Impresii din facultate: Politecnico di Torino

M-a sunat azi un tip sa ma intrebe putin despre viata mea din Torino, ca nu e hotarat/convins daca sa faca facultate aici sau in afara.

Am inceput sa sap prin arhivele mele de poze, sa incerc sa-l conving ca n-are ce cauta sa faca scoala in Romania, daca vrea sa faca pe bune ceva cu viata lui.

In poze aveti o sala de lectura din PoliTO, dupa orele de scoala.

(Cel putin) Electronica din PoliTO se lauda ca 85% din absolventii ei isi gasesc loc de munca in primul an dupa absolvire. In al doilea an dupa absolvire, 92% dintre cei ce au diploma lucreaza in domeniul pentru care au studiat.

Electronica din PoliTO cu asta isi face reclama. Periodic vin firme si curteaza studenti. Cunosc oameni pe care firmele i-au asteptat doi ani cu jobul, pana terminau masterul.

Romania… cati dintre absolventii romani fac meseria pentru care s-au pregatit atatia ani in scoala?

Sunt patriot, dar nu pot sa nu remarc niste evidente.

Pentru ca suntem in UE, studentii romani au niste facilitati fantastice daca vor sa faca facultati de stat, in UE.

Taxa anuala la PoliTO era, pentru mine, roman, 400 de euro pe an. NU se plateau restantele. (taxele pentru non-UE urcau pana la 2000 de euro pe an).

Am pe cineva in lista de prieteni de pe facebook, „cetatean roman”, care ajunsese „pe profit” in PoliTO: avea taxe mici, bursa, cazare gratuita. Era „pe plus” cu cateva mii de euro pe an, net.

Cel putin un an a fost asteptata de firma, cu postul.

Fata era la ora 8 dimineata in sala de lectura, in zilele in care nu avea cursuri. ;)

Scoala angaja cei mai buni studenti din anii mai mari (cu 10 euro pe ora) sa vina in weekend sa faca meditatii cu studentii din anii mai mici.

Retineti bine ultima fraza: Facultatea avea „buget pentru meditatii”, cu care angaja studenti „seniori” sa se vada cu cei de anii 1 si 2 pentru a le explica ce nu au inteles la curs. Ne vedeam in sali de seminarii, si era ca la orele oficiale. 5-10 studenti din anii mai mari la 20-30-40 de studenti din anii mai mici. Era ca intre prieteni, se lucra la tabla, se explica „pentru toata lumea”

La curs, profesorii spuneau:

  • „Noi suntem platiti din taxele voastre, ca veniti sau nu la scoala. Veniti sau nu la scoala, noi tot ne luam salariile. Asa ca, pentru ca sunt banii vostri, mai bine profitati de noi.”

  • „Nu exista intrebari stupide. ORICE aveti de intrebat, intrebati fara rusine, oricat de ridicol vi s-ar parea. Noi suntem aici pentru a va explica”.

As vrea sa stiu ce atitudine au mai-marii scolii romanesti (conducerea facultatilor, ministrul) despre scoala. Cum gandesc ei „the greater good” in scoala romaneasca.

Mie imi e rusine. Suntem MULT inferiori in atitudine.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

133 comentarii

  1. ar fi interesant si un articol similar cu impresii dintr-un liceu european!

    • mentin ideea, pentru ca in prezent varfurile pleaca si dupa gimnaziu!

    • Bre, nu stiu altii cum sunt da’ eu daca plecam de-aca sa fac liceul altundeva nu cred ca apucam clasa a 12-a viu.
      O fi ideea buna cu liceul in strainatate, dar sunt curios cum se desfasoara viata „extra muros” ca sa zic asa.

    • Fost eu, pedagogic e cam tot pe acolo poate putin mai slab. Ca experienta mult mai bine, mai atent profesorul ca se si intege nu clasicul „e clar?!? Next”, mai aplicat, multe „field trips” si activitati practice.
      Eu venit de aici de la intensiv mate-info la unul cu profil uman in italia, a fost cam plictiseala. Ca dotari nu mult peste noi, bucatile care nu erau muzeu.
      Am fost si la fac la niste cursuri, universitatea infiinta la 1300, csf.

    • Burghez….:)
      Pai si cum va fereau de activitati extracurriculare gen coma alcoolica, facut sex in grup cu live pe net…trip-uri fara „field” si alte asemenea?
      Ca liceenii scapati de-acasa nu sunt cunoscuti pentru aplecarea catre canasta si ceai de tei.

    • Parintii m-au trimis la o scoala internationala in strainatate dupa ce am terminat gimnaziul – unele lucruri (majoritatea) sunt mai bune, la altele (cateva) Romania iese mai bine. In ce priveste activitatile „extra curricular” (wink wink), nu e ca pe netflix, stati calmi.

    • WTF??!? pe vremea mea era eveniment o giugiuleala pe un hol mai intunecat si pus mana pe o tzatza.

    • @Kahlua si alxzen.
      Ce ziceti voi seamana mai degraba a ” we do not talk about fight club”:)

      Inteleg, copii cuminti de familie buna, ca nici eu n-am sprijinit gardu cu acu’n vena.
      Dar fara contract si clauza de inschis in pension eu tot n-as avea putere s-o trimit pe fiica-mea ( presupusa) la liceu inafara….

      Nu de alta da’ pe vremea mea, aveam un coleg de liceu care era pe felie cu una de la ceva internat si-am interactionat foarte vag cu esantionul reprezentativ.

      Pot doar sa spun ca la alea in discurs aparea cuvantul „posta” mai des decat in circularele Ministerului Comunicatiilor.

  2. NOU
    #9

    Foarte tare. Aproape ca zici ca e Japonia. Nu credeam sa fie diferența asta imensa între noi și ei.
    Mulțumim guest author.

    • Bre voi in ce hrube ati facut facultatea?!
      Nu zic de profesori ca nu are rost comparatia, dar daca e sa judec fix dupa cum arata sala de lectura, la mine arata oleaca mai bina. Facultate neaosa, de stat, naturala, fara E-uri.

    • Bosulache, omu a postat sa vezi care e miscarea, nu care sunt dotarile. PLM de analfabetism functional.

      Conteaza cum e sala de lectura? La ASE nu se intampla sa nu gasesc loc la biblioteca sau carti pe stoc, nu se intampla.

    • @Habarnam. Nu cred ca subiectul articolului sunt pereții.

    • Hait….stati asa.
      Eu nu comentam articolul ci raspundeam la comentariu, mai ales partea cu „aproape zici ca e japonia” care nu cred ca se refera la pretul scolarizarii.

      Eu am inteles ca se refera la poze, mai alesc ca primele trei paragrafe sunt fix despre poze care trebuie sa convinga pe cineva sa nu faca facultatea in romania, abia mai incolo incepem cu statisticile.

      Si recunosc sincer ca pentru niste poze care ar trebui sa convinga pe cineva….nush…poate imi scapa mie vreun detaliu de poli:)

    • NOU
      #14

      Boss-ilor.
      Faceam o comparatie cu Japonia prin prisma atitudinii, cum se ajuta unii pe altii, cum poti sa intrebi si nu esti facut prost in fata de profesor in fata intregii grupe. Iti dai seama ca nu mai intreaba nici dracu nimic.
      Pai daca ar fi asa si la noi atunci de ce mai eram uimit? Ca am facut si eu facultate si stiu cum e.

  3. Superb articol, multumiri. Mereu am detestat scoala romaneasca, desi sunt o fire destul de studioasa de fel. Acum inteleg mai bine de ce. Visam la o scoala similara cu cea din articol. Pana la urma m-am lasat de scoala si invat pe cont propriu ce imi trebuie. Mult succes autorului !

  4. La un curs de matematica, intr-o sala super calduroasa, cu un profesor batran care abia vorbea dar care, pe tabla, scria cu dreapta si stergea cu stanga, am cascat, nu zgomotos, nu urat, nu fara sa pun mana la gura. Stateam in primele banci, e drept, si m-a vazut. A tinut morala 15 minute despre cum ma plictiseste pe mine cursul lui, ca el se chinuie sa explice si eu casc. Cam asta era situatia mai marille profesori la ASE, anul de gratie 2008.

  5. Deci articolul cred că ar fi fost relevant prin 2002. Ce student de politehnica sau informatică din București nu își găsește acum de lucru instant în domeniul lui? :) și ăia de la ASE la fel.

    S-a schimbat mult corpul profesoral și în în universitățile mari din România plus mentalitatea aferentă, cred că cel care a scris articolul avea sechele din liceu unde dacă întrebai ceva îți dădeau ăia 2 pentru că nu ai învățat și fost atent, dar în facultate de mult nu mai e așa.

    A face facultatea în străinătate sau câțiva ani măcar, e cea mai bună chestie pe care o poate face un student, dar ce voiam să zic e că nu cele scrise în articol sunt motivele.

    Cât despre prețuri, probabil e mai ieftin decât la Cluj :)

    • cam jumate din salile din ase arata mai bine decat ce-i in pozele alea.
      also, „Am inceput sa sap prin arhivele mele de poze, sa incerc sa-l conving ca n-are ce cauta sa faca scoala in Romania, daca vrea sa faca pe bune ceva cu viata lui.” – sa nu-ti sucesti mana de la cat te bati pe spate ca ai emigrat.

    • Aberezi. Si in politehnica sunt facultati si facultati, la fel si pe la ASE. Politehnica nu inseamna doar Electronica si Automatica, la fel cum ASE nu inseamna doar contabilitate sau cibernetica.
      Sunt pline Dedeman-urile de absolventi de poli care aranjeaza frumos topoarele pe raft. Banuiesc ca daca a facut masini-unelte se pune ca lucreaza in domeniul in care a studiat?

    • Cererea de programatori este extrem de mare, d-aia se gaseste usor de munca. Este mai mult o stare de fapt, decat altceva, in nici un caz nu se datoreaza performantei din facultatile patriei.
      In plus absoluti toti prietenii si cunoscutii care intervieveaza programatori afirma ca minim 50% sunt absolut praf, la modul ca ar trebui sa-i caute alta meserie. Absolut toti. Aici se vede intr-adevar calitatea scolii, nu la restul care au invatat pe cont propriu.

    • Dragos, eu am scris articolul, si m-am intors in tara. Sunt in Bucuresti acum, plecat si intors din Bucuresti.
      Am vrut sa scriu mai mult, dar zoso a zis „stop” momentan.
      Poti citi niste franturi din viata mea in Torino aici: https://studentinitalia.wordpress.com/
      Repet: m-am intors acasa, nu am „emigrat”.

      Pentru alt comentariu, da, am „sechele din liceu”, mai degraba din facultatea din Romania, pe care am inceput-o acum 20 de ani si nu am mai terminat-o. De ce? Exact din motivele descrise in alte comentarii: profesori care scriu cu dreapta si sterg cu stanga.
      La PoliTO cursurile sunt si video, puse moka pe site. Daca nu ai fost la curs, sau nu ai inteles de la curs, „derulezi” si te uiti din nou. Apoi, daca iti place alta materie, sau vrei sa stii ce te asteapta in alti ani, cauti cursuri video pentru alti ani.
      In general, in scoala este o atitudine si o atmosfera pe care nu am intalnit-o vreodata in Romania.

    • Dex: eu intervievez programatori, cam o data pe saptamana. Generalizezi ca sa te aflii in treaba, totul se reduce la bani, cat dai atat primesti: platesti alune vin maimute, platesti bani vin oameni.

  6. Normalitate?!

  7. Macar la UPB ai facultatea de jurnalizde pe aproape, mai arzi si tu ceva. Ca altfel, în orice universitate tehnică stim cum arată femeile.

  8. Il rog pe GUEST_AUTHOR sa-mi dea un articol din ultimii 5 ani in care un student de Electronica/Automatica din Romania nu-si gaseste job. Dupa terminarea Facultatii de Electronica, TOTI colegii mei aveau job-uri: manageri, muzicieni, antreprenori, politicieni.
    Leprele care nu au dat pe la facultate lucreaza si ei pe la Electronic Arts, Ubisoft sau Amazon si incearca sa se descurce cu 3000+ de euro pe luna.

    • A scris clar „in domeniu”..

    • Tot tu esti Guest_Author? Articol de propaganda.
      „Sa faca ceva pe bune cu viata lui”.
      Prin urmare, cei care au facut facultatea in RO si-au ratat viata.
      Fiecare are dreptul la o parere Guest_Author, tu ti-ai scris-o in articol, eu opinez ca esti idiot

    • Deci toti colegii tai au facut o facultate degeaba, dar tu esti mandru? D-aia ai facut electronica, sa canti pe la nunti?

    • Mihai, eu am scris articolul.
      Sunt un tip de 40 de ani, care s-a re-apucat de scoala la 35 de ani. Candva,
      la timpul meu” m-am lasat (foamea din anii ’90), acum am zis sa termin ce am inceput.
      Nu stiu daca am colegi de liceu care fac meseria pentru care au facut facultate.
      Iar cei care fac meseria invatata in facultate, sunt afara.
      Nu stiu situatia azi, eu spun situatia mediului in care ma invart eu. Colegi cu Istorie o ard copyrighteri. Coleg cu Chimie, e Graphic Designer.
      In general, sunt extrem de curios in Romania cati chiar fac meseria pentru care s-au pregatit. Care e procentul de absolventi IN GENERAL care lucreaza in domeniu, in primii doi ani dupa ce au terminat scoala.

  9. Facultățile de afara au avantajul că se face mai multă parte practică.

    Dar toți amicii mei absolvenți de poli in România au joburi in domeniu, și câștigă bine.

    • defineste „bine”. din stanford iesi junior cu $100k/an net. din oxford business cu £60k/an. salarii de start. costuri mai mari, desigur, dar in 5 ani ajungi la $300k/£200k relativ usor. daca investesti si la bursa 30% din venituri (toti ar trebui sa facem asta btw), esti milionar in $/£ pana la varsta de 30 de ani.
      desigur, sunt multi factori implicati (inclusiv costul facultatii etc), si da, facultatile din ro chiar au devenit mai bune. dar in afara tarii vorbim de un total alt nivel.

      ca idee de final, politehnica bucuresti e pe locul 817 in lume. eth zurich e pe 18.

  10. Arată-mi un absolvent UPB facultatea de Calculatoare care nu are job în prezent si/sau câștiga sub 2k euro lunar.

    • stiam doar unul, care era alcoolic si statea pe ajutor social, dar a murit acum cativa ani!

    • se pare ca mai sunt unii care inca traiesc!

    • Alte facultati de succes mai stii? In plus eu lucrez in domeniu si stiu destule salarii sub 2000 eur. In afara Bucurestiului nici nu mai vorbesc.
      Faptul ca ai nimerit la o facultate dintr-un domeniu care, momentan, are succes nu te face vreun geniu, si nu inseamna ca facultatea aia e buna.

    • Dex, dacă faci UPB, de ce ai mai pleca din B?
      Și cine a pomenit de genii? Cunosc instalatori care au 4 clase și câștigă 2k euro pe lună.

    • Corespondentul exemplului dat de autor e A&C sau ETTI. Nu stiu pe nimeni care a fost cu mine in an la cele 2 sa nu lucreze in domeniu sau sa nu-si gaseasca job in domeniu oricand vrea el (poate nu neaparat un job senzational, dar macar siveco).
      Deci hai sa nu ne luam dupa facultatile de top. Hai sa vedem la ei cu ce se ocupa absolventii de Stiinte Politice (si ce procent sunt ocupati)

    • In acest moment studenții de la electro/comunicații si aia de la mecatronica sunt mai vânati decât aia de la calculatoare. Din anul 2 deja sunt cu japca pe ei.

    • @Vasi Ai pleca din B ca sa scapi de cocalari, de poluare, de facut 2 ore dus intors pana la servici, sa stai cu maica-ta care e bolnava etc.
      Pe scurt, contrazici un om care vorbeste despre o facultate OK din alta tara, afirmand ca si cea mai smechera facultate din RO e ok, dar doar daca stai la Bucuresti.
      Practic facultatile din Romania sunt misto, pentru ca stii tu doar una misto. Nu imi dau seama daca e prostie sau analfabetism functional.

  11. LOL apropo de abordari, ca fost absolvent nepracticant de medicina Bucuresti.

    1. Ni se spunea ca e Universitate, nu facultate, deci prezenta e obligatorie!
    2. Predarea insemna ca venea asistenutul (cel mai des) si ne citea din cartea profului, iar tu ca un mic idiot transcriai ideile preamarite!

    Intrebari?
    Raspunsuri? Doamne fereste! Profu e ocupat, asistentul e prea prost platit ca sa ii pese!
    In 6 ani de facultate cred ca au fost 2-3 cursuri misto!

    • Pai daca nu prestezi, de ce medicina?

      Ai bagat 6 ani ca orbu sa faci programare? Sau vanzari? Sau nu a iesit pasienta cu rezidentiatu si bucti cariera?

  12. Aici e gandirea tipica romaneasca.
    „Fata era la ora 8 dimineata in sala de lectura, in zilele in care nu avea cursuri.” Daca asta ar face toti studentii si in Romania, nivelul invatamantului romanesc ar fi exact ca afara. Pana una alta, eu nu stiu niciun student serios care a terminat facultatea in Romania si nu este realizat (a se citi, lucreaza in domeniul pentru care a studiat).
    Se poate extrapola si la faptul cum aici arunci tigara pe geam, ajungi in Anglia si te comporti exemplar ca acolo este civilizat.

  13. Orice absolvent de politehnica isi gaseste lejer loc de munca. Asta e un articol de genul „hai sa ma laud ca eu am facut facultate in italia si sa spun ce nasol e in romania”. Daca VREI poti sa inveti si in romania !! Si oricum overall romanii mai destepti ca italienii, care nu sunt in stare sa invete o limba straina

    • sigur, pentru ca intre inteligenta si nivelul de trai nu exista o corelatie pozitiva!

    • @dan și pentru că românii sunt mai inteligenți decât italienii harta IQ a Europei ne plasează la coadă – DUPĂ bulgari (din nou).
      Ca să nu avem discuții și la lungimea sculei suntem tot la coadă, DUPĂ bulgari.

      IQ map
      https://jakubmarian.com/average-iq-in-europe-by-country-map/

      Dick size map
      https://www.reddit.com/r/europe/comments/7bm0qb/penis_size_across_europe/

    • Pai nu stiu ma, nivelul de trai e mai ridicat in Bucuresti-Ilfov ($40400) decat in regiunea Piedmont ($30700). GDP/capita.

    • @rumbu: PIB/capita nu e direct proporțional cu nivelul de trai

    • Stiu, sunt inginer, dar exact asta e definitia economica a nivelului de trai: GDP/capita.

    • @rumbu
      Comparatia potrivita e între provincia Torino (în esență zona metropolitana) și București-Ilfov. Adică între doua zone metropolitane.
      Piemontul compara-l cu Muntenia. Regiune cu Regiune.

    • @rumbu. din nou.
      Nu are aproape nici o legătură. Vezi ce pib/locuitor are guineea ecuatoriala și după aia citește despre nivelul de trai de acolo.

    • Și înțeleg, București-Ilfov e regiune de același nivel administrativ cu Piemont în clasificarea europeana nuts. Dar realist, București-Ilfov (un oraș + un județ foarte mic ca suprafață, dar cu populații dense) e comparabil cu provincia (echivalentul unui județ în Italia) Torino (de asemenea mica ca suprafață, cu populația foarte densa)

    • Comparaiile astea intotdeauna se fac subiectiv, ca sa iasa cum ii convine celui care le face ;) Dar hai sa comparam Londra cu judetul Botosani, ca asa mi se scoala mie sa fac o comparatie… Auzi, jegalia de Bucuresti-Ilfov :))) Adevarul e ca ma plimb prin Bucuristan si sunt uimit de nivelul de trai. Italienii aia mai au de invatat de la noi, dacii mandri care traim in cea mai frumoasa, curata, verde, bogata, aerisita capitala a lumii.
      Apropo, se numeste Piemont in romana, ai invatat in clasa a 5-a la geografie… A, stai, ca tu ai facut scoala pe camp, cu caprele.
      Noroc ca s-a inventat internetul ca sa dea orice analfabet o cautare pe google si sa se dea destept.

    • rumbu, fa o tura prin Torino, ca e ieftin (50 de euro dus/intors) si mergi pe strazi. Uita-te la oameni, uita-te la scarile de bloc. E important sa te uiti la cum arata blocurile si scarile de bloc. Apoi „recompute” povestea cu GDP/capita.

    • rumbu, cît timp îți ia să mergi pînă în Poiană(pentru care în vecii vecilor nu va fi autostradă)?

    • Plm, v-a murit simțul umorului. Nu merg in Poiana ca nu imi place muntele, până la mare am autostrada.

      Torino este un oras tern si pustiu, in afara de muzeul auto care chiar e interesant, nu m-a impresionat nimic.

    • „Si oricum overall romanii mai destepti ca italienii, care nu sunt in stare sa invete o limba straina”

      cum raportez un comentariu pentru prostie crunta?

    • @MariusCC
      Bre nu stiu despre cine-a facut harta aia a doua, dar ca parbat pe care-l roade curiozitatea, stiu vreo 2-3 fete de viata care-au avut de-a face cu un esantion reprezentativ mai mare decat al tuturor savantilor britancii si dupa ele media e sesibil mai sus la romani.
      Ba alea care-au facut veacu pe-afara ar putea sa jure ca mari diferente in Europa nu-s.
      Bine-acum stii cum e aia ” nu primim cu bile, in stare de ebrietate si emigrati”…dar la consangvinii lui Wagner media pare sa fie aceeasi:)

    • @Habarnam – și eu care credeam că s-au supărat pe mine că le-am arătat că-s cei mai proști din curtea școlii. De fapt minusurile erau de supărare din cauza lungimii.

  14. E capcana asta cu si astia din Romania au joburi si sunt platite bine.
    Sunt platite bine pentru Romania, dar marea majoritate a joburilor de la noi nu sunt alea „grele”. Facultate nu prea preda ce trebuie la noi in tara, te mai descurci si singur (adica te orientezi ce se cere si inveti). La noi vin joburile alea mai usurele, noi iesim din facultate si nici macar nu auzim de unele chestii pe care le cer companiile, ce sa mai zic de practica sau sa vedem fizic ceva.

    Facultate trebuie sa fie ceva mai mult decat sa iti gasesti un amarat de job dupa.

    Also cred ca noi, ca tara, ar trebui sa dezvoltam niste „centre de competenta” pe mai multe domenii sa putem duce singuri proiecte cap coada, abia atunci o sa putem avea pretentii. In momentul de fata nu prea avem oameni foarte buni.

    De exemplu sunt cateva companii mari si foarte mari care si-au crescut angajatii sa fie foarte buni si deja au prins radacini la noi in tara, culmea e ca astia-s mai putini in Bucuresti, ca aici marea majoritate sunt firme contractoare la firmele mama din Cluj, Iasi, Timisoara, Brasov si mai sunt cateva cazuri.(Aici ma refer strict la proiectele din tara care se dezvolta doar la noi, fara echipe mixte cu strainatatea)

    Asta cu salarii mari e capcana cum am zis, sunt salarii mari pt Romania, ora de contractor in Germania e de 3x ora de contractor in Romania, pentru dezvoltare de la zero, poti sa dai cu tunul uneori ca nu gasesti oameni suficienti de buni care sa urneasca plebea. Aia e.

    Am terminat electronica in Romania acum 2 ani, lucrez din anu 3 de facultate si cam asa vad lucrurile acum.

  15. te-ai saturat de guest posturi sau mai vrei ? :)

  16. Ce enervant de prosti sunt astia care il critica pe om ca a emigrat, da ma idiotilor, daca vrei reusesti si din congo, ideea e ca e o diferenta majora de mentalitate si oportunitati, nu mai spun nimic, astept minusurile pt ca..

    • Completez eu.. pentru ca esti prost :)

    • Nu noi l-am criticat ca a emigrat. El se pare ca ne jigneste si se umfla in pene ca facultatea lui e mai buna ca a noastra si ca el e tare pe meserie.

    • sunt clasamente internationale, se poate verifica!

    • Urla mandria de neam prost in tine Mihai si te jignesc pentru ca atata poate un analfabet functional ca tine sa aduca ca argument la ce a zis NIX. O universitate romaneasca nu avem in primele 800 la nivel mondial, ca sa nu mai zic de celebrul dottore Ponta si altii ca el din cauza carora diplomele romanesti valoreaza mai putin decat hartia de la wc. In China se deschide/inaugureaza cate una pe luna baws dar sunt convins ca nu se ridica la nivelul celor unde studiaza cei mai drepti si viteji dintre traci.
      Concluzie, esti prost de puti si mai si semnalizezi.

    • vezi că clasamentele alea au toate criterii foarte relevante pentru calitatea unei școli, printre care diversitate, cât de eco e, și cam pune egal între criteriile alea și cel de număr de articole publicate de profesori/studenți

    • „El se pare ca ne jigneste si se umfla in pene ca facultatea lui e mai buna ca a noastra si ca el e tare pe meserie.”
      Autorul aici: eu explic ca e mokangeala sa faci scoala afara, ca e ieftina, ca mancarea e… intra pe lidl.it si vezi preturi (4 euro kilu de prosciutto, nu 15 euro cum e in Romania), cazarea e aproape cat in Bucucresti (daca iei bursa e moka, chiar), ca oricine poate ajunge acolo, si tu…
      Vezi vreun nume/prenume in articol? CINE „se umfla in pene”, un „Cristi” dintre cei 1000 de Cristi care vin pe-aici?

  17. Ce amuzant e autorul. Bagi pixul in Torino.
    Uite cum arata biblioteca si salile de lectura de la Poli Timisoara
    https://library.upt.ro/pub.edocs/Tur_Virtual/Prezentare_Biblioteca.mp4

    • Bagi pixul în ei absolvenți.75% din ei nu au ce căuta acolo.Get real man.

    • Poli Timisoara e echipa aia de fotbal, nu?
      Bre, mai lasati-o cu cum arata (ce-i cu portile alea antifurt, e magazin sau facultate?), important e ce profesori sunt, ce va invata, unde faceti internship, apoi si ce mai publica si patenteaza profesorii aia, ca facultatea fara cercetare nu e facultate, e scoala de ucenici de injineri.

  18. alea doua chestii care zici ca le spuneau profesorii le spuneau si la mine la facultate, in Cluj. Exact alea, doar ca mai elaborat si convingator.

  19. Mamă, ce-au sărit românașii să apere căcatul ăsta de învățământ de la noi! Link-uri cu olimpici și inventatori români avem sau încă nu?

    • Nu apara nimeni invatamantul romanesc. Nici nu poti sa il aperi dupa ce a fost distrus sistematic de – recunosc cu rusine – un exponent al UPB, Ecaterina Andronescu.

      Dar guest-authorul, fie sufera de ignoranta si atunci poate fi iertat, fie de infatuare si autosuficienta si atunci da-mi voie sa-mi bat pula de el. Ne prezinta grajdul ala cu rol de sala de lectura ca pe ceva nemaivazut. Are impresia ca tocmai au pus-o de un joint-venture MIT, Stanford si Cambridge si – ce noroc pe el – au deschis o filiala in Torino.

  20. Mai degraba cred ca deranjeaza autosuficienta autorului

  21. Dragă Zoso, hai să nu generalizăm. La Informatica la Iași crede-mă că tot așa te așteaptă firmele la ieșire din facultate. Facultățile bune se caută peste tot.

    • nu stiam de unde apar busculadele alea!

    • autorul nu e zoso, e un tip cu nume de englez: Guest Author.

    • Asteapta firmele dar 70% din studenti au trecut examenele si proiectele numai pe baza de copiat. Am facut un master acolo si stiu cum sta situatia. Efectiv e jale. Pare frumos asa la prima vedere dar e un sistem putred in tot invatamantul romanesc care scoate pe banda rulanta doar „descurcareti”.

    • @cip am terminat si eu acolo, mai demult, ce-i drept. Erau f dificile unele probleme de grafuri, de exemplu, și ne întâlneam tot căminul să găsim o soluție. Asta nu înseamnă că nu înțelegeam soluția cu care venea dupa ore de brainstorming un geniu sau că nu știam f bine materia. O văd mai mult ca pe un team work de care-mi amintesc cu drag :D

    • Da, de acord, team work. Un teamwork in care 2-3 intelegeau de fapt despre ce este vorba si restul copiau. Tot copiat se cheama.

    • @cip, na ,cum zici tu. Doar ca trebuia să explici soluția.

      By the way, la unele interviuri afară guess what, te lasă cu google cu tot. Doar să le dai solutia in timp util.

    • Da, așa și pe aici:te lasă cu cartea în față doar să dai rezultatul.
      Problema este că degeaba ai ingredientele dacă nu cunoști rețeta.

  22. NOU
    #89

    Ce lucreaza parintii tai mai GUEST AUTHOR ?

    • Tatăl a murit când eu aveam 14 ani, mama e pensionară. M-am reapucat de școală la 35 de ani, platind-o din economiile mele.
      Am ales „afară” pentru ca nu mai aveam chef de sistemul de învățământ din România, am ales PoliTO pentru ca se studiază și in engleză, și pentru ca au prețuri decente. As fi vrut TUHH (Poli Hamburg, ca am prieteni acolo) sau TUB (Poli Berlin, pentru ca mi-a plăcut Berlinul), dar nu am avut bani și nu știu limba germană.

      Acum, cu ce schimbă aceste noi informații sensul articolului?
      Salile de lectură sunt pozate pentru a arăta aglomerația din ele si cheful studenților de scoala, nu știu ce ați înțeles voi din ele.

    • NOU
      #91

      Copii ai mai Cristi ?

  23. Asta era articol pt Bosnia, nu pt România. În Bosnia sunt 50% din tineri șomeri. A, și în zone din Italia.
    Ma refer la partea cu gasitul jobului, ca probabil calitatea educației e peste România, mai ales într-un loc ca Torino.

  24. Facultățile bune sunt căutate și în România, dar într-o țară mai dezvoltată ar ți trebuit să bântuie lista cu locuri de muncă după absolvire? Nu mi-ai zis nimic dacă absolventul din Italia e mai bine pregătit decât cel din România. Așa cunosc și eu niște indieni care fac un lucru mai bine decât un occidental în informatică, dar singurul dezavantaj e că trăiește în India. Știu multe persoane care au plecat în afara și au spus că în România era mult mai greu. Faptul că tu plateai, asta explică de ce profii erau indulgenți cu obligativitatea. În România, dacă ești la buget, deja e obligatoriu, fiindcă statul plătește și el îți poate spune de câte ori vrea el că e obligatoriu, or puteai sa bifezi opțiunea la taxă dacă te plângi. Sunt facultăți și din Marea Britanie care au facilitați bune, însă sunt sub cele din Ro, dar mulți cred ca dacă fac o facultate in afara, sunt mai bine pregătiți. Rezultatele vorbesc de la sine: cei din it sunt curtați de filme, medicii pleacă in afară, ingineri fac o treaba buna, chiar și cei de la facultăți mai puțin relevante pe piața muncii își găsesc, evident dacă chiar sunt bine pregătiți. N ai zis nimic in articolul asta. Pune l pe vice

    • *traiesc

    • statul plateste, adica? statul e propriul motor, energie gratis, perpetuum mobile?
      aaa, e platit tot de cetateni? adica daca eu, tu, altii dau bani, trebuie sa fim obligati pentru ca..asa era in comunism ?
      cred ca va luati prea mult de impresia si tonul autorului iar dupa cum raspundeti ar trebui ca Romania sa fie centrul european de tehnologie si inovatie, serios, ar trebui sa il facem de ras pe elon musk cu masina lui inceata si autonomie mica.

    • Perfect de acord.
      Eu la 35 sunt student la inginerie electrica Craiova. Oameni mai de bine și mai deschiși față de noi nu am văzut. Și ține minte că avem o universitate tehnica puternică la Pitești. Prefer sa mă duc 130 de km în Craiova pe weekend, decât la Pitești. Jegul uman și atitudinea de șefi de plantație de la Pitești mă fac să vomit când aud.
      Numa bine și aș intra pe Târgu din Valencia buldozerul.

  25. Raducioiu, tu esti mama?

  26. Si la mine la facultate se preda foarte bine, chiar profesorii ofereau meditatii gratuite, dupa program (nu zilnic, doar in preajma sesiunilor), erau grupuri de studenti din anii mai mari care faceau voluntar meditatii cu cei din ani mai mici, eu mare parte din studentie mi-am petrecut-o in facultate, eram acolo de dimineata pana seara tarziu, de multe ori chiar si in weekend-uri, facand tot felul de activitati si participand la diverse proiecte. 10% din colegii din anul 1 au terminat anul 3, restul au abandonat. Din cei ce au terminat, eu si inca vreo 4 lucram in domeniu. Problema nu e facultatea, aparent, ci studentii romani, care-s cam lepre.

    • Despre asta era articolul, se pare ca esti printre putinii care a inteles.
      E despre cheful de scoala, despre cum te „imbie” profesorii sa inveti, cum te ajuta, care este atitudinea studentilor.
      „Si noi avem sali de lectura, care arata chiar mai bine!”. Dar la fel de pline, sambata, sunt?
      Nu „ma umflu in pene”, ca nu am de ce. Doar ca am ramas extrem de mirat, zi de zi, an de an, de atitudinea profesorilor si studentilor fata de scoala.

  27. Băi, lăsaţi prostiile cu săli de lectură şi alte alea că vine primăvara şi câmpul electromagnetic trebuie arat.

  28. moaa ce tare, firmele stau ciorchine la usa la poli sa angajeze, si cum ?! elevii printeaza CV-ul il pun in dosar cu sina si cand ies pe poarta il dau secretarelor de la firme?
    toata lumea a dus discutia catre automatica si electronica si cibernetica…. sa nu uitam ca la poli exista biotehnica, aeronave, electrotehnica si ce dracu mai e pe acolo.
    aia de stiu programare, n-au invatat la facultate si firmele nu-i asteapta in pm la usa! iar restu lucreaza la mega image.
    profii sunt invechiti si prosti, materia e depasita, logistica nu exista

  29. Inainte sa scrieti un comentariu sau sa scoateti un porumbel pe gura repetati: „hai sa nu fiu hater”; treaba e valabila inclusiv pentru guest_author…

    Sala aia de clasa, daca poza este de acum 10 ani, este mult peste ce era atunci in Romania. Aveam o sala la Politehnica, in Leu, corp B, etaj 1… aia arata ca un grajd @Rumbu. Avea scaune dinalea rosii tapitate, era un fel de sala de teatru. Doar ca jumatate din banci nu mai erau, iar din toate scaunele ieseau arcurile si fanul. Erau umplute cu fan/rumegus etc…

    In momentul de fata probabil facultatiile din Romania arata mai bine decat cele din afara pentru ca sunt proaspata renovate. Cei din afara nu mai renoveaza, ei doar intretin si probabil designul/modelele de gresie/fainta… mobilierul, sunt mai vechi. Atata timp cat sunt functionale nu arunca banii pe altele noi.

    Si in Romania evolueaza lucrurile si se schimba, doar ca nu la viteza cu care ne dorim. Am asteptat pana in ultimul moment sa ne implicam, sa ne pese si acum avem de recuperat destul de mult.

    Asa ca la munca, mai incetati cu vaicarelile. Invatati sa dezbateti, sa va sustineti punctul de vedere cu argumente, sa va cereti drepturile, si sa respectati legile si regulile.

  30. O rudă de a mea, e profesor la o facultate de medicină. Predă atât studenților români, cât și celor străini. Experiența ei e relevantă: studneții români de obicei nu pun întrebări, chiar dacă nu au înțeles. În schimb, sudenții străini, pun întrebări și nu lasă profesorul până nu au înțeles sau nu s-au lămurit complet.
    Din păcate, școala românească produce oameni care au o frică de a întreba. Care nu sunt implulsionați să utilizeze cunoștințele profesorului. Dacă acele cunoștințe există, evident…

    • Scoala romaneasca nu incepe in fuckultate, ci de la clasa pregatitorare. Daca ii pui sa stea ghiocel si sa taca mormint pina iti reciti tu lectia asa cresc. Robotei.

    • subsemnata, clasa a ix-a, ora matematică, nu pricep o chestie, toată lumea pare să fi priceput (era clasa a ix-a, eram adunați din mai multe școli generale din oraș, am zis să nu-mi scot nume de proastă chiar de la începutul liceului), o pritrocesc acasă și dibuiesc după lupte seculare.
      după vreo 2 faze d-astea, am ridicat mâna și am comunicat că eu nu am priceput și aș vrea niște explicații suplimentare. ”cine-i explică lu’ A?” liniște de se auzea și respirația muștii. mi-a explicat profa. de atunci am întrebat absolut oricând nu am priceput/știut, etc. eu am ieșit în câștig.

    • de unde si interventia mea cu liceul, la 14 ani mai sunt sanse, la 18 …

    • @A
      In prima jumatate a comentariului eram convins ca esti a IX-a si ma miram cum de-al naibii bulgar are asa public divers si succes la gagici tinere cand el scrie de topoare si ciorapi de merinos.
      Sa-mi cada proteza din pahar si mai multe nu….

  31. Automatica UPB 1999 – 2004: din ce imi aduc aminte cam toate examenele erau cu cartile pe masa. Poate unul, doua examene fara. Asa ca nu prea aveai ce copia. Ori invatai si rezolvai. Ori nu. Am inceput 30 in grupa, am terminat 30. Dar sa ma mor daca mai erau 12 din cei originali. Omaha beach, baby :-))

  32. la ce cerere e in timisoara, am colegi in it care au terminat facultatea de agronomie.

  33. Comentacii de pe aici se bat cu caramida in piept si lauda invatamantul romanesc, pentru ca sunt parte din el sau au trecut prin el. E o nevoie umana sa nu denigrezi ceva ce are legatura cu tine, sau mai rau, chiar te defineste. Nevoia de „confirmation bias” depaseste pana si logica. De ce sa accepti realitatea, cand poti s-o construiesti tu cum vrei, sa gasesti adepti la fel de flamanzi de confirmare si apoi s-o impui ca realitate, pentru ca are destui sustinatori?

    Revenind la invatamantul romanesc. Exista un reviriment, dar scara la care se petrece necesita microscop pentru a sesiza ceva. S-au schimbat generatiile, snowflakes-ii nascuti inainte de 2000 gandesc altfel, sunt mai dezinhibati, vor chestii si se zbat sa le obtina. Din pacate, nu e suficient ca la nivel individual sa vrei. E nevoie si ca sistemul sa-ti intinda o mana. Sistemul este la nivelul 1996. Niste dinozauri stau cu labele pe tot ca dragonul Smaug pe aurul dwarfilor si nu permit sa se intample nimic fara sa controleze ei. Dinozaurii sunt cei care aveau 30-35 de ani in 1990, lectorii asupriti de profesorii comunisti, plus profesorii comunisti atat cati mai sunt in viata. Nu cedeaza puterea decat morti. Puterea asupra altei fiinte creeaza monstri. Iar monstrii astia ce activeaza in sistemul de invatamant romanesc lasa in urma mici monstruleti, abrutizati la randul lor de balauri, ce au invatat ca menirea lor e sa chinuie studentii, nu sa-i ajute. Dureaza pana se curata tot.
    Calitatea absolventilor? Chiar si la Politehnica e slaba. Exceptiile sunt exceptii, acelasi procent statistic sunt buni, restul nu pot practica meseria pentru care s-au pregatit. Electronisti si programatori pe banda, mai putin de 10% buni. Noroc cu companiile de jocuri, au nevoie si de testeri, care sa-si satisfaca visul vietii, sa joace jocuri pe bani. Restul de 90% se angajeaza la stat, devin experti IT in institutiile de stat si iau spor ca umbla pe la imprimante. Universitatea Bucuresti produce profesori pentru sistem. Oameni ce vor atarna de salariul de profesor, fara dorinta de a evolua. ASE-ul? O gluma de facultate. Cica produce oameni care sa lucreze cu banii si cifrele, dar peste jumatate nu stiu sa calculeze cat e tva-ul din pretul unei gogosi.

    Invatamantul superior inseamna altceva in afara romaniei. Produce specialisti ce trag dupa ei omenirea, nu semidocti ce se bat cu caramida in piept.

  34. Ceea ce lipseste cu desavarsire in Romania e orientarea profesionala. Care sunt aptitudinele tanarului si spre ce profesie/meserie tinde ? Daca nu stie ce profesie isi doreste, ar trebui organizate stagii de observatie de o saptamana in industrie in timpul liceului. Daca tanarul are un obiectiv clar, atunci ar trebui discutat ce parcurs academic ii poate oferi ceea ce isi doreste.

    Dupa ce aceasta discutie a avut loc, abia atunci ne putem pune intrebarea legitima daca studiile peste hotare il pot ajuta sa isi atinga scopul. Nu poti generaliza ca toti tinerii au nevoie sa plece in strainatate la studii si ca automat le va fi mai bine.
    Calitatea invatamantului superior e un factor important in dezvoltarea adultului, dar nu e unicul ! Este acel tanara capabil sa se adapteze rapid ? Va face fata plecarii din casa parinteasca direct intr-o alta cultura, alt sistem de invatamant, departe de familie si de prieteni ? Poate ca da, poate ca nu. Poate e mai bine sa incerce cu o bursa Erasmus pentru a vedea daca i se potriveste. Se poate pleca si la studiile de master sau la stagii de practica.

    Am intalnit tineri plecati imediat dupa liceu si nu sunt toate povestile roz. Da, universitati de top, dar omul nu traieste numai la facultate. Mai ales ca aia sunt ani de autodescoperire, iar unii au nevoie de anumiti pasi pentru a iesi din zona de confort.
    In concluzie, plecarea in strainatate la studii poate fi o idee excelenta, dar si una dezastruoasa. Totul depinde de individ, de asteptari, de resurse, de personalitate.

  35. Misto, majoritatea a sarit fripta-n dos „vai, noi avem sali mai bune, vai dotarile, vai si ai nostri lucreaza, vai si noi…”, dar NIMENI n-a zis „vai, si studentii nostri sunt sambata la 8 dimineata in sala de lectura”.

    QED.

  36. Sfatul meu, fost in Torinez care mai ales in epoca polenului combinat cu poluarea noxelor ma resimteam afectat iritarea ochilor, iritarea cailor respiratorii-tuse .Flancat de munti la Nord, Torino este alaturi de Napoli si Milano cele mai poluate, depasind media anuala de 40 µg/m3 max admisa, la 70 in Torino, Milano, ozon si dioxid de azot. Daca tot poti alege o facultate, gradul de poluare e de bagat in seama. E +/- cum ai alege „la nefumatori”. Sau macar sa pleci de acolo dupa studii.
    Brasovul are soarta oraselor italiene din campia Po , flancate de munti, aerisire greoaie.

  37. ăștia n-au net acasă, sau care-i treaba?

  38. @GUEST_AUTHOR-spui asa:”Am inceput sa sap prin arhivele mele de poze, sa incerc sa-l conving ca n-are ce cauta sa faca scoala in Romania, daca vrea sa faca pe bune ceva cu viata lui.”
    Poate in cazul tau.
    In 1998 am intrat in una din cele mai dure institutii de invatamant din tara la ora aceea-Academia Navala „Mircea cel Batran”. In 2003 am absolvit dupa examen proiect diploma, licenta si examen pt ofiter electromecanic III. In 2004 castigam 2.4k USD/luna. 4 luni pe mare/3 luni concediu. Cu scoala romaneasca. Fara pile, fara interventii, fara dat din coate.
    Guess what-ce am invatat in scoala romaneasca de inginerie imi foloseste si astazi. Asa stufoasa cum era materia atunci, mi-a folosit.
    Colegii britanici, francezi, danezi-f bine infipti in realitate, multa practica inainte de a deveni ofiteri, dar juniorii nu puteau deschide gura cand apareau probleme a caror rezolvare cerea cunostinte teoretice.

    Studentii seniori fac medidatii cu cei din anii I si II-asta era norma in Liceul Militar si Academia Navala in anii ’90-’00.
    Nu au inventat italienii apa calda…

    • Asta de ai dat cu hate vote down sigur ai avut gagica furata de vreun marinar

    • bibicule, ai idee care sunt scorurile pentru absolventii similari din sua sau japonia?!
      exista vreunul care sa fie la 2,4?
      sau daca, accidental este, va recunoaste vreodata?!

    • @daddy-cetatene, stiu f bine cat castiga americanii. Le-am predat nave. Am navigat cu ei. Compari mere cu pere daca pui in oglinda salariile europenilor cu cele ale americanilor. Despre japonezi nu stiu detalii.
      Marinarii americani platesc impozit pe venit. Companiile de shipping platesc marinarii in functie de tara lor de origine, i.e. se ia in calcul nivelul de trai din tara de origine. Marinarii europeni nu platesc impozit pe venit daca petrec 183 de zile pe mare. Americanii mai au de dat o taxa de 20k+/an sindicatului. Daca nu sunt inscrisi in sindicat nu pleaca pe mare. La americani esti angajat daca se face loc prin pensionare sau deces a vreunui marinar. Au ofiteri III(entry) de 50+ ani. Pt ca sunt putini si lucreaza exclusiv pe nave cu pavilion american-care sunt la randul lor f putine. Navele deep ocean, nu pescadoarele de la Discovery.

      2.4 k era in 2004. Un debutant roman acum poate castiga min 4k. Minim, adica la cea mai navromizata companie de shipping, cea mai nasola operatoare de sicrie plutitoare-gen companii arabesti. La companiile mari poti incepe lejer cu 6k.
      Intre europeni, asiatici si americani sunt diferente mari la salarizare. Dar intre vest europeni si est europeni diferentele sunt infime.

    • Boss, mi-erai simpatic pana la comentariul ala cu prietena furata de marinar. Acu nu zic, prin 2000 rupeati cu mia de euro pe luna. Am avut chiar un prieten care-a murit ca un bou pe motivul asta al miei de euro pe luna ca argument la agatat gagici. Nu pe mare, pe foarte uscat, dar nu mai conteaza.
      Acum singurele femei care mai balesc la marinari sunt alea pe care le mananca sa n-aiba barbatu pe-acasa nista luni pe an. Prietenul meu tot mort e si tu tot bati campii.

  39. Romani din Romania: VREM O TARA CA AFARA!

    Roman care chiar a fost pe afara: Pai fiti atenti, acolo e asa, voi trebuie sa asa, nu aveti voie sa aia…

    Romani din Romania: BINE BA CA ESTI TU DESTEPT! AI STAT SI TU 5 ZILE LA CAPSUNI SI ESTI JMECHER! TEN PLM VII TU SI NE ARATI NOUA, CA NOI OM FI NISTE PROSTI! HAI SICTIR BA! HUO!

  40. bun venit in romania. 10 e pentru dumnezeu, 9 pentru profesor, 8 pentru cine cumpara cartea lu’ dom’ profesor. si dupa aia pici ca ai desenat urat. nu gresit, URAT! facultate tehnica, da? nu arte frumoase, orice ar fi aia. sugi pula bosorogule, ca in toamna mai aveai un pic si ma rugai sa iti dau foaia goala ca sa ma treci.

  41. am făcut o facultate particulară în perioada 2000-2004. drept. nu la spiru. :)
    nu mai știu dacă primul panseu (ăla cu ”fie veniți, fie nu veniți la cursuri, noi suntem plătiți, așa că mai bine veniți”) ne-a fost servit, dar cel de-al doilea, ”sunteți în școală să învățați și să înțelegeți, acum e timpul să puneți întrebări, puneți-le” era livrat de minim trei ori pe săptămână. și se răspundea la întrebări. știu sigur, că eu puneam de ajunseseră profii la ”cine mai are întrebări în afară de A„, foarte puțini mai aveau, așa că eu și profii aveam niște discuții deosebit de interesante.

    ca profi de cursuri, nu-mi amintesc de prea mulți absolut senzaționali, în afară de câțiva: Dan Drosu Șaguna, la vremea aia președint al Curții de Conturi, dar care venea și-și ținea singur absolut toate cursurile. deși ”spaima facultății”- „la el pică trei sferturi din an”, eu personal l-am perceput ca pe un pedagog fabulos, cu explicații mișto de tot, am luat examenul fără apăsări doar din notițele de la cursuri.
    profu’ de Civil de anul 3. și acum știu destul de bine partea de succesiuni datorită lui, deși n-am lucrat niciodată pe așa ceva. Stângu și-nu-mai-știu-cum, judecător la Curtea Constituțională la vremea aia.
    profu’ de dreptul muncii. și ăla era mare sculă prin minister, posibil să fi fost ministru la un moment dat. n-am avut niciodată mari dileme pe dreptul muncii datorită lui.
    de restul profilor de curs n-am amintiri foarte pregnante (deși au mai fost câțiva, profa de psiho și sociologie, ăla de roman din anul 1, cel de internațional privat, dar nu se pune, cu el am făcut și seminarul de civil din anul 1), dar asistenții de seminarii, majoritatea avocați, erau grozavi. explicau și para explicau, mai ales dacă vedeau că au cu cine vorbi, până vedeau în ochii noștri că am priceput. cred că și acum trăgeam de-o restanță la contabilitate primară dacă nu era asistentul de la seminar.

    biblioteca Universității nu era fabuloasă, la momentul ăla abia se construia campusul, după aia mă obișnuisem cu alte biblioteci. eu mă duceam la Biblioteca Centrală Universitară. deservea facultățile Universității București. dotări mai bune ca în poză, aglomerație cam tot așa. în timpul anului mai găseai loc și mai spre prânz, dar în sesiune trebuia să te trezești al naibii de devreme să prinzi loc. că nu mai permiteau intrarea dacă locurile pe scaune/la birouri erau ocupate. și biblioteca facultății de drept- Univ București era destul de aglomerată, dar nu chiar așa, că nu avea condiții la fel de mișto ca la BCU.
    mă duceam și la Națională, la vremea aia avea sediu pe undeva prin centru vechi și program până la 8 seara și sâmbătă între 8-13 la sălile de lectură de drept și literatură (altele nu mă interesau :) ), dar era un frig de făceai țurțuri. nu aflasem de Metropolitană.

  42. NOU
    #129

    “Nu exista intrebari stupide. ORICE aveti de intrebat, intrebati fara rusine, oricat de ridicol vi s-ar parea. Noi suntem aici pentru a va explica”.

    Un sfat prost. Adica sa nu gandesti tu cu capul tau, ci sa-ti dea altcineva raspunsul. Merge daca vrei sa inveti sa dai din gura. Altfel te lasi indoctrinat.

    In plus, in viata trebuie sa stii cand sa-ti tii gura si cand sa vorbesti. Exista o multime de intrebari stupide.

  43. Impresii de la Valahia, e jale.

  44. tldr: m-a lovit middleagecrisis dupa o tinerete irosita si era mult mai ieftin la studii decat un golf3 rosu
    singura chestie de care fug mai tare decat de turci – pseudointelectualul roman caruia-i pute ; urata specie si de nimic bun aducatoare ( stiu ,am incercat de cateva ori sa ma conving dar eram un prost si ignorant ca aveam prieteni in Romania cu care vorbeam „prea des ” – true story )

  45. Ca tot vine vorba de facultati de Informatica. La Sibiu e jale mare. Profesorii sunt praf si habar n-au cum sa programeze. Daca te uiti peste CV-urile lor iti dai seama ca toti aia sunt impostori de la facultati economice. Practic, s-a facut fortat o sectie de Informatica, ca sa fie si p-acolo.

    Practica de laborator era jalnica. Profesorii la materiile cele mai importante erau cei mai slabi. Majoritatea timpului practica de laborator consta in copierea robotica de pe tabla electronica/proiector pe un compilator, daca ii ziceai idiotului de profesor ca nu merge si ca ai o eroare, el se apuca ca desteptul sa zica pai uite ca aici ca pe table e corect, ai copiat tu gresit. Majoritatea materiilor sunt complet inutile si acolo au pretentii profesorii(si mai rau sunt materiile de profil economic, ca trebuie impostorii aia de profesori care n-au legatura cu informatica sa se prefaca si ei ca au ceva important de predat).

    Sa nu mai mentionez ca sunt destule cupluri de profesori (sot si sotie) care asa prin coincidenta sunt la aceiasi faculate.

    Si sa nu mai zic de examene, 95% promovau examenele din copiat. Se copia pe rupte, la fel si la proiecte, teme si la teste. Din 80 care erau initial in anul I, au renuntat cam 30, dar au mai venit altii si au mai umplut locurile, in anul III eram cam 60 ramasi si din aia poate ca 40-45 si-au dat licenta. Toti erau absolut praf la programare, sa zicem cu genereozitate ca erau 6 ce se mai pricepeau pe acolo, dar in rest doamne fereste. Dar nu e surpriza ca cei de acolo sunt complet paraleli cu informatica considerand faptul ca mai mult de jumate din colegi erau veniti de licee/facultati de uman.

    Si cei de la Matematica-Informatica erau si mai varza. Imi si pare rau de ei cand am vazut ce profesori de matematica au. Din aia batrani care literalmente sunt handicapati si sunt efectiv dusi cu pluta, am avut neplacerea sa aud ce debita unul dintre ei pentru o jumatate de ora si imi venea sa ma impusc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile