Teoretic, n-ar trebui să ne intereseze prea tare ce fac grecii zilele astea. Dar sunt intr-o situaţie similară cu noi, aşa că falimentul merită urmărit. Ce asemănări sunt?
Politicieni iresponsabili
Şi la ei fiecare an electoral a adus pomeni din ce in ce mai mari. Şi la ei corupţia e prea mare pentru a putea fi eradicată de localnici. Şi la ei politicienii se prefac că lucrează pentru popor.
Lipsa reformelor/schimbării
Pe hârtie, totul e bine. La noi la fel: poplaţia munceşte, şomajul scade, toată lumea e fericită că nu producem nimic, piaţa imobiliară aproape îşi revine, criza s-a terminat, e timpul să luăm din nou credite.
Poliţie inutilă şi ineficientă
Oricât de căpoasă şi de rezistentă la schimbare (“io parchez aici de 30 de ani”) ar fi poplaţia, cu ajutorul unor amenzi lucrurile se pot schimba. Oamenii pot învăţa să muncească şi să fie plătiţi pe hârtie, firmele să îşi facă treaba, contractele să fie respectate, taxele plătite, politcienii să mintă mai puţin…şi aşa mai departe.
Condiţia renunţării la suveranitate nu e şocantă, ci normală pentru o ţară care a dovedit că nu se poate guverna singură.
Ironic, Grecia devine colonie. Lasand glumele la o parte, e vorba (deocamdata) de un control limitat. Grecia a papat bani in prostie, iar investitorii n-au scos nimic. E normal sa-si vrea cumva banii inapoi in timp. Chiar si asa, precedentul care s-ar crea nu ar fi tocmai unul fericit.
Oricum, ca la orice articol de gen, comentariile sunt spuma. Numarati numa referintele la evrei, masonerii si alte demente.
@krossfire: la noi e la fel. şi noi am păpat milioane de euro fără să facem nimic cu ei.
N-ai idee câţi româneţi abia aşteaptă să ne ducem în faliment să vină odată americanii sau măcar nemţii ca la bulgari, să ne dea pui şi hoteluri ca la ei.
De interesat ar trebuii sa ne intereseze. Falimentul Greciei este o chestiune de timp. Tot ce intereseaza este modul in care se va produce falimentul, daca caderea va fi controlata sau haotica. In scenariul cel mai pesimist, intreg sistemul bancar grecesc se duce la vale, Grecia iese din zona euro, banca centrala europeana pierde zeci de miliarde de euro si fie va printa bani, fie tarile contributoarea vor recapitaliza banca. Oricum, euro va pierde foarte mult din valoare, iar pentru Romania asta ar insemna intrarea din nou in recesiune.
Chiar si asa situatia este manageable, problema cea mai mare este insa cea legata de panica care ar putea face ca si Irlanda, Portugalia, Spania sa intre in default, caz in care, zona euro va dispare, asta daca nu vin chinezii sa ne cumpere datoriile.
Doua chestii mai sunt foarte importante la Greci: evaziunea fiscala uriasa si numarul mare de bugetari care formeaza o birocratie masiva si rezistenta la schimbari.
Intrebare: daca ma duc la vara la greci, cate sanse am sa nimeresc in timpul unor revolte pe la Salonic sau sa gasesc vamile bloctae si sa-mi stric vacanta? Anul asta o sa profite de situatia Greciei bulgarii si turcii.
…si cu toate astea acolo vrea Arhi sa plece
zoso: Continuam sa papam investitii. Partea trista si greu de explicat pentru oamenii obisnuiti sa ia un salariu ”indiferent de ce fac” e ca masurile din ultima vreme (abuzive, comunicate prost, cum or fi fost) vin dintr-o problema similara cu a Greciei. Ma rog, mai greu cu finantele astea
@krossfire: apropo de păpat investiţii, eu tot nu înţeleg unde se duc banii. ok, iei 16 milioane de euro pentru un kilometru de autostradă care in mod normal costă 6 sau 8, dar de ce nu îl faci? gogobeţii ăia care au lăsat in paragină autostrada bucureşti ploieşti au ieşit zilele trecute sa spună că nu mai vor restul de bani de la minister şi că acum termină lucrarea pentru ca e o chestiune de onoare. bechtel se mişcă precum ochiul mortului. centura bucureştiului nici nu e incepută. plm, furi, nu zic să nu furi, dar trebuie sa mai şi munceşti ceva de banii ăia.
Parerea mea este ca nu suntem in situatia Greciei. Evaziunea fiscala la ei este uriasa, mult mai mare decat la noi (desi poate nu va vine sa credeti). In plus, banii primiti prin fonduri europene au fost tocati in mare parte pe investiii in muzee, case de cultura, sali de sport pentru Jocurile Olimpice, investitii care nu pot aduce profituri pe termen scurt (si nici pe termen lung nu e ceva spectaculos).
Eu am fost la Atena de Paste si chiar la o saptamana dupa ce am plecat au inceput revoltele intr-un mod destul de dur. Trebuie verificat cu multa atentie daca sunt proteste anuntate in perioada in care vreti sa mergeti in Grecia continentala. In insule este ok.
@Razvan Pascu: dă o tură prin angroul europa şi apoi spune-ne de evaziune fiscală. iar restul, la fel cala noi. săli de sport şi brand de ţară in loc de şosele.
La ei se si munceste chiar mai putin ca la noi:
– Concedii lungi
– Programe scurte de munca (la ei bancile se inchid la ora 13)
– Pauze lungi (vezi cafenelele pline la ei intre orele 13-16, unde nu gasesti un loc sa stai)
Norocul lor ca au avut olimpiada si si-au facut infrastructura, ca altfel erau si mai in cacat ca noi.
@Znuff: nu e noroc, s-au băgat in noroi până la gât.
@zoso, poţi defini falimentul unei tări? Majoritatea o să înţeleagă o situaţie de genul – închiderea porţilor unei fabrici…
Da, dar noi sintem neam de daci si de traci, nu ne vindem tzara asha ushor, cu una cu doua. Ne retragem in muntzi si punem de-un gratar.
Tipa aia din poza, aia este the law enforcement personnel you intend to unleash upon us? Sa ne spui si noua din timp, sa ne pregatim sufleteste si mai ales fizic.
:p
Datoriile in zona „PIGS” au fost la un nivel sustenabil pana acum vreo 5 sau 10 ani; odata cu bula globala de consum acestea s-au umflat incetisor, ca vorba aia, curge 1 dolar prin robinet si noi mai luam inca 2 de pe piata internationala sa ne simtim boieri. Un numar de ani a mers smecheria fiindca bula s-a umflat aproape exponential, intrarile fiind mult mai mari decat potentialele „iesiri”. Apoi a venit criza si s-a tras cortina; toti s-au trezit cu salarii pe care nu le puteau plati, credite facute pentru tot felul de investitii inutile, orase intregi construite de la zero doar pentru speculatii etc etc. Foarte repede statele au ramas fara bani pentru cheltuieli curente si in acel moment au venit „ajutoarele” – moment in care datoriile publice ale statelor respective au explodat. Grecia e cazul extrem fiindca la ei cheltuielile curente sunt cu vreo 10-15% mai mari decat veniturile curente, practic in ultimii 10 ani au trait numai cu bani imprumutati. Din acest motiv chiar nu mai au de ales daca vor sa supravietuiasca (,) ca stat.
Un motiv in plus pentru Romania sa stea linistita pe principiul…”uite, altii stau si mai rau decat noi”… Numar imens de bugetari avem si noi, Evaziunea fiscala e in floare. Iar banii europeni s-au dus in buzunarele fratilor si verisorilor (dupa diseminarea spagilor de rigoare, evident!) care au construit balarii de genul sali de sport sat, fantani arteziene sau terenuri de golf… Putem sa ne uitam chioras la greci cat vrem, tot pe muchie de cutit suntem ca tara!
Avand in vedere ca grecii angajati la stat luau al 14-lea salariu, si ca pauza de pranz insemna, la ei, vreo 3 ore din cele 8 de munca, nu e de mirare situatia in care se afla. Au mizat ca turismul va scapa turma.
Poate vor scapa totusi ieftin daca fac ce le-a propus Merkel acum un an: sa vanda din insulite!
Si Bulgaria a fost in faliment in anii 90 si si-au pirdut suveranitatea economica atunci. Leva lor era in stransa legatura cu marca germana si depindea de ea. De asta sunt si multi investitori prin turismul bulgar veniti de prin Germanica, atat pe litoral cat si pe la munte. Cine nu-si mai aduce aminte cum mergeau bulgarii cu tramvaiul si plateau biletul in oua(sau asa era legenda)?!
Cand am citit azi ca taxele vor fi luate direct de catre UE mi-am adus aminte de o scurta istorie romaneasca, pe cand si noi plateam impozitele direct catre ocupanti. Vrei sa cuceresti o tara? O subjugi economic. Este adevarat ca la asta au participat fanariotii de acolo. Si la noi va fi la fel in scurt timp. Daca ne straduim vom ajunge ca ei. Se poate?
Macar oamenii de rand au dus-o bine cat au dus-o. Program lejer, concedii berechet, salarii babane.
Romanii n-au de ce sa stea linistiti ca sunt altii mai rau ca noi. Grecul obisnuit o duce mult mai bine ca un roman, si o sa o duca chiar daca ei ar intra in faliment iar la noi ar veni zeci de mii de investitori.
Apropo, ce au facut greci in perioada de boom economic? Au construit autostrada Ignatia, si-au dezvoltat metroul in Atena si Salonic, si-au dezvoltat statiunile tursitice.
Ce au facut romanii cu banii din specula imobiliara? Si i-au bagat in continuare in specula imobiliara, distrugand orice fabrica sau cladire care le statea in drum, ca doar era mai comod sa vinzi terenul de sub „tractorul” decat sa o retehnologizezi si sa o faci profitabila. La infrastructura si turism, stam la fel de prost ca inainte.
@Bogdan: bună asta cu „grecul a dus-o mai bine decât românul”.caută ştirea cu bugetarul care protesta impotriva tăierilor de salarii şi fugea să nu ii ridice A6le.
Apropos de parcat. La greci daca ai parcat aiurea, ramai fara numere. nu-ti ridica masina..ti-au luat numerele. Te duci la politie sa ti le recuperezi. Ah..da.. costa in jur de 800 euro amenda.
zoso: E sistemul ala cu ”eu ma fac ca muncesti, dar tu ma platesti dublu”, care a functionat in Grecia excelent. Daca la ei, un responsabil de hotel de stat putea castiga 2000 de euro pentru a sta la plaja, la noi sefii de echipa/proiect si alte nebunii, castiga 1000 ca sa traga de timp. Ai zice ca-i usor sa spui: Bai, nu v-ati facut treaba in timpul si banii dati, va dam in judecata si luam pe altii! Din pacate, majoritatea celor care aplica metoda, stiu sa faca suficient de praf lucrarea, incat sa te coste mai mult daca o continui cu alti oameni. Asta mi-o spunea detasat un fost sef de santier ajuns taximetrist: ba un sant care nu figura in proiect, ba niste tevi descoperite fara motiv si uite asa, alt contractor nu va sti efectiv de unde sa apuce dezastrul.
lucrurile nu isi vor reveni niciodata
lucrurile isi vor reveni cand doar oamenii care muncesc vor face bani
Eu vad altfel lucrurile si nu le plang de mila. Din 2004 incoace ma duc an de an in Grecia. Fie cu treaba, fie in vacante. E adevarat ca partea continentala este in suferinta, dar trebuie sa intelegem ca la ei fiscalitatea era practic inexistenta, iar bon nu iti dadea decat la McDonald’s. Sa vezi cum e sa trebuiasca sa decontezi o cheltuiala in interes de serviciu ( inchirierea unui apartament pentru o saptamana ) pe baza unei hartii care era scrisa de mana ( am primit de la ****** suma de ****Euro ) si ca sa ateste veridicitatea platii iti punea pe hartie o stampila de la benzinarie din apropiere. Asta ca sa dovedeasca faptul ca intr-adevar ai fost in Atena. Grecii sunt lenesi din fire si s-au obisnuit sa fie intretinuti, iar statul nu a facut nimic ca sa schimbe ceva. Protestele lor au venit prima oara pentru eliminarea celui de-al 14-lea salariu, pe care nu il aveau toti bugetarii. Apoi, a fost eliminat cel de-al 13-lea salariu, pe care il aveau absolut toti bugetarii. Ei se plang de criza, dar jumatate dintre ei au cate o casa de vacanta in insule, acolo unde stau o saptamana vara, iar cateva luni pe an, in sezon, casa este inchiriata. Cum ar avea Zoso o casuta pe la Rasnov, asa au ei in Corfu, Eghina, etc. numai ca ei fac si niste bani din asta. Iar criza se simte doar pe continent. Pe insule, daca intrebi vreun proprietar de hotel, motel, pensiune despre criza se uita lung la tine si iti arata ca el are turisti mereu si face investitii la cladire in fiecare iarna. Aia cu „o sa ajungem in situatia Greciei” pe mine nu ma sperie deloc. Mancarea are aceleasi preturi ca la noi, daca nu chiar mai mici, iar salariile incep de la 800 de Euro. Parca e o diferenta, nu?
Un prieten a fost saptamana trecuta prin Grecia sa viziteze manastirile cu autocarul. Fain, frumos, e vara, e soare, cafele, umbra, trai neneaca. O tanti din autocar a fost facuta la portofel de niste bulgari cand se inghesuiau la apa sfintita de la un izvor. Pe urma politie, declaratii, consulat, act temporar, alea-alea, 12 ore pierdute. Politistul grec a cerut 100 euro ca sa scrie reclamatia, de la obraz.
grecii sunt in marea lor majoritate niste jeguri de oameni. sa nu uitam ca majoritatea obiceiurilor proaste impamantenite in societatea romaneasca vin din fanar, cartierul smenarilor greci.
imi amintesc o poveste de acum vreo 10 ani: eram la slujba, avusesem o problema asa ca am plecat pe la miezul noptii. nu mai stiu de ce nu-mi mergea masina, cred ca uitasem pozitiile aprinse, asa ca am chemat un taxi, si pe drum am mai palavagit cu taxistul, un nene pe la 50 de ani. aflu ca era de 30 de ani plecat din grecia, si ce-mi zice la un moment dat, cu amar in voce:
„am fost cel mai mare bou ca am parasit grecia; fratii mei au vandut partea mea de pamant la niste straini cu de 5 ori valoarea. ei acum stau si petrec de dimineata pana seara, iar eu conduc taxiuri de noapte.”
amaratul, nu avea nici macar taxiul lui.
@aurache, faci parte din categoria romanilor cretini. De parca in Romania lumea ar fii mai civilizata…geez.
@aurache, eu ma uit cu admirație la cei pe care tu ii consideri „jeguri de oameni” pentru că dacă am fi și noi ca ei nu ne-ar călca toți in picioare, pe considerent că mămăliga românească nu explodează!!!
Și chiar nu imi vine să cred ce vremuri trăim!
Adică chiar suntem în masura noi românii sa-i barfim, sa-i compatimim sau sa-i insultam pe greci?
Eu propun să-și vadă fiecare halul în care este și să nu generalizeze tâmpenii la adresa unui alt popor!
@paul & @lenesu:
bai koae, daca churchill ii dadea pe greci rusilor si nu pe romani, noi eram acum inaintea lor si nu invers. in ce masura e meritul lor, e ca si cum ai spune ca e meritul arabilor ca au petrol.
in plus, diferenta enorma dintre ceea ce afirm eu si prostimile voastre este ca eu i-am vazut si m-am frecat de ei si in diaspora, emigrati din grecia lor de cacat, unde futeau capra intre pietrele alea uscate, si stiu bine ce spun: smenari, hoti, plini de basini in cap, pusi doar pe jaf si smechereala.
asa ca dragi elenisti: sugeti cu admiratie cucul de grec, si cand va acriti, il puteti suge si pe al meu!
PS: nu confundati scursura de azi cu civilizatia greciei antice.
las’ ca vine PSD ul … ne-au ajutat mult in anii 90, si asa sunt prea multe banci, cateva care sa dea faliment ar fi super, si banii nu s-au mai devalorizat demult, mi-e dor de painea ce costa 1 000 000 lei , e prea mult scandal si la tv, or sa ne ”lucreze” in liniste si fara prea multe comentarii, or sa interzica si internetul, asta vrea rromanu, hai PSD u, eu ma uit cu mult drag la Antena 3 la toate vedetele le venerez, patronul Voiculescu o sa fie prim ministru, inspira foarte multa incredere si bunatate omul ala, il ador
@silviu: floeshk, daca pot sa zic asa si iata ca pot
@aurache: bai tu ai dreptate in esenta, dar esti violent nevoie mare in limbaj desi nu e nevoie. poate ca ora la care scrii sa fie de vina.
@topic: evaziune fiscala imensa, toti grecii au bani negri si nu-i dau la stat. Daca pun mana de la mana pot sa-si rascumpere tara, dar nu le pasa. Asta e treaba Europei, care nu vrea sa-si piarda leaganul civilizatiei si nu cred ca va renunta la Grecia din motive sentimentale, oricat i-ar costa. Deci Grecia nu pica din cauza ruinelor, nu din cauza oamenilor care, asa cum spunea aurache, sunt niste „nespalati”
Grecia e aproape si noi suntem departe?
@silviu g: cu unii oameni trebuie sa vb extrem de violent, caci asta singurul gen de limbaj pe care il pricep. si nu te lua dupa ora postarii, caci ceea ce vezi tu este „server time”.
@balcanic
Am fost in Corfu in 2008 si 2010 . In 2010 batea vantul pe strada , in timp ce in 2008 mergeai in sir indian pina la plaja . Patronul unui supermagazin de unde mai cumparam cate una-alta era disperat anul trecut si zicea ca i-au scazut incasarile de 3 ori intr-un singur an . Turismul a scazut foarte mult si la ei din cauza crizei