O idee pentru ăia care vor reluarea producției

Au plecat oameni  în Germania la muncă, Spania repornește munca, americanii vor și ei, trebuie să pornim și noi, asta spun de câteva zile proprietarii de afaceri.

OK. Uite cum facem: fiecare semnează o declarație în care spune că de acord să fie incinerat rapid și numele unei persoane care să primească compensația de pe urma sa. Ia afaceriștii vor plăti în termen de 30 de zile salariul pe doi ani în caz că moare. Simplu și rapid.

Ce ziceți, merge?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

128 comentarii

  1. cine plateste gazul la incinerator?

    00
  2. S-au oprit fabricile sau s-au oprit crasmele si buticurile? Asta cu repornitul productiei difera de la tara la tara

    00
    • „Marea relaxare” din Spania de fapt inseamna sa ajunga la niste restrictii identice cu cele de la noi azi. Vor sa dea drumul la industrie si constructii. Care la noi nu au fost inchise niciodata, decat daca patronii au vrut, din proprie initiativa. Nici vorba sa deschida spaniolii hoteluri, cafenele, scoli sau sa nu mai iasa doar dupa mancare din casa.

      00
    • @Big stirea cu ridicarea restrictiilor din Spania e probabil o stire tradusa de prin presa (mare mâncatoare de kcat) din Anglia care spunea cam acelasi lucru si despre Wuhan/hubei, în timp ce la ei (anglia) boris a iesit din spital precum Isus din mormant, iar everything is fine doar ca creste numarul de îmbolnaviri, igiena e o gluma în continuate iar unii din spitale nu au sau nu stiu sa foloseasca echipamentele de protectie.

      00
    • De foarte acord cu Big cu Spania.

      in State mi se pare ca ii duce cu zaharelul cu economia: revenim pe plus la 1 aprilie, la 15 aprilie, pana la 1 mai ne revenim etc. Ca la prosti. Un optimism desantat (s-a mintit la greu de la inceput, se minte la greu in continuare) la care toti pun botul. Dupa o scadere rapida, acolo si bursa isi revine, creste nasdaqu in paralel cu bodycount-ul.

      00
    • Așa sunt americanii, foci optimiste naive care aplaudă și lăcrimează la steag.

      Rușii și românii de exemplu știu să citească printre rânduri, când le spun oficialii ceva înseamnă că e cam invers.

      00
  3. Salut,
    Stiu ca poate nu e reprezentativ ce spun eu, dar spun din punctul de vedere al unui om care are un business de 4 ani, cu 4 angajati:
    – sincer, nu putem sustine din fonduri proprii o oprire mai mare de 2 luni
    – problema mare nu e oprirea, ci faptul ca daca 2 luni nu muncesti, peste 2 luni nici nu o sa ai ce sa muncesti, deci zero incasari
    – la noi daca nu muncesti azi, peste 3 luni nu o sa ai nimic de incasat.
    – daca ai de munca, nu e ok sa te opresti, pentru ca munca trebuie dusa mai departe.
    – platile la stat trebuie platite, salariile la fel, furnizorii la fel.
    – eu personal am pus 2 colegi sa lucreze de acasa (s-a putut) si ceilalti 2 (eu si un alt coleg) muncim aproape zilnic in atelier. tragem mai tare in unele zile, si in altele stam acasa.
    – tragem sa facem cat putem, unde putem, sa tinem in plutire firma.
    – clientii sunt opriti, dar avem lucrari in curs care trebuie continuate.

    DAR am facut toate astea cu cateva conditii:

    – nici-un furnizor nu intra in firma, sta la usa.
    – manusi, masti de orice fel, dezinfectat usi, clante, colete, piese, etc
    – spalat pe maini insistent dupa fiecare iesire / intrare in firma
    – apa, mancare de acasa
    – iesim de maxim 2 ori pe saptamana pentru aprovizionare de pe la magazine, daca nu se poate altfel.
    – nu ne deplasam la clienti, ne straduim sa facem totul plug-and-play, unde nu se poate facem instructiuni clare de instalare / operare.

    Sincer am pus in balanta de multe ori daca este etic ca in momentele astea sa inclin mai mult balanta spre munca, decat spre stat acasa.

    Sincer, moral nu am mustrari. atata timp cat am pus la dispozitie toate conditiile sa reducem riscul la minim, eu zic ca sunt impacat.

    Nu stiu cum vedeti voi deciziile astea, dar cred ca toti cu business si-au pus problemele astea. Sau cel putin sper.

    00
    • Fratele meu lucreaza la o firma-service de cauciucuri.
      Patronul le-a spus: „Azi, acum nu e greu. Dar prin mai, va fi extrem de greu.”
      Deci, se pare că există o inerție de câteva luni, nu multe, apoi treaba se împute foarte repede.

      00
    • Sunt convins ca cei mai multi „posesori” de business si-au pus problema si dupa parerea mea, nu gresesc.

      Insa ce facem cu filosofia de tip socialist care s-a impamantenit? Gen, noi suntem angajati, nu e treaba noastra sa ne batem capul cu prostii d’astea – sindicatul sa ne reprezinte. Sau: „e treaba lor sa rezolve criza asta, noi avem treaba sa dezbatem unde ne facem viitoarea vacanta”.

      00
    • Felicitari ca ai luat toate masurile posibile, ca ai ales sa iti asumi riscurile si sa continui munca!

      00
  4. Partikip, pardon…mă sakrifik

    00
  5. De munca în agricultură depindem toţi, cu industria e altă poveste. Pe lîngă asta, degeaba produci dacă nu vinzi.

    00
    • nu cred ca s-ar opari nici statul, daca romanii nu ar da, cam de fiecare data, dovada de prostie solida, sanatoasa. daca s-ar fi incolonat frumos aia la Cluj, la distanta de 2 metri unul dupa altul, pe cateva randuri, cred ca nu se criza nimeni, plus ca am fi fost laudati inclusiv in presa internationala. dar nu, a fost o incercare mult prea grea, asa ceva nu poti cere unor romani, e de neconceput, ce ei sunt fraieri sa respecte reguli?

      00
    • Nu prea poţi avea pretenţii de la cetăţeni atîta timp cît statul nu-şi respectă propriile legi.

      00
    • @ anda

      problema nu e despre încolonați doi metri regulamentar la virus, e despre încolonați doua mii regulamentar la mers la cimp la nemti in vreme de holera, fara ca nemtii sa dea de pamplezir un euro (1.09$, 0.87£) in plus pe ora, bonus de holera. Aia e problema. Ca romanii s-au vindut ca sclavi, si ca toata lumea stie ca romanii merg la KZ pe cimp indiferent de conditii. Si ca statul roman gireaza asta. Ma mir ca nu vezi asta. Ca nu se vede asta. Da nici nu-s platit sa explic tabla adunarii nimanui.

      00
    • Agricultura se face cu industrie.

      00
  6. corect. stam toti acasa si comandam pe internet produse. si cine nu poate lucra de acasa primeste pe degeaba bani de la stat. si facem asta multe luni/ani de acum inainte. nu stiu de ce am impresia ca nu se poate asa. pe temen mediu si lung nu se poate. iar termenul scurt se termina in curand.

    00
    • E o diferenta majora intre ani si luni. Ce e asa greu de priceput, nu alegem daca sa avem declin economic SAU colaps medical, ci intre declin economic sau declin economic (in opinia mea clar mai grav decat in primul caz) SI colaps medical.

      Obiectivul e unul singur: trasul de timp. Cei care au capacitatea sa gaseasca un tratament viabil, un vaccin, sa produca echipament de protectie sau orice altceva pentru a combate pandemia au nevoie de timp. Cat mai mult timp. In 13 martie erau 145k de cazuri confirmate. La finalul zilei de azi vor fi probabil 1,95 mil. Fara masuri drastice ar fi fost “ceva” mai multe.

      Ai senzatia ca e cineva pe pamantul asta care-si asuma pierderi de plictiseala? Putem foarte bine sa ne intoarcem inapoi la treaba. Dar cu o regula clara: ai peste 50 de ani si ai nevoie de terapie intensiva? Ghinion, uite aici lista cu modele de urna. Fara discutii, fara negocieri. Ar fi mai convenabil asa?

      Si o intrebare de final: ce faci cand ajungi la sute de milioane de cazuri? In situatia asta este, sper eu, evident ca nevoia de spitalizare va depasi cu mult ceea ce e disponibil. Si limita aia de 50 de ani va trebui probabil ajusta in sus…

      00
    • Importante cine și ce numără. O singură privire aruncată în supermarketuri ar trebui să vă arate cât de periculoasă e cu adevărat pandemia. Având în vedere că măsurile de siguranță sunt o glumă, ar fi trebuit că magazinele să fi rămas fără personal până acum. Același lucru se poate spune și despre curieri, șoferii de transport în comun etc.
      Dar na, dacă spui lucruri de genul ăsta ești băgat în aceiași oală cu antivaccinistii și flat eartherii.

      00
    • @Stefan nu conteaza cati infectati sunt, conteaza cati sunt la terapie intensiva.

      00
    • Asa e tati, nu e ca si cum nevoia de terapie intensiva n-ar fi in directa legatura cu numarul de persoane infectate. Ba mai mult, cu cat ai mai multi infectati, cu atat ai mai mica nevoie de terapie intensiva. Sau o fi fix invers? ;)

      00
    • @Stefan, esti destept ca noaptea. Pot sa fie si 10 milioane de infectati concomitent car tino cei care ajung in spitale nu depasesc numarul de paturi ATI.

      00
    • Nu e nevoie sa fii ghiolban. Din moment ce cresterea nu e liniara, am presupus ca e clar ca mai multi bolnavi simultan provoaca un numar mai mare de spitalizari si implicit cresterea gradului de ocupare a paturilor ATI. Tu ai afirmat ca nu conteaza cati sunt infectati. Ceea ce e o tampenie.

      00
  7. Noi vom reporni toata sandramaua, cand o sa vedem cam cat de proaste or sa fie incasarile pe luna martie si aprilie. In rest, odata cu deschiderea granitelor o sa vedem un nou val de plecari si asta e.
    A fost misto experimentul, dar din pacate nu mi-l permitem financiar. Si cam asta incep sa zica timid, din ce in ce mai multi. Ce va fi nimeni nu poate sa stie, dar multi vor face niste pariuri.

    00
  8. Nu prea vad alte solutii. Ori risti ca unii sa se imbolnaveasca si poate sa moara din cauza ca s au intors la munca, ori risti ca majoritatea lumii sa ajunga la sapa de lemn si cu aia sa dea in cap altora pentru mancare.
    Ce bun era un sistem medical macar decent acum.

    00
    • E adevărat că al nostru e la pământ, dar nici un sistem din lume nu a făcut față. E ca la articolul ăla cu Bringo, ei erau scalați pentru N utilizatori și brusc au venit 10xN. #shithappens

      00
    • Spune-le asta și Germaniei, Franței, Italiei, Spaniei, Marii Britanii și ce altor țări europene mai cunoști , că se pare că și acelora le lipsește acest sistem medical miraculos.

      @Vali condițiile menționate mi se par normale și nu înțeleg dacă tu vrei să pară nerealizabile. Incinerarea e ceva normal pentru bolnavii de boli contagioase în vremuri de pandemie iar desemnarea unui unei persoane care să primească acea compensație pentru accidentele de muncă există în legislația actuală. Îmbolnăvirea cu Covid 19 la locul de muncă este accident de muncă. La fel și un accident în drum spre muncă.

      00
    • N-are nimeni un sistem medical pregătit pt o asemenea pandemie mai ales că marea majoritatea a liderilor occidentali până acum o lună făceau glume pe seama unei răceli banale in loc sa pregătească măsuri de carantină totală pt toti cei care veneau din China și alte zone cu infectati.
      Peste tot in occident rata deceselor e in jurul a 10% sau peste practic cu sistem medical sau fara tot cam la fel e în condițiile în care aprox. 85% dintre infectați fac forme ușoare sau medii, în america e mai mică undeva la 3-4% pt că la ei valul a început mai târziu iar Germania minte că deobicei.

      00
    • NOU
      #31

      Nu poți zice ca rata mortalității este de 10%, fiindcă nu cunoști numărul cazurilor asimptomatice.
      Dacă sunt de 10x mai mulți infectați, rata e de 1% și în tarile puternic dezvoltate ajunge între 0.1-0.5%, precum gripa normala.

      00
    • @Popescu – tocmai ca-n occident e mult mai mare rata mortalității in condițiile in care s-au făcut și cele mai multe testari, Italia la peste 1 milion de testări are peste 12% mortalitate la fel anglia iar ,belgia, olanda, spania și Franța au 11-12% rata de decese, în tarile estice fost comuniste rata e mult mai.mica pt că se făcea vaccin anti-TBC care mărește rezistența plamanilor in fața virusurilor. Germania e o anomalie statistica care se poate explica doar prin faptul că mint iar america e într-o faza mai incipienta iar rata de creștere a deceselor e foarte mare.

      00
    • Bai Ghe. Popescu, tot n-ati disparut ma cu povestea asta cu „e la fel ca gripa”? incep sa cred ca si intr-o lume post-apocaliptica ca in filme, va mai aparea cate un Gheorghe care sa vina sa zica „e doar o gripa”

      00
    • NOU
      #34

      @boris nu mai fa pe deșteptul, te rog. Uite mai jos ce zice agenția de sănătate din Danemarca, tara care a descoperit apa calda mai devreme ca tara nostra.
      Îți zic eu pe scurt, au 5000 confirmate, dar numărul real ar putea fi de la 30 pana la 80 mai mare. Acum calculează rata de deces care o au la numărul de cazuri, descoperite și pe urma calculez-o prin înmulțirea lor cu cel mai mic număr x30 și vezi cât îți dă.
      E mult mai ușor sa arunci cu kko, în schimb.

      https://www.google.com/amp/s/www.thelocal.dk/20200408/danish-health-agency-says-400000-could-have-been-infected/amp

      00
  9. E mai bine sa mori de foame decât de gripă.

    00
    • când ți-a fost ultima oară foame mai mult de 24 de ore continuu? când ți-a fost ultima oară foame mai mult de 24 de ore și nu știai când, ce și cu ce o să plătești următoarea masă.

      ca să răspund eu însămi la întrebări: nu-mi amintesc, probabil niciodată (lipsurile de pe vremea lu Ceașcă nu le contorizez, era foame și atunci, dar pe juma’ de pâine zilnic de persoană tot puteam conta, că eu mă duceam la coadă și întotdeauna am reușit să mă întorc cu pâine acasă). dar am citit suficient de mult încât să știu că treaba asta cu muritul de foame e dură, nasoală și foarte puțin luată în serios de ăia care n-au trecut prin asta.

      00
  10. cand incepe culesul la tomate in zona almeria se termina si urgenta din ro. just business!

    00
  11. Noi vom sta că prostii luni de zile în carantină până se va prăbuși complet economia cu 2-3 milioane de șomeri că doar are nevoie jermanika și alții de mana de lucru cat mai disperată și mai ieftina.

    00
  12. Nu merge asa. Semneaza declaratia aia in care spune clar: nu voi fi tratat in caz de imbolnavire, ca sa nu imi ocupe mie patul de ATI cu ventilator aiurea ca au vrut ei sa reporneasca afacerea.

    00
  13. Revenim la ce am sugerat acum vreo trei săptămâni. Carantină mai agresivă pentru cei de peste 60, 65 ani. Restul, reguli mai stricte de igienă, limitare de interacțiuni, muncă de acasă pe cât posibil și vedem ce se întâmplă. Într-un birou de 30 de oameni o să fie doar 10, într-o sală de 4000 de locuri vor fi doar 1000 vândute și tot așa. Pornit ușor mecanismul. Probabil ar fi fost soluția cea mai bună de la început, dar s-a trecut brusc de la ”doar gripă” la ”apocalipsă”.

    00
    • Treaba cu carantină mai agresivă pentru cei de peste 60 de ani merge într-o țară ca Suedia, nu la noi unde o treime din segmentul de 30-35 de ani locuiește încă cu părinții.

      00
    • Intr-un birou de 30 pot sa fie si 10 si 5 si 2! daca unul e purtator de virus in 4 ore a respirat in toata incaperea, la finalul zilei toti si-au mirosit basinile si virusii la gramada

      00
    • @Nicu, ai dreptate, dar: 8 din 10 oameni nici nu știu că îl au sau l-au avut, la 1 din 10 e chiar o gripă mai nașpa, la restul de 1 din 10, e nevoie de internare/suport. Din ”ăsta” 1 din 10, în general cei care au comorbidități au probleme serioase, ducând până la deces :(

      Sistemul este suprasolicitat acum nu de oameni de 20-50 ani ci de cei 50+, eventual cu ceva probleme de sănătate existente.

      00
    • @neaorin, merge pe dreaq în Suedia. Tu ai văzut cam cum stau față de țările din jurul lor la mortalitate?

      00
    • @Ciuby: suedezii nu au carantină, ci doar ceva măsuri de distanțare socială.

      00
    • @adyzah nu conteaza de cine e ocupat, conteaza ca e. Daca ai 17 ani ai nevoie de sistemul medical, ai pus-o.

      00
  14. Si de unde ar urma patronul sa plateasca salariul ala pe 2 ani, daca si el e cu un picior in groapa, ca business?

    00
    • Teoretic, dl Mugur si toata echipa din benere, sa fie renovati cap-picior, iar comerciantele sa nu mai blocheze chestii.

      00
    • Vinde q8, ce, nu știi că au toți?

      00
    • Un om normal primește de la angajator o suma brută, din care i se rețin tot felul de taxe. După care începe să își cumpere ce are nevoie: mâncare, haine, achită facturi, rate etc.

      Angajatorul are, ca venit, o sumă brută, din care începe să plătească rate, investiții, achiziții, salarii etc., după care plătește tot felul de taxe, din ce rămâne, dacă rămâne. Mulți fac în așa fel încât să rămână foarte puțin sau deloc.

      Cu toate astea, după o lună de inactivitate, deja le plângem de milă angajatorilor.

      00
    • Să nu mai zic că omul normal plătește T.V.A. la orice, pe când angajatorul îl recuperează.

      00
    • de la un IFN de bine :)

    • @ubercool: Cu exceptia patronilor alora de prin ’90 acum salariile reprezinta vreo 60 – 70% din venituri. Daca tu venituri nu mai ai mergi pe pierdere din prima luna.

      Mai rau, ai facturi de platit pentru produse/servicii cumparate acum 40 – 45 de zile. Si aia s-ar putea sa stea in banii tai pentru o chestie deja facuta sa-si plateasca angajati deja au lucrat pentru banii astia.

      Si cu cat compania e mai mare cu atat in general procentajul profitului e calculat sa fie mai mic (ca valoric in general e foarte mare).

      00
    • @Cosmine nu toate afacerile trebuie să meargă. Cât timp un CEO câștigă de 100-2000 de ori mai mult decât un angajat normal (https://www.business.org/finance/accounting/hourly-wages-ceo-vs-employees/), nu îmi vorbi mie de profit. Când o să văd tăieri salariale în top management și renunțarea la acordarea dividendelor, atunci poate voi empatiza cu angajatorii. Nu îi pot plânge pe ăia care primeau ajutoare de la stat în 2008 și îi cheltuiau pe petreceri, curve și bonusuri pentru manageri.

      Între timp, dacă eu nu îmi plătesc facturile 30 zile, îmi taie serviciul.

      00
    • Uitați cum procedează alții în vremuri grele. Exemplu Costco:

      După recesiunea din 2008, când majoritatea tăiau salarii și concediau oameni, Costco nu a concediat pe nimeni, ba mai mult decât atât, a mărit salariile (vezi punctul 4):
      https://www.huffpost.com/entry/reasons-love-costco_n_4275774

      Acum ce crezi că fac? Măresc salariile:
      https://www.businessinsider.com/costco-pays-workers-2-dollars-an-hour-more-coronavirus-2020-3

      00
    • Va rog eu terminati cu exemple ca Cotsco si Amazon luate dintr-un articol de presa editorializat.

      Nu reprezinta nici un cacat alea cu ce ne confruntam noi.

      00
  15. Daca nu se reia activitatea, intr-un mod controlat si sigur (cum se lucreaza la eMag, de exemplu), am o propunere: fiecare semnează o declarație în care spune că de acord ca oamenii care au rămas fără venituri și au familii să primească mâncare, medicamente, servicii medicale, utilități, întreținere gratis. Finantate toate din bani publici. Unii sa primeasca pomana si altii sa muncească pentru aceiasi bani. Guvernul sa dea drumul la tipar in nestire, bancile sa nu finanteze afaceri ci rate la banca. Simplu și rapid.

    00
    • Si in final o sa mancam cu totii sandvisuri groase de 10 centimetri facute din bancnote de 1 milion de lei. Ca asta o sa fie tot ce a mai ramas prin tara.

      00
  16. Noi nu am oprit niciodata activitatea…in .ro. Ok am inchis showroom-ul si am limitat nr de angajati care vin la birou( lucreaza de acasa) …insa in rest bussines as usual. Fiti destepti si aveti grija de voi in rest putem trece si peste asta!

    00
  17. Noi suntem la un pas de dictatura, iohanis și PNL au acaparat total puterea si nu vor mai ridica starea de urgenta care le permite sa fure fara nici o piedica, deja încep sa cada dealurile de cate păduri s-au ras de când e starea de urgenta și toți stăm în case iar hoții pot tăia in voie.

    00
    • Coae, padurile se fura in acelasi ritm de ani de zile. Acum doar se vede mai usor in ce ritm, ca s-au rarit masinile pe strazi.

      00
    • @corector – da se taie ilegal de 30 de ani însă de când e stare de urgenta chiar nu mai au nici o piedica taie ilegal de 10x mai mult.

      00
    • NOU
      #63

      Prietene, mai rareste putin postaceala, ca sa pari „unul de-al nostru” si sa fii postac mai eficient.

      Una-doua, sari cu Iohannis si PNL, cu dictatura, cu, cu, cu, cu cucu…

      Zi ceva si de Ciolacu, pentru echidistanta. Laud-o putin si pe Veorica Covidele.

      00
    • @Un om simplu din popor – clar opoziția e de vina, doar in rusia și turcia intotdeuna e vina opoziției.

      00
    • Locuiesc intr-o zona din care se scoate lemn pentru fratii nostri austrieci si, daca pana la intrarea in starea de urgenta se exploata cantitatea x, de atunci cantitatea s-a triplat si transporturile se fac in principal noaptea. Dar baietii de pe aici stau veseli in case, viseaza la cai verzi pe pereti si dau minusuri.

      00
    • pesedeaua este la putere, doar ca nu-si asuma!
      90% din parazitii sistemului sunt pesedisti!
      pe sistemul: mancam noi, dar semnati voi!

      00
    • @daddy – psd de 15 ani nu mai conduce nimic cum apare unul care încearcă să impozite din profiturile nesimțite ale băncilor si corporațiilor care sunt externalizate cum e băgat la puscarie.

      00
    • La spitalul de la Suceava era director pus de psd, prostovanul ala care mergea cu mucii in parlament e de la psd, flutur de la psd avea rezervata o camera proprie la spital deși nu avea nici un simptom, iohanis de la.psd a zis că e doar o răceală banala…

      00
    • @daniel1 – pnl plătește o armata de postacii profesioniști preluați de la udrea care sa ne spună că totul ok sa stam liniștiți in case că nu se taie nimic în perioada stării de urgență.

      Uitati-va doar la sabotor, daddy, un om simplu….si altii cum sar că arși când cineva demasca furturile peneliste.

      00
    • cosa, negi ca parazitezi bugetul ca pesedelepra?!
      pentru ca fratii vostri, mai mult sau mai putin vitregi, de la penele, nu si-au propus niciodata sa va scoata tzatza din gura, ci doar sa apuce si ei una?!

      00
    • @Cosa: PSD nu prea e in opozitie. In orice caz PSD-istii nu sunt in opozitie.

      Vezi ca si A3 a inceput sa se inteleaga cu PNListii, poate ai ramas in urma..

      00
    • @cosa
      Care opozitie? Aia care are majoritatea in parlament si face ce legi vrea ea?
      Las-o jos ca macane cu opozitia. Aia nu e opozitie. Au toata puterea si le-o trag la astia din toate pozitiile.

      00
    • Da, ma. PSD nu mai conduce nimic si Dragnea de aia a intrat la bulau, ca a incercat sa impoziteze bancile, nu ca era un hot ordinar care a incercat sa puna statul pe butuci ca sa scape de puscarie. Ba, da voi chiar n-aveti nici un pic de rusine? Credeti ca vorbiti cu votantii vostri?

      00
    • Aproape credeam ca psd au fost vreo 3 ani full power – presedinte. Aparent erau in opozotoe, cu vreo 70% in parlament

      00
    • Uitati-va doar la sabotor, daddy, un om simplu….si altii cum sar că arși când cineva demasca furturile peneliste.

      Ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
      Deci m-a deconspirat el, cosa, c-as fi postac platit de PNL :))))) Vai, cosa retardule, tu chiar meriti o dictatura misto ca-n Coreea de Nord, ca spre asta pui umarul cu voiosie nespusa.

      00
  18. Deja a trecut aproape 1 luna de cand cu coronavirusu vietii. Daca nu esti cadru medical sau nu desfasori o activitate in linia intai cum se mai spune lately (adica esti un civil random) si te-ai imbolnavit de covid, nu mai ai nicio scuza si esti singurul responsabil pentru starea ta medicala si ar trebui sa fii amendat, sanctionat penal, izolat pe-un camp, luat si mobila din casa daca apuci sa te faci bine. Daca crapi iti meriti soarta si nu meriti compasiunea nimanui. Pentru ca daca respecti toate regulile din galagia asta a autorizatilor cu stat in casa, igiena corecta, distantare sociala, masca si manusi, sa vrei sa te imbolnavesti si nu prea mai ai cum. Adica undeva ai fost neglijent sau te-a durut in cur de tine si de ceilalti.

    00
  19. Pericolul este mult mai mare… nu foamea ne va lovi… daca nu ne asumam riscul unor decese (si vor fi cateva), ne paste cafteala. Razboaiele s-au dat pt averi si femei.
    Cauzele 2 R.Mondial sunt si in criza din ’29.
    Eu prefer varianta deschiderii economiei. De maine. Cu tot riscul sa ajung la 3 m sub pamant.

    00
    • Războiul a fost doar pretextul, germania de 100 de ani încearcă să ocupe europa, la început militar iar apoi economic creând o piata imensă de desfacere pe care o inunda cu o productie masiva sufocând producția din celalate tari. Doar germania are de câștigat toți ceilalți au de pierdut cu unele excepții, in general economii mici care au reușit să se dezvolte pe nișe care nu au fost atrăgătoare pt producția germana de masa.

      00
    • Asa frica iti e sa nu mori in razboi incat preferi sa mori?

      00
    • In razboi nu scapa nimeni. In pandemie mai ai o sansa. Plus ca dupa razboi e nasol, daca scapi.

      00
    • Aia 16 care au dat unlike lucreaza la stat

      00
  20. Bai, poate sunt eu paranoic, dar cred ca daca romania nu relaxeaza masurile de carantina mai devreme de 15 mai, in toamna si iarna vom ajunge intr-o situatie de faliment general.
    Manevrele cu somaj tehnic si ajutoare de stat, consumarea concediilor sau alte tertipuri sunt doar solutii de avarie, cu consecinte pe masura.
    Plm, degeaba agricultara produce, degeaba gasesti alimente, pentru ca a scazut si va scadea in continuarea puterea de cumparare. Iar cand se intampla asta, oamenii vor cumpara doar produse de baza (care se vor scumpi, ca doar e cerere), ignorand restul produselor si generand in cascada inflatie structurala (cel mai afurisit tip de inflatie).
    Nu poti sa tii doar cateva sectoare de economie (asa zis esentiale) deschise iar restul oamenilor sa-i fortezi sa stea acasa.

    Se pot aplica tot felul de masuri de protectie la locul de munca. Plus ca sunt o multime de joburi ce se pot desfasura in continuare remote.
    Solutii sunt, numai sa-si puna mintea la contributie oamenii de prin guvern.

    00
    • Mda, eu zic sa ne bucuram de ce e acum. Perioada de negare, calmul dinaintea furtunii. Eu sper sa nu fie asa. Dar dintr-o închidere din asta pe toată planeta, nu are cum sa nu iasă ceva foarte urat în cel puțin câteva locuri.

      00
  21. Printre motivele intrarii in carantina totala poate fi considerat si atenuarea socului provocat de explozia numarului de cazuri. Era necesara pentru a da ragaz sistemului sanitar sa se pregateasca – material si logistic (ca fluxuri de pacienti). Odata puse la punct procedurile, industrializat fluxul de echipamente (iata, incep sa apara mastile pentru populatie), se poate reincepe activitatea social economica. Probabil controlat, si cu un ochi pe outcome, dar cred ca s-a acumulat destula experienta pentru ca sistemul sanitar sa ruleze on-the-go, la capacitatea maxima (eventual suplimentata), pe masura ce carantina devine mai lejera.

    Ca si cand ai de escaladat un munte. Afli, te gandesti cum sa procedezi, te hranesti bine, incepi sa te antrenezi, iei ce-ti trebuie la tine si incepi usor-usor, fara sa „bagi tare” de la inceput.

    00
    • @hash, tu meriți un hash din ăla bun bun, de ,,bonne qualité,,. De la mine ai un DA, mergi mai departe. Exact așa e cum ai scris. În sporturile cu pumni sparți și nași rupți, ai trei variante. Somn de voie, somn cu vise sau semi somn, cănd cauți alternative. Dacă te mai merită să te mai ridici sau nu.

      00
    • La noi sistemul.medical a colapsat încă înainte de a avea cu adevarat un număr important de infectați, din cauza cumetriilor peneliste in frunte cu iohanis care acordase decorație spitalului din Suceava.

      00
    • @cosa
      Ale dracu cumetrii peneliste. Astia sunt la guvern de cateva luni si au distrus vezi-doamne tot. PSD-ii sunt doar niste floricele care in atatia ani de stapanire peste tara au dus sistemul medical pe culmi nebanuite de profesionalism.
      Adica aia au stapanit tara pana acum cateva luni si astia-s vinovati ca nu merge sistemul medical. Bravo tata, mai ai frati?

      00
    • Bravo tata, mai ai frati?

      Nu stiu daca mai are, da’ dupa comentariile din ultimele zile, cand ca orice propagandist anti-UE s-a activat la maxim, sigur vrea cativa frati noi.

      00
    • vrea sa-si umfle falcile ca harciogul, dar cu carne!

      00
  22. Daca inca vindeai plasme in Altex acu’ aveai alta parere.. Romania a luat prea repede decizia sa se inchida total si s-au consumat resurse importante pe filtre tampite si unde n-au trebuit. Acu’ orice se intampla nu mai putem sta asa. Pai unde se duc aia 30 – 40 la suta ce traiesc la limita saraciei extreme?
    Unde se duc milioanele ce nici macar salariul minim nu-l mai primesc? Crezi ca legile astea cu 75% o sa-i acopere pe cei cu nevoie mai mare de bani? Nu ca nu vor fi suficienti, dar crezi ca vor primii aia macar un leut acum in perioada asta? Nu.

    In plus intreaga conducere a tarii si-ar putea da demisia maine si noi n-am simti diferenta daca ar exista unul sa ne zica cand se incheie starea de urgenta. E vorba de-o incompetenta si-un populism gras..

    E greu de inteles cat timp merge televizorul cu Breaking News-ul in fundal dar a venit boala si-un numar de persoane tot trebuie sa moara si tot o sa moara. Am incetinit valul cam mult ca sa ne pregatim pentru ce-i mai rau, sa salvam cat mai multe vieti (ca nu ne-am pregatit e altceva). Oamenii au uitat si acu’ au proasta impresia ca noi stam izolati pana cand „trece” pandemia. E ilogic. Conducatorii au copiat ampulea si n-au inteles ce. Jurnalistii la fel.

    00
  23. De ce sa plateasca patronul? Nu cred ca se poate demonstra 100% ca boala a fost luata la lucru decat in cazuri foarte rare. De acord cu declaratia de incinerare.

    00
  24. Buei, dubioasă asociere: incinerare, arbeit, Germania…

    00
  25. Ce propui tu este mult sub ce ofera asigurarile de viata/medicale ce vin la pachetul de angajare in unele corporatii din vest.

    00
  26. Poate insa că dracul nu este așa negru. Discutam despre economie insa omitem cel mai simplu exemplu – magazinul alimentar. Nu am auzit până acum de cazuri grave întâmplate angajaților din magazine și nici pe cineva să spună că trebuie închise pentru că aia din magazine sunt in pericol sa se îmbolnăvească și nu i-a întrebat nimeni daca vor sa lucreze între oameni cu masca pe gat pe salariul minim sau vor sa stea acasă?
    Sistemele de sănătate nu sunt la fel, nemții au extrem de puțin morți la rata de îmbolnăvire.

    00
    • Problema cu magazinul alimentar e ca functioneaza inca din inertia economieie pre-criza.

      Cand lumea nu mai are bani sa cumpere astia ce acum sunt mici eroi necunoscuti si-ti scaneaza produsele la iesire s-ar putea sa stea si ei acasa nevoit.

      Si da, in mod ciudat aia sunt exemplul perfect ca se poate lucra in relativa siguranta cu masuri de distantare.

      00
  27. Noi nu pornim nimic, mai bine ne da iohanis cate 500 de euroi la fiecare :)

    00
  28. Radem, glumim, dar 1 mai e deadline ul pt. repornirea economie. In ce mod, vedem.

    00
  29. Am vrut ani de zile să interzicem burqa, a venit virusul și ne-am „arăbit” cu toții. :)
    Da’ chiar, ce mai fac feministele?

    00
    • Rar am vazut un comentariu mai nesimtit decat al tau, “domnule” -@cristi. Si am vazut o gramada de urangutani aruncand liberi cu rahat zilele astea

      00
    • De ce nesimțit? Chiar ai senzația de Arabia saudita pe strada uneori.
      Iar aia cu feministele… Nu mai fi sensibilos, se pot spune lucruri mult mai „nesimțite”.

      00
  30. Mda, Spania porneste munca. Asta-i stirea care a ajuns in Romania. Daca zic ca ziaristii sunt influientati de anumite presiuni ale patronilor nu ma credeti.
    Am vecini in Spania, cica e vorba doar de anumite sectoare. De aia eu oricarei stiri ii dau cam 70% valoare de adevar.

    00
    • Practic ei au inchis 2 saptamani absolut tot ne-elementar (fabrici, santiere). Acu’ redeschid ce-au inchis acum 2 saptamani (defapt a fost pana joia trecuta – au profitat ca a venit Pastele lor). Orele pierdute in astea doua saptamani se pot recupera pana la sfarsitul anului si trebuiesc platite normal. Nu se termina restrictionarile.

      Pana la sfarsitul lunii (cel putin) inca raman restrictiile de circulatie, nu sunt inca deschise mall-uri sau magazine de haine si alte tampenii (nici n-ai avea voie sa mergi la ele, deci n-are sens).

      Da, jurnalistii romani n-au prea inteles ce se intampla.

      00
  31. Decat 48 de salarii la risc nu mai bine 3 salarii de la stat pe somaj tehnic? Problema mare va fii din cauza embargoului marfurilor din china asa ca oricum multi nu vor avea cu ce sa produca sau sa vinda. Sau vreti sa o lasam asa, vai pardon las nu face nimic! Stati linistiti intr-un an vom fi colegi cu angajatii nostrii la fabrica din Germania!

    00
  32. #Micul Intreprinzator Trebuie Sa Moara. E la fel de anacronic ca si satul

    00
    • Da, nene, si o sa iti speli masina, o sa te tunzi, o sa iti plombezi o carie sau o sa iti duci copilul la un afterschool numai si numai cand o sa deschida e mega-corporatie in domeniu o filiala in cartierul tau.

      Adica niciodata.

      00
  33. cred ca nimeni nu e mai lovit decat sunt instagramaritele si cei din turism.
    adica ce content sa mai produca o bloggerita de travel? zero, cat o poti tine cu articole de luat la tine in calatorii? cat poti sa faci poze prin casa? iti trebuie o plaja unde sa arati bucile, un burja al arab cu care sa te pozezi cu hashtagul #discoveringtheworld
    deci astea se vor reprofila probabil pe gatit sau pe bagat dildouri la camera.

    doi, aia de pe litoral si proprietarii de pensiuni pe la munte, deci astia sunt nu morti ci foarte morti, adica oamenii se asteptau ca acum la 1 mai sa faca banul gros in vacanta de la mare ca sa poata sa-si achite datoriile facute pe caiet la gigel din capul navodarilor si in schimb iau pl.
    sezonul de vara? zero! madame ursula deja a recomandant europenilor sa nu se gandeasca la vacanta de vara pentru ca „nu se stie”.
    asadar, pentru industria turismului 2020 poate fi sarit, pot lejer sa se apuce de o scoala noua sau sa intre in agricultura caci cu turismul s-a terminat pentru urmatorii 2-3 ani cel putin.

    deci eu nu stiu ce vor face oamenii aia, practic prin statiunile de pe litoral o sa ai rata somajului 98%, sute de mii de oameni care vor freca menta la rece, va dati seama ca asta va duce la o escaladare sociala zonala greu de conceput.

    alt exemplu, Therme Bucuresti…pot lejer sa inchida tot, sa niveleze si sa se apuce de agricultura pe terenul aia. adica de la distantare sociala la stat in aceiasi piscina cu alti 1000 si frecat banchetele din saune unde au mai stat 2000 de insi doar in ziua respectiva? no way, 10 ani sub nicio forma n-o sa mai vedem Therme.

    00
    • Dacă te obliga statul. Altfel sunt milioane de oameni care o sa aibă apetit de risc crescut. Unii o sa devina ipohondri, alții nici o șansă.

      00
  34. NOU
    #110

    Care economie să fie repornită , cea care n-a fost decât parțial oprită ? În primele doua săptămâni s-a simțit că lumea sta acasă . De lunea trecută magazinele s-au deschis aproape toate pe lângă mine ( București , Timpuri Noi ) , pe șantierele din jur pare o zi de lucru normală , lumea mișună pe străzi .

    00
  35. Intrebarea ar fi de ce-au mai bagat lockdown daca-i dau drumul inainte de a starpi covidu’? Chinezii au dat drumu’ dupa vreo 2 luni si ceva, cand n-au mai avut cazuri noi in Wuhan de cateva saptamani. Mai au vreo 1000 de cazuri active in toata tara si 100 de oameni in ICU.

    Spania… are 87.000 cazuri active si 7.300 in ICU. Plus ca inca au ++ zilnic. Evident ca daca relaxeaza lockdown-ul o sa creasca iar covizii. Aduce unu’ la fabrica, se ia la juma’ de sectie, a 2-a zi la toata fabrica si tot asa.

    Si atunci de ce mama masii n-au facut ca sueejii, sa lase la liber, cu tupeu?

    Au relaxat curba, excelent! Dar daca-i dau drumu’ acum n-au facut decat sa amane cresterea. Si din cate stiu nu-s mai pregatiti acum. Dimpotriva, deja sistemul e la 100%.

    Nu mai fiti asa relaxati cu peste 50 & shit. Daca n-o sa ai nici un suport, poti sa dai coltzu’ acasa si la 20-30 ani. E random treaba. Vezi la Boris. Daca nu avea loc in spital, era pa acum.

    Problema e ca n-au gasit nici o solutie glorioasa in 2 luni de zile. Suntem tot cu chilotii-n vine dar acum ne-a expirat si timpul. Pentru ca da… nu poti tine totul inchis pana la vaccin. Nu mai ramane nimic.

    Solutia mea e testare la delir si cine are sta acasa, cine nu poate sa se plimbe cat de cat. Dar cum se face asta…. Chinezii au bagat QR code, Apple si Google vin cu bluetooth si ceva app-uri, dar totul depinde de testare masiva si rapida.

    00
    • nu e mai simplu cu apple watch sau bratara electronica la mana care sa-ti citeasca datele biometrice si sa le trimita la guven? hai ca tot a facut apple promotie istorica la smartwatch-uri acum cateva zile.

      cand iesi din casa vei purta zgar…asta, bratara conectata. cand ajungi acasa poti s-o scoti :)

      00
    • nu vreau sa fiu hater, dar chinezii merita niste sanctiuni de sa ii usture curu pentru minciunile debitate. si WHO pentru ca nu i-au verificat sau nu au vrut sa ii verifice mai temeinic.

      00
    • @Robert: nu te lasa prostit. WHO nu e o entitate condusa de apatrizi, ci e condusa de tarile vestice, in deosebi SUA… Aia n-au facut gargara pentru ca politic n-au vrut tocmai cei ce acum ii scoate ca tapi ispasitori.

      De asta Taiwan nici macar nu are access la WHO ca politica primeaza. Nu conceptul pentru care e creata institutia.

      China a mintit acum cum a mintit mereu, absolut nimic spectaculos.

      00
    • Chinezii au decis sa deschidă economia și atunci au decis cazuri zero. Noi și restul lumii nu știu cum anume o sa ieșim din asta. Care va fi procedura când numeri pe bune cazurile.

      00
  36. https://arstechnica.com/science/2020/04/lockdowns-flatten-the-economic-curve-too/

    Sa invatam din trecut:

    „Cities that responded faster and more aggressively to the pandemic had better growth in employment and manufacturing output compared to cities with weaker responses. On average, cities that responded eight days earlier had four percent higher employment after the pandemic compared to cities that responded later. And cities that kept their measures in place for an extra six weeks or so had, on average, six percent higher employment afterward.”

    Practic, cine impune carantina si-o mentine pana cand scapa de virus sau are sistemul medical capabil sa-i faca fata o duce mai bine decat „antreprenorii” care sustin sus si tare: „Dati drumul la economie in dauna vietilor umane.”

    Poate ar trebui pus link catre articol in stirile zilei intr-una din zilele urmatoare. Poate asa se potolesc antreprenorii de canapea. Sau patronii psihopati :)

    00
  37. https://youtu.be/dEfDwc2G2_8
    un link ptr cei deranjati ca aceasta gripa se numeste – pe buna dreptate –
    gripa chineza !

    00
  38. buna ideea asta cu angajatorul sa promita.
    Doar ca asta faptic ar insemna ca trebuie sa creeze provizioane pentru salariile pe 2 ani a fiscarui angajat. Ca nu se merge pe vorbe.
    Ai o firma cu 10 angajati, cu 100, cu 1000 sau 10 000. Salariu mediu brut sa zicem ca e mic. 4000.
    Inseamna provizioane de 4000*10*24=960000; 9600000; 96 000 000; 960 000 000.
    Ce firma in toate mintile poate sa accepte asa ceva. Nu mintal, financiar.

    00
  39. Legat de Spania, nu e ca si cum “reporneste toata munca”. Au avut 2 saptamani cand nu s-a mers la munca daca nu tinea de strict subzistenta. Azi a expirat termenul ala si a dat voie la ce era voie acum 2 saptamani.
    Au avut restrictia asta ca sa fie cat mai putina lume afara si in mijloacele de transport.

    Tot nu au voie sa deschida magazine cu haine, cosmetice, masini, etc. Pentru ca omul nu trebuie sa mearga in alta parte decat la supermarket sau la farmacie.
    Zic pentru ca stau in Spania

    Ce sa relanseze in Romania in afara de fabricile de masini? Agricultura era oricum de subzistenta, energia la fel… IT-il lucreaza de acasa, consultanata la fel…

    00
    • Pai creste și șomajul adevărat, nu doar cel tehnic. Nu doar de la cei din restaurante și hoteluri. Asa ca nu e vorba doar de fabricile alea de mașini.

      00
    • @S Ce produce Romania si nu depinde de om sa iasa din casa? In afara de ce tine de subzistenta

      Eu nu vreau somaj, de nicio culoare

      00
    • Sunt o groaza de servicii care sunt pe pauza. Lumea muncește în primul rand în servicii, nu în industrie și agricultura.
      Romania produce multe chestii, nu doar „mașini” și „de subzistenta” (care oricum nu știu ce crezi ca înseamnă, producția de alimente și de energie sigur nu e doar de subzistenta) . De exemplu și multe branduri de lux au fabrici în România.
      Si ajunge sa ai clienți din sectoarele care au trebuit sa se închidă. La revedere venituri, la revedere salarii pentru angajați. Acum ar fi venit nunțile, de exemplu. Lipsa lor lovește și restaurantele și furnizorii restaurantelor.

      00
  40. Merge o pula, normal ca nu. Hai la munca toata lumea, dar noi patronii muncim de acasa, pentru ca, nu-i asa, daca noi crapam, cine va mai plateste salariile? E un mindset păgubos in randul unor patroni, cum ca hai sa-l futem pe angajat ca oricum nu are unde sa se duca. Cred ca e un pariu pierdut, dar e pacat ca intre timp se strica iremediabil o reputație.

    00
  41. @Vali…e usor a da sfaturi atunci cind singura “ expunere” e cea din fata ecranului de computer,scriind pe blog.E mai greu cind chiar faci ceva,ceva ce lumea chiar are nevoie-mincare,benzina,electricitate,gaz,cauciucuri….fara astia n-ar mai exista nici bloggerii

    00
  42. Daca s-ar fi dat lege sa se inchida blogurile 2 saptamani, cred ca Vali ar fi avut alta parere acum.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)