Haleu?

hamburgerSuntem ţara cu două emisiuni despre bucătărie, plus canalul GoodLiving şi mizeria aia de emisiune cu vedete care gătesc pentru alte vedete de pe Prima TV, şi totuşi când ieşim din ţărişoara noastră greu încercată tot shaorma şi hamburger mâncăm. Şi, dacă se poate, o bere internaţională, ca să nu încercăm cumva ceva străin. Şi mai bine ne luăm prânzul la Mac, că ştim gustul, decât să ne dăm la un nenorocit de şniţel vienez, un wurst nemţesc sau un peşte olandez.

Iar turismul se face cu o cafea în mână, ca ţărăncuţele!

(sursa foto)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

  1. Ia man o poza si cu snitelul de care ziceai. Din pacate de data asta la Figlmueller era full si am cautat altceva. Mi-am adus aminte de niste poze vazute la un prieten cu niste burgeri uriasi si am cautat T.G.I. Friday. Iti recomand sa mergi. Este ceva gen Ruby Tuesday, tot american. Nu este vis, dar este o experienta noua si ok.

    Cat despre ideea in sine a acetui post, ai dreptate…

    00
    • @criserb: dacă articolul se numea „cristi e un cocalar care nu ştie să mănânce” trebuia să te ataci. altfel, nu văd problema.

  2. @Vali – departe de mine acest gand, in plus ti-am dat dreptate.

    00
  3. E o boala internationala, nu numai a romanilor. Chestia asta am observat-o la mai toate popoarele asiatice. Americanii, la fel, oriunde se duc baga in ei TGI, Johnny Rockets si cand vor mancare chinezeasca PH Chang.

    00
  4. La mac, kfc & co gustul nu e acelasi de la o tara la alta. E tot un gust infect, but in a different way every time.

    00
  5. pacat ca nu se gasesc mici buni. Sau sarmale

    00
  6. Nu pot fi integral de acord cu tine; ca turist „functionezi” sub anumite constrangeri financiare iar optiunile imediate sunt fast food, mancare nationala sau locala, asiatici si turci. Deci nu gourmet sau high class. Bon; romanul are un „gust” fixat pe preparate mai degraba orientale, cu multe chestii prajite, multa carne si relativ putine legume – asa ne-am nascut, asa traim, asa functionam. O mancare nationala germana, franceza sau engleza (de exemplu) e complet in afara a ceea ce consideram noi a fi „bun” iar realitatea asta nu se va schimba niciodata. Deci intr-o vacanta in Bavaria (sa zicem) ajungi implicit sa mananci la fast food sau la diversi orientali fiindca aia e mancarea cunoscuta, are textura potrivita si stimuleaza ceea ce ne asteptam noi sa stimuleze in materie de receptori.

    00
  7. Cafeaua in stanga si punga de plastic in dreapta.

    00
  8. Dane, esti un toparlan.
    Pe unde spui tu ca ai umblat sa mananci la fast food costa cat la un restaurant de cartier.

    00
  9. In fiecare tara poti incerca ceva din gastronomia locala, chiar si fara sa te indepartezi prea mult de obisnuinta de acasa.
    Diferenta o face modul de preparare si desigur ambianta.
    Uite, de exemplu la Viena chiar e pacat sa nu intri macar o data la Centimeter.
    Am aldat ca exemplu Viena pentru ca este (cred) cel mai vizitat oras de catre romani.

    00
  10. daca te duci pe afara e musai macar un fel de mancare traditionala locala. chiar daca nu iti place macar este o experienta.
    problema e ca romanul e mereu pe fuga si din dorinta de bifa (nu vizita) cat mai multe obiective turistice omite acest aspect.
    toti strainii care au venit la noi si pe care i-am scos la masa au vrut sa incerce mancarurile noastre: sarmale, ardei umpluti, mamaliga, slanina, tuica etc.

    00
  11. Sa stii ca nu doar romanii sunt reticienti, eu am fost de revelion la hong kong cu un amic belgian, nu vrei sa stii de cate ori a mancat intr-o saptamana la Mac.., pana in ultimile zile, cand l-am luat cu mine, sa mananc, la restaurant, si i-am dat sa guste …a fost suprins ce buna era mancarea.

    00
  12. Vali, parca printre principiile tale era si filtrarea invectivelor de natura personala la adresa comentatorilor. Sau discutam numai la trecut?

    00
  13. …. mmm mesajul numarul 8?

    00
  14. FastFood = Cancer. Cine constientizeaza, mananca sanatos; asta nu inseamna neaparat scump.

    00
  15. parca nu-ti da mana sa faci o indigestie pe meleaguri straine – cum spui smecta pe ..chineza? :D

    00
  16. E cu dus-intors.

    Nu am mancat la Mac de pilda decat cand m-am preumblat cu ‘consortul’ prin mari si tari. sau la BK, ca tot ii place mai mult. Smecheria este ca, desi mananci carton, in general sansele sa-ti arzi matzele sunt mai mici. Mancarea locala este la orice ora mai indicata, dar is destui care s-au trezit ca si-au petrecut concediul pe buda.

    In alta ordine de idei, prefer la orice ora un burger/gyros/hot dog cinstit luat de pe strada unor chestii suspecte vandute la suprapret prin tot felul de cosmelii. Mai ales ca, asa cum spunea un comentator, in general esti in graba, nu ai timp sa stai sa rumegi mancare timp de 2 ore la un restaurant.

  17. Macar asa nu descopera ca mine Wasabi :)

    00
  18. Nu prea mananc nici in Ro la fast food si atunci cum dreaqu sa halesc shaorma in concediu …

    00
  19. Foarte discutabil ce zici tu pentru ca omul a pozat un hamburger care nu pare a fi de la McD. In Bucuresti dai cu tunul dupa un hamburger BUN , iar burger bun nu nu inseamna nici McDonald’s, nici (defunctul) Burger King.
    Desi in concediu imi place sa mananc „local” si eu as da iama in hamburgers daca as gasi un provider bun.

    00
  20. te-as duce eu la un tur de shaorme in munchen si iti platesc eu excursia daca e plictisitoare sau naspa sau macar la fel…. unele o sa le borasti altele o sa-ti placa…. dar sigur o sa devii mai destept.
    in londra, stratford chiar langa mall-ul stratford stiu un fast food arabesc cu niste kebap-uri de oaie la farfurie ca iti paresesti iubita pentru ele.
    am mancat si in stockholm…. tot la ceva dinasta arabesc tot kebap de oaie…. tot fastfood tot super ieftin.
    eu nu mananc oaie acasa ca nu am cunoscut roman care sa stie sa o gateasca dar in strainatate aproape numai oaie mananc , de la arabi,turci marocani.
    singurul lucru pe care nu dau banii e mc,kfc, starbucks si orice brand international…. sau lant national sau international

    00
  21. @jollyca – Burgerul este pozat la TGI Friday in Viena. Daca n-ai incercat localul ti-l recomand ;) Este cu specific american si sunt chestii interesante.

    00
  22. intr’o locatie noua despre care nu m’am documentat sunt mari sanse sa mananc la fast food (fie mc, subway etc…)
    altfel nu de putin ori de trezesti intr’un restaurant scump, prost sau ambele.

    00
  23. Raspunsul e simplu: burgerul e cativa euro, iar un meniu la un restaurant bun e intre 40 si 200 de euro (de la cele mici, afaceri „de familie”, pana la cele din ghidul Michelin).
    Pe langa asta, romanii nici nu au un „cult al mancarii” (nici nu au de unde alege, nici nu ii intereseaza, nu observa diferentele: mancarea trebuie sa umple stomacul si-atat).

    00
  24. Ooooo da,snitel vienez. Te duci in Turcia,Grecia,Bulgaria,Italia.. peste tot sunt snitele vieneze cu cartofi prajiti. Claaaaar.
    Are dreptate ionut, te duci in diverse locuri in care exista mancare specifica si chelnerul iti si sugestioneaza ceva,dupa care..in functie de mentalitate..alegi ”snitelul vienez,shaorma sau un orez rizotto ”bun tareee”,adica un pilaf mai nefiert cu gust de cauciuc.
    Tare destepti sunt si aia care pleaca in Italia si in afara de paste cu sos de rosii si macaroane cu branza la punga,altceva nu stiu. Fac aia o bunatate de paste cu ou dintr-un aluat ca de placinta cu diverse tipuri de branza grasa si tot asa.. Sau cele din cartof :)

    00
  25. NOU
    #28

    Și dacă stai prost cu banii și cu timpul, tot nu te duci la fast food-urile internaționale când vizitezi țări străine. Intri intr-un magazin frumos și cumperi de câțiva euro pâine proaspătă, brânzeturi locale, mezeluri locale, dulciuri, vin și alte delicatese specifice (nu doar in FR și IT ai de unde) și le consumi decent intr-un parc pe iarbă, pe o bancuta pe malul unui mare fluviu, sau chiar in camera de hotel. Și le faci și poze, si pui si locația pe facebook, dacă asta e problema. Oricum pe nimeni de pe FB n-ar interesa poze cu hamburgări și pizze banale.

    Orice călătorie in locuri celebre trebuie incununată și de o experiență gastronomică. In plus, e mult mai intimă o astfel de experiență, decât să te calci in picioare cu o grămadă de turiști idioți la vreun mare obiectiv turistic, unde nici poze nu ai loc să faci.

    Decât să pierd timp și bani la 5 muzee, de care nu-s pasionat, dar cu care pot să mă laud in cercul meu de snobi, mai bine savurez caruselul din parcul de distractii al gastronomiei locale.

    Nu ai stfel de gânduri când călătorești? Inseamnă că ești doar un banal consumator de all inclusive in Bulgaria sau de restaurante cu specific românesc de pe Valea Prahovei, scăpat fără să vrea in afara granițelor. Și atunci ești doar un incuiat și discuția nu mai are rost.

    00
  26. NOU
    #29

    Zice cineva mai sus că mănâncă afară carne de oaie la arabi, că in romania nu știe nimeni să o prepare. Face o micuță confuzie.

    Oile nu se cresc pentru carne, ci pentru lână și lapte, iar ele se taie și pentru carne doar când sunt bolnave sau bătrâne. Evident, carne lor nu e prea bună și atunci se vinde sub formă de pastramă… adică ceva ultra sărat și condimentat, pentru a ascunde lipsa prospețimii lși calității. Vai, ce ne place pastrama nu-i asa? E sărată, merge vinul, nu-i așa? La câtă sare are merge și o găleată de apă, cu siguranță, nu numai vinul prost.

    Știtți că și Gigi Becali zicea că el nu mănâncă pastrama de oaie, că știe din ce se face… din oi bătrâne sau bolnave. Și dacă se pricepe la ceva, atunci la oi se pricepe.

    Carne proaspăt de oaie nu o să vezi prea des in măcelării, iar dacă vei cumpăra din piață de la ciobani ai toate șansele să iei ceva odios, păstrast in condiții infecte. Și atunci vei zice… vai, nu-mi palce carnea de oaie, că are miros!

    Carnea potrivită pentru consum, care este extraordinară, e de fapt carnea de berbecuț. Masculul tânăr, pentru că berbecii se cresc doar pentru prăsilă, și nu trebuie mulți la o turmă de oi. Așa că ii taie… tineri, când au carnea fragedă și mai gustoasă, normal.

    Dacă vreți să consumați carne bună de oaie, căutați de fapt berbecuț. Și doar din carmangerii mari, cu vad bun, niciodată de la țărani.

    Si arabii de care se pomenea mai sus tot carne de berbecuț foloseau cu siguranță.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile