Încep să mă obosească ştirile de genul ăsta. Toate ziarele online şi offline care au pagină de imobiliare bagă un articol pe săptămână cu preţurile scăzânde la apartamentele din Militari, Drumul Taberei, Bucureştii Noi, Dristor, Berceni… Totul bazat pe analiştii pietei, pe indicii, pe agenţii imobiliare sau studii inexistente.
Lipseşte însă esenţialul. Esenţialul esenţialului, chiar. Citesc ştirea, verific contul, număr banul. Sunt bine. Unde e apartamentul? De unde îl cumpăr? Aşa se deblochează piaţa, nu cu articole fără finalitate. Cu ce mă ajută pe mine să ştiu ca unul vinde cu Y, dacă eu găsesc să cumpăr doar cu Y+10?
Cu ce mă ajută că un singur moş vinde un apartament nezugrăvit din ‘78, cu ferestre din lemn din ăla bun (nu se mai fabrică acuma, taică, astea le-am luat de la fabrica de la un băiat în ‘82, sunt lăcuite cu lac de import), cu calorifere înfundate şi cu broasca rusească de pe vremea lui Rasputin la uşă?
Ah, şi pentru Colliers şi restul analiştilor pietei imobiliare, la orice magazin de feronerie găsiţi lopeţi. Cumpăraţi una de om, săpaţi câte o groapă, coborâţi în ea şi asteptaţi acolo până trece recesiunea sau până uită lumea de previziunile voastre şi de succesele la hectar (atunci când ai vândut 3 apartamente întru-un an ar trebui să ai un pic de ruşine şi să nu mai apari prin ziare vreo 6 luni).
care analisti? :}
in romania, cu cat apari mai des la tv, cu atat pari mai profi…
Asta e mass-(co)media. Dupa cum spun „specialistii”, asta se cere, asta dam publicului.
La fel ca scaderile de 50 – 70 – 80% – 1000%. Daca 2 oameni au scazut preturile ca era foame de bani, pac, „scadere de 50% la apartamente”. Nu zic ca preturile nu au scazut, dar nu TOTI proprietarii au scazut preturile ATAT DE MULT. Sunt cativa, foame de bani, au vandut repede si dupa aceea altii ca tine, ca mine, interesati sa cumpere la acelasi pret, nu mai gasesc.
La fel e in ansambluri. Unii vand cu 950 EUR/m2! Uau, toata lumea e in extaz si asteapta sa mai scada. „Pana nu ajunge la 600 EUR/m2 nu cumpar”. Fara sa inteleaga ca aia vand maxim 10% din apartamente cu 950 EUR/m2, ca sa-si plateasca niste datorii si sa poata astepta un an, pana isi revine piata, un pic. De un an de zile toti ne asteptam sa scada, si peste un an ne vom mira ca ala care vindea cu 1400 EUR/m2 in 2007, vinde „doar cu” 1200 in 2010. Pentru 600 EUR/m2 incercati la Gherla.
man, aia (jurnalisti si imobiliari) nu vor sa te ajute pe tine, ci vor sa se ajute pe ei, adica arunca zvonuri in functie de interese
nu dau 2 bani pe obiectivitatea si profesionalismul lor si nu vreau sa dau bani nici pe serviciile lor, daca vrei sa cumperi o casa fa tot posibilul sa pasezi agentia, chiar daca nu iesi mai ieftin (in cel mai rau caz) cel putin nu dai bani unor incompetenti
Tema de meditat …in ce moneda te imprumuti la banca ca sa iti cumperi o casa??te intereseaza ca firmei x ii intra in cont aceeasi suma in lei? firma x nu are si ea la randul ei de facut plati la cursul actual???
imprumutul il faci in euro iar diferenta de curs valutar o suporti in timp(defel min 20 ani) la fel cu unul care s-a imprumutat acum 5 ani
ziarul ala e cumva din oradea?
cartierele si strazile numite imi par cunoscute!
Mai este o problema esentiala pe care unii nu o iau in discutie . Ok , fata de 2007 preturile au scazut cu 30-50% . Mai putin in unele cazuri , mai mult in altele . Insa vorbim de preturi exprimate in euro . Iar din 2007 pina acuma euro a crescut cu ~33-35% .
Tema de meditat …
Eu nu vorbeam din perspectiva firmei , ci din perspectiva cumparatorului . Daca pretul in euro a scazut cu X% intr-o anumita perioada si euro s-a apreciat cu X% in aceeasi perioada , inseamna ca pretul in realitate a ramas pe loc . Oamenii din aceasta tara sunt platiti in lei , foarte putini in euro
iRealitatea spune ca in luna martie, inca 35.000 de romani au ramas fara locuri de munca.
Nu neg ca faza cu „au scazut preturile la imobiliare cu xx%” nu ar fi de kkt, insa atunci cand 35.000 de oameni raman pe drumuri in fiecare luna, cand ai un Boc in fruntea tarii si 20 miliarde euro + dobanda de dat inapoi la FMI, sa nu va asteptati ca piata sa se „stabilizeze” – Fluture…
stai ca m`am socat la anuntul ‘minigarsoniera” 13mp, mobilat lux. aia e carcera, ce mobiler poate avea in asa spatiu? 2 rafturi si o saltea?
maddy, acum ies la iveala rentierii si arendasii care sa lafaie in sute de mp.
„Daca pretul in euro a scazut cu X% intr-o anumita perioada si euro s-a apreciat cu X% in aceeasi perioada , inseamna ca pretul in realitate a ramas pe loc . Oamenii din aceasta tara sunt platiti in lei , foarte putini in euro”
Gresesti. Si am sa 2 cazuri concret ca sa vezi mai bine unde gresesti:
Sa luam o cifra rotunda x=30% apreciere pentru euro, si depreciere pentru apartamente.
Daca euro era 3,33 in 2007 si 4.33 (apreciere 30%) avem:
apartament de 100.000E in 2007 la 3.33 Lei/Euro) = 330.000 Lei
Depreciere de 30%, in 2009 70.000E (4.33 Lei/Euro) = 290.110 Lei
apartament de 150.000E in 2007 la 3.33 Lei/Euro) = 525.000 Lei
Depreciere de 30%, in 2009 105.000E la 4.33 Lei/Euro = 454.650 Lei
Uite ca preturile nu sunt aceleasi nici macar in lei – considerand ca preturile apartamentelor au scazut cu acelasi procent cu care a crescut euro . Tema de meditat :).
Asta demostreaza si ca e falsa ideea care am tot vazut-o, ca scaderea pretului ap ar fi din cauza aprecierii euro. Adevarul e ca ambele (deprecierea leului si deprecierea caselor) sunt efectele aceleasi cauze, retragerea investitorilor straini din romania, investitori care in mare majoritatea bagau bani in imobile. Au fost mai putini investitori deci au intrat mai putini euro in tara si euro a crecut, au fost mai putini investitori deci a scazut cererea pe imobile si pretul lor a scazut.
Ce naiba scrie pe anuntul din poza aia? Vand minigarsoniera 13mp, mobilat lux, 17.500 euro. 13mp!?! Ce e aia frate, cusa de caine? La 1350 de euro /mp? A cazut piata imobiliara, zau!
Dupa anunturile din poza bag de seama ca vrei sa te muti in Oradea! ( Ups! Nu trebuia sa te dau de gol! )
la unguri, de fapt
In Cluj preturile au mai scazut. Insa se simte mai bine la chirii, care au coborat cu 50-100€/luna. La apartamente, hai sa zicem ca sunt mai ieftine cu un 10%. Dar 10% din zeci de mii de euro tot nu le fac „affordable”. -_-
1.@andrei, dan : cand exprimati euro in lei aveti grija sa indexati pretul cu rata inflatiei altfel comparati mere cu pere.
2. @andrei : pentru a anula o scadere de a pretului la apartamente 50% e nevoie de o crestere de 100% a cursului deci refa calculele. Spre ex (daca nu ma crezi) la un curs de 1E = 4 lei (ipotetic), un apartament de 100.000 E face 400.000 lei. Daca pretul in euro scade la jumatate, deci 50.000 E rezulta ca euro ar trebui sa coste 8 lei pentru ca pretul in lei sa ramana tot 400.000.
3.@fluture : pretul median a scazut fata de martie 2008 cu aproximativ 40%. Daca ai indoieli poti sa consulti arhiva ziarului anuntul de la a la z.
@andrei
Hai sa facem niste calcule.
Situatie 1. Presupunem ca inainte costa un apartament de 2 camere 100.000 euro. Puteai sa imprumuti 80% din valoare, credit in euro, pe 30 de ani cu dobanda de 9.5% anuala, anuitati egale. Euro = 3.2 lei (a se vedea ca iau o valoare minima)
Situatie 2. Acum apartamentul a scazut cu 30%, valaorea minima data de tine. Deci apartamentul costa doar 70.000 euro. Presupunem ca in continuare poti sa iei impurumut 80% din valoare (desi te anunt ca acum poti lua pe undeva pe la 50-70% din valoarea apartamentului), asta ca sa luam ca si variabile doar scaderea de pret si marirea cursului pe care tu le pui ca si problema de discutie. Credit tot pe 30 de ani cu dobanda de 9.5%, anuitati egale. Euro = 4.3 lei (a se vedea ca iau o valoare maxim)
Situatie 2. Acum apartamentul a scazut cu 50%, valaorea minima data de tine. Deci apartamentul costa doar 50.000 euro. Presupunem ca in continuare poti sa iei impurumut 80% din valoare, credit tot pe 30 de ani cu dobanda de 9.5%, anuitati egale. Euro = 4.3 lei
In prima varianta: rata lunara de 670 euro (aproximativ 2.150 lei la cursul de 3.2)
In a doua varianta: rata lunara de 470 de euro (aproximativ 2.020 lei la cursul 4.3)
In a doua varianta: rata lunara de 335 de euro (aproximativ 1.450 lei la cursul 4.3)
Concluzia mea: am luat cel mai mic curs din vara 2007 si cel mai mare curs din 2008-2009 ca sa favorizez concluzia ta ca scaderea nu conteaza.
Situatia 1 vs situatia 2: scaderea nu este asa de mare, corect, insa este o scadere, in conditiile in care am luat o diferenta f mare de curs si o scadere destul de mica la pretul apartamentelor. Revin imediat cu o alta observatie aici.
Situatia 1 vs situatia 3: parerea mea este ca diferenta devine sesizabila pt oricine care are puterea de a accepta niste concluzii matemarice.
Hai si cu cateva mici stelute:
* Nu luam in calcul gradul de indatorare. Si atunci si acum gradul de indatorare este cam acelasi.
* Daca ai asteptat 2 ani de zile (adica nu ai luat in 2007 si vrei sa iei in 2009) si nu ai reusit sa pui deoparte macar un 5 mii de euro atunci nu are rost sa-ti mai faci calcule (parerea mea , nu dati cu pietre), nu ai un venit suficient care sa-ti permita asa ceva
* Am presupus ca aveai banii de avans pt fiecare din situatii… daca aveai 20 de mii de euro pt situatia 1 atunci ai avea si acum 10 mii pt situatia 3 de exemplu. Poti sa zici ca aveai 20 mii atunci si ai si acum aia 20 de mii si atunci nu mai trebuie sa faci credit de 40 de mii in situatia 3.
* Daca faceai credit pt avans inseamna ca analiza de mai sus se aplica si la creditele pt avans.
* Hai sa ne gandim ca nu aveai bani de avans in 2007 si deci trebuia sa faci inca un credit de 20 de mii de euro. Intre timp ai mai pus totusi si tu un 10-15 mii de avans. Deja chiar si daca compari situatia 1 cu situatia 2 este clar ca iesi in avantaj.
* Hai sa ne gandim si la oamenii care aveau ceva bani si in 2007 si puteau lejer sa faca un credit ipotecar dar au banuit aceasta scadere de preturi (cunosc astfel de oameni!) si acum au suficienti bani incat sa nu mai aiba nevoie decat de un maxim 10 de mii de euro.
* Daca spui ca cineva care nu avea cine stie ce salariu putea sa faca un imprumut atunci iar acum nu mai are sanse… de aici a plecat toata recesiunea de acum. Pt ca ala care nu avea cine stie ce salariu facea credit pe baza de adeverinte de venituri false, lua credit cu dobanda promo in primul an (poate facea si cu perioada de gratie, ca sa se incadreze la cati mai multi euroi) si acum crapa (sau ma rog, coopteaza toata familia sa-i plateasca rata si spera sa nu mai sara euro sau euriborul). Un om cu un venit care-i permite si acum sa faca credit este un om a carui solvabilitate este mai buna (un plus pt banca) si acum plateste si mai putin decat ar fi platit acum 2 ani (plus pt cumparator)
Apartamentul cu o camera nu se numeste garsoniera?
@andrei
Nu as zice evolutia cursului a anulat „in mare parte”. As zice doar partial: rata a scazut in lei cu aproximativ 35% iar apartamentele cu 50%, ceva de genul ca evolutia cursului a anulat 30% ( (50-35) / 50) din scaderea pretului. Scaderea de 35% reprezinta totusi ceva…
Referitor la dobanzi si comisioane:
– am pus 9.5% pt ca pe acolo se invart dobanzile acum. In 2007 erau dobanzi promotionale (am zis de ele, insa erau doar un an si nu le-am luat in calcul), dobanzile dupa perioada de promotie ajungeau pe la 7.5 – 8.5, dar existau si comisioane de lugu-lugu (a se pune diverse denumiri) si se ajungea cam tot pe la un 9-10
– pe 02 iulie 2007 euriborul era la 4.18 pt 3 luni si 4.32 pt 6 luni. Acum este la 1.42 resp 1.66. Aceasta scadere a fost anulata de cresterea marjelor fata de euribor
– comisioanele erau puse pt a-si asigura castigul pe care bancile il doreau si pt a putea da credite mai multe. Adica mai clar era o metoda de a fenta normele bnr: se punea dobanda promo si fara comisioane timp de x luni, omul se incadra sa ia credit si dupa perioada promo se tregea la dobanda bazata pe euribor si marja si intrau si comisioanele in actiune. Acelasi lucru s-a intamplat si in SUA si daca acolo a busit… acelasi lucru e foarte posibil sa se intample si la noi. Deocamdata doar ne luptam cu recesiunea indusa de sua – ue.
Shforza fie cu noi!
P.S. Sa nu intelegi ca tin neaparat sa te contrazic. O fac pentru am prieteni care s-au aruncat la credite desi le-am facut o analiza si le-am aratat ca nu e bine. Acum lor le pare rau de ei, mie imi pare rau de ei… dar mai mult nu am ce face.
Mea culpa , nu am facut calcule matematice inainte de posta prima oara , dar ideea mea ramine in picioare chiar daca nu in totalitate : evolutia cursului leu-euro a anulat in mare parte scaderea pretului in euro . Se mai pune in plus si cresterea dobanzilor si comisioanelor la creditele in valuta . Dobinda aia fixa trimbitata de banci e fixa doar teoretic .
Si eu am prieteni care fie s-au aruncat la niste credite , fie intentioneaza sa o faca
I-am sfatuit si pe unii si pe altii sa nu se hazardeze . Preturile mi se par in continuare mari , dobinzile foarte mari si sa nu uitam de instabilitatea pe piata muncii (posibilitate de somaj)
@renderman – n-am spus contrariul.
Insa, s-a tot vorbit de piata „atipica” (cand a crescut). Eu zic ca si acum e piata tot atipica. Preturile au scazut, dar nu mai sunt nici clienti. As spune ca nu mai sunt nici cumparatori. Preturile au scazut, dar nu se mai fac tranzactii. Piata va deveni una „normala” in momentul in care, la pretul asta scazut (si poate si mai mic de atat) vor incepe tranzactiile. Acum pur si simplu toata lumea asteapta.
Ma tem insa ca cei ce asteapta 500 EUR/m2 vor mai avea de asteptat. Si in nici un caz, la banii astia, nu-si vor cumpara apartament la Unirii. Nici macar in Drumul Taberei. Sau poate acolo da, dar la confort II sau III…
@fluture
In Romania preturile au luat-o la vale scazut cand inca nu se facusera simtite efectele crizei. Pana inainte de alegeri economia parca duduia, din cate imi aduc aminte. Iar conditiile de creditare au fost modificate de-abia in toamna. In perioada martie-septembrie preturile au scazut cam cu 17%. Acum, cand leul a luat-o in balarii, cand economia nu mai duduie deloc, cand se maresc sau se inventeaza tot felul de taxe si impozite, cand somajul este in crestere, cand salariile nu mai cresc, ci dimpotriva, scad, cand cuvantul recesiune este tot mai des folosit in previziunile despre economia romaneasca, cand aproape toti investitorii speculativi incearca cu disperare sa scape de niste apartamente a caror valoare scade de la o zi la alta, de ce as crede ca preturile caselor nu si-ar accelera ritmul de scadere , comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand nici unul din toti acesti factori nu era prezent?
@renderman – nu vreau sa polemizam aiurea. Sunt de acord ca preturile erau mari, sunt de acord ca au fost si speculatori, sunt de acord ca dezvoltatorii faceau profit de 100%. Insa, cum iti spuneam, piata e atipica. Si pe Balon unde comentati mai mult pe tema asta, va bazati pe comparatii cu alte piete, indici, indicatori.
Iti dau un singur exemplu: un dezvoltator/speculator/cineva-care-are-mai-multe-proprietati-de-vanzare va vinde minimum necesar pentru a putea astepta. Bancile nu s-au bulucit sa execute ipotecile si dezvoltatorii vor fi ultimii pe care-i vor executa. Mai degraba cad la pace cu ei, vand 10% din apartamente la „pret de cost”, banca le prelungeste creditul – cu o majorare a dobanzii, normal – si asteapta impreuna vremuri mai bune. Tu zici ca banca va fi bucuroasa daca va vinde cu 500 EUR/m2? Eu zic ca nu. Asa ca prefera sa astepte.
Pentru simplul proprietar, lucrurile sunt si mai simple: pretul e prea mic, nu vinde. Decat daca are nevoie de bani. Si de ce ar avea nevoie de bani, asa, subit, 30% din proprietari, astfel incat sa puna presiune (in jos, se intelege) pe preturi si pe piata?
Este foarte amuzant, sincer. Va astepta … ce? Vremuri mai bune? Poate ar trebui sa te duci sa le dai consultanta in state, in spania, irlanda, sint niste nestiutori. N-au auzit ca tot ceea ce trebuie sa faca este sa astepte. Nu conteaza ca rata la creditul cu care a fost cumparat terenul si finantata investitia trebuie platita, poate vor plati in natura… un apartament pe luna, ce zici?. Din pacate banca nu prea are ce face cu niste bunuri care se devalorizeaza in ritm accelerat.
In momentul de fata gunoiul mai sta ascuns sub pres, insa nu pentru mult timp… dar ei trebuie sa astepte…
Draga fluture, asteptarea nu va duce decat la revenirea la fundamente. Asteptarea nu va duce la departarea de fundamente. Romania nu este o tara atipica. Romania nu traieste intr-un balon de sticla. Intr-un oras in care salariul mediu este de 470E/luna, regulile simple ale pietei spun ca pretul mediu al unui apartament trebuie sa fie in jurul valorii de 22-23.000E (4x salariul mediu anual). Daca intinzi coarda peste aceste limite, aceasta va plesni si se va ajunge iarasi la pozitia de echilibru. Orice crestere a acestui raport inseamna ca sumele de bani care in mod normal trebuiau sa curga de la poplatie catre alte produse si servicii vor fi canalizate catre imobiliare iar ramurile economice care vor beneficia de mai putini bani vor incepe sa se sufoce… vor falimenta…
De fapt in romania coarda a fost atat de puternic intinsa incat pleznirea acesteia a fost naucitoare. Piata imobiliara romaneasca a fost intr-adevar atipica, insa doar sub un singur aspect. Graficul evolutiei preturilor nu este unul al unui bubble clasic ci are forma unei ţepe.
@renderman – sa-ti spun sincer, mi s-a acrit de propovaduitorii imobiliari ca de aia politici. Tu poti sa faci ce grafic vrei, daca schimbi una din scari (in cazul de fata cea orizontala) poti sa faci si o varf dar si un platou in varf de munte.
Ai afirmat si tu mai sus „Din pacate banca nu prea are ce face cu niste bunuri care se devalorizeaza in ritm accelerat.”. Asta pentru tine inseamna ca o sa-l vanda cu orice pret, doar ca sa „scape” de el? In cazul asta te contrazici singur. O banca mai poate sa-si permita inchirierea unui bun, mai ales in conditiile in care preturile de inchiriere nu au scazut in aceeasi proportie cu pretul de vanzare.
„Regulile simple ale pietei”… nu sunt aplicabile in toate cazurile. Paris, 2009 – salariu mediu 3000 EUR net/luna (sunt generos). Pret mediu pe M2 construit = 6000 EUR. Te las pe tine sa faci calculul.
Amicul vostru in ale propovaduirilor imobiliare, aka Dinu Patriciu, declara ca pretul unui m2 construit trebuie sa fie undeva in jurul a 2 x salariu net (bineinteles, al zonei unde incasezi salariul si unde se presupune ca vrei sa locuiesti). Nu e nevoie sa-ti spun eu, in Bucuresti media depaseste 500 EUR net/luna. Si chiar si asa, 2 x 500 EUR = 1000 EUR/m2. Vorbesc, bineinteles, de preturi medii, de apartamente noi. Cele vechi nu ma intereseaza. Dpmdv n-ar trebui sa depaseasca 800 EUR/m2.
Ce incerc sa spun – si am spus si mai sus – e ca desi sunteti cateva mii care credeti ca o sa va luati „duplex 5 camere la fantani la Unirii” cu 50.000 EUR, asta nu inseamna ca se va intampla. Indiferent de cunostintele de Excel cu care va laudati in ultima vreme.
Nu ati inteles nimic din ceea ce s-a intamplat pana acum. Preturile nu scad pentru ca vreau eu… sau ceilalti „propovaduitori” cum ii numesti.Noi puteam bine mersi sa tacem si toti agaricii imobiliari puteau sa trambiteze la nesfarsit ca preturile vor creste cu mie la suta pe an… Patriciu putea sa nu zica nimic…
Pur si simplu economia romaneasca era o mare minciuna, iar preturile imobiliare o mare buba pina de puroi. Nu trebuia sa fii cine stie ce geniu sa-ti dai seama ca ceva nu este in ordine cand observi ca preturile imobiliare au crescut in 5 ani cu 1000%, ca in tara nu se mai produce aproape nimic, ca se importa aproape totul….de unde naiba sa aiba romanii bani sa-si plateasca ratele daca nu produc mai nimic?
In legatura cu graficul, in caz ca nu ti-ai dat seama, reprezinta comparatia dintre bula imobiliara care a adus intreaga lume in recesiune(bula americana) si bula imobiliara romaneasca, comparatie in procente cu baza in anul 2000 (2000 = 100%). Te rog sa modifici tu scara dupa preferinte, insa mi-e teama ca atunci cand vei aduce graficul la dimensiunile dorite de tine, sursa recesiunii globale va deveni o simpla si banala linie dreapta…
Chiriile au scazut draga fluture mai rau decat preturile de vanzare. 25 % la garsoniere, din luna septembrie pana acum, 27% la 2 camere si 33.3 % la apartamente cu 3 camere…
Om bun, ce nu vrei tu sa intelegi este ca eu sunt de acord cu tine in unele privinte, dar sa visezi 500 EUR/m2 la un apartament nou construit, si cu vedere la un lac, si cu terasa de 50 m2 si cu 2 locuri de parcare, e fabulatie pura. Nu zice nimeni ca n-o sa iei un apartament cu 2 camere (50 m2) cu 25.000 EUR… dar asta e valabil pentru cei care doresc sa locuiasca in Ferentari, Rahova sau zone absolut marginase, unde nici musca nu circula in miezul zilei fara masca de oxigen pe fata si cutitul in buzunar.
Ce incerc sa-ti spun este ca voi, ca multi altii, puneti graficele, preturile, totul LA COMUN, amestecati si faceti media. Pe cine intereseaza media pe Bucuresti, daca ea e facuta din preturi de 300 EUR/m2 si preturi de 3000 EUR/m2? Incercati sa faceti DIFERENTIERE intre bunurile imobiliare, in functie de loc, etaj, orientare, utilitati, comert de proximitate, gradinite etc.
Ex. „Zona Vitan”. La Olimpia poate iei cu 900 EUR/m2, dar in preajma mall-ului, cu orientare sud, etaj 5, s-ar putea sa nu iei niciodata cu mai putin de 1300 EUR/m2 (nu stiu preturile exacte, iti dau doar un exemplu). Ceea ce face „criza” asta e doar sa ARANJEZE preturile in functie de loc, confort, utilitati etc. Acum 2 ani, orice anunt cu „4 camere, zona Vitan, etaj inferior” avea acelasi pret (diferenta era data doar de cat de repede dorea proprietarul sa vanda).
Te rog sa nu-mi raspunzi, ca m-am plictisit de discutia asta. Multumesc.
Fluture, daca citeam asta inaite de a-ti citi postarile nu ma mai oboseam sa dau atatea explicatii. Iti doresc numai „succesuri”.
Andrei a scris pe 9 Aprilie 2009, 4:03 pm Reply to this comment
Mea culpa , nu am facut calcule matematice inainte de posta prima oara , dar ideea mea ramine in picioare chiar daca nu in totalitate : evolutia cursului leu-euro a anulat in mare parte scaderea pretului in euro .
Andrei, calcule aiuristice cu scaderea preturilor imobilelor anulata de devalorizarea leului pot incerca doar cei care nu au cumparat locuinta prin intermediul unui credit imobiliar in valuta (euro sau franci elvetieni). Intelegi ce vreau sa spun, sper ca nu trebuie sa explic mai departe.
@fluture
Iaca si de ce noi suntem habauci spunand obiectiv ca dracu’ vine gol in Romania. Pai tu, megactionar la agentie imobiliara pe butuc si fazan cu rata marita in functie de gradul sadomasochism atat de caracteristic poporului roman iobag, te-ai apucat de predici imobiliari postapocalipsa?
Vin executarile silite si diferenta dintre Rahova si Unirii va fi data in primul rand de numarul de participanti la licitatie.
Te-ai plictisit de discutie? Si eu! Piata te-a cernut, anu’ asta te va cerne si… viata.
AristotelCostel, acest profet al României moderne. Da-ne si un cont in care sa-ti punem ofrandele. De doi ani de zile spurci pe oricine, indiferent ce spune, chiar daca e de acord cu tine. Vorbesti mult si prost. Dar cu doctorat in buzunar, ca asa ii sta bine românului.
Ce zice bula ta de cristal, anul asta o sa mor? Cat costa consultatia la tine? Tarot faci? Salutari lu’ Omida, am impresia ca aveti „cabinetele” in acelasi imobil de lux.
Ma intreb, asa, retoric, cu cat estimati ca o sa va scada salariile alea de doctoranzi semi-docti in urma prabusirii economice a României?
PS. Am intrat pe la tine. Le zici bine. Pacat ca le amesteci cu ironii ieftine si nu poti scrie fara „…” la tot pasul. Mai incearca. Dar nu te mai pierde in fonfaism-ul semi-doct. Ok, am vazut, esti cultivat. Sa-ti traiasca productia la hectar. Dar ramai la subiect, poate te crede cineva.
Doar de-as scrie „ca creste” si n-ai mai avea nicio obiectie.
Productia aia la hectar tine universitatile romanesti departe de locul 500. Tu poti trai si fara, da’ Romania e vazuta ca o tara de prosti cand se imparte productia la hectar pe numar capete… inclusiv de fluturi.
Nu e condamnabil sa idolatrizezi banu’, da’ tre’ sa te asiguri cumva ca n-ai muncit ca prostu’ in perioada de boom, iar daca te prinde criza cu deficiente in educatie… nu cred ca poti rezolva ceva luand in ras ce nu poti intelege.
Ti-ar fi greu sa scapi cuvinte pe arii tematice paralele subiectului, daca n-ai avea niciun argument in domeniul in care ai practicat investitii?
Cred ca ziarul e din Cluj. Doar aici pretul la apartamente nu vor sa scada nici cum.