Grea viaţa de bugetar…

Astfel, potrivit datelor din studiul BNS, salariul mediu este mai mare în sectorul public decât în sectorul privat: 1.203 lei comparativ cu 998 lei în 2009 (+20,5%), 907 lei comparativ cu 746 lei în 2007 (21,6%) şi 539 lei comparativ cu 440 lei în 2005 (22,4%). De asemenea, în ultimii ani, a crescut atât numărul angajaţilor, cât şi fondul de salarii de la stat.

Faţă de mediul privat, „rezultatele arată o superioritate în domeniul public: la aceleaşi caracteristici şi pregătire, un angajat din sectorul public câştiga cu 41 lei în plus în 2004, 64 lei în 2007 şi 85 lei în 2009”, arată analiza BNS. Însă, „inegalitatea în interiorul sectorului public este mai mare decât în interiorul sectorului privat şi s-a redus mai încet în ultimii ani în sectorul public decât în cel privat”, mai spun specialiştii. (sursa)

Vorba ăleia de la finanţe, o să ajungă la fel de rău ca proştii ăia de privaţi curând.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. S-ar putea argumenta ca la stat sunt in majoritate mai multe joburi de inalt calificati decat la privat; statul in general are posturi de functionari, pe cand la privat sunt foarte multe de necalificati, muncitori, etc.
    N-am cifrele exacte, dar _ar putea_ fi o explicatie.

    00
  2. @Geo Atreides
    Asa e, se stie doar ca la stat sunt angajati numai oameni cu 5 facultati…

    00
  3. @Geo Atreides
    Mda, majoritatea celor de la stat sunt „inalt calificati” si extrem de competenti. Ca dovada stau toate domeniile care intra in sfera de competenta a statului: sanatate, invatamant, ordine publica, aparare, infrastructura. In plus, datorita competentei iesite din comun, sunt si ultra-productivi, realizand integral PIB-ul (ba chiar depasindu-l pe alocuri…) din care se infrupta si-l sug necalificatii de privati. Statu’ rulz!!!

    00
  4. @Surprize Kinder, 5 facultati diferite! Ai uitat sa mentionezi…

    00
  5. Cifrele cred ca sunt exacte. Insa, este o mare problema. Cand se face statistica la privat se iau salariile declarate de angajatori pe cartea de munca, unde 70-80% sunt salariile minime pe economie. personal am un amic care are o firma cu 40 de angajati si doar 2 persoane au un salariu mai mare pe cartea de munca, ceilalti cel minim. In mana primesc cel mai putin 1500 ron. Ma distrez intotdeauna cand vad astfel de comparatii. Se fura la buget, dar mai mult ca in privat nu cred. Si cand spun in privat ma refer la cu cat „omit” privatii sa contribuie la stat. Profit declarat mai mic, salarii declarate mai mici, cafea, tigari, prajituri, salam, hartie igienica dero ….. toate cumparate pe firma sa nu plateasca TVA, munca la negru (firma de constructii face 2 case pe an pe acte si restul de .. la negru) etc. Saracii cei din privat.
    Zoso, lucrez la stat si am un baiat la serviciu meserias de tot in calculatoare. Tot ce vrei. Primeste 1000 de lei. Orice mucos intr-o firma privata primeste de la 2500-3000 in sus. Bineinteles pe cartea de munca 700. De ce nu pleaca de acolo? Ar vrea, dar s-a obisnuit si ii place de o fata. Nu se plange de bani.

    00
  6. …si 6-7 masterate… :D

    00
  7. @Manolo Velez – orice mucos in calculatoare ia 2500-3000 la privat?!? wtf? te-ai bucura sa pice juma din firmele private care au mai ramas, asa-i?

    00
  8. Lucrez la privat ca si inginer si stiu ce vorbesc; sa fim realisti altele sunt bubele intre privat si stat, nu in neaparat nivelul veniturilor pe „HARTIE”. La privat majoritatea un salariu pe cartea de munca si cu totul altul iau in mana. As vorbi mai bine despre nivelul competentelor pe care trebuie sa le ai la privat fata de cele de la stat…aici e o mare problema.

    00
  9. lucrez în domeniul privat şi am doar jumătate din ce câştig pe cartea de muncă.
    şi stii ce? sunt perfect de acord cu asta… ba chiar mi-am rugat patronul să-mi treaca minimul! îmi dau bine seama că până voi avea eu vârsta pensionării sistemul public de pensii se va fi prăbuşit demult şi alt motiv în afară de pensie nu văd pt. a avea salariul integral pe CM. prefer să pun ceva deoparte de capul meu.
    dacă are cineva de gând să-mi ţină vreo prelegere că din cauza ăstora ca mine o duce ţara rău, să mă scutească, n-am văzut prea multe lucruri bune făcute cu banii noştri, dar furăciuni din bugetul statului… ohoho!!!

    00
  10. @Manolo Velez: Nu face drujba din pom….

    00
  11. Firmele mari nu prea isi permit sa faca magarii cu salariul minim pe cartea de munca, pentru ca daca iti vine un control e cam greu sa justifici sumele mari iesite aiurea. La cele mici, cu 5-10 angajati, probabil ca e mai simplu.
    Pe de alta parte, la stat mai sunt si toate sporurile, primele (de porc, de miel, de frecat carasu’, de concediu, al 13-lea salariu daca o mai fi) care nu sunt trecute pe cartea de munca.

    00
  12. mai conteaza si angajatorul. zoso, priveset din din celalalt unghi. nu te mai lasa maniplat de curentul dominant

    intr-un caz avem de-a face cu un patron care vrea sa castige cat mai mult si sa dea angajatului cat mai putin. patronul e un nesimtit care e interesat ca salariul sa fie cat mai mic. deci il tine cat mai jos. face asta pt profitul sau dar si pentru a da peste nas statului.

    de partea celalta, angajatorul e statul, care da si el salarii, dar nu din banii lui, ci din banii contribuabililor. deci nu prea il intereseaza treaba asta cu performanta si costul muncii. in plus, are si o acoperite destul de tare. cum calculezi tu eficienta muncii unui profesor? o faci ca la privat in functie de banii adusi la buget de un profesor. evident ca nu.

    in plus, fraier nu e angajatul de la stat care cere bani mai multi si primeste, ci angajatul de la privat care fie nu cere bani mai multi, fie cere si nu primeste. ce sindicat puternic ai vazut tu in mediul privat? spun sindicat tare, puternic.

    hai, fii putin mai echilibrat. sau daca nu esti, baga si niste argumente, nu doar sabloane si stereotipuri

    00
  13. @Manolo Velez
    Avand in vedere ca impozitarea e atat de mare, nu ti se pare oarecum normal? Fantastic de multi au salariul la „gri”.
    Impozitarea si toate contributiile in Romania sunt undeva la 80-90% peste ce mai ia angajatul in mana.
    Si in plus; efectiv nu ai niciun beneficiu sa ai tot salariul trecut in cartea de munca. Sau ai? Pensia?! Stii speranta de viata in romania, nu?

    As fi perfect de acord sa am tot salariul in cartea de munca..daca as avea ceva beneficii din asta. Adica, sa se faca ceva cu banii aia, sa vad ca MERGE CEVA. Dar cand totul e varza… te gandesti mai degraba cum sa strangi mai repede bani sa pleci afara.

    00
  14. Z, chiar nu inteleg de ce acest topic. E o falsa problema, nesemnificativa in acest moment. Imparteala asta privat/public ma umple de scarba. Mai bine stelist/dinamovist, bmw/mercedes, rocker/depechar…, serios, „unde-i punctul”?

    00
  15. @Manolo Velez Amice, eşti idiot!

    00
  16. @cludiu, @motanes: manolo spunea de fapt ca statistica prezentata de zoso e distorsionata si atat. si asa si este. de ce sa fie idiot?

    00
  17. @Velez, esti un prost la patrat pe metru cubic.
    Lucrez la privat, am salar de 2000eur, toate actele la zi, toate taxele platite. Ca sa ajung la acest salar nu am fost „un mucos”, 5 ani am muncit pe degeaba, am suferit si mi-am dat interesul sa dovedesc ca imi merit banii.
    Cand am vazut fisa fiscala de anul trecut am crezut ca innebunesc, peste 10k eur in fundul statului. Pentru ce? Ca azi cand ma duc sa-mi fac niste analize de rutina sa stau dupa un imbecil de doctor care are program doar 2h/zi si vine cu 3 intarziere. Nu mersi, ma duc la cabinete private, platesc tot din buzunarul meu.
    Si cu „in acte unii sunt platiti mai putin, oh, nu, tragedie”, uitati ca tot patronul platete acei bani in plus, nu statul si oricum sunt niste taxe care tot se duc in buzunarul unor lenesi care stiu doar sa-si ceara drepturi si se simt lipsiti de obligatii.
    Sanatate

    00
  18. @Claudiu: beneficiul este ca nu poate angajatorul sa-ti umble la salariu cand/cum vrea muschiul lui.
    Daca tu ai 80 mil in mana si 10 pe cartea de munca, angajatorul poate sa se trezeasca cu fata la perna intr-o zi si sa-ti zica: pla mea, luna asta iti dau doar 50 mil ca au fost incasarile mici si tu nu ai ce sa-i faci (ma rog, stergi toate bazele de date + back-upurile si logurile :D).

    00
  19. @ion
    Draga Ioane, observ ca si dumneata impartasesti parerea lui Jimmy Hoffa cum ca sindicatele trebuie sa fie tari si puternice. El nu stiu ce mai face, ca nu l-au mai gasit, dar sper ca dumneata esti bine mersi…
    Sunt de acord ca atat statul cat si patronul (horribile dictu) sunt niste nesimtiti dar patronul e mai nesimtit decat toti deoarece, in goana lui dupa profit, incearca sa vanda ceea ce produce, se straduieste sa aiba incasari cat mai constante (cashflow, adica…) pentru a-si putea plati angajatii si furnizorii – ca sa nu-i moara afacerea, egoist, deh! – si, la alb, la negru, la gri, cum o putea, sa-si plateasca oamenii pe masura competentelor lor astfell incat sa fie multumiti, sa nu se care. In plus trebuie sa aiba grija si de angajatul de la stat, sa-i asigure salariul si bonificatiile si sa ii mai poata da si de-un cico atunci cand acesta cere (sau da de inteles, ca de cerut nu mai cere nimeni, s-au stilat si bugetarii…).
    Da, nesimtitii de patroni au nevoie de niste sindicate puternice care sa impuna onor consumatorilor sa cumpere orice kkturi la orice pret stabilit de sindicat astfel incat castigurile membrilor sindicatului si ale bujetarilor sa fie atat de mari cat isi doresc. In rest da-l naibii de consumator si contribuabil…

    00
  20. @Geo Atreides – c’mon … tu vrei sa zici ca ghiseritele alea care stau toata ziua si o freaca au vreo facultate? Sau aia din primariile comunale au tras vre’un MBA sau doctorat, ceva???

    00
  21. @Manolo Velez – amice, D are dreptate. Si eu sunt in aceeasi situatie. Mi-au largit gaura curului patronii timp de 10 ani ca sa ajung la un salariu bun. `Overtime` si `on call` (nici daca ti le-as traduce in romaneste n-ai sti ce inseamna) la greu desi nu intrau in atributiile postului meu. Doar ca sa iasa treaba bine. Concedii luate cu japca dupa mii de ore de negocieri si chemat din concediu pentru a ‘multumi’ un client ofuscat. Da, nu cred ca `baietzasul tau de milioane` face asta. Si daca stie sa configureze o retea, sau sa instaleze un messenger – asta nu inseamna ca e ‘ninja’.

    00
  22. mai umanilor, privat nu inseamna numai cele 30 de banci, 20 multinationale si 10 firme corecte. privat inseamna si miile de buticuri de la colt de strada si sutele de firme de constructii cu muncitori la negru.
    toti astia ori nu au carte de munca…ori au un salariu minim trecut si restu „in mana”
    bugetari nu inseamna numai aia 300 de politisti corupti, 40 de profesori incompetenti si 40 de lenese de la administratia financara. bugetari sunt si pompierii…si aia de salvare…si aia de la cernavoda..si plm…
    mai lasati-o pe asta cu munca si cu salariile..si cine are dreptate sau nu…toti avem dreptul la viata.
    ma indoiesc ca in societatea idilica din imaginatia voastra v-ati inchipuit macar o data pe tulumba de gunoier muncind cu drag si spor printre hoituri.
    @d: toti am fost „mucosi”, „bibani” si alte ciudatenii la un moment dat…indiferent de cat castigam acum.
    Si da….un admin bugetar are sanse sa castige mai putin decat un admin in Firma SRL

    00
  23. Cei din sistemul public au salarii mari si NU FAC NIMIC. Se calca pe picioare in inchisori, primarii, ministere pe salarii la care un vanzator de la paine nici nu viseaza.SOFERII DE LA MINISTERUL DE FINANTE aveau salarii de 1000 lei la care se adaugau SPORURI DE 3000 lei lunar.ESTE JALNIC!

    00
  24. @ ivanG: intr-o tara normala si privatii au sindicate. uita-te la greva de francezi de la rafinarii…uita-te la Philips…cauta si tu strike pe google si vezi cati privati nu au facut asa ceva.
    fara sindicat mor dobitoci prin santuri ca patronu nu da bani si pentru niste scanduri de consolidare…..mor dobitoci pe la birou ca nu stiu cand sa zica „baga-ti in ma-ta rogramul asta de cacat” si alte d’astea.
    @miticosul: „oncall” -ul este o laba trista. este atunci cand patronul are nevoie de un fraier sa lucreze peste noapte darnu e si dispus sa plateasca pentru asta. nu-i o chestie de lauda.

    00
  25. @miticosul si D. vad ca stiti multe despre manolo velez si colegul sau. nu stiu cum ati ajuns la salar asa mare si totusi sa fiti asa de inchisi la minte, mai incet cu datul cu parul. eu zic ca trebuie sa stiti mai multe despre cineva sa-l faceti prost. adevarul e ca sunt mucosi si la stat si la privat. este lume care freaca menta si la privat. sunt multe cazuri in care salarul declarat pe carte de munca este cel minim sau nici nu este carte de munca. nimeni nu s-a referit strict la voi doi. si pentru domnul miticosul, imi pare rau sa-ti zic dar sunt si alte modalitati sa ajungi la un salar mare fara ca gaura curului sa fie afectata. nu mai faceti prost sau necalificat pe cineva doar pentru ca lucreaza la stat. nu ai de unde stii ca omul respectiv nu a facut overtime si on call. eu am lucrat si intr-o firma care nici carte de munca nu ne-a facut si intr-o firma care a declarat tot salarul pe carte de munca. deci sunt cazuri si cazuri.

    00
  26. Omenesc vorbind e trist ca se traieste in mizerie, saracie, cu grija zilei de maine. Bugetarii s-au complacut in sistem.
    Statul e o firma doar ca profitul ei ar trebui sa fie calitatea vietii cetateanului, securitate, medicatie, infrastructura etc. Din pacate e pe minus, si a fost pe minus de ani buni. Vinde un produs prost, stricat, fara garantie, un produs care daca ar fi vandut de un privat nu l-ar lua nimeni. Si ne mira ca sistemul e in faliment.
    Eu daca nu produc profit la job sunt dat afara. Cati bugetari au fost dati afara pentru ca au tratat cetateanul cu dispret?
    @Attilla am fost pentru ca a trebuit, dar in contextul lui @Velez nu mai sunt si refuz sa fiu tratat ca atare doar pentru ca imi fac treaba, pentru ca stiu ca daca nu aduc valoare mai sunt cu miile care sa-mi ia locul.

    00
  27. Normal, la primarie sunt sapte secretare , una face treeaba si restu beau cafele.

    00
  28. @George – nu m-am simtit afectat de nicio culoare. mai ales ca in curand n-o sa mai platesc nicio letzcaie Statului Corupt Roman. Deja incepe sa mi se rupa (suna cunoscut?). Iar cu gaura curului marita era o figura de stil. In fine, e greu de inteles pentru un bugetar notiunea asta ;-). E adevarat ca sunt si alte modalitati de a ajunge la un salariu mare. Dar la baza, in privat, cam toate au munca si seriozitatea – asta daca firma vrea sa supravietuiasca.

    Eu nu cer CV-ul celor de la ghiseu. Nici _diplomele_ de master. Ci doar intreb diverse chestii. Si cand la acelasi ghiseu, la aceeasi intrebare mi se dau raspunsuri diferite (si evazive) in zile consecutive – eu ce pot sa inteleg? Probabil ca asta a fost bafta mea – sa dau numai peste mucosii de la stat.

    00
  29. @George – hai s-o luam altfel: numeste 5 institutii de la stat care intr-adevar merg bine, nu e niciun scandal pe numele lor si eu dau o bere, de care oamenii vorbesc de bine (gen, „da bai, am fost acolo si in 5 minute mi-am rezolvat nu-stiu-ce-treaba-importanta”).

    00
  30. @D: nu stiu daca s-au complacut sau nu in sistem. in 90 privatii era cei care faceau turcia si atat. pana prin 2000 nu aveai posturi de IT, Telecom sau alte lucruri tehnice la privat.
    Faptul ca multe domenii nu sunt acoperite de domeniul privat nici acum nu da dreptul nimanui de a arunca cu KK in bugetari.
    Faptul ca traim cum traim este si vina bugetarilor si vina privatilor.
    Asta cu produsul…e mai greu…sunt numai cateva firma care produc ceva. Restul sunt niste pacaleli care ori fac specula ori vand servicii. La un moment dat astea nu or sa mai mearga….si atunci o sa fie jale pentru toti. O sa fie jale deoarece acum stam si ne injuram unii pe altii de cat muncim, de cat castigam si de cat de politicosi suntem unii cu altii.

    „mucos” in ceea ce a zis Velez eu inteleg altceva: sunt putini cei care accepta ca entry level in IT un salariu mai mic 1000-1500 ron. chiar daca la inceput stiu sa faca acelasi server de email ca un bugetar sau ca merg cu configuratiile default pe un router

    00
  31. @miticosul: una o gasesti la Visurat…cica e primaria din Deva
    te intreb si eu ceva: zi-mi 5 firme private din romania care produc ceva

    00
  32. @miticosul
    M-ai inteles gresit. Nu zic ca nu merg prost institutiile statului. Eu doar ziceam sa nu o luati asa de personal si sa nu-l atacati asa personal pe respectivul domn. Problema institutiilor statului cred ca este mult mai complexa decat neprofesionalismul unor angajati. Nu-mi plac generalizarile, nu cred ca daca esti angajat la stat esti imediat un prost. Asa cum nu cred ca daca esti angajat la privat, sigur muncesti de rupi. Sunt probleme si la privat. Si mai las-o cu bugetarii nu inteleg nu stiu ce. De unde stii tu cat munceste bugetarul? ca te-ai dus la nu stiu ce ghiseu si tipa de acolo isi facea manichiura? de acolo tragi concluzia ca nimeni nu munceste? Ia vezi la un spital serios cat munceste fiecare, de la infirmier la doctor. Personal cred ca tactica cu neplata taxelor la stat este prostie. Gandeste-te la stat ca la o chirie, daca nu-ti place, gaseste altceva, ia-o peste hotare. Cat stai in tara asta, plateste-ti taxele. Cu ce te ajuta pe tine faptul ca nu sunt bani pt nimic in tara pentru ca nimeni nu-si plateste taxele?

    00
  33. @George – n-am zis prost. ci doar lenes. ;-) altceva – am facut-o deja. desi acolo voi plati taxe de 10 ori mai mari, beneficiez si de pe urma serviciilor publice.

    00
  34. NOU
    #34

    Nu inteleg rostul acestui post. Ai tu defectele tale dar superficialitatea nu este unul dintre ele.

    1. Raportul de munca este 4 privati la 1 bugetar. Chestie care conteaza totusi.
    2. Bugetar nu inseamna doar angajatul de la ghiseu pe care aveti voi nervi ca va mananca banii munciti din greu (?!?!), bugetar inseamna politisti, doctori s.a.m.d care NU au cum sa fie platiti ca un vanzator de chiosc.
    3. Cand companii de renume de afara isi platesc angajatii din Romania cu salariul minim pe economie nu mai ai ce pretentii sa ai de la o statistica cu salariile in mediul privat.

    00
  35. @CostelBusuioc

    Nu generaliza, dude. Am tot salariul trecut pe cartea de muncă și lucrez la o companie de renume. De fapt, Zoso a scris asta de pe un produs de-al companiei, iar tu dacă nu citești ceea ce s-a scris folosind un produs de-al companiei, poți fi sigur că până să citești tu asta semnalul electric a trecut prin minim trei produse de-ale companiei.

    1. Nu generaliza.
    2. Directorii sunt români, nu? Ia, mai gândește-te…

    00
  36. Bugetar nu inseamna doar angajatul de la ghiseu pe care aveti voi nervi ca va mananca banii munciti din greu (?!?!), bugetar inseamna politisti, doctori
    @Costel… politisti? Cand ai nevoie de ei nu sunt. Sau sunt la ciupeala.
    medici?! medicii aia care au program 2 ore pe zi? care iti inventeaza boli ca sa mergi la tratament la clinicile LOR private; trimitandu-te de la cabinetul lor finantat de CAS?! medicii aia care nu vin la cabinete si iti prescrie reteta asistenta fara sa te consulte, mergand doar pe simptome? Am schimbat 3 medici de familie in ultimii 5 ani. Nu se putea sa am atata ghinion si sa-i nimeresc pe singurii care lucreaza asa.
    E drept, sunt exceptii, dar mergand pe principiul majoritatii…nu ai dat deloc cele mai fericite exemple.
    Tot respectul meu pentru bugetarii dedicati, dar sunt prea putini. Sunt cei de pe salvare, pompierii, SMURD-ul, soldatii, etc.

    Sunt acei tineri profesori care lucreaza pe 478 RON si fac naveta cu personale ajungand sa plateasca mai mult pe transport decat au salar, dupa titularizare (stiti ce mafie e acolo?!) ..dar sunt si profesorii care au salarii de 2-3-4000 RON carora deja li se rupe, ajung inspectori(factor politic) si incep sa aiba grija de cunoscutii lor.
    Sunt profesorii care lasa elevi corigenti din simplul motiv ca refuza sa mearga la meditatii la el- experienta personala, in cls. a X-a am fost corigent la fizica pentru nu am mers la el la meditatii, in vara am trecut la corigenta, dupa vreo 10 sedinte de meditatii. Stiam tot atatea. Nu eram nici inainte as, dar stiam; dovada ca in facultate am facut fizica cuantica si m-am descurcat, cat se putea. Deci nu eram batut in cap.
    Sunt profesorii de la universitati care iau mita sute de euro. Unde e statul atunci?!

    Mai sunt vamesii si altii de la tot felul de organe de control: Garda Financiara, Protectia Mediului, Agentii Sanitar-veterinare..ciupeala e definitia muncii lor. Unii habar nu au de ce lucreaza, stiu doar ca se da amenda…sau daca nu, la buzunar.

    Protectia consumatorului care nu tine cu tine cand ai problema reala cu unul dintre marile firme. Aici fac referire la banci, telefonie, internet. Iar vorbesc din experiente personale. Dar cand tu ca privat cand faci o greseala, nu accepta nimic, pac, amenda sau la buzunar.

    La finante, da, se stie stilul de lucru.

    Bugetari mai sunt si guvernantii. Exemplific? mai bine nu.

    As avea multe sa-ti povestesc din experientele mele cu bugetarii..dar oricum, deja ai o idee preconceputa.
    Imi cer scuze fata de cei care sunt dedicati muncii lor, dar repet SUNT PREA PUTINI ca generalizarea asta sa fie o greseala.

    00
  37. @Atilla
    Da, ai dreptate. In economii normale exista sindicate puternice in sectorul privat. Franta nu e chiar cel mai bun exemplu deoarece acolo sindicatele sunt putin cam reactionare (nu am vrut sa spun de stanga, ca sa nu degenereze discutia), intr-un mod neproductiv pentru intreaga economie. Dar, de exemplu, in Marea Britanie, Germania, Olanda si de ce nu, in SUA, sindicatele stiu sa lucreze mai sinergic cu patronatul, in cautarea unor solutii „win-win”.
    Am exgerat cu comentariul deoarece la noi, sindicatele cele mai „puternice” si mai agitate sunt cele de prin sectorul bugetar. Ele folosesc un limbaj rudimentar, mizeaza pe valorile mici ale salarizarilor din sectoarele „sarace” dar cu mase mari de angajati (educatie, sanatate) si evita cu grija sa vada daca este vorba despre o insuficienta a fondurilor sau despre o mizerabila administrare a lor.

    00
  38. @Claudiu
    Generalizarea e o greseala. Daca e asa de bine la stat, de ce nu te angajezi si tu pe undeva pe la stat?. Pana la urma nu e rau sa stai si sa nu faci nimic si sa iei bani multi. Ar trebui sa te gandesti bine daca 4000 de lei e un salar mare pentru profesori.

    00
  39. Stai bre liniștit că nu vrei să afli ce salariu am eu pe cartea de muncă la stat. Și pe post la care cer studii superioare nu așa…
    Media la stat e trasă în sus de 2 chestiuni esențiale. Salariul real este trecut în cartea de muncă iar ăia din posturile înalte câștigă cel puțin la fel de bine ca la privat fără însă să aibă grețurile din sistemul privat unde trebuie să demonstreze că sunt eficienți. La privat nici nu-mi aduc aminte ultima oară când am auzit pe cineva care are salariul real trecut pe cartea de muncă.

    00
  40. @CostelBusuioc: „Raportul de munca este 4 privati la 1 bugetar. Chestie care conteaza totusi.” Dap, 1 bugetar, nush cati pensionari, copii, someri… Mai multe detalii in acest articol clasic: https://riscograma.ro/1905/pensie-generatii/

    @Attilla:

    „toti avem dreptul la viata” yup. viata e un drept. insa un salariu decent este un PRIVILEGIU pentru care trebuie sa muncesti.

    „zi-mi 5 firme private din romania care produc ceva”. glumesti, nu? sper ca glumesti.

    @Claudiu: +1

    Cred ca bugetarii nu inteleg cateva lucruri:

    1. Ca postul lor e mult mai sigur decat al unui privat. La privat poti sa zbori oricand din enspe mii se motive. La stat mai rar. Siguranta postului inseamna automat un salariu mai mic. E o chestie de risc si rasplata.

    2. Ca ei sunt platiti din banii privatilor ca sa asigure niste servicii. In momentul in care acele servicii sunt de rahat, privatii au tot dreptul sa le bage pumnul in gura. Ca asa e in privat: daca o firma face un produc de rahat, oamenii nu-l mai cumpara si firma da faliment. Cum statul roman urmeaza sa dea faliment in curand, cred ca asemenarea e perfecta.

    3. Ca in privat, chiar daca esti platit la gri/negru, esti platit daca muncesti si produci ceva. Nu muncesti, nu produci, zbori. Unde se intampla asta la stat? Exact.

    4. Ca salariul se stabileste nu doar pe criterii de performanta (ceea ce la stat nici nu exista), ci si pe principiul de cerere si oferta. Salariile sunt stabilite de cererea firmelor si oferta angajatilor, astfel ele sunt echilibrate. Din nou, chestia asta nu exista la stat. Unde ai vazut statul sa dea afara o secretara lenesa care lucreaza pe 2000 de lei si sa angajeze una mai harnica care lucreaza pe mai putin (say, 1800 de lei)?

    Concluzia mea este ca statul roman functioneaza dupa aceleasi principii ca pe vremea lui Ceasca, nu conform unor principii capitaliste. In consecinta, se prabuseste. Pacat ca bugetarii tot nu invata nimic din asta.

    00
  41. @Attilla: „salariul decent este cel care-ti permite sa traiesti”

    Vezi, aici e dilema. Ceea ce zici tu e incorect. Nu salariul trebuie ajustat sa-ti permita tie sa traiesti decent, tu trebuie sa muncesti suficient sa castigi un salariu decent.

    Sincer, faptul ca tu nu poti numi nicio firma in Romania care produce ceva ma face sa ma indoiesc de cat de realist esti. Sunt enspe mii de firme, nici nu stiu de unde sa incep. Sunt multe companii mici, mari si multinationale, eu nu pot sa te ajut daca tu n-ai auzit de ele.

    Dar hai totusi sa-ti dau un exemplu concret si personal. Firma parintilor mei are 10-20 de angajati, se ocupa cu mecanica fina, produce diverse piese pentru constructia de masini, are un profit frumusel, isi plateste toate darile la stat si angajatii pe cartea de munca, iar orele suplimentare sunt platite la 150% in timpul saptamanii si dublu in week-end.

    Problema mea e urmatoarea. Mama e contabila, umbla pe la agentiile statului tot timpul, iar statul nu presteaza decat un serviciu de rahat. Zi-mi si mie, noi pentru ce platim impozite?

    00
  42. @Attilla: Tot statul roman e in colaps.

    Sanatatea? Crezi ca daca ma imbolnavesc, ma las pe mana doctorilor romani? Doamne fereste! Ma urc in masina si ma duc la Szeged!

    Invatamantul? Eu n-am invatat nimic in scoala romaneasca, tot ce am invatat am invatat de la parinti, de la meditatori si pe cont propriu.

    Politia romana? Aia care iti da amenda ca ai 70km/h la 200m de iesirea din localitate, dar nu opreste maniaci (vezi destule exemple pe trafictube)?

    Banii din impozite nu se vad nicaieri, tu intelegi chestia asta? Toti banii de la FMI s-au dus pe salarii si pensii. Investitii zero. Faliment garantat.

    Te inseli cand spui ca serviciile nu produc nimic. Ele nu produc nimic fizic, de asta sunt servicii, nu agricultura sau industrie. Produsul lor este serviciul in sine. Orice tara civilizata are o economie bazata pe servicii pentru ca agricultura si industria sunt puternic mecanizate. Sigur, nu se poate vorbi de servicii pana nu avem agricultura si industrie, dar eu ti-am dat un exemplu de firma care produce ceva in industrie si tu ai ignorat exemplul meu.

    Oricum, te contrazici pe tine insuti. Deci firmele care ofera servicii nu-s bune pentru ca nu produc nimic, dar bugetarii, al caror unic rol este sa ofere servicii (care oricum sunt de rahat), trebuie platiti decent? Da, sigur.

    Inchei prin a spune ca sunt de acord sa platesc impozite daca primesc un serviciu decent contra lor. Momentan locuiesc in SUA, platesc impozite aici si le platesc fara sa comentez pentru ca:

    – cand ma duc la primarie sau la posta, functionara e amabila, imi explica ce am de facut si unde trebuie sa ma duc ca sa-mi rezolv problema
    – cand ma duc la spital (unul de stat), ma trateaza cu respect si imi trateaza boala
    – cand ma duc la scoala (de stat), am parte de o educatie de calitate
    – cand ma intrece un maniac pe autrostrada, dupa nici 10 minute il vad tras pe dreapta de politie ETC.

    00
  43. @anda: salariul decent este cel care-ti permite sa traiesti. definitia muncii tine de bunul simt si de obisnuinta fiecaruia. eu zic ca munceste si invatatoarea care are program de 4 ore si gunoierul si ceferistul…nu numai cei care sunt minim ccie-isti.
    nu, nu glumesc. de nu stiu cat timp ma zbat sa gasesc firmele care produc ceva. cunosti cateva?

    00
  44. @claudiu: ai grija de ce-ti doresti…sa nu ti se intample. esti convins ca ti-ai dori sa traiesti intr-o tara fara politie in societatea de azi?! (nu una idilica fara criminalitate)
    esti convins ca ti-ai dori sa ai parte numai de clinici particulare si ca ai putea sa suporti o problema medicala pentru toti membrii familiei tale ?!

    din experienta mea…..nici un profesor nu-ti da numai 2 daca tu stii numai de 10…si daca e chiar asa de bulangiu…poti cere oricand reexaminare.

    00
  45. 1.fals. codul muncii e acelasi pentru toti. nici la privat nu poti fi dat afar cand i se scoala patronului. inca. probabil ca acest aspect se va schimba in noul cod al muncii ….si atunci sa vezi mancatorie de cur la birou (vb lu zoso)
    2. partial adevarat. pentru a beneficia de niste servicii trebuie sa platesti si niste cheltuieli conexe acelui serviciu. nu este vina doctorilor ca spitalele arata asa cum arat, nici a profesorilor ca scolile sunt vai mama lor etc.
    3. fals. stiu eu cateva persoane de la hr, pr, financiar care stau s-o freaca mai rau ca orice bugetar.
    4. CORECT. da asta tine de prostia noastra si de spiritul umil. in momentul in care vei putea zice :” ma pis pe jobul tau …sub x bani nu vin”…si nu merge nimeni atunci va fi cu adevarat ok. pana atunci sistemul privat va fi doar un nou tip de sclavagism (mai mult sau mai putin dur)
    de invatat nu au numai bugetarii…mai au multe de invatat si cei din sistemul privat. mai naspa e ca astia din urmanu au de la cine.

    00
  46. @anda platesti impozite deoarece esti intr-o societate. si e normal sa faci asta. inchipuie-ti cum ar fi daca un doctor nu are pacienti ca nu e sezon de raceala si l-ai suna tu ca ai un guturai. si ala ti-ar zice „fata mea…vin sa te tratez…dar eu nu am mai mancat ninmic de 4 luni de sezon frumos….te costa 20k euroi sa-ti prescriu o aspirina…ca vreau sa plec si in concediu”
    inchipuie-ti ca toate invatatoarele ar pleca maine in spania la cules de capsuni. chiat asta iti doresti sa stai sa faci abecedarul cu urmasu’?
    adu-ti aminte de stirile care veneau din italia cand au facut la aia greva gunoierii…
    majoritatea multinationalelor nu produc. doar vand servicii. productie este atunci cand faci export si aduci bani in tara…altfel…e doar o mica specula care depinde de toti. tu crezi ca la un moment dat Orange sau Vodafone sau Cosmote nu se vor duce in ma-sa cand romanii nu-si vor mai permite 3 mobile ?!
    sunt doar cateva firme care fac export…restul specula….da nu-i bai…ca vin chinezii….si sa vezi atunci diXtractie.

    00
  47. @anda: nu am comentat nimic de firma parintilor tai deoarece nu avea rost. in momentul in care te lauzi ca platesti orele suplimentare…inseamna ca le si pretinzi…inseamna ca ti-ai dimensionat prost numarul de oameni….inseamna ca pur si simplu ai noroc de un context politico-social….daca berbecii aia le-ar fi zis alor tai ca nu fac ore suplimentare ar fi fost obligati sa mai angajeze. si asa ar mai fi scazut numarul de someri.

    nu, nu ma contrazic. daca singurii bani vin din servicii si nimic din export nu inseamna economie.
    sa presupunnem urmatoarea situatie: tatal tau nu stie sa foloseasca calculatorul, tu nu stii sa gatesti, mama ta nu stie sa schimbe becuri. intr-o zi tatal tau are nevoie de scris o hartie, tu i-o scrii dar ii ceri 5 lei. apoi ti se face foame, maica-ta iti da o farfurie de ciorba dar iti cere 5 lei. apoi i se arde ei becul din bucatarie, i-l schimba tatal tau ..dar tot pe 5 lei. pana cand nu-i vinde careva unui vecin hartia respectiva, o parte din ciorba sau becul ars….crezi ca familia ta a castigat ceva?!

    iti platesti impozitele in SUA fara sa comentezi…din mai multe motive:
    1. daca nu o faci…faci bulau d’ala naspa….ca la ei aia de fisc is ai mai ai dracu.
    2. pentru ca nu mori de foame dupa. or fi procentual taxele mai mari ca aici …dar cu ce iti ramane iti permiti sa traiesti….nu-i nevoie sa ai „20 de joburi” pentru un parizer.
    3. ca daca nu iti platesti darile si ai nevoie de ceva de la ei de la buget…e de rau….acolo pentru o aspirina fara asigurare iti vinzi un rinichi

    tot acolo….la scoala de stat poti sa ai parte si de niste gloante in dinti…am auzit eu de cazuri d’atea….mi-a zis o vecina de pe OTV.

    si inca un lucru…..daca tot ai plecat…de ce iti mai pasa?! eu nu ma plang ca in Alaska e frig si nu creste graul….si nici nu-mi dau cu parerea despre lipsa apei in Botswana

    00
  48. @Attilla: Gata, m-ai convins ca esti prost. Sa-ti explic de ce, ca sa nu zici ca te insult gratuit.

    In primul rand, parintii mei au angajat recent oameni, chiar pe timp de criza, pentru ca aveau nevoie. In rest, orele suplimentare le pretind de la actualii angajati pentru ca domeniul in care lucreaza este de asa natura incat uneori au atatea comenzi ca nu le fac fata, iar alte ori nu au mai nimic de lucru. Asa e industria, nu tine de noi. Dar nu pot angaja oameni temporar pentru ca rahatu ala de cod al muncii nu le permite. Deci se descurca cum pot, cu ore suplimentare si asa mai departe. Nu ma astept de la tine sa intelegi cum merge o afacere, avand mentalitatea tipica pentru un bugetar, adica „dati-mi bani, nu ma intereseaza de unde vin ei sau cine munceste pentru ei”. Ah, mai mentionez ca de multe ori ai mei nici nu gasesc suficienti oameni competenti ca sa-i angajeze (da, Romania e plina de prosti ca tine).

    Esti prost daca crezi ca americanul de rand isi plateste impozitele doar de frica. Si ala e un factor, dar in principal este de acord sa si le plateasca pentru ca PRIMESTE NISTE SERVICII IN SCHIMB. Daca bugetaru american ar fi ca cel roman, sa fi tu sigur ca americanii ar face o a doua revolutie si ar indrepta lucrurile.

    Asta nu vreti sa intelegeti voi, bugetofagii, ca privatii v-ar da bani daca ar primi un serviciu de calitate in schimb. Nu, voi va dati cu curul de pamant si cersiti bani ca – vezi, Doamne! – aveti credite. Munca niet. Pai sorry, dar puteti sa plangeti cat vreti, pana nu oferiti servicii ca lumea, nu sunteti mai presus de cersetori.

    Si sincer nush de unde naiba ai scos-o pe asta cu „la scoala de stat poti sa ai parte si de niste gloante in dinti”. Nu stiu ce legatura are sula cu prefectura. Dar ca sa nu mori prost, fii antena: in SUA scrie in Constitutie ca toti au voie sa poarte arme, deci normal ca au loc tragedii pentru ca armele cad si in mainile celor cu probleme la bibilica.

    In final, tin sa subliniez ca eu nu am „plecat”, eu sunt doar temporar aici, la scoala. Cand termin, ramane de vazut ce fac. Dar deocamdata am adresa permanenta in Romania si cetatenie romana, deci ma intereseaza foarte mult ce se intampla. Plus ca ai mei inca traiesc acolo si imi povestesc zilnic de horror-ul care este statul roman.

    Stat in incapacitate de plata iti doresc.

    00
  49. @George: job-ul meu actual nu are de-a face nimic cu statul.
    @Atilla. Nu-mi doresc o tara fara politie si fara medici de stat. Ai inteles exact pe dos. Vreau ca acestia sa isi justifice banii luati din buzunarul meu prin impozite. Anual virez catre CAS 6,5% sau 9,5%, nu stiu exact, din tot ceea ce PRODUC eu. Pai frate, vreau ca banii astia sa fie justificati, nu ca si cum e in cazul de fata ca nu pot beneficia o data pe an de niste analize ca trebuie sa ma programez in primele 3-4-5 zile ale lunii ca in rest nu sunt fonduri. Pai daca eu platesc, sa fie in pana mea fonduri. poate nici eu nu stau grozav cu banii de multe ori, dar statul imi ia cu japca banii aia, nu sta la discutii. Acum, pentru niste analize merg sa le fac la privati, unde de cele mai multe ori sunt aceeasi doctori ca si la spitale. De aceea prospera spitalele private, pe mai putini bani, fac mai multe.

    00
  50. @Anda
    Atat ii aperi pe astia de la privat de zici ca sunt mierea pe pamant, de parca nu stim ce servicii de 2 lei sunt peste tot la privat. sa iti dau niste exemple:
    -mergi la restaurant este imposibil sa nu te fure la gramaj sau la nota de plata.
    – mergi la piata …esti furat tot in acelasi stil.
    – mergi la banca…te fura aia cu acte in regula.
    – inchei un contract cu o firma de constructii…te fura la deviz, la materiale..la ce vrei tu din orice pozitie.
    – companiile de telefonie, de internet ..care culmea nu sunt de STAT!!! iti vine sa crezi ?!..te fura cu o nonsalanta demna de invidiat.
    – mergi la o firma de consultanta pt fonduri europene…aia te fura inainte sa poti sa deschizi tu gura. Ai lucrat pe asa ceva?! NU..deci habar nu ai.
    – mergi la o firma de cadastru si topografie pentru documentatii cadastrale pentru intabulari …aia te fura fara chitanta ..ca deh …vrei sa iti treaca si TVA`ul …esti nebun?!
    – mergi la un service auto….cu masina daca nu stai acolo cu aia …te fura aia de nu te vezi ..pleci cu masina mai stricata decat ai venit cu ea.ai fost vreodata cu masina la un service in romania?
    – te duci in orice magazin …toata lumea asa se poarta cu tine de zici ca esti ultimul om.

    ma lasi cu serviciile voastre si cu firmele voastre de 2 lei?! fac pariu ca nu dai chitanta pentru toate „serviciile” alea dar avem pretentii.

    Lista poate continua..cu privatul in romania …cu urmatoarele domenii …turism ..IT…auto..vanzari cu amanuntul s.a.m.d

    00
  51. @claudiu: faptul ca tu si cu mine primim niste servicii de cacat nu este vina bugetarilor este vina celor care fac legea si care tin bugetul. asta trebuie sa intelegem cu to(n)tii. nu poti da vina pe un bugetar ca gandim cu curul de 20 de ani si nu ne-am ipus sau nu ne impunem dorintele.
    si cat timp vor face scandal doar 5 sau 10 k oameni tot asa va fi.

    @anda: asta e, nu suntem toti destepti….nu suntem toti autodidacti si nu suntem toti intretinutii lu mamca si lu taticu care au, ca niste amarati, o mica afacere si nu au sclavi destui sa le munceasca elementele de mecanica fina sa stea linistita domnita in SUA sa se scoleasca in MANAGEMENT.
    ps. legatura intre sula si prefectura este urmatoarea: nu poti lauda o tara in care te poti trezi cu o gaura in plus in cap din cauza unui redneck, care invata la o scoala de stat. prefer cutitul de la noi. nu de alta…dar de cutite automate eu nu am auzit.
    ps2. de ce nu-si muta ai tai afacerea in Ungaria….sau Germania ?!!? sunt convins ca nemtii ar lucra mai bine…mai mult si pe mai putini bani decat romanii incompetenti angajati de nevoie si de mila.
    ps3. proasta-i ma-ta, nu sunt si nu am fost bugetar niciodata

    00
  52. @Attilla
    Exista multe companii private in Romania care aduc plusvaloare, aduc bani multi in economia romaneasca. Nu cat ar trebui, dar nu e vina lor. Nu pe principiul „noi muncim, noi nu gandim”, ce e drept. Adica nu produc suruburi si cuie la kg, sau tabla la metru patrat. Sunt companiile din IT. Angajatii lor sunt oameni calificati, foarte calificati, care stau aici in Romania si platesc mii de lei anual in impozite si contributii la sistemul falimentar de stat. Companiile astea sunt in regula cu taxele si salariile angajatilor. Te doare sufletul sa vezi pe fluturas cati bani vireaza compania lunar statului in contul tau. Bani care sunt de fapt ai tai. Angajatii din IT sunt scutiti de plata impozitului doar in anumite conditii, daca au absolvit electronica, automatica, sau calculatoare si sunt considerati programatori. Dar peste 50% au alte specialitati si platesc impozite. Costul unui angajator cu salariul unui angajat este 2.4x salariul net, cel mai mare din EU. La 1000 euro net, statul ia 1400 euro in buzunar, pentru a sustine un sistem falimentar. Compania in care lucrez eu vireaza impozite si contributii cam 220 mii euro lunar, pentru vreo 160 angajati. Mai sunt in Romania vreo 4-5 companii din astea. Ar mai veni si altele, dar nu mai sunt oameni competenti. Maretul sistem de invatamant romanesc e pe butuci, produce idioti cu diplome, iar majoritatea celor competenti au plecat de mult. Ar face nemtii si fabrica aici, la fel ca Nokia la Cluj, dar nu sunt oameni. Astfel firma ar plati impozit si pe profitul din hardware, nu numai software, dar nu se poate face treaba in tara asta. Nu-ti spun care sunt acele 5 companii, pentru a oricum nu ti-ar spune nimic numele lor, din moment ce intrebi. In principiu fac circuite integrate folosite in IT si industria auto.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile