Ideea cu economiile copiilor e foarte bună

Conturile de economii ale copiilor există în toate țările

Guvernul vrea să deschidă automat la Trezorerie conturi de economii pentru toţi copiii şi tinerii sub 18 ani, iar dacă părinţii depun minim 1200 lei pe an statul va completa cu o primă anuală de încă 600 lei, la care se adaugă o dobândă de 3%, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă trimis la avizare la Consiliul Economic şi Social. (sursa)

Nu e rău să îi învețe de mici cu economiile și cu valoarea banului, un fel de parte aplicată a ceea ce învață la școală. Și dobânda aia de 3% pe an e foarte bună.

Problema apare aici:

Suma depusă în acest cont poate fi retrasă doar după ce copilul a împlinit 18 ani, dată până la care fondurile se află la stat.

E aiurea să nu poți scoate banii când vrei. Bine, știu, “să nu îi dea pe prostii” sau “să își ia mașină de ei”, dar tot e aiurea. Și știți cu toții de ce vor să facă asta, pentru că peste 18 ani naiba mai știe cine o să fie la putere, nu o să le pese lor de ce o să fie atunci.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

81 comentarii

  1. Pana la 18 ani fondurile se afla la Stat … si se stie ca Statul nost’ este seful lor la management, nu mai putem de bine. :D

    • Păi da. Găurile din buget trebuie acoperite din ceva, nu?

      Eu zic să facă obligatoriu pentru toți, indiferent dacă avem sau nu plozi. Cine știe, poate ne răzgândim…

      00
    • chiar fiind constient ca se umple gaurile din buget cu aceste economii si tot e ok ideea.

      00
    • Interesant. O metoda de împrumut a guvernului , la un cost pe care îl poate controla. Spre deosebire de titlurile guvernamentale, unde dobânda (randamentul) e stabilit de piata.
      Partea cu 18 ani inlocuieste scadentele titlurilor. Aici țin evidența zilelor de naștere ale creditorilor. Că dacă ți-ai putea retrage banii oricând, n-ar mai fi nici o afacere pt stat. Ba chiar ai reusi să-l destabilizezi puțin, daca se strâng multi bani și vine vreo criza iar lumea își retrage banii dintr-o dată.
      Daca ar strânge 4 miliarde de lei pe an (ca să acopere vreo 20% din deficit), ar trebui, la suma minima, 3,3 milioane de copii. Băgați toți care aveti, fiți patrioți ! :)
      Serios, daca au de acoperit de pe piata doar 80% din deficit , o sa aibă (adică o sa avem) costuri totale un pic mai mici cu dobanzile.

      00
    • Bine, ar putea să creeze o hârtie transmisibila, ca alte titluri de valoare, prin care tu să-ți vinzi mai devreme creanța, iar cumpărătorul final să-si încaseze banii de la stat când copilul tău face 18 ani.

      00
    • „se umple gaurile”, Florine? Nu mai bine „se umple minele” de cărbuni cu agramați?

      00
  2. altfel spus, pentru că nu e cu economia realizată de copii, ci cum mai vrea statul să facă rost de niște bani pe care să-i dea înapoi la sfântul așteaptă. ideea nu e bună

    00
    • E aceeași cu bondurile, certificatele emise de guvern și la care vei câștiga foarte bine, doar că pe la Sfantu’ Așteaptă

      00
  3. Mie asta imi suna a titluri de stat, cu scadenta la 20 de ani. Doar ca nu sunt asa sigur de scadenta aia :)

    00
    • Cam asa e, doar ca vin cu obligatia de a investi continuu in acele titluri de stat, nu e ca si cand participi la o emisie, dai ni ste bani si astepti ci aici contribui anual timp de 18 ani.

      3% pe an e destul de ok, un pic mai bine ca o banca, doar ca te uiti la ce bine o duce statul si iti cam dai seama cum se va pune problema rascumpararii.

      00
  4. „Și dobânda aia de 3% pe an e foarte bună” … acum da, e ok. Dar peste 18 ani?
    Inflația e cea mai păcătoasă formă de taxare, nimeni nu scapă de ea.
    Dacă mă gândesc la puterea (de cumpărare a) banilor de acum niște ani …

    00
  5. Banca pentru Locuinte!
    #NeverForget

  6. aşa au făcut şi cu „banca pentru locuinţe” achiziţie sau construcţie , puneai timp de 5 ani nush cât la bancă şi statul îţi dadea şi el 250euro pe an. când s-au dus fraiereştenii să-i scoată, apăi stai că statul nu a mai virat banii de nu ştiu când, că se judeca cu băncile.

    şi acum nici măcar banii depuşi de ei nu îi pot scoate.

    00
    • Am avut la BCR și i-am scos fără probleme.

      00
    • ionut, stii de ce ce s-a intamplat asta?

      Iti zic eu daca nu stii: statul da prima pentru folosirea banilor pentru achizitii de locuinte sau alte cheltuieli pentru spatiu locativ (de ex: renovat) numai ca bancile au vandut altceva (dupa 5 ani iti spuneau ca poti sa faci orice cu banii). So… cine e de vina?

      00
    • Statul e de vina. Contractele alea ce au fost facute cu banca nu au fost agreate si de stat? Aia pe baza a ce au virat banii? Treaba mergea de ani de zile insa ei si-au dat seama dupa 5-6 ani si apoi au blocat retroactiv toate primele, inclusiv ale celor care poate chiar le-ar fi folosit in scop locativ.
      Defapt problema nu era ca lumea nu folosea in scop locativ banii, ci ca lumea incepuse sa faca depozite si pentru catel si pentru purcel. Erau depozite facute si pentru copii si pentru batrani de 80 de ani. Defapt tipa de la banca imi zisese ca ii facuse si copilului de 11 ani (cum a reusit fara buletin nu stiu).

      00
    • Eu chiar anul trecut in decembrie i am scos, am depus 5000 euro in 5 ani si am scos aprox 5500 sau ceva de genul. Intrasera parca 2 prime de la stat in primii 2 ani si atat. Pt mine a fost o f buna metoda de economisire. Nu mi a parut rau.

      00
  7. Cel mai corect ar fi următoarea condiție: pierzi bonusul de 50% de la stat dacă scoți înainte de termenul ăla, în schimb banii tăi și dobânda rămân.

    00
  8. Pe rata medie de inflatie cand face copilu 18 ani o sa scoti o suma care are fix aceeasi valoare ca acum in timmp ce statul isi face treaba cu banii tai.

    00
  9. Ca principiu suna foarte atrăgător. Problema este ca eu nu am încredere ca peste 1-2-3 ani guvernul nu o sa modifice regulile, adică prima anuală o sa fie doar 6 lei in loc de 600 de lei, in timp ce toate celelalte condiții (ca nu poți retrage banii înainte de a face copilul 18 ani) sa rămână valabile. Și așa rămâi cu niște bani blocați cu 3% dobânda – dacă nu micșorează și pe aia – in timp ce inflația galopează.

    00
  10. mi-au venit amenzi + dobânzi de acum 10 ani pentru că anafu n-a fost capabil să comunice cu banca și statul nu a plătit băncilor comisionul de operare a plăților amenzilor prin bancă și vor să administreze alocațiile copiilor? statul nu e capabil să se administreze pe el, nu mai zic de cetățeni sau banii lor

    00
  11. Cand oferta este multa prea buna, refuzi!

    Deci statul imi da 50% pe an dobanda sau prima, cum vrei sa ti ziceti. Inteleg ca inflatia va fi la 80% ?

    00
  12. 3 % da guvernul american care e mai de incredere decat al nostru
    nu cred ca nu poti retrage banii de loc
    probabil fara dobanda si premiu ala de 600 merge

    00
  13. iar o teapa marca statul roman, eu dau statului 2000 euro (minim) in 8 ani sa zicem si apoi vedem noi daca-i mai primim inapoi. Lasa, mai bine facem noi economii pt copii si ii folosim cand e nevoie majora de ei.

    00
  14. NOU
    #33

    Pe scurt, Guvernul vrea sa speculeze simtamintele parentale ca sa bage mana-n buzunarul „supusilor” pentru a acoperi furtisagurile desantate.

    Da, e o idee buna. Let it burn to the bone.

    00
  15. Exista un CAR in București care oferă tot 3% pe an, retragere când vrei și poți să folosești fondul depus ca garanție pentru un eventual împrumut. De ce as vrea să mă risc cu statul?

    00
  16. Foame mare la guvernare: sa promiti practic dobanda de 53% pe an pentru depuneri de 1200 de lei/an anunta o mare teapa, multa disperare si cinism marca psd.

    00
    • practic nu stii matematica sau nu stii ce inseamna dobanda pe an

      00
    • @vlad: daca citeai cu atentie si nu te aruncai cu scrisul fara gandire, iti dadeai seama ca s a referit 3% dobanda propriu-zisa +50% din 1200 …care practic tot un fel de dobanda e.
      Imi aduci aminte de cei care raspund pe fb la intrebarea : cat e 7+3*0? Ala care raspunde corect este trimis la scoala de cei care raspund 0;)

      00
    • 53% reprezinta dobanda echivalenta pentru suma minima de depus (pentru a beneficia de cei 600 RONi), 1200 lei. Pentru suma maxima pe care o poti depune pe an, adica 100k EUR, dobanda echivalenta e un pic mai mult de 3%.

      00
    • De fapt dobanda anuala la schema asta in conditiile depunerii sumei de 1200 pe an e cam 6.1%. Asta include atat dobanda de 3% (cu capitalizare) cat si bonusul de 600 de lei luat pentru fiecare an (dar pus tot la sfarsit, dupa cum zice propunerea de lege). Merita sa blochezi banii 18 ani (depinde si cati ani are copilul cand incepi) pentru asta?

      00
    • @Dan problema e ca tu esti exact unul din aia care raspunde 0. Dobanda nu se calculeaza asa. Uite de exemplu pe 18 ani, pentru o suma de 1200 de lei anual la o dobanda de 3% suma finala este de 28.940 lei la asta se mai adauga 18 prime de 600 de lei, iar la final o sa scoti 39.740 lei. Daca faci un calcul pentru un depozit „normal”, sa strangi suma asta din depuneri de 1200 de lei timp de 18 ani, iti trebuie o dobanda de 6.1% (cum a scris si D4n mai sus).

      In schimb la fabuloasa dobanda de 53% pe care v-o imaginati voi ar trebui sa se adune 7.308.643 lei. Adica cam cu doua ordine de marime peste.

      Din cate vad depozitul asta asta ar fi ok de inceput pe la 14-15 ani (pentru 4 ani iese un DAE de 19% iar pentru 3 ani 24%). Asa inveti copilul sa puna deoparte cate 100 de lei pe luna, si numai bine cand se apropie finalul liceului se aduna o suma foarte ok: 5600 (in 3 ani) sau 7500 (in 4 ani).

      00
    • @Andrei: nu va disparea ca nu are de ce. Daca dispar aia 600 nu se mai vinde produsul.. Va fi lume ce o sa bage cate 2000-2500 de lei pe an crezand ca astfel statul le da prima de 1000-1250 de lei (ca cine e curios de procente au si alte solutii// si nimeni nu e nici atent ca primesti 600 lei fix, nu cine stie ce dobanda) si dupa cativa ani vor face scandal ca au primit doar 600 pe an; Sau vor calcula dobanda gresit (cazul tau); Etc..

      Totusi, sa fiu sincer, oricat m-ar trage inima sa spun ca e o idee rea, in spiritul PSD, parca nu pot.. Sper doar ca implementarea sa fie organizata calumea ca in rest ar putea fi inceputul unui proiect de lunga durata foarte reusit;
      Sigur ca in spatele ei se ascunde nevoia PSDista de bani, dar e avantajos pentru toata lumea la costuri si riscuri mici pentru toata lumea;

      P.S. Dobanda de 53% iasa doar daca bagi fix 1200 de lei cand copilul are 17 ani…

      00
  17. ce caritas suna asta

    00
  18. singura varianta sa castigi ceva la manevra asta este sa ai un copil de 17 ani si 11 luni la data intrarii in vigoare a legii si 1200 de lei de care te poti lipsi o luna. bagi banii, statul baga 600, face copilul 18, scoti 1803 sau cat rezulta si cu aia 3% si ura si la gara. dar nu cred ca sunt eu mai hot ca hotii si vor exista prevederi care sa impiedice chestia asta.

    iar treaba va merge in mod normal, se aduna banii timp de un an sau doi si la final de mandat o vor da din poanier (ca vorbim de viorica, da?) ca s-au adunat foarte putini bani pentru ca copiii sa beneficieze cu adevarat asa ca mai bine fac ei ceva frumos de toti banii, cum ar fi marit pensii, salariu bugetari, infiinta vreo companie municipala pentru protectia copilului.

    si tot ca de obicei, prostii vor ramane si fututi si cu banii luati.

    00
    • Ma tu te pui cu hotii?

      Citat din proiect de OUG:
      „Dreptul la prima de stat se constituie la finele anului calendaristic de economisire in care s-au efectuat depunerile, mai putin pentru anul in care titularul implineste varsta de 18 ani.”

      00
  19. Evident că e încă o țeapă pentru a face statul rost de bani. Evident că vor fi mulți fraieri care vor pune botul. Îngrijorarea mea este că, in idioțenia lor, ar putea, sub o formă sau alta, să facă chestia asta obligatorie. Nu săriți că n-au cum, fiindcă avem niște exemple în trecutul apropiat.

    00
  20. o sa fie prea mult paper trail ca sa-ti traga teapa totala
    in cel mai rau caz o sa primeasca juniorul tax credits lol
    si cu aia 600 de lei o sa poti cumpara doar carti scrise de nicu vacaroiu or something gen voucherele de la amazonul romanesc implementate de stat

    00
  21. eu, nu am incredere in absolut nimic e administrat/gestionat de stat. mai bine la saltea decat la stat

    00
  22. Cred ca cel mai bun gest pentru a asigura viitorul copilului tau este sa pleci din Romania

    00
  23. Cu alte cuvinte pana la 18 ani se pot folosi de banii tai iar peste 18 ani daca vor mai exista ii primesti cu dobanda inapoi.

    00
    • M-a rugat o tovarășă, Viorica, să te întreb unde stai, cică ar vrea să îți adauge niște dobândă sub salteaua aia.

      In a parallel universe: o bancă branduită „Saltea”. Merge?

      Dar pe bune: aceeași educație financiară și același tip de economie pt copii nu se pot face și fără sa băgăm și statul în ecuație?

      00
  24. sigur, o idee minunata sa imprumuti statul pe 18 ani. si sa ti-i dea inapoi ca la carnetele CEC, mai aduceti dumneavoastra 2 milioane, ca aveti dobanzi neplatite

  25. E plin de hateri pe aici. Mie nu mi se pare că sună rău.

    00
    • Mai bine spus: suna prea bine ca sa fie adevarat. Rau, intr-adevar, nu suna deloc.

      00
    • A scapat Veorica la calculator?

      00
    • Ai facut calculul? Cat vine rata dobanzii daca incluzi si bonusul (presupunand suma minima)? Iti zic eu. un pic peste 6%. Asta e varianta optimista. Iti rsti banii cu statul roman pentru dobanda asta? Eu nu. Iti spun sincer, mai bine pe bursa. In 10-15 are randament mediu mult mai bun.

      00
  26. De unde o sa dea statul banii ăștia? Sau oricare alții?

    00
    • Din aia 1200 pe care ii depui anual.
      Nu fac misto.
      E un fel de Caritas cu index demografic, bazat pe rata natalitatii. Daca scade rata se da o OUG si gata, lulu bani. Eventual devii actionar la Fondul Educatiei Nationale, sau ce s-o mai inventa.

      00
    • Din taxe și impozite , împrumuturi, alte venituri…până când o să aibă prea mult de dat.

      00
  27. Orice investitie in statul roman dpdv financiar sunt bani pierduti.

    00
  28. E o leapsa, ei o arunca, unu din multele viitoare guverne vor zice ca nu pot suporta aia 600 lei extra, vai ce masura nepopulara, huo, scandal

    00
  29. De ce e nevoie de oug pentru asa ceva ? Cel putin mie asta imi ridica ceva suspiciuni.

    00
  30. daca tot nu le merge cu nationalizarea pilonului II de pensii, incerca pe alta cale sa faca rost de bani. nu ai cum sa ai incredere intr-o schema de investitii propusa de statul roman. mai are rost sa amintesc toate combinatiile esuate de pana acum? a mai primit cineva banii inapoi pe actiunile de la Dracula Park? :)))))))

    au schimbat din mers regulile pentru contributia la pilonul II, ce va face sa credeti ca peste cativa ani nu vor modifica acea dobanda de 3% in 0.3%?

    luati lectii de la Dragnea si alti infractori: viitorul copilului il creezi furand cat mai mult, nu din munca cinstita si economii, prostilor!

    00
  31. Si…. daca moare copilul what happens?

    00
  32. Eu vad cel putin 3 „semnale de alarma”:
    1) „prima de stat se plateste in contul individual de economii Junior LA SCADENTA DEPOZITULUI, cumulat pentru anii in care s-au efectuat depuneri” … deci nu pun nici un sfant in cont in cei x ani in care tu depui anual bani, ci zic ca o sa depuna la sfarsit (asta in conditiile in care nici nu stim peste x ani cat vor valora banii aia si nici de unde vor veni)
    2) dobanda aia al carei „nivel se stabileste la 3% pe an” nu scrie niciunde daca s-ar modifica pe parcursul celor x ani, deci daca ai o inflatie de 10% de fapt statul iti scoate bani din buzunar, nu iti baga.
    3) banii ii poti scoate doar cand pruncul implineste 18 ani, mai devreme n-ai voie decat daca e in pericol de moarte sau mort. WTF?

    00
  33. Deci ei vor deschide un cont la Trezorerie pe numele copilului meu. Zic si eu:
    – nu au acordul meu sa foloseasca datele personale ale copilului si sa le transmita Trezoreriei. GDPR, chestii, nimic?
    – cine plateste comisioanele?
    – cei care nu depun nici un sfant (ca mine, de ex) sunt buni de plata pentru comisioanele alea? Nu de alta, dar au cont pe numele plodului
    – programul cu publicul la Trezorerie to 10-12 ramane? Nu de alta, dar in varianta optimista se vor inghesui mii de parinti la depus lovele.
    – cei care stau la tara unde depun banii?
    – totusi aia de prin ministere care au facut ASE cu cine au facut cursul de Economie si cum dracu au promovat examenul? Ca de 2 ani de zile dau tampenie dupa tampenie. Asta e lejera fata de altele, dar tot o tampenie ramane.

    00
  34. Si dupa ce incep sa apara conturi ‘copilaresti’, statul sa inceapa taxarea lor! :) Sa se obisnuiasca cu mana statului in buzunarul lor de mici. Dupa taxarea parangheliilor e un pas firesc din partea astora sa taxeze ‘veniturile’ din colinde/zile de nastere etc.

    00
  35. Daca nu se gandeau la o schema piramidala de finantat gaurile de la buget si se gandeau la viitorul copiilor era mult mai simplu. Puteai sa deschizi un cont de economii pentru copil si depunerile in el, pana cand facea juniorul 14 (sau 18) ani, erau deduse din venit, inainte de impozitare. Suma stransa se putea folosi la scadenta doar pentru a acoperi costul studiilor. Ar fi putut fi folosita, in caz de nevoie, si pentru asistenta medicala pentru junior, chiar si inainte de scadenta. Orice alta utilizare sau lichidarea contului inainte de scadenta s-ar fi putut taxa cu valoarea impozitului datorat anual pe sumele deduse, eventual cu niste procente in plus ca penalizare, pentru a descuraja aceasta practica.

    00
  36. NOU
    #76

    Mai e și treaba asta:
    „Dobânda se calculează și se plătește când titularul contului împlinește vârsta de 18 ani”.
    În contul ăla, până face copilul 18 ani, vor fi doar banii pe care îi depun părinții și atât. Abia când împlinește 18 ani calculează și dobânda și o bagă în cont. Iar banii ăia îi folosește statul la diverse.
    Iar art.2 alin. 5 e genial: acolo poate depune bani reprezentantul legal al copilului și… alte persoane. Care alte persoane? Câte persoane pot depune bani? Ne apucăm și furăm apoi depunem bani în contul ăla pt că pe ăla nu îl poate executa fiscul?

    00
  37. Și totuși care e soluția? Fiică-mea la 13 ani câștiga indemnizații și premii dintr-un sport minim 1000 euro/an. Bine, eu cheltui triplu, dar așa-i în viata, investești în copil. Revenim la subiect: care ar fi cele mei bune variante de economisire?

    00
    • Si eu am 2 copii, 50% din banii lor sunt in euro (la saltea, pt ca dobanda si comisioane) si 50% in depozite la banci lei, in principiu de 1 an. Depun bani pt ei la 3 luni asa ca am tot timpul 4 depozite active, cand expira unul il reinnoiesc cu suma acumulata+ce depun.
      Au cont de economii copii la ing care e fain ca le-a facut card gratuit dar pentru ca nu au nevoie de card inca si pt ca dobanzile la ing sunt de toata jena, momentan banii sunt mutati in depozite normale la o alta banca.
      Preferabil ar fi sa tii banii in mai multe banci nu toti la aceeasi banca dar cum am un singur salariu si sunt extrem de reticient in a plati comisioane bancilor eu personal nu reusesc sa asigur si aceasta regula (desi am ing ca backup, din cauza dobanzilor prefer ca toate depozitele sa fie la cealalta banca).

      Am tatonat un pic cu aurul dar taxele pentru pastrarea in siguranta si comisionul de rascumparare m-au convins ca nu renteaza pentru mine, trebuie sa fii milionar pt. astfel de investitii.

      Am incercat si fonduri de investitii dar toate experimentele au mers mai prost decat un depozit normal, personal nu recomand.

      O alta varianta ar fi sa cumperi un apartament si sa-l inchiriezi in clipa in care valoarea economiilor este suficienta pt asta.

      Mai nou am incercat niste criptomonede de pe revolut dar nu pare sa fie prea rentabil, din nou nu recomand pentru economiile de baza.

      Daca are altcineva alte sugestii sunt dornic sa le citesc.

      00
  38. Statul, acest bun custode al bunurilor noastre. Data viitoare cand iti cade un plafon de scoala in cap sau dai intr-o groapa sa te gandesti „da, cu astia vreau eu sa imi tin banii.”

    00
  39. Cumințenia pământului și Dracula Parc. Investiții beton.

    00
  40. pai nu ar trebui ca pentru fiecare 1200 lei depusi in fiecare an sa primeasca copilul 600 lei, adica in primul an 600, al doilea an si pentru primul 600 si pentru al doilea 600, adica 1200, s.a.m.d?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile