Top greșeli făcute la renovarea unei case

Orice soluție aleasă pentru încălzire se va dovedi ineficientă.
Ți-ai dorit toată viața încălzire în pardoseală? Mișto. Fix unde ai pus televizorul se degajă căldură mai multă și în 3 luni ți-a pocnit. Centrala lucrează din greu, deși ai luat una pentru dublu suprafața casei.

Electronicele cumpărate vor avea cablul prea scurt față de prize.
Am o combină frigorifică care au cablul cu 3cm mai scurt decât mi-ar fi trebuit. Și era modelul mai nou al celui care se stricase. Au făcut niște studii de piață și au decis că e cazul să scurteze cablul de alimentare.

Ar mai fi trebuit o priză undeva.
Undeva unde nu v-ați gândit. Aveți 8 prize în bucătărie? Frumos. Ar mai fi trebuit una fix undeva unde arata urât cu cablul tras prin casă. Eventual, bonus, pe una din prizele puse afară plouă. E bine izolată, dar tot plouă. Nu plouă pe nimic altceva decât pe priza aia.

Soluția aleasă pentru aerisirea băii nu e bună.
Teoretic ar trebui să funcționeze, practic nu vrea ea. Ventilatorul nu e bine ales, e montat cu înclinare aiurea, baia e sub ceva care atrage umezeala și aburul, care nu vrea să iasă.

Peretele pe care vom pune ceva drept nu e drept.
Din 4 pereți, pe ăla pe care veți dori să puneți ceva drept veți descoperi că nu e drept. Am descoperit eu asta când am montat rafturile pentru cărți, deși proprietarul renovase cu doi ani înainte să cumpăr, nimeni n-a observat că doar 1 perete are o burtă de la stânga la dreapta, nu mult, vreo 3-5cm, dar destul încât să îmi declanșeze OCD-ul când mă uit acolo.

Țevile îngropate vor picura după 3 luni.
După ce 20 de ani niște țevi au stat la vedere, chemați pe cineva să le îngroape în perete, frumos, elegant, cât de cât. După câteva luni, dacă veți vedea umezeală în zona aia, să știți că de asta e. Nu contează că atunci când erau la vedere le-ați lovit de 200 de ori din greșeală.

Orice ați cumpăra, veți mai avea nevoie de încă o bucată.
Am luat 2 prize și 2 întrerupătoare de culoare “cireș”. S-a mai ivit ocazia să îmi mai trebuiască una, am fost la același magazin, am luat aceeași priză cireș și E ALT MODEL DE CIREȘ. Și acum stau ca un barbar cu o priză de tip de cireș și cu alta de alt tip de cireș.

La vară e posibil să mă apuc de niște renovări, deci o să mai am…

builder

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

101 comentarii

  1. Ce decadență, prize din lemn de cires!

  2. as putea adauga ca si cand angajezi designer/arhitect care face plan pt orice: prize, inrerupatoare, etc tot o sa ai aceleasi probleme doar ca ai platit si 1-2k eur in plus :))

    • Fotbal, politica si …

    • Arhitectul nu te scuteste sa gandesti si tu odata cu el. Si nici nu inseamna ca o sa faca planul dupa gusturile lui sau o sa ghiceasca ce vrei. E doar o persoana care a vazut de mai multe ori decat tine ce poti sa faci gresit, daca ii spui.

    • Ai mai puține astfel de probleme. Nu sunt inexistente, dar nici nu sunt chiar peste tot.

      Eu, care am lucrat cu designer, am prize peste tot pe unde trebuie și niciuna nu e prea departe. DAR MI SE DESCHIDE O UȘĂ PESTE TV!!! Abia aștept să crească piciul și să îi ardă una definitivă TV-ului.

      Alta epică e că mi-am dat seama cât de de rahat e hota incorporabilă pe care am ales-o după ce am făcut mobila de la bucătărie :))))))

      Și fire pentru iluminat ne-am dat seama când eram la faza cu ales efectiv lustre/plafoniere etc că nu avem peste tot pe unde vrem, și că alea sunt trase prin șapa de la etaj, era practic imposibil să mai schimbăm ceva.

      Dacă alegi încălzire prin pardoseală, nu doar că e ineficientă și stai cu reșouri electrice că nu ai niciun calorifer clasic (de ce ai avea?), dar, după ce ai montat parchetul ala scump, la vreo 2 luni te prinzi că ceva curge pe dedesupt. Și trebuie să dezgropi tot. Valabilă și la țevile îngropate în șapă. Mai ales dacă ai parchet de lemn masiv. Lipit :)). Am auzit cazuri.

      Oricum, apropos de povestea cu designerul de interior, în cazul meu, nu pot nicicum estima valoarea muncii lor în casa mea, cred că au dublat spațiile de depozitare și ergonomicitatea casei.

    • Ano, ai calcat vreodata intr-o casa cu incalzire in pardoseala?
      Sau tu te pricepi by default la toate? Sunt convins ca stii si cati litri de ulei intra intr-un motor de Dodge Viper (si cu si fara ulei)!

      Imi place mult sa povestesc live cu oameni de genul tau :)

    • bufnitza, da bre, chiar am călcat în case cu încălzire în pardoseală și chiar am pe cineva apropiat care are două demontări complete de parchet și scos șapă după niște probleme cu IPAT-ul. Nu toate au probleme așa cum nu toate sunt puse bine. Printre cele pe care le-am văzut și erau super ok includeau calorifere în spațiile mari unde nu putea exista încălzire prin pardoseală (zona scării de exemplu) sau combinații cu încălzire prin pardoseală la parter și calorifere la mansardă. Dar, sunt sigură că se poate și cu încălzire în pardoseală 100% dacă un inginer dimensionează corect.

      Ca în orice domeniu, dacă lucrezi fără ingineri și cu ăia mai ieftini din domeniu, ai șanse bune să îți iei țeapă. Oricum, și articolul și comentariul era din categoria legile lui Murphy, nu că tuturor li se întâmplă.

      Cu uleiul în Dogde habar nu am, sorry.

  3. Eu am apelat la un prieten arhitect cand am renovat casa dupa achizitie. Pe bani, of course. Nu de altceva, dar sa evit o multime de greseli, in special la cumparat obiecte de care nu aveam bani atunci. A meritat cu varf si indesat.

    Nu stiu de ce, dar noua, ca natie, ni se pare ca daca apelam la arhitect sau psiholog parca ne lipseste o doaga.

    • Pentru ca noi, ca romani, suntem buni la orice in teorie. Practica ne omoara.

    • Credem ca sunt buni in orice domeniu, bine-nteles nu avem nici o idee de majoritatea domeniilor, dar totusi putem trage concluzia ca suntem buni in domeniu… PS: Citeam zilele trecute ceva interviu cu Huidu, zicea ca psihologii is asa un moft si ca nu au nici-un sens… asa tara asa oameni sau asa oameni asa tara?

  4. Incalzirea in pardoseal e ceva minunat… pana incepi sa o folosesti: „tevile cu apa calda”/presurile electrice nu prea se pot acoperi (mobila, covoare) pentru ca… incalzire.
    Reducere de costuri. Sa vezi ce frumos e cand ai un monitor IPS cu rama si mai vrei unul pentru ca „work from home” si nu mai gasesti decat TN cu rama lucioasa. pentru ca de ce nu.
    Aerisire in baie? Ce e aia?
    Peretele drept care nu e drept, dupa indrepetare este mai stramb decat la inceput. Atunci avea burta, acum are valuri. Incearca sa aranjezi pe el vreo 6 cuburi de la Ikea unul da, unul ba, pe 2 randuri…
    Aici te contrazic. Vor picura numai daca lucrearea de acoperire a fost facuta ca la carte. Pentru ca de ce nu.
    De aia aveam un sac cu maruntisuri in balcon. Pentru ca nu se stie niciodata cand iti trebuie. :))

  5. rad ca prostu in birou. se uita colegii ciudat la mine

  6. Imi cer scuze, dar multe din chestiile astea sunt ori chestii de amatori, ori desprinse din legile lui murphy…

  7. Sau altfel: stai si gandesti toate prizele, desenezi mobila cu arhitectul sa tina cont de ele si sa nu ai cabluri pe afara, dupa care mai faci un copil si trebuie sa-ti muti biroul in living, pe singurul perete unde n-ai priza si retea.

  8. Atenție la țevile îngropate, dacă nu sunt bine izolate pot face condens și poți cauta fisuri pana mori. Dacă sunt băgate în zidariea trebuie folosif un copex sau elastomer.

  9. Mai adaug eu:
    – oricat te chinui sa faci podeaua dreapta, tot sunt locuri unde parchetul scartaie, sta mai sculat, etc.
    – degeaba pui intarituri la colturile grinzilor/peretilor, tot le vei juli/va sari din tencuiala
    – ai tras apa/curent/scurgere sa pui masina de spalat undeva, dupa un an nu mai e bine acolo, te gandesti ca era mai bine in alta parte

  10. E cires de Mai ori de Iunie?

  11. Aia cu cablurile scurte la electronice e boala grea care i-a cuprins pe toti.
    Se ajunge la situatii ridicole cu cabluri de cativa centimetri.

    • La cabluri scurte e cea mai simpla treaba. Tai cablul si il prelungesti…

    • Pentru mine, soluția simplă a fost să lipesc cu bandă dublă adezivă un triplu ştecher pe spatele TV stand-ului (nu-mi place cu televizorul prins de perete). Televizor, decodor, ps…toate într-una (priză, da?). Am scăpat de toate mățăraiele întinse pe lîngă plinte.

    • Ai înlocuit cablul, ai pierdut garanția. Asta-i de fapt ideea.

    • La tv cel puțin, e cablu cu mufa. Poți pune fara probleme cablu mai lung.

    • nu e vina producatorului de electronice ca tu ti-ai montat priza la 5m distanta. pentru cei care au gandit proiectarea prizelor vrei sa stea cu 5m surplus?

  12. Te rog, te rog lasă-mă să continui.

    Ți-ai pus pe cap să renovezi… prostia e că te-a mâncat în cur s-o faci

    Atât.

    Ce-ți permiți acum nu o să-ți mai permiți la sfârșitul carierei și muncii tale, înspre bătrânețe

    Super. Ți-ai făcut casa exact cum ți-a poftit inima. Bonurile fiscale arată că ai cheltuit o avere, ceea ce nu era de neașteptat, iar cheltuielile vor fi de acum înainte steady așa ca rata în bancă pe următorii 30 de ani.

    Cheltuielile pentru casă, de la căldură, electricitate și apă, vor rămâne constante. Dintr-o dată, la un moment dat, o să te gândești că poate e mai bine să lași niște camere să înghețe, fiindcă și așa plătești o sumă pe căldura aia în pardoseală, nu?

    Dar parcă, te-ai putea lipsi și de a doua (și poate a treia) baie & toată familia să se mulțumească cu o singură baie, că apa costă.

    Dar stai, parcă și curentul electric începe să fie prea costisitor și scoți niște siguranțe (electrice sau, dacă ești old school, ălea de ceramică), că doar nu trebuie să-ți ilumineze toată casa, nu? Și așa nu folosești camerele și băile acelea.

    Până și căcatul o să coste cam mult, fosa aia septică începe să te cam strice la portofel, să schimbi, să cureți, să aia, să cealaltă, că tot mai mulți romțni au vrut să-și facă o casă iar serviciul de salubrizare și-a găsit monopol. Mai ales că unul care te-a călcat pe nervi în comentariile unui blog, cum că fosa septică nu e canalizare, începe să-ți creeze ideea că, până la urmă, avea dreptate, chiar dacă te-a enervat și continuă să te enerveze că are dreptate. Până la urmă, te uiți așa cu ochii în grădină sau în curte și începi să te joci cu o idee ce-ți va veni în minte: „…Dacă sap și fac un veceu de urgență? Că la mamaie și tataie, pe vremea lor, nu aveau cine știe ce. Și așa, dacă se întâmplă ceva cu apa, chit că folosesc o singură baie? Știa el, Vespasian, ce știa.”

    Te mai gândești, te mai gândești, și parcă ai renunța și la abonamentul (serviciul) acela de pază și protecție. Sigur, ăia poate sunt mână în mână cu hoții și o să devii următoarea victimă, dar dacă joci teatru că ești un bătrân fragil, fără prea multe lucruri în casă (deși știți amândoi că asta e o minciună), poate că băeiții cu paza și protecție o să li se facă milă și nu o să vă dea în gât hoților din zonă.

    Îți faci calcule și te gândești că parcă tot nu ajunge și încep să-ți treacă sudori reci, mai reci decât lama aia comercială proastă cu care te-ai tăiat azi-dimineață: banii ce-ți vor rămâne nu o să-ți ajungă pentru costurile de acum. Te gândești, te gândești, banii puși deoparte și pensia aia (dacă o mai iei) o să-ți creeze niște neajunsuri, că o casă costă. Ce te faci, ce te faci, că nu mai ești în puterea vieții, deja ești un moș/babă, iar casa devine o povară, chit că a fost deja o povară în urmă cu 30 de ani încă de la semnarea împrumutului (+dobândă) de la bancă. Hai că i-ai înjurat pe corupți toată viața, că din cauza lor tu și familia ta n-ați putut să aveți mobilitatea aia socială să ajungi pe culmi… dar… parcă… deja începi să înțelegi de ce hoții au furat cât au putut, atât de mult. Și ei și-au făcut case, altminteri mai mari, și n-au probleme cu costurile după ce s-au retras/pensionat. Tu o să ai, tu n-ai furat sau dacă ai furat, n-ai furat îndeajuns. Și tu ai vrut să ai casă ca ei, dar nu ești ca ei, n-ai gândit ca ei.

    Și acum, chiar și acum la bătrânețe, trăiești cu același stres pe care l-ai trăit toată viața, numai că acum e și mai periculos, cu care o să te culci în noaptea când realizezi cea mai mare greșeală epocală: ți-ai făcut casa tocmai în mijlocul câmpului sau undeva la deal, în apropierea de pădure sau munte –- izolat de lume. De la atâta stres, inima cedează sau poate îți pocnește ceva în cap, și nu te va salva nici dacă ar exista cel mai eficient sistem de urgență medicală: fiindcă l-ai întrerupt și p-ăla deoarece costa prea mult… dar tu nu, tu „Betmen, Betmen!” fiindcă te-a mâncat în cur să trăiești ”ca bunicii, la aer curat”, departe de civilizația mahală.

    Și-ți închizi ochii, lăcrimând a durere, încercând să te culci, mințindu-te frumos că mâine o să găsești o ofertă de cămin pentru bătrâni, una neadministrată de descendenții regelui Cioabă, deși în adâncul inimii tale știi bine că e vina ta, fiindcă nu o să mai existe niciun Iliescu, niciun Năstase, niciun Băsescu, niciun Dragnea, nicio Dăncilă, nicio Firea, nicio Udrea, niciunul sua altul… fiindcă toți s-au salvat la momentul oportun, iar descendenții lor trăiesc bine-mersi, departe de România, departe de responsabilitățile tale.

  13. Oricate cabluri UTP ai tras prin pereti, dupa un timp tot iti dai seama ca mai trebuia tras un cablu undeva unde nu te-ai gandit sau mai multe in acelasi camera, pentru Homelab.

    • Eu i-am facut schema electricianului frumos, profi, cu 3 prize de retea in sufragerie. A pus trei prize, dar a tras un singur cablu.

      M-a si certat dupa ce l-am admonestat, ca el n-a mai vazut la nimeni 3 prize de retea in acelasi loc.

    • Pentru că electricianul nu era electrician de fapt…

    • rumbu, i-ai făcut schema, profi, cu trei prize. Dar, i-ai făcut schema și cu trei cabluri?
      Electricienii din ziua de azi, și nu numai electricienii, sunt loviți de nenorocul să aibă clienți mai deștepți decât ei. Clienți pricepuți la toate, mai ales de când cu internetul, dar care nu au timp, săracii, și de-aia apelează la muncitori.
      Sunt convins că dacă îți montai singur prizele îți lua mai puțin timp decât să le desenezi la modul profesional. Dar, hey, era nevoie și de un pălmaș care să sape șanțurile în pereți

    • @rumbu daca nu vrei neaparat gigabit poti folosi 2 din cele 3 cu un singur cablu

    • Casa era la rosu, deci n-a săpat prin pereti. Trasul cablurilor era inclus in prețul constructiei, nu vad de ce le-aș fi tras eu, mie mi s-a cerut doar o schema. Si da, pe desen erau atatea cabluri, cate prize.

      Nu a fost singura problema, am un snag list întreg generat de incompetenta domnului „nu ma înveți tu pe mine cum sa fac, am 30 de ani de cand sunt electrician la Metrorex”. Sa-ti zic ca a refuzat să îmi conecteze in priza firele de la boxe ca „lipituri cu cositor se făceau acum 100 de ani”?

      Pana la urma e vina constructorului care ar fi trebuit să aibă om dedicat pe partea de curenți slabi.

    • Dacă electricianul ți-a făcut probleme de la început poate că trebuia să renunți la serviciile lui de la primele semne de reticență și nu să-l admonestezi (Atitudinea de stăpân pe plantație nu prea dă rezultate în zilele noastre). Dacă avea un șef nici nu trebuia să mai discuți cu el, ci cu șeful lui, mai ales că ai fi avut avantajul că puteai condiționa ultimele tranșe de plată de rezolvarea problemelor apărute. Simplu și civilizat.
      Proiectele de instalații electrice pentru locuințe sunt de cele mai multe ori niște glume proaste. Niște hârtii necesare pentru obținerea autorizației de construire sau pentru racordare la furnizor. Dar chiar și atunci când sunt făcute de proiectanți dedicați profesiei lor tot apar modificări în teren. De aceea dialogul între părți este esențial.
      Altfel, proiectantul știe că nu poate acoperi din start toate cerințele clientului (mai ales că pretențiile diferă foarte mult), constructorul dorește să termine cât mai repede ca să fie eficient iar clientul final speră să scape nejupuit de bani. N-am întâlnit încă o casă făcute fără compromisuri de o parte sau de cealaltă.

    • Dane sa-mi bag, vorbesti din carti.

  14. Mare bricolateur, sfaturi despre irigatii n-ai?

  15. Orice soluție aleasă pentru încălzire se va dovedi ineficientă.
    Bai, asta cu pardoseala… trebuie sa fie cineva care chiar se pricepe ca sa o monteze. Asteptand odata in fata la Romstal sa-mi impacheteze o comanda am auzit niste discutii intre baietii de vanzari care discutau de diversi mesteri care faceau tot felul de scurtaturi gen „de ce sa pun tevile pe cofrag, lasa-le dreq prinse pe plasa de Buzau”; si una haioasa cu o lucrare din asta meseriasa – teava tur era fierbinte, returul era rece sloi (pentru ca de ce mai punem o intrare in distribuitorul ala, hai sa facem traseul mai lung, mai scutim niste bani).

  16. constructori be like:
    – un traseu cu copex unu fara si era deja acoperit cu destula gresie incat sa incepi sa l refaci;
    – ce sapa sa-ti aduc: lasa ca o reglez eu din adeziv (portiune de 2x3m)
    – am luat cale pentru pus gresia si s-a simtit jignit; a pus fara, gresia fiind dreptunghiulara si un pic ondulata, a cam iesit ca dracu daca te uiti atent;
    – recunosc ca mi-a zis de problema gresiei dar dupa ce a pus-o;
    – utilizat trafalet vechi = urme de tractor pe tavan;
    – daca a vazut ca ma pricep, mi-a facut o surpriza si mi-a lasat baia de chituit;
    – mi-a astupat de 3 ori scurgerea in baie ca nu stia ce e..ce-i drept scurgerea nu e in podea, e pe perete oarecum dar tot sub chiuveta;
    – plinta din gresie – nu sunt 2 taiate la fel;
    si asta cu unu ieftin.
    patanie cu unu scump (scump ca dracu si termen mare) la un prieten:
    – faianta pe mamaligi – cand prinzi ceva in perete se sparge faianta;
    – perete placat cu piatra decorativa – a inceput sa cada piatra;
    – bonus sa-si puna singur pragurile;
    – incep sa se vada imbinarile la rigips

    am impresia ca trebuie resetata toata mantocareala asta cu prestatorii de servicii si trasate niste linii clare: contract, proces de receptie, garantie

  17. Pai daca pe cont propriu, nu mai bine vorbesti cu amicul tau Buhnitch sa-ti recomande firma cu care si-a facut el casa?

  18. Trebuie sa-ti faci un man cave acolo in beci.

  19. Mi-am renovat eu personal tot.
    Nu picura nici o conducta. Singurul fail e caloriferul de la baie din cauza mufelor cu care a venit in pachet. astept sa treaca iarna sa le schimb, picura ocazional.
    Cabina de dush, desi a fost o caruta de bani incepe sa dea semne de oboseala desi o folosesc doar ocazional… aici, cea mai buna solutie e sa o zidesti + niste sticla speciala (care e al dracului de scumpa pentru ca nu prea e concurenta).
    Ideea este sa nu fii vre-un perfectionist care nu poate dormi noaptea ca una din bucatile de faianta nu este aliniata 100% sau ca spaletul de la usa nu e la 90 grade… cunosc pe cineva de genu.
    Important este feelingul, sa te simti bine in propria casa.
    Comparativ cu acu 2-3 ani am cu aproape 50% mai putin consum la caldura si e cald la nivel de tricou cam toata ziua, izolatia isi face treaba, si in pod cred ca o sa mai adaug niste izolatie.

    • ,,Perfecționist că faianța nu este aliniată 100%!? Ăștia sunt psihopați, in Spania am întâlnit 2 in 8 ani acolo iar în Londra unul, român! In schimb in Cluj un sfert au niste fițe …de-mi vine sa ma las de meserie! După ce că oricum manopera este mai ieftină aici, pretențiile sunt invers proporționale! Iar aia zgârciți, care cumpără cea mai proasta faianța vor cea mai mare calitate! Nu conteaza că plăcile au cate 5 mm minus sau sunt concave, el vrea calitate premium! Unii nesimțiți îți anulează din start 20 de ani de experiență când îți spun direct că ei știu mai bine! Și mai și stau in spatele tau si-ti urmăresc fiecare mișcare! Sindromul bigbrother!

    • daca tie iti place ca in casa la tine sa arate totul stramb asta nu inseamna ca la toti le place, faptul ca ai 20 ani experienta dar nu te-ai adaptat metodelor curente este fix pix. vii la mine cu idei din astea te dau imediat afara, genul asta de oameni incapatanati, din a lor nu ii scoti.

      standardele oamenilor au scazut de aia accepta tot pe ideea ca „lasa asa ca merge”

    • Faianțaru are dreptate. Daca vrei calitate premium nu iti cumperi tu faianta.
      Pentru ca tu cumperi faianta de cacat și ceri după premium, eventual si la pret mic al lucrarii

    • @Mahershala – N-ai inteles nimic! De unde ai dedus tu ca mie imi place stramb?! Din contra, am lucrat la oameni de mare calibru, afara, in hoteluri de 5 stele (Benidorm, Cullera, Alicante) sau in London Bridge Hotel, tot 5 stele. Am vrut sa scot in evidenta ratatii zgarciti ardeleni care isi mananca de sub unghii, cumparand cea mai ieftina faianta si cel mai prost adeziv! In acest fel nu poti da performanta, oricat de experimentat ai fi! Si tot ei sunt cu gura mare! Din kakat nu poti face bici sa si pocneasca! Vrei premium, plateste bine manopera (experienta) si cumpara cele mai bune materiale! Ca eu am investit in scule bune, flexuri, nivele profi, laser si masina de taiat faianta cu jet de apa!

    • m-am referit ca nu toti cumpara cele mai ieftine materiale, sunt si care investesc in casa si de aici au pretentia ca si mesterul sa fie atent ceea ce in romania mai greu se intampla. tu te-ai simti bine sa investeti atata doar ca sa iasa stramb? si culmea specimenele astea vin recomandate de pe la altii deci imi inchipui cum au lucrat si la ei, de aici spun ca standardele oamenilor au scazut

  20. Se aplica legea lui Murphy: daca ceva poate merge prost, va merge prost!

  21. Cam toata lumea isi baga tevile prin sapa. Totul e sa nu ai lipituri si tevi adaugate.

  22. Sau vine momentul cand centrala murala conventionala va trebui inlocuita cu cea cu condensare. Asta presupune „mufarea” ei catre canalizare. Ghici pe unde tragi țava de condens?

    • centrala n-o ai in sufragerie oricum, ci ori in camera tehnica unde eu as pune si masina de rufe si deci as avea scurgere, ori pe balcon/bucatarie unde ai scurgere.
      ce vreau sa zic e ca esti un caz fericit daca asta e singura ta pb :)

    • Ghici cati isi inlocuiesc centrala cu una in condensare dar pastreaza vechile calorifere,subdimensionate pentru o functionare corecta a centralei in condensare. Si dupa aia se plang ca nu fac cine stie ce economie la gaz.

    • multi au inlocuit caloriferele vechi de fonta cu mizerii de tabla care au ruginit si s-au plans ca ce prosti au fost ca nu au pastrat pe cele vechi

  23. „Centrala lucrează din greu, deși ai luat una pentru dublu suprafața casei.”
    Cum ai calculat necesarul termic; ce raport de modulare are centrala?

  24. „Și acum stau ca un barbar cu o priză de tip de cireș și cu alta de alt tip de cireș.”

    A doua oara trebuia sa fi cumparat 2 prize de aceasi nuanta si daca-ti pasa de bani o dadeai inapoi pe prima.

  25. Off-topic: durata de viata a tatuajului domnisoarei este egala cu cea a prostiei, nu?

  26. Nu știu de ce vă plângeti de încălzirea prin pardoseală, eu sunt foarte mulțumit.
    E drept, am stat aproape un an înainte de a începe casa și am știut exact ce mobilă unde vrem.
    Am totuși o neplăcere, dar mi-am asumat-o din lipsă de spațiu: aș fi vrut un puffer mai mare de 1000l

    Cât despre renovări .. trebuie să zugrăvesc pe alocuri, că s-au sters mâțele de toate coțurile.

  27. n-am inteles niciodata pe cei care cumpara cabine de dus gata asamblate, plastic ieftin, condens, mucegai peste tot….cat de greu e omule sa cumperi un blat de dus si sa tragi un perete de sticla? ca sa nu zic ca e si mai ieftin si arata si mai bine.

    despre incalzirea in pardoseala.. ca sa merite parerea mea e ca trebuie sa iti placa sitlul minimalist, camera cat mai goala, nu tragi tevile pe sub dulapuri, le tragi in asa fel incat stii cum va fi mobilat.

    • E prima oară când aud de „blat de dus” și tu vrei să-mi construiesc cabina de duș de la 0?

    • daca e prima oara cand auzi atunci pt tine e buna cabina

    • S-a basit mireasa. Cadita dus din granit sau compozit sau marmura!

    • Eu am un success enorm ca le propun clientilor blat de dus din caramida de 12 cm latime, pusa pe cant si imbracata in gresie, la fel ca aia de pe jos. Folosesc coltare din metal iar forma este fie dreptunghiulara, fie rectangulara. Apoi ei cumpara doar plexiglasul care se prinde in suruburi de perete! Cu 500 lei au un blat de dus pe viata! Eu il fac intr-o zi!

    • si asa merge stil dus italian cu gresie in loc de blat dar daca bucatile sunt mici ori chitul intre ele slab este foarte posibil ca intre rosturi sa se innegreasca

    • Exista un lac special pt rosturi exact pt cazul asta

  28. cred că tot timpul este de renovat câte ceva

  29. Fix inainte sa plec din România s-a facut curent (deh, iarna) care mi-a trantit usa peste trx fix in coltul de perete refacut. Murphy… Muie

  30. Dacă ai buda în fundul curții nu mai ești stresat de soluția technica aleasă pentru aerisire.

  31. Am renovat recent apartamentul în țară.
    Apartament cu 2 camere. Am pus 18 prize în living și 12 în dormitor, să fie.
    Refăcut tot tabloul electric marca Legrand. Cred că sunt 25 de siguranțe în total.

  32. Urmatorul care mai face gluma aia cu cires de mai sau de iunie in comentarii, stim cu totii ce e ma-sa.

  33. bos, in incalzirea aia in pardoseala se baga maxim 38 grade. daca-ti pocneste teveu’ e clar ca n-ai facut ceva cum trebuie. sau bagi mult ca nu-ti face fata, ca deh.. n-ai izolatie cum trebuie. si cand zic izolatie nu ma refer numai la aia 10 cm polistiren care i-ai pus pe pereti.
    apoi inca o chestie, normal ca-ti pocnesc tevile prin pereti daca pui PPR. se dilata si poc. pune si tu o teava de calitate, ca d’aia te-ai facut blogger, cupru sau PEX (pex, nu pex-al) de la rehau.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile