Idei de afaceri de succes în 2011: agricultura!

Există o metodă foarte bună de a verifica potenţialul unei afaceri. Să spunem că vrem să cumpărăm câteva hectare de teren agricol (ştiti voi, ăla care e in paragină şi pe care il cumpără străinii) şi să cultivăm pe el roşii sau cartofi. Se merge la cel mai apropiat supermarket şi se notează pretul la roşii sau cartofi. După care se merge acasă şi se pun pe hârtie costurille afacerii. Dacă după ce se trage linie putem scoate kilogramul de roşii la jumătate din cât este la supermarket înseamnă că avem o idee cu potenţial.

Altfel, eu chiar nu înţeleg cum am ajuns să consumăm cartofi nemţeşti şi roşii italiene. Mâna de lucru e mai scumpă, transportul până la noi costă, şi totuşi reuşesc să aibă preţul mai mic decât cartofii noştri locali.

ziua3-79O posibilă explicaţie este mecanizarea, sau lipsa ei. Încă se mai lucrează terenul cu calul, incă exista 500 de producători cu 500 de preturi şi 400kg de roşii şi tot aşa… Subvenţiile trebuie tăiate şi impozitele pentru terenul necultivat crescute. Numai aşa vom putea reduce numărul de proprietari de terenuri şi vom creşte productivitatea. Când nea Vasile va vedea că are 20 de hectare, se va asocia cu cumnatu’ şi cu văru’ şi vor cumpăra un tractor şi o semănătoare, cu care vor face treabă mai multă decât cu Bator trăgând la plug.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. Faza e ca romanii nu vand. Sute de mii de tarani prefera sa moara cu terenul necultivat dar AL LOR decat sa vanda unuia care chiar vrea sa-l foloseasca.
    Unii prefera agricultura de subzistenta (multi).

    Marirea impozitului (de 30-40 de ori e indicat) e o idee buna dar in Romania asta inseamna sinucidere politica. Daca de bugetari poti sa „te iei”, in momentul in care te atingi de pamantul taranului roman esti mort politic. Nu o sa apuci sa demonstrezi eficienta ideii.

    Peste 30-40 de ani, cand actualii batrani de la sat mor, poate, doar poate, copiii lor (plimbati prin orase) vor vinde si se va putea face ceva.

    00
  2. Cred ca acum 2 ani am spus prima oara ca in Romania agricultura este singurul domeniu unde mai poti porni o afacere. Teren exista, insa munca pute pentru unii iar ceilalti string capsuni si lalele undeva in vestul Europei.
    Totodata afirm ca desfiintarea CAP-lor dupa revolutie a fost cea mai mare greseala. Ar fi trebuit transformate in societati pe actiuni iar proprietarii de terenuri sa fi primit actiuni si dividente.

    00
  3. esti prost. taie subventiile si te caci in ea de agricultura. produsele straine sunt mai ieftine TOCMAI DATORITA SUBVENTIEI !!! in tarile de unde cumpara marile lanturi de hypermarketuri cartofi si rosii subventia este una dubla, de la UE respectiv de la guvernul tarii respective si ajunge undeva pe la 600 euro/hectar. ce propui tu e falimentul agriculturii nu o afacere de succes. la fel de bine puteai sa iti dai cu parerea despre fotbal sau politica.

    00
  4. aici nu intra numai costul productiei si piata ci si cei care lucreaza;un salariat cistiga de la 500euro pina la 1700 depinde de serviciu si cheltuiesc amindoi in egala masura pe mincare 200-300euro pe cind la noi cistigam 200-300 euro si cumparam la pretul lor,ei au sprijin de la stat pe cind la noi incearca sa le taie si pe cele care sunt din care rezulta o comparatie nula,afacere non profit ci in pierdere

    00
  5. Din intamplare cunosc ceva din domeniul asta. In afara se cultiva plante modificate genetic cu productie mare, se folosesc multe ingrasaminte chimice complexe, stimulatori de crestere, se primesc subventii iar totul este mecanizat pana la ultimul detaliu. La banii pe care ii primesc pe subventii ar putea sa aduca rosiile gratuit pe piata si tot ar avea profit.

    La turci rosiile se cultiva pe pat de fibra de cocos sau sintetica, se adauga apa cu chimicale iar soiul modificat genetic da pana la 6kg pe fir. Datorita climei au 2-3 culturi pe an.

    Taranii romani nu au inteles cum se face agricultura. Multi faceau alb pamant de complex, altii aruncau sacul cu uree direct in fantana si mai apoi udau cultura. Metode care polueaza solul si panza de apa freatica inutil.

    I-am mai vazut pe unii tarani care pun ingrasamantul direct la baza plantei, mai tarziu florile sunt bagte intr-o substanta de stimulare insa ei tot nu au soiuri modificate.

    00
  6. Da, dar chiar daca te apuci, iei tractor, tragi de oameni sa vina la lucru(era un caz cu cv ferma de castraveti in dolj si oamenii refuzau serviciul pt ca preferau sa stea pe 6 mil de la stat decat sa munceasca pt 8) si apoi nici un super/hypermarket sa nu iti cumpere produsele … :D

    00
  7. Cam asa isi tin europenii preturi scazute pentru produse agricole (in cazul asta, Franta):
    https://fr.wikipedia.org/wiki/Politique_agricole_commune

    Ar trebui sa beneficiem si noi de program, nu? Suntem tara componenta a UE.

    00
  8. zoso, parca n-ai sti de rosiile fara gust din strainatate, omg, ca toata diaspora vorbeste de ele mai ceva decat de cele sfinte

    00
  9. @ana exact la asta ma gandeam. toti prietenii mei straini cumparau din piata de la noi de toate si nu se putea abtine sa nu manance pe strada. la ei pietele de produse de gradina, naturale sunt scumpe si rare, iar in rest, marea majoritatea a fructelor si mai ales a legumelor, au gust de apa crocanta :)
    nu zic ca avem un sistem perfect si da, unele din punctele de vedere de mai sus sunt pertinente, dar hai sa nu lasam uniunea sa ne dicteze, iar ce sa facem si ce vaccin sa-i dam porcului si cum sa tratam rodusele lactate si sa ne spuna sa nu mai cumparam oua de casa etc.
    cat despre preturi, daca stii in ce piata sa te duci, mai scump ca in supermarket nu ai cum sa iesi. sambata e piata mare in multe locatii, si gasesti mere cu 1 leu si caise cu 3 si piersici cu 4, de la noi de pe langa Timisoara :)

    00
  10. Zoso, m-am interesant de domeniul agricol din pdv investitional. Dupa ce am inteles realitatile vorbind cu niste oameni de specialitate unsi cu multe alifii, mi-am mutat banii in alt buzunar si am trecut mai departe. Din puzderia de motive, se desprind doua pricipale si suficiente pentru a indeparta orice om care are si alte idei de investitii pe temen lung: legislatia care te descurajeaza – Elena Valentina a surprins foarte bine o parte a problemei – si al doilea motiv sunt subventiile inimaginabile de care beneficiaza producatorii din alte state UE.

    00
  11. NOU
    #12

    Zoso, fara suparare, parerea ta e doar parerea unui orasean care-si da parerea din fotoliu despre agricultura, linistit fiind ca oricand isi poate lua rosioara de la supermarket.

    Ceea ce vreau sa spun e ca e usor sa ai pareri cand nu esti implicat si-ti vine banu’ din alta parte.

    00
  12. Despre problema agriculturii, sunt multe de discutat. E usor sa iti dai cu parerea cand nu cunosti adevaratele motive pentru care agricultura nu merge.
    Nu exista piata de desfacere pentru tarani. De ce? Pentru ca ei nu pot avea acte pe marfa pentru ca au doar certificate de producatori si certificatele de producatori nu au cod fiscal, atat de necesar in achizitionarea produselor de catre supermaketuri si magazine de cartier. La un control al fiscului, orice director de supermarket trebuie sa demonstreze provenienta marfii si nu o poate face daca ia marfa de la producator. Nu ii poate spune omului de la fisc ca a luat marfa de la tataie Gheorghe din satul cutare de pe strada cutare.
    Alta problema ar fi parcelarea pamantului care s-a facut insirat, adica un taran are 100 de m2 la 50 de m de casa, mai are 250 de m2 la 1 km de casa si mai are 200 de m2 la 500 de m de casa. Daca l-ar fi avut pe tot la un loc, ar fi fost mult mai bine. Isi facea acolo o casuta si se muta cu catel si cu purcel pe teren. Putea sa isi faca si o ferma. Era mai usor de lucrat. Asta a fost cea mai mare prostie a statului, ca nu a dat tot pamantul la un loc. Dar acum nu mai putem schimba nimic. Multi au vandut din terenuri, altii nu vor tot pamantul la un loc, ca asa au avut bunicii lor terenul si ei vor la fel. Asa e cand nu gandesti logic, suporti consecintele.
    Nu exista piata de desfacere pentru tarani si asta am mai spus-o, nici macar in piete unde taxa pe luna este de 900 de lei, kg de varza este de 50 bani, varza care se face in 90 de zile de la plantare, cca 120 de zile cu tot cu semanat. Fa o socoteala: cata varza trebuie sa vanda omul ala ca sa isi acopere salariul minim pentru fiecare zi de lucru, cheltuielile de productie, taxa de piata si taxa de transport? Si sa mai iasa si cu profit. In piete exista numai oameni cu firme care aduc marfa din alta parte. Sunt mana in mana cu sefii pietei. Ma lasi sa vand, iti dau si tie spaga. Imi merge mie bine, o sa iti mearga si tie. Pe tarani ori ii alunga politia pentru ca vand pe trotuar, pentru ca in piata nu au loc de altii, ori sunt nevoiti sa vanda marfa speculantilor ca sa nu ramana cu ea, speculanti care iau cel putin 100 % pe marfa ca pret.
    Daca nu am mai cumpara marfa din afara tarii, marfa care se poate cultiva si la noi, atunci supermarketurile vor fi nevoite sa cumpere de la producatori, chiar si fara acte. Eu zic ca fiscul ar intelege, daca supermarketul ar plati TVA-ul.
    In multe sate au ramas doar batranii care nu au tractoare si nu mai au nici forta necesara ca sa cultive pamantul. Mai muncesc doar pe langa casa, ceva acolo in gradina, o vacuta careia ii iau iarba de la camp, cat mai pot si ei sa o duca. De ce au ramas singuri? Pentru ca tinerii daca nu au avut cui sa ii vanda marfa sau au vandut-o pe nimic, au preferat sa se duca la munca decat sa isi rupa spatele pentru niste bani pe care nu esti sigur ca o sa ii iei si poate castiga mai bine la servici, decat in agricultura. Ti-am mai zis de costurile de productie care ajung uneori sa coste mai mult decat marfa in sine. Una e sa ai un venit constant, fie el si de 600 de mil, alta e sa muncesti un an intreg si la urma sa vezi ca nu ai nici cu ce iti plati facturile.
    Sunt multe de discutat pe tema asta. Cine nu a muncit pentru ceva anume, nu apreciaza adevarata valoare a acelui lucru. Daca cultivi singur o rosie, o vezi cum creste, cum se inroseste, ii savurezi aroma, o apreciezi altfel fata de o rosie pe care ai cumparat-o de undeva. Nu o mai lasi sa se strice aiurea in frigider.

    00
  13. @zoso
    monsanto sunt in romania cel putin din 1998. Am avut niste colege la un master p evremea aia care tineau tare mult sa nu se stie de unde sunt si chiar aveau un text pe care trebuiau sa il prezinte de cite ori erau intrebate de unde sunt.

    Cit despre preturi si calculele tale, nu pot sa adaug mai mult la ceea ce au spus ‘expertii’ decit ca taranii sau afaceristul tau ipotetic ar trebui sa ia in calcul un pret de vreo 10% din pretul de supermarket.

    @’expert’ – mincati rahat, culturile noastre nu sunt ‘organice’. Probabil sunt la tine, in gradina lui bunica. cei care fac asta ca afacere, fie si doar pentru a aduce la piata – ‘taranii’ folosesc seminte modificate genetic sau ingrasaminte.

    Pe de alta parte, pentru cei care au mentionat asta – nu ar trebui sa fiti atit de idioti incit sa credeti ca orice nu e ingrasat cu balega de vaca, sau cu cacatul din buda, e daunator. Lipsa de gust a legumelor din supermarketuri nu e data de aia ci de sistemul de vinzare. Toate legumele/fructele se recolteaza cind sunt verzi as incit sa permita timpi mari de stocare/livrare. lipsa de gust e data de faptul ca au fost culese verzi si au fost fortate sa prinda culoare in magazin sa chiar inainte de livrare. Cea mai organica rosie o sa fie fara gust daca o culegi de pe vremea cind era doar gogonea si o fortezi sa prinda culoare dupa aia, inainte sa o pui pe raft.

    00
  14. bravo zoso. „subventiile trebuie taiate” e cea mai mare prostie pe care am auzit-o in ultimele saptamani. vezi ca ai un link mai sus cu PAC. baga capul acolo sa vezi cum sta treaba. acuma eu vad ca tu te pricepi si la masini, si la politica, femei, sport cam la orice. un singur lucru, lasa agricultura ca esti habarnist rau, daca te intreb ce e bonitatea unui teren sau cati metri cubi inseamna 1 mm la hectar sau ce e ala NPK even cred ca zici ca vorbesc chineza; te rog eu lasa subventia la hectar ca nu esti expert in toate.

    00
  15. De aia nu mai munceste romanul in agricultura si reazemă cârciuma, pentru ca imperialistii au subventii mai mari. Dar nu le trece prin cap ca inainte de subvenţii cam trebuie dovedite niste performanţe.

    00
  16. Cum poti sa iti dovedesti performantele cand importam mai mult decat e nevoie?
    Cum poti vinde cand pietele sunt aglomerate de comercianti care mint ca sunt producatori?

    Solutia nu e cresterea impozitelor pe terenurile lasate de izbeliste ci reducerea marfurilor pe care le importam. Numai asa taranul va avea unde sa isi vanda marfa.

    Avem nevoie de mici depozite in fiecare judet, depozite care sa cumpere marfa de la producatori si sa o livreze catre piete de desfacere mai mari.

    00
  17. In Germania fermierul primeste motorina dar motorina aia are un marker si daca il prinde cu ea in masina nu mai pupa. Taranul german are subventii si contracte cu fabrici care nu-l jecmanesc. Taranul german nu sta la cozi la apia sa obtina o finantare, ca in final functionarii de acolo sa-i dea maxim 20% din fondurile europene/de stat, restul mergand in vilele lor.
    Da, sunt mecanizati, productivi si foarte muncitori, dat sistemul ii ajuta , subventiile sunt mari si politica protectionista ( adica noi daca exportam branza in jermanica ne iau taxe de revine de 3-4 ori mai scumpa ca aia made in germany). Pe cand la noi unde toti smecherii au firme de import, taxele vamale sunt mici, hai sa importam tra-la-la.

    00
  18. Adevărul este pe undeva la jumătate, poţi să cîştigi din agricultură, dar cultivînd ce îţi cere piaţa. Cunosc oameni care s-au descurcat şi cu cîteva mii de metri pătraţi, dar nu cultivînd roşii sau castraveţi. N-ai nici o şansă în faţa unora, să zicem, dinspre Giurgiu care au solarii mari (unul decent pleacă de la cinci mii de EURO, nici unul dintre consătenii mei n-au văzut, în afara celor care au vîndut pămînt şi şi-au luat jaguar, cinci mii de euro în viaţa lor). Poţi să cultivi flori, ies bani frumoşi, dar îţi trebuie cîteva mii pentru investiţia iniţială. Şi în ciuda a ceea ce spun la televizor, birocraţia nu a scăzut foarte mult, te apucă disperarea cînd vezi ce fel de aprobări îţi trebuiesc, asta în situaţia în care funcţionarii publici ştiu despre ce este vorba. Elena a explicat mult mai bine decît aş putea eu explica vreodată. Promit că atunci cînd voi cîştiga prima mie de euro din agricultură, vin să vă povestesc.

    00
  19. @Zoso @Cosmin – Nu stiam de Monsanto ca sunt in Romania de atata timp.

    00
  20. @zoso Din 1975 e Monsanto in RO! Greu de crezut, asa-i? Ca si comunistii umblau la codul genetic…

    00
  21. Da agricultura pentru comunitatea locala ce are?
    Un antreprenor care hraneste un numar modic de familii poate sa-si ofere un foarte inalt standard de viata.

    Normal ca agricultura nu-i interesanta daca nu iese meleoanele peste noapte ca in afacerile cu autostrazi sau terenuri.

    00
  22. Un sfat: daca nu stii, nu te baga.
    Agricultura a fost dintotdeauna de succes, cu piata de desfacere corespunzatoare si subventii pe masura. Subventiile nu trebuiesc taiate ci CONDITIONATE. Adica sa nu se dea subventie la persoanele cu 0.5 hectare de teren ci de la 10 ha in sus.

    Romania nu cultiva industrial decat cartof, rapita (va depasi cartoful in anii urmatori), soia si sfecla. Rosiile se cultiva in sere, sere care costa. Rapita se stropeste o data si atat si are randamant mai mare decat cartoful (care este mai sensibil). Anul trecut rapita s-a vandut mai scump decat cartoful. Rapita se recolteaza de cumparator. Cu soia lucrurile stau la fel.

    @Elena Valentina
    Ai scris ca nu este piata pentru tarani si mai departe nu am mai citit. Cand a invatat sa faca taranul agricultura? Intreb numa’. Daca tu de pe gradina mananci o rosie si un cartof cultivate de bunicu, asta nu inseamna ca bunicu stie agricultura, ori poate ai impresia ca iarba si trifoiul intra la consumul poplatiei.

    00
  23. pe de alta parte noi avem marea sansa de a importa produse romanesti. Asta este marele amuzament.

    00
  24. Eu as intreba daca chiar crezi ca se va ajunge la chestia asta undeva in mileniul asta? Eu nu stiu de ce, am vaga impresie ca nu!
    Taranii nu mai vor sa fie tarani, vor toti sa se mute la oras si sa fie directori sau parlamentari sau in conducerea tarii, ca asa au vazut ei la tv ca e cool. Pamantul sa se cultive singur!

    00
  25. @Cosmin asa se lauda ei, ca din 1975. Cert este ca au o politica de promovare extrem de organizata si de agresiva in Romania.

    00
  26. Elena, cand o sa aibe taranul roman spaga de dat sa intre cu marfa intr-un supermarket sa ma anunti si pe mine!

    00
  27. hotarati-va, domnilor. Spuneati ca taranu nu isi da pamantul nici mort, mai bine il tine parloaga si traieste din ajutor social. Acum aflu ca il vinde la evrei si olandezi.

    00
  28. Nici in agricultura nu este situatia asa roz. Iti spun pentru ca parintii mei se ocupa cu asta (pepeni, rosii, cartofi). Si dupa cum vad situatia din interior agricultura la noi se face din ce in ce mai greu. Parintii mei locuiesc intr-o zona in care pana mai anul trecut erau sistemele de irigatii inca functionabile. Anul acesta nu mai merge nimic din motivul ca nu mai sunt bani pentru intretinerea lor. Asa ca.. pe hartie e usor de facut calculul

    00
  29. Imi pare rau ca Takju si Dan nu au citit mai bine comentariile mele si nu stiu despre ce este vorba. Lucrati in domeniu? Cunoasteti adevaratele probleme cu care se confrunta agricultura romaneasca? Romanii mananca doar cartofi si rapita? Stiti, de fapt, ce este aceea rapita si la ce se foloseste? Stiti ce este ala un cod fiscal?
    Doar Patraulea si Nea Grigore au fost singurii care au inteles ce am vrut eu sa spun. Pentru ca au citit cu atentie. Dan, unde am scris eu de spaga in supermarketuri? Era vorba de cei care iau marfa de la tarani si o vand in piete. Ca sa poti sa iti iei o taraba intr-o piata care are vad, seful pietii o sa iti ceara spaga pentru un vad mai bun. Chestiile astea de fapt nu se spun, dar se stiu. Plus ca vine si isi umple sacosa cu ce vrea el si nu numai el, pana si maturatoarele din piete cer spaga(marfa) pentru un lucru pentru care sunt de fapt platite.

    00
  30. NOU
    #34

    Vom avea agricultura in momentul in care se vor impozita si terenurile agricole. Nu vom avea asa ceva foarte curand pentru ca partidul care o va face va disparea de pe scena politica.

    00
  31. NOU
    #36

    @zoso s-au dat subventii multe(cupoane la azotati, motorinala, subventii directe la pretul de vanzare) si exista multe derogari(nu se platesc impozite) si avem rezultatul care il avem. Trebuie sa inlocuim cei 5 milioane de fermieri care produc strict pentru cu ei, cu ceteva zeci de mii de ferme, colective si asociatii agricole. UE subventioneaza persoanele organizate juridic, nu-i da bani lui nea Gheorghe.

    00
    • @Radu Boncea: ştiu, bre, că avem şi noi neamuri şi pământ la ţară. ce naiba, ăla cu cârciumă îşi face vila de două etaje, deşi e neinsurat şi n-are copii.

  32. NOU
    #38

    Pai da, in tara orbilor chioru’ domneste

    00
  33. NOU
    #39

    Bine, noi suntem mai cu mot, ne imbatam cu apa rece. Noi spunem ca o ferma mica este o persoana juridica care are intre 1-10ha. UE ne zice ca de fapt o ferma mica este aia intre 10ha si 50ha. Deci conform UE 68% este parloaga.

    00
  34. să recapitulăm: 30% e pârloagă, 38% e exploatat de ferme mici, iar restul industrial.

  35. Agricultura are un potential mare la noi… dar atat timp cat se face cu calu si sapa, doar ca metoda de supravietuire, nu vom vedea niciun efect la nivel macro!
    Asocierea poate fi o varianta! Uneori, daca e facuta cu cap, si fara hotii, chiar functioneaza si taranii sunt multumiti!

    00
  36. E si mentalitatea, ca si vanzatorii de pepeni, care prefera sa ii arunce, decat sa le scada pretul. Mai sunt si cei cu asociatii, care te trag in teapa dupa ce le dai pamantul, cu scuze de genul : a fost seceta, a fost un an prost etc. Mai e si lipsa infrastructurii, e nevoie de sisteme de irigatii, la clima noastra. Si, vorba ta, lipsa utilajelor…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile