Imobiliare: dormitorul modern și ruleta

Un amic își caută apartament. În unul din ele, ăsta e dormitorul. Așa e aranjat și mobilat. Aș vrea să cred că e un dormitorul de copil, pui patul invers, mai mic, că nu are nevoie de pat de 140 lățime, un șifonier, un birou, niște rafturi deasupra patului…

Faza tristă e că am văzut dormitoare de genul ăsta pe post de dormitor principal. Pat de 140, șifonier mic, noptieră și gata spațiul. Pentru că oricum nu stai în dormitor. Stai în open space-ul care ar trebui să fie hol/sufragerie/bucătărie/debara, care acum e o singură cameră, care goală pare mare.

De aia nu mergeți la vizionări fără ruletă. Cât are camera? 4×3? Notați, apoi mergeți acasă și pe o foaie treceți măsurătorilor. Cât are patul nostru acum? Cât are șifonierul? Ia să le punem pe schiță și să vedem ce spațiu ne mai rămâne…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

105 comentarii

  1. te poți bronza de la televizorul ăla

    00
    • E doar efectul lentilei wide. Acelasi tip de lentila folosita si de unele agentii imobiliare ca sa faca o camera 8mp sa para ca are 15mp (ba inca unele mai fac si cu fish-eye). Aceeasi „minciunica” si din randarile apartamentelor f scumpe dar care au 45mp in total.

      00
    • NOU
      #3

      – boss, mie mi-a zis o „ageanta” ca nu-mi trebuie dormitor mai mare pentru ca acolo doar dorm :) si ca pentru recreere s-a inventat sufrageria :)
      – beton zic, mergem in sufrageria cu bucatarie inclusa si ea parea maricica asa dar daca o luai la ruleta, sufrageria devenea ceva „imens” de … 17,5 mp (adica exact cam cat ar trebui sa fie un dormitor matrimonial)
      – am intrebat: care sufragerie doamna? adica dupa ce ca o sa put a cartofi prajiti in propria sufragerie sa ma mai calc si pe bataturi cu copiii care nu au unde sa se refugieze caci dormitoarele erau intre 9 si 11 mp … ?
      – hainele unde le pun?
      – in dulapuri!
      – si dulapurile unde le pun? pe palier? la vecini?
      la care ea saraca zice: domnule asta avem!

      dar pretul foarte aragator intr-adevar: 125.000 + TVA …

      spor la cumparaturi mai ales ca astazi au anuntat dezvoltatorii ca maresc preturile cu 20% in Bucuresti … semn ca se apropie criza :)

      00
    • @Vlad: yeah, am patit si eu aceeasi chestie in Anglia, ca voiam sa ma mut la un dormitor, ca era mai ieftin. In poze parea mare, in realitatea tot apartamentul era cit livingul actual. Am ramas unde sint, la doua dormitoare, macar nu ma simt sufocat. Asta cu pozele facute cu wide-ul e o manipulare frumoasa, iar la telefon fac orice ca sa evite subiectul metrilor patrati.

    • NOU
      #5

      @Alex Mihaileanu
      – eu chiar nu inteleg care e faza cu mintitul in anunturi si poze
      – nu cred ca exista cineva care sa cumpere fara sa vada pentru ca daca ai cash nu stai sa dai banii aiurea si daca nu ai cash trebuie sa te duci oricum cu banca pentru credit
      – so, uite asta e subiect si pt Zoso: de ce mint agentii, agentiile, dezvoltatorii, etc in anunturi si poze?
      *inteleg ca sunt unii carora le zici ca apartamentul are 100 mp si de fapt aia sunt construiti nu utili si se mai dau tepe dar totusi cand vezi un dormitor gol in care abia intrii chiar daca ti zice agentul ca are 20 mp cred ca se prinde oricine ca totusi nu are atat

      00
    • Pai, e destul de simplu, e ca baietii aia care incearca sa agate orice, dupa cinspe refuzuri, pica a saispea. Si astia la fel, sa vina cit mai multi la vizionari, 15 refuza, al 16-lea da banul. Ce ma scoate pe mine din sarite insa la dezvoltartorii imobiliari e ca am remarcat o tendinta de a micsora spatiul sau de a-l compartimentaliza dupa ureche, ca si cind n-ar avea arhitecti. Si e fix ce zice Vali, te duci sa vizionezi un apartament de 60mp, iar cind ajungi acolo, pare mai inghesuit decit unul semidecomandat, de 45mp, dintr-un bloc ridicat in ’65 de comunisti. Eu n-am o problema cu open-space-ul, de exemplu, dar vad ca sint multi care pun utilitatile de bucatarie pe latura lunga, ceea ce face ca livingul sa fie nepractic, lung si strimt si, eventual, si insuficient iluminat natural (ca fereastra e pe latura ingusta), apoi inghesuie intr-un colt un dormitor in care nu-ti intra un sifonier cu masurile standard de la IKEA, de exemplu. Or, asta se intimpla din cauza ca arhitectii lor nu iau in calcul modul in care oamenii obisnuiti isi amenajeaza apartamentele, ci viseaza SF-uri de genul masa + scaune de dining linga geam, canapea si TV in zona separata, utilitati de bucatarie la care sa ajungi repede, dar se raporteaza la nevoile lor. Majoritatea arhitectilor pe care-i stiu sint minimalisti, pentru ei nu exista conceptul de debara pentru muraturi. E un val nou, acum, de arhitecti de genul asta care viseaza mobila putina, doar ca una e ce-i in capul lor si alta e realitatea din teren, nevoile omului de rind.

    • @vlad_tiran_din_vitan

      Eh sunt si din astia ce cumpara fara sa stie pe ce lume traiesc. Azi am citit pe un forum cum o tanti a dat un avans „considerabil”, dupa cum a zis ea, pe un apartament intr-un complex in partea a NV (mai spre centura) a Bucurestiului si abia acum a aflat ca la vreo 2km de apartamentul ei e groapa de gunoi Rudeni si se mira de ce nu i-a spus dezvoltatorul de ea.

      00
  2. Așa-s românii, vor să aibă spațiu, nene. Ce dacă-i dormitor? Dacă mă apucă să trag o horă și n-am loc? Nu vă mai ajunge și nu vă mai mulțumește nimic, nație săracă și fudulă!

    00
    • Hai ca din poza se vede ca n-ai loc sa treci 2 oameni unul pe langa celalalt. Iar o familie are nevoie de un pat de 1.60. 1.40 iti pui cand esti burlac (trust me).

      Iar loc de un patut de bebe? O comoda?

      00
    • Asta e și intenția. Treci prin nevastă, (prietenă, iubită) nu pe lângă ea.

      00
    • @IonutO, stau cu chirie și am pat de 1,40 (acasă la mine aveam de 1,60) și mi se pare mic. mă bat cu pisicul pe spațiu. chiar și burlacii/burlăcițele ar avea nevoie de 1,60. :)

      00
  3. minimalism. apartamentare ca-n Anglia. la 40mp ai deja apartamente cu doua camere

    00
    • Cred ca apartamentul ala cu 2 camere in Anglia se numeste apartament cu 1 dormitor.

      00
    • Ăsta e semn de dezvoltare

      00
    • One bedroom apartment. Adică dormitor in care nu prea dormi, sufragerie în care nu prea stai și bucătărie în care nu prea gătești..

      00
    • Eu nu stiu in care parte a Angliei stai, dar terminati in pula mea sa comparati toata Anglia cu periferiile Londrei / Coventry-ului si alte zone asemenea. De 8 ani stau in SW, am schimbat de 4 ori casa si in niciuna nu m-am simtit „sufocat” din lipsa de spatiu.
      „Apartamente ca’n Anglia” pa pula mea.

      00
  4. Draperiile sunt trase ca vedeai dormitorul vecinului si te lua invidia.

    00
  5. Am mers până intr-acolo încât am făcut o machetă la scara 1:20 după plan a apartamentului pe care vreau să îl cumpăr în blocul care acum e în costructie. Inclusiv cu mobilier la scară. Știu , maniac. Așa însă știu că o să „încăpem” în noua casă. Plus că a fost recreativ să fac asta.

    00
    • Claudiu? Corel?

      Sau e vreun hobby?

      00
    • Cu permisiunea lui Vali: https://www.homestyler.com/

      00
    • auzisem in prezentarile de blocuri / apartamente noi acolo unde ti le arata si mobilate, ca sa para totul ok, mobilierul nu este figurat la scara, tocmai ca sa para ca e spatiu cacalau.
      in ce ai facut schita?

      00
    • Nino! Nino!

      00
    • Ar fi bine sa „machetezi” si vecinii si sa bagi o statistica a nivelului de zgomot generat de ei.
      Am cumparat cateva apartamente, dar numai ca „investitie”, sa parchez niste bani, dar nu m-as muta intr-unul.
      Merg des in vizita si peste tot exista pasionati de bricolaj care dau la bormasina sau freza cand le pica lor pe chelie. Miezul noptii sau 12 ore pe zi, etc. Plus meseriasi care isi schimba configuratia, darama pereti si au 2-3 copii care zburda prin casa. Zici ca ai divizion de cavaleri sus la etaj.

      00
  6. Trebuie considerate toate aspectele. Poate omul are dressing si prefera un layout cat mai simplu pentru dormitor.

    00
    • Debara zici?
      Dormitorul meu din complexul pentru studenti doctoranzi era mai mare decit chichineata asta. Si avea si ala „dressing”, cam 2/3 din camera din fotografie.

      00
    • unde papucii mei e dresingul ăla?! că la ce mic pare dormitorul ăla, probabil apartamentul n-are spațiu de depozitare nici cât să-ți încapa găleata și mopul de spălat pe jos, cum povestea o colegă cândva.

      00
  7. sper ca nu sunt singurul caruia alaturarea cuvintelor dormitor si ruleta i-a parut simpatica, ca sa zic asa.
    Altfel, e ca in viata: nu ai cascat ochii cand trebuia, faci 30 de ani bancuri despre importanta tehnicii.

    00
  8. Faza. Ma duc sa vad un rezidential in nordul Bucurestiului – Afi City Bucurestii Noi. Mergem noi doi si fii-miu asta vara sa vedem un ap cu 3 camere. Camera lu’ fii-miu – 4×2. Zic „boss, da incoace planu” si cand ma uit pe plan nici macar 8mp nu avea ci 7.5. Pe mapa aia de prezentare era trecut ca birou.
    – Boss, eu am 2 metri, fii-miu probabil ma va depasi. Ii pun patul pe o singura latura a camerei.
    – Da, de fapt e birou camera asta.
    – Pai si de ce mi-l vinzi ca dormitor?
    – …..

    00
    • Am fost si eu sa vad un complex din Pipera, foarte frumos, vreo 10 blocuri aerisite, cu spatiu verde, spatiu de joaca, parcari, asfalt gard.

      Intru in primul apartament si ma ia un sughit, openspace cu bucataria langa usa de la intrare.
      Hai ca daca tot am venit pana aici, macar sa stau 5 minute, intru in dormitor, spatiu decent 12mp, leduri prin tavan, parchet pompos, ma apuc sa ciocanesc peretii si groaza mare, rigips, pe toti peretii inclusiv cei despartitori.

      Intru in baie, destul de mare, vreo 7mp, ma uit dupa racorduri, si nu le vad pe cele de la masina de spalat, asa ca intreb, la care imi spun ca sunt in bucatarie.

      Deci sumar, apartament la vreo 1700e mp, langa voluntari, peretii toti din rigips, iar openspace avem hol + bucatarie + spalatorie + sufragerie.

      00
    • Radu, la constructiile noi, toti peretii sunt placati cu rigips, chiar daca e caramida, bca sau beton.

      00
    • Pentru că, in legea locuinţei, un dormitor trebuie să aiba minim 12mp sau ceva. De aia nu au voie sa scrie in schiţă că e dormitor.

      00
    • chiar și ca birou, dacă vrei să bagi o bibliotecă care să fie efectiv construită pentru a susține cărți, nu televizorul (d-ăsta moder, de nu mai poa’ mâța să-și vânture coada pe ecran) și 3 piese de decorațiuni (vorbesc de ceva cât de cât modern, nu vreo piesă d-aia barocă, de mahon/nuc, etc, dar să țină măcar 2000 de volume) și un birou pe care să-ți mai încapă și o foaie A4 pe lângă laptop, nu mai încap nici eu, care-s cât un copil de maxim 12 ani.

      00
  9. E cam cat wc-ul de servici din cabana lui Tiriac. Cam cat o treime de camera saraca de camin studentesc. Cam jumate din camera hotel 2 stele Sovata. Cam jumate dintrun apartament de 70k euro pe care ii va plati un natarau

    00
  10. Eu nu înțeleg televizorul ăla atât de mare în dormitor (bine, eu nu înțeleg de ce ai pune tv în dormitor, nu conteaza dimensiunea).
    Și apoi se miră că de ce doarme prost, adoarme târziu, de ce e mereu obosit.
    Aveai tu, Vali, ceva articole pe tema asta, a somnului (apropos, mersi! ți-am urmat o parte din sfaturi, sunt mai ok acum)
    Iar cu distanța aia așa mica pana la perete, să vezi ce fain e noaptea când găsești piciorul patului cu degetul mic (bănuiesc că de-asta au și pus pat capitonat)

    00
  11. Uitati-va pe imobiliare.ro, la penthouse-urile de milioane de euro, ca sa vedeti cate dintre ele au dormitoarele exact la fel ca aici, sau baile, alta chestie care ma frapeaza, vile cat un Mall, penthouse-uri cu livingul cat un teren de fotbal, si cand te uiti la poze din bai, sunt la fel de mici ca una dintr-un apartament cu doua camere, iar dormitoarele n-au loc decat de un pat, o mica noptiera si maxim un birou.

    Tot pe stilul comunismului am ramas la dormitoare si bai.

    00
  12. La suedezi dimensiunile astea sunt standardizate. Există criterii foarte bine definite pentru mărimea băilor, dormitoarelor, accesul pentru oameni cu dizabilități, dimensiunea bucătăriei, a frigiderului (!) etc.

    Am cartea de mai jos, m-am apucat de o casă în Suedia. După ea se iau toți arhitecții suedezi și este parte din materia predată la Chalmers University.

    https://www.sis.se/en/produkter/construction-materials-and-building/buildings/residential-buildings/ss9142212006/

    00
    • Si in Romania sunt standardizate prin lege (114/1996 act.2020) si norme de proiectare.
      (suprafete minime, dimensiuni minime, iluminat si multe alte aspecte).
      Din pacate aplicarea lor in practica lasa de dorit.

      P.S. Ca fapt divers. In Romania un dezvoltator imobiliar nu raspunde penal si civil pentru calitatea lucrarilor si respectarea legislatiei. Chiar daca el este cel care, prin influenta financiara, isi poate impune parerea asupra specialistilor. Sigur gaseste un „specialist” mai slab (si mai infometat) care-i va ideplini toate poftele.
      Si cum organele de control sunte si ele „infometate”, atunci ne trezim cu cele descrise mai sus.

      00
    • Andreas nu stiu de limite la suedeji, dar le forteaza si ei de te ia durerea de cap. Acu 2 ani am fost la o vizionare. Apartament nou, inca se terminase. 3 camere: 50mp. Trecand peste faptul ca ala voia sa imi inchirieze apartamentul dar nici macar nu ma putea lasa sa intru sa il vad, ce vedeam pe geam era sinistru. Dar macar era doar 14000sek/luna.
      Am zis sarumana, pas.

      00
  13. pare ca o cameră tipică de hotel. 4 stele plus.
    n-ai loc să îți deschizi bagajul dacă nu-l urci pe pat.

    00
  14. Am un dormitor de 20 m2. Cand m-am mutat aici asta mi-a placut cel mai mult. Cu un perete cu geam de sus pana jos si mobilat frumos arata foarte bine. Acum insa as prefera sa fie mai mic. Parca tot mai bine dorm in unul mai mic, e mai „calduros”, asa ca un culcus.

    00
    • Pune o draperie groasa de sus pana jos la jumatatea camerei si il faci mai mic, mai calduros. In restul camerei pe care ai delimitat-o iti faci dressing.
      Obtii ce iti doresti si nici nu au nevoie de o investitie foarte mare.

      00
  15. in momentul in care caut apartament de cumparat/inchiriat imi dau seama ca sunt un sarac cu pretentii.

    00
    • da și nu. nu, „spatii normale” nu înseamnă că ești „sărac cu pretenții”, înseamnă că ești om normal.

    • Om normal intr-o lume construita anormal. Cand vezi numai apartamente construite aiurea ajungi sa te intrebi daca nu cumva tu esti ala cu probleme.

      Din pacate nu exista solutii, ori faci ceva compromisuri mari ori dai mai multi bani decat ar trebui pentru ceva decent.

      00
    • Sau poate ne trezim la realitate si nu mai cumparam toate tampeniile pe care ni le baga pe gat dezvoltatorii imobiliari.

      00
    • dupa cum spunea cineva mai sus e un domeniu in care uneori legislatia este „facultativa”, probabil ca asta este explicatia pentru toate anomaliile din piata. se vinde o plansa/randare, un dezvoltator din oras pretindea ca a vandut in avans pe urmatoarele 14 luni, a dat 24 luni termen de finalizare.

      00
    • Eu am inceput sa ajung la concluzia ca apartamentele construite de Ceausescu nu sunt asa rele. In comparatie cu astea noi sunt chiar reusite. Nea Nicu lasa spatiu intre blocuri, gradini, alei cu trotuare. Sa vedeti ce e in berceni pe metalurgiei, sens unic, nema trotuare, parc din sula ca n-ai unde….o infinitate de beton. Daca vrei sa scoti copilul afara il duci la pacanele direct ca parcuri de unde.

      Si-a cumparat un prieten un apartament intr-o zona buna, spatiu bunicel (68mp) 54 de mii cu huma de acum 50 de ani pe el, linoleuri si geamurile puse de nea Nicu. Baba care a stat acolo i shit you not nu a batut un cui, a lasat totul original cum s-a mutat ea cand era tanara.

      00
    • Se fac blocuri pe centura, nu alea de la greenfloci, unele fix un buza drumului, gen scapi o soseta de pe funie si cade pe carosabil, si lume cumpara.

      Se fac blocuri in aviatiei fara nici un fel de plan de parcare, si lumea cumpara, se fac pe soseaua Chitilei in de vezi muntele de gunoi.

      Mai bine sarac cu pretentii.

      00
    • @Andrei G
      ne vom trezi dupa ce cumparam&vindem macar de 2 ori fiecare dintre noi
      dupa ce treci prin chestia/calvarul asta nu te mai pacaleste interlodezvoltatorul asa usor
      accentuez ‘nu usor’. trebuie doar sa fie mai iscusit :)))

      00
  16. Asta cu dimensiunile „comuniste” este si in vestul Europei cum ar fi Franta si Italia.

    00
    • in Olanda e jale… de multe ori noi stam mai bine, inclusiv la case.

      00
    • Asta cu dimensiunile „comuniste” in vestul Europei se aplica numai la apartamentele din centrul marilor orase.
      In nici un caz nu se aplica in complexul imobiliar dezvoltat la periferie de unde faci cate 2 ore pana in centru.

      00
    • Standardele au scazut odata cu migratia plebei de lumea a3a, iesi mai bine luandu-ti casa cu pret aproape dublu dar ai spatiu minim dublu si curte si evident nu stai lipit de casa vecinului, dar atat timp cat plebea nu isi permite casa e evident ca se vor vinde jumatatile de masura

      00
    • In Olanda au scările la 45 de grade, ferestre la 2m de zidul vecinului, iar mobila o tragi pe afară cu troliul la etaj – fiecare casa are grindă ăia ieșită in afara. Și costă de te îndoaie.

      00
  17. Stiti de ce se construiesc mizeriile astea de apartamente?
    Pentru ca se cumpara !!!

    Un apartament comunist, blamat de multi, avea 52 mp. Cele din centru chiar 55 mp.
    Bucatarie inchisa, debara 1 sau 2.
    Acum au 40 – 44 mp. Unde este progresul?
    Aici:
    Polițist din Brașov rezumă situația din România: „Hoții de buzunare pe care-i coboram acum 20 de ani din autobuze au ajuns ”dezvoltatori imobiliari” și politicieni și râd de noi!”

    00
  18. Dacă patul are 1,40m atunci doarme pe diagonală.

    00
  19. ma uitam aseara pana sa adorm la o emisiune din aia de renovat case prin sua. si era o mamica singura, cu 5 copii, care voia sa renoveze si ultima camera din casa, ULTIMA camera, da?! care avea 40mp, fusese birou, acum o transforma in camera de lectii a copiilor. 40mp.
    stiu ca asa au casele in zonele unde au spatiu, nu asta ma mira, doar ma deprima diferenta de standard de viata.
    eu cand mi-am luat apt m-am bucurat maxim ca am prins dormitoarele de 11mp si am avut deal-breaker geam la baie, pt care eram considerat nebun.

    00
    • Vezi ca parca dormitoarele trebuie sa aiba un minim de 12mp, vezi suprafete minimale din Lege 114/1996. Asta cu geam la baie si pt. mine era un deal-breaker dar apoi a inceput sa coboare incet incet de pe lista.

      00
    • este bloc din 81, nu stiu ce standarde erau atunci, dar 11mp este destul de mare pt blocurile alea. gasisem si de 9mp….

      00
    • la mine deal-breaker a fost balconul nespart și combinat cu camera, bucătărie închisă, cel puțin o debara și un spațiu care poate fi transformat în spațiu de depozitare. am făcut un compromis pt bucătărie în sensul că era spartă spre hol, dar erau pereți și ușă spre restul spațiului de locuit.

      00
  20. eu la cate apartamente am vazut in mare parte cele comuniste sunt mai spatioase decat cele noi, si aici vorbesc de cele turn cu peste 4 etaje. si atunci de ce lumea prefera cele noi? am vazut un ap in obor cu 3 camere nu demult vs unul nou din belvedere residence pipera iar cu toate ca cel din pipera e trecut cu 5mp mai mult cel din obor arata mai spatios.

    00
    • Pentru can e nou, nu trebuie sa schimbe tevile, nu are gandaci, arata bine si iti ia ochii.

      00
    • Da, in general la un apartament vechi trebui sa mai investesti minim 10-15.000 de euro ca sa il modernizezi cat de cat.
      Majoritatea fac un credit de nevoie personale pentru avansul la apartament si apoi un credit imobiliar/prima casa pentru apartament.
      Nu mai au bani de renovare si nici posibilitatea sa faca inca un credit.

      00
    • am uitat sa spun si pretul la cel nou este mult mai mare fata de cel comunist deci daca te muti la casa noua e si normal sa amenajezi si renovezi cum iti place deci automat schimbi si tevile si ce mai vrei si cu toate astea iesi mai ieftin fata de un ap nou.

      pt gandaci daca ai exista regesc sau ce mai e acum, ai dat cu asta nu mai vine nimeni, mai ales daca e bloc cu centrala in ap ai izolat tot, cladirea arata bine dar tu nu vei trai pe casa scarii. cea mai mare parte din timp o petreci inauntru deci spatiul ar fi mai important. sunt si unele blocuri comuniste care arata bine, nu toate arata a ghetouri.

      ca sa nu mai zic de grosimea peretilor, in cele comuniste nu prea aud vecinii, poti tine un sistem audio decent.

      00
    • @Mahershala, de acord cu tine pe jumatate

      1. In blocurile „comuniste” cu siguranta peretii sunt mult mai grosi si izolatia este mai buna.
      2. In general pretul unui apartament nerenovat este similar cu cel al unuia dintr-un bloc nou construit. Mai mult ca sigur ajungi la un pret mai mare intr-un apartament vechi pe care il renovezi tu.

      00
    • @Mahershala dacă în bloc e vreun vecin care prăsește gândaci pe post de animale de companie, poți să dai cu mama și tata regescului și tuturor maglavaisurilor de gândaci că tot sunt accidente.
      dacă însă în subsolul blocului e curat, uscat și te înțelegi cu administratorul și vecinii pentru dezinsecție des, accidentele menționate mai sus, sunt foaaaarte rare. been there.
      eu tot apartament în bloc vechi am ales.

      @AndreiG, nu prea. adică nerenovat deloc e muult mai ieftin decât unul în bloc nou la dracu’ cu cărți. chiar și renovat apartamentul cât de cât (dar nu instalațiile comune) e o idee mai ieftin, decât ceva similar la suprafață și compartimentare. sau așa stăteau lucrurile acum 10 ani când am cumpărat eu.

      00
  21. Cum bine s-a scris, se fac asa pentru ca se cumpara. Un dormitor mic nu e tragedie. Dar sa vezi apartamente in care holul e mai mare CA sufrageria….

    00
  22. Au existat două epoci. Prima, care a durat până la criză și un pic după (probabil că erau în realitate proiecte mai vechi) unde aveau suprafețe foarte generoase, gen 60-70 mp un apartament cu 2 camere, minim 100 mp cele cu 3. După care, s-a dus totul în jos, acum 40 mp este standardul la 2 camere și 54 la 3. Ca să se poată încadra la limita de 60.000 de la Prima Casă. Am văzut și „duplexuri” de 80 mp, 40 mp parter, 40 mp etaj în care sunt înghesuite 3 dormitoare și 2 băi. Nici un apartament, vilă construite post 90 nu posedă spații de depozitare.

    00
  23. Si pentru ca li ‘autoritățile ‘ le permit…cazul meu : luat apartament în bloc nou, parcarile sistem tip Klauss nu au fost puse în funcțiune nici după 3 ani de la recepție…am făcut sesizări la Primăria de sector, la Protecția Consumatorilor, la inspectoratul de stat în construcții etc…toti ne-au ‘sfătuit să dăm investitorul în judecată….nu amendează,nu fac ceva,deși există cadrul legal…investitorul e bineînteles un srl care nu mai are activitate…romanica…

    00
    • Înseamnă că nu vă pasă! Aveți alternativă, altfel poate vă ducea capul să găsiți o firmă să îl facă funcțional, apoi vă recuperați banii, într-un mod sau altul. Dar e mai cool să te plângi.
      Snowflakes….

      00
    • 1. Cu poti sa recuperezi banii de la o firma care nu mai are activitate?
      2. De ce sa fii nevoit sa investesti niste bani, pe care poate ca nu ii ai, pentru ceva ce ai platit deja? Si sa astepti apoi 2-3-5 ani sa ii recuperezi?

      00
    • Lasă- l pe pescar, el e om de acțiune…băiatu, să îți mai spun ceva: sistemele de care ziceam sunt pe terenul proprietate a ‘investitorului’…cum investești tu pe terenul altuia ? Stii ce ne-a spus un avocat mai ‘cinstit : după câțiva ani o sa obțineți o decizie favorabilă în instanță, de fapt o hârtie cu care o să vă puteți sterge la dos…cu toate astea,o să o facem…

      00
  24. Un pic off topic..De ce au luat-o iar razna prețurile? Cresc de la zi la zi.
    Mă uit după ceva cu 3 camere in București..ce sa fac? Sa mai aștept? Să cumpăr acum înainte de a exploda și mai grav?

    00
    • In toata tara se intampla asta! Nici eu nu inteleg de ce, ultima oferta pentru un post de inginer primita era de 3500 lei net, haha. In CT deja mi se pare la egal cu Bucuresti. Chiar si in Tulcea, unde am copilarit, 3 camere sare de 70 000 euro, desi ar trebui sa fie la jumatate

      00
    • Si mie mi se pare ca iara e o bula. Problema e ca, daca ai banii la ciorap, si aia se duc pe copca pe zi ce trece, asa ca nici nu stii ce sa mai faci.

      00
  25. Poate ala asa si-a dorit, el era mai in varsta, nevasta-asa, tanara si dorea sa nu o alerge prea mult prin dormitor.
    Oare cat e patul ala de „lung”? 1,80 – 2,00 m? Latimea nu conteaza. In camin, in studentie, dormeam lejer cu prietena pe 70-80 cm latime.
    Pe linga ca stai inghesuit rau, au mai pus si buruiana aia in colt. Parca mai e loc si de o bicicleta statica. Sau banda.

    00
  26. Poze cu baia nu ai? E din aia în care faci duș în picioare pe colac?

    00
  27. Pai tre sa am unde sa fac un wrestling cu nevasta!

    00
  28. 318.000 * 1.19 = 378.420 EUR TVA Inclus.

    378.420 / 127 utili = 2979 EUR pe m2.

    Pfai de pula mea ma…

    00
    • Si la o aruncatura de bat fata de pista! Asta nu am inteles niciodata, exclusivist pentru mine la 400 000euro inseamna, un parc, un lac ca priveliste, nu sa treaca avionul deasupra balconului

      00
    • :) hai sa fiu eu avocatul diavolului
      – are doua locuri de parcare
      – TVA-ul s-ar putea sa fie 5% & 19% pentru ca s-au alipit doua apartamente (la cel de 2 camere e 5% sigur)
      – amenajarea aia costa peste 20.000 (poate fi si dublu dar nu ma arunc ca rata in zid)
      #suntemnoipreasaraci

      00
  29. Dupa revolutie am crezut ca nu va mai avea nimeni curaj sa construiasca blocuri, si ma asteptam ca cele existente sa fie demolate dupa 50 de ani de folosinta. Hidoase constructii.

    Din pacate oamenii uita, nu m-ar mira sa-l vrea miine poimiine si pe Ceausescu inapoi, mai ales cei care n-au avut de a face cu acea perioada.

    00
  30. Băi Opel tigaie, după 77′ sau luat masuri să nu se mai dărâme blocurile, asta însemnând prefabricate din beton armat și vibrat, doar zidurile despărțitoare din bca, și ala prefabricat cu plasă de fier beton în el.
    Când o veni zgâlțâiala aia mare, de peste 7,5, să stai într-unul d-ăla nou, ăilalți de vor să trăiască în alea comuniste.

    00
  31. E 39 Lei cartea Disconfort Residence. Nu e scrisă chiar in stilul lui Eftimie dar are un stil alert și te face să zâmbești. Dar cel mai important lucru cam e cartea de căpătâi a unuia care vrea să cumpere un imobil și are zero experiența. Citiți măcar partea cu holul de la intrarea în apartament.
    Altfel pana la ruletă o copie după cadastru vedem si noi? Ca la 9 metri pătrați ce mai măsurăm cu ruleta?
    Si după ruletă dacă e bloc comunist va recomand o vizita la subsol, dacă e umezeală, pa. La final unde e ghena de gunoi?

    00
  32. eu știam ce suprafețe aveau camerele principale din apartamentele în care crescusem/locuisem și întrebam mereu ce suprafață au încăperile și apoi făceam niște calcule mentale. :)

    00
  33. Daca tot veni vorba de imobiliare, am trecut si eu pe aici sa spun ca pe langa taximetristi, agentii imobiliari sunt cea mai jegoasa vietate. Pwp, pa!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)