Imobiliare: dacă tot avem teren aici…

Alex povestește cum lumea vine în zona unde stă (în Măgurele, în câmp), întreabă cum e, află că nu există apă, curent, canalizare, drumuri sau orice altceva, dau din umeri și se pun pe construit doar ca să se poată plânge ulterior că nu au apă, curent, canalizare sau drumuri.

Și fac asta știind că nu există apă, curent, canalizare sau drumuri, dar ei acolo au teren. Unii speră că se vor rezolva într-un an, până termină ei construcția, alții cred că se vor descurca.

magurele-casa-1 magurele-casa-2 magurele-casa-3

Nimeni nu îl întreabă pe Alex cât a costat să poată sta acolo fără curent sau ce pregătire are. Eu asta aș întreba prima oară: matale cu ce te ocupi și cum de ai curent și altele aici, de stai așa liniștit cu doi copii? Ah, inginer, panouri solare, baterii, scheme?

Dar e mai bine să te muți în orb…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Cui sa se planga daca nu are puz? Nu-i baga nimeni in seama. De fapt nici altfel nu-i nimeni prea baga in seama.

  2. NOU
    #3

    Da, da’ e „ieftin”… Ce conteaza ca mai tarziu (dupa ce ai construit si vrei sa te simti -ca tot omu’, bine si relaxat) constati (inca o data) ca „ce e ieftin e scump”, sau ca „nu exista ieftin si bun”?
    Sau, cu alte cuvinte, la ce-i foloseste prostului sa afle ca e prost?

  3. NOU
    #4

    Altfel spus: „cand esti mort, nu stii ca esti mort; e greu doar pentru cei care traiesc… La fel e si cand esti prost!”.

  4. Imi cer scuze, dar eu am citit articolul lui Alex, si am o nedumerire:
    ” En fin, partea cea mai frumoasă din tot ritualul ăsta, sunt pozele și peisajul. Cel puțin la mine. Avantajul de a sta în câmp.”

    Care este peisajul? De ce nu l-a prins in poze? Sunt doar niste poze in care se vede un camp si un drum de tara. Ala e peisajul pntru care merita sa faci anumite concesii, legate, asa cum spune si el, de lipsa utilitatilor, drum de acces, vant, etc?
    Adica, mai pe sleau, lipsa blocurilor ceausiste = peisaj?

    • Incep sa inteleg de ce exista o proba la Bac legata strict de intelegerea si redarea textului scris: 1.Omul n-a zis ca ceea ce a facut el sunt concesii, n-a zis ca s-a mutat acolo pentru peisaj. El a scris doar ca cea mai faina parte a suitului pe acoperis pentru verificari sunt pozele si peisajul.
      2.PEISÁJ, peisaje, s. n. 1. Parte din natură care formează un ansamblu artistic și este cuprinsă dintr-o singură privire; priveliște; aspect propriu unui teritoriu oarecare, rezultând din combinarea factorilor naturali cu factorii creați de om. Deci da, ala e un peisaj.

    • Un drum de țară șerpuind pe un teren plat de câmpie. Daca îi drumul prea drept te ia somnul.

    • Bravo Iulia, mi-ai demonstrat ca stii sa folosesti Google.
      Crezi ca semantica e problema aici? Cand cineva iti vorbeste de un peisaj, pe tine la ce te duce gandul? La aspectul propriu unui teritoriu oarecare, rezultând din combinarea factorilor naturali cu factorii creați de om? Sau la termenul mult mai uzitat de priveliste, ansamblu estetic, colt din natura?
      Cat despre concesii, tu cum numesti investitiile suplimentare pentru a putea locui acolo unde nu exista utilitati sau un drum decent de acces?
      Am pus o intrebare sipla: lipsa blocurilor ceausiste = peisaj? La tine raspunsul e Da, se pare ca.

    • nu numai ca subscriu la ce a zis iulia, dar da, lipsa blocurilor ceusiste este deja peisaj.
      pe bune, mari spalatori pê creiere au fost comunistii astia……

    • anouk, dar te-ai gandit vreo clipa ca poate omul nu le vede ca pe niste concesii?. Ci poate pentru el aceea e casa visurilor: solar powered , destul de independenta de resurse externe, etc.
      Cat despre semantica, intrebarea ta cere un raspuns subiectiv. Pentru unii, peisaj e un pom in fata casei, pentru altul campul, pentru altul lipsa blocurilor ceausiste.
      Observ cu tristete ca nimeni nu vede nota de pozitivism cu care e scris articolul: omului chiar ii place locul ala, nu se plange. Pentru ca spre deosebire de 90% dintre cei care au construit case acolo, el si-a planuit pasii INAINTE.

    • @anouk
      De ce îți ceri scuze? Pentru că știi că întrebi o prostie? Nu mai căuta nod în papură aiurea că te simt de la o poștă că ești hater. Ai trecut de la peisaj la concesii, adică fix chestia care te roade pe tine cel mai tare. Adică extrapolezi alegerile omului asupra ta și te întrebi DE CE EU AȘ ALEGE ASTA? De ce te interesează pe tine ce compromisuri a făcut omul ăla pentru acel peisaj? Hai să te întreb altfel, cât de prost să fii să crezi că a compromis comoditatea de la oraș strict pentru peisaj? Hai să îți enumăr niște avantaje reale pe care le ai în câmp:
      – lipsa vecinilor și a problemelor inerente care apar din cauza lor
      – lipsa traficului greu și implicit a zgomotului și a vibrațiilor transmise în structură
      – loc de parcare disponibil 24/24
      – loc amenajare grătar, piscină, terasă și ce mai vrei tu
      – aer curat

      Mai sunt și altele, cum ar fi faptul că dacă îți cumperi un sistem audio îl poți folosi la puterea nominală ori de câte ori vrei fără să deranjezi pe nimeni.

      Ești hater și atât. Te piși pe parada omului degeaba – nu toți avem norocul să avem priveliști minunate.

    • anouk, da tu un exemplu de peisaj pe care l-ai vrea la tine la casa.
      mie personal mi se pare f ok peisajul.
      si da, poate sa existe si peisaj ok si cu blocuri
      tu ce ai vrea ? sa vezi valea cerbului, un lac si o cascada la fiecare geam ?

    • @Floo în acte drumul ăla e ață, drept-drept. În realitate, l-au făcut ca pișatul boului, c-așa au pichetat de la primărie, pentru că scule, pentru că profesioniști cadastriști, pentru că omenirea n-a ajuns pe Lună, Marte etc. și nu putem trasa un drum drept. Că nu se poate la noi. Era câmp acolo cu drum de pamant, câmpie, fără copaci, fără nimic, nimic. Nici un obstacol. Aveau toate condițiile să iasă drept, dar nu s-a putut! S-a strâmbat! E ca-n bancul ăla cu bilele: o bilă s-a furat și una s-a stricat.

  5. Am niste prieteni care stau acolo.
    Lor le convine, nu au copii, jobul nu e la program.
    Avantajul e aerul mai curat. Un camp gol nu il poti numi peisaj totusi.
    Dezavantaje:
    Nu au canalizare, nu au gaz, apa de la put, totul e pe electric. Cand se ia curentul au generator care i-a uscat de peste 2000 de lei pe luna.
    Se fura curent electric, bate vantul, iarna e jale cu zapada, masinile se rup mereu de la drumul pietruit. Se fura, se abandoneaza caini si pisici, se arunga gunoi aiurea, se construieste haotic.
    Orasul Magurele insa se dezvolta ca infrastructura si sunt scoli ok, gradinite, magazine, etc, insa mi-ar fi greu sa imi cresc acolo copilul.

    • Asa e cu chestiile enumerate de tine. Ar mai fi cateva si la plusuri. Totuși 2000 lei pe luna doar pt generator, desi au curent de la retea? Mi se pare enorm de mult.

  6. Cumparat 2250mp de teren in camp. 7500 euro. Aproape de sosea. Din ce am citit pe aici stiam ce ne asteapta. O sa fie inclus in intravilan anul viitor. E in plan.
    Curent se poate trage. Mai sunt si altii ca noi pe acolo. Nu vreau sa stau acolo. Vrem sa vindem la tara si sa mutam parintii aici. Ne facem fosa. Ne facem put.
    Nu ne plangem.
    E ok asa? Nu vreau nimic de la nimeni. O sa fie un pic dificil cu cei 200 de metri pana la sosea.

  7. curent electric eu vad … este plin de stalpi acolo

    • asta nu inseamnă că și e curent acolo.

    • Alea sunt fire pe care eu le banuiesc a fi de cablu/internet/telefon, probabil furnizor gen RCS/RDS (sau chiar ei). Firele de curent din spate sunt de medie tensiune, deci mai trebuie si ditamai transformatorul ca sa te legi la el. Nu e imposibil, dar nici usor nu e.

    • pe romani ii trage curentul si in avion si tu spui ca in camp nu e curent? pfff

    • aia sunt stalpi de curent mai mult ca sigur, vezi si un comentariu mai sus care povesteste ca totul se face pe electric, nu au canalizare insa… (am cautat pe net niste anunturi de acolo ) . tipul cu panourile cred ca vrea el sa fie independent dar cred ca si-a ales gresit zona, cand vrei sa fi independent te muti mult mai retras ca oricum nu te mai intereseaza vecinii

    • tipul zice că n-are curent. serios, nu mai fi căpos…

    • Stalpii sunt pusi din 2012, firele sunt de curent(ala gros) si de la RDS(ala mai subtire). Cele de curent nu sunt legate la reteaua mare (e nevoie de un punct trafo care nu exista). Sunt 14 stalpi cu fire pe ei, bune de intins rufele la uscat.

    • 14 stalpi?!?! fire bune intinse?!!?…fara curent!?!?….hmmmm…cat Cu irosit….pe unde ziceai ca stai mai exact?
      asta e cea mai tare reclama: nu e curent, gaze, apa, canalizare….da’ nici natiuni conlocuitoare; uitati dovada: fire nefurate de 4 ani

  8. nu știu, poate am fost norocos. când am cumpărat pământul, în octombrie, era în extravilan, deși era printre case. în martie anul următor, când am început să fac actele, era în intravilan. apă și canalizare a ajuns la vreo trei ani după ce m-am mutat în casă. folosesc și acum fântâna la udat în curte și la băut, din când în când, pentru că e mai bună ca cea din rețea (cu dovezi de laborator, dincolo de evaluarea subiectivă). plus că am nevoie de apa din fântână pentru peștii din acvariu. gazul a ajuns odată cu apa, dar mă simt foarte bine cu centrala mea pe lemne. dincolo de faptul că e mai ieftin, că despicatul lemnelor mă ajută, cât mai pot, să dau câteva kg jos, mă simt mai autonom față de dependența de gaz (pe care mi l-am montat, îl folosesc complementar, la minimum). iar cel mai important e accesul. în 20 de minute (hai 25, în zile proaste), și eu, și consoarta, suntem în birou. când stăteam la bloc drumul la muncă însemna minimum 40 de minute. și să nu uit. fiică-mea stă alături de 14 (paisprezece) colegi în clasă, într-o școală proaspăt renovată (iar la creșă și la grădiniță a fost la fel), cu un învățător foarte bun (și așa a fost și educatoarea).
    zoso îi ironizează pe cei care au făcut alegeri proaste în imobiliare, sugerând, cumva, că alegerea lui, casă în buricul târgului, e alegerea ideală. cel mult, poate fi, așa cum și la 20 de km de oraș poate fi ideal. acces, utilități minimale (adică curent electric), școlile copiilor sunt cu toate ingredientele confortului și acestea pot fi găsite într-o multitudine de locuri.

  9. Aruncatul cu capul inainte este o practica des intalnita, avand acoperirea „Lasa ce se rezolva, se extind retelele, vine asfaltul etc.” La mutarea in afara zonei urbane, nu se iau in calcul cele mai importante aspecte (mai ales in cazul familiilor cu copii):
    – traseul (timpul in care se parcurge) pana la gradinita / scoala, medic / spital
    – accesul la o retea decenta de transport public
    – dependenta de masina pentru o viata sociala (petreceri, vizite etc)
    – oboseala acumulata in pendularea acasa / job, scoala, centru
    Asumarea acestor elemente te poate scuti de lamentarile ulterioare.
    Si da, traficul nu se imbunatateste, se complica pe an ce trece. In urma cu 10 ani faceam 15/20 min pana la Arcul de Triumf, acum 30/40 min (ora de varf)

  10. Eu cred ca in curand se vor face case sub pamant. :D The mud people….

  11. A vazut cineva clipul lu buhnici in care prezinta bmw-u ala de 120 de mii? Zici ca se ducea la piata si l-au luat cu japca sa faca review.

  12. Eu am o intrebare, daca tot iti faci casa in camp de ce sa ii mai faci etaj sau mansarda ? o casa e mai practica pe un sigur nivel, dar poate nu imi dau eu seama de ai avea nevoie de mansarda .

    • impozitul e la jum de pret, daca incalzesti la parter e mai bine la etaj ca se mai duce din caldura. D-astea, logice, nu multe…

    • Casa în câmp, nu înseamnă că ai cumpărat tot câmpul. Pe un singur nivel merge de la 800-1000mp în sus.

    • mansarda e un compromis prin care speri sa salvezi teren si bani.
      am avut de trei ori ocazia sa stau in toamna asta in camere cu ferestrele in tavan si a fost destul de neplacut. pentru mine mansarda nu e o solutie.

      nu prea imi vine sa cred ca ar fi impozitul la jumatate. si nici ca s-ar castiga ceva la caldura (pierderile sunt mari). poate vara :))

    • @pvladc:
      1. Stai tu la tine in casa fara sa dea vecinul de jos drumul la caldura si compara cu atunci cand da. E basic. Daca ai cald in casa jos, la mansarda e nevoie de mai putin efort sa mentii aceeasi temperatura.
      2. https://codfiscal.net/188/art-251-calculul-impozitului-pentru-persoane-fizice

    • @anduweb „Suprafata construita desfasurata a unei cladiri se determina prin insumarea suprafetelor sectiunilor tuturor nivelurilor cladirii” nu conteaza ca e pe un sigur nivel , doua sau 3.
      @Haivas ideia ce a sta in camp e sa ai teren mai mare ca poate vrei sa fii mai departe de vecini, nu la 3 metri de vecin, sa ai loc de parcare in curte. A fost pe aici „primaria” din camp care nici loc de parcare nu avea.

    • Anduweb, la mansarda se pierde caldura prin acoperis(iarna) sau vine prea multa caldura (vara). bineinteles ca se poate izola bine dar asta costa si nu mai are sens mansarda.

  13. Campo residence :)

  14. Tabla aia din poze nu e bine pusa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.