Impozitele, amenzile, bătaia de cap și ANAF

Ioana a fost chemată la ANAF că poate are de plătit niște contribuții din urmă:

– Ați avut venituri din drepturi de autor în 2013? mă întreabă cu o sprânceană ridicată.
– Am avut, da.
– Și, au plătit firmele pentru dumneavoastră constribuțiile la pensii?
– Eu așa credeam, că au plătit.

– Nu vedeți acolo în sistem dacă au plătit? îndrăznesc eu.
– Nu.

– Deci practic nu știți dacă au plătit sau nu.
– Nu.
– Atunci pot să întreb de ce am primit notificarea pentru audiere, dacă dvs nu știți dacă există motiv să fiu audiată sau nu?

– E ceva ce pot face eu azi aici pentru a clarifica situația?
– Nu. Calculele pentru 2013 se vor face de luna viitoare. Puteți între timp să adunați adeverințe de la firmele cu care ați colaborat, care să ateste că au plătit pentru dumneavoastră.

– Deși e posibil să nu fie nevoie de ele, căci poate toți au plătit.
– Exact.

Stupid și perfect românesc.

Lucrurile sunt simple în teorie:

  1. Eu închei un contract cu o companie. Contractul ăsta se încheie pentru ca atât eu, cât și ei, să justificăm banii pe care îi tranzacționăm. Știu că ați tot auzit de diverse mizerii, dar după o anumită sumă e greu să scoți bani din firmă ca să plătești bloggeri pe sub mână. Și decât să stai cu frică și să nu scrii de partidul de guvernământ, mai bine lucrezi legal.
  2. Contractul ăsta se înregistrează la ANAF și firma achită niște bani pe această tranzacție comercială. Așadar, ANAF știe, după nume și CNP, câți bani am făcut eu în fiecare lună sau an. Nu știu cum e cu banii din Google sau din alte surse, că nu am lucrat vreodată așa.

Bun. În condițiile astea, depunerea de către mine a declarației 200 sau a declarației 600 e inutilă, dat fiind că ea este depusă la autoritatea care știe deja ce contracte am avut și cu cine. De aceea nu m-am agitat cu declarația 600, pentru că nu aveam nici o intenție să o depun.

Și mai e ceva: ANAF oricum calculează cât e de plată și de către cine. Prezența mea acolo cu o declarație nu ajută pe nimeni cu nimic. Pe mine deloc, pe angajatul de la ANAF deloc, pe ANAF în general deloc. E doar o hârtie în plus.

De unde știu că ANAF calculează? Pentru că am primit zilele astea o notificare de la ANAF că am de plată 15 bani “diferențe de impozit anual de regularizat”. Deci au calculat!!!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Eu am mai avut colaborari cu firme cu contract de antrepriza, dar in ele se specifica clar ca taxele sunt datoria mea.
    Presupun ca asa sunt si la alea cu drepturi de autor cu jurnalistii, nu le plateste firma ce te contracteaza, ci tu.
    Altfel care ar mai fi smecheria, de ce nu te-ar angaja direct pe x luni cat are nevoie de tine?

    00
    • nu știu cum e cu jurnaliștii, eu îți spun cum e cu mine. eu negociez ca impozitele datorate să se rețină din sumă și să fie plătite de către companie, care are contabil care cu asta se ocupă.

    • Nu e caam paguboasa ideea?
      S-ar putea sa te trezesti si cu banii luati (retinuti la sursa) si cu datorii, ca nu ii dau mai departe cei ce ii retin.
      Asa macar stii ca daca nu platesti tu banii sunt la tine.

      00
    • Eu platesc drepturi de autor. Nu prea ai ce sa negociezi. Nu este la alegerea firmei sau cedentului daca retine si vireaza impozitul, respectiv contributiile sau nu. Este legea. Singura alegere este daca ti se retine tot impozitul pe venit (impunere finala) sau doar partial si regularizeaza fiscul (10% anul trecut, acum 7%).

      De anul asta contributiile cad in sarcina cedentului, pe cand firma poate retine si vira doar impozitul pe venit. Distractia e ca nu se stie cum va fi cu contributiile, ca s-a schimbat Guvernul…

      00
  2. in fiecare sector sunt sunt 5 angajati la 100.000 de firme/pfa-uri… pe bune… de ce statul nu aganjeaza mai multi oameni ????

    00
    • Nu de angajati are nevoie statul ci de sisteme informatice ce automatizeaza treaba.
      Dar cum Ghita a fugit din tara cine sa le mai faca?

      00
    • Si datele se baga singure in sistem ?

      00
    • Nu se baga singure, dar ar fi frumos sa se preia automat din alte sisteme, prin ceea ce se numeste interfata. Ce baga Costel la un calculator ar putea fi preluat automat in alte 5-6 sisteme/platforme ale altor institutii de stat: casa de pensii, casa de sanatate, directia fiscala, directia pasapoarte, evidenta populatiei etc. Utopie, mai bine se doneaza la biserica, doar sistemele IT nu voteaza.

      00
    • Serios?!? saracii! Si cum mai fac fata?

      Atunci de ce de fiecare data cand am de scos un certificat de atestare ma vantur pe la minim 3 ghisee la ANAF si 2 la taxe locale?

      00
    • Dar cate milioane de firme sunt in fiecare sector?
      Ca ANAF are minim 500 angajati per punct de lucru.
      Adica intr-un sector ar rezulta ca sunt inregistrate minim 5.000.000 de firme?
      Si in toata capitala minim 30.000.000 de firme?
      Adica de vreo 10 ori mai mult decat populatia?
      Normal, orice cetatean are macar 10 firme inregistrate.

      Ultima oara cand am verificat erau cam 1 million si ceva de firme in toata tara din care vreo jumatate sunt practic nefolosite, shelf company cum ar spune americanul.

      00
    • Calculul e facut presupunand ca ai gresit si ai vrut sa spui 5 la 10.000 firme.
      Daca nu ai gresit inseamna ca fiecare cetatean are macar 100 de firme inregistrate… avem firme cat tot restul Europei la un loc. vreo 2 miliarde de firme in Romania… acum imi dau seama de unde vine cresterea economica… pai cu atatea afaceri cum sa nu fie crestere.

      00
    • @Cam: si cine le baga/ cine le scaneaza, cine le verifica la casa de pensii, casa de sanatate, directia fiscala, directia pasapoarte, evidenta populatiei etc. ? Nu angajatii ?
      Daca eu imi fac un magazin online am nevoie nu numai de un script php ci si de angajati care sa bage produsele, sa scrie la fiecare produs o descriere corecta, un angajat sa verifice scriptul in cazul in care apar erori, un angajat sa livreze produsele etc…

      00
    • ca exemplu… doar astea sunt persoanele care se ocupa de firme in sectorul 3
      sector 3… cate firme sunt in sectorul 3 ??? situatia asta se intampla in toate sectoarele.

      A = dana.vladescu.s3@mfinante.ro

      B, T, I = mihaela.stanciu.s3@mfinante.ro

      C,R= simona.velcu.s3@mfinante.ro

      D, F, VL-VZ = liliana.toader.s3@mfinante.ro

      H, K, Q, S, W, semne = dorina.stancu.s3@mfinante.ro

      L, P,Z, Va-Vb = nela.dumitru.s3@mfinante.ro

      M, U, O, Y = stela.draghila.s3@mfinante.ro

      E, J, N, X, G = ileana.popescu.s3@mfinante.ro

      00
    • @Darklyis De ce trebuie sa verifice o persoana toate datele cand e mai usor sa fie investigate doar erorile? Angajatii firmelor introduc datele in sistem. Daca ai o singura baza de date comuna pentru toate institutile statului (cu grade diferite de acces ) nu ai nevoie de atat de multi angajati, daca renunti la scrisul de mana si hartie angajatii isi pierd si mai mult din utilitate.

      00
    • Exact: datele odata bagate in sistem, corect, n-ar mai trebui verificate si aprobate de 5 persoane. Eu nu spun sa fie inlocuiti toti functionarii, doar ca era mai demult discutia ca la populatia actuala a Romaniei, ar trebui sa fie mult mai putini functionari. In functie de domeniu, desigur. In fine.
      Cum spune @gc, nu se prea vrea tehnologie informatizata, pentru ca 1: ar disparea posturi inutile si persoana care freaca mangalul din aparatul de stat. 2: nu s-ar mai putea face matrapazlacuri.

      00
    • pentru ca in fiecare departament de la stat exista un sef care zice „de ce sa dau io baza de date A MEA lu gigel de la casa de pensii? da-i dracu sa se descurce”

      00
    • Terminati cu mentalitatea asta de script…
      Informatizarea nu se poate face fara oameni si fara investitii enorme in sistemele informatice.
      Si eu imi doresc sa stau in fata pc-ului si sa imi depun actele la impozite locale dar deocamdata nu se poate pentru ca un sistem nu e doar un soft.
      Un sistem informatic nu exista fara oamenii care stau in spatele lui.
      Cati angajati are emagul ? Cati programatori lucreza la site 1-2 ? Cati oameni baga produse in sistem ? 1-2 ?:))) :))) Ce gazduire are ? 2 euro pe luna ? :)))))

      00
    • @Darklyis investitia este mica daca iei in calcul beneficile pe termen lung. Mai devreme sau mai tarziu oricum trebuie facut asa ceva.
      Ca tot ziceai de emag. Crezi ca investesc bani intr-un depozit automatizat ca nu au ce face sau fiindca pe termen lung este mult mai profitabil ca unul bazat in totalitate pe angajati?

      00
  3. NOU
    #19

    Nu mai bine faceț’ IFN-uri, nu plătiți un leu la stat, le falimentați și rămâneți cu banii? Uitați-vă la vloguri dacă vreți să fiț’ milionari nu munciți.

    00
    • IFN Amanet si Schimb Valutar boss.
      Am o ruda care are asa ceva, e multimilionar in euro, uneori se oftica ca nu apare si el in Forbes ca milioanele lui sunt negre si nu se vad.

      00
  4. Am eu alta intrebare: daca ANAF nu stie cine si cat a a platit, cum dracu iti calculeaza la pensie contributiile alea?

    00
    • Simplu, cand iesi la pensie, te duci cu toate adeverintele de la toate firmele cu care ai lucrat in timpul vietii si ti-o calculeaza atunci :D

      00
    • Nu anaf–ul calculează pensiile.
      Dacă veți primi voi pensie de la anaf atunci veți gone under de mult timp

      00
    • Păi şi asta nu dă loc de nişte falsuri grosolane?

      Fac nişte adeverinţe cu nişte salarii obscene şi asta e?

      Pot zice că am fost angajat la Tarom sau Romatsa pe salar de 6000 eur toată viaţa, şi am rezolvat cu pensia :)

      00
  5. Le-am spus eu la un moment dat cum trebuie să facă, din păcate nimeni din ANAF nu cred că a înțeles ce am vrut să spun: http://infokam.eu/blog/2016/02/27/un-sistem-n-care-firmele-nu-mai-depun-nici-un-fel-de-declaratii/

    00
  6. Eu pana azi am crezut ca inregistrarea unui cont la Anaf ma scuteste de drumuri pe acolo. Mi s-a zis ca nu functioneaza aplicatia si sa ma intorc peste o saptamana dupa adeverinta. 😥 bineinteles mai intai completezi o cerere si dai o copie de buletin. Vor sa fie certati cu tehnologia asa pot face modificari din pix in favoarea lor.

    00
  7. Din 2011 tot primesc DPI-uri. Pana acum nu m-a cautat anaf-ul, oare urmez?

    00
  8. Eu aştept momentul în care vor anunța că le-au crăpat serverele.
    Altfel, fiind incapabili să gestioneze atîtea hîrtii o dau în continuare cu „aduceți dovada”.

    00
  9. Exista Spațiu Privat Virtual,in care după o prealabila înregistrate la ANAF,puteți sa vedeți ce decizi de impunere aveți,creanțe,istoricul Declarației D112,prin care angajatorii v-au declarat și plătit lunar impozitele și contribuțiile (Ce-i drept,istoricul e din 2013 încoace),descărcarea de certificate fiscale,etc.
    Mai mult decât atât,cu un certificat digital care costa aproximativ 40 euro anual,firmele își pot depune declarațiile online fără statul la coada,chiar și 200 ori 600.

    00
    • Adica costa 40 de euro ca sa poti da bani statului mai comod? Muie ba.

      00
    • certificatul e acum 27euro si poti semna toate documentele si trimite online

      00
    • Din 2011 incoace e istoricul contributiilor platite, in cazul meu, in SPV. @suntzmeu @George: nici 40, nici 27, nici 1 eurocent nu voi plati pentru a depune declaratii obligatorii. Fara sa-mi creeze ANAF posibilitatea de a depune din SPV toate declaratiile pe care trebuie sa le depun exclusiv electronic, fara certificacate, semnamuraturi electrocasnice, nu mai depun nimic. Astept amenda, deja am vorbit cu un prieten avocat si mi-a confirmat ca am castig de cauza 100% si rapid. Statul nu poate obliga contribuabilii sa cumpere semnaturi electronice de la firme private, fara sa-ti dea alternativa gratuita. Punct.

      00
  10. Normal, daca ei știu cât am de platit, nu-s nebun să mă duc eu sa declar, aștept să mă caute ei. Iar dacă nu mă caută, înseamnă că nu știu și am scăpat. Deci relax și într-un caz și altul

    00
    • Ar fi super aşa. Serios.

      Problema tâmpită, demnă de Kafka este că ei îţi calculează şi dobânzi, penalităţi şi accesorii.

      Adică mergi şi întrebi la ghişeu cât ai de plată. Nu ştie nimeni. Stai relax. Trec nişte ani.
      Primeşti foaie cum că da, într-adevăr, atunci când ai întrebat, aveai de plătit de fapt, iar acuma vei plăti suma iniţială plus majorările aferente până azi.

      De asta îi înjură lumea.
      Nu pentru faptul că ai avut de plătit 500 ron în 2013 şi ţi-a venit azi că ai de plătit 500 ron. Aia mai suporţi cumva. Dar problema e că ai avut de plătit 500 ron şi azi ţi-a venit 500 ron + 650 ron dobânzi şi penalităţi.

      De aici e controversa.

      00
    • Știu…proști sa le curga din gura nu sunt ei, din păcate. Dar sunt cazuri când îți vine hârtie cu cât ai de plata după câteva luni după data când trebuia să depui declarație și atunci încă nu e vorba de penalități.

      00
    • Crezi tu că nu e vorba.

      Fiecare zi de întârzâiere e 0.3% pe zi parcă.

      Penalităţile vin separat tot timpul. Deci dacă trebuia acum 3 luni să plăteşti, şi abia acum îţi vine suma, peste vreo alte 3 luni, îţi vine separat foaia cu penalităţile, pentru că nu ai plătit la termen, chiar dacă nici ei nici tu n-ai ştiut că ai avut de plătit.

      Sau vine la începutul anului viitor 100%, că ei atunci calculează ce şi cum.

      00
    • @manu: Asa este. Si mai frumos e atunci cand iti platesti constiincios impozitele an de an conform sumelor pe care ei spun ca le ai de plata, ca sa te trezesti apoi ca iti face o recalculare pe ultimii 5 ani la care iti pune bineinteles dobanzi si penalitati, recalcularea fiind datorata unei erori a anafului care a calculat gresit toti anii sumele alea. Deci tu ca cetatean onest trebuie sa platesti dobanzi si penalitati pentru greseala anafului. Caz real, s-a intamplat unei rude.

      00
    • @manu144x

      Partea și mai frumoasă e că penalitățile alea curg în continuare între momentul primirii notificării și momentul în care ajungi la ghișeu să plătești, dar onor ANAF-ul nu e în stare să-ți explice asta în scrisoarea prin care îți cere bani și dacă nu ești pregătit cu fonduri suplimentare când plătești, mai faci încă o dată drumul.

      Ca să nu mai vorbim că nu e în stare să-ți explice pentru ce plătești sau cel puțin nu era când am avut eu ultima oară o problemă din asta. Îți vine o hârtie cu somație, de tipul „Plătiți suma cutare sau vă poprim în 15 zile!”, fără să zică ceva de genul: „Boule de contribuabil, aveai de plată suma X reprezentând Y până la data de Z. Fiindcă nu ai respectat termenul de plată, ți-am calculat penalizări și ce-o mai fi pentru ea.”

      00
  11. Pe mine m-au ars aia de la Taxe Locale Sector 5,anul trecut in noiembrie.Nici nu se terminase anul si mi-au trimis acasa decizie de executare silita pentru impozitul pe casa si masina pe 2017,daca nu platesc in 15 zile,cu toate ca ei pentru fiecare zi intarziere mi-au calculat penalitati.Am platit repede ca prostul,in timp ce un vecin de-al meu are 235 de milioane restanta la asociatie si nu si-a platit impozitul la casa de prin anii 2000.Si bineinteles ca in doare in maciuca de impozite,de ANAF,de declaratia xxx,de declaratia de independenta,etc.

    00
    • Corect. Când vezi listele cu datornicii persoane fizice (peste 5.000 de lei ) la taxe locale publicate de primării de prin țară, îți dai seama, judecând după datorie, că trebuie să nu fi plătit de ceva ani.

      00
  12. Anumiti inspectori ANAF trebuiesc audiati pentru abuz in serviciu. Sunt anume persoane contribuabile care sunt cu datoriile la zi si sunt abuzate de asa numiti inspectori ANAF fara drept. Si se cunosc ei mai bine.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.