Hainele pentru vagabonzi, umanitate sau umanitate?

Weekendul trecut mai mulți oameni s-au organizat și au pus haine groase într-un parc din Timișoara, ca să fie luate de persoanele fără adăpost, care mor de de frig și de foame. (sursa)

Teoretic, e un act de umanitate. Să nu uităm să fim oameni cu cei care au fost mai puțin norocoși decât noi.

Practic, e tot din categoria “să ni se dea”. Nu e vina mea că unii au ajuns pe stradă, sunt soluții mai bune pentru hainele alea, case de copii, orfelinate sau popa ăla care îngrijește câteva zeci de copii cum poate.

homeless-saracie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. ca sa fiu sadic. in loc sa te citesc pe tine as cheltui mai bine timpul citind la wikipedia ;)

    dar schema e ca e bine sa faci si una si alta

    a da la ala care nu are e cea mai frumoasa chestie de pe pamant

    ca nu e nimeni sa nu aiba nevoie de ceva de la altul

    cunoastere sau cunostinte. bani. femei. experienta. un pic de empatie. bunatate. uneori asprime. alteori iertare. cacaturi de astea.

    nu e nimeni care sa le aiba pe toate. asta ca sa nu ne mai spargem atata in figuri ca ce tari suntem noi. sa ne mai bagam mintile in cap. bun simt ;)

    PS am vazut cersetor dand de pomana la alt cersetor

    si mai stiu ca pe cat posibil nu caut omul ca sa cer ci ca sa dau ;)

    00
    • am vazut cersetor dand de pomana la alt cersetor

      poate avea o datorie.

    • bingo

      ai vazut ce misto?

      unii mai si platesc din datorii ;)

      00
    • Am patit-o si eu, erau cativa homelesi tineri, treceau pe strada si i-am chemat sa le dau o sacosa cu haine. Unul dinre ei avea o minge si insistat sa o iau eu… vroia si el sa-mi daruiasca ceva… O chestie din asta este neastaptata, te misca, si iti dai seama cat de mici sunt diferentele intre noi (astia care le avem si le stim pe toate) si cei care nu au si nu stiu.

      00
    • Te vad foarte incrancenat dom’ Vali. Mai trebuiesc si chestii d-astea de corazon, cu sentimente si alte siroape.
      Si pe de alta parte ai grija ce-ti doresti, ca poate se-ntampla. Cine stie cand se trezeste vreunul sa vrea sa-ti cenzureze / inchida blogul (ca asa e in democratie) si s-ar putea sa pice bine niste haine groase.

      00
  2. Hai cu stirile zilei.. lasa-i sa ajute, sa faca bine la toata lumea :))

    00
  3. Eu as propune sa se faca niste complexe de garsoniere unde sa fie dusi toti (sau cel putin o buna parte din ei). O camera si baie proprie, nimic extraordinar, conditii un pic mai bune decat la camin.
    Sa primeasca 3 mese calde pe zi si niste bani.
    Totul sa fie finantat din gunoi. Munca lor sa fie sa sorteze gunoiul pentru reciclare, evident conditii umane (costum, manusi, masca).
    Asa ar avea si ei un rost, nu ar mai sta in frig si pentru niste oameni care dorm pe strada si mananca din gunoaie nu ar fi o slujba atat de josnica.
    Mai mult, am mai creste cateva pozitii bune ca si tara „verde”.

    00
    • ce gandire comunista !!! sa-i adunam din strada impotriva vointei lor si sa-i punem la munca nu la intins mana … parca au cerut ei ceva … sunt oameni care se gandesc la ei si le ofera din ceea ce nu le mai trebuie, cei care ofera vor sa le ofere LOR, celor din strada, si nu altora, nu au bagat (in cazul asta) mana in buzunar nimanui

      00
    • Goya da nene, e comunist să te gândești la un mecanism care să funcționeze pe viitor, că deh te simți parcă mai bine dacă depinzi de altul, prietene! de aia statul ăsta merge cum merge fiindcă nu își utilizează corect principala resursă, cetățeanul. Nu sunt animale bă! să le dai mâncare și să-i mângăi când treci pe acolo, trebuie integrați în societate.

      00
    • Daca primesc mancare si bunuri nu o sa faca nimic fara un loc unde sa stea si unde sa poata face o baie. Oricine ai fi nu te angajeaza nimeni daca ai paie in par si mirosi a cacat.
      Nu am spus nicaieri ca nu au libertatea sa plece.
      Eu unul daca as fi in situatia lor as acepta o astfel de varianta. Asa in cateva luni as putea sa imi cumpar haine(second hand), sa imi gasesc un loc de munca mai bun, cine stie poate reusesc sa strang niste bani si sa ma mut.
      Degeaba suporti niste oameni financiar daca nu le oferi posibilitatea sa o faca singuri la un moment dat. Vezi cum e in africa, sunt multe sate care DEPIND de ajutoare. Din acele sute de milioane, chiar miliarde, o parte considerabila ar fi trebuit sa mearga spre educatie si infrastructura, asa ar fi ajut o sansa la viata noile generatii. Sigur ar fi murit mult mai multi oameni dar nu e de parca acum sunt salvati.

      00
  4. Nu cred ca cineva alege de buna voie (constient) sa trăiască pe străzi. Din diverse motive au ajuns in situatia respectiva, iar pentru unii dintre ei o haina mai groasa poate insemna o zi in plus.

    00
    • Dar nu ai vazut copii si adolescenti care fug de la casa de copii?

      00
    • Dar tu câte case de copii ai vizitat, ca să vezi de unde și de ce fug respectivii?

      00
    • Vorbeam de oamenii străzii, nu de copiii care din „n” motive au ales sa fuga de acasa sau din orfelinat.
      Nu cred ca cineva fuge de bine, la fel cum nu cred ca oamenii străzii stau pe strada pentru ca le place sau pentru ca e cool sau mai știu eu.
      Oricât ar fi fain si frumos sa credem ca trăim intr-o lume a posibilităților, util ar fi sa acceptam ca nu toți sunt ca noi (structura mentala, intelect, inteligenta) si nu toți au posibilitățile noastre.
      Fiecare are drumul sau, daca poți ajuta – ajută. Dacă nu vrei sau nu simți, nu are rost sa critici decizia altui om de a face un bine.

      00
    • Am locuit in 2 orașe în România. Fac voluntariat din liceu, iar asta m-a pus in diverse situații.
      Nu vorbesc din auzite sau povesti. Exista „n” motive pentru care un copil ia decizia sa figa de acasa sau de la orfelinat. Deciziile de cele mai multe ori au la baza un abuz fie el fizic sau psihic.
      Nu am interacționat cu copii care au fugit de acasa pentru ca le era bine si nu duceau lipsa de nimic. Când zic nimic includ si afecțiunea, dar si interesul pentru ei.
      Am interacționat in 11 ani de când trăiesc in România cu destui copii in astfel de situații, încât sa-mi pot permite sa comentez despre situația in cauza.
      Nimeni nu fuge de bine.

      00
    • Nimeni nu fuge de bine. Dar fiecare are dreptul să-și definească binele propriu după cum preferă.

      00
  5. Aia din Gara de Nord sigur au fost dati afara de undeva din cauza alcoolismului. Anul trecut am dus pe cineva la tren si i-am vazut cum se luau de lume pe peron iar politia TF se uita la ei deci nu o faceau pentru prima data. Daca le-ai da ceva de pomana, sigur ar vinde pe bautura.

    00
  6. Îți înțeleg punctul de vedere, dar în soluția ta mai bună spui de trei ori copii. Dacă donatorul are 1,90 și 100kg și vrea să doneze un palton, la câți copii se potrivește haina aia?

    00
  7. Nu au nevoie de hainele voastre. Oamenii profita de „binefacere” ca sa mai scape de gunoaiele din casa si sa spuna ca au facut o fapta buna. Au haine destule, haine se gasesc peste tot. Daca vreti sa-i ajutati duceti-le o mancare calda, un pachet de tigari (cand traiesti pe strada nu iti faci griji ca te va omori fumatul), sau pur si simplu stati de vorba cu ei cateva minute ca sa simta si ei ca sunt oameni.

    00
  8. „…sunt soluții mai bune pentru hainele alea….”
    Ce solutie mai buna ar fi pentru o geaca folosita, marimea 56?

    00
  9. Sper că realizezi că îi judeci din postura unuia care are stomacul plin.

    00
  10. cateodata te ajuta pe tine sa dai decat pe ei ca primesc. Alteori, ai supriza sa nimeresti pe cineva foarte bine intentionat (vagabond) care iti multumeste de nu te-astepti. E un sentiment foarte fain ca ai ajutat cu adevarat pe cineva.

    Vbeam cu un manager de HR si mi-a zis o chestie. Imi pusesem gatul pentru a doua oara la bataie pentru cineva care plecase ca un magar din firma (nu dadeam de el si dupa cateva zile a zis ca s-a dus la altii) si acum vroia sa se intoarca, ca acolo era naspa (dupa 1 an). M-a sunat, si-a cerut scuze, ca nu mai face ca bleah. Ghici ce, dupa ce a venit si i-am facut oferta tot, din nou, n-a mai dat nimeni de el si pa a fost. I-am spus tipei de la HR ca imi bag picioarele si nu mai ajut pe nimeni niciodata, iar ea mi-a zis ca nu trebuie sa gandesc asa, sa ii judec pe toti din punctul unuia care m-a tras in teapa. Ca e una dintre cele mai mari greseli pe care le pot face pentru ca voi rata sa ajut oameni care merita cu adevarat si e un pret care merita platit (sa-ti mai iei cate o teapa). Sunt de acord.

    00
  11. Aia cu ”să ni se dea” a cam făcut ca nuca în perete. Eu n-am văzut oameni ai străzii mărșăluind, organizîndu-se în sindicate și făcînd mitinguri pentru a cere chestii. Dacă pică ceva bine, dacă nu, asta e.

    00
  12. sigur, intotdeauna cand dai ceva cuiva exista altcineva care ar fi avut mai multa nevoie de acel ceva. pe principiul asta nu mai faci nimic ca oricum e degeaba. mda.

    00
  13. Am primit și țigări și băutură de la homeleși. Sunt cu mult mai generoși decât ar fi intuitiv.

    00
  14. cu cersetori tineri(~20 de ani) am patit ca le-am dat de mancare, le-am dat de baut si dupa ce au terminat de mancat/baut au aruncat toate ambalajele in fata geamului meu desi era cos de gunoi la cativa metri.

    cu unul din ei am mai patit odata ca dadeam la dezapezit in curtea blocului – deh simt civic, trece pe langa mine, ma vede ca dau ca robu si-si vede de drum, apare dupa 30 de min cand era curtea curata, vrei sa te ajut?

    asadar, de obicei celor care-s in puterea oaselor(tineri mai vlajgani ca mine), nu prea le dau si asta din experienta

    00
    • In ceea ce priveste primul punct, multi nu au sau nu mai au deprinderi sociale (faze d-alea cu aruncat gunoi la cos, salutat, multumit, chestii d-astea). Fie nu i-a invatat nimeni niciodata, fie au pierdut deprinderile in „jungla” orasului. Nu e musai vina lor.
      Mai „dragut” e cand fac d-astea indivizi de la care chiar ar trebui sa ai astfel de pretentii.

      00
  15. Trebuie adunati, pus furtunul pe ei, control medical, bagati in camine, pusi la munca de jos, cum bine zicea cineva mai sus.
    Cunosc homeless care ajuta la caratul marfii la un magazin. Castiga si el o paine.
    Dar sigur, pe noi ne intereseaza saracii puscariasi, ca au conditii mizere… nu copiii care merg kilometri intregi zilnic pana la scoala si inapoi, nu nou-nascutii care nu pot fi vaccinati ca iei farmaciile la rand si nu gasesti nimic , nu oamenii care au muncit o viata si nu isi pot asigura macar supravietuirea.
    Spitale, scoli, autostrazi…da-le in pendula mea! tatuca iliescu sa moara pe patul lui, ca mult bine ne-a facut…
    Si pulimea pune botul… Ne da ! O sa ne dea!

    00
  16. In urma cu aproape 3 ani am strans, impreuna cu sotia, de prin casa toate hainele pe care nu le mai purtam. S-au adunat cam 3 sacose mari, pe care am hotarat sa la donam unui adapost situat pe Sos. Oltenitei din Bucuresti. Locatia era relativ aproape de noi, asa ca am incarcat totul in portbagaj si am pornit spre acest adapost.
    Interesant este faptul ca – ajunsi acolo – nu ne-a bagat nimeni in seama! A aparut o tanti care parea ca un fel de administrator al locului si care parea oarecum deranjata ca am venit sa aducem haine.
    Practic stateam pe hol cu sacosele in mana, asteptand sa gasim pe cineva care sa binevoiasca sa preia ceea ce voiam sa donam.
    Chestia e ca nu am dus ciurucuri, majoritatea hainelor erau in buna stare si puteau fi purtate fara sa te faci de ras.Nimic rupt, nimic defect – am vrut sa facem un bine, nu sa ne batem joc de niste oameni nevoiasi….
    In fine, vazand ca nu avem nici un succes am facut stanga-imprejur spre masina, moment in care ne-a abordat o tanti mai in varsta care a binevoit sa ne scape de incarcatura.A inceput sa scoata hainele din sacose si sa le imparta pe categorii, declarand senin ca o sa le vanda sa mai scoata si ea un ban.
    A fost ciudat, pentru ca am plecat de acasa cu sentimentul ca poate vom face o mica bucurie catorva oameni, si ne-am intors complet dezamagiti de rezultatul final.
    A fost prima si ultima noastra actiune de acest gen – de atunci inainte tot ce-am avut de donat am predat catre organizatiile care se ocupa de colecte de genul asta.

    00
  17. trebuie vazuti care merita si ajutati individual, in masura in care vor si pot.

    Pana la urma si ei sunt ai nostri, si trebuie integrati in societate, sa simta ca fac parte dintr-o comunitate. De fapt asta e cea mai mare problema.

    00
  18. oriblema cu astia e ca multi dintre astia se simt foarte bine in pielea lor si nu isi doresc nici ajutor, nici un loc de munca sau un adapost.

    cunosc sufieciente cazuri de oameni care ar fi fost in situatia descrisa dar au ales sa faca o munca, oricare e aia pentru a avea un adapost si ceva de mancare. si astia variaza de la leprele care se multumesc cu cele mai de jos job-uri in schimbul banilor de bautura si al unui adapost pe care si un caine l-ar privi cu reticenta (nu, nu asta li s-a oferit, asa a ajuns dupa ce l-au locuit o perioada) pana la oameni care au avut un necaz in viata (ramasi pur si simplu pe strada, doar cu hainele de pe ei si fara nici un leu un buzunar) si in urma unei coincidente fericite au ajuns sa isi refaca cat de cat viata. dar toti astia au ceva in comun. au ales sa faca ceva pentru putinul ala pe care il primesc. ah, si nu au muscat mana care le-a dat o bucata de paine.

    00
  19. si, totusi, pentru aia care dau, ramane fundamental ca dau, nu ca unii nu au nimic si mai au vreo asteptare sau nu sa li se dea. empathy is nice.

    00
  20. Plm, plin de umanisti pe aici.
    Sincer, as fi foarte fericit ca toti boschetarii, cersetorii si aurolacii sa dispara din zona/orasul/tara/planeta mea.
    Da, stiu, sunt (cel putin) incorect politic.

    00
  21. Si eu ajut des, fete de obicei. Tinere saracutele, am întâlnit si de 20 si de 19 chiar si de 18 ani! Înghețau de frig pe centura saracutele… sau prin refugii pe marginea drumului. Le-am dat si eu ce am avut, câteva zeci de lei, poate o suta-doua daca eram dupa salar. Nu o sa credeți ce recunoscătoare au fost si ce au făcut sa ma răsplătească!!! M-au mișcat pana la lacrimi…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile