Toată lumea filmează High Definition

Când aveți timp și dacă aveți înclinare, citiți acest lung și tehnic articol de pe Ars Technica. În el autorul pornește de la faptul că YouTube merge greu uneori și ajunge la peering-ul dintre providerii de internet și nu atinge deloc problema filmării HD.

Am mai scris despre asta. Faptul că o cameră foto sau un telefon se laudă că filmează High Definition nu înseamnă că e și adevărat. Sigur, rezoluția este HD, dar calitatea lasă de cele mai multe ori de dorit, pentru că senzorul care captează informația e al naibii de mic și deci posibilitatea de a capta acea calitate HD pe care o vedem pe camerele video profesionale sau pe unele DSLR-uri este destul de mică.

Eh, faza e că de multe ori ne uităm la clipuri HD care au o calitate execrabilă, doar pentru că producătorul aparatului care a înregistrat respectiva filmare a mințit cumpărătorul că da, cum să nu, filmează HD de rupe. Și ne uităm la un clip la 1080p care e pixelat ca naiba și ne întrebăm de ce naiba l-a urcat la rezoluția aia.

Iată încă o comparație de senzori, cu mențiunea că NEX-3 trage video destul de prost.

20130731043145493

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

8 comentarii

  1. Mai nou am vazut blogeri si ziaristi care filmeaza/pozeaza cu telefoanele , merg pe ideea ca nu le mai trebuieste o camera profesionala daca au x telefon, doar e HD in specificatii.

    00
  2. hai sa nu ne mai kkm pe noi, chiar si cele mai slabe smartphoane din generatiile actuale care filmeaza hd, inclusiv bombe gen allview sau mai stiu eu, chiar daca nu au super calitate buna de scos print 30 de metri pe 30 de metri se vad totusi de 100000000 de ori mai bine decat filmarile facute cu telefonul acum 10 ani din care nu distingeai aproape nimi, filmari care nu erau rare, erau date inclusiv la stiri,

    nu zic ca nu e adevarat ca sigla de HD e marketing, conteaza obiectivul, lentila, suprafata de captare.. la fel de marketing e si rezolutia de 40 de megapixeli la nokia, daca optica din aparat e cat juma de unghie tot kktul ala e..

    00
  3. Sa curga cu megapixeli / fara senzor, fara senzor!

    00
  4. Calitatea filmarii nu depinde numai de marimea senzorului, ci si de densitatea de receptori ingramaditi pe suprafata acestuia. E ca la hard-disk-uri, unde la aceeasi dimensiune, capacitatea a crescut de sute si mii de ori, umblandu-se doar la densitate.
    Iar cu privire la cum arata un film deja urcat pe YouTube, de exemplu, de multe ori de vina este bariera impusa de administratorii site-ului, care accepta doar anumite marimi, rezolutii, etc.

    00
  5. Pe lumina naturala filmele facute cu telefonul ies privibile, nu-ti vine sa iti scotii ochii si sa-i speli cu pasta de dinti mentolata.
    Nenorocirile incep sa apara cand nu mai e soarele sursa de lumina.

    00
  6. YouTube e şi prost. Întotdeauna pe full screen îmi încarcă videoul HD, deşi eu nu doresc asta şi comut manual pe 480p. De o vreme apare ocazional o căsuţă de bifat dacă doresc să nu-mi mai încarce implicit HD. Problema este că nu ţine minte opţiunea mea nici până la următorul video.

    Sunt rare, foarte rare filmele care chiar merită urmărite HD pe YouTube. De aceea aş prefera să se încarce implicit pe rezoluţie mică şi să comut doar dacă vreau acest lucru. Ar fi economie de timp, bandă ş.a.

    00
  7. Încă ceva, că tocmai m-am uitat la un clip pe trafictube: nu vi se pare absurd să pui intro şi outro (sau cum îi spune) la un clip de câteva secunde? Sunt multe clipuri la care aceste tâmpenii durează mai mult decât clipul în sine. După părerea mea a fost cea mai proastă idee a trafictube încurajarea acelor adaosuri. Dacă pentru 10 secunde, cât durează înregistrarea propiu-zisă, trebuie să urmăreasc 30 de secunde cât e durata cu toate măgăriile alea, este un consum absolut inutil de timp şi bandă de internet. Şi de spaţiu de stocare pe server. Dar na, nefiind serverele lor, îşi permit să facă risipă. C-aşa-i românul, dacă e gratis vrea două.

    00
  8. Ce este interesant: pe piata din Rusia de exemplu, unde s-a implementat filmatul cu DSLR-uri la nunti, se merge incet si pe filmarea cu IPhone. S-au inventat deja si sunt de cumparat pe piata tot felul de accesorii, stabilizatoare pentru telefoane caci, spun producatorii, au rezolutie FullHd si se poate filma la calitate.

    Ei bine, eu vin din piata de nunti. Si mai mult, vin din televiziune. Fericirea a facut sa lucrez doar cu camere video profi de la prima incercare.
    Si acum am sa va spun despre rezolutie ca sa inteleaga toata lumea cum e cu FullHD-ul asta:
    La o camera video de la 3000 euro in sus (Gama Sony nx, ex) putem avea rezolutia reala 1920x1080pixeli pentru ca numarul de linii(de pixeli) orizontale si verticale care vin din cunstructia senzorului sunt 1080 respectiv 1920. Problema intervine deja cand se lucreaza cu o camera de 1800 euro (gama sony Nex VG). Aici avem deja un numarul de linii orizontale 720, chiar daca camera scoate rezolutia 1920×1080. Ganditiva ca senzorul face cin 720 de linii, 1080 de linii. Deci deja imaginea incepe sa fie intinsa.

    Mai departe, DSLR-urile cele mai scumpe au in jur de 700 – 800 de linii de pixeli video pe orizontala.

    Sai acum stau si ma gandesc, oare cate linii pot avea telefoanele astea ? La cat de mic e senzorul si clar ca sunt facute pentru poze nu pentru filmat… ce calitate pot scoate ?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)