Telefonul mobil este unul din lucrurile pe care le luăm ca atare. Majoritatea dintre noi avem telefoane mobile de mai bine de 7 ani. Între timp am schimbat cel puțin 2 telefoane şi ne-am transferat numerele prin cartelă, de pe un telefon pe altul.
Problema e că am început să avem mai multe contacte în telefon decât poate susţine cartela, aşa că în caz că ne cedează telefonul, pierdem o parte din date.
Mai nou, tot mai multă lume vorbeşte de viruşi pentru telefon. Avem o prietenă care şi-a pierdut câteva mii de numere de telefon pentru că telefonul ei a avut un virus. Nu prea contează marca, ci generaţia telefonului. Cele mai vulnerabile sunt cele cu sisteme de operare complexe şi cu care navigham pe internet – telefoane produse în 2008 – 2009.
Oricum s-ar întâmpla, nu e prea plăcut să îţi pierzi toată baza de date cu telefoane, adunate de atât de mulţi ani. E adevărat, că nu vorbeşti constant cu majoritatea din agendă, insa multe iti sunt utile si ocazional. Si nu-i asa ca v-ati saturat sa tot trebuiasca sa le recuperati sau sa le dati celor care v-au pierdut numarul de telefon odata cu telefonul? Ei bine, pentru asta am creat acest ghid, cititi si dati mai departe celor care au patit-o.
Noi ne-am gândit să vă arătăm câteva variante prin care poţi să îţi faci backup la agenda telefonica, pentru a nu mai pierde niciodata toate contactele acumulate in acest timp.
Ai trei variante: back-up platit la un magazin specializat (Germanos si Orange parca ofera acest serviciu), si back-up gratuit, pe care il poti face singur: pe PC prin sincronizare (cablu sau wi-fi/bluetooth), si back-up prin internet.
Pentru back-up pe PC, există moduri de backup specifice pentru fiecare telefon, prin softurile lor, mai ales pentru modelele noi, ce rulează Symbian, Windows Mobile sau Apple OS. De obicei, soft-ul de sincronizare a telefonului se află pe un CD in cutia lui originală. Dacă nu, pe site-ul producătorului ai mari șanse să îl găsești.
Backup-ul prin internet este unul din cele mai putin folosite, desi e printre cele mai sigure. Am aflat despre soluția asta foarte recent şi mi se pare extrem de utilă, rapidă și nesolicitantă tehnic (n-ai nevoie de cabluri sau CD-uri cu soft). Pe lângă asta, gradul de siguranță al datelor e mult mai mare. Dacă faci backup la tine pe laptop, există posibilitatea să pierzi datele dacă:
- îți fură și telefonul și laptopul
- îți strici ambele echipamente, ca urmare a unui accident, incendiu, a unei inundații, etc.
Am descoperit un serviciu foarte ușor de folosit de la zyb.com. Ei oferă backup gratis la agenda ta telefonică. Durează cam 5 minute și te costă doar transferul de date prin 3G/EDGE/GPRS. Serviciul funcționează doar dacă ai internetul pe mobil activ.
Urmează pașii următori și în foarte scurt timp ai agenda de rezervă pe zyb.com
1. Fă-ți cont pe zyb.com
2. Selectează tipul telefonului căruia vrei să îi sincronizezi agenda
3. Introduci numărul de telefon al telefonului de sincronizat
4. Urmezi instrucțiunile din SMS-ul de la zyb.com
5. Instalezi aplicația lor de sincronizare pe telefon și te autentifici
6. Sincronizezi.
Totul e foarte simplu și nu costă decât conexiunea la internet (asta dacă nu ești conectat la un wireless de pe telefonul tău). Testat și garantat că funcționează.
Un al doilea serviciu online Anywr, tot gratuit, oferă un întreg sistem de social media pe lângă sistemul de sincronizare. Ei oferă un loc unde să îți sincronizezi calendarele, contactele, arhivă pentru microblog, RSS și alte sisteme de comunicare, mai mult sau mai puțin importante.
Anywr are în plus, față de zyb.com funcția de sincronizare a calendarului, tot gratuită.
Va rog, folositi toate aceste variante de a vă salva contactele telefonului, prin sincronizarea cu o bază de date online, sau cu calculatorul personal, sau la un magazin specializat. Asa vor fi în siguranță, chiar dacă vă pierdeți telefonul, vi se virusează sau pur și simplu ștergeți din greșeală contactele.
A, si redundanta, ca de obicei, te salveaza. Daca iti faci back-up in TOATE variantele de mai sus, sansele de a pierde ceva din agenda tind spre zero.
sursa foto
Ai uitat sa mentionezi http://www.ovi.com, serviciu gratuit de sincronizare si backup oferit de cei de la Nokia.
Da, toate-s bune si frumoase. In teorie.
Dar, se pierde un nokia ( nu stiu modelul ca nu era al meu ).
Aveam backup facut cu nokia pc suite.
Luat alt nokia, incercat facut backup. Error. Nu mai stiu ce eroare si de ce, ca a trecut ceva vreme, insa stiu ca am pierdut cateva zile incercand sa dau restore si nu sunt kiar pe dinafara pe domeniul asta.
Deci…restore fail.
Ovi.com este un serviciu gratuit de sincronizare doar pentru utilizatorii de Nokia. Noi am incercat sa acoperim in articol solutiile ce se pot porta pe cele mai multe din telefoanele mobile din noua generatie.
Pentru Marius, contactele din Nokia PC Suite se pot exporta in format CSV – compatibil cu Excel/Outlook/alte aplicatii de gestiune a contactelor.
Cat despre erori, noi recomandam sa nu folosesti un singur sistem de backup pentru date, ci mai multe, in caz ca unul dintre ele cedeaza.
Cartelele se pierd si se strica mai rapid decat telefoanele, cel putin in cazul meu
Mai exista si google sync, care e gratuit si functioneaza cu majoritatea telefoanelor
Poate fi foarte folositor pentru cei cu multe numere in agenda. Dar ar fi mai usor daca cartelele ar avea o „memorie” mai mare…
Sa nu iti descriu eu experientele mele cu toate variantele astea. Zyb odata mi-a syncronizat spre „nada” totul, in ambele telefoane. Iar recent mi-a pierdut vreo 100 numere, aleatoriu. Cel mai sigur am fost cu exportul din outlook, dar n-am reusit sa il pun inapoi in telefoane vreodata, ci doar manual.
Marius, ti-ai raspuns sigur la intrebare, daca era una. Solutia e sa le folosesti pe toate.
interesant si foarte util articolul !
si eu cand mi-am schimbat telefonul, am pierdut ceva numere de telefon …:(
cea mai sigura solutie este sa trecem toate numerele de telefon intr-un carnetel….asta daca nu ne doare mana sa mai si scriem sau daca ne este prea lene
Să zicem că ai avea peste 700 de contacte în adresa telefonului, dintre care unele au chiar şi 7 numere ataşate.
Cam câte zile de concediu trebuie să-mi iau ca să trec toate numerele în agendă?
Sa zicem ca folosesti aplicatia de sincronizare cu un program de mail de tip Outlook sau Outlook Express si dai export la agenda intr-un fisier pe care il arhivezi si ti-l trimiti atasat pe mail la gmail.com. E bine?
Daca ai la dispozitie ca mine un server Exchange, urci toate contactele in server si poti schimba telefoanele ca pe batiste, numa’ sa stie sa vorbeasca cu serverul. Altfel, pui Outlook sa vorbesca cu servreul si telefonul sa vorbeasca cu Outlook.
Poti sa ai si 6000 de contacte cu numere de telefon, e-mail, adresa, firma si un milion de alte date personale.
Si daca te roade ingrozitor sa ai o copie pe hartie, da un export in .csv si apoi import in Excel si aranjezi putin coloanele si dai un mare print si le pui la dosar.
Gata!
Foarte buna ideea cu Exchange Server-ul, daca telefonul tau stie sa vorbeasca cu el. Daca nu, atunci Outlook + Gmail = siguranta contactelor tale.Multumim de idee!
Eu folosesc si https://www.keepcontacts.com/web/login/, ambele gratuite. Synkia ofera si backup pentru SMS-uri, iar la mobical poti seta alerte pentru zilele de nastere ale contactelor, daca le aveai bagate in telefon.
Şi Ovi pierde numere la sincronizare.
Sau cel mai simplu, ptr cei cu Android, se sincronizeaza contactele cu contul Google/GMail. Asa am facut eu si nu le mai pierd nici-odata, si telefonul este parolat
Salut baieti,vad ca nu prea sunteti intersati de aceste chestiuni.Eu am un android si am incercat sa-mi copiez agenda si calendarul cu super backup,mobil backup cu copia agendei pe cardul telefonului si peste tot mi-au pierdut date si la agenda si la calendar cam 20%.Nu stie cineva o solutie sa nu pierzi nimic fara sa le scri cu mina?Multumesc!!