O idee pe marginea “sechestrării” de către controlori transportului în comun

Cititorii au fost revoltați că reținerea persoanei fără bilet până la stația unde sunt jandarmii e sechestrare. Eu am o altă teorie: dacă nu te ține, nu merge fără bilet. Dacă nu poți fugi de “sechestru”, cumpără bilet.

E ca în bancul cu vulturul și ursul în avion, băi ursule, dacă nu poți să zbori, de ce faci figuri? Da, dacă ăla era un țigan sau o matahală, ăia se făceau că nu îl văd. Tocmai de aia e bine, dacă tot n-ai bilet, să fii țiganul sau matahala.

Și da, e nevoie de reguli noi pentru transportul în comun, dar cine să aibă curajul să ia taurul de coarne?

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

126 comentarii

  1. Eu cand incalc legea imi asum si recunosc. daca ma prinde radar-ul platesc amenda, daca imi ia carnetul, asta e. Sa vrei sa fie legea respectata si macar sa nu recunosti cand o incalci mi se pare nesimtire

    00
  2. „o fi facut baiatu ala ceva, o fi injurat, o fi zis ceva”

    00
  3. Cel mai trist este ca pare imbracat decent, este tanar si nu cred ca sufera de vreo boala, totusi prefera sa se umileasca tavalindu-se pe jos, in loc sa accepte consecintele faptelor sale.
    Reactiile de pe Facebook… sunt dezgustatoare..

    00
  4. Conform Codului Penal, e lipsire de libertate in mod ilegal.Restul e cancan.
    Pam pam.

    00
  5. Da, vrem o tara ca in Europa de vest, dar in care sa fie normal sa mergem fara bilet, sa nu primim amenzi de viteza, sa putem depasi coloana la semafor pe linia de tramvai. Sa nu dam nici un leu pe parcare, (lucru pe care nu l-am vazut in nici o capitala din Europa, desi acolo e ~4-5 euro/ora. A luat cineva amenda de parcare in Bucuresti vreodata? Parcarea de la universitate e goala iar in jur pe marginea drumului e plin). Sa parcam in marginea intersectiei cu avariile si sa nu ne ridice masina sau sa luam amenda. Toti is suparati pe politistii care stau si vaneaza pe cei ce merg cu viteza (da, ok, stau pititi, dar tu esti cel care a incalcat o lege pana la urma, nu poti sa spui ca nu ai vina). La fel in cazul asta, nimeni nu se revolta pe tovarasul care dupa ce merge fara bilet (care are un pret derizoriu, vreo 2 lei). Tovaras care mai are si nesimtirea sa se opuna in loc sa dea buletinul si sa ia amenda (vreo 50 de lei era, 3 curse de taxi), cum s-ar face in lumea civilizata. Daca nu avea buletinul, trebuia sa stea cu ei acolo, macar sa fie vertical si sa isi asume sa il faca aia de kk la tot autobuzul cateva statii, nu sa fuga ca un cacanar.
    Insusi proprietarul site-ului, care tot se plange de „Romanica” si romani, linisteste pe cei cu muschi sa urce linistiti fara bilet, nu se iau de tine. La fel cu ideea ca, daca ai bascula sau gip, poti sa te bagi. Pentru ca totul e pe muschi si pe oo, nu pe cinste si onoare. Ca in Ouagadugu, nu ca la Berlin. Era cineva care zicea ca unde nu e morala, degeaba sunt legi. Pana nu o sa ne revolte cel ce merge fara bilet, nu vom fi in Europa, ci in Balcani.

    00
  6. E ilegal sa mergi fara bilet, dar sa gasesti o ghereta RATB de unde sa cumperi bilet e o provocare si mai mare. Daca in statie nu ai de unde sa cumperi bilet cum procedezi?

    00
    • Nu gasesti sa cumpwr bilet, nu mergi….nu ai loc de parcare la munca nu blochezi ca ghrtoiul banda/trotuarul ci mergi cu metroul/ratbul…

      00
    • Când am pus eu întrebarea asta, mi s-a zis ”iei taxiul”.
      Pentru că civilizație.

      00
    • Cumperi din timp mai multe bilete…
      Sistemul asta se aplica cu succes de zeci de ani in multe alte locuri din lume.

      00
    • Pai pentru respectarea regulilor / legii trebuie create conditii sa poata fi respectate. Trebuie sa asigure ghereta de bilete, ca e transport in comun, WTF, is cumva obligati, e uz public / comun.

      00
    • Dacă nu ai de unde să cumperi, urci în tramvai/autobuz pe riscul tău și îți asumi amenda, dacă vei fi prins de controlori.

      00
    • la pariu ca daca te duci la Paris, la Belgrad sau la Praga faci tot ce poti ca sa gasesti bilet ?

      00
    • Astia toti care vorbiti despre bilete, cred ca stiti deja ca in Bucuresti (la mitici, da) ele nu mai exista de ceva timp, nu?

      00
    • @cristi: la pariu ca la paris si praga (de belgrad nu stiu) poti cumpara biletul de la sofer?

      00
    • @Dufu, eu nu știam. Nu cred că-i obligația mea să știu, din moment ce vin o dată pe an în țară. Că dacă eu te trimit pe tine acuma în Singapore, s-ar putea să nu știi cum funcționează sistemul de transport public la ăia. Dar ai găsi cu siguranță informații complete și ”chioșc” (sau mă rog, echivalentul lui raportat la lumea civilizată) deschis în orice moment al zilei.
      N-ar trebui să se facă ”research” înainte de-a călători într-o capitală a unei țări UE ca să vezi cum circuli. Oricine ar trebui să poată, măcar între orele 6-22, în orice zi a săptămânii, să cumpere bilet. Și s-avem rezon cu aberația aia de portofel electronic, dac-o aduc pe tanti Aglaia de la Cuca Măcăii, se pierde de tot biata femeie.
      Acuma, cu riscul de-a mă umple de voturi negative și de ”huo, a uitat de unde-a plecat”, trebuie să spun că, aparte de tot felul de abonamente, în Germania funcționează excelent sistemul cu bilete de hârtie. Cumpărate de la șofer. Lumea nu se urcă decât pe ușa din față. Se poate, da. Se va putea și-n România, cam în vreo 500 de ani, așa.

      00
    • welcome to the 21st century. We have this magical thing called Internet and if you don’t know something, you can find it out.

      00
    • @Cheddar, faci pe smart ass, dar nu-ți iese. Anul trecut, exact cam pe vremea asta, eram în București în tranzit, pentru fix juma’ de zi. Guess what: nu se (mai) găseau carduri RATB. ”Eu cum pot circula legal cu autobuzul?”, întreb la chioșc. Nu puteți, zice tanti, doar să vă rugați de cineva să vă taxeze o călătorie și să-i plătiți contravaloarea.
      A… ha. Taxi, deci. Nu mă vedeam milogindu-mă de unul și de altul în 85.
      Ceea ce nu știam – și nici vânzătoarea nu s-a deranjat să-mi spună, n-o fi știut nici ea, și nici Internet n-aveam la mine, sărăntoacă ce sunt – era că-n perioada aia nu a circulat controlul, până s-au repus carduri în vânzare. Am asistat și la o scenă nostimă, când a urcat un străin nevorbitor de limba română, care-a întrebat în engleză de unde poate cumpăra bilet. Şoferul i-a arătat chioşcul din staţie, omul zise că de-acolo i s-a spus că nu se poate. „Dar trebuie să cumpăr bilet, eu cum să merg fără bilet?”. Întrebare perfect legitimă şi firească. Nu ştiu ce i-o fi răspuns şoferul, dar respectivul a coborât cu un aer extrem de nedumerit…
      Nici el nu auzise de net, probabil :D

      00
    • PS: nemaivorbind de faptul că tanti Aglaia din exemplul meu probabil n-are net. Transportul public ar trebui să fie accesibil pentru absolut toată lumea care plătește acest serviciu, ya know…

      00
    • chedare…pe bune ca aici esti dobitoc si vrei si sa semnalizezi.
      RATBul este un serviciu PUBLIC. la care culmea, ca bucurestean platesc 25lei/luna fara sa il folosesc.
      In atare conditii astept ca macar achizitionarea unui bilet sa imi fie facilitata. Daca din statia X nu se poate cumpara bilet inteleg ca pana la prima statie unde se poate cumpara un bilet pot sa merg gratis. Altfel care este prejudiciul pe care i-l aduc eu RATBului? cei 0.00x ml de benzina cheltuiti in plus cand imi transfera curu intre doua statii?

      00
    • 1. Tanti Aglaia, daca e din Bucuresti, stie.
      2. logica saraca…” Transportul public ar trebui să fie accesibil pentru absolut toată lumea care plătește acest serviciu”.
      fa tanti
      daca n-aveai cartela, inseamna ca n-ai platit, nu? Therefore serviciul nu iti este accesibil :)
      Da, te cred, ti s-a intamplat o data o chestie de asta. Se intampla.
      Dar tu vrei s-o folosesti ca scuza pentru ca nu te-ai interesat dinainte de „cum mortii ma-sii se circula cu transportul public in Bucuresti”.
      In postul tau de mai sus „N-ar trebui să se facă ”research” înainte de-a călători într-o capitală a unei țări UE ca să vezi cum circuli.”
      Actually, daca esti un om inteligent, cauti. ca sa fii sigur ca stii ce faci si sa nu umbli ca o curca beata.
      E diferenta dintre a fi un adult functional si a fi, well, tu.

      NU e nimeni de vina ca esti tu lenesa. pentru ca aia nu e decat lene. Mortii ma-sii esti DIN Romania. STII ca Romania e o tara de cacat unde nimic nu merge cum trebuie. cand te-ai pregatit sa mergi in Romania nu te-ai gandit „ba, io in Bucuresti cum umblu?”

      cat mama dracului text ca sa maschezi faptul ca ti-a fost lene sa-ti planuiesti calatoria.
      Si mama dracului, a trebuit sa iei un taxi? Ce dezastru!!!

      00
    • PS: tanti Aglaia de la Cuca Macaii, inainte de-a pleca de acasa, il intreaba pe fi-su/nepotu-sau/primarul
      „Nea Vasile, ma duc si io la Bucuresti. Io acolo cum fac, de unde se ia autobuzele, de unde se ia biletele”.
      Si avand in vedere cat e de buna penetrarea internetului in Romania, tanti Aglaia daca are fun copil pe afara sau la oras, are un smartphone sau o tableta pe care citeste stirile cand sta pe tron in fundul gradinii.

      00
    • Cheddar, eram de-un optimism deșănțat în privința României, se pare. De la an la an sper să găsesc naibii ceva nu neapărat îmbunătățit, dar ceva care funcționează, for a change.
      PS. călătoria în România a fost ceva absolut intempestiv, ca urmare a unei drame. Sincer, numai de cercetat transportul public în comun nu-mi ardea.
      PPS: îți admir în mod deosebit elocința și felul în care argumentezi :D
      Hai pa, ești cu siguranță deosebit de ocupat(ă).

      00
    • mai omule, eu nu zic ca sistemul nu e de cacat. Este.
      Da, ar trebui sa ai posibilitatea sa-ti cumperi bilet de la sofer.
      magaria e alta: ca daca nu platesti bilet n-ar trebui sa-l folosesti.

      Si daca-l folosesti si daca nu-l folosest pe ratb tu tot taxele alea locale le platesti. In momentul in care le-ai platit pe taxe? Nu mai sunt ale tale. Nu conteaza unde se duc, la ratb sau la construitul unor vile in Miserupenii din Fata. Nu mai sunt ale tale. Sunt ale lor.

      Diferenta dintre „tu” si „tanti Aglaia de la Cuca Macaii care nu plateste taxe in Bucuresti” e irelevanta aici, amandoi trebuie sa aveti bilet. E vorba de principiu.

      Vezi matale, de asta nu aveti lucruri frumoase in Romania. Tu zici ca, pentru ca platesti taxe locale, ar trebui sa ai dreptul la o calatorie gratis pana la primul stop unde-ti poti cumpara bilet. Si pe urma, cum? te dai jos, iti cumperi bilet si te urci inapoi sau ce?

      tanti vasilica de mai sus insinueaza ca ea ar trebui sa aiba dreptul la o calatorie gratis pentru ca i-a fost lene sa se intereseze cum se calatoreste in Bucuresti.

      Gigelul ala din postul initial o fi avut si el fun motiv pentru care a zis el ca ar trebui sa aiba dreptul sa nu-si ia bilet. Toata lumea crede ca are drepturi speciale.

      Io n-am auzit niciodata un neamt/englez/olandez sa zica „de ce sa cumpar bilet, ca platesc taxe locale”. pentru ca etica.

      Si mai e o chestie. La ora asta? A sta in Romania este strict o chestie de alegere personala. Daca alegi sa stai, o iei asa cum e- cu sisteme de cacat in orice domeniu. Muncesti sa o schimbi sau pleci. dar daca alegi in mod costient sa stai in Romania… chiar mai ai dreptul sa te vaiti?

      00
    • ”tanti vasilica de mai sus insinueaza ca ea ar trebui sa aiba dreptul la o calatorie gratis pentru ca i-a fost lene sa se intereseze cum se calatoreste in Bucuresti.”

      Cheddar, dar tu chiar bubui :)) N-am insinuat nimic, asta a fost realitatea anul trecut: prea-eficienții nu au tipărit suficiente carduri, ergo lumea nu mai putea achita călătoriile, drept pentru care toate amenzile ar fi fost abuzive și contestabile în instanță. Asta a fost tot.
      Eu nu am pretenții la călătorii gratuite; la vremea când eu am înțeles ce înseamnă să plătești pentru un serviciu de care beneficiezi, tu te-ncălțai cu fesu’. Șterge-ți mucii și mai vorbim.

      00
    • desi ti se deseneaza tine-o ca tine. Plm superiorii pulii mele.

      sa inteleg ca d-aia nu merge ratbul? ca nu pot cumpara eu bilet si cu toate astea ma sui in autobuz? Explica-mi ca la prosti: unde este pierderea ratbului daca eu ma sui sau nu in autobuz fara bilet, in conditiile in care eu nu puteam sa imi iau bilet atunci?

      00
    • si da, sistemul chiar e prost. da, e de porc sa nu poti cumpara o cartela.
      Dar aici intervine diferenta dintre omul civilizat si roman:
      Omul civilizat cheama un taxi/ merge pe jos/ ia metroul etc. daca n-are bilet nu se urca in autobuz.
      Romanul se urca fara bilet.

      oamenii civilizati au tari frumoase cu apa calda si curatenie si autobuze misto.
      Romanii au Romania. Pentru ca nu merita mai mult.

      00
    • ala nu e un argument. E doar un romanism cu pretentii.
      1. Cardul ala se poate incarca pe net.
      2. A zis unul mai jos, un card lunar pentru toate liniile e cacat 50 de lei. Adica nimic.
      3. Si ca sa ma repet pentru ca unii sunteti mai inceti:

      Vorbeam despre faptul ca o gramada de oameni care chiar nu stau intr-un leu treizeci continua sa gaseasca motive pentru care e OK sa nu aiba bilet. Care mai de care. Mai avem putin si vedem “da, si daca vine un martian si aterizeaza in Bucuresti, el n-are de unde sa stie cum functioneaza sistemul, deci n-ar trebui sa ia amenda daca e prins fara bilet”.
      Si nici unul, nu-si da seama ca nu-i obliga nimeni sa se urce in autobuz. Ca nu le apartine autobuzul. Ca indiferent daca n-ai gasit bilet, ti-a murit gaina aia alba, n-au avut carduri la chiosc, daca nu ai card nu folosesti serviciul.
      Asta e magaria. Modul asta de gandire-i diferentiaza pe necivilizati de oameni civilizati. Si pseudo refugiatii “sirieni” care ajung in Europa tot asa gandesc si tot asa se comporta- se urca in autobuz sau tren si cand/daca vine controlul se prefac ca nu inteleg limba sau ca n-au stiut ca trebuie bilet.
      Stiau ca trebuie bilet? Bineinteles, dar in capetele lor proaste si necivilizate nu inteleg nevoia de a plati pentru un serviciu si daca nu esti fortat.
      Chestia asta se cheama “etica”. Si e foarte evident ca in Romania lipseste. Toata lumea e ocupata sa gaseasca scuze si scenarii fanteziste in care e ok sa nu aiba bilet, si nimeni nu considera ca simplul fapt ca ” e un lucru necinstit sa te folosesti de autobuz fara bilet” e un motiv suficient de bun ca sa-ti iei rahatul ala de bilet/card.
      Popoarele unde etica asta exista au lucruri frumoase. Popoarele care n-o au … sunt ca Romania sau mai rau.
      Nu e vorba ca “lasa ca nu pierde ratb-ul mare lucru”. Nu e vorba ca “au facut unii abuzuri asa ca e ok sa incurajam hotia” nu e vorba ca “lasa ca si asa se fura de la stat ce mai conteaza daca fur si eu”.
      E vorba de etica. E vorba de momentul ala in care “las-ca merge”, “las-ca ma descurc io” nu mai e un motiv suficient de bun pentru tine. Si in momentul in care incepi sa gandesti asa, in momentul ala esti un om civilizat. Nici o secunda inainte.
      Si-n mod evident romanii nu sunt civilizati, si de aia romania e o balta de rahat.

      00
    • ma fiinta umana cu pretentii de telectual ratat.
      1. Zi-mi si mie o tara din lumea asta in care sa iti fie imposibila achizitia unui bilet. Hai, te rog. Un caz. La noi in 30-40% dintre statii nu exista posibilitatea asta. Sa nu mai zic ca dupa ora 8 iti poti umple cardul doar la niste BCR-uri.
      2. Ce fac daca urc in autobuz si ma trezesc ca n-am calatorii? Sau acum imprumut ratbul doar in eventualitatea ca uneori s-ar putea sa urc in autobuz?
      3. da. se poate plati pe net. Si mergi a doua zi. Eu am nevoie acum sa urc in autobuz.
      4. Daca merg de 10 ori pe luna cu ratbul este mult. Deci, aia 50lei cat ma costa un abonament lunar mie imi ajung cam juma de an. Pentru ca sa vezi dracie, cand imi amintesc, mai bag 10 lei pe card si ii folosesc acolo. Dar, se intampla sa nu am. Ma sui, vad ca n-am si imi bag pendula, termin drumul (adica toate cele 3 statii). Daca stiu ca n-am, merg un pic mai mult si iau metroul.

      Tu intelegi ca intainte sa imi sugi mie pendula ca am mers fara bilet, PENTRU CA NU AM DE UNDE SA IAU, problema este la RATB ca nu face nimic sa imi faciliteze mie achizitia biletului? Si nu cer nene conditii de transport decente sau masaj la coaie. Ci posibilitatea sa imi cumpar bilet.
      Problema e la RATB ca nu face nimic sa opreasca aceasta chestie. Oamenii urca fara bilet, ba ca pot, ba ca nu au de unde sa ia bilet, ba ca se trezesc fara bani pe card. Totul s-ar rezolva simplu, fara sa se planga ca romanii sunt rai.
      Dar, daca ar face asta si nu s-ar mai fura, cum ar mai justifica ei lipsurile? Ar mai putea ei zice „mda, am cheltuit cam mult pe prostii”? Nu. Asa ca pastreaza ideea de „40% din oameni urca fara bilet” d-aia suntem in gaura.

      00
    • tu intelegi ca ala e un serviciu public pe care RATBul este obligat sa mi-l puna la dispozitie?
      Daca el nu face totul sa fie conform, inseamna ca este de acord ca eu sa urc moca.

      00
    • oricum, mor de dragu romanilor plecati care se cred superiori si stiu ei mai bine. Si tin acolo de niste argumente amuzante. Dar, care nu raspund la nici una dintre intrebari. Ei o tin pe a lor, oarecum crezandu-se mai buni ca ei nu fac ca romanii aia rai

      00
    • Omule, discutia asta poate dura la infinit pentru ca in mod evident nu vorbim despre acelasi lucru.
      Tu pur si simplu nu intelegi concepte de gen „daca nu am bilet nu ma urc in autobuz”.
      Ca nu sunt gherete, ca ia mult sa platesti online, ca nu stii sa-ti planuiesti zilele si itinerariul ca sa ai ce-ti trebuie… astea sunt pretexte. STIU ca nu esti prost. Nu tine.
      Adevarul e mult mai simplu- nu-ti pasa pentru ca stii ca merge si asa.
      Si therein lies the problem.
      Sorry.

      00
    • si nu cred ca e in totalitate vina RATB-ului. Da, am inteles, sunt magari, sistemul e de cacat si administrat din pendula.
      Dar indiferent cat s-ar schimba sistemul, cine vrea sa cumpere bilet il cumpara si acum. Nu esti copil. N-ar trebui sa fie nevoie sa te oblige cineva sa faci ce trebuie. Ar trebui s-o faci pe chestie automat.
      Cum am zis, ethics and lack thereof.

      00
    • RATB-ul e obligat sa te transporte daca tu nu cumperi bilet?
      Jesus
      Cum zici tu.

      00
    • tanti, arata-mi te rog unde zice RATB-ul ca daca nu ai posibilitatea de a cumpara bilet ei au obligatia sa te transporte gratuit?
      Ca, nu stiu cum sa-ti spun, dar faptul ca o alta companie in alta tara o face ? ala nu e un argument decat daca suferi de oligophrenie.

      PS: SE poate cumpara cardul ala inclusiv de la Otopeni.

      Dar astea’s chestii pentru avansati, nu?

      00
    • RATB-ul e obligat sa te transporte dacă nu-ți creează condiții de-a cumpăra bilet. Dacă treaba asta ar deveni legală și oamenii ar putea circula fără bilet DACĂ se dovedește că nu au avut de unde să cumpere, să vezi ce rapid s-ar organiza RATB-ul.
      Am exact un exemplu de-ăsta, cu trenul în Germania. Am luat trenul dintr-o gară mică (gen haltă), unde nu exista casă de bilete în incintă, ci automat afară. Ei bine, automatul era defect; nu încasa bani, nici pe card nici cash, deci nu emitea bilet.
      Ghici ce: scrie negru pe alb în orice gară că, deși e interzis să urci dacă nu ai bilet, o poți face dacă nu automatul are probleme, condiția fiind să te adresezi imediat controlorului (să n-aștepți să vină el la tine).
      Am făcut așa. Omul mi-a lua datele și mi-a explicat ce urmează: va face un raport și voi fi anunțată în scris. Dacă se dovedește că automatul era defect, totul bine și frumos. Dacă nu, împreună cu înștiințarea mi se va trimite și amenda. Și am călătorit pe ruta respectivă gratuit.
      Am primit după o săptămână înștiințarea că da, au verificat, automatul era defect. Îmi mulțumesc pentru sesizare, l-au reparat, speră că voi călători în continuare cu ei.
      ASTA e civilizație, Cheddar. Nu prostiile alea pe care le îndrugi tu.

      00
    • Nu venisem în țară cu avionul. Și argumentul meu era că, înainte să faci românii de kkt, chestie care bag că-ți face plăcere că prea o repeți cu foc, să te uiți la ce au la dispoziție: un sistem de mega kkt.
      Și ți-am dat exemplul unei țări unde legea se respectă și lumea circulă legal, pentru că i s-au pus la dispoziție toate mijloacele de-a o face.
      Dar, vorba lui Animaloo: ți se fac desene și tot nu pricepi.

      PS: nu mă interesează unde (nu) zice RATB-ul. Nici sistemul lui Deutsche Bahn nu-l știe nimeni pe dinafară. Dar nici nu trebuie: sunt date toate informațiile de care ai nevoie pentru a putea cumpăra bilet. Și ce să faci DACĂ nu poți cumpăra.
      Cum bine zice același Animaloo, dacă RATB ar face totul legal n-ar mai putea fura. Dar e la mintea cocoșului: dacă NU am cum să cumpăr bilet, e greșeala TA, deci mă duci gratis până repari greșeala.

      Gata că m-am plictisit, cred că și un ornitorinc ar fi înțeles toate astea până acuma.

      00
    • de asemenea, se poate cumpara si de la gara, si de la autogari. dar trebuie sa ai chestia aia care-ti lipseste tie- a fi un om cinstit.
      Faptul ca esti o putoare hoata chiar nu e vina ratbului.
      Si daca chiar crezi ca cele doua situatii sunt similare, jesus fuck femeie, cine te incalta in fiecare zi? Cum reusesti sa mergi si sa respiri in acelasi timp?

      00
    • Dacă eram ”putoare hoață”, călătoream fără bilet. Frate, dar dai prin gropi, nu alta :))))

      00
    • chedarc ori e troll ori politician. Mai ales cand vorbeste singura fara sa citeasca ideile partenerilor de dialog sau macar sa raspunda la intrebari

      nici macar exemplele din afara nu ajuta

      00
    • Vasilico, Vasilico
      pai te hotarasti odata? Intai te vaiti ca n-ai stiut ca trebuia cartela c-a trebuit sa vii in tara repede ca domne s-a intamplat o drama, pe urma o dai la intors ca de fapt ai stiut si te-ai dus la chiosc dar n-aveau. Si n-ai putut sa cauti pe internet ca n-ai pe telefon.
      O data iei aftabuzul o data nu-l iei.
      Pai hotaraste-te fa, tanti.

      00
    • Au fost două situații distincte, Cheddar. Măcar atâta lucru credeam că-i clar.

      00
    • da Gigi.
      Cu voi, a vorbi despre „etica” e trolling.

      00
    • cand nu raspunzi la nici o intrebare si o tii pe a ta…da. ori esti troll ori prost.

      00
    • atunci ai nevoie de oglinda,
      Pentru ca nici un om care sta de jde ani in Bucuresti nu are vreo scuza sa nu aiba in buzunare un cacat din ala de cartela. E imposibil din punct de vedere logic. Daca stii ca vei folosi cartela aia la un moment dat, o cumperi in mortii ma-sii odata si o pui in portofel.
      Si pe urma o incarci cand ai nevoie.
      Tu iti dai seama cat de infiorator de penibile sunt scuzele astea de cacat? Tu vrei sa ti se dea totul la nas si sa ai facilitati ca in vest dar sa continui sa ai privilegiul de-a fi meltean roman.
      Ai nevoie sa fi obligat si sa ti se dea la nas ca la copiii mici pentru ca ditamai adultul esti incapabil de lingurita aia de prevedere „bah s-ar putea sa am nevoie sa iau autobuzul hai sa pun in mortii ma-sii niste bani pe aia”. NU e greu. E o solutie mult mai civilizata decat cacaturile alea de bilete, dar nu, nu esti suficient de om ca sa ai responsabilitatea aia.
      Lasa-ma cu cacaturile cu „lasa ca fura aia” si „n-am gasit bilet exact unde l-am vrut io”. Daca vrei sa umbli cu bilet, dai aia 50 de lei pe luna care pentru tine sunt prea multi si iei un cacat de ala de abonament.
      NU exista nici o scuza pentru tine ca bucurestean sa nu ai o cartela de aia pe care poti s-o reincarci online.
      Mai ales ca spre deosebire de vasilica tu locuiesti in Bucuresti si stii cum merge ratb-ul.

      Of course, problema nu e de bilet. Tipi ca proasta la pendula pentru ce, de fapt, lucrurile sunt mult mai simple: vrei servicius pe care il ofera ratb dar nu vrei sa platesti pentru el pentru ca ai cacaturi comuniste in cap. „lasa ba ca si asa fura ei, nu fac schimbari ca altfel n-au cum sa mai fure” astea sunt chestii pe care probabil ca le zicea si tatal sau unchiul tau cand mai fura o chestie de la fabrica in anii 70.
      E foarte simplu: da, serviciul e de cacat acum, daca nu in mortii ma-tii te adaptezi ca esti om mare.
      Si investitii? ratb-ul a facut investitii, a pus sistemul asta cu cartela.
      Si pe urma, firesc, si-au dat si aia seama ca avand in vedere ca musterii sund niste javre puturoase si hoate, nu merita osteneala sa mai faca alte schimbari.
      Restul? Alea nu-s argumente gigi, ala e latrat. N-ai produs nici un argument coerent, iar Vasilica e atata de speciala ca nu intelege care e diferenta dintre situatii.
      Ca bucurestean nu ai scuza sa n-ai o cartela de aia. O ai in buzunar, o poti incarca seara. o incarci o data.
      „da, dar daca am uitat”. Atunci poate ar trebui sa bei mai putin sau sa vezi un doctor ca early onset Alzheimerul e o chestie.

      00
  7. Mai e si metoda sa mirosi incat sa nu se poata apropia de tine!
    La Cluj sunt aia negri ce zgarie si geamurile pe transportul in comun! O fi de la foame? Sau fac bilete imprimate holografic pe sticla?

    00
  8. Decât să vă sărăciți pt 50 lei/luna, mai bine preferați să faceți show-uri ! Pe principiul : „Prostul până nu e și fudul, parcă nu e prost destul!” Rușine România!

    00
    • Am aflat surpinzator cu ocazia unei stiri legate de metrorex, ca exista lume care considera ca cei 50, respectiv 70 lei la metrou sunt o suma prea mare pentru cat castiga romanul. Probabil daca transportul ar fi gratis lumea tot ar fi nemultumita.

      00
  9. Una e sa imobilizezi pe cineva si alta e sa tragi de el ca ultimul amator.
    In ultima vreme tot trollezi, macar fa-o bine

    00
    • Controlorii nu par a fi amatori, daca te uiti bine, la minutul 1:00 controlorul ala il violeaza anal cu degetul, are mina bagata destul de adinc in chilotii contravenientului.

      00
  10. Solutia: taxezi la intrarea in RATB, nu taxezi nu se invarte turnichetul si nu poti sa intri

    00
    • da, chestia aia care se practica peste tot.
      Cum functioneaza aici:
      o singura usa, la sofer.
      biletele se cumpara de la sofer. De o calatorie, de o zi,Tot de la sofer poti cumpara abonament de o saptamana, de o luna pe toate liniile, de o luna pe o singura linie etc. NU ai nevoie de nume si poza decat daca ai un abonament special ca de exemplu daca esti angajat al consiliului local- aia au o anumita reducere. pe abonamentul ala il cumperi de la autogara.~
      N-ai bani la tine? E ok, au un app si-ti poti cumpara pe telefon.
      Cum aici sunt mai multe companii de transport public, poti cumpara un bilet pe o zi care merge pe toate liniile.

      Simplu. fara rahaturi gen autotaxare etc, pentru ca oamenii, si in Romania si in Uk si in germania si cam peste tot, sunt niste javre sinistre.

      00
    • Sa vezi ce fun o sa fie pe liniile aglomerate sa ai turnicheti pe RATB :)) Imi si imaginez cate o baba cu sacosele pline de rosii prinsa la mijloc

      00
    • @cheddar propui sa incaseze soferul? Dupa un an stirile vor arata asa:
      „Sofer de autobuz isi cumpara Mercedes GL”
      „17.000 euro intrarea pe pile ca sofer autobuz”
      „Doar 2% dintre calatori au bilet conform statisticilor FHSKOJSJS”
      „2 femei atacate de un sofer pentru ca aveau bilet cumparat online”

      00
    • @emil
      si aici sunt controale, desi toata lumea tre’ sa treaca pe langa sofer si sa arate sau sa cumpere bilet. daca te prinde fara bilet? Soferul a luat-o in mana.
      Lucrul dracului. N-are bilete. Are un printer care tipareste ce fel de bilet cere clientul. cand iese din cursa se duce cu rola si cu cutia cu bani la birou, unde se vede ce-a vandut si cat. Banui io ca printerul ala e wifi si comunica direct in baza de date.
      Unele companii au doar card magnetic, etc, si pe ala tot de la sofer il cumperi.
      Nu zic ca nu e de cacat sistemul din Bucuresti. Este pentru ca totul e de cacat in Romania. dar mama dracului, stii ca iei autobuzul in fiecare zi, nu?

      00
    • Cheddar hai sa iti spun din umila mea experienta tinand cont ca am locuit in vreo 9 tari minim 1 an. Vreo 16 ani combinati.

      Aproape orice sistem adus din Vest in Romania se duce grav pe apa sâmbetei din prima. Pentru ca premisele sale nu se aplica aici.

      Defaultul aici nu e onestitatea astfel incat furtul sa fie cel blamabil. Defaultul e furtul iar onestitatea e blamabila. Nu o sa uit toată viata controlorul CFR care mi-a spus ca sunt nesimtit ca mi-am luat bilet ca tot trenul merge cu el. Partea fantastica? Eu cu bilet am fost singurul care statea in picioare.

      Singura solutie e sa faci asa. Pui sofer cu camera 3G inregistrata live pe un server. Problema e ca dupa prima luna dai afara 85% din soferi ca nu se vor pupa numarul de bilete vândute la sofer cu numărul de calatori. Ah dar stai. Ca nici nu poti sa ii dai afara pentru furt direct. Am uitat ca la noi codul muncii e gândit cu …

      00
    • @Emil
      1. de aia e chestia cu cartelele magnetice a fost o idee proasta.
      2. nu poti sa-l dai pe unul afara daca l-ai prins ca fura? Jesus

      00
    • Daca ideea cu turnicheti nu functioneaza pentru ca Romania, ideea cu cardul magnetic nu functioneaza, controlorii nu functioneaza, atunci sugerez ca transportul sa fie gratuit. Asa este politicaly correct si nu mai ranim niciun sentiment. Nici al blatistilor, nici al comozilor care nu sunt in stare sa-si incarce din cand in cand cardul, nici al babelor care nu stiu cum functioneaza sistemul (vezi niste comentarii mai sus).

      Ps: sarcasm

      00
    • da bai frate dar la nea aia cu maxi taxi-urile pline pana-n ochi cum mortii si dumnezeii ma-sii functioneaza?
      Da, miroase a toate alea, da, e plin pana in dinti dar la ala cum nu sunt blatisti? (asta e o intrebare retorica).
      Disclaimer: nu stiu daca aia mai au voie. Ultima data cand am fost in Romania in 2012 am luat un d-ala de la Mamaia la Constanta pentru ca partenerul meu a vrut musai sa vina in vacanta in Romania.
      Si atunci „ah, vrei sa vezi Romania, las’ca-ti arat eu tie Romania”.

      Daca romanii in majoritate nu stiu sa aprecieze un sistem de transport public urban pentru ca „lasa ca givernul si asa fura ce mai conteaza ca fur si eu” sau „n-am gasit unde sa incarc cartela desi stiam ca-mi trebuie dar nu-s in stare sa o incarc preventiv cand trec pe langa un chiosc” si „n-am stiut pentru ca sunt din secolul at 14lea”? Atunci poate ca tot ce merita sunt cacaturile alea de maxi taxi/minibuses.
      Asa au aia si in Mogadishu , si in plus ricse.
      ia mai dati-va in mortii mamii voastre de romani, credeti ca sunteti speciali? daca vreti sa va comportati ca in Somalia, ia de colea servicii ca in Somalia.

      00
    • @la maxi-taxi/microbuzul pe care îl folosesc eu ca să mă duc acasă la părinți au cameră de luat vederi. împarte șoferul biletele (”că e control”) de n-are aer. dacă are vreun pensionar care are tichete de transport (compensat 50%) n-o mai bagă p-aia cu ”noi suntem privați, la noi plătiți întreg”, iau talonul, îl pun împreună cu documentul de identitate al pensionarului în fața camerei, dau bilet compensat. ba chiar, în ultimii ani nu mai iau călători în plus față de numărul de scaune. și dau bilete și pe porțiunile de drum intermediare (nu de la cap de linie la cap de linie). plus aer condiționat. :) (și nu pun manele, doar ceva post de radio :) ).
      nu-s cele mai noi mașini, nu-s cele mai mișto, nu e cea mai spălată lume, nu e cea mai minunată rută, dar cu controale și amenzi se poate. :)

      00
  11. După cum se vaită și bocește, eu spun că e suedez.Niște cocalari la vreo 16-18 de ani n-aveau bilet și au început să îmbrâncească controlorul acum 2 ani.Asta până l-a apucat mai bine pe unul dintre ei și l-a aruncat din dreptul șoferului cam până la jumătatea autobuzului.Celălalt , tare în gură, lua o scatoalcă așa din când în când de mai avea un pic și pișa ochii abia se abținea.Celălalt mai vine de vreo 3 ori cu chef de ceartă și pumnul ridicat doar că același rezultat, îl apucă controlorul bine de guler și-l trântește de îndoaie podeaua autobuzului.Între timp doi veri cocalari ai ăstora blochează autobuzul însă șoferul chemase de mult intervenția care a venit imediat și în 2-3 minute apare și un echipaj de la locală .Smardoii s-au ales cu vânătăi și o amendă, verii cu dosar penal și amendă.Am vorbit ulterior cu controlorul, făcuse K1 de unde și skill-urile uimitoare.Controlori din ăștia trebuie când ai rebuturi care mai mai să spargă ușa de la autobuz ca să iasă ei că n-au bilet și mai și deranjează restul călătorilor plus mersul autobuzului.

    00
  12. individul ăla merita o amendă – la fel și colorații care, de obicei, sunt trecuți cu vederea când trebuie aplicată legea, mai ales când vorbim de controlorii ratb – dar, ghici ce? nu trage nimeni de ei așa fiindcă nu își cumpără bilete, n-au buletine sau când își construiesc căsoaie fără justificare financiară – pentru că ghiorlanul român nu e mafiot, e doar un fraier penibil

    00
  13. Controlul se face doar in prezenta (cu ajutorul) agentilor de politie. De aia s-a facut politie locala, apartin aceluiasi „stapan” ca si a RTB etc: PRIMARIA. Adica din banii nostri. Deci sa o faca legal.

    00
    • De ce naiba sa mai angajeze RA(utonoma)TB controlori?
      Sa stea politia locala sa verifice bilete. Stiu si ei cum arata…

      De acord ca legitimarea se face doar voluntar sau de catre Politie, dar autobuzul e proprietatea RATB. Nu crezi ca e normal sa poti retine pe cineva care a intrat pe proprietatea ta, fara acordul tau?

      00
    • @zero barat.
      Legal , nu il poti retine pe unu pe care il prinzi pe proprietatea ta. Autoritatile ofera , insa , clementa si nu cred ca exista condamnari in sensul asta, doar ca faci o confuzie . Autobuzul din proprietatea RATB nu reprezinta un spatiu privat ci public. Accesul este public, ai voie sa intri si ai acordul implicit al RATB.

      Persoana in cauza e vinovata ca nu si-a indeplinit obligatiile de calator, poate fi vorba de furt de servicii, desi asta o stabileste o instanta de judecata in cazul in care nu se poate determina altfel. Procesul ala verbal de constatare este cumva un act amiabil de rezolvare a litigiului creat, de-aia RATB te pune sa platesti o suprataxa, nicidecum amenda, pentru ca RATB e un agent comercial , un prestator de servicii , daca vrei . Altfel RATB ar trebui sa te dea in judecata , probabil sub acuzatia de furt, sau ceva asemanator si o instanta , sa stabileasca daunele.

      Ceea ce , ar trebui sa si faca cu puțoii recalcitranți ca ăla. Gen , faci gura si n-ai bilet, fie , nu punem noi mana pe tine , te filmam, chemam politia te identificam noi cumva si ne vedem in instanta unde vei „beneficia” de un dosar penal si vei plati daune proportionale cu complexitatea situatiei pe care ai creat-o. In mod sigur au si amaratii astia de la RATB cativa juristi care s-ar putea ocupa de cateva sute de procese de felul asta si pe cineva la PR care sa faca o expunere media.

      Din moment ce RATB e in subordinea primariei are sens si ar fi chiar imperativ ce zice 1qlee. Daca vrei sa executi un control cu autoritate legala , trebuie sa fi ajutat de serviciul care se ocupa de aplicarea legii.

      00
  14. sunt foarte ciudate situatiile astea cand nu poti sa tii cu niciunul din ei :(

    00
  15. Din ce am inteles, prostul ala nici macar nu a facut plangere la politie.
    Inseamna ca e „fetitza” si i-a placut sa fie strans in bratze de malaci, prins in inghesuiala si bulanit in autobuz de alti barbati

    00
  16. nu ştiu la voi în Braşov cum e, însă la noi în Buc. e o tâmpenie de sistem de plată cu portofel electronic reîncărcabil, adică un card pe care dai vreo 4 lei, fără să fie inclus preţul călătoriei, iar reîncărcarea aia trebuie s-o faci la punctele de vânzare RATB, care, ce să vezi, nu prea se află în toate staţiile.
    Să ridice mâna cei care cred că ar fi normal ca RATB să aibă pretenţia ca toţi călătorii săi să aibă bilet ( în fine, rahat de-ăla de portofel electronic) atâta timp cât RATB nu binevoieşte să ofere o facilitate ca să-ţi poţi plăti călătoria indiferent de staţia la care te-ai urca, fără să posezi cine ştie ce tehnologie.
    Fratele meu, eu vreau ca oriunde e staţie ratb să pot să dau banul şi să ştiu că pot să mă urc liniştit în mijloacele de transport, nu să aud manele de genul ” mergeţi pe jos până la prima staţie cu casă de bilete” sau „vă planificaţi din timp călătoria şi încărcaţi cardul!”

    00
    • N-ai nevoie de niciun cacat de portofel electronic.Dai frumos 50 de lei pe luna(adica renunti la 3 pachete de tigari sau la vodca Saniuta pe doua zile) si-ti iei un abonament pe toate liniile de troleu,tramvai,autobuz,cu calatorii NELIMITATE.Daca nu-ti permiti ZECE EURO pe luna pentru transportul in comun,inseamna ca esti prea ghertzoi si locul tau nu este in Bucuresti.

      00
    • Wow. Pe bune, Tutan Camon? Da’ daca eu vreau sa merg DE DOUA ORI intr-o luna cu autobuzul? Da, ai citit bine, de.doua.ori.intr-o.singura.luna. De ce plm ar trebui sa dau 50 de lei pe un abonament pe toate liniile? Sa ma sterg la cur cu el, sau ce?

      00
  17. Am văzut în seara aceasta la o televiziune de ştiri căruia nu-i voi da numele că cei trei bivoli au fost identificaţi, suspendaţi şi investigaţi de cei de la RATB urmând să fie chiar concediaţi.
    Nu am auzit nimic de poliţie ceea ce mă duce cu gândul că acel puşti nu a depus nici o plângere.
    Nu sunt nici măcar o secundă de partea acelor animale dar toată treaba aceasta ar fi fost evitată cu un simplu bilet. Bilet care este mai ieftin ca un pachet de gume – cel mai ieftin.
    Ce sper eu e ca cineva să se trezească macar acum.. altfel vom avea nevoie de centura neagră cel puţin, pentru a călători în siguranţă.

    00
  18. partea cea mai scarboasa e ca reactia default a unora e sa empatizeze cu ala care-a umblat fara bilet nu cu aia care-si fac datoria.
    This is why you can’t have nice things.

    00
    • Stai tu linistita ca din cauza compostoarelor de pe vremea biletelor de hartie, care acum faceau trei gauri si peste 3 compostari doar doua, au primit mii de oameni amenzi d’ampulea. Pe langa toate astea, nu ar atinge niciun controlor jegosii homeless care umbla fara bilet si imput mijloacele de transport in comun, dar daca tu te grabesti si nu ai de unde sa iti incarci cartela, sau sa iti cumperi cartela, te ard de iti sar flocii pe plafonul autobuzului. Stiai ca in Bucuresti, la chioscurile RATB, se aduc in functie de zona intre 3 si 8 cartele pe zi, nici mai mult nici mai putin? Iar daca inaintea ta au fost 3 oameni care au cumparat cartele, nu ai efectiv cum sa mai cumperi de la chioscul ala cartela si sa o incarci? Nu ai de unde sa stii, pentru ca esti doar o duda parerista. Dupa cum zicea un alt comentator mai sus, de multe ori e o provocare sa poti cumpara sau incarca o cartela de calatorie. Cand or face plata direct la urcarea in autobuz atunci da, putem spune ca x sau y e magar ca vrea sa calatoreasca moka. Dar, pana atunci, se poate intampla ca individul sa nu aiba efectiv de unde sa-si cumpere sau sa-si incarce cartela si nu toti romanii isi permit luxul de a lua taxiul.

      Asa ca, vezi-ti tu de treaba ta, ca prea esti parerista la toate cand habar nu ai despre ce vorbesti. Tarusi emigranti parveniti, care va credeti zei si nu va face pielea doi lei.

      00
    • Necazul e că ăia nu-şi fac datoria. Dacă-şi făceau datoria erau însoţiţi de jandarmi sau poliţişti. Aşa le cere procedura. La Ploieşti au rezolvat-o. Opresc maşina pentru 2-3 minute în staţie, urcă controlorii şi verifică biletele. Găsesc pe cineva fară bilet, anunţă jandarmul sau poliţistul. Acesta urcă şi te roagă să-l însoţeşti. Punct.
      P.S. La noi cumperi bilet cu un SMS trimis la 7576 cu numărul traseului. Ar fi util să poţi cumpăra şi abonamente pentru o zi.

      00
    • Si eu care credeam ca empatizez cu cineva care sufera un abuz din partea „javrei sinistre” de stat roman. Personal, putin imi pasa ce contraventie/infractiune a savarsit ala, cat i se intampla un abuz din partea statului. Faptul ca cineva, cu atat mai mult angajati ai statului, il abuzeaza este cu adevarat problema.

      @zoso: daca nu te tine, nu comiti infractiuni/contraventii, pana aici ai foarte mare dreptate. Daca le comiti, ar trebui sa iti fie respectate drepturile pe care le ai conform legii. Nu sa fii abuzat pentru ca „nu te-a tinut”. Dreptatea e una si se stabileste la tribunal cu legea in mana, abuzul este altceva si am crezut sa scapam de el in ’89.

      Statul roman nu a tinut sa-si recupereze prejudicii de miliarde de euro, dar in cazul unui nesimtit, aproape ca rupe hainele de pe el. De pe altii nu a „rupt” nici macar conturile din banca. Cum iti pare asta?

      Stii care este singura diferenta intre nesimtirea de a nu cumpara bilet si nesimtirea de a conduce peste limita de viteza (banuiesc ca ai minim o astfel de amenda la activ)? Faptul ca in a doua situatie esti sanctionat de organul abilitat conform legii si ti se pare normal sa platesti amenda, pe care nu ai mai vrea sa o platesti daca 4 malaci de la anaf, fara drept de a te legitima sau retine, ti-ar aplica-o. Ar mai conta ca sunt de la anaf sau rutiera din moment ce ai gresit si amenda ajunge tot la stat? Singurele indreptatite sa sanctioneze nelegitimarea sau sa te retina sunt politia si jandarmeria, nu controlorii eruditi de pe ratb.

      Oricat ai da-o cu „nu te tine, nu faci”, problema este la ratb ca nu plateste jandarmeria sau in parlament. Hai sa fim toti agresati pentru greseli ca sa ne invatam minte, nu? Ca asa devenim civilizati: luand in cap tomfe si ajungand acasa cu hainele rupte. Sa ne civilizeze controlorii ratb, da-o dracu’ de politie!

      00
    • Au facut si in Bucuresti asta cu abonamentele de o zi prin SMS. A intrat in faliment firma care procesa platile si patronul a fugit cu banii, RATB n-a vazut nimic din ei.

      00
    • @cheddar ,dupa parerea mea empatia a venit pe baza abuzului de forta al controlorilor fata de calatorul fara bilet nu a faptului ca acesta calatoarea fara bilet,nu cred ca un alt calator ce isi validase calatoria corect ar fi sustinut un calator fraudulos
      deasemenea chiar reportajul este explicit, reporterul mentionind : „legea spune ca doar in prezenta politistilor sau a jandarmilor ,controlorii pot cere actele de identitate ale pasagerilor ce trebuie amendati”
      deci ca si concluzie generala – cind vedeti o echipa de controlori care solicita actul de indetitate al unui calator fraudulos fara sa fie prenzenta politia sau jandarmeria ,chiar in acel moment si controlorii incalca legea

      chiar si postarea de la care a pornit acesta discutie metioneaza ca daca e vorba de vreo persoana mai solida ca si conformatie corporala sau zic eu – un grup de 4-5 bruneti solizi cu pirandele nici nu indraznesc controlorii sa ii intrebe de bilet macar ,nu mai vorbim de retinerea acestora in mijlocul de trasnport in comun la deshiderea usilor

      nu generalizez ca cei de etnie rroma calatoresc fara a valida calatoria ,dar sustin cu tarie faptul ca un grup de 3-4 persoane indiferent de etnie dar cu constititie atletica care ar fi calatorit fraudulos (cam 3-4 persoane sunt si intr-o echipa de controlori) ar fi coborit fara nici un fel de probleme cind s-ar fi deschis usile in statie

      reportajul asta ar trebui incarcat pe acele display-uri din autobuzele ratb ca astfel toti calatorii sa cunoasca faptul ca acei controlori nu au nici un drept sa solicite actul de indentitate al pasagerului ce nu a validat calatoria decit in prezenta politiei sau jandarmeriei

      cunosc o practica mai veche ,oprirea intre statii a vehiculului si echipe de controlori impreuna cu jandarmeria ori politia efectuind controlul ,cam asa este dupa litera legii legitimarea corect facuta desi si aici se poate ridica o exceptie de la regula si anume ,daca este interzisa deschiderea usilor la semafor de ce ar fii permisa stationarea intre statii a vehiculului in scopul efectuarii controlului de catre echipele de controlori impreuna cu politia sau jandarmeria ?!

      insa chiar si in acesta situatie mai este problema timpului de stationare a vehiculului intre statii pentru control si cum la noi in bucuresti la orele de virf sunt ambuteiaje ,intirzierile calatorilor corecti ar fi si mai mari in drumul lor catre ,casa ,servici sau acolo unde au nevoie sa se deplaseze

      bineinteles ca exista si reversul situatiei si anume conform legii controlorii sa fie insotiti de politisti sau jandarmi cind se urca in mijloacele de trasport in comun pentru a realiza controlul si in situatia in care sunt pasageri ce nu au achitat contravaloarea calatoriei sa poata fi legitimati de catre politie sau jandarmerie,dar nici asa situatia nu ar fi cu succes fiindca ar fi lense de idetificat de catre calatorul fraudulos a echipei de cotrolori si fie nu se mai urca in autobuzul respectiv si il asteapta pe urmatorul ,fie merge pe jos daca este vorba de 1 statie-2 ori ar cumpara calatorii pe card inainate de a se urca in vehicul

      si apropo de indetificarea echipelor de controlori,la un moment dat ratb a lansat un fel „de uniforma” care in prezent nu se mai repspecta pentru a impiedica aparitia falsilor controlori,la vremea respectiva se mentiona obligatoriu ca barbatii sa fie imbracati in pantaloni de o anumita culoare si sacou din aceeasi culoare si pantofi de primavara pina toamna si ghete in sezonul rece ,si la femei la fel o fusta de primavara pina toamna si pantalon iarna iar in partea de sus tot sacou cu croiala feminina ,in picioare putnind purta pantofi sau ghete ori cisme – toate aceste „uniforme” aveau exact aceeasi culoare a materialului si atit calatorul corect cit si cel fraudulos putea indetifica o echipa de controlori chiar din statie dupa aspectul lor si a faptului ca de cele mai multe ori stateau in grup iar la sosirea autovehiculului in statie se imprasitau la usi(practica actuala si azi cu raspidirea grupului la usi diferite)

      00
    • @pono:
      zat ma. Esti bucurestean, stii ca iti va trebui cartela aia. Cat poti sa fii de bou s-o lasi pe ultimul minut? Sigur treci la un moment dat pe langa un cacat de ala de chiosc- incarc-o preventiv. Mortii ma-sii nu e asa greu sa prevezi ca o sa ai nevoie de ea, nu?
      Si de asta nu functioneaza scuza cu „n-am avut unde”. In orasul in care traiesti si iei ratb-ul in fiecare zi, trebuie sa fii efectiv Oligofren sau bolnav de alzheimers sa nu stii „ba, am nevoie de bilet. Tot timpul”.
      Chestia aia se cheama a fi adult.
      „Asa ca, vezi-ti tu de treaba ta, ca prea esti parerista la toate cand habar nu ai despre ce vorbesti.”- welcome to the internet.

      ” Tarusi emigranti parveniti, care va credeti zei si nu va face pielea doi lei.”
      banuiesc c-ai vreut sa zici „tarani”. Newsflash- daca esti roman si nu esti din alea forte putine familii nobiliare? Si tu esti taran pe undeva.
      Eu chiar sunt, a doua generatie incaltata pe partea lu’ al batran :)

      dar stii ce e mai rau decat taranul parvenit?
      taranul prost. Ala care prefera sa stea cu cacatul pana la gura si moare de ciuda pe aia care aleg sa iasa din cacat, dar el prefera sa stea acolo, sa ia niste cacat in gura din cand in cand si sa se vaite dar sa nu faca nimic.
      Ala atat de bou ca nu e in stare sa-si aduca aminte ca-i trebuie bilet de autobuz in fiecare zi.

      00
    • @cheddar

      Jos palaria pentru ultima fraza.

      Eu imi incarc electronic pe net cartela de ratb in fiecare luna daca stiu ca o sa am nevoie sa merg cu jegurile de la suprafata. Sunt singurul din tot autobuzul care la urcare valideaza cardul ala.

      00
    • @nimeni
      aia isi faceau datoria, dar in mod evident nu exista cadrul legal. A apela la bunul simt al oamenilor e evident o idee proasta. Dar la sfarsitul zilei, oamenii aia isi fac datoria, asta e jobul lor. Si treaba oricarui om normal e sa-si cumpere bilet.
      Tot va bateti gurile ca vreti un oras ca-n vest- dar al dracului daca vrea vreunul sa inteleaga ca asta incepe cu a te comporta ca vesticii. Adica mama dracului, ca un om civilizat.
      @everyone else
      Nu-ti isi bilet pentru ca protestezi ce face statul roman? Cat de patetica e chestia asta. Vrei sa protestezi? urla la Guvern, omoara un politician, fa-te politician si schimba sistemul. Nu protestezi printr-un furt de servicii de doi lei. Ala nu e decat un furt.
      te deranjeaza asa de tare statul romCOMENTEAZĂan? Si pe mine m-a deranjat al dracului de tare, e o aberatie. Dar daca te deranjeaza asa de tare- pleaca. DE la capatul celalat al Europei sa stii ca chiar nu te mai deranjeaza asa de tare.
      „de ce nu-l ia si pe ala de langa mine?” Poate n-are controlorul chef sa fie injunghiat azi. Lucrul dracului.
      dar nici una dintre chestiile astea nu va absolva de obligatia simpla de a plati pentru serviciul folosit.
      Si, uneori, de-a va planifica ziua in asa fel incat sa nu fie nevoie sa alergati ca disperatii ca nu puteti sa gasiti un chiosc de bilete. NU ai intotdeauna totul sub nas.

      00
    • @cheddar: ce explici tu aici este ceva de genul „daca ma urc intr-un taxi si nu casc bine ochii inainte ca sa prevad ca voi fi violata, atunci merit sa fiu violata”. Pornind de la principiul „nu prevezi sa ai bilet, meriti sa fii agresat”. Corect?

      Persoanele tari in gura pana la dumnezeu, doar pentru ca pot fi tari in gura, sunt de vis. Asta pana li se intampla lor si apoi incep cu drepturile omului. Suntem tari in gura si de acord cu incalcarea legii pana ni se intampla noua. Din momentul ala, credem pana la lacrimi ca legea trebuie aplicata in litera ei cu orice pret.

      00
    • @sandu: nu.
      o sa iti explic inca o data:

      IN MORTII MA-TII DACA TE URCI IN AUTOBUZ SAU TRAMVAI ITI TREBUIE BILET.SI STII CA ITI TREBUIE BILET. NU ESTI O VICTIMA CA TE AMENDEAZA AIA CA N-AI BILET, ESTI UN HOT PROST CARE MERITA AMENDA.

      00
    • Se pare ca esti genul de gugustiuca ce nu pricepe ceea ce ii explica alti oameni, dar ea isi tot ridica poalele in cap pentru ca poate si pentru ca asa este in centrul atentiei. Daca asa te simti tu bine – simte-te in continuare! Asta e ultimul reply.

      Ce nu pricepi, sau mai degraba te prefaci ca nu pricepi, ca sa poti sa iti ridici poalele in cap, este ca o contraventie nu se sanctioneaza cu o infractiune din partea nimanui. Ca asa scrie in lege. Contraventiile si infractiunile sunt sanctionate DOAR de persoanele indreptatite sa o faca, Daca esti indreptatita sa impusti mortal un hot ce iti patrunde in casa – atunci o poti face. Daca faci asta, desi nu ai dreptul, atunci ai comis o infractiune.

      Daca cineva este nesimtit si nu isi plateste biletul, doar politia are voie sa il retina si sa il legitimeze. Repet, asa scrie in lege. Poti pricepe? Poti?

      Ca tu te invartosezi in mintea ta si o tii ca nea’ vasile, asta e deja o problema personala a ta. Dar ca sa iti fie clar: in orice stat democratic si de drept, legea se respecta si se aplica in consecinta de cine trebuie sa o aplice. Poti avea un dram de logica sa pricepi ca un nesimtit, care nu isi plateste calatoria, nu poate fi pedepsit nici de concetateni prin bataie si nici de controlori prin lipsire de libertate, intrucat legea nu le da dreptul asta? Poti? Sau aberezi doar pentru ca poti?

      Nu ti se pare impotriva logicii sa invoci o regula adoptata de societate/organe legislative – „calatoriile cu transportul public se platesc”, ca asa zice legea, dar in acelasi timp sa negi ceea ce tot legea zice – „controlorii nu au voie sa te retina cu forta”? Reusesti sa pricepi? E simplu, de clasa a 5-a.

      Spor la aberat!

      00
    • chedare…mai raspunde-mi la o dilema. Ca vad ca esti de partea unui sistem gresit, desi nu l-ai mai gasit nicaeri.

      ai card. problema e ca folosesti ratbul din joi in pasti. Il folosesti si ti se termina cardul. Si uiti. Pentru ca il folosesti din joi in pasti.
      Te sui de buna credinta. Validezi: pixu, n-ai calatorii. Ce faci acum? Platesti amenda?
      nu nene…totu se rezolva simplu – validare in fata la sofer. Nu zice nimeni sa nu platesti bilet, dar ba nene…lasa-ma sa iau bilet

      00
    • Caz real. Prieten de-abia revenit in iunie 2015 de pe alte meleaguri. Merg cu el sa isi ia cartela. Femeia de la chiosc ii zice ca s-au dat toate cele 3 cartele pe care le primise in ziua respectiva. Prietenul ii cere o dovada ca a vrut sa cumpere cartela si nu avea la chiosc. Femeia ii spune „de unde domnule sa va dau eu dovada?”. Prietenul se urca in 311 fara cartela si dupa ce trec doua statii (in care nu exista chiosc ratb), primeste amenda de la controlorii care s-au urcat in masina.

      Asa ca, cheddar, tot o emigranta parerista si habarnista ramai. Scuteste-ne, ca esti degeaba.

      00
    • @sandu
      Uita-te cu mare atentie la posturile mele. Nu la ce crezi tu ca am zis, la ce am zis.
      Controlorii aia isi faceau(la un moment dat) datoria. Fac exces, abuzeaza, dar pozitia de pe care pleaca e ca isi faceau datoria si pe urma au luat-o razna. Not the point. Eu nu le tin lor partea.
      Eu vorbesc despre principiu.

      Asta e chestia urata.
      Vorbeam despre faptul ca o gramada de oameni care chiar nu stau intr-un leu treizeci continua sa gaseasca motive pentru care e OK sa nu aiba bilet. Care mai de care. Mai avem putin si vedem „da, si daca vine un martian si aterizeaza in Bucuresti, el n-are de unde sa stie cum functioneaza sistemul, deci n-ar trebui sa ia amenda daca e prins fara bilet”.
      Si nici unul, nu-si da seama ca nu-i obliga nimeni sa se urce in autobuz. Ca nu le apartine autobuzul. Ca indiferent daca n-ai gasit bilet, ti-a murit gaina aia alba, n-au avut carduri la chiosc, daca nu ai card nu folosesti serviciul.
      Asta e magaria. Modul asta de gandire-i diferentiaza pe necivilizati de oameni civilizati. Si pseudo refugiatii „sirieni” care ajung in Europa tot asa gandesc si tot asa se comporta- se urca in autobuz sau tren si cand/daca vine controlul se prefac ca nu inteleg limba sau ca n-au stiut ca trebuie bilet.
      Stiau ca trebuie bilet? Bineinteles, dar in capetele lor proaste si necivilizate nu inteleg nevoia de a plati pentru un serviciu si daca nu esti fortat.
      Chestia asta se cheama „etica”. Si e foarte evident ca in Romania lipseste. Toata lumea e ocupata sa gaseasca scuze si scenarii fanteziste in care e ok sa nu aiba bilet, si nimeni nu considera ca simplul fapt ca ” e un lucru necinstit sa te folosesti de autobuz fara bilet” e un motiv suficient de bun ca sa-ti iei rahatul ala de bilet/card.
      Popoarele unde etica asta exista au lucruri frumoase. Popoarele care n-o au … sunt ca Romania sau mai rau.
      Nu e vorba ca „lasa ca nu pierde ratb-ul mare lucru”. Nu e vorba ca „au facut unii abuzuri asa ca e ok sa incurajam hotia” nu e vorba ca „lasa ca si asa se fura de la stat ce mai conteaza daca fur si eu”.
      E vorba de etica. E vorba de momentul ala in care „las-ca merge”, „las-ca ma descurc io” nu mai e un motiv suficient de bun pentru tine. Si in momentul in care incepi sa gandesti asa, in momentul ala esti un om civilizat. Nici o secunda inainte.
      Si-n mod evident romanii nu sunt civilizati, si de aia romania e o balta de rahat.

      Ce zici tu, ai dreptate, da, controlorii aia au facut un abuz.Situatia a escaladat urat. Fair enough.
      Da, ai drepturi ca cetatean roman si european. Magaria e ca toata lumea latra despre drepturi, dar nimeni nu sare la indatoriri. Indatorirea de a fi un om civilizat. Care ar trebui sa fie evidenta.
      restul e irelevant.

      00
    • @pono, nu mai există cartele reîncărcabile?
      când au fost introdus sistemul cu cartele, astea reîncărcabile erau gratuite, am cerut și am primit una. o vreme încărcam numai abonamente, apoi am circulat cu RATB sporadic. (o vreme a fost și mai mișto, puteam pune pe cartelă și bilete/abonamente RATB și bilete/abonamente de metrou, mi-e dor de vremea aia) din când în când cumpăr 2-3-5 călătorii, să fie acolo (circul extrem de rar cu transportul de suprafață), le încarc pe acea cartelă, o am de vreo 6-7 ani.
      lăsând la o parte ilegalitatea sau nu e reținerii, chiar mi se pare imposibil ca o persoană care circulă frecvent cu RATB să nu poată să cumpere o cartelă reîncărcabilă pe care să pună numărul de călătorii pe care preconizează să le efectueze în următoarele zile.
      nu-s Cheddar, nu-s tocmai de acord cu ea în privința tonului folosit (doar cu privire la fond), sunt țărancă de la dâlga, a treia generație încălțată pe ambele ramuri ale familiei, locuiesc în București de cca 16 ani. chiar nu văd cum nu poți să-ți iei ”bilet”.

      00
    • @A:
      cardurile alea se pot incarca si pe net.

      00
    • @A am scris mai sus. La chioscuri se aduc intre 3 si 8 cartele pe zi, in functie de zona. Sanse ca la orele 17-18 sa nu gasesti acea cartela la unele chioscuri sunt foarte mari.

      00
    • adica tu locuiesti in Bucuresti, folosesti transportul public in mod regulat si n-ai gasit absolut niciodata in jde ani de cand esti acolo un card din ala?
      mai omule tu esti sigur ca ai voie sa iesi pe strada singur?

      00
    • @Pono, eu intreb de o afurisita de cartela reincarcabila. Una si aceeasi, pe care o pune la tanti de la chiosc la un aparat care dracu stie ce face ca-mi apar pe cartela aia banii virtual. Cum e cardul de salariu de la banca, ca nu-ti dau alt card in fiecare luna cand primesti salariu. Eu folosesc aceeasi, una si aceeasi, cartela de 6 sau 7 ani de cand s-a implementat sistemul asta, cand inca circulau si bilete in paralel. E verde, nominala- cu numele meu si o parte din CNP-ul meu pe ea. Pot s-o incarc la orice chiosc, la atm-uri BCR (teoretic) si pe net. Nu cumpar alta cartela.
      Despre astea reincarcabile intreb. Mai exista?
      Cu o astfel de cartela te poti duce si in ultimul minut de program al chioscului, nu conteaza cate cartele au primit aia.
      Locuiesc in Bucuresti, de ce mama zmeilor as da 4 lei sau cat o fi, pe langa contravaloarea calatoriilor, de fiecare data cand circul cu RATB.?!

      00
    • @A
      exista. Se cumpara de la chiosc si se incarca pe net.

      00
    • începusem să cred că nu mai există d-alea, dacă omul face tapaj că aduc numai 3-5 cartele la fiecare chioșc și nu mai găsește.
      pana mea, te duci într-o zi dimineașă, iei carteșă, și apoi n-ai treabă ani de zile.
      mă repet (cred că m-am defectat), eu folosesc aceeși cartelă de când au apărut, minim 6 ani sau cât or fi, încă se mai foloseau biletele de hârtie în paralel.
      ca idee, deși e nominală, dacă sunt însoțită și persoana nu are bilet/cartelă, pot să-i taxez o călătorie de pe cartela mea (dacă am suficienți bani, bineînțeles) fără nicio problemă.

      00
    • @A. Da, dar asta inseamna responsabilitate si nu putem avea asa ceva. NU, trebuie solutii ca la copiii tampiti.
      Care nici alea n-o sa le placa. Mortii ma-sii eu inca mai am in portofel cacatul ala de cartele de acum 4 ani cand am fost ultima data in Romania. Si l-am verificat pe site-ul lor si da, merge, pot sa pun bani pe el.

      Da, in UK sunt solutii cu intratul si platitul la sofer, pentru ca au si ei meltenii lor. pentru oamenii inteligenti exista cardul, sau un abonament 4 weeks pe toate liniile asa ca sa-l ai.
      Din pacate pentru ratb, cand a facut investitia in cititoarele alea de carduri( acum foarte mult timp), au facut-o sub impresia ca romanii nu-s melteni. Ce au invatat repede e ca aia care nu sunt melteni pun coada pe spinare si pleaca.
      Si pentru astia ramasi nu se merita sa faca extra investitii. Si ei saracii, cu capetele lor mici, nu pricep care e legatura dintre „n-am luat bilet ca n-am gasit un chiosc chiar sub nasul meu si daca era nu era culoarea potrivita” si „ia mai da-i in mortii ma-sii de bucuresteni prosti ca nu merita autobuze mai bune”.
      And that’s why you can’t have nice things. You have to deserve them first.

      00
  19. băi, ăla e o pizdă care ar trebui sancționat pentru o CONTRAVENȚIE, nu ilegalitate, iar controlorii n-au nici un drept să pună mâna pe tine, ce-i așa de greu? E poliție în stație, bafta lor – nu e? – bafta blatistului și la revedere. Așa e legea și e cam in favoarea ăluia care merge fără bilet. Controlorii știu asta și abuzează, bruschează, indimidează, ca niște jeguri ce sunt. Serios, ce fel de om trebuie să fii să te faci controlor pe ratb…

    00
  20. Barosane, eu intrevad aici o oportunitate de bisnis la baiatu maltratat si posibil molestat in acelasi timp,(zic posibil ca poate nu s-a vazut pe filmare, o fi fost bulanit, apucat de oua de urla in halul asta, cine stie, nici nu vreau sa ma gandesc). Dar sa revenim, avem urmatoarele variante care ar putea sa-l tina ocupat tot anul 2016:
    – Maruta, invitat special domnul agresat. Cateva emisiuni lacrimogene, un 1000-2000-5000 de euro pe emisiune, minim un sezon de 12 emisiuni ceva
    – Pe la Capatos pe langa toate doamnele de acolo, domnii trubaduri bursuci, gutzi, minuni. Cateva emisiuni n-ar strica, niste dansuri, niste bani pe frunte, nu stii cum pleci acasa
    – O alta oportunitate la ma gandesc, ar fi urmatoarea. Am analizat putin situatia si cred eu ca domnul Traian Basescu, daca nu darama gheretele de bilete atunci cand a taiat el salariile la bugetari si pensiile, nu se ajungea aici. Pentru ca, practic despre asta e vorba, tot la raul cel mai mare revenim, oricat am incerca sa ascundem asta. Ma gandesc, poate domnul Gadea ar putea face cateva emisiuni, cum a facut cu doamna aia profesoara de era sa moara saraca. Ar putea dansul, cu talentul lui oratoric, sa evidentieze situatia disperata in care au ajuns tinerii din ziua de azi de nici bani de bilete nu mai au din cauza taierii pensiilor. Aici ar putea intra in ecuatie si domnul Valentin Stan cu un file de o claritate mai buna. Daca merge treaba, poate domnul agresat sa aiba noroc si sa primeasca un post de senator ceva, nimic nu e imposibil, desi pare de domeniul fantasticului, au mai fost cazuri
    – Bonus, ar putea participa la Burlacita in timpul liber

    In toate aceste exemple, domnul agresat ar putea face bani. A reusit sa devina viral, sa obtina reclama fara prea mare efort, (unele sug ani multi ca sa ajunga virale) ar putea profita de aceasta oportunitate.

    00
    • stai cumite cu miile alea de euro de la Maruta ,ca nu pirmeste oricine bani sa apara pe sticla decit daca e deja „cintator de manele” sau „vreo proeminenta publica din care sa traga si Media PRO ceva foloase”- recte un Lis cu Oana lui ,o Zavoranca ….un Pepe

      la un neica nimeni de pe la sitiri ii da acolo 50 de lei sa aiba data viitorare sa isi cumpere un abonament de o luna pentru o aparitie in emisiune,iti spune cineva care stie cum merge treaba in televiziune ….

      sa ma anunti si pe mine cind o sa aiba” vila cu piscina” unu’ din asta care a devenit viral pe net si apoi a fost invitat pe la tv sa faca bani gramada ,recte – „nu stiu io d-aste” – cu telecomanda ,artur de la ceptura (care si-a darimat casa sa isi faca disco) sau altii la fel ,ii prinde un pic televiziunile in vizor ,le arunca o momeala de bani acolo pentru drepturile de imagine si sa apara dupa care sunt iar dusi pe copca

      mai acum vreo saptamina chiar citeam in ziar ca sunt cistigatori pe la diverse concursuri de la tv ,care tot la ce faceau inainte s-au intros ,foarte putini au facut cariera in muzica (vocea romaniei) sau bucatarie (masterchef)

      concret era vorba mai ales de tipul de la Maruta ,gunoierul care dupa ce a aparut o vreme de 2-3 ani pe la tv ,s-a intors in final tot la postul lui de gunoier ,bineinteles ca a avut si el o viata grea si macar a fost ajutat sa aiba casa lui ,in plus de asta e si baiat bun si se gindeste la altii ca el care sunt in casele de copii ,dar ceea ce vreau eu sa scot in evidenta este faptul ca daca apari la tv asa din senin tot asa se si duce „faima” si ramii tot un anonim in final

      00
  21. Reportaj relativ recent –
    http://www.viorelilisoi.ro/biletul-la-control/

    Problema e simpla: ai dreptul sa-l retii, il poti retine. N-ai dreptul? Lipsire de libertate. Acum nah, cat de simplu e?

    00
    • Cam aceeași treabă e descrisă și într-un articol de pe vice.com/ro. Plus alte chestii interesante despre mirobolantul ratb.
      Și nu, nu fac reclamă la nimic. Doar mă laud că citesc vice, na.

      00
    • Multumesc pentru link. L-am adaugat la bookmarks. Fascinant tipul.

      00
  22. 40% circula fara bilet ! Dar mai circula autobuzul ? apa calda mai este ?

    00
  23. Săracul tânăr, îmi e asa mila de el, cum se zvarcolea el pe-acolo pe jos… Daca eram în autobuzul respectiv, îl ajutam sa se întindă mai bine pe jos.

    00
  24. Eu cand le zic hipsterilor ca trebuie sa plateasca (CAS, bilet, RCA mediu, abonament mobil fara pret de dumping, orice), ma lovesc de un zid. Li se golesc ochii, se fac ca nu inteleg.

    00
  25. Daca era barbat cu coloana vertebrala isi asuma fapta si platea amenda.
    Un bilet costa 1.3 ron, nu cred ca saracea de banii astia.

    00
  26. Am si eu o intrebare pentru cei care spun ca acei controlori trebuia sa astepte politia, avand in vedere ca ala se zvarcolea si incerca sa fuga.
    Cum asteptau politia daca ala fugea ?

    00
    • @daniel
      simpu asteptau politia sa raporteze fuga de la locul faptei :)))

      desigur glumesc

      ideal ar fi sa se respecte legea iar daca cineva nu isi cumapra calatorii pe card sau nu valideaza cardul deci incalcind legea , macar controlorii sa nu o incalce aceeasi lege care mentioneaza ca doar politia sau jandarmeria are acest drept de a legitima o persoana

      de cele mai multe ori chiar si calatorul fraudulos nu cunoaste legea si faptul ca controlorii nu au ca sarcina de servici decit verificarea achitarii contravalorii calatoriei si atit nu au nici un drept de a legitima persoana respectiva sau a o retine cu forta
      iar pentru a legitima persoana care a circulat fara a achita contravaloarea caltoriei se face doar de catre politie sau jandarmerie care in teorie ar trebui sa insoteasca echipa de controlori

      00
  27. Daca citeste un strain articolul asta ramane zuzu. Bai nu avea bilet. Fair. Da-i amenda 9999 ron. De acolo e treaba instantei sa il execute.

    Cum ar fi sa isi ia toate firmele clientii la bataie. Nu ai platit factura la telefon la timp si ai întârziat o zi? Las ca trimitem 7 gorile. Ai rata la banca si ai intarzaiat o zi? 12 gorile. Astia cu credite se freaca pe ei ca ii suna banca si ii streseaza cand au restante si nu platesc. Dude, hai sa ne trezim, astialalti isi bat clientul.

    Motivul nu contează. Putea sa isi bage petarde in fund in autobuz si sa strige Batman in timp ce calatorea fara bilet, in chiloți, high, mirosind a usturoi si avand rondele de ceapa in buzunar in timp ce arata un banner cu Ride Sharing. De cand pana cand e ok sa il atingi? Nu zic sa il bati. Legea spune ca in circumstanta aia daca ii impusca pe controlori era legitima aparare (ce-i drept cu forta in exces). Uite asa ajungem la scenarii si la violența aiurea. Hai sa ne calmam sa facem un pas in spate din copac pe pamant ca nu suntem o natie de maimuțe si sa afirmam cu tarie. Nu e normal sa pui mana pe client. Darmite sa il iei la bătaie. Daca credeti ca e normal, va urez bataie placuta la Starbucks daca nu va merge cardul si ala a inceput sa va prepare cafeaua sau freshul de portocale.

    00
  28. Dupa articolul asta incep sa cred ca sunt cel mai prost din Romania. Unele firme isi bat clientii si vad ca perceptia publica e ok, la modul asa si asa, ca sigur era vinovat ca nu avea bilet. Nu e vina controlorilor ca ala ar fi fugit. Asa si? Daca fugea ce. Un bilet e 2 lei. Eu dau gesturi comerciale uneori de 200€ doar sa imi revina clientul care e nemultumit.

    Numai pe agentii mei ii bat clientii =))) e clar trebuie sa invatam de la cei mai buni si sa aplicam modelul asta.

    Acum am invatat cum trebuie sa fie. Bati preventiv al 5-lea client =)))) nu va merge cardul? Super, am o rangă. Vai de capul meu. Ne ia 200 ani sa iesim din padure cu gândirea asta.

    Analog si in centrele comerciale. Ma dispera aia cu nu puteti intra cu rucsacul. Sa mori tu? Cu prietena pot intra? Sau trebuie sa va cautam in geanta (mama mea pateste asa regulat) in orase mai mici. Femeia le arata mereu. Eu as suna de fiecare data la 112 pentru perchezitie ilegala. Ca dupa 728 de amenzi si 288 de dosare penale sigur le trece. Ultima oara cand am patit asta am sunat la politia locala. Iar gardianul a venit frumos la secție, sa completeze niste formulare. Nu am vrut sa ii fac plangere penala pentru privare de libertate insa mai era putin tinand cont de faptul ca m-a injurat si a tras de mine.

    00
  29. Si va mai zic o treaba cu mana pe inima. De regula in Romania justiția functioneaza la nivel mic si bine de tot. Unul d-asta care procedează asa se face instant cu dosar penal.

    00
  30. Am citit mai mult din jumatate din comentarii si cu toate astea nu cred ca am vazut pe cineva sa spuna ca totusi … cardurile alea atat de blamate si care nu se gasesc din cauza de lene, pot fi totusi incarcate si online, pe site-ul RATB. Da, folosim internetul, suntem experti, dar cand e ceva ce nu e in avantajul nostru, facem pe nestiutorii. Da, vrem conditii decente, dar nu prea vrem sa platim calatoria … Nu, nu sunt de acord cu comportamentul controlorilor la modul general, dar consider ca totusi calatoria trebuie platita. Ah, ca RATB are multe de imbunatatit („controlul de face in mod aleator” – ha ha – „raspuns la intrebarea mea de ce aia mai colorati si cu ceafa lata nu sunt controlati”), mijloacele de transport trebuie spalate, aurolacii isi fac somnul in RATB si multele altele, asta e cu totul o alta poveste! Dar, cata vreme nici noi nu schimbam nimic in modul nostru de a ne comporta, nici lucrurile nu vor merge in directia Vest.

    00
    • Nu stiam ca pot fi incarcate si pe net. Eu reusesc sa gasesc chiosc. Intr-o vreme avea BCR un tip de bancomat de la care cica puteai sa incarci cardul RATB, platind cu cardul bancar, am incercat odata si n-am reusit.

      00
  31. Opreste tramvaiul între statii, se deschid usile, pe toate intra controlori, jos politie, jandarmi si un autobuz. Verificau pe toată lumea si pe cei flagranti ii coborau jos pentru identificare. Toate astea se intamplau prin 2005, bucuresti, trafic greu. Ce vremuri bune….

    00
    • nu-i asa. Cand mergi spre munca asta astepti, un control corporal. Eventual cu cautat in cur dupa creier

      00
    • Imi amintesc de astfel de faze pe ruta lui 139, inainte de intersectia 13 Septembrie, Antiaeriana, Ghencea. 2002-2003-2004. Dadeau jos jumate din autobuz, circ nebun. :)

      00
    • @Animaloo, cand sunt doar controlori RATB nu-i bine, ca nu-i legal. Cand e legal cu politie si jandarmi iar nu-i bine pentru ca….
      In cadrul controalelor mentionate de mine nu am fost coborata niciodata, verificata corporal, cerut act de identitate… Ghici de ce. Pt ca aveam titlu de calatorie valabil (abonament in termen, bilet compostat, etc).

      00
    • eu ca detinator de bilet consider ca este un abuz sa opresti autobuzul cu politie si jandarmerie. Este un atac armat, practic. Stres, timp pierdut. Dar, voua va place fututi in cur, aparent.

      Bai, totu se rezolva atat de simplu: intrarea numa pe la sofer. Si bilete la sofer. Nu ai bilet/bai de bilet = jos.
      Dar, cum ziceam: cum or sa mai justifice RATBul furturile?

      00
    • Exact la aceea perioada faceam referire si precis pe acel traseu era controlul descris de mine in echipe compuse de controlori si jandarimi ori politie
      Bineinteles ca aceea metoda gasita de compromis a incetat tocmai pe motivul mentionat de mine ,si anume daca deschiderea usilor la semafor este intezisa deci ilegala de ce ar fi permisa deschiderea usilor intre statii si legala pentru a face controlul validarii calatoriei…

      00
    • Pentru ca nu avem sistemul perfect sau pe care il consideram noi perfect putem sa ne cacam pe sistemul care deja exista doar pt ca nu ne place noua si consideram ca unii pot fura prea mult cu ajutorul lui. Polițistului care te opreste in trafic ii ceri foaia de parcurs si certificatul metrologic?
      Bag picioarele, Cheddar are dreptate, d-aia n-avem noi chestii bune si frumoase si civilizate.

      00
    • ma, tu esti prost? ti se pare normal sa vina cu armata peste tine pentru un cacat de bilet? Sa pierzi timp in plus desi tu ai bilet? Daca ai observa ai vedea ca NICAIERI nu am zis ca e ok sa mergi fara bilet. Am zis doar ca sunt momente in care te trezesti fara bilet si ratbul nu iti pune la dispozitie o metoda sa cumperi bilet.

      Dupa care dau si solutia pe care nu am cacat-o eu ci pe care ratbul se chinuie sa nu o implementeze, ea dovedindu-si valabilitatea in liniile express si in toate orasele din lumea asta: intrarea numai pe la sofer.
      Plm, uneori am impresia ca lumea nu reuseste sa duca o idee pana la cap si se blocheaza in concepte pe care le stie ea.

      00
    • @animaloo: prefer sa stau intre statii la un control 5 minute (oricum la razoare stau doar ca sa trec intersectia cam tot atat), decat sa stau la fiecare dintre cele 15 statii cate 5 min ca sa urce toti prin fata pe la sofer sibsa ii arate abonamentul sau sa isi cumpere bilet, asa cum am văzut prin alte tari…..

      00
    • @Animaloo, desenează-mi, te rog, că eu sunt cretină. mai sus tot poporul face circ că de ce l-au legitimat și ”sechestrat” și lovit controlorii pe ăla, că doar poliția/jandarmeria are dreptul să te legitimeze și rețină (nu și lovească).
      în exemplu meu și al lui Florin C (posibil același), controlorii urcau, verificau poporul, se deschideau ușile într-un anumit punct unde aștepta poliția/jandarmeria, îi dădeau jos doar pe ăia care n-aveau abonament valabil, bilet compostat, cuponul de pensie, etc, se închideau ușile, autobuzul continua călătoria cu călătorii ok, restul rămâneau să se târguie cu poliția, chestie de 2-3 minute, cât coborau ăia. aveam abonament, nu mi-a cerut nimeni niciodată să mă legitimez, să cobor, să nimic.
      dacă este ilegal ca o persoană să fie legitimată/reținută de controlori și tu consideri un abuz ca autobuzul să fie oprit de poliție/jandarmerie (eventual ca fiecare controlor să fie însoțit de un polițist în autobuz), atunci cum propui să se efectueze o verificare legală pe actualul sistem? o fi bun, prost, execrabil, până una-alta, pe ăsta îl avem.
      bun, nu găsești chioșc în fiecare stație. ai făcut reclamație la RATB? eventual la ANPC- uite frate, vor să am bilet, dar nu-mi oferă posibilitatea să-l cumpăr.

      00
    • plm. „prefer un abuz unui lucru normal”.

      cum sa va zic: daca nu s-ar urca 40% din oameni, ati calatori intr-un mediu steril, nu? Sau si-ar lua toti bilet si ratbul ar avea bani de inca un autobuz. Etc.
      Eu nu fac plangeri. Doar mentionez ca inainte ca RATBul sa se planga de neplatitori ar trebui sa faca ceva sa limiteze numarul lor. Dar, voi cititi si intelegeti ce vreti voi.

      00
  32. NOU
    #123

    Cred ca ai vazut si video-ul facut in Cluj in care controlorul nu vrea sa ceara biletele unor suedeji (pardon rromi). Lor nu le cere bilet, dar un biet copil care circula cu busul si ii expira abonamentul de 2 zile ia amenda.
    Urat urat …

    00
  33. RATB – hotie si nesimtire, abuzuri.

    In loc sa faca japca si talharie impreuna cu politia, ar trebui sa schimbe rahaturile alea de aparate care:

    – dau erori si unele nu functioneaza, altele trebuie sa dai de mai multe ori prin fata aparatului sa valideze o data, si daca nu esti atent desi ai dat, nu este validat. Iar aici apare o alta problema, ca multi nu stiu (nu este explicat nicaieri) ca daca ai validat la un aparat, la acel aparat sau altul in termen de x minute nu mai IA INCA O CALATORIE (!!) daca mai dai o data prin fata apartului sa fii sigur, drept care oamennii nu maid au inca o data daca nu sunt siguri de teama sa nu li se mai ia inca o calatorie!!!!

    – nu piuie toate, si nu stii daca ai validat

    – nu se aprinde la toate becul verde si nu stii sau te pacalesti ca ai validat

    – mai ales vara pe soare nu se vede nimic..dar nimic din ce afiseaza, datorita contrastului prea mic pe soarele puternic.

    Asa ca sunt destule nereguli ca lumea sa se pacaleasca datorita aparatelor
    proaste, conditiilor lor de rahat, desi ei vor, incarca!

    Este aglomerat (ca unele trasee vin intre15-25 min ca rata!) si intinzi mana, auzi piuit dar nu valideaza, tu crezi ca ai validat, vin grobienii de controlori si nesimtiti, incorecti si..te amendeaza! Nu vezi display-ul ala fara contrast vara, nici nu piuie dar se aprinde scurt un beculet, crezi ca ai validat, iar te amendeaza nevinovat. Samd exemplele pot continua, pt ca pe cac..tul ala de mizerie de cartela nu poti sti uitandu-te la ea (cum era clar cu biletul de hartie gaurit) daca ai validat sau n-a mers aparatul, si iei amenda de la talharii ratb, desi ai incercat sa validezi cu buna-credinta! Sa spun ca si eu si altii s-au facut de ras desi au incercat sa “valideze” insa aparatele (ca am incercat la doua!) n-au functionat si m-am asezat pe scaun linistit, iar cand au venit controlorii au vrut sa-mi dea amenda si m-am facut de ras, desi aparatele lor sunt de kkt ca si nesimtitii de controlori care au admis la sfarsit ca vazusera ca am incercat?

    Sa mai spun si ca de 2 ori s-a demagnetizat (mi-a spus d-na de la ghereta) hotia de cartela din cauza telefonului sau etc, si am pierdut banii de pe ea? Aia sunt pierduti din cauza cartelei lor, dau cand omul gresete in ratb nu se mai „pierde”!

    Acele aparate si cartelele sunt niste mizerii si hotii si ratb implicit fac talharii, din motivele de mai sus. App, milioane de cartele x 1 uero..oare a cui este afacerea??

    Dar despre acei controlori precum cei care au aparut si la tv ca trageau de oameni, si altii la fel care fac abuzuri, sechestreaza sau buzunaresc lumea, o molesteaza, de ce ziarele nu spun nimic? De ce politia nu i-a cercetat, de ce nu urmareste intai controlorii, si sa le faca dosar, apoi dupa ce ratb are angajati ce nu incalca legea si drepturile omului, politia sa aiba si grija biletelor?

    Ratb intai sa-si rezolve ei mizeria cu aparatele ce nu funstioneaza bine sau nu poti vedea/sticlar, si cartelele care nu stii daca ai validat sau nu (arata cat mai ai, nu daca sic and ai validat!), sas poti lua bilet in orice statie si implicit cu nesimtirea si abuzul, talharia, sechestrarea, molestarea si buzunarirea cetatenilor de catre contolori pt ca ratb ofera servicii, apoi sa aiba grija calatorilor.
    Asa ca politia sa aiba prima data grija legalitatii actiunilor controlorilor si serviciilor ratb prin cartele/gherete, aparate functionale.

    De ce nu se ofera intai un serviciu corect si civilizat ca apoi sa te iei de cetatenii care uneori vor sa fie corecti dar nu pot datorita aparatelor proaste??

    00
  34. Nici in tarile bananiere angajati unui SRL nu pot lipsi de libertate un calator.

    Afla Domnule ca singurul ” drept ” pe care il au angajatii/controlorii RATB e sa nu te lase sa urci daca nu ai bilet sau nu l-ai validat .

    Doar politia si jandarmerie (si alte asemenea organe) au dreptul sa te legitimeze si sa te retina in anumite conditii.

    Citeste te rog Constutitia Art. 23 – Libertatea individuală
    Citeste te rog art. 18 din Ordonanța nr. 2/2001

    Ce fac smecherii de la RATB se numeste infractiune iar ei sunt infractori.

    Hotaririle consiliului local in baza carora acesti controlori isi desfasoara activitatea nu sunt legi organice iar pe baza lor nu pot fi sechestrati oamenii.

    Asa as putea face si eu o combinatie cu vreun Primar din provincie sa imi platesti taxa ca treci prin dreptul proprietati mele iar daca nu opresti sa imi platesti acea am liber sa urmaresc si sa te sechestrez pana imi dai acei bani.

    Traiul in poluarea bucurestiului va afectat de tot neuronii si v-au facut docili si supusi ca niste catelusi.

    00
  35. Pam – pam… No pay, no game ! Restul e can-can. Understand? Mergi „peugeot”…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube