Îmbătrânesc eu sau ni se bagă pe gât prea mult zahăr?

Cred că de vreo 2-3 ani am lăsat-o mai moale cu zahărul. Nu știu cum și de ce s-a întâmplat, n-am vreo boală, nu mi-au ieșit analizele prost, pur și simplu am început să observ că e prea mult zahăr în jur.

Bag zahăr la cafea, mănânc ciocolată, beau Cola Zero, mănânc Nutella sau unt de arahide, dar am început să evit faze de genul “gogoși cu gem și cu zahăr pe ele” sau shake-urile de la McD. Nu e de ajuns că e gemul dulce, trebuie să mai fie și zahăr pe gogoși sau pe clătite ca să fie consumate?

Pentru că la final ajungi să te întrebi cât de mult zahăr e prea mult? Nu e de ajuns că ceva e dulce, trebuie pus zahăr peste pentru extragust?

 

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

82 comentarii

  1. Acceasi problema la fel de spinoasa cu sarea, ba chiar am cautat un produs pe a carui ambalaj scria ca are f putina sare – 1 gram/100 gr sau ceva de genu si am avut surpriza sa constat ca era ocna de sare la momentul degustarii; nu stiu ce ne pun astia in mancare ca parca nici memoria nu ma ajuta cum ma ajuta odata

    00
  2. Normal ca ni se baga mai mult pe gat pentru ca zaharul creeaza dependenta si vinde. Eu am ramas surprins cand am vazut ca se baga si in mancarea chinezeasca.

    Legat de cat e prea mult, in vremuri de demult cand eram eu mic se faceau (Moldova) invartite cu zahar (nu cu nuca). Adica faceai un blat de aluat, presarai zahar (din ala brun) cat cuprinde, peste el alt blat si zahar, apoi iar si iar. La sfarsit se rulau si se bagau in tava la cuptor. Cand mancai simteai diabetul curgand prin vene.

    00
    • Da. Cand eram mic mancam clatite cu zahar. Fara nimic altceva.

      00
    • in mancarea chinezeasca nu ar fi normal? adica pentru a obtine UMAMI nu trebuie sa fie cam toate gusturile: amar, dulce, iute, sarat si acru?

      00
    • Eu credeam ca umami e gust separat, nu are treaba cu cele 4 pe care le stiam noi de scoala.

      00
    • @eddy, umami este un alt gust cu totul, nu o combinație de gusturi.

      Cum unele ingrediente sunt dulci sau sărate, alte ingrediente au sau n-au umami.

      00
    • eu stiam/credeam ca umami le incununeaza pe toate cumva.

      00
    • Chinezii in tara lor folosesc zahar in anumite mancaruri, de fapt nici nu foloseau zahar, era o melasa; aici sosul de soia nu e de soia, e un caramel sarat care nu a vazut soia, in fine, ideea e ca chinezii nu mananca in realitate mult zahar

      00
    • Nu va mai creşte cantitatea de zahăr din comerț fiindcă a falimentat Zahărul Oradea :)

      00
  3. Mananci Nutella dar putin zahar pudra pe gogosi e prea mult?

    00
  4. Zaharul ca zaharul (aici poti sa mai reduci, poti sa inlocuiesti cola zero cu apa plata :) ), dar ni se baga pe gat prea multa sare – si aici nu prea ai ce sa faci. In mod normal, pentru o dieta „sanatoasa”, ar trebui sa mancam maxim 6-7 grame de sare pe zi. Du-te la supermarket alege cateva mezeluri/branzeturi la intamplare si vezi cantitatea de sare la 100 de grame. Asta ca sa nu mai vorbim de alune, chipsuri, saratele, etc…

    Sigur, exista si varianta in care iti gatesti tu absolut tot, dar nu cred ca este cazul….

    00
    • In general e bine sa stai departe de mezeluri, dar daca tot vrei sa mananci, cauta in piata de la oameni care le fac acasa. Cele vidate din supermarket au cantitate dubla de sare si sunt umflate cu apa.

      00
    • @Shack și de ce ți se pare o idee mai bună să iei de la niște nenici care respectă sau nu orice formă de norme de igienă sau de compoziție? Nu aș băga mâna în foc pentru calitea mult mai bună a produselor luate „de la țărani”.

      00
    • Mezelurile nu le mănânci goale, se presupune ca le mânanci cu pâine, cu o murătura, cu unt, cu o roșie și sarea aia se mai diluează. Bine, dacă ești genul care pune untul pe pâine după care sare, mai mănânci și o roșie sărată lângă, uită tot ce am spus. Mezelurile conțin sare pentru conservare.
      Sunt curios ce mănâncă cei care se declara împotriva mezelurilor. Și eu încerc sa le evit, dar nu le poți elimina. Și nu, mezelurile produse de x în bătătură sau în beci și eventual vândute în praful și gazele de eșapament de pe Transfăgărășan nu sunt mai sănătoase, din contră!

      00
    • E simplu, te duci si cumperi dintr-un loc unde se cumpara, are o reputatie ok si te uiti si tu sa vezi daca pune mana pe mezel direct sau are manusi speciale pe care le da jos de fiecare data, bla bla.
      Acum hai sa nu mai cumparam din piete ca ne imbolnavim.
      Uite spre exemplu eu am aflat de la Hoinaru despre un loc super ok in piata Crangasi, niste oameni care aduc produse din Sibiu. Am fost la ei si intr-adevar a fost super ok, m-au invitat sa gust sa vad daca e ok si diferenta s-a simtit si la calitate si la pret. Prefer asa, decat carne injectata cu apa si sare care sa reduca costul. Nu zic ca poate nu se practica si la „tarani”.

      00
    • Ce ati sarit cu minusurile? mancati salamul gol, fara paine? Sau credeti ca iau apararea producatorilor mari de mezeluri? Nu e cazul, toate sunt la fel de nocive. Doar zic,daca mancam ceva artizanal, si subiectiv dam verdictul ca sunt mai bune, nu inseamna nici ca sunt cu adevarat mai bune la gust, si nicidecum ca ar fi mai sanatoase. Se pare ca Sibiul este holy grail al mancarii bune din Romania. Toata branza „buna” si toate produsele bune din carne sunt din Sibiu. Micii producatori sunt mai putin controlati si nu iti garanteaza nimeni ca nu s-a depasit doza de nitrati si nitriti recomandata (da, majoritatea ii adauga, este aditivul care mentine culoarea roz a carnii procesate, altfel ar fi toate produsele cenusii) si oferim produsele cu maxima incredere copiilor nostri.

      00
  5. Eu acum 3 ani am lăsat deoparte Cola și orice alt gen de suc (cu excepția celor de fructe făcute acasă).
    Asta plus mult mai puține dulciuri, prăjituri aproape deloc, mâncăruri grase tot mai rar.
    Investiție în viitor.

    00
    • Tu ai idee cam cat zahar e si in sucul de fructe? Iti dau un exemplu: ca sa beau un pahar de suc de portocale si sa zic ca am si baut am nevoie de aprox 1 kg de portocale, care in fct de marime inseamna intre 4 si 6 buc. Fiind fan portocale pot bea 2 pahare, ceea ce inseamna ca am ingerat zaharul din aprox 8-10 portocale. Evident ca nu pot manca intr-o singura tura atat de multe fructe. Atunci nu tot indopare cu zahar (fructoza, ma rog) se numeste?

      https://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/de-ce-e-bine-sa-eviti-fructoza-diferenta-intre-glucoza-si-fructoza-15708050/

      00
    • The future is strong with this one

      00
    • Progresăm în timp.
      Vreau să-mi fac idei de meniuri (mic dejun, prânz, cină, gustări), să nu mai am grija valorilor nutriționale.

      00
    • @arthur
      Buna dimineața…
      Așa crezi tu, că zaharul din fructe e rău? Ăla rafinat e problema

      00
    • @m, habar nu ai ce vorbești. Ia de bea tu câteva pahare de suc d-ăla natural și bun, stors de tine acasă, și zi-ne în cât timp îți bate diabetul la ușă.

      00
    • *pe zi, evident.

      00
    • @m, zaharul e acelasi, indiferent ca ii zice glucoza, fructoza, etc si e la fel de daunator.

      00
    • @Kulcsy

      Err, nu. Nu este acelasi. Glocoza are 6 atomi in inel, iar fructoza 5. Are acelasi efect nociv insa in cantitati mari.

      00
    • Voi habar nu aveți ce vorbiți :))))))
      Citiți și articolul la care a dat link Arthur , e vorba de fructoza manufacturata
      Da, daca pui zahar in sucul stors, e rau
      Dar în rest…
      Diabet de la fructe :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
      Pe bune daca credeam că o sa vad așa ceva aici în comentarii.
      Să-l văd pe ala care s-a îmbolnăvit de la zaharul din portocale
      Bai, sunteți duși rău :))))))))))

      00
    • @m Aberezi.

      Ce este aia „fructoza manufacturata”?

      Esti analfabet stiintific and proud of it. Carbohidratii sunt identici si in fructe si in produsele prelucrate. Singura diferenta este cantitatea / concentratia. De unde si punctul lui Arthur, daca elimini fibrele din portocale facand suc, poti sa bei o cantitate mai mare de zaharuri decat daca ai fi mancat fructele si zaharurile vor fi absorbite mai usor de catre corp.

      00
    • @m, diabetul nu este o boala legata doar de zahar (sucroza), ci de carbohidrati in general.

      00
    • luati de aici, cat de periculos e zaharul din fructe

      @rasta
      painea e ceva procesat

      00
    • @m, inclusiv painea se digera si se absoabe sub forma de glucide si creste glicemia. Daca nu chiuleai la ora de biologie poate aflai de treaba asta.

      00
    • @gecko

      ce e fructoza manufacturata? trebuia sa pun ghilimele, pentru ca e citat din articolul la care a dat link Arthur

      In plm, tu esti analfabet stiintific pt ca nu stii ca proportia fructozei si a glucozei e diferita la zahar fata de un fruct. Poate la unele fructe o aparea din intamplare aceeasi impartire intre fructoza si glucoza. deci una e sucroza (zaharul fabricat), alta e combinatia de fructoza si glucoza din natura. In plus, nutrientii dintr-un fruct ajuta mai bine la absortia zaharului de catre corp. Inclusiv intr-un suc.

      @crocodil
      Ciuby a zis ca sucul de fructe fara ugat face sa-ti bata diabetul la usa.

      artati-mi doctorii care zic ca fructele fac rau la diabet sau ajuta sa faci diabet. nu exista asa ceva. inainte sa reusesti sa bei/mananci asa o cantitate de zaharuri din natura, inclusiv in proportia cea mai daunatoare dintre fructoza si glucoza, esti prea plin. deci poate arthur sa bea linistit suc din 6 portocale in fiecare zi, ca n-o sa-i zica niciodata un doctor ca ii fac rau zaharurile din el.

      00
    • @m Continui sa insisti in prostie. Ce zahar fabricat visezi ? Poate rafinat, singura diferenta fiind concentratia, sucroza existand in natura. Sucroza este sparta in glucoza si fructoza in sistemul digestiv, care sunt apoi absorbite, iar fructoza este procesata in ficat producand glucoza si alti compusi. Glucoza este folosita apoi peste tot.

      > nutrientii dintr-un fruct ajuta mai bine la absortia zaharului de catre corp. Inclusiv intr-un suc.
      Asta e un nivel nou de prostie. Absorbtia excesiva de zaharuri de catre corp este un lucru prost, sa zici ca nutrientii o ajuta si ca o fac mai sanatosa este …

      00
    • în plm, numai experți în nutriție aici

      00
    • @gecko
      Oau, nu se zice zahar fabricat? Probabil nici fabrica de zahar de la Oradea nu e fabrica, e rafinărie. Pentru că trebuie să fim 110% exacți, nu ajunge că știi foarte bine ce se înțelege prin zahar fabricat. Zahar produs industrial, e ok așa,daca tot te faci că nu știi la ce mă refer?
      Mai citește și tu. De exemplu linkul pe care l-am lăsat. Poate așa înveți de la specialiști.
      Ce absorbție excesiva? Am folosit eu cuvântul excesiva? Nu exista exces de zahar in corp din cauza fructelor sau sucului doar din fructe. Nimeni nu se îmbolnăvește de la așa ceva.

      00
    • Dragi tovarăși, zahărul e un carbohidrat simplu, la fel ca orezul alb sau făina albă. O categorisire utilă (dar nu singura) a carbohidraților este după indicele glicemic (valoarea dă viteza cu care aceștia ajung în sânge sub formă de glicogen și declanșează secreția de insulină).

      Ca idee, majoritatea fructelor au indice mai mic decat zahărul pentru că fructoza necesită “prelucrare” suplimentară în corp pentru a fi transformată în glicogen.

      Diabetul (sau riscul) apare cu cât mai mult insulina oscilează între valori medii și mari (din cauza tuturor snack-urilor, cafeluțelor, deserturilor, sucurilor de peste zi, nivelul de insulina e permanent peste zero, ceea ce duce la “rezistență” din partea corpului. Long story short, separarea meselor (incluzând o cola cu zahăr pe zi) e mult mai eficientă decât renunțarea la unele alimente dar în schimb toata ziua e presărată cu mici “gustări” care de cele mai multe ori nu sunt atât de nesemnificative adunate câteva luni la rând.

      00
    • @m Insisti cu prostia.

      Sucul de portocale are aproximativ la fel de mult zahar in el precum cola. Sa zici ca primul este sanatos pentru ca zaharul e natural si al 2 lea este nociv pentru ca zaharul este industrial este o tampenie. Tu insa insisti. ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2049981 ).

      Excesul de zahar este nesanatos, neexistand vreo diferenta intre originiea zaharului. Daca pica din cer, il manci cu lingura din borcanul de Nutella sau este din fructe. Daca tu nu vezi vreo diferenta intre a manca 2 portocale si a bea zaharul din 10, esti irecuperabil.

      La final, ca tot zici ca nimeni nu se imbolnaveste de la prea multe fructe, fiind traditionalul roman care se pricepe la toate ( ).

      00
    • @Archer, insulina raspunde la nivelul de GLUCOZA din sange, nu glicogen. Glicogenul este o forma de stocare a glucozei in ficat, muschi.

      00
    • @crocodil ai totală dreptate (pe viitor n-am să mai scriu la 4 dimineața).

      00
  6. zahărul susține economia. creează dependență, deci consumi mai mult. te îmbolnăvești, ajungi la medic. de la medic la farmacie. zahărul alungă criza financiară :D

    00
  7. Nu știu cum sunt mai nou gogoșile, dar eu nu mai pot mânca prăjituri de la cofetărie. Cele cu ciocolată sunt excesiv de dulci, iar celelalte sunt însiropate în neștire, nu știu dacă cu zahăr sau cu îndulcitor. Ștrudelele cu umplutură de caise sau de caramel, la fel. Am ajuns să-mi pun câteva lingurițe de dulceață în iaurt ca desert când sunt acasă, iar în oraș să-mi cumpăr doar chestii sărate.

    00
  8. Acum vreo doua luni am dat copy/paste unor tabele nutritionale vechi si noi de pe niste ambalaje de branza topita. (Ma rog, cu asta ma ocup eu acum, modific ambalaje alimentare.)
    Cand am scris ca s-au modificat vizibil (in sus) procentele de zahar, sare, grasimi… dadeam exemplu „old/new”… comentariul ala a primt multe minusuri. :)

    00
    • Cred că scopul e să crească termenul de valabilitate, să se păstreze mai bine chiar și în caz de variații de temperatură sau să fie mai ușor de reprocesat în caz că nu se vinde. Am vrut să comentez atunci, dar am uitat. Zahărul și sarea sunt conservante ieftine și nici nu alarmează consumatorul dacă cresc puțin procentual, pe când la nivel de fabrică pot avea o influență relevantă în reducerea cheltuielilor.

      00
    • O prietena nutritionist mi-a explicat cum si din ce se face branza topita – de atunci n-am mai mancat! Horror…

      00
    • @Cristi- ti-am dat plus la ala si te-am citat de cateva ori in ceva discutii, dar nu m-a bagat nimeni in seama :)

      00
  9. Cica daca mananci zahar devii mai docil.

    00
  10. Păi daia a inchis la oradea fabrica de zahăr!
    Mâncat o mult zahar să meargă industria….

    00
  11. Poate cineva sa enumere 5 alimente fara zahar, disponibile in supermarket?

    00
    • sarea si piperul :)

      00
    • Fara zahar rafinat?
      Gin, faina 650, carne congelata, fasole verde congelata, suc de rosii.
      E ok? :)
      Poti manca fara (prea mult) zahar rafinat, faza e ca „nu prea ne place”.
      Pilaf cu salata de rosii; cartofi copti cu pui la cuptor; conopida gratinata; ciorba de orice fel; supa de orice fel… NUMAI SA VREI! :)

      00
    • Legume proaspete și uscate, paste, orez, carne proaspătă, pește, lapte, iaurt, smântână, ouă, pâinea fără aditivi, ceai, cafea, fulgii ăia simpli de porumb.

      00
    • avocado, varza, ceapa (ca sa fie pana la cinci)

      00
    • Defineste te rog modul in care folosesti zahar aici. Nu de alta, dar zaharurile sunt una din partile fundamentale in orice organism.

      00
  12. E conservant si da dependenta. Uite si un documentar despre cat de mizerabil e https://www.youtube.com/watch?v=wXUTt4XaBhc

    00
    • Nu este mizerabil si nici nu da dependenta, sunt studii medicale care atesta asta, facute timp de ani multi, de specialisti cu studii in domeniu, nu amatori ca noi.
      Cheia este intotdeauna moderatia. Evident ca multi dintre noi avem un stil de viata din ce in ce mai sedentar, si e nevoie sa ne adaptam la a manca mai putin, mai sanatos , sa tinem cont de sentimentul de satietate, etc.
      Si broccoli contine arsenic, iar mancat in cantitati mari (zeci de kg pe zi) te poate otravi, dar nu inseamna ca nu-ti furnizeaza fibre si alti nutrienti necesari organismului si nu este un aliment sanatos.

      00
  13. Mi nu imi place zaharul pe gogosi pentru ca nu sunt in stare sa mananc fara sa dau pe mine. Din acelasi motiv nu-mi plac nici chestiile cu glazura.

    00
  14. Azi am baut un ceai pe care nu l-am îndulcit, dar l-am mâncat cu biscuiți dulci. A fost foarte ok. N-avea nevoie nimic dulce în el. O să repet!

    00
  15. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda maxim 25 grade de zahar pe zi.
    O sticla la jumate de suc contine 50 grame de zahar :)
    Problema e ca se baga zahar aproape in TOATE alimentele, rar mai gaseste produse fara zahar.

    00
    • Adrian, eu respect OMS cu sfintenie: una scurta de 56 de grade de pruna, intoarsa de doua ori ca la Zalau, inainte de masa de pranz.
      Alt zahar nu-mi trebuie

      00
  16. Lasa zaharul .. renunta la orice fel de Cola chiar si 0. Nu iti face bine la sanatate!

    00
  17. NOU
    #67

    De rahat..si berea are zahar si vinu plm

    00
  18. NOU
    #68

    femeile au si ele o savarina pe unde se scurge zahar

    00
  19. doua linguri de Nutela au 200 calorii si 21 de grame de zahar adica echivalentul a 5 lingurite de zahar, nu o spun eu, sunt date de pe eticheta de nutela, dar tu ai probleme cu jumatate sau un sfert de lingurita de zahar pudra de pe gogosi. Shake-urile de la oricine trebuie evitate si cele facute acasa din multe fructe. Un frapucino de la Starbucks are in medie 500 de calorii si sunt unele cu 800 de calorii au doar 60 de grame de zahar.

    00
  20. Am imbatranit eu sau voi toti vreti sa muriti sanatosi? :)

    00
  21. Orice produs gustos are ori zahar, ori sare, monoglutamat ori grăsime, sau o combinație între ele. De aia e ‘bun’.

    Exemple: ciocolata = grăsime + zahar; mezelul = sare + grăsime + monoglutamat (conținut natural în carne); prăjitură = grăsime + zahăr + făină

    Ideea nu e să nu mai mănânci, ci să nu mănânci ca spartul fără să si cheltui energia aia de-o înghiți.

    00
  22. 99,9 % din cititioarele tale care sunt la regim isi vor aduce aminte de bancu ala cu Marisica maritata cu un lord englez : Mi-i dor de zahar ca di mama :)

    00
  23. Curios cum ni se recomanda sa mancam zahar si glucoza dar fructoza din fructe este nociva si se face o comparatie imbecila pt. ca fructul nu este doar fructoza ci si fibre, plus ca este zahar natural care este parte din fruct nu ca zaharul care este un produs de sinteza si rafinat. Ni se baga pe gat tampeniile astea doar ca sa fim dispusi sa dam la o parte fructele pt. ca contin fructoza dar e ok sa mancam dulciuri care au zahar, grasimi nesaturate etc. Asa ca da, hai ca in loc de un mar hai sa bagam greutatea acelui mar in ciocolata ca are zahar din ala bun nu fructoza care cauzeaza diabet. Ai de capu nostru. Diabetul are treaba cu alti factori decat cu consumul fructelor.

    00
  24. consumul moderat de orice nu face rau nimanui. legat de zahar, masoara-ti glicemia si asa vezi daca ai probleme sau nu.
    in rest nu conteaza atat mancarea cat conteaza sportul/miscarea. oamenii evita zaharul si grasimea tocmai ca nu se misca destul si au demonizat chestiile astea 2.
    fa o ora de sport pe zi si nu o sa-ti para rau ca mananci un Twix sau 2 felii de paine cu unt de 80%. viata e prea scurta ca sa fii un sloth mancator de iaurt 0% grasime si batoane proteice fara zahar.

    00
  25. recomand documentarul food inc , unul dintre subiecte e precum cel cu zaharul dar este vorba despre porumb

    00
  26. Wow, citesc miriadele de comentarii care spun ca zaharul nu da dependenda si e ok!
    Mult succes peste 20-30 de ani, cand dupa mancat zilnic Nutella, mezelurile mult iubite, merdenele, coca cola si branza topita ficatul vostru va arata la fel de tanar!
    Chiar nu pot sa pricep de ce oamenii nu inteleg ca mancarea procesata nu are nutrientii mancarii proaspete.
    Ce e atat de greu sa incerci sa mananci un mic dejun ok (oua, salata, proteine – ciuperci/quinoa/naut) ori ceva musli (din ovaz, fara zahar) cu iaurt si un fruct? Ori o cina din ceva curcan/peste/vita/vitel cu legume?
    Noi, similar cu occidentalii, nu avem educatie culinara. Multi dintre noi nu stim de unde vine carnea pe care o consumam ori laptele.
    Daca am investi putin timp in a intelege ce mancam si cum sa mancam ne vom imbolnavi mai putin.

    00
  27. Buna asta, numai miscarea conteaza nu si mancarea, corect de-aia C. T. Fletcher a facut doua operatii de bypass pt. ca tragand de fiare mancatul de la Mc nu te poate afecta.
    Imbecili rau astia care zic ca in nutritie si antrenament conteaza 80% ce mananci. O prostie pt. ca marii ganditori au concluzionat, daca faci miscare poti manca numai fast food ca e ok. Prost ala care a zis: „You can’t outrun a bad diet! ” Mai era si nutritionist.

    00
  28. Duminică am făcut bostan copt la cuptor (in tavă adâncă, peste care am pus un fel de capac). Două ore la cuptor… ce „zahăr adăugat”, nene, ls DULCEATA aia de bostan copt? Ce prăjituri, ce cola, ce îngheța? BOSTAN COPT! :)
    Mâine fac iar. Pun și două gutui, și câteva mere.
    Repet: se poate trai fără zahăr rafinat. Doar să vrei! :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile