Y produc mult mai multa valoare, de aia au mai mulți bani, ci se consideră egali cu ei. cu cântăreți, cu sportivi, cu afaceriști.

      Pretențiile oamenilor au crescut enorm și cumva mulți se plâng pentru niște lucruri care sunt total sub controlul lor, având venituri dar folosindu-se prost de ele.

      yeap. cum ziceam mai sus, nu înțeleg că lebron james are 10 milioane salariu pentru că la el se uită 10 milioane de oameni in fiecare weekend, ei cred ca își permit aceleași mașini, aceleași case, aceleași căști.

    • Ba terminati cu prostiile ca un yacht de oameni cu care faci inconjuru lumii e cat o masina de clasa medie. Va rog io.

      00
  14. Traim o perioada prospera, cea mai prospera de la cimpanzeu incoace. Nu se mai moare de foame nici unde. Sunt mai putini analfabeti. Tot mai multa omenire are parte de ingrijire medicala. Tot mai multa lume calatoreste, are acces la informatie, etc. Doar in ultima 100 de ani speranta de viata a crescut cu 30 de ani si asta spune tot. Dar vai… unii au atata bogatie si eu sunt plin de datorii. Asa si ? Asta e marea pb ? Jack Ma manca cu 1 mil de guri ? Doarme in 1 mil de paturi si sta in 1 mil de case ? Nu. Banii lui sunt afaceri ce pun paine pe masa la alte sute de mii sau milioane de oameni direct sau indirect. Manci mizerii ? De ce ? Cine ti le baga pe gat ? Ar fi o idee buna sa „redistribuim” averea lui Jack Ma catre umflatii ce se indoapa cu zahar, faina, alcool si alte „recreationale” ? Ce s-ar intampla cu toata bogatia aia, intreb pt un prieten.

    00
    • „Nu se mai moare de foame nici unde.” – africanii ce zic, plouă, crește porcul, se face pateul?

      00
    • @teniescu africa a depasit de cativa zeci de ani stadiul ala. da o tura prin africa la urmatoarea vacanta.

      00
    • @kmlx: am ras. in rest e fix cum zici tu https://www.unicef.org/press-releases/global-hunger-continues-rise-new-un-report-says atat ca e invers.
      Nu zic ca nu esti informat, dar cred ca si UNICEF stie una, alta.

      00
    • NOU
      #65

      @teniescu, este ca n-ai citit articolul ala nici macar in diagonala?

      pe scurt, ce scrie acolo:
      1 foametea a crescut in unele regiuni la nivelul de acum 10 ani dupa o foarte lunga perioada de scadere
      2 principala cauza a cresteri foametei este schimbarea climatica
      3 in aceleasi zone se remarca si o crestere a obezitatii, numerele de infometati si obezi fiind sensibil egale

      in umila mea opinie concluziile sunt cam asa: ciocanul are dreptate, mana aia de milardari hrapareti nu au nici o vina pentru foamea altora, ba dimpotriva. poate ar putea face un pic mai mult, dar per total au un efect pozitiv. kmlx are de asemenea dreptate. privit in ansamblu, pe o perioada mai lunga de timp si la comunitati globale sau macar continentale situatia se imbunatateste constant. daca incepi sa faci „cherry picking” la perioade scurte de timp si comunitati izolate prin diverse deserturi ale lumii, da s-ar putea ca unii oameni sa fie mai saraci si mai infometati decat a fost vreodata cineva. totusi sunt cazuri exceptionale, nu media. de aemenea, daca mai adaugi si faptul ca definitia „foametei” a fost schimbata de-a lungul timpului, pragul fiind de fiecare data crescut, deja parca se vede altfel.

      00
    • Diferite forme de malnutritie<>foamete. Ca sa intelegi foametea: totul uscat in jur, manci caini, pisici si sobolani ca oricum vor muri de foame si animalele. Supa din coaja de copac, gandaci si curele de pantaloni. Canibalism pt ca cei morti sunt proteine. Prin 2006 au mai fost pb in Sudan si nu mai stiu unde: din cauza razboaielor locale si a unor warlords idioti convoaiele umanitare nu au putut duce saci de faina, malai, etc in anumite zone si s-a mai murit de foame. Acum 100 de ani daca nu se facea recolta intr-o zona 2 ani la rand …vecinul devenea gustos…

      00
    • Vorbim cumva despre acelasi Jack Ma, stapanul de sclavi care a declarat că să bagi ore suplimentare la job fără număr, fără număr e o binecuvantare?
      https://www.cnbc.com/2019/04/15/alibabas-jack-ma-working-overtime-is-a-huge-blessing.html

      00
  15. Repetă dupa mine: tenişi.
    Tenişi.

    00
  16. NOU
    #69

    Stiu ca acum cativa ani LVMH studia serios posibilitatea de a lansa o marca peste LV, pentru bogatii (in special chinezi) pentru care LV nu mai reprezinta decat ceva ce are toata lumea (lor).

    00
  17. Bogatii nu pot exista fara saraci. Averea si-o fac tot de pe urma saracilor.

    00
  18. “oamenii sunt tot mai săraci”

    nu doar fals, ci mega fals.

    oamenii sunt din ce in ce mai bogati. inegalitatea creste.

    00
  19. @bo$$: Pui gresit problema aici:

    „capitalismul nu înseamnă să faci doar tu gușa mare, înseamnă să trăim toți mai bine. Sau măcar cât mai mulți.”

    Pt ca nu inseamna sa traim toti mai bine. De fapt cel mai corect ar fi sa lasam definirea termenului „capitalism” pe seama altora, care intr-adevar au facut asa ceva si se pricep. Nu chibiteaza ca noi, romanii.

    La fel si cu lozinca aia „c-asa-i in democratie”. Bre, noi romanii inca nu stim ce-i aia. Nu stim macar ce-i aia separarea puterilor in stat, nu stim sa deosebim propaganda de jurnalism onest si ne bagam in definitii despre democratie.

    00
  20. Industria extractoare de venituri din buzunare

    Eu credeam că se numește stomatologie.

    00
  21. Oamenii nu sunt mai săraci, sunt pur și simplu mai lacomi. Chiar percepția publică despre normoponderabilitate s-a schimbat radical. Priviți la oamenii de pe stradă. Din păcate exact această lăcomie ne va aduce în pragul dispariției ca specie. Asta dacă nu ne trezim la timp. În privința telefonului de orice fel, când ajunge mai deștept ca tine e timpul să te oprești, să nu-l mai schimbi.

    00
  22. Fluture, tu esti?

    00
  23. Au început revoltle. Acum o lună și ceva zeci de mii de oameni au ieșit în Berlin în stradă să ceară statului să răscumpere apartamentele de la rechinii imobiliari, să nu aibă nimeni mai mult de 3000 de apartamente. Pentru că nu își mai permit să plătească chiriile astronomice, care au crescut îngrijorător în ultimul deceniu. Problemă pe care o au și mulți alți cetățeni ai unor state dezvoltate.
    În UK peste 50% din pământ este deținut de sub 1% din populație. În Franța revolte și tot așa. A fost o perioadă de prosperitate dar din păcate, tendința din ultimii ani este de sărăcire a clasei de mijoc, nivelul de trai scae de la an la an și în țările civilizate. Adică ușor, ușor, ne îndreptăm spre feudalism, când unii aveau totul și tot restul erau cam la sapă de lemn. Se văd semnele de mult timp și populația ușor, ușor, începe să se răscoale. Procesul fiind lent nu a fost mare scandal până acum, dar deja semnele sunt din ce în ce mai evidente și aomenii au cam început să se trezească. Și asta nu le convine.

    https://www.theguardian.com/money/2019/apr/17/who-owns-england-thousand-secret-landowners-author

    https://www.reuters.com/article/us-germany-housing/berlin-activists-march-to-demand-city-seize-housing-from-landlords-idUSKCN1RI0EG

    00
    • statisticile astea nu se pupă deloc cu revoltele. de ce să te revolți dacă o duci bine?

