Cine se pricepe la generatoare electrice?

Mă uit după un generator de curent, care să poată susține centrala termică, frigiderul și PC-ul, eventual o aerotermă industrială (ceva de genul ăsta)(mă rog, centrala sau aeroterma, că dacă merge centrala nu mai am nevoie de aerotermă).

Mă uit la un Kipor 1000, dar nu mă pricep deloc la ce ar trebui să știu. Nu știu câți kw trebuie să aibă, nu știu nimic. Știu doar că vreau să nu fie greu (~15kg) și să fie pe benzină. Aș prefera ca pornirea să nu fie cu sfoară.

Buget maxim: 2.000 lei (adică șterg comentariile tâmpe care “da, dar uite aici ceva de 3.000€, mult mai bun”).

pregatiri-033

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

87 comentarii

  1. Pai matematica te bate singura. Aeroterma aia e de 3000W, generatorul ala e de maximum 1000. Kipor e o marca ok, dar pune ochii pe altceva de la ei. Vezi ce consum are fiecare consumator dorit, fă-ți calculul daca le vrei în același timp in sarcină, apoi găsește un generator cu o putere de macar 10% peste. Din punctul ăla incepi să cauți ce-ți trebuie, discuții despre fiabilitate, sfoara, buget, etc.

    41
    • dacă aveam nevoie de teoria chibritului, îl sunam pe tata. merci.

    • Am back-up electric pentru casă, știu despre ce vorbesc.
      Încep cu dezavantajele generatorului (am avut):
      1. Chiar dacă are pornire automată, după un timp de hibernare trebuie gâdilat ca să pornească.
      2. NU protejează consumatorii de șocuri de curent și de întreruperi scurte (sub 15 secunde).
      3. Ai tot timpul 15-20L de benzină în casă/magazie/beci care miroase, se volatilizează, etc.
      4. Nu poți să-l pornești în beci.
      5. Zgomot infernal în timpul funcționării.

      Sistemul meu de back-up ptr centrală, computer, laptop, automatizare poartă (2 x motor 200 W/buc), camere ip, imprimantă laser, tv qled și alte mărunțișuri, este următorul:
      1. Kemot UPS – SINUS PUR URZ3411, 1600W – 1200 lei
      2. Baterie stationara Sorgeti Deep Cycle 220Ah – 1400 lei
      Protecție: suprasarcină, scurtcircuit, tensiune prea mare sau prea mică.

      Ambele instalate în beci la temperatură constantă (ideal ptr acumulator) într-un dulap metalic cu rafturi, fixat cu dibluri de perete (ptr siguranță, un acumulator are 60 kg).
      După un timp am mai adăugat o baterie Sorgeti Deep Cycle 220Ah, deci acum am o rezervă de 220 x 12 x 2 ~ 5000W, am trecut fluierând peste o întrerupere de curent de 18 ore.
      https://imgur.com/a/4SNVqli
      Succes!

      10
    • @fi ce durata de viata au bateriile?

      00
    • @f1 – eu nu ma pricep, dar citesc ca Output Voltage la bateria aia e 12V. Cum functioneaza asta?

      00
    • @ion UPS-ul face conversia de la 12V DC la 230 AC

      00
    • Durata de viață a bateriilor ține foarte mult de modul în care au fost utilizate și condițiile în care sunt menținute.
      O bateria staționară Deep Cycle este un acumulator care suportă multe cicluri de descărcare – încărcare, aprox 2000 ptr Sorgeti 220Ah. Asta înseamnă că într-un sistem de iluminat solar de ex, unde bateria ziua se încarcă și noaptea se descarcă, bateria poate rezita maxim 5 ani, dacă este ținută la o temperatură medie de 20 C.

      În cazul unui sistem UPS, cum este cazul meu, unde bateria se descarcă de maxim 10 ori pe an și ținute în beci unde temperatura nu scade niciodată sub 15 grade și nu urcă peste 25, durata de viață ar trebui să fie maxim, de cel puțin 10 ani.

      01
    • Apoi vine nevasta și își usucă părul, cu „feonu” de 2000w, pa calcule!
      Soluția elegantă, sigură, este cea prezentă de f1, eventual un ups mai mare.

      00
  2. 1kva (kilovoltamper) = 0.8 kw (kilowati). Poate sa tina pc-ul si centrala termica cam la limita.

    00
    • Doar daca factorul de putere este 0.8. :)

    • Centrala termica are un consum de 100-150W, PC-ul cred ca nu depaseste 500 cand joaca … ce joaca Vali mai recent. Frigiderul are 150W, deci 150+150+500=800W consum de varf, din care 300W sunt cu factor de utilizare 50%, deci 900W acopera acest consum.

      01
  3. o mica observatie – aeroterma are motor, centrala termica are motor si pe langa faptul ca stim cu totii ce se intampla cand pornim motoare (stie taica-tu :) ), mai au nevoie si de unda sinus cat mai pura ca sa mearga „rotund”. Eu as dimensiona la maxim 60-70% consum cu toate alea pornite din cate poate generatorul. Daca vrei sa-l ai mai mult de 1 an.

    10
  4. Uite aici unul care se se incadreaza ca pret: https://www.emag.ro/agt-3501-hsb-ttl-gp200-generator-curent-3-000-w-motor-honda-6-5-cp-autonomie-12h-avr-inclus-kit-intretinere-cadou-agt3501hsbttlgp200-kit-intretinere-cadou/pd/DZBCH2BBM/
    Eu am unul aproape identic cu exceptia rezervorului care e mai mic. Recomand cu rezervorul cat mai mare ca sa nu stai cu alarma pusa sa cobori pe ger sa bagi benzina.
    Duce cu brio: centrala+hidrofor+1-2 becuri. Nu am indraznit sa cuplez si frigiderul. A indraznit vecinul cu generator de 900 ron = love = 1800 placa de baza la centrala. :)
    Pentru incalzire nu mai ai sobele/cosurile vechi? Lemne si un godin poate?

    00
  5. Ok, s-ar parea ca trebuie sa te uiti dupa un genset mai maricel de 1Kva, daca vrei sa tina si o aeroterma care consuma 2000-3000 W.pc-ul, centrala etc sa zicem un 5 Kva, deja la acesta capacitate nu mai este tocmai portabil. De aici tragi dumneata concluziile cum e mai bine.

    10
  6. Ca si in alte domenii, size matters.

    La generatoare se da puterea in KvA, si se ia acel numar si se inmulteste cu 0.8-0.9, adica are si pierderi.
    E la dimensiunea HDD-urilor, cand ce scriu ei pe ele nu e chiar real pt omul de rand.

    Apoi aduni consumatorii, si se aduna mult, adica aexemplul tau este 3kW => ai nevoie de un generator de minim 3.3 kVa.

    -===Acestea nu sunt portabile==–

    Cele mici si ieftine nu au o sinusuoida stabila, adica daca legi un bec clasic cu filament la ele, o sa vezi cum variaza puterea luminoasa (fileaza lampa).

    Daca vrei ceva automat, acea automatizare costa si implica inca o mica baterie (deci alte kg), care invarte motorul, fix ca la masina.
    Cele mai de dorit au motor pe benzina Honda.
    Daca vine cu Honda, sigur partea de generare curent (electromotorul) este buna.

    Exemplul dat de tine e bun pt o rulota sau sa iti tina o CT pe gaze pornita in timpul iernii.

    Eu am luat de la AGT pt casa un generator de 4.6 kVa si duce toata casa. I-am pus roti si sta langa casa.
    Sare de pret, peste 1000 eur, dar cum ziceam, bugetul dat de tine este mult, mult prea mic pt nevoile date exemplu.

    00
    • „… se ia acel numar si se inmulteste cu 0.8-0.9, adica are si pierderi.”

      Nu baiatul meu, ala e factorul de putere, Cos(alfa), adica da partea reala din puterea totala, energia aia care efectiv se consuma. Grafic, ne amintim de la fizica de clasa a 11-a, puterea total e ipotenuza unui triunghi dreptunghic, puterile reala si reactiva sunt catetele, un unghi al triunghiului avand Cos(alfa)=K. O rezistenta are factor Cos(alfa)=1, ca nu are inductanta sau capacitate de orice fel, pe cand un motor din ala asincron are inductante.

      Orice sistem electric contine si ceva elemente inductive si capacitive, care stocheaza niste energie (reactiva) in ele la fiecare ciclu si o cedeaza inapoi in sistem la urmatorul, motoarele fiind cele mai afectate. Ideal nu ar trebui sa existe putere reactiva, si exista metode pentru a reduce energia reactiva la minim. Energia reactiva nu e pierdere, e plimbare de energie (cu ceva pierdere pe sarme), dar reduce capacitatea efectiva de a alimenta consumatorii, pentru ca energia reactiva e „supta” din sistem si apoi „scuipata” inapoi. Cum toti producatorii de electrocasnice respecta cos(afla)>0.9, furnizorii de energie taxeaza toti consumatorii casnici pentru 10% energie reactiva, nediscriminatoriu, desi unii nu au nimic prin casa cu factor mai mic de 0.97. Dar astea sunt detalii.

      „Cele mici si ieftine nu au o sinusuoida stabila, adica daca legi un bec clasic cu filament la ele, o sa vezi cum variaza puterea luminoasa (fileaza lampa).”

      Panseul asta de unde l-ai scos? Ce inseamna sinusoida stabila pentru tine? E sinusoida sau nu e? Fileaza lampa? Care lampa, PL500 de la tv Diamant din 1973? Poate ca tu ai vazut in functiune un model foarte prost, ce nu furniza 50Hz, ce nu avea tensiunea stabila, poate defect.

      Cred ca te-ai aventurat sa explici ceva ce nu stapanesti bine. Pentru nea Gogu tractoristul e ok explicatia ta, dar hai sa explicam ce stapanim bine, cu termeni corecti.

      Cam toate electrocasnicele au acum alimentarea trecuta printr-o sursa in comutatie, pentru imbunatatirea factorului de putere, care efectiv nu tine cont de forma tensiunii de la intrare, poate fi si triunghiulara sau chiar DC, nu doar sinusoida, poate fi si variabila valoarea intr-un domeniu 110-265V (tensiune efectiva, RMS), pentru ca tensiunea de intrare e redresata in DC si apoi aplicata sursei in comutatie care merge la sute de KHz si nu e efctata de variatiile de la intrare. Factorul Cos(alfa) la astea e cam 0.99, ca nimic nu e perfect pe lume.

      01
    • Motto: dar hai sa explicam ce stapanim bine, cu termeni corecti.
      Atâta poliloghie, și să greșești tocmai la elementul pe care îl accentuezi peste tot, un leit-motiv al persistenței în greșeală: cos(alfa) fiind de fapt Cos ϕ (phi, în greaca veche)

      00
    • Subscriu la partea de sinusoida. Nu toate centralele merg pe toate generatoarele.
      Suna ciudat, insa trebuie testata centrala pe generator

      01
    • Pan’ la urma ala de 2000 lei al lui Vali e ok? Sau ma duc sa fac doctoratul si cumparam dupaia?

      10
  7. Salut Vali. E o problemă între bugetul tău și alimentarea aerotermei. Aia de ai pus-o tu (ca exemplu, înțeleg) are 3kW, de 3 ori mai mult decât modelul generatorului. Ai nevoie de un generator mai puternic, ceva peste 5-6 kW. În site-ul de generatoare menționat de tine au un calculator de putere pe baza căruia îți recomandă generatorul de care ai nevoie. Eu recomand să decizi exact ce vrei să bagi în priză și să pornești de acolo, altfel degeaba ai un buget. Încă ceva, generatorul e bine să aibă AVR. Închei cu o remarcă: doar pentru că generatorul are aceeași putere cu consumatorul nu înseamnă ca îl și pornește. Dacă aeroterma ta are 3kW și gen. tot 3, nu o să facă față sarcinii instante de 100%. Trebuie supradimensionat (cam 50% dar nu îmi dau seama fără curbele generatorului).

    00
  8. În buget și pt ce ai tu nevoie îți recomand asa ceva. E silențios, destul de puternic, și are fiabilitate f bună raportat la kipor sau altele în bugetul tău. Tot sh, găsești și cu motoare Honda. https://www.olx.ro/oferta/generator-curent-IDatMHz.html

    00
  9. Asa se incepe, cu generator, dupa aceea, parca ar merge un sistem de filtrat aerul, un adapost antitatomic … ;-)

    00
    • Sa zicem merci ca ne tine si pe noi la curent. Topoare, hamace, survival kit s.a.m.d. avem, trecem la next level. Oare stie si cand incepe Armageddon-ul?

      00
  10. Pentru centrala termica si alte chestii sensibile e bine sa iti iei un generator cu invertor. https://www.mygenerator.com.au/blog/number-2-asked-question-type-generator-need/ Pe scurt, acesta genereaza electronic tensiunea de iesire si de obicei scoate tensiune sinusoidala pura. Tensiunea si frecventa la iesire nu depind de turatia motorului. Dezavantaj – pretul, mai ales la puteri mari. Functie de centrala termica pe care o ai e posibil sa ai nevoie de o instalatie electrica speciala ca sa mearga detectia de flacara si sa nu intre centrala in avarie: impamantare, legat nulul de lucru al generatorului la nulul de protectie (impamantare). Vezi imaginea a doua, la TNS http://www.electricalc.ro/sisteme-de-distributie.
    Sub nicio forma nu cuplezi generatorul la instalatia electrica a casei, exceptie daca iti faci tablou electric special pentru comutare pe generator, montat de electrician autorizat.
    Generatoarele scot mult monoxid de carbon, vezi unde il pozitionezi. Mereu vezi stiri ca asta https://www.consumeraffairs.com/news/carbon-monoxide-from-electrical-generator-kills-family-of-8-040715.html.

    Doar pentru aeroterma, care e o sarcina rezistiva si nepretentioasa la variatii de tensiune merge https://emag.ro/generator-de-curent-stager-3kw-monofazat-benzina-pornire-electrica-avr-contor-ore-functionare-baterie-inclusa-4500013400/pd/DX7KVDBBM/

    00
  11. De ce ai pune aeroterma pe generator?
    Mai degrabă ia-ti un generator ptr ce ai nevoie adică sursă de curent în caz de urgență și dacă ai nevoie de căldură faci căldură direct din combustibil, m-aș gândi la ceva pe bază de butelie.

    00
  12. eu iti recomand marca asta:
    https://www.emag.ro/generator-de-curent-senci-2200-w-230-v-avr-inclus-benzina-autonomie-12-5-h-sc-2500/pd/DR10GBBBM/

    Eu il am din 2017 din cauza Enel care ne lasa 24 /48 de ore sau mai mult fara curent fiind in zona rurala! Are autonomie 12 ore si porneste mereu din prima si acum desi a stat cu benzina veche peste iarna. A mers 4 zile încontinuu cu pauze de o ora/doua intre realimentari. Mi s-a spus ca e chinezarie si bla-bla da’ tine o gospodarie lejer cu 3 frigidere(a++ ce-i drept), 3 tv led, si PC copilului. Doar boileru’ l-am oprit pt ca singur papa 1500 de W.
    In fine dupa doi ani de utilizari pana acum nu m-a dezamagit!

    Daca ai nevoie de mai puternic, asta e site-ul lor :
    https://www.senci.ro/category/produse/

    Raportul calitate pret este ok!

    10
    • …am vazut ca, cauti in jur de 15 kg. Problema pt mine a fost autonomia. Un „compact” nu stiu ce autonomie poa’ sa aiba sau daca are costa foarte mult, de aceea l-am ales pe asta de „doar” 42 de kg.
      Eu i-am facut un suport pe 4 roti…investitie minima si acum e usor ca un fulg :))

      00
    • Stabilizează benzina cu Liqui Moly benzin stabilisator. Peste iarna țin două motoare cu zeamă de aia în benzină, unul pe carburatie, unul pe injecție. Perfect în primăvară.

      00
  13. @Vali… întrebarea cheie pentru alegerea generatorului este: (1) UNDE o să funcționeze generatorul ăsta? și (2) când îl pornești, cât timp vrei să funcționeze fără întrerupere?

    dacă îl instalezi în pivniță (adică are temperatură ambientală cât de cât stabilă, peste 0°C), cu tuburi de evacuare a gazelor bine făcute spre exteriorul casei (la distanță de ferestre!), găsești câteva generatoare în bugetul ăsta.
    filtre eMAG= /generatoare-electrice/, putere peste 5000W, pornire automată sau electrică.

    Problema mare apare dacă vrei să îl ții să funcționeze afară: chiar dacă este într-un șopron și are acoperiș deasupra, tot „afară” este considerat din punct de vedere al temperaturii ambientale.
    Când afară or să fie -10…-20°C, motoarele din generatoarele alea ieftine or să fie un bloc compact solidificat, uleiul din ele devine extrem de vâscos, aproape solid și nu o să reușești să pornești motorul decât la primăvară. Pentru astfel de condiții trebuie să cumperi neapărat generator cu pre-încălzitor încorporat… dar chiar și așa, pre-încălzitorul nu este eficient decât de la -8°C în sus. Sub temperatura asta nici pre-încălzitoarele normale nu mai fac față, îți trebuie generator proiectat pentru condiții arctice de funcționare.

    pentru (2)… contează în principal capacitatea rezervorului și cât de ușor poate fi făcută întreținerea generatorului.

    P.S. dacă întrebarea era de fapt pentru funcționare într-o primărie… acolo mai sunt și alte criterii *cough* OUG 57/2019? :p *cough*

    00
    • bună întrebare. în beci, că am aerisire pentru el.

    • stimabile al meu a costat 1200 de lei! Porneste iarna de-l iau dracii! Atat doar ca trebuie respectat uleiul pe care producatorul ti-l recomanda in sezonu’ rece! Romanului de regula ii e lene sa-l schimbe pt ca stie el mai bine!

      De doi ani eu il tin in magazia unde sunt lemnele! Acolo sta si cand e in repaos acolo sta si cand functioneaza. N-are nici pe dracu!
      Fiind motoare pe benzina sau motorina le poti tine numa’ afara sub un acoperis!

      00
    • Vali… o simplă „aerisire” nu este destul pentru evacuarea gazelor de la un motor cu ardere internă, trebuie neapărat să aibă evacuare cu tiraj forțat.

      Este periculos să funcționeze un motor fără evacuare cu tiraj forțat în spații închise fiindcă generează gaze care devin toxice dacă se acumulează.
      Pericolul mare vine de la monoxidul de carbon, gaz care este incolor și inodor. Dacă îl montezi la interior aș sugera să iei și un detector de monoxid de carbon.

      00
  14. In primul rand, daca ai centrala, renunta in text la mentionarea suflantei. Scapi de comentariile care te trimit la generatoare de multi kVA.
    Pompa electrica a centralei nu consuma mult deci, impreuna cu ce ai mai zis, te incadrezi la cat ai estimat si tu.
    Dar, asa cum au zis cativa, important pentru motoarele electrice este forma semnalului, multe generatoare scot semnal patrat care iti da multe armonici si nu stiu cat de bine e pentru motoarele electrice. Pentru alimentat componente electronice sunt ok si alea.

    00
  15. offtopic
    când am ales generatorul, dealerul mi-a zis doar atâta: nu luati Kipor, că (cică) firma mamă dă faliment în China și n-o să găsești service după ce-l iei.

    alte sfaturi nu-ți pot da, că eu am luat unul trifazic și mai mare

    00
  16. Un generator din asta am cumparat pe iarna cand a fost o pana de curent de mai multe zile:
    https://www.triton.com.ro/produs/346499-generator-curent-230v-3-0kva-honda-gp200-3-6-l-tm3501-energo

    Motor Honda, benzina, 16 kg, 3.0KVA. Nu cred ca gasesti cu automatizare la bugetul asta, din pacate.

    00
    • not bad. not bad at all.

    • recomand si eu, am unul asemanator (cu acelasi motor si putere) si porneste la prima sfoara.
      similar cu automatizarea, nu gasesti in bugetul asta, am cautat si eu si sunt mult mai scumpe.

      trebuie sa verifici daca porneste centrala pe generator, la mine de exemplu nu functioneaza. unele centrale sunt mai pretentioase, desi tensiunea e constanta, nu le place frecventa generatorului si nu pornesc.

      00
    • Centrala nu pornește pentru că detecția flăcării se face folosind faza și împământarea.
      Dacă se leagă generatorul la pământ e posibil să meargă.

      00
    • 16 Kg are doar motorul:) Tot ansamblul are 42 de Kg.
      Iar fata de AGT-ul de care spuneam mai sus are rezervorul de 3.6l fata de 15.

      00
    • @BogdanZ: Ce centrala ai? Intreb ptr ca si eu vreau sa cumpar un generator.

      00
    • @costi: Posibil sa gresec, dar impamantare exista chiar daca siguranta generala din BMP e lasata jos (din cate stiu legea chiar interzice trecerea impamantarii prin siguranta). De ce crezi ca legarea generatorului la impamantare rezolva problema?Txs

      00
  17. Pe langa ce-au zis in mod pertinent unii si altii pe aici, vezi ca generatorul ala sa scoata curent cat mai aproape perfect de sinusoida, ca altfel ai mari sanse sa nu-ti porneasca centrala termica – ca astea sunt mai speciale si daca n-au curent cum trebuie nu merg.

    00
  18. Recomandare :

    Trebuie sa ai grija unde o sa pui generatorul fata consumatorul mare care este aeroterma.

    Daca distanta este mare si generatorul este la limita o sa inceapa sa sughite si cu timpul o sa-si dea generatorul duhu.

    Daca pentru aeroterma iti ajung si 1.5 kw (prima treapta de la Hecht) atunci nu o sa ai probleme cu ce a propus Skyler.

    00
  19. Centrală termică are nevoie de 100-150W, frigiderul pe la 100W, Calculatorul 500W ( laptop sub 100W), ai nevoie de 350W sau 750W. Pentru astea poți folosi un UPS, dar depinde câte ore vrei să ai autonomie. Pentru generatoare: Honda cu invertor e cel mai bun , e mic , ușor,portabil, nu merge turat doar când e nevoie, singură problema că nu e în bugetul tău. Folosesc unul asemănător cu cel de la Honda de 8 ani dar a fost la jumătate de preț pentru că e cu motor Yamaha. Pe unele genertoare nu o să poți folosi calculatorul, nu poți ține frecvența și voltajul constant. Vezi dacă poți să prinzi sistem photovoltaic prin programul guvernamental cu invertor hibrid și pe viitor să adaugi ceva baterii.

    00
  20. Offtopic: un powerwall tesla merge uns sau ceva de la concurenta… :) E o baterie de casa, una mare. Iti da cam o zi si jumatate de autonomie. Se leaga fie la panouri solare(ideal) dar si la reteaua normala. Daca noaptea e curent mai ieftin se poate incarca noaptea si pe zi iti da curent moca.

    00
  21. Vezi pe unde gasesti un UPS mai mare caruia i-au cazut bateriile sau din alte motive nu mai este folosit si pui acumulatori de masina. Scoti din calcul aeroterma din cauza consumului, orice back-up vei pune.

    00
  22. Pentru penele de curent (și nu numai) ,folosesc de 11 ani Honda de 3 kw (motor gx 200).,, Merge cu toată casa” fără probleme (centrală termică, 2 combine frigorifice, congelator, PC, 3 televizoare, becuri. Supermulțumit. Pornește ,,la sfoară”, dar repede. Un singur neajuns : rezervorul mic (cca 3,8 l ).

    00
  23. cred ca e primul articol in care cititorii sunt de acord 99% cu cei care scriu alte comentarii, asa rata (mica) de negativ nu am mai vazut demult pe aici. doar la comentariul despre fluture e mai imprastiata lumea

    referitor la subiect, prin brasov sta bine partea de alimentare de curent, pot sa spun din 4 zone diferite cam cum decurc lucrurile si se intampla sa pice doar daca e buba mare si aia e produsa de obicei de un gigel de la un alt proiect (acum vreo 3 ani a cazut 2 ore pe tot centrul), anul asta a fost oprit curentul 1 ora cu sapaturile de pe republicii, in rest a fost ok. iarna cred ca numar pe degete de cate ori a fost oprit curentul, si de obicei maxim 1-3 minute

    un verisor ma sunase acum ceva timp pentru centrala lui pe peleti, sa ma intrebe de un UPS care sa o tina pornita, poate investitia e mai mica (atentie daca merge pe asta sa fie UPS compatibil cu centralele – ce au zis si ceilalti, ceva de sinusoidala, etc) in asa ceva ca tu sigur ai gaz, iar combinatia de picat gaz/curent in brasov cred ca pe la 0.01 % si sa pice si iarna ambele e si mai jos. gazul cred ca l-am avut oprit maxim 1 data pe an in ultimii 5.

    daca ce vrei tu nu e pentru brasov, ignora comentariul meu

    00
  24. @zoso: sunt f curios de aftermath -> ce ai testat, la ce te-ai oprit pana la urma, eventual un articol si dupa vreun an doi de functionare (de care ori a fost nevoie, ce limitari a avut, etc)

    00
  25. îți dau eu cadou unul. l-am luat când s-a născut mâța, acu 9 ani, că erau mai dese penele de curent și na, așa-s părinții proaspeți, mai sperioși. cred că l-am folosit o dată în prima iarnă. bănuiesc că trebuie schimbată bujia…

    00
  26. NOU
    #65

    Am o curiozitate: cand ai generator, exista vreo posibilitate safe sa il bransezi la reteaua casei, sau tragi cabluri prin casa catre toti consumatorii despre care se vorbeste aici?

    00
    • Il bagi intr-o priza. Iti faci un cablu cu stecker la ambele capete, un capat il bagi in generator, celalalt capat intr-o priza oarecare si gata. Trebuie sa decuplezi siguranta principala de la retea, sa nu vina cumva curentul si sa iti distruga generatorul.

      00
    • ”cablu cu stecker la ambele capete, un capat il bagi in generator, celalalt capat intr-o priza oarecare si gata”
      Așa a făcut și cumnatul meu și a ars tot ce avea băgat în priză în casă și decuplase ”siguranța principală” doar că respectiva era doar pe fază, nulul era pe direct și cu ajutorul unei gafe a electricienilor care au legat invers la stâlp (stâlp schimbat recent), la venirea curentului a băgat 400V pe instalația din casă.. poc..poc..fâssss.

      00
    • @Skyler… de obicei nu se face așa ceva fiindcă dacă este consumul mare riști să arzi și cablurile din interiorul peretelui de la priză până la tabloul de distribuție… și odată cu cablurile să ia foc și casa.

      Treaba cu priza ar merge doar până la un consum de 2500W… poate 3000 la maxim 3500W (15A) DACĂ este rețeaua bine făcută în pereți și ai grijă să decuplezi manual rețeaua externă … un mare „DACĂ” acolo.

      Generatorul se conectează printr-un comutator de transfer direct în tabloul de distribuție.
      În cazuri excepționale poate fi conectat mai departe de panou dar întotdeauna printr-un circuit dedicat, proiectat special pentru generator și care să nu poată fi cuplat decât dacă este decuplată alimentarea de la rețeaua externă.
      Pentru conectarea generatorului se folosește un comutator de transfer, fie automat fie manual… unul automat bun este în jur de 500…700 RON în magazine sau există alternative de 300…350 RON pe OLX care sunt Made in China … dar și pentru garanția lor te duci tot acolo (China).

      00
    • @Adi da, corect, dar asta pentru cazul in care planifici asa ceva. Daca n-ai curent si te duci sa-ti cumperi generator, probabil nu te apuci sa modifici instalatia casei. Daca te astepti sa ai multe pene de curent, atunci faci treaba cum se face si montezi generator de rezerva cu acel comutator de transfer, poate chiar si pornire automata…

      00
    • Da, dacă vrei sa omori oameni, faci cum zice Skyler.

    • Da, aveti dreptate si eu sunt prost. Am luat de bun ceea ce mi-au zis cei ce mi-au vandut generatorul si nu m-am gandit ca opritul sigurantei generale nu e chiar o masura infailibila. Nu faceti ce-am zis eu, ca e posibil sa-i omorati pe aia care vor sa repare curentul. Si nu alimentati prea multe chestii de la o priza, daca nu stiti sigur ce cabluri au fost instalate acolo si daca duce sau nu.
      Aviz celor 4 care mi-au dat thumbs up, am zis o tampenie cat mine de mare.

      00
    • Noi avem un panou electric care are o priză de intrare, unde poți băga un generator. Nu riști să se ardă nimic pt că dar siguranțele.

      00
  27. Bun. Pana sa dau link de recomandare (lucrez relativ in domeniu), generic vorbind la o casa normala se ia un generator de minim 4kvA , ideal de 5-6, sa nu te simti sinistrat.
    Apoi tipul de carburant: benzina e volatila si isi pierde proprietatile. Carburatoare infundate, membrane lipite, etc. (service-ul nostru traieste „bine” de pe urma uneltelor uitate c benzina in ele.
    Motorina in schimb vine cu 2 bube(peste care eu personal am trecut usor cand am avut de ales): pret mai mare si greutate mai mare. Dar ai alimentat cu motorina buna, parcat in locatia dedicata (de preferinta anexa in afara casei – riscul de incendiu si zgomot) si obligatoriu aerisita (admisie de aer si racire) – un acumulator bun care din cand in cand il verifici si incarci cu un incarcator de 70 lei din Lidl si stii ca oricand ai dat o cheie a plecat imediat.
    Inca un avantaj al diesel-ului – turatie mai mica, zgomot mai redus, intretinere mai facila.

    Nu in ultimul rand racordul spre casa sa fie cu cabluri rezistente, legatura in tablou cea mai indicata (nu prin prize).

    Cu placere.

    10
  28. Honda 20i :X

    00
  29. Sunt unii in Bucuresti (cred ca generatoros), care inchirieaza generatoare de curent, in regim de back-up. Cu alte cuvinte iti lasa un generator acasa / birou / depozit / whatever, si platesti doar in caz de avarie. bine, din cate am inteles, platesti intradevar un abonament lunar foarte mic, care are incluse si niste ore de functionare, iar daca treci de orele respective incluse in abonament, platesti numarul de ore de functionare. ce e tare, e ca nu mai ai dureri de cap de intretinere, schimburi, etc. Am un prieten care a inchiriat in regimul asta de la ei, si are niste costuri f mici pt. niste resurse f bune, pe care le plateste mai mult la avarii. Cica in 6 luni a avut nevoie de 2 ori de generator, si totul a fost inclus in pret. a cantarit ce e mai bine: sa-si cumpere generator sau sa inchirieze in regimul asta, si a incercat asa. e super multumit. nu stiu daca exista si in brasov asa ceva, dar poate merita incercat.

    00
  30. Atat de des se ia tensiunea la tine? sau il vrei pt o cabana ? greu de gasit in 2k :(

    00
  31. Am cumparat generator electric 3kw cu AVR ..Am centrala pe peleti Ferroli nu pleaca centrala in momentul cand pun în funcțiune generatorul mentionez ca am stabilizator înainte de centrala pe ecran apare MB communications..
    Multumesc

    00
  32. Buna seara!Am si io o intrebare, stie cineva daca exista acumulatori care sa stocheze energia produsa de un generator?Am un generator de 7kw si as vrea sa alimentez locuinta cu el,si ma gandeam la un acumulator pt a nu fii nevoit sa l las sa mearga in continuu.

    00
  33. Pai există, ai unul chiar în mașină :). Sunt niște calcule serioase de făcut, îți recomand să apelezi la o firmă de profil (fotovoltaice, eoliene… același principiu). Nu sunt numai bateriile, e și sistemul încărcător-invertor ce trebuie dimensionat.

    00
  34. Am si eu un generator de 5kw porneste dar cred ca are ceva ca nu porneste nici compresorul doar flexul îl duce.

    00
  35. salutare am un generator SENCI SC-8000E-ATS problema e cand e frig afara porneste foarte greu.ma poate ajuta careva cu un sfat.mersi

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube