Imobiliare: pentru zona de preț peste 100K nu e nimic

Am un amic care caută o casă în zona de preț 100-150.000€. Cerințele sunt simple: 3 dormitoare, 2 băi, minim 300mp de teren. Nu vrea să construiască el, nu vrea la două sate distanță. L-am ajutat, am mers la vizionări cu el, și nu găsește.

Principala problemă e că, dacă e în zona aia de preț, e o monstruozitate. 150mp pe etaj. 5 dormitoare sus, 4 băi, totul făcut pe 300mp de teren. Poți băga o mașină în curte, iar pe stradă se circulă deja greu. Și sunt 5 dormitoare, deci minim două mașini.

Sau compartimentat aiurea. O știți pe aia cu “am făcut dormitoarele copiilor deschise”? N-o știți? S-a mansardat podul, s-au făcut niște despărțitoare ca să aibă fiecare copil spațiul lui, dar nu sunt uși. E ca în grajd. Sau debara foarte mică. Sau debara afară. Sau bucătăria în sufragerie, care e și loc de luat masa, și hol, și terasă.

Coșmar. Omul a zis “bă, alea de 70-80-90 sunt nasoale, mai strâng niște bani și mă duc în altă zonă de preț, poate e mai bine” și e dezamăgit și surprins de cât de stupidă e piața.

Dar hei, poate anulează guvernul programul de ajutorare Prima Casă și cade piața. Sau nu. Sau da. Vedem.

Articol sponsorizat de certificat energetic rapid.

imobiliare-2018-13

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

81 comentarii

  1. De unde are banii astia, cum i-a facut intr-un timp atat de scurt?

    00
  2. Probabil e vorba de TVA, care e 20% la casele peste 450k lei (~95k euro) în loc de clasicul 5%.

    00
  3. Cat costa un site de prezentare precum al celor de la avizez? Cine l-a lucrat?

    00
  4. Daca e smecher atunci sa cumpere teren si sa si construiasca ce/cum vrea el.eventual face si un vlog „casa zoso ep1…….100”, dup vin sponsorizari si colaborari cu sutele 😂

    00
  5. Unii ajung sa își construiască casa tocmai din motivele astea. Au bani dar nu au ce cumpăra.

    00
    • Exact. Și mie mi-ar conveni să iau credit, iau casă și am rezolvat.

      Dar am observat 2 mari și late tipologii la case de vânzare.

      1. Casa făcută de bișnițari, fost valutist care le face ca să le vândă. În semi-bătaie de joc, materiale ieftine, poleită pe din afară, pereți strâmbi și îndreptați la finisaje și alte chestii dubioase. Nu-mi generează încredere deloc.

      2. Casă făcută de proprietari, supra-dimensionată. 12 camere, 5 etaje, acum o vinde pentru că după 3 ani după ce a fost gata casa, copiii s-au căsătorit și au plecat fiecare la casa lor (evideeeent).
      În general ăștia au materiale de foarte bună calitate băgate în casă, pentru fiecare a pus ce-i mai bun, că doar pentru el o face. Frumos, dar ce să fac cu ditamai hardughia?

      Ceva fix ca cel din articol mi-ar fi de-ajuns de fapt și mie și multora care caută. Dar alea sunt făcute de bișnițari și n-aș avea încredere nici dacă aș primi-o gratis poate.

      Și da, prima casă proptește piața, pentru că la 5% avans mi se pare prostesc să te înhați la credit pe 30 de ani. Dar, asta e viața, mai așteptăm :)

      00
    • Pai si sa nu strangi mai bine bani de un avans de 50%? Apoi timp de 30 ani mai “scuipi” si tu cate o rata? Sau, si mai bine, reduci durata la 10-15 ani.

      00
    • Oricum, aia cu 30 de ani nu e asa o problema. Nu te oprește nimeni sa vinzi și în timp ce ai credit, daca banca își ia partea din prețul de vânzare.

      00
    • Cum scrii o banalitate, cum ai like-uri 97 la 1. Dacă scrii ceva adevărat, dar care nu e conform cu ce idee și-au făcut unii și nu au chef sa și-o schimbe…

      00
  6. M-am lovit și eu de fenomenul ăsta.

    Avem doi copii, încă destul de mici încât să poată împărți o cameră. Dar în curând vor avea nevoie de camere separate, așa că am început să căutăm. Și în afară de apartamente în oraș nu prea găsim ce vrem, fiindcă nouă ne-ar trebui doar trei dormitoare, și casele se construiesc cum ai zis…

    Dar problema e alta. Chiar și aranjamentul cu trei dormitoare va fi pentru o situație temporară. Copiii for crește, vor vrea să plece de acasă. La naiba, și eu voi vrea ca ei să plece de acasă. E bine să-și ia viața în propriile mâini, și nu i-am făcut ca să-mi stea pe cap toată viața și să-mi aducă un pahar cu apă la bătrânețe.

    În 15 ani aș rămâne doar eu cu nevasta în casa aia, devenită brusc prea mare pentru noi doi. Și atunci, ce facem? Ne mutăm iar? Și de aia parcă nu ne vine să construim nimic, și mai degrabă căutăm să închiriem.

    Dar judecând după ce și cum se construiește, lumea nu prea gândește așa.

    00
    • ai mei au o problemă oarecum inversă. suntem 2 copii la părinți, acum adulți, unul cu familie proprie (partener de viață și 2 copii, ambii sub 7 ani). au renovat casa bătrânească moștenită de mama, 2 dormitoare și un living unde tata mai lucrează.
      un dormitor era al lor.
      ne duceam în vizită, de sărbători și alte ocazii, frate-meu și nevastă-sa dormeau în al doilea dormitor, eu eram surghiunită pe canapea, trezită dimineața să munceasca tata, chestii. au modificat casa, au făcut un al treilea dormitor. fiecare copil-adult a avut dormitorul propriu.
      au apărut nepoții. la început toată familia lu’ frate-meu încăpea într-un singur dormitor. acum nu mai încape. din nou living e folosit pentru dormit. nu știu ce se va întâmpla în viitor. :)
      și asta în condițiile în care eu n-am partener de viață și/sau copii.
      nu ne ducem foarte des, dar nici extrem de rar.

      00
    • neaorin, da, vinzi și te muți la 2 camere, doar tu cu baba ta.

      a, problema ta e stupidă. oamenii ăia fac 12 camere pentru când mergeți voi acolo și in rest e o casă goală, care trebuie încălzită și îngrijită.

    • hei, n-am zis nimic de 12 camere! vorbim de 3 dormitoare, unul folosit non-stop, și un living folosit zilnic. ăia cu 12 camere au buba la căpuț, probleme cu fălitul în fața lumii.
      pe bune, ca adulți cu familii proprii, când vă duceți la părinți voi stați la hotel/pensiune?

      00
    • n-ai zis de 12 camere, dar asta vrei de fapt.

      când mergem la părinți, fie dormim acolo, fie plecăm seara înapoi.

    • @zoso, asta zic: decât să cumpăr sau să construiesc pentru ca peste 15 ani să trebuiască să vând, nu e mai convenabil să închiriez? și să pun banii pe care altfel i-aș băga în casă în niște investiții mai lichide?

      00
    • O vinzi dupa……..nu e obligatoriu sa mori in ea…..

      00
    • @neaorin – chiria e foarte apropiata de rata la banca pentru o casa daca nu este mai mare, cine ar cumpara o casa sa o inchirieze si la final de luna sa aduca bani de acasa sa plateasca rata la banca?
      Da, sunt investitii mai bune decat in proprietatea in care locuiesti insa sunt foarte putini cei in stare sa bata piata si in plus iti trebuie disciplina respectiva.

      00
    • @Vali, de unde știi tu ce vreau eu?
      1. „fie dormim acolo”- Neaorin are doi copii, după ce ei pleacă d-acasa, vinde casa mai mare și ia una mică, 2 camere, pt el și baba lui (presupun că un dormitor și living), vin copii adulți în vizită. Ca doi adulți, frați, să împartă o cameră pt câteva nopți nu mi se pare o problemă insurmontabilă. Dar cei doi copii, deveniți adulți pot avea familii. Asta înseamnă minim 4 adulți și un număr oarecare de copii într-o cameră, mobilată ca living.
      2. „fie plecăm seara”. Poate copiii adulți vin pentru perioada sărbătorilor, câteva zile- o săptămână, poate locuiesc la mare distanță și plecatul seara iese din discuții.
      Niciun om sănătos la cap n-ar trebui să-și construiască casa tip hotel, cu câteva o cameră pt fiecare membru, real sau potențial, dar acolo, să iei în calcul posibile variante de viitor și să ai un pic de spațiu excedentar e de luat în calcul.
      În cazul în care copiii lu’ Neaorin pleacă în străinătate (sau nu) și vin în vizită o săptămână de 3 ori în 10 ani e normal să vândă casa mai mare și să ia una mică pt el și baba lui și să-i trimită la hotel.
      Dar în cazul în fiecare an vin amândoi în același timp cu familiile de Crăciun, Paște și încă vreo 2 ocazii, 3+ zile de fiecare dată, plus câteva weekenduri cu 1-2 nopți dormite „la părinți”, plus poate vreo săptămână „de concediu” când se strânge toată familia poate ar fi mai ok să păstreze casa mai mare și după ce pleacă copiii d-acasă.

      00
    • eu înțeleg perfect ce zici și sunt de acord cu tine, dar trebuie să te pui și în pielea părinților. mai fac 2 dormitoare că vin toți de sărbători.

    • Tot e bine ca nu gandesti pe termen si mai lung ca ti-ai fi cumparat direct cavou!

      00
    • Nu zic să facă încă 2 dormitoare, mă îndoiesc foarte tare că ai mei vor să mărească casa.
      Ziceam, pt cazuri d-astea cu copii-adulți care vin în vizită des, păstrat casa cu câte un dormitor pt fiecare copil și făcut livingul suficient de versatil încât să devină dormitor pt toți copiii din familia viitoare (nepoții) sau dormitoarele copiilor suficient de mari sau mobilate altfel încât să poată cuprinde întreaga familie viitoare a acestora sau cumva-ceva care să poată fi adaptat.

      00
    • @BigBear: sunt destule case de închiriat pe piață (București – Ilfov). Un scenariu deja clasic este cel în care omul și-a făcut casă și apoi a ales să plece în străinătate. Pentru că își dorește să se întoarcă la un moment dat, a decis să nu vândă. Am doi foști colegi exact în situația asta. Planurile se mai schimbă.

      În ce privește investițiile, fac asta de vreo nouă ani și am disciplina necesară.

      @CR: da, o pot vinde după 15 ani, dar până atunci trebuie să blochez niște bani (mulți), eventual să mă și împrumut, când am opțiunea de a nu o face. Și o casă nu se vinde chiar așa peste noapte.

      @A: m-aș putea gândi în cel mai rău caz la a avea un dormitor în plus și o canapea extensibilă în living. Dar asta tot înseamnă cel mult 3 camere. Dacă copiii pleacă din oraș, nu e o tragedie să stea două nopți la hotel atunci când vin amândoi cu familiile în vizită. Eu ar trebui să-i pun să-și ia o cameră în plus acolo în Străinezia pentru că vreau să stau la ei atunci când îi vizitez?

      00
    • @Green șmecheria e să faci beciul gata de a fi transformat în cavou.

      00
    • @A: am fost la casa parintilor unui prieten suedez. Astia aveau undeva la tara o camera, pe care au marit-o intr-o casuta cu doua dormitoare si un living. Tot pe mic.
      Dar ei au 3 copii. Asa ca au facut 3 camere, separate de casa, mici. Pe model camping. Camere strict de somn, nu au nimic exceptand curent si pat.

      La tine merge si varianta: casute de lemn. Sunt cateva mii de euro. Perfecte pentru somn, ca in fond aia e nevoie

      @ai mei au apelat la varianta: niste sute de mp. Si scumpa si greu de intretinut si, evident, acum sunt numa ei doi.

      00
    • @Neaorin, diferența este că dacă tu și nevasta, (doar 2- cuplu( vă duceți în vizită la ei se poate apela la canapeaua extensibilă din living, încăpere deja existentă.
      dacă copiii tăi cu familiile lor sunt deja minim minimorum 4 persoane- 2 cupluri.

      00
    • @Animaloo, bine de știut ca idee, spațiu ar fi. n-am cum să știu cum le vine alor mei ideea să mărească casa. nu știu de ei, dar nervii mei chiar nu mai rezistă la o nouă renovare. :)

      00
    • @neaorin – Imi permit sa nu fiu de acord putin cu privire la imobil ca investitie
      1. De regula chiria e f apropiata de ipoteca daca nu este peste.
      2. Daca poti gasi o super oferta la chirie probabil poti cumpara casa la un pret bun azi
      3. Casa e o investitie pe termen mediu lung, nu inteleg cum ai banii blocati in asa ceva cand e acelasi lucru cu investit in fonduri pe termen lung, unde banii sunt blocati ani buni ca sa aiba sens investitia.
      4. Avantajul la o casa este leverage-ul, faptul ca investesti 50 de mii si controlezi o investitie de 250 de mii, de 5 ori mai mult. In investitii nu ai avantajul asta (nu discutam de speculatii pe bursa).
      5. O casa se vinde rapid la pretul corect (la fel ca o masina si orice altceva). O masina de 10 mii de euro care sta pe piata 3 luni o lasi cu 9 mii sau ceva peste si o vinzi intr-o saptamana. Trebuie doar sa fii realist cu pretul si sa arate bine
      6.Atata timp cat iti faci calculele corect si esti educat in piata o investitie imobiliara e cel putin egala cu una in alte instrumente, daca nu mai profitabila.

      00
    • @BigBear: eu nu consider casa în care stai o investiție imobiliară. În afară de prețul de achiziție sau de construire, în casa în care stai vei continua să bagi bani timp de 15 ani, sau cât stai acolo. E normal, că doar locuiești în ea, și vrei să te simți cât mai bine acolo.

      Prin urmare o casă în care vreau să stau nu o aleg după criterii investiționale gen return on investment, sau perioadă de amortizare a investiției. O aleg după criterii pur personale (inclusiv după buget…).

      Prin comparație, o casă pe care o iau să o dau în chirie va fi aleasă după cu totul alte criterii. Am făcut asta recent când am luat un apartament într-o zonă în care eu personal n-aș locui, dar care pentru destui alți oameni are niște avantaje deloc de neglijat (ar fi la 5 minute de muncă).

      Și atunci pot face o comparație relevantă cu niște investiții mai lichide gen acțiuni sau fonduri de investiții, care vor avea mereu avantajul că îmi permit să fiu flexibil atunci când apar oportunități mai bune.

      00
    • @neaorin – sunt convins că știi foarte bine ce spun insa te faci ce nu înțelegi.
      Discutia nu este „am 50 de mii și nu știu unde să îi investesc” ci „am nevoie sa stau undeva, să cumpăr sau sa închiriez, financiar vorbind?”.
      Să admitem că alegi un apartament unde vrei sa locuiești și rata la banca e de 400 de euro. Daca e un investitor atunci chiria e de 450+ pentru că trebuie să acopere niste costuri iar daca ai noroc să găsești un proprietar neinteresat sau plecat afara cum zici tu poate e 350. Dacă îl cumperi da, blochezi avansul in apartament insa in fiecare luna din aia 400 sa zicem jumate se.duc in plata creditului, practic în buzunarul tau. După 20-25 de ani imobilul e al tău pe când după 25 de ani de chirie ești că în prima zi.
      Nu am suportat nu niciodată expresia „la o casa ai mereu de lucru” pentru că e incorecta, orice lucru vechi are nevoie de întreținere, nu doar o casa (exemplu mașina) și 2, o casa pusa la punct nu are probleme, extrem de rar se strică o ușă sau schimbi un bec, de obicei munca aia vine din renovări și dorința de mai bine.
      Insa din nou, sunt convins că le știi foarte bine pe toate și sunt curios – ai cumpărat un apartament pe care l-ai dat în chirie, presupun că la final de zi ieși pe zero sau ai un profit, care e câștigul acelui chiriaș fata de tine?

      00
    • @BigBear: nu are sens discuția când deja ți-am explicat că locul în care stau va fi ales după alte criterii decât cel investițional. Nu am ca obiectiv să fac bani din această decizie. Multe dintre casele după care mă uit să le închiriez pentru maxim 15 ani (în realitate probabil vor fi 12-13) nu le-aș cumpăra din diverse motive probabil niciodată, nici cu un credit pe 30 de ani, nici cu un credit mai scurt dar blocând o sumă importantă pe care aș folosi-o într-un mod mai flexibil pe piața de capital. Restul discuției e pierdere de vreme.

      00
  7. Cumpărat teren, pus casă de lemn sau pe structură metalică, în 4/5 luni e gata

    00
    • Și ce faci cu utilitățile? Că alea nu știu dacă vin în 4-5 luni.

    • @Znuff, poți să-ți pui viața la pariu că utilitățile nu vin în 4-5 luni dacă ești un oarecine.

      00
    • Problema e ca nu prea sunt terenuri ok in oras: pret, amplasare, utilitati. Ori sunt foarte scumpe – tot urmaresc terenuri in zona mea si sunt de la 200e / mp alea misto – si nu e in piata sfatului :), care-s la 100 sunt intr-o zona de margine unde se construiesc si blocuri si nu vrei sa te trezesti cu 5 etaje langa tine, sub 100 deja te duci in camp. Chiar si casele din zona 150-200 sunt dubioase. Cele mai OK le-am vazut la ~250 asking price ceea ce e huge si e bazat tot pe faptul ca terenul e limitat/scump.

      Cred ca daca compari cu pib per capita ajungi la nivelul San Francisco in medie, dar varfurile sunt clar in defavoarea noastra la ambele capete.

      00
    • ce zice nxs. un teren in oraș e minim 50K. a cumpărat cineva la 3km de centru, deci relativ bun ca zonă, 700mp cu 130.000€. doar terenul.

    • Ai nevoie de autorizatie pentru orice.
      Enel il astept de 6 luni sa vina cu firul, autorizatia de la primarie le-am asteptat alte 6 luni, cu ceva noroc in prima zi cand temperatura o permite poate ma apuc de treaba.
      1 An il pierzi lejer cu hartiile + 2-3 ani pana e gata + stres, nervi.

      Si peste 3 ani cand e gata te trezesti cu o groapa de gunoi langa casa (un amic a patit asta), sau descoperi ca ai un vecin drogat, sau nebun (am pe ulita un handicapat cu acte care sta toata ziua pe strada).
      Asa ca mai gandeste-te inainte sa te apuci sa construiesti.

      00
    • Nxs tu esti ala cu inpods-urile?

      00
    • robert3 nici nu stiu ce-s alea

      00
  8. „Sau bucătăria în sufragerie, care e și loc de luat masa, și hol, și terasă”
    hahaha, îmi place inspirația de la americani, dar uită că ăia au spațiul de vreo 2-3 ori mai mare și au în general și sistem de ventilație corespunzător

    00
    • Au luat și italienii boala asta, în plus la 50/80 m2 locuibili îți bagă terasă de 50 m2 chiar și la apartament, un fel de balcon mare dar neinchis, și ți-l da ca suprafață locuibilă! Păi ce mă, mănânc și dorm pe terasă? Nu mai găsești spații făcute bine de nici un fel, sunt toți arhitecții trendy, adică bătuți în cap!
      Fă mă camerele mari, să aibă unde zburda bășina, bucătăria separat să nu miroasă a mâncare în toată casa, baie cu geam și aerisire….

      00
    • ^inchizi balconul/terasa cu un termopan alb si ai rezolvat problema

      00
    • N-ai rezolvat, pentru a face asta îți trebuie aprobarea și proiectul de la un inginer constructor, terasa/balconul nu este făcut să preia sarcini așa mari, mobilier, trafic, etc. În România poate ar fi posibil, ăștia te iau la întrebări și pentru un coteț de câine.

      00
    • Italia ca italia dar am vazut aceeasi problema in bihor la blocuri. Suprafata utile locuibila 57mp si iti ofera un bonus de terasa de 40-50mp… ce plm faci cu terasa cat apartamentul in conditiile in care nu o poti nici macar acoperi. Iarna dai toata ziua la lopata, vara te coci, gratar nu ai voie asa ca eu unul nu vad utilitatea acestei terase si mai sunt multe astfel de exemple. Am vazut un proiect cu apartament la parter si spatiu verde vreo 50 de mp. Iti dai seama cate chistoace va trebui sa culegi zilnic si cate pungi de plastic? Spatiu inutil. Macar daca te-ar lasa sa il pavezi si sa iti pui masina acolo cu garaj provizoriu pe structura usoara cat sa nu o ninga, dar nu, nu poti. Si sa nu mai zic, daca se prinde ambrozia in terenul ala esti mancat, vor curge amenzile ca apa rece pe post de apa calda

      00
    • Verdenpom, spatiul ala verde e gradina ta din ce stiu- proprietate privata. Sau stiu prost?
      Eu stau la o chestie de-asta si am pus iarba, copaci, flori, hamac, chestii. Cu vecinii asa e, dar cei mai multi sunt ok, plus ca poate le cade plasa de tantari la mine, poate pisica, etc

      00
    • A – Asa si ce faci cand ai vecini tarani deasupra ta si iti arunca chistocul in gradina? Le aduna vecinii sau cum? Nu. Le aduni tot tu, timpul tau, efortul tau, disconfortul tau pentru o gradina ce nu poate fi folosita. Ai pus copaci, ok bun, ce faci cand vecinul de deasupra ta te reclama pentru pomul pus ca ii ia 2cm de lumina cand bate soarele? Totusi, vorbim de un pom de 3 metri inaltime si este de ajuns sa ajunga la acea inaltime in 10 ani(daca vorbim de salcie 3-4 ani)

      00
    • Chestia e ca eu vorbesc din ce stiu ca mi se intampla de mai multi ani si tu zici ce iti imaginezi ca se intampla. Nu arunca nimeni chistoace- cred ca ar fi ultimele animale sa arunce undeva unde e amenajat, si stiu si ei- cat nu era amenajat asa e, au aruncat si le-am atras atentia, s-a rezolvat. Copacii sunt pusi sa nu creasca in lumina vecinilor, ca nu pun stejar in 100mp. Dar e ok, fiecare alege sa faca ce vrea si eu sunt foarte ok cu alegerea mea.

      00
  9. Principala problemă e că, dacă e în zona aia de preț, e o monstruozitate.

    Du-te tu la Predeal sa vezi monstruozitati. Multietajate, cu nenumarate dormitoare, spatii de se sparie gandul numai cand te gandesti la fucktura de incalzire. Başca impozitul anual.
    Unde mai pui ca, daca e o problema pe traseu si nu vine tramvaiul, nu mai ajungi tu azi la bucatarie. La baie nici atat. O sa trebuiasca sa inchiriezi o bãşinetã din aia, o trotinetã.

    00
  10. ce problème averti voi :))

    Auzi, casa de 150k.. in Brasov…:)
    si citesc in zf.ro cum X si-a facut cofetarie cu 50k… altul ferma cu 70k…

    00
    • Cu 70 000 nu faci nici o ferma… cu 70 000 cumperi cladirile de la CAP si putin teren daca ai noroc la satana intr-o zona uitata de lume fara acces facil la asfalt. Sa nu mai zic de animale…

      00
    • era un reportaj la tvr. isi facuse unu’ ferma de capre: 10k terenul 50k casa..

      00
    • Aham. Si hrana furajera cum ramane? Terenul ala de unde il cumperi/arendezi? La ce pret? Ia incearca sa cumperi doar ferma si caprele. Da, probabil ca te incadrezi in bani dar apoi vine problema cu punerea produsului pe taraba si furnizorii de cereale. Ia vezi, se baga cineva cu 30 de tone pe drumuri fara asfalt? Tu poti in schimb. Ai 10 hectare mostenite si iti ridici imobilul pentru capre langa un punct economic viabil dar fara hectarele din spate esti mort. Asta nu se mai zice la televizor.

      00
    • banuiesc ca cine vrea sa afle il cauta pe nenea..sau pe tanti cu dulciurile. de ce nu faci o fabrica de branza?

      00
  11. Se pare ca inca avem sechele ramase de la apartamentele stil cutie de chibrituri de construim asa falnic si fara viziune. O casa de 100-130 mp cu doua sau trei dormitoare este arhisuficienta zic eu. Sa vedeti cei plecati de prin satele si comunele patriei in strainatate, cum trantesc ditamai hanul de casa desi nu locuiesc in el.

    00
    • Asa gandeam si eu, inainte sa ma apuc sa construiesc. Dar socoteala de acasa si cea cea din targ nu se potrivesc.

      Am vrut la parter:
      – hol la intrare in care sa incapa 3 persoane sa se imbrace/ incalte ~ 10mp
      – bucatarie inchisa in care sa se poata misca doi adulti, eventual sa poti pune si o masa mica pentru mic dejun, cu camara ~ 16mp
      – living unde sa poti sta toata familia cu prietenii, cand vin in vizita ~ 30mp
      – birou ~ 12mp
      – baie ~ 6mp
      – camera tehnica, pentru centrala, boiler, filtre si alte mizerii ~ 6mp

      Daca le aduni si mai pui si peretii, spatiile de circulatie si scarile, iese o amprenta de 100 mp. La etaj am avut de ales intre a ne retrage partial sau a mai face o camera de joaca/hobby/musafiri (in plus fata de doua dormitoare generoase si doua bai).

      Peste 10 ani, cand pleaca pe picioarele lui copilul, o vindem si ne mutam intr-una mai mica.

      Nu inteleg inversunarea asta a romanilor de a trai/munci toata viata intr-un singur loc.

      Noi am vrut initial sa cumparam ceva dar nu am gasit ceva potrivit si, dupa cativa ani, ne-am facut curaj sa construim.

      Utilitatile au fost cea mai nasoala problema. Desi stam in zona unde totul este la marginea proprietatii iar primaria s-a miscat repede cu avize, certificate de urbanism si autorizatii, tot a durat 8-9 luni sa tragem gazele. Distrigaz sunt idioti.

      00
    • Eh, alții nu au sechele și vor spațiu căcălău. Vezi americanii.

      00
    • Buna idee. 130 mp, 2 dormitoare, 1 living, 1 bucatarie, 2 bai, fara etaj. Eventual o mansarda unde sa mai depozitezi una alta, loc de parcare, nu garaj, in curte.

      00
  12. De banii ăștia sunt apartamente cu doua camere la Cluj :))

    00
  13. Asa e si prin Popesti Leordeni, am cautat 2 ani o casa decenta, pana la urma am gasit si langa metrou, dar greu de tot.

    00
    • Cred ca sunteti sadomasochisti sa cumparati/platiti ceva in bucuresti daca nu sunteti bugetari prin ceva ministere…

      00
    • Tu din Oradea nu ai lua acolo, eu din Sibiu, la fel nu, dar sunt unii care doar asta știu sau vin de la mai rău.

      00
    • Nu as lua? In bucuresti sau in oradea? De ce nu as lua in oradea? Ai mai multe sanse de reusita in vestul tarii decat in bucuresti daca te gandesti la mediul privat… totusi sa nu uitam ca in oradea cu 100 000 esti boier in ceea ce privest imobil. In bucuresti esti pielea putei de papagal

      00
    • Acolo la București, bineînțeles

      00
    • Dar de ce as lua in bucuresti? De ce as fi atat de nebun incat sa ma mut intr-o cocina numita capitala? Ma gandesc ca vali a plecat din bucuresti de bine ce era. Uita-te la mine. Sa zic ca vreau sa ma mut in bucuresti. Crezi ca gasesti apartament cat de cat intretinut la 2-3km de centru fara sa stau intre suedeji la 50 000?

      00
  14. Eu zic ca amicul tau ar putea sa-si construiasca casa, cel mai bine. Sa caute un teren decent ca nu e asa de complicat pe cat crede. Am facut casa in regie proprie si nu m-a dat pe spate. O casa noua si mica o sa-i ajunga pe durata vietii cu mici reparatii. Decat sa ia cine stie ce belitura din 60 facuta din cotete mai bine si-o face custom pe ce nevoi are.

    00
  15. bai la noi este isteria asta cu caldura. cat ma costa? cum o incalzesc? etc
    daca te sperie o factura de 1000lei/luna la gaze, inseamna ca nu ai buget de casa. si 2. toti vrem 25grd in casa. ei bine, asta costa. am stat o data in olanda in gazda: 15grd ziua si 18 seara. muream, ca nu eram obisnuit. cand i-am zis aleia ca acasa am 23 grd iarna in casa mi-a zis ca „aaaa romania, luxury!”
    Apoi, casa o poti gandi in asa fel incat la batrenete te retragi la parter ca n-o sa mai poti urca scarile oricum iar etajul il inchizi sau inchiriezi. aia e, daca il inchizi mentii 10 grd acolo si la revedere. must have trebuie sa fie curtea: 2 masini si iarba si foisor, sa-mi scot basinile la soare cand oi fi batran.
    toata lumea vrea perfect si ieftin. fa-ti o casa gandita bine: materiale bune de izolatie, fara scara interioara grandioasa pe care n-o poti inchide, ca acolo se pierde caldura multa, incalzire prin pardoseala, pompa de caldura, tripane si n-o sa mai simti factura la gaze.

    00
    • Apropo de comentariul tau as zice ca exista case care necesita f putina energie, case pasive. Nu ai facturi mari, uita te la casa lui Buhnici

      00
    • Tu iti dai seama ca la cati bani a inghitit casa lui buhnici ar trebui sa plasti vreo 100 de ani o incalzire babana doar ca sa iesi la egal, sa nu mai vorbim ca daca se fute ceva la sistemele vietii ai iesit din start pe minus.

      00
    • Totul e sa ti faci o casa cu o suprafata decenta si o izolatie mare. Asa o sa ai tot ce ti doresti, facturi mici si confort interior. Toti prostii fac case mari neizolate corespunzator. Cel putin eu asa as face.

      00
  16. Vali eu caut o casa de 2 ani cu 150mii si nu gasesc. Vreau in oras nu la tara…
    E o adevarata provocare asta!

    00
  17. multi proprietari de case vand din cauza cheltuielilor mari si a lipsei de confort, visand sa se mute in luxul unui apartament modest. Insa pretul pe care il cer pentru cocioaba lor de casa, din care ar pleca alergand, este ca pentru un palat de lux. Mai insista si sa-ti spuna ca poti sa stai acolo fara investitii ulterioare, ca doar bate vantul prin geamuri, dar te aerisesti bine…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.