    • :) Păi o duc bine alții, nu nemții, nu britanicii, nu italienii etc. China o duce bine, cumpara tot globul in scurt timp :) sau pe aproape. Au investitii majore (si teren agricol, case) in Australia, Noua Zeelanda, Sri Lanka, multe tari din Africa etc. Cresterea puterii economice a clasei de mijloc a dus la cresterea cererii pentru fildes, fiind vazut de chinezi ca un semn de prosperitate iar ca rezultat peste 30 000 de elefanti sunt ucisi prin braconaj anual de vreo 5 ani de zile. In ritmul asta extermina tot (si rinocerii) in cativa ani. Iar de cand nu mai au politica unui singur copil, creste si populatia. Pamant cumpara peste tot… viitorul este …
      https://www.smh.com.au/politics/federal/china-now-owns-10-times-the-amount-of-australian-land-it-did-last-year-20170930-gyrxia.html
      https://www.news.com.au/finance/real-estate/buying/fears-one-million-aussie-homes-could-soon-be-owned-by-foreign-buyers/news-story/c50a4112bab4f3ed8fae27277f313f54
      Sa vedem ce se mai intampla …

      00
    • Aia cu chiriile e corectă.

      În aproape toate statele dezvoltate, fondurile de investiții cumpără tot ce mișcă în materie de imobiliar cât de cât rentabil.

      Își permit pentru că 1. Au bani, și 2. Nu se grăbesc să recupereze investiția, ci doar să aibă ceva sigur în ce să parcheze banii și să nu fie lovite de inflație.

      Așa că s-a cumpărat absolut tot. N-ai cum într-un oraș cât de cât mare să îți iei apartament ca PF când vine fondul și oferă dublu dacă trebuie, cash. Fără bancă, fără inspecții ale băncii asupra construcției (că și ăia vor să-și protejeze investiția) și fără bătăi de cap, banul jos direct.

      Asta chiar cred că trebuie făcut ceva, suntem în fazele alea finale ale jocului de monopoly, în care câțiva de sus controlează tot, și restul sunt eliminați rapid din joc.

      Sunt sigur că soluția însă nu este confiscarea masivă și prostii din astea, dar un fel de legislație fiscală care să avantajeze persoana fizică care vrea să cumpere, și să dezavantajeze fondurile de investiții care să controleze tot.

      Dar dacă ceva nu se va întâmpla, sunt sigur că în 40-50 de ani vom auzi iar internaționala comunistă la radio sau tv. Sper să nu…dar vedem.

      00
    • Si ghiciti cine i-a imbogatit pe chinezi in goana lor dupa profituri. Absolut totul se produce in China. Apple de ce nu isi produc telefoanele in USA? Daca as avea bani si eu as cumpara 10 apartamente in Bucuresti, 10 in Constanta si tot asa. Tare imi e ca peste 10-15 ani o sa coste triplu pe putin. Fiind in Polonia in momentul asta, exacat asa imi spun polonezii, faptul ca un apartament vechi costa in jurul sumei de 90k euro pentru 40 mp, sa nu mai zicem de blocurile noi.

      00
    • A răspuns ăla de la Apple la întrebarea aia.

      A zis clar, că în SUA s-a făcut ca la noi. S-au distrus complet meseriile pentru că toată lumea vrea să fie domn în birou. Și ei au avans niște zeci de ani față de noi la conceptul ăsta.

      Chinezii la foxconn au salarii ca la noi 500 USD in sus. Nu mai este vorba doar de preț.

      Exemplul care îl dă Tim Cook e adevărat, dacă vrei să aduni specialiștii cnc din SUA poate nu umpli o cameră. În China ai milioane să alegi.

      Era pe YouTube interviul dar în principiu aceeași problemă ca la noi.

      O masivă umflare de ego in rândul cetățenilor care nu au vrut să muncească în meserii, au făcut facultăți plătite ca la noi, chiar dacă poate nu erau în stare.

      50 de ani mai târziu toate firmele au plecat și nu mai sunt destule birouri pentru toată lumea.

      E un lanț vicios intre cei care vor profituri, clar și firmele au vină în asta, dar și faptul că nu mai găseau oameni, iar cei care rămâneau cereau din ce in ce mai mult și erau tot mai puțini.

      Nici o mutare in China nu este așa ușoară, nici de menținut.

      Cine n-a incercat să lucreze ceva in China habar nu are ce hoție și ce bătaie de joc e. De multe ori nu merită prețul ăla mai mic. Dar dacă n-ai de ales că altundeva nu mai găsești meseriași, o faci ca să supraviețuiești.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube