Imobiliare: odă curajoșilor care iau credit!

Claudia și-a luat casă. Strike that, Claudia a semnat pentru un credit pe 30 de ani, pe care, atunci când îl va termina, va avea 56 de ani și va deveni proprietara casei. Până atunci, rata trebuie plătită în fiecare lună.

Prima: înțeleg ce îi face pe oameni să se arunce la așa ceva. Vrei să ți-o aranjezi cum vrei tu și nu poți că nu e a ta și proprietarul știe că nu poate lăsa fiecare chiriaș să facă modificările pe care le dorește, pentru că românul e în stare să dărâme pereți doar pentru că poate.

De pildă, eu am descoperit sub chiuveta din bucătărie 4 găuri mari date de fostul chiriaș, în condițiile în care în partea cealaltă este scara spre pod, deci naiba știe ce voia să facă. Dar le-a dat. Mai vin si eu și dau o gaură cu burghiul de 10 ca să atârn un ceas și încă două ca să naiba știe ce și următorul face la fel și s-a dus naibii peretele.

A doua: mă gândesc constant că ai de făcut alegeri foarte grele când ai rată. Burger la doi litri sau Heineken la doză? Milka sau Poiana? Dubai sau Predeal? Zewa cu 3 straturi sau din aia ordinară care zgârie? Coca Cola sau Adria Cola? Și e posibil ca la un moment dat să cumperi două kile de mușchi și un bax de Heineken și să nu mai ai bani de rată.

E un echilibru care trebuie menținut constant. OK, în cinci ani se mărită și găsește pe cineva să preia creditul și se mută la 3 camere. Dar totuși.


Concluzia e una singură: avem nevoie de o lege a chiriilor.

soldat

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

189 comentarii

  1. NOU
    #1

    hmm, la predeal e mai scump ca in dubai

    00
  2. hai sa discutam concret. chirie 2 camere zona semi-centrala, aranjat decent, nimic spectaculos, 350E/luna. in provincie, vorbesc, oras top 5.
    credit pe 30 de ani prima casa, suma maxima 57.000E cu care poti sa cumperi si sa amenejezi lejer un apartament ca cel de mai sus, rata 250E/luna.
    am stat in chirie deja 8 ani, anul asta imi fac un credit si imi cumpar apartament. daca faceam asta de la inceput, mai aveam 22 de ani de platit acum.

    00
    • Nu, nu poti sa il dai inapoi la banca, banca te executa silit si tu platesti diferenta de credit (in cazul in care mai exista).
      Oricum, pe langa riscul aferent, un credit imobiliar nu face altceva decat sa aduca in prezent bunastarea din viitor, plus ca te disciplineaza din punct de vedere financiar.
      in loc sa dai chirie 300 euro, dai rata 250 euro si stai naibii in casa ta! Da, 20-30 de ani e o viata de om, dar macar o traiesti in conditii normale si in confortul pe care ti-l doresti! Si chestia asta este cea mai importanta!

      00
    • Exact asa am gandit si eu. Decat sa-i platesc altuia apartamentul mai bine mi-l platesc mie.

      In cel mai rau caz, daca nu-mi mai permit, printr-un ghinion maxim, nu pierd nimic. Il dau inapoi la banca si asta e. :)

      In plus, cum ai zis si tu. Chirie la 3 camere in Timisoara: 250 Euro/luna (nemobilat). Rata la apartament 230 Euro/luna. E vorba de acelasi apartament. :)

      00
    • Calculul e bun, dar nu putem sa comparam preturile din 2007 cu preturile din 2015.

      00
    • mi mi se pare horror, eu nu stiu ce fac anul viitor plus ca job-urile sunt instabile, economia e la pamant, vin rusii, plm, poate vreau sa plec in anul ala de vacanta cu bicicleta peste 1 sau 2 ani.
      Sincer acuma daca nu ai sansa reala sa platesti acel credit in sa zicem 5 ani, e prea riscant, si asa mi se pare riscant.
      Eu am stat 1 an fara job, cine kkt imi platea rata? si daca mia sunteti 2 sau 3 (copil) e dea dreptul problematic.
      Si da si eu mi-am facut credit daca va intrebati si probabil voi lua multe minusuri, dar am dat avans 30k si amplatit restul intr-un an. Stiu sunt burghez dar de abia luna asta respir relativ usor ca nu ami am credit….

      00
    • bluehand, ești prea dramatic. 5 ani e greu, mai ales la 60-70.000€. eu aș fi mai blând, aș zice să ai rezerve să poți să plătești un an din ele ratele, în caz că devii șomer sau îți taie salariul sau ai vreo boală…

    • Cand platesti chirie castigi libertate. Adica, poti sa te muti oricand, la mai mic daca nu ai bani de apartament mai mare, de exemplu.
      In plus, daca maine bagi foame, „te muti la mama” si de-odata cheltuielile lunare au scazut cu mai mult decat valoarea chiriei.
      ––-
      Si cu rata e bine, daca te hotarasti sa te stabilesti in casa aia, daca iti plece orasul si zona, daca proiectia viitorului tau in urmatorii 30 de ani e relativ constanta.
      ––-
      Cunosc pe cineva care a avandut apartament central, doua camere, a dat avans si si-a facut rata la vila.
      Era bugetar, lucra la SRI, inainte de taieri. Au venit taierile. El avea sporuri de arma, de etc. Din 25%, lui i-au taiat 40%.
      A legat totul de gard si a plecat in Belgia. Munceste cand gaseste.
      Vila i-a luat-o banca, am senzatia ca a ramas si cu ceva „codite” in Romania.

      Concluzie: e bine cu rata, DAR SA STII CE VREI, si care sunt posibilitatile tale.
      Momentan, in ultimii 5 ani, valoarea caselor a scazut constat, nu ai pierdut nimic daca ai stat in chirie.
      In principiu, 350 de euro inseamna cam 4500 de euro pe an.
      In perioada 2009-2013 cred (aproape sigur) ca au scazut preturile caselor cu 4500 de euro pe an. Nu ai pierdut nimic pana acum.
      Il ultimii ani vad o stagnare. Asa da, merita sa bagi rate, cand preturile stagneaza.
      In 2009 nu merita. ;)

      00
    • Un tip si-a luat apartament acum cativa ani, pe care a platit 75.000 de euro.
      Azi, cred ca preturile se invart pe la 65.000, pentru aceeasi zona, aceeasi suprafata. Asta fara sa negociezi. Daca negociezi, poate scazi sub 65.000.
      Eu platesc chirie 300 de euro. In doi ani am platit 7.000 de euro.
      Daca AZI ma bag sa-mi iau casa in zona unde are colegul, n-am pierdut nimic. Ba mai mult, poate am castigat, pentru ca omul a platit si dobanda la banii luati din banca.
      Eu am facut ceva depozite in anii astia, am primit o oarecare dobanda. :)
      E cu dus-intors mutatul la rate pe 30 de ani. Depinde mult de evolutia pietei imobiliare.
      Momentan eu mai astept, vreau libertate – aia pe care o inteleg/vad eu cand stiu ca NU trebuie obligat sa platesc la ceva ce banca imi poate lua oricand. Dar daca as vrea familie, altfel ar sta situatia…

      00
    • Ce usoare sunt calculele atunci cand nu consideri si celelalte cheltuieli de casa noua, plus mobilarea, plus faptul ca tre sa ai si avansul.

      00
    • NOU
      #13

      Bucura-te ca n-ai facut asta acum 8 ani. Acum aveai o rata de vreo 400 de euro pe luna, un apartament ce mai valoreaza vreo 50 de mii de euro si un rest de platit la banca de vreo 80 de mii de euro.

      00
    • Cum ma 350 de euro pe luna chiria in provincie ? Cu 200 maxim 250 de euro inchiriezi apartament de 2 camera. 350 de euro pe luna nu e nici in Bucuresti in zona semi central. Si 103 oameni ti-au dat like pana in acest moment. Voi daca vedeti un pret in anunt il luati de bun si dati cat vi se cere?

      00
    • Salut, scapati din vedere un singur lucru, In momentul cand ai apartamentul tau pe care il platesti in 30 de ani, adio mobilitate. Si ma refer la mobilitate cand ti se schimba locul de munca dintr-un oras in altul, tara in alta. Romania devine incet incet o tara dupa model occidental in care poti sa iti gasesti un job supercalificat si bine platit si in alte orase mari. Deci, o reglementare mai buna a chiriilor cred ca e necesara.

      00
    • @Daniel: Alea le faci o data si gata. Pe banii dintr-un an de chirie poti sa mobilezi decent un apartament de 2 camere.

      00
    • @Darius Cum? Cu ce bani? Un credit de nevoi personale?

      00
    • @cristi
      Tu gandesti prin prisma omului care o are pe mamica in spate…eventual si pe taticu.Ai un back-up plan…de genul:incerci,nu iti iese,te muti cu coada intre picioare inapoi la ai tai,eventual si cu nevasta,copil si pisica.Dar daca nu ai avea spatele asigurat?Oare ai gandi la fel?Si eu cunosc pe cineva care a stat in chirii 15 ani…a strans bani la saltea,a muncit ca scavul,si acum e proprietar…fara rate,fara banci,fara nimic

      00
    • chris06, tu ai citit ce am scris eu?
      Daca imi faceam credit in 2009, ieseam mai prost decat azi, daca imi fac un credit azi. Pentru ca preturile in 2009 erau unele, azi sunt altele.
      Si nu stau „cu mamica”, am plecat de la 19 ani de-acasa.
      „mamica” de care spui e asa: nu am azi bani de chirie, ma mut de la doua camere la garsoniera.
      Tu, cu rate, ce faci?
      Tocmai ca n-am spatele asigurat (!), de asta gandesc asa.

      00
    • Apropo, titlul e asta: „odă curajoșilor care iau credit!”
      Da, inca e curaj ca in 2015 sa-ti iei credit.
      Firma la care lucram intarzie salariile cu cate doua luni, si se indreapta cu pasi mari spre faliment. Dupa ce am plecat eu de-acolo nu m-au inlocuit, desi eram singurul care stia sa faca meseria aia. Au atat de putine contracte incat au externalizat ceva ce „duduia” in 2008. In Perioada 2008-2011 eram mort de oboseala de cat de mult de munca era.
      In 2015 nu mai au pozitia aia in graficul de personal, „nu mai renteaza”.
      CURAJ, da, asta iti trebuie sa te bagi la rate pe 30 de ani.
      Si asta cu „inchiriez si aia e”… e mult de discutat si acolo. Fiecare luna in care nu inchiriezi, sunt 300 de euro in minus. Plus stersul cu chiriasi varza, intretineri neplatite, etc.
      Treaba e cu dus si intors, momentan eu prefer iluzia asta de libertate. Sigur va fi si rata la un moment dat, dar inca nu am gasit jobul de la care sa ies la pensie – asta e, de fapt, ideea cand te bagi la rate care dureaza o viata.

      00
  3. decizia se ia si in ideea daca in urmatorii 10 ani ai sanse sa aduni bani sa-ti iei o casa cu ft putini bani imprumutati sau nu.

    Eu de ex aveam o chirie de 15o euro/luna la doua camere si sansa la o rata de 162 euro/luna la un apartament cu 3 camere care am sansa sa fie al meu in urmatorii 30 ani.

    Am zis ca incerc, prima casa e putin mai rezonabil dceat un credit imobiliar clasic.

    00
    • Prima casa a devenit mai scump decat un credit imobiliar clasic. Avantajul pentru prima casa este avansul de numai 5% fata de 15-20% la credit imobiliar clasic

      00
    • nu prea stiu sa fi devenit mai scump, acum 2 ani cand am facut eu era cel mai ok credit + mai are si treaba aia cu statul care garanteaza 50%.

      00
    • inca e mai mic DAE la prima casa, depinde de banca intre 0.5 si aproape 1 % din ce am vazut….

      00
  4. De ce s-ar implica statul sa reglementeze piata libera a chiriilor ?! Usor cu capitalismul pe scari. Nu mai ai bani de chirie in Bucuresti ? Te muti la Giurgiu.

    00
    • Legea chiiriilor se refera la reglementarea drepturilor si obligatiilor pe care le au chiriasii/propietarii, nu la preturile practicate.

      00
    • Stii ca tari capitaliste gen Germania si SUA limiteaza chiriile? Si definesc clar drepturile si obligatiile chiriasilor si a proprietarilor.

      00
  5. chirie la garsoniera in bucuresti 200 Euro

    rata la apartament 3 camere…202 Euro

    grea alegere?

    00
    • …spune te rog si zonele!
      Una e chiria intr-o garsoniera in centru si alta e rata la o casa langa porumb!…dar e casa ta peste un numar de ani!

      00
    • Intretinere iarna la garsoniera 150-200,
      3 camere 400-600

      00
  6. suna pompos credit… dar daca traduci prin ‘cheltui bani pe care nu ii am, dar care trebuie sa ii produc, respectiv cheltui bani din viitor”

    00
    • Eu nu simt ca ii cheltui, ca nu-mi cumpar pantofi. Ci ma folosesc de banii altora, sa-mi iau ceva ce altfel nu-mi permit cu banii jos. Cu toate riscurile si costurile asumate.

      00
    • a da bani pe pantofi nu e aceeasi chestie cu a da bani pentru un apartament? nu tot dai bani, lasand la o parte produsul pe care il primesti in schimb?

      personal, cumparatul lucrurilor cu bani pe care nu ii ai inseamna ca esti destul de sigur pe tine ca in viitorul indepartat (aici vorbim de locuinta unde 10-30 de ani esti prins intr-un sistem) o sa poti sa platesti luna de luna o anumita suma… in conditiile in care tu nu stii daca mai stai 5 ani la locul de munca, daca piata in sine, in care tu lucrezi, poate avea probleme… sau … mai rau..mai vine o criza, un razboi, habar n-am… genul asta de planuri si legamant e unpic prostescl. nu ai, nu iti cumperi; prefer sa dorm noaptea linistit, decat sa stau stresat cu grija unui credit. risk vs reward…lol… amuzant cum simtim toti nevoia si suntem in stare sa ne afundam in cacao pentru un amarat de apartament, sa trantim un copil, sa-l chinuim si pe ala si sa fim mandrii si bucurosi de noi ca avem casa si o familie frumoasa in timp ce altii, fraierii, n-au facut nimic cu viata lor si inca locuiesc cu parintii sau in chirie.

      anyways… cum iti asterni, asa dormi.

      00
    • Allicia, „Ci ma folosesc de banii altora”? Pe bune? :)
      Adica, cu rata si dobanzile pe care ti le ia banca, tu imi platesti dobanda pe care o iau eu de la depozite, si spui ca te folosesti de banii altora?
      Din pacate, nu, eu ma folosesc de banii tai. :)
      Cum sa te folosesti de banii altora, cand tu platesti de rupi dobanzi la bani imprumutati.
      Numai ideea de a „impumuta de la banca” trebuie sa fie perceputa ca „muncesc pentru banca”. Daca iti convine, e ok, dar nu spune ca te folosesti tu de banii altora, cand e invers. :)

      00
  7. In momentul asta se construieste in prostie, atat in Bucuresti/Ilfov, cat si in Brasov, Cluj, Timisoara etc. Cererea de apartamente e foarte mare, in special pe segmentul apartamentelor noi. Pot sa iti dau N exemple de blocuri si ansambluri din Bucuresti care s-au vandut integral inainte sa se toarne fundatia. Asta spune ceva despre tendinta pietei imobiliare. Din partea mea, chiriile pot sa se duca in cap, pentru ca multi proprietari inca traiesc cu impresia ca un jeg de apartament cu mobila de pe vremea cand era bunica fata mare merita o chirie de 250 euro. Si inca o chestie, cred ca peste 90% din colegii mei de serviciu din multinationala si-au cumparat apartamente in ultimii 2-3 ani, cu credit Prima Casa, pe 15-20-30 de ani. Putinii care stau in chirie in prezent sunt in cautari, deci nici in cazul lor nu mai dureaza mult. Asta e, majoritatea prefera sa dea o rata mai mica pentru propriul apartament, pe care si-l amenajeaza dupa bunul plac, decat sa bage bani lunar in buzunarul proprietarului. In al doilea rand, oricine cu salariu mediu pe economie poate accesa in prezent un credit Prima Casa, mai micut, dar poate. Rata de default la Prima Casa este momentan de 0,2%. Asadar, despre ce vorbim? :)

    00
    • Suna bine..apartament nou! Al tau, poate chiar casa, dar cam pe la periferie! 90% din cazuri esti dependent de masina! Daca ai copii, chiar de doua masini! Am un coleg care sta in Corbeanca! Frumos, liniste, doar 24km dus, 24km intors zilnic pana la birou la Piata Victoriei!Copil mic!Trebuie dus la gradinita! Amadoi vin cu masina! Stiu eu sunt invidios! Stau cu chirie! 1700 ron la curte, singur in curte! 5 min de mers pe jos la metrou!

      00
    • Nu este adevarat, se contruieste foarte mult in zonele semi-centrale, iar in cele de la periferie intr-adevar se vand ca painea calda pentru ca sunt mai accesibile. Daca te-ai uita pe Google Maps Bucuresti, ai vedea ca s-a construit in special in zonele periferice cu acces rapid la metrou. Asa ca „apartamentul in campul de porumb” e de domeniul trecutului.

      00
  8. Cazul meu: rată la prima casă apartament 2 camere Oradea-177 euro (din 2010). Chirie similară – în cel mai optimist caz 150 euro, deși la aceleași amenajări cu siguranță ar fi mai mult. La un calcul simplu, în 30 de ani de chirie, plătești undeva la 55.000 Euro.

    00
  9. Adevarul a fost grait. Si eu din cauza asta am facut credit pt apartament. Daca as fi putut sa inchiriez pe cel putin 10 ani si sa pot sa imi iau mobila, sa zugravesc in ce culoare vreau si sa nu fiu data afara ca proprietarul vrea sa vanda sau a gasit pe cineva care ii da catia euro in plus, as fi preferat chiria. Asa dau pe rata cat as fi dat pe chirie(de fapt un pic mai putin) si asta e.

    00
  10. concluzia este ca rata la prima casa bate orice argument stupid pentru chirie.

    00
  11. Am stat in chirie 5 ani, plateam in jur de 250 E. Mereu am cautat chirie pe termen lung si toti proprietarii erau de acord chiar incantati. Dupa care la mai putin de 1 an trebuia sa eliberez apartamentul: ba a vandut, ba a venit sorsa din Italia, ba se muta fi-su.

    Acum am credit, 230 E /luna timp de 20 ani. Apartament cumparat sub pretul pietei, (cautat timp de un an de zile) in caz ca nu mai pot plati rata imi recuperez banii si acopar si creditul ramas.
    Un credit te ajuta in momentul in care ai analizat toate scenariile (si bune si rele) si rata nu depaseste mai mult de 30% din total venituri. Simplu

    00
    • asta daca ramane piata acolo unde crezi tu ca va ramane. dar daca pica mult sub „pretul pietei” ce mai recuperezi ? :-)

      00
  12. Eu stau în chirie, 200 coco / apt 3 cam / Tm dar sincer nu îmi vine să mă leg de un loc 30 de ani. Și când am 60, rămân cu un apartament comunist construit în 70. Adevărul e că ar trebui să existe ceva legi pentru chirii astfel încât să ai și drepturi, nu doar obligații.

    00
    • Dar cine te obliga sa cumperi un apartament comunist din anii ’70? :)

      00
    • Tu ești d-șoara gresie și parchet ? :) Anyway, dădeam un exemplu, nu mă obligă nimeni. Poți să îți iei și la bloc mai nou, cu zidul gros de 4 țanti. La 60 de ani treci cu scaunul cu rotile prin zid.

      00
    • sa vezi ce frumos e cand tre’ sa schimbi chiria cu nevasta copil si acareturi…american dream nu alta.

      00
    • Draga Roby, din păcate comentariile mele sunt pe un trend descendent și totul va fi gri până diseară. Păcat. Nu va vedea lumea logica ta impecabilă.

      00
    • @MM cred ca esti singurul care nu a primit drepturi de admin sa vizualizeze comentariile si dupa ce sunt gri :))

      00
    • Si daca nu ai casa ta ce faci la 60 de ani? Tot chirie ? Voi vă simțiți bine sa va cresteti copiii in chirie? Zicea cineva argumentul prost al lui băsescu le-a discuția asta, nu e domne mobilitate pe piata muncii, e lumea legata de apartament. De parca daca vorbim de capitală ai si unde sa te duci mai bine cu jobul sau daca ar fi să trebuiască sa pleci nu ai putea închiria la randul tau, sau vinde.

      00
    • Ca să închei. @roby, vezi că încă mai ai pe genunchi urme de covoraș de Subaru. Pt drepturile de Admin, get it ? @pmk da, la 60 de ani cresc copii în chirie. Hai că ne vedem și la altă postare că aici se lasă cu Băsescu deja

      00
  13. Dacă ești neprihănit e aiurea să-ți închizi viata cu un credit.
    Când vine familia e alta treabă.

    00
  14. am vazut multa lume care face calcule de genul: „chiria e atat, rata e atat. daca stau in chirie economisesc x eur timp de y ani cat ar dura creditul”. calculul e valid atata vreme cat tu chiar pui banii aia deoparte si peste y ani ramai cu ei in mana.

    cu legea chiriilor – total de acord. exact ca si la doctori, nimeni nu prea vrea asta. oficial, toti vor, neoficial – ar vrea toti sa nu existe. chiriasii prefera sa stea pe burta, sa plateasca taxe la nivel de oras de provincie unde au domiciliul stabil, de ce sa mai stea pe la cozi sa puna o mizerie de sticker pe buletin, oricum nu poate face contract la utilitati pe numele lui ca sa fie motivat sa isi faca acte pe noul domiciliu … ca sa nu mai zic ca li se rupe de eventualele pagube care nu sunt acoperite decat de o chirie (garantia). La fel, legea ar putea sa-i permita propietarului sa il oblige pe chirias sa aibe un venit minim – venit care nu e intotdeauna pe hartie.

    Proprietarii nu vor sa declare chiriile pentru ca asa ar trebui sa plateasca taxe (ca sa nu mai pun la socoteala alte batai de cap cu anaf/primarie/cas/*), pentru ca legea il protejeaza excesiv pe chirias (poti ramane in casa mult si bine chiar daca nu platesti chiria), pentru ca asa ar fi obligat sa repare tot felul de chestii care se strica in casa … si-asa mai departe.

    Statul nu vrea pentru ca … nu vrea. Probabil din cauza ca-s multi „stabi” in ce-a de-a 2 situatie. Si cum statul „nu vrea” – ai vazut tu vreo asociatie a propietarilor sau a chiriasilor care sa lobby/presiuni pentru o lege de genul asta? nu ca romanii s-ar asocia de buna voie in ceva …

    00
  15. Dacă nu ai bani de rată, cum ai bani de chirie?
    Iar dacă făcându-ți credit ești obligat să faci alegerile menționate de tine, înseamnă că ai ales un credit prost sau te-ai întins mai mult decât ți-e plapuma.

    00
    • Daca nu mai ai bani de chirie, te muti intr-un camin de nefamilisti si aia e.

      In schimb, dupa ce nu mai ai bani de rata si te-ai mutat intr-un camin de nefamilisti, mai platesti ratele la diferenta dintre pretul obtinut de banca pe casa ta si valoarea creditului.

      00
    • andrei, daca nu mai ai bani de rata, te muti in camin de nefamilisti sau la parinti si apartamentul il inchiriezi.

      00
    • Unde găsești tu cămin de nefamiliști și de ce nu știe toată lumea despre așa ceva ca să nu se mai chinuie cu locuințe insalubre sau nesigure?

      00
    • Inteleg ca pentru tine e ok sa locuiesti intr-o camera cu baie pe hol. Ia zi-mi, in cate minute se prajesc cartofii la resou?

      00
  16. NOU
    #58

    Vesnica Problema : Chirie Vs Rata la banca.

    – pusti – cu parintii
    – adolescenta : camin sau locuit la comun prin „vecini ” ( vecini = prieteni, prietene, bunici sau matusi mai instarite, poate o chirie la comun cu inca 3-4
    – tinerete : chirie
    – maturitate : rata la banca
    – batranete : in casa pe care ai platit o o viata intreaga sau vinzi si te muti la tara ( daca ai unde )

    – rata la banca iti ofera „siguranta” ca la final vei avea o proprietate pe care o vei putea valorifica intr un fel sau altul sau macar nu vei mai fi nevoit sa platesti dintr o pensie de 800 de lei si chirie si intretinere ( ramai doar cu intretinere )

    chirie – iti ofera o oarecare felxibilitate : te poti muta oricand oriunde in functie de nevoi. dupa 30 de ani insa ramai teoretic doar cu flexibilitatea si intreabarea la primul talon de pensie : eu acum unde mama dracului voi sta ?

    in ambele cazuri daca nu mai ai servici rude sau proprietati = homeless ori cum ai da o :)

    00
    • la bătrânețe eu vreau să mă retrag într-un sat de lângă brașov, să stau la liniște, grădină, roșii și somn.

    • …doar ca nu o sa ai spital in zona , vezi posturile tale in care susțineai desființarea lor de guvernul boc , si o sa mori rapid …

      00
    • Corect. „Satul romanesc trebuie sa moara”.

      00
    • @michael
      sorry, nu locuiesc in Romania, vorbeam doar din experienta personala.

      00
  17. mortgages are for goyim.

    00
  18. Nu e chiar asa, niste argumente „stupide” pentru chirie ar fi:

    1. Mobilitatea, astazi muncesti in Timisoara, peste 2 ani in Bucuresti, peste 4 la Viena, e mult mai simplu si mai ieftin sa schimbi doar chiria decat locuinta proprietate personala. Piata imobiliara cu fluctuatiile ei inerente plus „inertia” mare ce o caracterizeaza sunt factori care complica mult calcul simplist chirie vs rata.

    2. Chestia cu disciplina financiara pe care ti-o da creditul e o aberatie, Daca nu ai avut disciplina financiara si disponibilitatea de a economisi pana ai luat creditul, nu o sa ai nici dupa. Ce o sa iti faca sigur un credit pe 30 de ani, o sa iti scada toleranta la risc dramatic, orice gand, orice bruma de initiativa o sa iti vina in cap, o sa fie strivita sub gandul ca mai ai 30 de ani de platit pentru acoperisul de deasupra capului tau si al familiei.

    3. Oarecum acelasi rationament se aplica si la chestiunea avansului, daca vezi avansul de 5% in loc de 25% ca un mare avantaj, motivat de faptul ca nu ai avans de 25%, poate ar fi bine sa te gandesti daca iti permiti cu adevarat locuinta aia. Dpmdv cine nu are macar un sfert din valoarea casei pe care isi doreste sa o cumpere, se supraextinde si daca nu o sa i se intample ceva cu adevarat bun in viitor dpdv financiar o sa sufere cumplit pe parcurs. Rationamentul nu se aplica in cazul celor care au banii respectivi dar nu vor sa ii foloseasca ca si avans ci ii plaseaza in ceva util(investitii, firma proprie) care sa le dea sansa ca in viitor situatia lor financiara sa se imbunateasca semnficiativ.

    00
    • 1. Mobilitatea. Sa fim seriosi, cati pleaca din Bucuresti ca sa munceasca in Galati sau Slatina? :) Daca ti-e dor de duca si vrei sa pleci de pe plaiurile dambovitene, iti inchiriezi apartamentul si aia e, practic rata se plateste de la sine.
      2. Ba da, te disciplineaza financiar, nu mai dai banii pe orice rahaturi, te gandesti de doua ori inainte sa dai navala in magazinele de haine de Black Friday :)
      3. Un avans mai mare e un lucru bun, insa programe ca Prima Casa sunt si in alte tari cu apa calda (in UK sau USA – First Time Buyers)

      00
    • Plus ca in Bucuresti raman anual o mare parte din cei care termina facultatea, si nu numai. Pot sa numar pe degetele de la mana stanga oamenii care s-au intors in provincie dupa terminarea facultatii. Asa ca tot timpul vor fi clienti. Pentru oamenii astia apar blocuri ca ciupercile dupa ploaie, ca trebuie sa stea undeva si majoritatea prefera sa isi faca un credit decat sa ingroase portofelul unui proprietar de apartament comunist.

      00
    • Aveti amandoi dreptate, dar fac o completare la Diana: ce ai luat cu prima casa nu se poate inchiria legal in primii 5 ani de la cumparare.

      00
    • @Adrian
      1. depinde de domeniu si specializare. Unii oameni pot si vor sa se mute si sa-si imbunatateasca viata. Unii prefera sa stea pe loc… si sa se afunde incet incet in marea de rahat. Suficienta… sau poate realism. Unii chiar stiu ca nu sunt suficient de buni ca sa aiba vreo sansa realista sa-si schimbe viata si se agata ca scoicile de piatra.

      2. Am vazut o gramada de d-astia aici dupa ce a lovit criza din 2008. Era o perioada cand intarzia trenul de la Nottingham in fiecare seara din cauza cate unui idiot care-si pierduse slujba si se aruncase in fata trenului. Sistemul de mortgage este o metoda foarte eficienta de iobagie moderna- la fel de eficienta ca vechiul company shop. Se ia idiotul, i se da un credit si-l legi la gard. Therefore idiotul ala n-o sa-si mai permita nici sa se gandeasca la a face greva etc.
      Iobagie moderna.
      Una din modalitatile in care popendulatia poate fi manipulata sa se simta mai avuta decat este – se face prin instituirea and promovarea culturii proprietatii imobiliare. In Germania de exemplu cultura proprietatii imobiliare la astia sub 50-60 de ani e diferita, adica nu e, si coeficientul de fericire individuala e in mod semnificativ mai ridicat decat in UK sau USA.
      In UK Thatcher a facut o chestie foarte interesanta din punct de vedere social- in anii 80 le-a dat voie la toti amaratii sa cumpere locuientele sociale in care stateau cu chirie si bang- o generatie intreaga incepe sa se simta „middle class” pentru ca si-au cumparat chichinetele in care stateau. Bang- instant tory voters, care si in ziua de azi dupa ce tory i-au futut pe ei si pe copiii lor in toate gaurile tot voteaza Conservative pentru ca, nu-i asa, o familie in care masculul e sofer de camion si femela e part time cleaner sunt middle class pentru ca sunt proprietari.
      Isi vor plati casuta aia pe la 55-60 de ani, si pe la 70+ o vor da la o care association ca sa-si plateasca cheltuielile de ingrijire.
      Acu’ magaria mare e ca genul asta de duma se poate face numai o data. Consecontele actului aluia se resimt si se platesc de catre insula asta si acum… dar asta e o prelegere pentru alta data. Guvernul actual a promis ca chiriasii de la housing associations vor putea sa cumpere proprietatile in care locuiesc cu reduceri- dar asta n-o sa se intample.

      3. Disclaimer- eu mi-am cumparat casa atunci cand mi-am permis s-o iau cu banii jos. Creditele ipotecare sunt idioate.
      Diferenta fiind ca nu numai ca am platit pe ea suma aia ( cu 10% reducere because cash) nu de 4.r ori mai mult pentru ca am luat-o pe un credit pradator prin banca.

      00
    • DeeDee, in contractul meu de credit scrie „nu poate inchiria in primii 5 ani fara acordul bancii”. Este o interdictie contractuala, nu legala. Dc ai acordul bancii

      00
    • Coaie ce fumezi? În Bucureşti ai oportunităţi şi ATÂT.

      00
    • @cheddar: te rog explica-mi cum ai gandit tu matematic solutia aia. si sa luam drept scenariu cazul pe care l-am descris eu in commentul #2.

      eu platesc 350E chirie pe un apartament care are valoarea de piata ~57k (cam cat se ofera maxim la prima casa). tu spui sa strang 10 ani si sa il cumpar cu banii jos, asta inseamna sa economisesc 475E lunar la care se adauga 350E chiria si rezulta un total de 825E lunar timp de 10 ani, adica 99.000E la final.

      acum, varianta prima casa pe 10 ani rezulta o rata lunara de 560E care ma duce la un cost final de 69.000E.

      ca sa nu mai zic ca nu-mi promite nimeni mie ca mai gasesc apartamentul ala dupa 10 ani de strans bani cu acelasi pret de 57.000E.

      00
    • @michael
      omule unde ti se pare ca ti-am raspuns la comment? Eu i-am raspuns lui Adrian, din experienta personala. Disclaimer: nu locuiesc in Romania de fo’ 15 ani si nu stiu cum functioneaza Prima Casa.
      Chiriile sunt disproportionat de mari in Romania comparativ cu rata veniturilor, dar aici intram la „cine va pune sa stati in Romania” care e alta poveste.

      00
    • @cheddar
      pisi, lasa-ma cu „nu stiu cum e in romania”, ca nu ma intereseaza geolocatia. In uk e si mai avantajos creditul decat prima casa in ro.
      am locuit si lucrat si eu in uk, in provincie, tot asa oras maricel top5 si plateam 1000 lire/luna pe 1bedroom apt.
      explica cum ma ajuta sa strang si sa platesc chirie in paralel. ca tu asta incerci sa spui, ca e mai avantajos sa strangi decat sa faci credit, ceea ce e adevarat, dar unde stai in the meantime? la gara pe gratis?

      00
    • 1. a) porumbelule, pisi e ma-ta.
      b) am plecat de 15 ani din Romania. Cand am plecat nu exista „prima casa” si cum nu ma intereseaza subiectul, chiar nu stiu cum functioneaza. Se cheama „context”.

      2. 1000 de lire pe luna? Bizar. Nici unul din orasele top 5 din provincie n-are genul ala de chirie pentru un apartament 1 bedroom medium quality( a se vedea zoopla), dar cred ca asta iti explica problema- nu stii sa-ti impui o disciplina financiara. Ori vorbesti din auzite ori esti cocalar. Avand in vedere punctul unu, probabilitatea sa te incadrezi la categoria a doua e destul de ridicata.

      3. creditul ala depinde de mai multi factori pentru care nu te-ai califica fara sa fii aici cel putin 10 ani- bancile au tendinta sa nu tina seama foarte tare de credit history din Europa de Est. Si daca ai indeplini conditiile tot nu ai putea sa iei mai mult de 3 max 4x annual salary.

      4. Cine vrea sa economiseasca se muta intr-un cartier cu preturi mai mici, etc. Chestia asta se cheama a fi adult. Din nou, problema este a ta. Din nou, zoopla zice ca in toate alea 5 orase gasesti apartamente 1 bed decente intre 4-700, mai ieftine catre nord.

      00
    • @ michael
      1. in nici unul dintre orasele top 5 din provincie (adica nu Londra) nu e chiria la un apartament 1 bed medium quality 1000£/month- vezi zoopla.
      2. Ca sa te incadrezi la conditiile alea de credit ar trebui sa fii in UK cel putin 10 ani si sa ai un credit perfect + cetatenie.

      3. Cine vrea sa economiseasca, poate. Te muti intr-un cartier mai ieftin, etc. Avand in vedere punctul 1, e probabil ca tu esti incapabil sa traiesti within your own means.

      00
  19. Milka sau Poiana ? More like Lindt sau Milka.

    00
  20. Am vazut niste corturi meseriase la dedeman. Sufragerie, doua dormitoare si o mica veranda. Cu saltele pneumatice, saci de dormit, masa si scaune pliante, lampa cu leduri, plus alte fitze (piscina gonflabila) nu treci de 1000 de Euro.
    Iar terenurile s-au ieftinit fata de 2008.

    00
  21. Lege a chiriilor? Din ce preput al gandirii ai scos-o pe asta? Chiar nimeni nu s-o gandit la conceptul unui contract de inchiriere?

    Alta chestie: ce legatura are o lege a chiriilor cu creditele imobiliare?

    00
  22. this ->

    00
  23. Da’ de ce nu gândiți și altfel ?

    „Creditul pe 30 de ani m-a obligat să-mi depășesc condiția și să-mi găsesc un serviciu mai bun. Daca stăteam în chirie, eram mulțumit cu semibunăstarea călduță; așa, am tras ca berilă 5 ani, am ajuns mai sus, îmi plătesc creditul în 12 ani, nu în 30 și rămân în casa mea”.

    00
    • depinde de ce vrei sa faci, mie imi place ideea de chirie mai mult daca e mai mica decat rata la banca. eu vreau sa stau 4-5 ani intr-o tara si dupa aia sa ma mut altundeva. cumparatu de case e ok pt pensie sa te ajute, asta daca se achita pana atunci
      am auzit de oameni cu multi bani care inchirieaza pentru ca isi investesc cashul pe bursa si fac mai multi bani, in loc sa dea o groaza de bani pe o casa si sa isi blocheze capitalul. sunt idei si idei …

      00
    • pentru ca majoritatea oamenilor sunt niste putori ordinare?
      pentru ca tot majoritatea sunt insurati si sare bestia de acasa 55 de metri in aer daca sta tarziu la serviciu amaratul?

      00
    • Pentru ca e mai usor sa zici „lasa, oricum sunt acri!” … ;-)

      00
    • @cheddar
      Daca stai mai tarziu la serviciu nu inseamna ca esti mai eficient sau ca iei mai multi bani… Inseamna doar ca trebuie sa evaluezi daca mai merita sa tii jobul ala sau sau te plimbi pe la interviuri…

      00
    • @mark 3000
      nu cand vrei sa avansezi

      00
    • „M-a obligat”… dar singur/altfel de ce nu puteam? Toți (cei care iau credite) speră să le acopere înainte de termen, pentru că – nu-i așa – sunt buni în ce fac și e doar o chestiune de timp până vor fi recompensați pentru asta; gândire specifică crizei lalelelor.

      00
  24. mergi in germania daca vrei asa. doar acolo mai sunt chirii inca pe la 6-7 sute de euro pe luna la apartamente/case si daca vrei sa le cumperi rata merge la dublu.

    la londra momentan e invers, dar asta doar pt ca sunt ff jos dobanzile. (eu am momentan 1,65% parca :-) )

    00
  25. Or, ai putea sa stai toata viata in chirie (oriunde in Bucuresti in limita a 600 EUR/luna) platita integral de stat, chiar si dupa pensie, iar din salariu de peste 2000 EUR ai putea sa traiesti cum vrei tu.
    Oh, wait…doar magistratii pot asta.

    00
  26. Când rata = chiria sau chiar mai puţin de-atât, care mai e şmecheria? Da, am auzit-o pe aia cu „stau unde vreau”. Şi aici la fel, îl închiriez pe ăsta şi mă mut pe Magheru dacă am chef. Dar nu am chef, că vreau locul meu, în care să-mi fac cum vreau. Undeva tot trebuie să stai (mai ales dacă nu eşti din Bucureşti).

    Cât despre alegerile cu berea bună vs. berea ieftină, e foarte simplu: munceşti mai mult. Faci o campanie pe blog, îţi iei de lucru acasă, dai o meditaţie, te descurci. Dacă banii pe care îi primeşti nu îţi ajung, trebuie să schimbi ceva. Fie consumi mai puţin, fie câştigi mai mult.

    00
  27. stau in chirie pt strange bani de casa\ap. pis pe ele credite de 10000 ani.

    00
    • știi care e faza? puțini pot face asta. pentru că luna asta nu pui deoparte pentru că plouă, luna viitoare pentru că marți cade intr-o vineri, dupa aia apare noul ipad, după aia pleci la mare și tot așa. eu mi-am impus o chestie simplă: pun lunar 1.000€ și trăiesc din restul. din restul nu mai rămân bani și de subaru și de heineken? nasol, alegem una din două. și când am ajuns la suma de bani pe care o consideram destulă, am început să caut. am găsit, am cumpărat, am băgat 2.000€ in electrocasnicele din casă (dacă ai citit pe aici, mi s-a stricat centrala termică și am înlocuit și mașina de spălat, cuptorul cu microunde si aragazul) și în niște scule prin curte (coasă electrică, bormașină, alte prostii), 1.000€ pavat curtea și mă mai costă 2.000€ ca să izolez și 2.000 ca să schimb mobila foștilor proprietari, dar astea din urmă la toamnă.

      și am prieteni care nu pot să pună 100 sau 300€ deoparte pe lună. pentru că mereu intervine ceva.

    • fac chestia asta cu pusul deoparte de vreun an sa zic, si merge ok. doar cardul colegei e folosit. fluence-ul vrea doar benzina de vro 5 ani. probleme mai n-au fost. nu vreau sa cheltui ce nu am (30 ANI CREDIT WTF).

      00
    • bravo. succes!

    • e lucrul dracului sa te inveti sa economisesti mai ales daca ai crescut sarac.
      (zice cheddar care are 120 de perechi de incaltari).

      00
    • La in moment dat iti trece. Poza cu pantofii?

    • da, am redus consumul la 2-3 perechi pe an. Si nu incap toti intr-o singura poza. O sa fac o galerie pe FB.

      00
    • Minti! :p

    • tu chiar crezi ca-ti dau moca subiect de post sau ce :)
      PS: posteaza videoul ala al lui Lindemann si hai sa vedem cata lume se oripileaza

      00
  28. La ce bună o lege a chiriilor cînd 99% dintre români cred în strămăşescul şi sfîntul: „A meu!”?
    https://www.youtube.com/watch?v=6DTF_ZcZ4Js

    00
  29. E foarte simplu, faci nunta si ai cash pentru un apartament.

    00
  30. Ipoteca pe un bun in nici un caz nu inseamna alienarea dreptului de proprietate.
    Definitie:
    ipoteca este o garantie reala, servind la garantarea obligatiilor unui debitor fata de creditorul sau, printr-un bun imobil din propriul sau patrimoniu, anume desemnat pe cale legala in acest scop (ipoteca nu presupune deposedarea debitorului de imobil).

    Bunul imobiliar achizionat prin credit este o garantie. Nu trece in proprietatea bancii sau a statului decat in cazul neexecutarii obligatiilor asumate. La fel e cu orice garantie la un credit (indiferent ca garantia e salariul pensia sau o masina)

    Dar e misto sa zici ca nu e asa si sa arunci cu noroi in sistem, fara sa ai habar despre ce vorbesti

    00
  31. Inca as paria pe credit decat pe chirie. Depinde insa si ce iti doresti si cat te intinzi cu creditul.

    00
  32. De foarte multe ori, rata este egala cu chiria. In situatia asta, e numai bine: iesi la pensie cand tocmai ai terminat de platit ratele si apartamentul este al tau si nu mai ai de platit decat intretinerea. Cu pensiile din România nu prea poti sa platesti chirie, intretinere, mancare, doctori si medicamente. Asta e…

    00
    • Food for thought: de ce oare – nu numai in Romania ci peste tot in vest – preturile la imobiliare sunt „dimensionate” astfel incat sa platesti lunar 20-30% din salariu un numar de ani, de regula pana la pensie?

      00
    • Este o conspiratie reptiliano-masonica!!!
      Asta sau, odata cu salariul, iti cresc si asteptarile si stilul de viata.

      00
  33. Chestiunea cu aranjatul cum vreau eu a fost ultima de pe lista de argumente.
    1. Inchiriat o camera la un mos. Ceva ruda cu niste prieteni de familie, ca nu eram inconstienta. Intelegerea initiala-nu platesc si utilitatile. Dar-fata, studenta. Mai un dus mai lung, mai un invatat noaptea, au crescut facturile. Plus ca mosu’ avea senzatia ca venisem sa-i tin lui de urat.
    2. Alte cunostinte. Ap 3 camere, stabilit ca inchiriaza tot apartamentul (eram mai multi). Peste 1 luna isi aminteste ca fiu-su a devenit student si tre’ sa stea undeva. „Incui o camera,nu-mi pasa cum va impartiti voi”.
    3. „Imi vin niste rude, stau o luna, n-am unde sa le cazez, trebuie sa plecati in maxim o saptamana”. La final de septembrie cand se intorc studentii si explodeaza piata, ca-asa e-n tenis.Voia sa-i platim rebransarea la cablu. M-am interesat personal, apartamentul nu fusese niciodata la cablu; suma pe care o cerea era pt bransarea initiala, rebransarea era jumatate.
    4. Scurgerea la cada s-a stricat. Presupunea gresie sparta, inlocuit, reparat, o gramada de bani. Nu mai puteam face baie in cada, ca inundam vecinii. Proprietarul a refuzat sa repare, dar si sa renunte la chiria pe 1-2 luni si sa reparam noi. Unii pot trai numai cu dus, altii nu. Plus va pretul chiriei a crescut in fiecare an.
    Toti proprietarii au refuzat sa incheie un contract de inchiriere. Astea sunt doar ale mele personale, nu si de la prieteni.
    Rata pt 2 camete prin prima casa, zona decenta spre buna, ap aranjat cum am vrut si mi-am permis- 240 E, chiria in acelasi bloc, ap structural identic, „mobilat si aranjat clasic” -280-300 euro.
    Daca ma mut din Bucuresti la Slatina, Giurgiu, Timisoara sau Viena inchiriez apartamentul si din chirie platesc rata. Si oricum ma mut pt un salariu suficient de mare sa acopere rata, chiria si traiul zilnic plus economii.

    00
  34. au murit, au fost executati silit, au sclavagit toti din generatia 2004-2008. dar suntem in 2015! prosti prospeti la orizont! bancile au pornit usor usor morisca. saptamana asta m-au sunat 3 banci cu care nu am avut de-a face niciodata, toate vor sa aiba grija de viitorul meu.

    00
  35. Eu n-am făcut asta pentru că am vrut să-l amenajez cum vreau eu (deși acum că m-am apucat, mă încearcă o anumită satisfacție), ci pentru că mi-am făcut o simulare și rata e cu vreo 60 de euro mai mică decât chiria, în același cartier central, pe exact același tip de apartament. E drept, am făcut ceva eforturi în ultima vreme ca să-l aduc la punctul asta, dar nu în sensul să refuz lucrurile de bază, mi-am făcut calculele dinainte, am economisit și am așteptat momentul potrivit.

    Nu intenționez să plătesc 30 de ani la el, ci o să plătesc o rată jumătate și oricât de fiecare dată când mai pot, fără să mă chinuie sau să-mi fac din asta un scop. Am asigurări de locuință, de viață, am și o soră care poate să-l ia dacă dau colțul subit și n-apuc să fac copii. Cum bine zicea cineva înainte: dacă n-o să am bani să plătesc chiria, va fi la fel cu rata. Dacă nu mai pot eu, îl închiriez, dar de plătit, se va plăti singur în orice scenariu, nu simt că m-am legat de el și n-o să am soluții.

    În ceea ce privește măritișul, da, poate fi o opțiune dacă o să vrea și partenerul și nu avem de ales, dar nu acesta a fost planul meu și n-ar trebui să fie al nimănui. Dacă după ce v-ați informat cu toate cele e în continuare un efort prea mare, mai așteptați, reconfigurați, dar nu vă aruncați cu capul înainte.

    00
    • Aspectul pe care nu il mentioneaza nimeni dintre cei care vad marele avantaj al ratei la banca vs chirie este dobanda actuala. La momentul actual poti sa iti iei un credit imobiliar in RON sau EUR cu o dobanda de aproximativ 5%. Dobanda care e compusa dintr-un indice de referinta(Euribor sau Robor) care variaza intre 0,xx si 1,xx in functie de moneda+marja bancii care e fixa si e undeva pe la 3-4 puncte procentuale.

      Partea proasta pt cineva care se inhama la un imprumut pe termen lung, este ca la momentul actual suntem la minime istorice dpdv al dobanzilor, dobanzile de referinta practic nu au unde sa mearga mai jos. O simpla revenire la „normal-ul” de dinaintea de criza o sa duca la o dublare a dobanzii totale platite. Cum la un credit pe 30 de ani, in primii ani ponderea dobanzii in rata este uriasa, efectele pot sa fie dintre cele mai neplacute. Sa zicem ca ai fost prevazator si nu te-ai bagat la o rata mai mare de 30% din venitul tau, in situatia descrisa de mine, poti lejer sa sari de 50% din venituri platite pe rate.

      Dar vorba unora de mai sus, de ce sa bag banii in buzunarul proprietarului?

      Raspunsul evident: chiria nu e act de binefacere catre proprietar, e contraprestatie pentru ca ala iti pune la dispozitie proprietatea sa.

      Raspunsul cinic: pentru fiecare 1 euro pe care il pastrezi in buzunarul tau si eviti sa il dai proprietarului asupritor, bagi alti 3 euro in buzunarul bancii.

      00
    • Euribor/Robor și alte boruri nu le stabilește banca. ele sunt un indice al economiei, etc. cu cât economia este mai varză cu atât x-borul este mai mic, daca economia începe să se miște, să existe producție, să aia și ailaltă, abia atunci crește x-borul. iar într-o economie funcțională mai cresc salariile, mai cresc oportunitățile pe piața muncii, cresc posibilitățile de a putea plăti fără eforturi prea mari rata aia crescută din motive de x-bor.

      dar am priceput ce vreți să spuneți. am luat un credit pe 30 de ani. sunt o idioată.

      00
    • În cazul meu problema s-a pus așa: deși le-am plătit chiria cât au vrut, proprietarii mi-au tras numa’ țepe de toate felurile (și încă ai mei au fost niște minunați față de cei din poveștile pe care le-am auzit). Daca îi plătesc rata, banca mă lasă în pace să-mi văd de ale mele.

      00
    • Cred ca lumea e prea incrancenata.

      De fapt euriborul, roborul si celelalte bor-uri exact de banci sunt stabilite, dar nu la modul individual, ma rog asta nu are f multa legatura cu subiectul discutiei.

      Dincolo de asta nu spune nimeni ca cine isi ia credit e idiot, iar cine sta in chirie e guru. Fiecare trebuie sa isi faca propria analiza…si mai important decat atat, sa isi asume consecintele deciziei luate.

      Peste cativa ani o sa avem din nou o generatie de „inselati de banci”, banci care s-au avantat in a-i credita, desi ele in ticalosia lor stiau ca dobanzile nu or sa stea permanent atat de jos.

      Si nu, economia nu o sa poata niciodata sa creasca intr-un ritm care sa compenseze o dublare a ratei.

      Remember 2007, ce daca platesc rata de 500 EUR, doar nu o sa raman cu 800-1000 eur toata viata, o sa ajungem ca Polonia si Cehia si o sa avem lejer 2000 eur salariu..rata o sa devina o bagatela. Si apoi s-a oprit muzica….

      00
    • Numerele astea merita citate mai exact. La Prima Casa, marja bancii e 2%, Robor 3M era vreo 1.7% la inceputul anului, a scazut un pic de atunci. Dobinda totala este putin sub 4% acum. E adevarat, dobinda e la un minim si e de asteptat sa mearga in sus. E un moment bun de luat credite (combinat cu preturi la imobiliare mai mici decit acum 7 ani), dar trebuie tinut cont de ce se prevede in viitor. Si, parere personala, probabil un moment bun si pentru plati anticipate la cei care au credite si isi permit.

      00
  36. Zoso, treaba asta e simpla:
    1. cheltuiesti 300 euro pe luna pe chirie corect? Beneficiu aditional – te muti cand vrei desi nu prea se intampla. Am prieteni care stau de 10 ani in chirie, unul singur s-a mutat de nevoie si a injurat 3 saptamani cu sortat/camioane/carat/mutat/amenajat/aruncat
    2. cheltuiesti 300 euro pe luna la rata apartament/casa. Beneficiu aditional – e o forma de economisire, din 300 euro x% e dobanda y% e principalul. Rezolvi problema locuintei si aditional pui deoparte o suma pe luna concretizata in procentul pe care incepi sa il detii cu adevarat din apartament. Cu cat stai mai mult cu atat detii mai mult din casa. Intr-o zi cand nu mai ai bani/vrei sa te muti etc, cauti client, achita credit, iar diferenta de bani e la tine in buzunar.

    00
  37. trecand pe langa partea sarcastica din artcol. O lege a chiriilor este ceea ce ne lipseste cu adevarat, din pacate ea nu o sa apara niciodata… pentru ca de aia.

    00
  38. NY Times: Rent of Buy calculator:

    https://www.nytimes.com/interactive/2014/upshot/buy-rent-calculator.html

    In ultimii ani, in medie, preturile la imobiliare au scazut cu 4%. Rezultatul depinde mult de predictia despre evolutia preturilor in viitor.

    00
  39. Intotdeauna, cand vine vorba de imobiliare in Romania, imi pun „discul pe repeat”: daca nu te muti intr-un bloc care sa fie cat mai nou si sigur (bine facut) impotriva seismelor, ori te duci la casa pe pamant(curte – macar poti spera ca sari pe geam la o adica), ori stai in banca ta.
    Nu va faceti iluzii tinerilor, majoritatea veti prinde ceva care va fi suficient peste 7 R si multi veti ramane atat cu rata in continuare de plata cat si cu amintirea a ceea ce odata era bloc/apartament/cartier. Si nu va bazati pe firmele de asigurari pentru ca, in caz de ceva mai nasol, multe or sa intre instant in imposibilitate de plata. Nu avem cultura asigurarilor, ne ducem la cei mai ieftini care, adesea, nu sunt companii cu vechime, renume, fonduri suficiente dispuse de-a lungul globului.

    00
    • Nicio banca nu da credit fara asigurare. Dc imobilul este distrus din cauzele mentionate in asigurare (si cutremurul, incendiul, etc sunt) nu mai platesti nimic. Om fi noi, astia cu credite nitel inconstienti, dar imi place sa cred ca nu suntem complet imbecili.

      00
  40. Cel mai nasol lucru la chirii e că ai mereu securea deasupra capului că fiica lu nea Gicu, proprietarul, se mărită și ginerele n-are casă, așa că te dă pe tine afară. Și pune-te și caută, și mută-te… iar dacă ai mai și investit ceva sunt bani pierduți.

    Dacă treaba asta ar fi privită ca prin state, ca un business adevărat (știți voi, varianta cu landlord), nu aș avea o problemă.

    00
    • aici ține de înțelegerea chiriaș/proprietar. noi vorbisem și știam că anul trecut în vară trebuie să ne mutăm, pentru că se intoarce fiul proprietăresei de la facultate și vrea să stea unde stăm noi. și știam asta cu un an înainte. în aprilie mai ne-au spus că termenul se prelungește cu doi ani, că rămâne și la master. dacă nu cumpăram, vara viitoare ne mutam.

      am tot auzit de proprietari abuzivi și mă bucur că n-am avut parte de așa ceva.

  41. N-am inteles nimic. Ce lipseste din legea chiriei (se pare ca autorul nu cunoaste ca aceasta lege deja exista) ?

    00
    • Nu există o lege a chiriilor, există contractul de închiriere reglementat de Codul Civil. Este în actualul cod, era și în vechiul cod. Treburile sunt reglementate destul de ok și pt chiriaș și pt proprietar. (nu vorbesc de cuantumul chiriei).
      Adevărata problemă este că extrem de puțini proprietari acceptă încheierea/semnarea unui contract de închiriere. Am schimbat 5 proprietari, niciunul nu a acceptat semnarea unui contract de închiriere, deși am solicitat asta.

      00
  42. Logica ta:
    chirie -> 300 euro pe luna – > bagi heineken, milka si muschi
    rata -> 250-280 euro pe luna – > bagi burger la 3l, africana si biscuiti

    cum ai ajuns la concluzia asta? :)

    00
  43. Legea falimentului personal este tocmai pentru cei care au făcut corect calculul chirie vs rata. Si se presupune ca va fi ingramadeala mare prin tribunale. Tinerei naivi, istoria se repetă, băncile nu dorm niciodată dar bineinteles mie nu o sa mi se intample niciodată.

    00
  44. Am cautat 2 luni chirie in Brasov pana sa gasesc un apartament renovat decent, utilat decent. Apar la comentarii dinaia care spun ca in provincie ar trebui sa fie chiria X sau Y … va spun sincer: in Brasov fara 250 de euro / luna nu gasesti apartament decent cu doua camere (gresie, faianta, termopane, usi). daca excluzi extremitatile. Daca vrei mobila moderna, plita electrica si alte minuni sari lejer de 300-350 euro.

    Am luat teapa la cel putin 5 vizionari, iar prin teapa ma refer in anunt scria 54 mp, proprietarul anuntase la agentie 46 mp iar apartamentul avea in realitate 38 mp, varzit open-space.

    Dupa 6 ani asta e categoric ultima chirie. O sa fac rata pentru un apartament dar cu o conditie: doar in momentul in care am in cont rata pentru macar 3 ani in avans. Sa am o plasa de siguranta.

    PS: Chiria e mai scumpa decat rata pentru ca implica renovari in mod regulat. In apartamentul in care m-am mutat acum s-au investit 5000 de euro doar in materiale.

    00
  45. Vad ca toti aia „destepti” stau in chirie si beneficiaza de „mobilitate”
    Mirarea mea e de la cine inchiriaza locuintele alea daca nu sunt si niste proprietari „prosti” care s-au indatorat sau nu la banca ca sa detina o locuinta. Sau toti proprietarii ce dau locuinte in chirie il au mostenit de la matusa Tamara sau de la Ceasca?
    Poate fi o afacere buna sau proasta si chiria si creditul. Totul depinde de ce conditii de creditare/achizitie/chirie ai gasit. La fel ca in orice alt domeniu si in cel imobiliar poti sa faci o afacere buna sau sa iei o teapa.

    00
    • Man, vreau sa vad apartamente noi de inchiriat. Si nu de dezvoltator, ci de un particular care a cumparat apartamentul special pentru a face profit de el prin inchiriere.
      Vad asa ceva? Nu cred. Nu cunosc pe nimeni (si cunosc ceva lume). Toti inchiriaza sau stau cu chirie folosind „mostenirea lasata de comunisti”.
      Spune asta ceva despre chirie versus proprietate?

      00
    • Sunt, dar putine. Si se inchiriaza repede.

  46. NOU
    #136

    Cum fac polonezii in Olanda ( cei ce nu stau cate 4 intr-o camera) : formeaza cuplu si in loc de 1k/luna chirie la o casa decenta platesc aceeasi suma la ipoteca .Dupa 10 ani vand casa si se intorc in Polonia.Bravo lor.
    O fi ceva de genul asta si la Ro….

    00
  47. am chirie decenta cu contract cu o firma care detine blocul, nu sta nimeni cu palosul si pot sa amenajez cum vreau. nu exista „fiica, masterat, iesi afara, proprietar persoana fizica, draci laci”.

    cu toate astea vreau credit. de ce?

    fix peste 30 de ani salariul se va transforma in pensie. cum plm traiesc? unde? din ce platesc chirie? nu, nu vreau sa ma duc la tara sa cresc rosii, multumesc

    pui deoparte o laie. cand vorbesti in mii de euro e simplu sa pui deoparte. salariul mediu este 2400 si asta in Buc., nu in tara deci oricine sta in chirie si are venituri medii nu are cum sa economiseasca absolut nimic, cel mai adesea are datorii, credite, carduri de credit

    prima casa e solutia chiar si pt. amarastenii cu 1500, vezi statistici. scuza-ma, daca aia sunt in stare sa plateasca o rata, poate oricine cu minim IQ. deci chiria e solutie doar daca Bucurestiul e oras de tranzit spre afara, sau daca stii ca urmeaza o mostenire/nunta/loto sa te bagi la credit cu avans si nu in pielea goala.
    chiar nu stiu pensionari in chirie, in afara de o vecina babeta de pe palier, dar cred ca munceste ca pleaca zilnic la 7:30 fix

    00
    • baby, nu trre să iei statistica sau naiba știe ce. tre să găsești soluția bună pentru tine. soluția bună poate fi mers la azil cu 600 lei pe lună. (azil e un termen urât, casa de pensionari sună mai bine) sau poate insemna pus deoparte 300/500/1.500 pe lună și cumpărat când ai bani. sau rate la dezvoltator. găsisem o casă care mă costa juma din sumă upfront și restul 400€ pe lună. not a bad deal dacă sunteți doi.

    • exact, trebuie sa gasesti solutia buna pt. tine. ziceam doar ca nu am auzit de solutia ‘chirie pan la adanci batraneti’ prin RO si nici nu se va intampla asta cat timp pensiile sunt muci. si garantat vor fi muci pana ajungem noi la pensie

      azil = moarte. nu stiu ce azile stii tu in Ro unde pensionarii sa nu fie vai steaua lor, in mizerie si tratati execrabil

      cumparat cand ai banii = cand? poate nu ai banii niciodata. cei mai multi nu au. cei mai multi raman in apt. parintilor cand mor ai batrani

      00
    • noi nu vom mai avea pensii, pisi.

  48. deci nu e vorba de curaj, ci de presiunea timpului si a calculelor

    mai degraba au curaj chiriasii intarziati. risti sa te trezesti la 65 boschetar dar mergi inainte cu chiria? asta curaj.

    – te retragi la tara HOW BOUT NO
    – poate da ceva o bunastare peste noi si se ieftinesc toate LOL
    – razboi, haos, oricum nu mai conteaza
    – (preferata mea) iti maresti venitul la mii de euro pe luna (sigur acum faci 600 si nici 5% dintre romani nu trec de mie, dar daca muncesti mai mult.. DA DA SIGUR…) daca puteai mii de euro pe luna ii faceai deja si te durea la basca, nu contemplai planuri de credite

    00
  49. Exemplu in UK de lege a chiriei:
    Banii pe care tu ii dai garantie sunt pusi de proprietar obligatoriu intr-un cont al statului de unde, tu ii retragi cand contractul a incetat si proprietarul a constatat ca nu e nimic stricat in casa si totul e conform cu pozele facute la inceputul contractului. In plus patesti si o polita de obligatorie pentru daune produse accidental (ca de exemplu cand vii acasa beat si calci pe lustra)
    Proprietarul nu poate sa dea praviz sa pleci decat dupa a depus „deposit”-ul ( garantia) in constul statului, dupa ce s-a terminat perioada initiala de contract ( de regula 6 luni ) sau la la sfarsitul periadei de reinoire ( de regula lunar) dupa asta, Preavizul este de minim 2 luni. Exceptie de la regula asta e daca politia constata ca dai manelele prea tare pentru urechile vecinilor sau vinzi „iarba” In cazul asta ai 2 ore sa-ti iei boarfele si sa zbori.
    Pare ca e ce ceea ce lispeste in Romania. Totusi…
    Toate contractele/platile se faci prin agentie. Proprietarul nu se intalneste vreodata cu chiriasul. Proprietarul are contract (exclusiv) cu o agentie si plateste o taxa lunara (diferita de taxa pe care o plateste chiriasul). Agentii imbiliari ( _toti_) sunt de o indolenta si o lispa de profesionalism cum nu gasesti nici macar in Romania. Multi proprietari (majoritatea) au ipoteca pe casele inchiriate, si evita sa spuna bancii despre chirie ca sa nu plateasca rate mai mari si alte cheltuieli asociate (buy to let vs mortgage). Bancile inchid ochii de multe ori desi teoretic sunt fraudate (daca poti sa-ti ia bani mai multi ti-i iau, daca nu ti-i iau inseamna ca le fraudezi. deh, logica bancara). In caz de faliment si reposesie, banca isi ia casa inapoi si tu ca si chirias acolo ai 2 saptamani sa pleci desi ai platit pe 6 luni in avans. Evindent banii de la un falimentar nu-i mai primesti inapoi. Si schema aia a statutului de garantare nu functioneaza in cazul asta.
    Daca se strica ceva in casa anunti agentia care vine sa repare. Sau nu! Si nu, nu poti sa duci facturi cu ce-ai reparat ca sa-ti fie scazut din chirie. Trebuie sa-l dai in judecata ca nu-si respecta obligatiile din contract. Caz in care in mod garantat primesti preaviz si o iei de la inceput cu mizeriile din agentii.

    Drept urmare evaziunea fiscala in zona imobiliara la fel de mare in UK ca in Ro (procentual). Majoriatea imigrantilor si multi chiriasi tineri stau „in gazda” cu convetia: „Te las sa dormi aici pana cand nu te mai las. Nu iau chirie! Sa lasi banii in fiecare vineri me masa!”. Din nou, bancile nu pun intrebari. Si nici fiscul.

    00
    • contul ala nu e al statului, e o institutie specializata.
      Eu am locuit 12 ani cu chirie, timp in care am strans bani si anul trecut mi-am cumparat apartament cu banii jos. Tot timpul am avut de-a face cu aceeasi agentie, care a fost intotdeauna 100% corecta cu mine.
      Proprietarul s-a schimbat de trei ori (a murit ala original, a vandut casa, a cumparat-o altul, a vandut-o) nu e treaba mea.
      Daca nea proprietarul sau agentia nu-ti repara ce tre’ reparat si tu ai contract, te duci frumos la primarie care are un oficiu specializat care are cateva alternative interesante- il poate amenda pe proprietar, sau constata problemele si atunci iti poti efectiv- legal si cu instiintare- reduce chiria pentru ca proprietarul care nu face reparatiile alea e in breach of contract.
      In zonele cu imigratie masiva mai ales dupa extinderea EU e o industrie infloritoare de exploatat imigrantii pentru ca n-au credit history si referinte- banuiesc ca la asta te referi.
      Toate agentiile cu care am avut de-a face si la inchiriat si la cumparat au fost profesionisti, dar e romaneste sa exageram, nu?

      Adevarul este ca daca vrei sa traiesti ca un om si nu ca un animal, gasesti. Si e avantajos pentru proprietar s-o faca legal pentru ca daca n-o face, de exemplu, nu poate primi housing benefit daca tu iti pierzi serviciul. Din nou, ce vezi in zonele cu imigranti multi si ieftini nu e ce se intampla in toata tara.

      00
    • „contul ala nu e al statului, e o institutie specializata.” Irelevant. Sunt 2 instituti idintre care poti alege ambele cu garantie din partea statului.
      In cazul unui „breach of contract” ca picura bazinul de WC e overkill sa chem expertul primariei desi as putea s-o fac. Pe de alta parte apa o platesc eu. Fix cum ai spus tu: legea e facuta sa cer reducere de chirie, ori eu vreu sa platesc chiria intreaga si sa ma folosesc de casa intreaga. nu sa impuna primaria redurerea chiriei pentru ca agentia/prorietarul sunt lenesi si nu repara. Si daca ajung acolo e clar ca trebuie sa-mi caut alta chirie, nu?
      Despre credit hisory/ reference nu e ca si cum nu le-as avea, ca le am doar ca sunt „in alta parte” si le ignora ei (desi le cer). Faptul ca toate agentiile insista sa aduc un girant in conditiile in care platesc toata suma inainte (Girant ca sa ce? Ce e de platit e deja platit!) denota … te las pe tine sa spui ce denota.
      Depinde cum vede fiecare profesionalismul: Obligatia legala a agentiei e sa se asigure ca legal locuinta poate fi inchiriata (si e fara ipoteca sau cel care detine ipoteca- banca – isi da acordul scris pentru inchiriere). Nici o agentie nu a fost in stare sa-mi dea un document ca asta pentru ca ei (agentia si proprietarul) sa cheltuie mai putin tragand banca in piept. Ca sa parafrazez o suedej celebru: ori suntem legali ori nu mai suntem?
      Tot lipsa de profesionalism e sa uite sa ma anunte cand vine inginerul sa faca revizia la centrala sau cand vine sa faca inspectie „conform contractului”.
      E drept, numarul de agentii cu care am interactionat e mic, dar de la colegi stiu ca „toti sunt la fel”.
      Nu zic ca mi s-au intamplat chestii flagrate. Le platesc la timp, nu am reranjat vecinii nu am stricat nimic si casa in care stau e locuibila, ba chiar e intr-o stare mai buna decat majoritatea.
      In fond agentia nu poate sa nu fie ok cu mine nici daca ar vrea.
      Voiam doar sa fiu on-topic cu concluzia la articol si sa zic ca desi Anglia are o istorie de sute de ani de imbunatatire democratica a legilor, chiar si la ei legea chiriei are scapari destul de flagrante.

      00
    • 1. nu e obligatia agentiei sa-ti dovedeasca daca exita sau nu mortgage pe proprietate. E treaba lor sa se asigure ca poate fi inchiriata legal.
      Nu ai nevoie de aprobabrea bancii ca sa inchiriezi o proprietate.

      2. denota ca esti din Europa de est si o gramada de agentii s-au ars cu romani/polonezi/cehi care lasa proprietatea ca dracu, fumeaza droguri, se caca in mijlocul casei(caz real), stau 12 intr-un apartament de doua camere etc.

      3. daca da proprietarul faliment si nu ti se da timpul necesar, ai dreptul sa ceri inapoi ultima luna de chirie pe care ai platit-o in avans.

      00
    • 1. _Ai_ nevoie de aprobarea bancii ca sa inchiriezi. Si ma asteptam ca ei sa stie macar asta.
      Poate ma fac totusi inteles, si folosesc cuvintele tale:
      „E treaba [agentiei] sa se asigure ca [locuinta] poate fi inchiriata legal.” Deci e treaba agentiei sa _se asigure_ (implica asigurare de malpraxis, si declaratie de conformitate) ca proprietarul real ( cel care detine ipoteca) si-a nu a impus legal interdicite de a fi inchiriata.
      Am fost destul de explicit de ce banca cere acord pentru inchiriere (ca poate) ci care e avantajul ei (sa creasca dobanda) Bineinteles banca are si un risc: sa-i faca chiriasul casa praf sau nu poata elibera lucuinta daca reintra in posesie ( pentru ca acodul inseamna ca am acordul bancii sa stau acolo cel putin cat am platit)

      2. Sa nu incepem cu din astea cu Estul Europei… Au primit scrisori de recomandare de la fosti / actuali angajatori, de la alte persoane din regat, extrase de cont bancare, au garantie si asigurare. Estul Europei e inca Europa. Justitia functioneaza si dupa granita.

      3. Cum sa cer bani inapoi de la un falit? De fapt ca-i cer si sa castig in instanta e simplu, cum sa-i si obtin dupa? Nu e vorba doar de o luna in avans ci de toata perioada (6 luni de exemplu) care mi-a fost impusa sa o platesc dinainte afara de garntie. Banca poate sa aiba de luat 2 milioane eu doar 10 mii. Falitul poate sa mai aiba doar un Porshe „written off” si o factura de platit la spital. Caz in care buna sau reaua intentie nici nu mai conteaza.
      Pot ajunge in situatia sa fi platit toate taxele si asigurarile posibile, sa fi fost in chirias fara probleme si toate aste sa fiu dat lega afara din casa in care am platit avans chirie fara a avea sanse sa recuperez vreodata chiria inapoi. Chestie care nu se poate intampla doar unor imigranti ignoranti din Estul Europei ci oricui locuieste cu chirie si plateste taxe in Regat Chestie care se intample destul de frecvent.

      Ca o concluzie, nu zic ca piata nu functioneaza, ba dimpotriva. Asa neprofesionisti (imi mentin punctul de vedere!) asa cum sunt ei, agentii imobiliari isi fac treaba. Doar ca sunt surprins de neprofesionalism dar mai ales de scaparile din lege locuintei de aici. Desi e mult mai bine decat in Romania unde lumea e convinsa ca nici macar nu trebuie o lege a locuintei.

      00
  50. Cred ca totul tine de o minima educatie financiara care, by the way, lipseste din curricula scolara. In fond, chiar nu conteaza daca vorbim de rate sau de chirie, atat timp cat ele sunt realiste raportat la venit si context personal si luand in considerare unele deviatii ale pietei. Chirie sau rata… poti alege fix ceea ce ti se potriveste mai bine, ideea e sa ai un buffer, astfel incat sa nu simti o presiune constanta. Si, da, buffer-ul se obtine sporind veniturile vs cheltuielile. Sa nu ne prefacem ca inventam roata…

    00
  51. Scuze de dublu post.
    Daca stau bine sa ma gandesc, sunt de acord cu tine ca in Romania lipseste o lege a chiriilor:
    „Stiu un prieten” care are un apartament de inchiriat si nu-l inchiriaza ca n-are cui. Nu cere mult. S-ar multumi cu cu 50% din pretul pietei, dar nu-l vrea nimeni „ca e in Drumul Taberei”. Pe de alta parte proprietarul n-are timp de mers la fisc, platit CAS care dracu stie unde se plateste, zugravit, raspuns la telefon de la vecini ca-i scartaie prea tare patul chiriasei sau ca a mutat usa de la balcon. „Amicul ala al meu” ar avea nevoie avea nevoie de o agentie careia sa-i dea apartamentul sa se spele cu el pe cap pret de cateva sute de lei pe luna. Stie cineva o agentie dispusa la asa ceva? Si un avocat care sa scrie un contract cu ce-ar trebui sa fie scris in legea aia a chiriei care nu exista…

    00
    • Tudor, la 300€ cat sa dea agentiei si cat sa ia el?

    • Zoso: „la 300€ cat sa dea agentiei si cat sa ia el?” Un pret rezonabil de ambele parti. Cred c-am scris in text asta: „S-ar multumi cu 50% din pretul pietei” Gen: prorpietarul ia 150EUR is agentia ia lunar restul pana la 300 (inclusiv zugravitul, curatenia si riscul sa stea gol).

      00
  52. Ciudat mi se pare ca lumea ia automat credit pe perioada maxima.
    Eu am strans ce am putut si am facut un credit prima casa pe 5 ani pentru diferent, ca sa nu mai stau sa astept 2-3 ani cat sa strang eu diferentaa

    00
    • păi da, că ăștia care stau in chirie nu au economii. că nu au de ce să aibă.

    • Prietene ia in atentie niste date statistice, reale, de la Inspectia Muncii:
      – 30% din salariaţii români primesc salariul minim pe economie
      – 50% din salariaţi primesc 975 lei – 2.415 lei

      Probabil ca esti dintre fericitii cu salarii mai mari, dar, vezi tu, nu prea are cum toata lumea sa plateasca chirie de 300 de euro, sa manance si sa mai aiba bani si de pus deoparte. Realitatea ta nu e realitatea tuturor.

      00
    • Realitatea e ca muncesc de la 19 ani, timp in care am facut si facultatea. E usor sa citezi statistici, mai greu sa muncesti pentru ceva. Greu cu griji de oameni mari

      00
    • Guys…e atat de greu de inteles ca o chirie = aprox o rata la un credit luat pe 30 de ani? De ce o tot dati inainte cu economii si nu stiu ce? Daca iti permiti sa stai in chirie, iti vei permite exact cu aceiasi bani sa iei apt cu prima casa. La momentul asta. Ce o mai fi in viitor, ramane sa vedem. Inca nu am citit un argument logic pt care ai prefera sa dai banii pe chirie in loc sa ii dai pe rata.

      Obositu, inteleg ca pe tine te plateste cineva foarte bine sa faci nu stiu ce, dar nu reusesti sa iti dai seama singur de ce lumea prefera perioada maxima de creditare. Esti programator? Ca doar in domeniul asta au ajuns toti inchisii la minte sa castige sume nemeritate, dar care ei cred ca li se cuvin. Pt ca sunt „programatori” – noii Mesia ai zilelor noastre.

      00
    • Simplu !
      Iei credit pe perioada maxima ca sa ai rata minima. Pentru ca daca te da afara, pana iti gasesti job sa poti plati rata aia din ce-ai mai strans. Daca e sa rambursezi in avans (pentru mine, cel putin) costul este 0.

      00
    • Tu tocmai expui problema, nu o explici. Lumea ia suma maxima pe perioada maxima, deci plateste dobanda maxima.
      Cu rambursarea anticipata tot aud povesti, foarte putini sunt cei care o si practica; e mai usor sa platesti rata aia minima lunar decat sa te gandesti la suma totala pe care o platesti in plus.
      E fix ca la cardul de credit cand lumea plateste suma minima lunara (care sunt doar comisioanele) fara sa achite din datorie, si platesc acea „suma minima” la infinit.

      00
  53. Lege pentru chirii si obligativitatea orelor de educatie financiara in scoli.

    Pe Tocila sunt dispus sa o iau de nevasta, daca accepta sa fie #2.

    00
  54. 30 de ani? pff. cred ca ai baut. iti dai seama ca il plateste in 7 ani?

    doi. lege a chiriilor? ce probleme ai cu chiriile?
    trei., sa vezi cand schimba jobul ce fun e sa faca o ora pe drum si se gandeste sa inchirieze casa (daca ii da voie banca…)

    patru. ala pe care il va lua va avea creditele sale….
    cinci. sa fim optimisti.

    00
  55. Eu însă sunt de părere că dacă vrei să faci așa ceva, trebuie să strângi cureaua la maxim.. Asta înseamnă să uiți de tine și de viața ta pentru ceva care nu-l iei în mormânt.. Eu unu, mi-am luat cu cash tot ce am.. însă eu am fost plecat afară ceva ani.

    00
  56. NOU
    #164

    post despre imobiliare… YAY! sa curga comment-urile.

    creditul este o unealta, atata timp cat stii cum sa o folosesti iti poate fi folositoare. dar de aici si pana a spune ca mai bine stai in chirie decat sa platesti rata e ca si cum ai spune : nu folositi cutite, puteti sa va taiati degetele.. uitati-va la X cum si le-a taiat. mai bine rupeti painea cu mana.

    1) atata timp cat rata la credit e aceeasi sau cu putin mai mare decat chiria proprietatii pe care vrei sa-l cumperi , verde pt credit

    2) daca moneda creditului e aceeasi cu moneda in care esti platit – verde pt credit

    3) daca dobanda la credit e mica (prima casa e acum sub 4% in RON) – verde pt credit

    Da, ROBOR poate creste – dar nu va creste brusc. Valoarea proprietatii va creste (vezi Cluj crestere de 10% fata de anul trecut) sau va ramane constanta. Pe masura ce platesti ratele aduni ceea ce americanii numesc – equity. In tot acest timp te bucuri de ceva ce e al tau si prin investitiile pe care le faci in proprietate ii cresti valoarea. Chiar daca vine un necaz si trebuie sa vinzi peste 10 ani , sunt relativ sanse mici sa iesi in pierdere.

    In alta ordine de idei: preturile la imobiliare sunt ciclice. Au fost 6 ani de scadere, iar acum trendul este ascedent. Cine are ceva bani pusi deoparte (un 30% macar din valoarea proprietatii), va avea riscuri minime daca isi ia un credit

    semnat: cineva care a strans banii timp de 5 ani si a facut un credit reprezentand 50% din pretul imobilului

    00
    • 3 motive bune pe care le-am considerat cind am luat un credit. As comenta:
      -la pct 1: unde stau eu, rata la credit Prima Casa este mai mica decit chiria unui imobil echivalent. In plus, lipsa unei legi a chiriilor descurajeaza si potentialii chiriasi, nu doar potentialii antreprenori.
      -pct 4: inflatia lucreaza si in favoarea ta in acest caz. Peste 7 ani, 700 de lei vor valora mai putin decit acum si, daca te tii de treaba, venitul tau poate sa fie cu 20-30% mai mare decit acum.
      -pct 5: comisionul de plata anticipata e zero. Poti lua credit pe 30 de ani si sa platesti in 20. E adevarat, in primii ani platesti mai mult dobinda. Concret, o rata in primul an are cam 2/3 dobinda si 1/3 suma imprumutata efectiv.

      00
    • As mai adauga ca ai nevoie la chirie/rata de o suma de bani care sa iti acopere 6 luni de cheltuieli( rata/chiria, masina, intretinerea, mancare). In curand banuiesc ca bancile vor oferi noi credite pentru”equity” .

      00
  57. De 5 ani tot o chem pe Tamara la un fu…..m si o cafea. Oare nu vine ca stau in chirie? Hm……

    00
  58. Clar e mai bine sa fii proprietar decat chirias dar depinde de conditii.
    Un credit de 30 de ani nu e solutie (si sunt multi care iau acest credit desi nu au inca aceasta varsta):
    – dobanda e variabila. Acum e la un minim istoric fiindca lucrurile nu merg bine, in 30 de ani nu are cum sa nu creasca semnificativ.
    – pe o perioada asa mare, cel putin la noi, dobanda platita este semnificativa. Uitati-va atent pe grafic si veti vedea ca in primii 5-10 ani platiti doar dobanda indiferent ca e anticipat sau nu.
    Asta inseamna ca daca vrei sa vinzi casa sau sa platesti anticipat constati ca mai ai de platit 85% din valoare desi a trecut 33% din timp.
    – sunt multe costuri ‘ascunse’ – creditul l-ai luat pe 30 dar dosarul de analiza, taxele notariale, comisionul de plata anticipat, etc… Astia reprezinta bani pe care multi nu ii considera. Cand vinzi, apar din nou si astia inseamna luni buni de chirie.
    – nu in ultimul rand, nu totul in viata o sa mearga struna. Apar probleme de sanatate in familie, vrei o locatie mai buna/spatioasa, ai nevoie de o masina, copiii au si ei nevoie si educatia buna costa, etc..

    Un credit de 30 de ani inseamna ca te intinzi prea mult – strange mai multi bani sau ia ceva mai mic.
    Stiu cum e cu chiriile si am patit-o si eu; sunt de acord ca sunt multe jeguri de case si proprietarii sunt scartari. Dar banca si creditul sunt MULT mai periculoase.

    Un ultim sfat celor care vor sa-si ia credit – sa vorbeasca cu cei care au deja de 5-7 ani; vedeti ce zic.
    Iar celor care si-au luat; multa sanatate!

    00
  59. Cumparat apartament in rate acum 12 ani,platit creditul in 5.
    Cumparat casa acum 3 ani pentru care am facut un credit (lipseau 30000 euro),am dat apartamentul in chirie si am rezolvat problema ratei.

    • Cu bani de-acasa totul e usor, iar problemele astea despre care se vorbeste in articol nu exista

      00
    • Cum adică cu bani de-acasa?

    • Deduc din ce zici tu ca dupa 4 ani de la achitarea apartamentului ti-ai cumparat casa, ceea ce inseamna fie ca ai avut o sursa externa de finantare („bani de-acasa”) fie ai un venit cu mult peste media urbana din romania. In ambele cazuri, problemele expuse in articol nu ti se aplica

      00
    • Lucrez ca electrician.In primi ani am muncit de dimineață până seara.Eu nu am știut niciodată ce înseamnă bani de-acasa pentru ca nu a avut cine sa mă ajute.

  60. Două obiecții:
    1. ”Dubai sau Predeal?”
    Ambele destinații îs cam la fel de scumpe… Mai ales pentru cineva cu rate mari la bancă.
    2. Concluzia nu e nici pe departe una singură.
    De pildă, ar mai fi și varianta că românii sunt sufocați realmente de stufoșenia și volatilitatea legilor (vezi și articolul tău despre ”cine poate fi 100% sigur că poate rezista unui control al fiscului”) și a birocrației aferente. Statisticile arată că românii sunt dispuși să facă sacrificii de neimaginat altor nații spre a deveni proprietari. Chiar nu realizează nimeni că poate ei fac asta pentru au nevoie de punct fix (un sanctuar unde nimeni nu le fute direcția)? Un loc care să-i izoleze de realitatea deprimantă, împovărătoare și demoralizatoare?

    00
  61. Lege a chiriilor? Sa reglementeze ce? Mai mult, avand in vedere ca de multe ori chiria e cat rata, atunci de ce sa nu iti cumperi? Chiar si pe 30 de ani. Adica, decat sa platesti chirie 30 de ani si sa ramai cu nimic, mai bine platesti rata 30 de ani si ramai cu un apartament.

    Cat despre strans bani cand stai in chirie… de unde?

    00
    • Legea chiriei ca sa reglementeze
      -cat e perioada de preaviz. (sa nu te trezesti ca chirias ca „maine trebuie sa fie apartamentul gol”).
      – conitiile in care chiriasul poate fi evactuat imediat ( fara perioada de preaviz ) Gen: deranjeaza repetat vecinii, face proprietatile vecine de nelocuit.
      -condiiile minime de locuit pentru chirias: Gen: nu poti sa inchiriezi „apartament” fara ferestre cu buda peste drum. ( Vesticii sunt destul de comunisti la capitolul asta si specifica si numarul de becuri „economice” pe care tre sa le ai; nu e musai sa ajungem in situatia asta si noi).
      -conditiile in care proprietarul poate intra neanuntat in locuinta chiriasului ( in caz de fost majora: incendiu/inuntatie)
      -conditiile in care proprietarul anunta vizita de inspectie a locuintei
      -cum se fac reparatiile
      Or mai fi chestii pe care nu le-am atins..

      00
    • Toate astea se pot reglementa prin contractul de inchiriere. E simplu. Nu trebuie reglementare speciala. E drept civil pur.

      00
    • @Bogdan: N-ai inteles nimic…
      Dupa logica ta nu trebuie asa ceva ca orice contract civil contine detaliile care sunt necesare acolo.

      00
  62. NOU
    #179

    Pai sa vedeti credite la prima casa pe 30 ani ,la un salariu de 1000 de ron :) si numai el munceste au si copil…e crunt sa-i auzi.Tigari luate de la moldoveni,cartofi prajiti zi de zi,bere ce e aia bere……

    00
  63. depinde si de salarii,chirii…

    daca si colega de ap. are peste 3-4 k pe luna si o chirie usor normala sare de 1k e de preferat 1,5-2,5 k rata pt ap/casa pe 15/20 ani.30 de ani totusi prea mult

    00
  64. Hai sa spun si eu ceva:
    Daca apare o lege a chiriilor vor aparea si blocurile construite special pentru chirie. Iar daca cele de acum sint construite prost cum crezi ca vor fi cele pentru inchiriere? In plus legea care va aparea invariabil va proteja mai mult chiriasii si nu proprietarii.

    00
  65. Cand am luat eu doua camere era 45k in 09 oct. Vecinu meu tot 45k dar cu rata, da inapoi 100k. Al treilea vecin, 88k in 07,da inapoi 170k. Al patrulea a vandut acum nefacut cu 26k….

    00
  66. NOU
    #184

    Here’s my two cents:

    1. Educatia financiara. Nu ne-am invatat din greselile corporatistilor din perioada de boom, care aveau 4 credite per familie si isi luau apartament de 4 camere in aviatorilor, desi ei erau doar doi, nascuti si crescuti in salajan?! (true story. Trist, dar adevarat). Bunicii mei aveau bani pentru ‘zile negre’ sub saltea; aveam rude la tara care nu castigau mai mult de 800 RON/luna impreuna, si suma de 100 RON era pusa deoparte lunar, in sifonier, printre prosoape.

    2. Vrem o tara ca afara. In vest, rata improprietaririi e cam cat TVA-ul la alimente (exagerez, dar intelegeti ideea). Am prieteni in Olanda si Germania ai caror parinti si-au cumparat casa la 50 de ani! Au stat aproape 25 de ani cu chirie. Familiii cu 2 copii si cu aceleasi drepturi ca un proprietar. Stiu, o sa incepeti cu ‘rata e mai mica decat chiria’. Dar ce te faci cand ramai fara job dupa 5 ani de rate si banca o sa iti bata la usa sa te execute silit? Sau cand dobanda iti creste peste noapte?

    3. Experienta personala: sunt un exemplu dezastruos de educatie financiara. Doar eu si Mugabe reusim sa distrugem economii intregi. Cu toate acestea, la 18 ani am incheiat un contract cu o firma privata de asigurari, care imi investeste banii in diverse. Am inceput cu suma modica de 50 RON/luna (pe vremea aia, era vorba de 30% din salariu si plangeam in perna :) ). Contractul va ajunge la maturitate peste vreo 15 ani, timp in care se va strange o suma mai mult decat frumusica. Iar cireasa de pe tort este ca am reusit sa strangem in ultimele 10 luni destui bani ca sa acoperim 90% din costurile nuntii pe care o vom avea peste o luna.

    Si acum sa curga minusurile…

    00
  67. stie cineva de ce orice cotet in Bucuresti capata brusc denumirea de vila?

    00
  68. Hmm … legea există și cam de multișor – bănuiesc că te refereai la ceva de genul unei aplicări mai ferme a ei + controale pentru a depista chiriașii nedeclarați, nu ?

    00
  69. Ne referim la o lege nouă/specială sau mai degrabă la aplicarea corectă și pe cât se poate completă a ei ?

    00
  70. Buna ziua,o intrebare simpla,poate ma ajuta cineva…in legatura cu creditul ipotecar,se poate lua o suma mai mare decat valoarea apartamentului?de exemplu apartamentul costa 50000 iar eu vreau sa iau 70000,pornind de la ideea ca sunt in conformitate cu cerintele bancii de a imprumuta o asemenea suma.Sau cumva creditul respectiv se ia doar in egala masura cu valoarea apartamentului?Multumesc anticipat

    00
    • Nu, nu cred. Din cate stiu eu, nici macar o suma egala cu valoarea apartamentului nu se da, se considera ca vii tu cu avans de minim 15% in cazul creditului ipotecar. Majoritatea specifica din start ca acorda un credit de maxim 85% din valoarea apartamentului.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile