Google pierde şi o ştie

Anunţi un profit record pe anul trecut. Lansezi numa’ produse ieftine si proaste. Oamenii pleaca. Ce faci? Pai, te prefaci ca le porti de grija angajatilor si le maresti salariile cu 10%, in speranţa ca acestia nu vor mai pleca unde văd cu ochii, speriaţi si jenaţi de ce se intampla pe acolo. 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Si daca le micsora cu 25% era mai ok?

  2. Google merge bine … Compania nu merge in pierdere si produsele lor … pff… sunt departe de a fi proaste.

  3. cum adica ma proaste? Noua cautare de imagini nu-ti place?

    Stau si ma intreb cat o sa treaca pana sa-si dea seama ca aproape fiecare imbunatatire pe care o fac, e in rau.
    Ca si cu youtube. Tot ce imbunatesc, fut iremediabil. Si indesat.

  4. noua cautare de imagini e muuult mai buna. scuteste mult timp. iar viata e scurta. ;)

  5. @Bloghita: Iete si bugetaru’ ce sa zica…

  6. Google plateste salarii mari peste tot in lume; pe langa componenta fixa exista si un sistem de bonusuri indexate cu un un coeficient dependent de profitul firmei si cu alt coeficient dependent de performanta angajatului, asa cum reiese din evaluarile formale si informale de peste an. Nu e deloc neobisnuit ca un programator angajat cu 70-80k/an (partea fixa) sa primeasca la sfarsitul anului chiar si 40k bonus. Vorbim de sume brute, evident, la americani nu se discuta netul din cauza impozitelor variabile si a diverselor deduceri dependente de situatia fiecaruia.

  7. Produse ieftine si proaste? De aia sunt eu indragostit de produsele Google, ca imi plac lucrurile proaste, probabil. Printre altele, am un Desire cu Froyo – iti doresc sa ai si tu pe Nokia e71 voice search, google goggles, maps, sincronizare totala fara sa faci nici macar un singur click cu toate calendarele, mailurile, docs, contacts etc etc pe atatea conturi cate ai, inclusiv un cont google apps premier (un produs FARA CONCURENTA – pentru 40 eur pe an per angajat). De ce spun de Ne71 – este fostul meu telefon, il tin prin casa pentru situatii de urgenta, si cand il mai iau in mana mi se pare ca e jucarie pentru copii de gimnaziu cel mult.
    Daca, prin absurd, maine s-ar instaura o dictatura mondiala si ar interzice produsele google, eu personal as fi trist :). O singura intrebare: de ce nu s-a gandit NIMENI pana in 2004 ca in loc de foldere sa foloseasca label-uri la mailuri? Un mail poate sta intr-un singur folder, dar poate primi si 10 labeluri, si stie toata lumea stupefactia care te incearca cand primesti un follow up de la sefu: ce faci, il pui in folderu cu follow up sau in folderu cu mailuri de la sefu? sau faci doua copii? si chiar daca faci doua copii, cum poti cauta peste un an un mail „primit de la sefu” SI (operator logic AND) continand „follow up”? In gmail e o formalitate.
    Filozofia Google: deschidere, oferirea controlului catre client. In state se parafrazeazza expresia wwjd (ce ar face Isus) cu wwgd – ce ar face Google. Este o intrebare foarte buna pentru afacerea ta: pune-te putin in pielea Google si s-ar putea sa te trezesti cu cateva zeci de miliarde de dolari in cont. Pe an!
    Si nu, nu sunt deloc pe panda down. Din contra. Androidul, asa ieftin cum este el (gratuit :)), va aduce venituri cat aduce cautarea. Nu canibalizand cautarea, ci dubland veniturile :)).
    Go Google!

  8. O marime de salariu inseamna frica? Poate inseamna recunoastere, respect.

  9. pierde. si? cine vine cu ceva mai bun sau mai poplar?

  10. Google o sa castige foarte multe de pe urma Androidului.

  11. Google nu „pierde” in sensul ala, adica in fata concurentei (pentru ca nu are) ci in TRIBUNAL! Se incinge un mare proces in State in legatura cu Streetview si de asemenea- ca tot faceati si tu si Arhi bascalie de comentariile mele pe tema asta-au de mers la niste multe procese pe tema AdSense ;)

  12. Google pierde. Apple pierde. Microsoft e dus. Atunci cine castiga? Aberatii. Toti astia o duc inca bine merci, fara concurenta, dar hai sa ne dam experti.

  13. unde eram noi in ziua de azi fara google? probabil cu vreo 7-8 ani in urma!

  14. Stai ca nu gandim bine. Google a castigat enorm si de pe urma contractelor cu Android. Acum na, ca la nivel general compania nu-si prea mai gaseste suflul e una, dar potentialul pentru profit e inca acolo. Problema e intr-adevar la concurenta : sa zicem ca Facebook a luat fata Google pe social networking, dar in rest cu cine sa se lupte ? Cu Bing si Yahoo ?

  15. NOU
    #16

    Daca le-au marit salariile de ce sa plece ? Mai ales daca ei cred au depus tot efortul si si-au facut bine munca.

  16. Maririle de salariu suspecte nu-s oricum semn de faliment, dar pot intr-adevar fi semnul unui dezechilibru intern. Parte din problema e si faptul ca Google a cultivat si cultiva un ”mediu liber” intern, in sensul ca echipele se fataie foarte mult pe proiecte si experimenteaza foarte mult, nu neaparat cu un om de marketing in spate. Asta e distractiv la nivel de ”credo”, dar daca te uiti la ce prostii zac prin Google Labs, iti dai seama cati bani si cat timp s-au investit inutil in asta.

  17. Daca Google pierde, cine castiga?

  18. Eu inca nu ii vad pe nici unii, google, apple, etc semnand falimentul personal. Sincer cred ca la cati bani au bani ce pot fi tradusi in oameni cu viziune-idei-viitor nu cred ca nu se vor putea re-inventa cand barca se va duce la fund cu vreun produs sau altul.
    Sunt giganti si mai ales financiari de unde rezulta potential pentru orice fel de viitor.
    La fel cum jobs a reinventat apple cu iphone cine stie ce urmeaza.

  19. Aha, aşa deci. Dacă salariile cresc, lucrurile merg prost. Deci la noi, cum salariile scad, înseamnă că lucrurile merge din bine în mai bine. M-am liniştit. Să mai amintesc de decizia de azi a tribunalului privind scăderile de 25% de la bugetari?

  20. totusi nu cred ca e atat de sumbra situatia, reduceri la bani a facut toata lumea ca au profitat de „criza” si in plus vad o noua interfata la Adsense si feedburner, care par sa promita, chiar daca cu imaginile au cam esuat… singurul lucru care are ar putea sa-l clatine pe gigantul Google ar fi un nou concurent…

  21. @zet – sa ma anunti cand vrei sa-ti forwardez mailurile tale si credit-cardurile … ;-)

  22. Eu cred ca se scalda in atat de multi bani incat isi permit sa incerce tot felul de experimente. bugetul pe care il arunca pe experimente cred ca e infim pe cat de mult castiga cu chestiile care chiar functioneaza. Sa nu uitam de traiectoria Android-ului, care e pe cale sa ajunga lider mondial ca os pentru smart phone-uri… (+ probabil tablete)

  23. Incearca sa nu mai fi asa de categoric pe subiecte de genul asta. Nu stii ce e la Google, nu scrie ca si cum ti-a dat cineva informatia „pe surse” sigure si mori de nerabdare sa ne-o comunici.

  24. Eu stiu ca faza cu 10% a fost o tzeapa data de niste angajati care acum sunt concediati!

  25. N-am zis ca esti frustrat si nici nu cred ca esti. Insa e o analiza cam subtire si prea categorica. Atat si nimic mai mult. (nu intentionez sa polemizez cu tine) :-)

  26. LOL, stirea lunii asta, lejer. E pe moarte Google intr-adevar considerand ca anul asta au reusit sa-si impuna pe piata 2 produse critice pe termen lung si anume Androidu pt mobile (pe locul 2, inainte iOS si intr-o continua crestere) si Chrome-ul (locul 3 insa singurul browser ce inregistreaza luna de luna cresteri semnificative).

    Numa din astea 2 piete nou „cucerite” si-a asigurat un venit solid si sanatos pe termen lung, smartphone-urile / tabletele si browserele fiind de-abia la inceputul cresterii.

    Ce sa mai zic de succesul achizitiei si integrarii DoubleClick si de faptul ca au bagat frica in Microsoft prin consolidarea ofertei Google Apps.

    Asta ca sa enumar doar cateva realizari din acest an. Ahh si atunci cand o companie isi permite sa riste pierderea pietei chineze, luandu-se la tranta cu autoritatile comuniste, crede-ma… nu-i deloc un semn ca o duc rau. :D

    Dar nah, faptul ca o plecat 3 oameni si ca ridica salariile la restu e clar semn al apocalipsei, mai ales in ochii unor adevarati experti. :P Ca asa-i romanu, expert la toate si regele generalizarii.

  27. Na vezi la faza asta esti papagal :P.. Altceva nu mai zic ca vad ca sunt destule comentarii pe tema asta.

  28. @miticosul: aha, inca unul care habar nu are cu ce se manca google apps premier. Fyi: spre deosebire de ms exchange si orice alta platforma de business din lume, pe langa parola, GAP imi cere confirmarea unui cod pe care mi-l trimite pe mobil. Ca sa imi intri in cont iti trebuie parola mea (random cu vreo 20 de caractere, dar nu o folosesc pentru ca folosesc scannerul de amprenta) si iti mai trebuie mobilul meu. Cam mult efort, ca sa intri intr-un cont de mail business – ce sa faci acolo? poate vrei sa imi faci tu rapoartele :)).
    Revin cu reclama neplatita: site.firmamea.ro, mail.firmamea.ro, calendar.firmamea.ro, toate astea pe platforma google, 40 eur/angajat/an, 25 giga per cont, filtrare postini, sincronizare totala cu toate androidele fara nici un click, si mai mult de atat, vreau si eu sa vad macar o data un spam in inboxul meu, macar unu’, sa imi amintesc de vremea outlook-ului, cu 10-15 pe ora :), etc etc. Solutia GAP este atat de profesionista incat cei care nu folosesc imi par ca au puncte de handicap.

  29. NOU
    #33

    @Mynsc faptul ca au bagat frica in Microsoft prin consolidarea ofertei Google Apps.

    intra aici : https://products.office.com/fr-fr/home si apoi sterrge-te la fund cu google apps

  30. – Ca tot veni vorba.

  31. Nu pierd deloc, e foarte bine pentru industrie că reduc din diferenţa faţă de Facebook. Chestia asta se aplică şi în direcţie inversă: . Destui migrau din motive financiare şi e cam trist. În plus, asta înseamnă că şi Facebook trebuie să ţină salariile sus. Cel mult pierd acţionarii o parte din mălai, per total e bine.

  32. O sa piarda putin dar tot o sa stea mult si bine locul 1. pe langa serviciile de cacat ce le-a scos pana acuma are si servicii foarte bune(gmail, maps, etc).

  33. NOU
    #38

    Google nu pierde, dar stralucirea ii paleste un pic in fata vedetei Facebook… Cel putin cu impresia asta am ramas eu dupa ro:newmedia. Am realizat ca Facebook si Twitter, ambele addictive si accesate din ce in ce mai des (ca nah, numarul prietenilor creste), ne-au indepartat un pic de cautarile zilnice in Google… mai devreme decat ma asteptam! Google n-a reusit sa creeze un sistem integrat care sa contina social buzz, work & fun, including Search, are produsele cam imprastiate (in alfa si beta :) ). Acum plateste cu cateva felii din tortul colorat. Noroc ca tortul e huge!

  34. N-am prea inteles ce pierde Google. Financiar stau mai mult decat bine. Cu plecatul oamenilor…nu este ceva extraordinar…unii pleaca, altii vin. La varf au reusit insa sa aduca crema. Cumpara startup-uri pe banda rulanta, au vizibiltate in media mare, increderea actionarilor este mare, increderea clientilor in brandul Google este mare, proiecte au, au bani de investit. Desigur concureaza pe anumite segmente cu companii mari, Apple, Amazon, Microsoft…poate si Facebook, dar asta a fost si inainte.

  35. NOU
    #40

    Care e cel mai mare „segment” al Google? Publicitatea. Cum Publicitatea se adapteaza/reinventeaza pe Social Media vine Facebook si musca ca lumea din segment (pe un public numeros, gata segmentat, deci cu mare folos pentru advertiseri). Si asta pe toate mediile: pe PCs, Tablets, Smartphones, fie Microsoft, Apple, Android, inclusiv pe Google’s Phone. :)

    Si ma repet: Facebook are destule ingrediente si poate continua pe multe piste (vezi Like buttons pe milioane de site-uri) astfel incat, inevitabil, sa ne rareasca vizitele pe Google search, vizionarile de Google’s Ads, etc. Sunt zvonuri ca isi lanseaza si server de mail (me@facebook.com), dupa mine – cu un succes garantat. Cine credea ca va aparea un rival puternic la @gmail, @yahoo, asa… peste noapte? Zvonuri de voice-calling cu Skype…

    Oare cum ar duce-o un Facebook browser sau un Facebook phone? :)

  36. @Dana Nicolescu teoretic, viitorul facebook suna bine…. pana n-o sa te plictisesti de ignorat persoane care nu te cunosc, dar tin sa fi in lista lor si pana n-o sa te plictisesti de citit ce au de spus/ce fac/ce gandesc persoane pe care le vezi zilnic.

    Adresa de mail nu cred ca si-o va schimba multa lume (bun, excludem pustii dornici sa iasa in evidenta) pentru ca o data ce ai o adresa de email pe care o folosesti de ani buni, vei ramane pe aia. Faptul ca adresa ti se termina in @facebook si nu in @yahoo nu e important pentru nimeni.

  37. Toata lumea pierde in vremuri din astea …

  38. NOU
    #43

    @Sabotor: Nu trebuie sa ignori pe nimeni, ii „organizezi”: „hide x,y,z de pe wall” sau chiar ii poti sterge din lista daca te plictisesc. Multa lume ignora Settings…

  39. @Dana, cat de utile sunt setarile cand zilnic sunt 2-3 indivizi care vor sa-ti fie prieteni, desi nu-i cunosti? Cat de utile sunt setarile alea cand facebook face spam cu „x ti-a scris ceva” – evident, fara sa reproduca mesajul, doar nu-s prosti sa rateze o afisare? Eu banuiesc ca la un moment dat oameni se vor plictisi de chestiile astea. Sau o sa apara alta chestie la orizont….

  40. NOU
    #45

    @Sabotor: Cand o sa se plictiseasca, tot pe FB o sa spuna „m-am plictisit de FB” :)) si iar o sa primim spam cu ce au comentat multi nescunoscuti la faza asta. :)) E un cerc vicios, adica o jucarie desteapta.

    Hai ne vedem pe Facebook, si mai vorbim. Acum ne stim din vedere! :))

  41. apropo de facebook si ce pot ei face: din cite stiu, pina acum, toate incercarile de a monetiza baza enorma de useri au cam dat gres.

    da, facebook e unul dintre cele mai vizitate site-uri worldwide si-s milioane de distrusi care-si petrec tot timpul pe site-ul ala, dar daca nu transformi toate astea in bani, degeaba.

    si trebuie bani seriosi pt ca serverele costa, intretinerea unei app care are atitea jdemilioane de useri costa.

    also: facebook e gay.

  42. PS: uitasem esentialul: nu-s de acord cu zoso. nu stiu ce crede el ca pierde goagal, dar ma indoiesc ca e adevarat. pe majoritatea pietelor pe care sunt implicati mai curind cistiga decit pierd. si ce pierd din advertising pe web (daca pierd), vor cistiga din mobile advertising si din alte piete pe care le-au plantat acum.

    iar apropo de plantat, cred ca goagal a facut o treaba mai buna decit microsoft in ceea ce priveste folositul veniturilor masive dintr-o singura sursa (advertising respectiv windows OS + office) pt a-si diversifica activitatea. zune e un esec, xbox a halit multe zeci de milioane pina sa devina cit de cit competitiv in timp ce gmail, chrome si android au cote bune de piata si/sau inca sunt in crestere.

  43. Nu e prea usor sa vii cu chestii noi odata ce ai atins varful si ai o cota de piata de-a dreptul nesimtita. Tu scrii articole bune pe dotro de ani de zile, dar ce ai adus nou in ultima vreme? :)

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile