Grătarul leneșului

Nu știu să fac focul, deși am stat destul de mult pe la bunicii de la țară. Dar, pentru că în fiecare an câte unul se frigea nu știu cum, bunica nu m-a lăsat și nu m-a învățat să aprind un foc. Ani mai târziu, nu știu să aprind un foc decât turnând cantități uriașe de benzină peste ceva și aprinzând cu bricheta. De asta acum doi ani căutam alt tip de grătar.

Și mi-am luat un Landmann lava rock 12371 (400 lei), dar anul trecut nu prea l-am folosit, însă anul ăsta l-am scos de sub husă în martie și i-am dat bice.

Observații:

  • s-a ambalat destul de ușor și până acum nu s-a decojit vopseaua de pe el.
  • cupa în care curge grăsimea e prost gândită, odată plină nu poate fi scoasă ușor, deci grăsimea se varsă.
  • aprinzătorul lui s-a stricat la câteva zile și am cumpărat unul separat, cu fir lung, pentru că e Brașov, bate vântul, se stinge focul (7 lei).
  • a trebuit să îmi cumpăr o cheie de butelie.  și o butelie. inițial am luat una mică, pe care o încărcam cu GPL, apoi am realizat că e un gaz prost și fumegător și am luat de la Petrom una pe gaz (250 lei garanția buteliei și 70 lei reîncărcarea).
  • știu, nu e la fel ca pe cărbuni, doar că e.

Avantajul principal e că dai drumul la gaz și gata, ai făcut 90% din treabă. Poa’ să plouă sau să ningă afară, ai pus carnea, ai lăsat capacul și te doare la bendeac. Azi la 5 jumate îmi făceam burgeri, spre bucuria lui Marian și a lui Cetin.

gratar-landmann-gaz

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. Te mai invidiam și eu și chiar mă gândeam să-ți bat în poartă pe la pauza de masă să-mi dai un mic :D

    00
  2. Ia de aici cana carbuni

    Inventia secolului.

    00
  3. „…și te doare la bendeac”: LMFAO ROFL LOL

    00
  4. Nici nu trebuie să ştii să aprinzi focul, nici nu trebuie să aştepţi prea mult. O cutie de aprinzătoare costă vreo 6-7 lei (din alea solide, albe, habar n-am din ce-s făcute), iar un sac de cărbuni costă nouă lei.

    Eu pun patru bucăţi de 1 cmp de aprinzător în colţuri, le dau foc şi torn cărbuni (puţini la început, apoi mai bag juma de sac). Se face un jar de frigi trei găini pe el.

    00
  5. Se pot pune si carbuni in el ? Ideea e sa aprinzi carbunii sau lemnele rapid cu gaz ca lumea si apoi sa prajesti ca pe un gratar clasic.

    00
  6. Mah, ideea cu gratarul la carbuni nu e neaparat rezultatul, ci mai ales ritualul :)

    00
  7. are afumatoare? stii s-o folosesti?

    00
  8. Ce m-ai nimerit, tocmai cautam gratar pe gaz. Cam cat te tine o butelie?

    00
  9. N-am gatit la un gratar cu gaz, e asa mare diferenta?

    00
  10. nu te arde pe garleaj sa manci din astea la 5 dimineata?

    00
  11. Mirosul carnii pe lemn/carbune este diferit fata de gratarul pe gaz.

    00
  12. E o diferenta intre preparatele la foc de lemne fata de cele gatite pe electric. Doar textura e asemanatoare. Acum.. daca nu faci gratar zilnic, cred ca merita osteneala pentru un mic foc.

    00
  13. Am si eu unul, cu 3 arzatoare de la Landman, n-are afumatoare sau termometru dar merge brici, mai ales cand te grabesti. Plus ca scoti gratarele din el si pui plita (are si de-aia) pentru vinete, ardei ciuperci, plus ca partea de fript e de 80/50 cm deci faci mici cat pentru o nunta :) . Il pot folosi cu incredere si in foisor fara sa-mi fie frica de incendii la acoperis, nu face fum (afara de cel de carne) pare mai sanatos decat carbunii sau lemnele care cine stie ce gaze/toxine degaja (in butelie e butan/propan care prin ardere degaja CO2 si apa fara alte chestii – GPL-ul e altceva si mai contine si altele) nu zboara cenusa din el pe carne cand bate vantul, cand ai terminat dupa 30 de minute pui capacul si gata, il poti lasa nesupravegheat dupa ce ai terminat cu el fara sa iti faci grija ca se imprastie jarul si dai foc la vecini, o butelie tine 12-14 gratare sustinute (adica cu toate arzatoarele pornite la vreo ora de functionare) Daca ai nevoie de atmosfera cu flacari poti folosi faclii pe langa, Per total mult mai comod. Afar de asta cred ca 14 gratare la butelie =70 ron, nu stiu cat costa carbunii pentru tot atatea.

    00
  14. Pfff…mi s-a facut o pofta de un gratar!
    Merg acasa si ard un gratar pe balcon. Eu sunt mai traditional si il fac cu lemne.

    00
  15. NOU
    #19

    Dai 1000 RON ca sa faci un gratar, niste lemne + ziar si cativa carbuni si o sa iasa o delicatesa, de ce nu-ti faci un gratar din caramida in curte?

    00
  16. Nu mă pricep la chestii de-astea, dar țin minte că am văzut acum câțiva ani la TV o emisiune de gătit specializată pe barbecue și prezentatorul ăla avea un milion de esențe de lemn la îndemână. Urmărind emisiunea aia mai c-ai fi zis că-i mai important ce arzi sub grătar decât ce pui pe grătar.

    00
  17. Nu se compara carnea fripta pe gratar sub care ard lemnele si unul pe gaz. Nu are acelasi gust, aroma, etc.

    00
  18. Si eu am o cana de la Weber dar folosesc 2 pastile de spirt solid in loc de ziare . Nu exista grad de comparatie intre carnea fripta la grill pe gaz si cea fripta la grill pe carbuni. Cel mai bun gratar pentru lenesi la ora actuala este Weber Performer Deluxe GBS Gourmet… Landmann sunt niste chinezarii facute sa reziste maxim 2 ani, Weber au garantie 10 ani la vopseaua emailata de pe gratar si capac.

    00
  19. cana aia webber de pe site-ul lui Hadean e geniala. intreaba si tu pe blog inainte sa faci investitii :P

    00
  20. NOU
    #25

    Merge si pe aragaz foarte bine. Avantaj, nu mai duhnesti a afumatoare.
    Daca ai totusi preferinte mai rustice si nu le ai cu focul, iei un gratar homemade, il umpli cu carbuni, iei arzatorul de parlit porcul ( legat de butelie evident) dai forja pana se fac carbunii rosii si dupa aia poti sa frigi ce vrei.

    00
  21. si costa 20 de milioane. logic

    00
  22. sper sa nu jignesc si nici sa mi-o ia careva in nume de rau, sunt mare fan al gratarului si in general a face mancare acasa insa orice alt gratar ce nu se face cu lemn / carbuni nu este gratar, nu are acelasi gust … nu se pune …

    00
  23. eu ma gandeam sa instalez o aplicatie pe telefon.Ceva cu gratar virtual.Mai sufli mai intorci carnea.Bag si o eugenie in timp ce ma joc si treaba-i gata.Nu afum hainele,nu se depune grasimi.Nu stiu daca exista dar cred ca ar prinde bine pe un telefon high-end.

    00
  24. mie imi place timpul cand fac gratar… pun pe foc, sting cu o bericica :)
    gratar pe gaz sau curent .. na ja.

    00
  25. Desi au zis o suta inaintea mea, simt nevoia sa te injur si eu. Gratar la foc de gaz ma lenesule ? Mei ma

    00
  26. E o postare adresata femeilor sau barbatilor? Sa stiu daca ma supar sau nu. :))

    00
  27. Pfoai, iar ma ingras si o sa fie din cauza ta. Mi-ai facut pofta de burgeri cu poza aia.

    00
  28. Mai bine cumperi o casa cu gratarul cata construit in curte..

    00
  29. @Robert311 (1) La ce te referi cand zici „atmosfera cu flacari”?

    @Zoso, carnea de burgeri e productie proprie sau cumparata de undeva?

    00
  30. @tester esti de la politie?

    00
  31. Mai da ce nume are, parca e nava spatiala!

    00
  32. @tester – Am prieteni care sunt mai interesati de bautura decat de scula pe care se frige carnea, dar am si prieteni care vor FOOOOOC.. Asa ca, am niste butuci pregatiti ca torta suedeza, doar pentru atmosfera. Merg si frigaruile facute la ei. Daca tot nu sunt multumiti am si gratar din caramida pentru foc cu lemne/carbuni, dar dureaza mult pana se face jarul si se termina bautura pana atunci. (plus ca eu trebuie sa-l curat dupa ce pleaca ei) :(

    00
  33. Ah, am inteles robert311. Nu pricepeam treaba cu facliile.

    Si carne buna burgeri de unde se poate procura?

    00
  34. i-ai ars

    00
  35. Chiar nu poti invata cum sa aprinzi un foc (fara benzina) sau nu vrei sa inveti? :)

    00
  36. Ceva de genul asta –
    Nu am gasit exact ce voiam eu, dar e pe acolo, Asa ceva iti ajunge pe vreo 2 ani, aprinzi orice lemn sau carbune, pot fi si uzi. Nu miroase, nu face fum, e ca o bricheta pe steroizi… E ceva apropiat de lampa de autogen. E gata focul intr-un minut.
    In rest… gasesc ca e si mai incomod cu gaz, butelia aia nu o lasi in ploaie, tre sa o muti, e voluminoasa, nu mai iese fumul ala de gratar cu care iti innebunesti vecinii… :D

    00
  37. carne buna de burgeri: 80% vita + 20% porc, data de 2 ori prin masina de tocat, condimente dupa gust, neaparat coriandru

    00
  38. Lvl 99, expert facut acasa gratare
    :
    1) Iei un arzator cu butelie(din ala de parlit porcii, nu de camping) cu o buletie mica(merge si mare), e cam 80 de lei cu tot cu arzator.
    2) Pui carbunii in gratar.
    3) Incarci butelia cu gaz de la benzinarie, de 20-30 de lei te tine cam 20 de „focuri”.
    4) Aprinzi arzatorul si tii pe carbuni cam un 3-5 minute.
    5) Iei un fen(uscator de par) si incingi carbunii cam alti 5 minute(unul ieftin de 18 lei). Trebuie si un prelungitor de curent daca e cazul.
    6) Bei o bere sau doua pana se domoleste focul(lasi un 10 min cel putin sa nu parlesti grav carnea).
    7) Pui carnea, ai si apa la indemana sa stingi daca ia foc de la grasime.
    Cam asta e tot.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube