Am închis cluburile care nu respectau legislația anti incendiu, ce facem cu străzile?

comprest

Poza de mai sus: mașină Comprest colectând gunoiul de pe strada Ioan Barac. Strada nu doar că este foarte îngustă (pe laterale abia încape câte un om), dar este și înfundată. Gunoierii opresc așa cum vedeți, unul dintre ei merge 100m și ia tomberoanele pe care le aduce la mașină, le golește și le lasă în lateral.

Mașina de pompieri nu are loc pe o asemenea stradă, am auzit zilele trecute de un incendiu în Cartierul Latin unde mașinile cu apă stăteau pur și simplu la intrare și se uitam cum arde o casă, că nu puteau intra.

Cu casele astea ce facem? Le lăsăm așa și ne rugăm să nu ia foc? Ne rugăm de proprietari să își ia fiecare stingător? Sau să își fi izolat casa cu polistiren ignifugat, care era cu 15% mai scump decât ăla netratat? Oprim toate construcțiile și măsurăm străzile pentru a putea măcar intra mașina de pompieri și vedem după aia cum iese? Le spargem capul tuturor imbecililor care au zis “gata, strada asta se oprește aici”? Îi punem să monteze alarme de fum și stropitori?

Sau stăm pe fund și o lăsăm așa, că e prea mult de muncă și vedem noi ce facem când s-o întâmpla ceva rău? Că doar nu are rost să facem atâta deranj aiurea, că poate nu se întâmplă nimic și, statistic, sunt puține incendii la câte case din astea sunt.

Pare un plan bun, nu?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. asa sunt toate strazile din Pantelimon. TOATE.

  2. Eu stau pe o strada mai ingusta in ideea ca pe sosea intra doar o masina o data, dar la latime totala e cel putin de 3-4 ori mai lata decat cea din poza. Am cumparat polistiren ignifugat (cel putin asa scrie pe ambalaj), am furtun de udat la exterior si la nevoie poate fi folosit din interior si exterior la un incendiu (nu e debit extraordinar dar castigi cateva minute), am stingatoare mici ca de masina rasfirate prin casa si ma lupt cu sotia sa cumpar macar 1 stingator sanatos/nivel, urmeaza la anul sa dau lemnul de la acoperis cu solutie care il trece in alta categorie in caz de incendiu (de la usor inflamabil la greu inflamabil – nu intretine focul de unul singur), placi rigips la tavanul de mansarda dinalea antifoc, urmeaza senzori de fum si CO2… investitii dupa buget dar nu ma las. Mai ales ca stau cam la 15 km de cea mai apropiata statie de pompieri (aia de voluntari nu am pus-o in calcul).

    00
    • Stii ce faci cu un stingator de masina ? Fix pix, aia faci.
      Si cu unul serios, stii ce faci ? Fix 2 pixuri.

      Daca nu prinzi incendiul in prima jumatate de minut de la declansare, n-ai sanse sa-l stingi cu un stingator.
      Ca sa stingi un incendiu la un minut de la declansare iti trebuie 2-3 stingatoare dotate cu oameni care stiu ce fac.
      Daca dupa un minut jumate n-ai reusit sa-i dai de cap, fugi! Ia-ti familia si iesi din casa.

      Nu stiu daca am voie linkuri aici, dar uite ce poti sa patesti de la bradul de Craciun. Distractia incepe pe la 0:45

      00
    • Pentru aia exista semzori de fum… tocmai sa te alerteze cat mai repede. E evident ca in orice situatie de genul, punctul 1 pe lista e evacuarea familiei. Si daca sting incendiul, fumul tot ramane si ataca caile respiratorii. Chestia cu stingatoarele care nu au valoare sincer nu o cred. Ei, ca daca arde toata casa normal ca nu faci mare lucru. Dar nu imi spune ca daca focul e la debut si e doar intr-un colt nu fac nimic cu stingatoare de 5-6 kg.

      00
    • niste chestii :

      00
  3. Pai la vinovati bagam asa:
    1) Primaria ca a luat spaga pentru autorizatiile de constructie si/sau pentru ca nu a controlat ca ce e in teren corespunde cu puz/pud.
    2) Dezvoltatorii, ca au dat spaga sa faca drumul de 3m in loc de 7m si pentru ca ii doare-n cvr de beneficiarul final.
    Si nu in ultimul rand …
    3) Beneficiarul / astia care cumpara sau au cumparat stiind ca nu intra masina de pompieri/salvarea pana la ei. Si care merg pe burta pe principiul „or fi altii prosti, mie nu mi se-ntampla”.

    Ce e de facut:
    1) Largit strazile. Daca nu s-a tinut cont de dispozitiile primariei referitor la largimea strazilor sa se exproprieze 2m de la fiecare astfel incat sa existe strazi de 2 benzi + trotuar (minim pe o parte). Stiu ca o sa se lase cu plansete si bocete si jale-amara, dar daca vrem sa PREVENIM un nou caz Colectiv e necesar!
    2) Daca primaria prevede latimea drumului de 3m, puscarie de la 10 ani in sus pentru aia care au dat cu semnatura pe-asa cacat. + pasul 1.

    Ce-o sa se-ntample de fapt:
    NIMIC !!!!
    … pana cand o veni un „focul Londrei” si-o nivela pamantul ca sa-si poata construi altii (poate mai cu cap) casele.

    00
    • 3) Beneficiarul / astia care cumpara sau au cumparat stiind ca nu intra masina de pompieri/salvarea pana la ei. Si care merg pe burta pe principiul “or fi altii prosti, mie nu mi se-ntampla”.

      păi stai mă, că ei de fapt nu știau, că nu e treaba lor să știe asta, statul trebuia să se ocupe.

      (pauză publicitară)

      ce, statul vrea să dărâm casa? HUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!

    • Da ma, n-am vrut s-o zic direct, dar DA !!! SA SE DARAME !!!

      La pariu ca daca darama astia si fac vreo 2 bulevarde, orice putoi de-acu incolo o sa caste ochii de 20j de ori inainte sa-si ia „viloaca” pe-o strada d-asta de trebuie sa claxonezi inainte sa intri.
      Asta ar duce la falimentul baietilor destepti care urmaresc doar profitul ca n-o sa le mai cumpere nimeni cotetele. Omori oferta de case cu potential periculos si salvezi poporul.

      Da, o sa fie cu durere, dar ca sa opresti tumoarea trebuie sa ai puterea sa tai in carne vie.

      00
    • teoretic, cine va face asta, nu va mai fi ales niciodată.
      dar uite la tăriceanu, tatăl taxei auto.

    • Corect, da’ io tot nu inteleg cum dracu n-are nici unu coaiele sa faca asta.
      Da, n-o sa te mai aleaga nici dracu, dar ai 4 ani de mandat in fata iar peste 20-30 de ani o sa fii un Haussmann al Bucurestiului.

      00
    • pentru că 99,99% din leprele astea nu au altă meserie decât politician. dacă sunt dați afară din sistem, mor de foame.

      și 99,99% din oameni nu vor înțelege că e pentru binele lor. dacă ar fi inteles, nu s-ar fi șobolănit pe străzile astea.

    • Dar de ce sa prevenim un nou caz colectiv daca Piedone iese iar primar. Boborul e suveran, no?

      00
  4. Modelul german ar merge in situatii din astea :
    – toti locatarii apti, sunt pompieri (in)voluntari, prin rotatie
    – obligativitatea detectoarelor de incendiu + stingatoare
    – masina de pompieri de mici dimensiuni
    Un fost coleg ce activa ca si pompier „voluntar” la el in sat, zicea care a avut in 10 ani 2 incendii serioase. Era la datorie cam 2 zile pe luna.

    Bine, modelul german implica spirit civic etc.

    00
    • Modelul german e doar model. In cel putin 2 zone din Germania, una din centru si una din sud nu se aplica ce spui tu.
      Exista o legislatie legata de detectoare de fum dar nu este respectata de toti proprietarii.

      00
    • Situatia mentionata e in landul Schleswig-Holstein, in nord.

      Ideea e ca am prezentat o posibila solutie, la o situatie in care coruptia a determinat nerespectarea regulamentelor pentru constructii. Gasirea vinovatilor e simpla, demonstrarea vinovatii lor e grea, si solutii gen „daramam si facem cum trebuie” nu sunt realiste.

      00
  5. Urmam reteta colectiv. Asteptam sa arda jumatate dintr-un cartier rezidential, iesim in strada, dam jos un guvern, apoi uitam ce voiam si dupa ce dam vina pe altii ne aducem aminte de reduceri si de vacante. Peste 5 ani in pagina 2 din ziare se anunta ceva condamnari iar intre timp lucurile s-au intors la „normal”.
    Daca legislatia nu se aplica de la inceput, dupa faptul consumat 1000 de vorbe 1 leu nu fac.

    00
  6. NOU
    #19

    ne rugam sa le arda casele idiotilor care si-au putut construi/cumpara o casa cu asa acces

    00
  7. Stai calm, s-au redeschis cluburile, legal. S-a dat ordonanță sau cum se cheamă, de vreo 2 luni încoace, anume că tot ce se întâmplă nasol e pe răspunderea patronului. Abia de la anu intră iar în vigoare cum trebuie. Party hard!

    00
  8. In zonele unde nu poate intra masina de pompieri ar trebui construite rezervoare subterane de apa cu racorduri pt furtunele de pompieri. Obligatoriu!

    00
  9. Ce cluburi închise?!?! Cel puțin in Ploieşti s-au redeschis toate văgăunile. Cel mai bun exemplu, dacă mai e cineva din Ploieşti aici, e clubul Retro. E la subsol…se coboară pe niste trepte înguste de maxim 60 cm si o uşa de tablă care abia se deschide. A trecut …. incep sa redeschidă toate petardele…si culmea e că lumea se duce buluc in aceste văgăuni capcane, de parca totul s-a dat uitării si lor nu l-i se poate întâmpla nimic niciodata. Atat, ms.

    00
  10. Îl votam pe Piedone din nou am auzit ca el are suflet și se lupta pentru nevoile plebei.

    00
  11. Logica ar spune să adaptezi tehnica la situația din teren, nu invers.
    Există mașini de gunoi de mici dimensiuni, la fel și mașini de pompieri. Dar încă nu reușește nimeni dintre „factorii de decizie” să gândească în sensul ăsta.
    Pentru situația existentă ar trebui cumpărate mașini de dimensiuni mici și ATV-uri și construită o rețea de hidranți, iar pentru viitor, autorizate doar construcții cu acces lejer.
    Una din probleme, care pare de domeniul incredibilului, este că primăria consideră suficient să existe obligativitatea unui anume acces în PUZ, deci pe hârtie, nu și existența sa în teren. Lângă mine s-a construit un bloc, care printre altele are prevăzut, prin PUZ, acces pe stradă de 7m lățime. Stradă care nu există. Și nici nu se poate face, fără exproprieri și demolări, pentru care e nevoie de bani. Primăria susține că nu e treaba ei să verifice că s-a construit strada respectivă, ci doar să verifice dacă proiectul respectă cerințele PUZ-ului.

    00
  12. Romanul prefera casele… casele mari si strazile mici…

    00
  13. Mai există soluția unei rețele de hidranți de la care pompierii să conecteze furtunurile. Strada oricum ne se va lărgi (ar fi prea scump și nimeni nu vrea să-și vadă casa dărâmată).

    00
  14. eh, o să (mai) moară niște proști, undeva, cândva. Poți s-o treci lejer la „selecție naturală”.

    00
  15. Sau firma care castiga (onest si cinstiti, cum altfel) licitatia investeste in masini adaptate strazilor inguste.

    00
  16. casa cu polistiren ignifug, care era cu 15% mai scump decât ăla netratat

    Tot aduci tema asta in discutie .
    E vorba de polistiren ignifugat , nu ignifug. Materialul e la origine combustibil si este tratat pentru a capata rezistenta la ardere . Re-zis-ten-ta. Asta nu inseamna ca nu arde, iar daca ti-a luat casa foc pe sub el ( din interior) , structura de lemn , acoperis , etc are sa arda cu tot cu ignifugare, doar ca mai lent si de regula cu mai mult fum.
    Am facut o proba mai demult.
    Ajuta si e critic sa fie tratat daca il folosesti pe interior , dar nu e atat de important la izolatia exterioara.

    00
  17. Ce facem cu șoferii care parchează la ”botu’ calului”? Am biroul în Piața Unirii din Timișoara. Zeci de mașini parcate pe locuri interzise, în fiecare dimineață. ”Gibonii” stau la terase la cafea și urlă catre polțiști să nu le dea amendă că oricum tot acolo vor parca și data viitoare.

    Am asistat la o discuție între un polițist și un domn care era revoltat că nu sunt locuri de parcare în centru și că el are biroul fix în fața mașinii. De mers pe jos 5 minute nici nu se punea problema. Chestia era că pompierii nu puteau trece de mașina dânsului.

    Cât despre străduțele înguste…propun mașini de pompieri care merg pe o roată sau li se montează niște picioare :)

    00
  18. Aceeasi situatie si in Floresti, jud. Cluj.

    00
  19. in general casele de pe strazi inguste inclusiv in provincie se vand la un pret mai redus cu 15-20 % maxim.

    00
  20. Se face ca-n Grecia. Se pun bubelele in locul cel mai apropiat unde poate ajunge masina si cetateanul se deplaseaza sa-si lase acolo gunoiul.

    00
  21. NOU
    #35

    Cand unii descopereau turnatul berii in pahar, altii inventasera hidrantii, isi dadura duhul si trecuse si vreun secol peste ei.

    00
  22. Hidranti? Europa e plina de orase cu stradute minuscule. Pe foarte multe din ele am vazut hidranti. La noi, nu prea.

    00
  23. Partea cu case din Tractorul este o mostenire din anii 90, cand au inceput sa apara strazile alea inguste. Se vedea inca de atunci ca nu va fi in regula. Si totusi, idiotii inca isi faca case de 4 etaje la 10 cm de drum, sa nu cumva primaria sa aiba intentia ulterioara de a taia 2 metrii din curtile oamenilor pentru a face loc civilizatiei.

    00
  24. Vor cumpara elicoptere pentru stins incendii, gasesc ei solutii, doar ca sa nu modifice ceva la strazi…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.