Gazul subvenţionat şi petiţiile idioţilor…

O chestie absolut fabuloasă, tipic femeilor sau românilor:

– Vreţi gaze de şist?
– Nu, că ăia 10.000 oameni care stau acolo nu vor să se mute şi nu vrem să îi deranjăm
– OK. Atunci trebuie să scumpim gazul.
– Păi nici asta nu vrem!

Ia să citim din petiţia semnată până acum de 600 şi ceva de dobitoci:

Fondul Monetar  si Comisia Europeana au impus Romaniei anul trecut liberalizarea pretului la gaze, gradual, pana in 2018. In prezent, Romania are unul dintre cele mai mici preturi pe metru cub de gaze, dar in urma lobby-ului marilor companii de distributie – Eon, GDF – vom plati infinit mai mult!

Liberalizarea consta in faptul ca nu vom mai putea plati pentru gazul nostru, extras chiar din subsolul tarii, un pret mai mic, ci vom fi fortati sa achitam pretul pietei, ceea ce ar duce, in final, la o scumpire a facturilor de chiar si cu 50%! Spre exemplu, daca aceasta liberalizare s-ar efectua astazi, un metru cub de gaze ar creste de la 1.3 lei la aproape 2 lei. Efortul unui proprietar al unei case de 150 de metri ar creste simtitor: consumul iarna ar sari de la 650 pana la 1000 de lei pe luna!

In toamna anul trecut, gazele s-au scumpit cu 5% pentru populatie si cu 10% pentru companii, iar acum Eon vrea din nou scumpirea gazelor, pentru a-si putea recupera banii cu unele investitii pe care le-a efectuat.

Romanii nu merita sa fie bataia de joc a companiilor energetice si a institutiilor internationale! Nu mai vrem sa fim umiliti! Semneaza Petitia!

Suntem umiliţi dacă ni se cere să plătim gazul la preţul real, nu cel subvenţionat de primării? Aparent da. Ştim cât gaz consumăm din cât extragem? Nu, dar asta nu înseamnă că nu putem cere gaz subvenţionat, că e dreptul nostru!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. gazele de sist e toxice si nu mai putem sta in pl goala la vama veche…asa zice o colega de la biro … si gazprom le ieftineste

    00
  2. al lor sau al nostru?:) al lor e ocupat sa-l satisfaca pe marele conducator momentan, ca daca a divortat

    00
  3. Nu numai aia „10.000 oameni care stau acolo nu vor să se mute” sunt impotriva gazelor de sist. Mai sunt si altii, de prin toata Europa.

    Citez din stiri oficiale:

    „Franța a interzis fracturarea hidraulică în anul 2011, autoritățile invocând riscurile pentru mediul înconjurător.

    – Idiotii, ce stiu ei. Nu ?

    Italia a arătat în strategia sa națională că nu intenționează să demareze exploatarea gazului de șist.

    – Adica aia au o strategie nationala ? Bleah.

    Olanda a acordat două permise, însă din cauza „consecințelor pe care le-ar putea avea asupra mediului”, Guvernul a decis să investigheze riscurile înainte ca diferitele companii să înceapă forajele.

    – Cum adica, investigheaza riscurile inainte ? … nu dupa 20 de ani de la inchiderea exploatarilor ?

    Cehia pregătește un moratoriu care va suspenda timp de doi ani orice proiect în acest domeniu.

    – Ehei, ce vremuri bune erau cand se impunea ceva cu tancul. Auzi tu, sa suspende orice proiect in domeniu, asa, fara sa intrebe pe nimeni … de mai sus.

    Germania nu a oferit până acum permise pentru explorarea sau exploatarea gazelor de șist. În statul german nu s-au găcut foraje.

    – Nu s-au facut foraje, nu se acorda permise ? Ce dracu … parca erau locomotiva Europei.

    Ce naiba i-a apucat pe occidentali ?
    Nu sunt dependenti de gazul rusesc ? Ba da.
    Se opun progresului ? Nuuuuu.
    Nu ii preocupa bunastarea cetateanului ? Ba daaaa.
    Si atunci ?

    Pur si simplu nu sunt o tara bananiera ca Romania, care sa isi vanda toata industria si toate resursele pe niste nimicuri, precum africanii si polinezienii secolelor 17-18, care isi vindeau teritoriile pe margele si oglinzi

    In Romania este bine sa avem exploatari cu cianuri, este bine sa avem culturi agricole cu plante modificate genetic, este foarte bine daca taiem toate padurile si este la fel de bine daca exploatam gazele de sist prin fracturare hidraulica.

    Si sa nu uit, este bine daca testam pe pielea noastra vaccinuri interzise sau neautorizate in Europa sau daca ne trasformam in groapa de gunoi a Italiei.

    Iar cei care se opun sunt niste comunisti, lenesi, hoti, neadaptati, vanduti Rusiei …etc.

    A mai ramas sa efectuam pe teritoriul nostru teste nucleare, sa nu mai se duca americanii pana in Pacific.

    00
    • @Cristian: lol. m-am oprit la franța. da, franța, germania, olanda și alții nu sunt dependenți de gaz, pentru că au alte surse de energie. eu in berlin aveam aragaz electric. franța are energie nucleară. deci da, și eu dacă aș avea 10.000€ salariu aș decreta că toată lumea trebuie să halească cel puțin o friptură de ren sau de căprioară pe săptămână.

  4. Nu vom avea niciodată gaze sub preţul pieţei. Deoarece nu se puteau exporta, companiile exploatatoare şi-au construit centrale electrice alimentate cu gaz ieftin. Curentul se poate exporta. Există infrastructura necesară şi lipsesc limitările legale. Aşa că vise plăcute în continuare celor care credeţi că veţi avea ceva de câştigat dacă companiile obţin gaze mai ieftine.

    00
  5. Faptul ca petiția e o prostie, sau că oamenii au făcut o prostie „semnând-o”, nu înseamnă că oamenii sunt proști. :)

    00
  6. La cum se misca lucrurile, probabil se vor extrage si gaze de sist in cativa ani.
    Sa vezi atunci ce gaze iefine vom avea noi, europenii (din Viena).

    00
  7. Ma suprinde dom’le pozitia ta de tanar roman „de dreapta” pe aceasta chestiune. Ma suprinde ! Pai daca se scumpeste gazul, nu e clar ca aia „de dreapta” cu case de 150mp sau mai mult o sa scoata niste bani din buzunar catre bugetul statului, proprietarul majoritatii zacamintelor de gaz ? Cum ar veni ca clasa de mijloc va sustine cheltuielile cu „asistatii” care de felul lor sunt cam saraci si nu prea ard gazul degeaba.

    00
  8. …man!? Oare „scumpirea” asta iminenta cu 160%, nu e „pisica” aratata celor care se opun exploatarii gazelor de sist???
    …oricum o dam tot „romani adevarati si verzi” (adica saraci cu duhul) ramanem.
    Caut „tara ca afara”!!! Unde gasesc, va rog?!
    Aferim!

    00
  9. NOU
    #12

    Omul cand primeste un ajutor o perioada mai lunga de timp se obisnuieste asa si il considera drept.

    00
  10. @roby: ce colege „dragute” ai daca stau in”pla” goala la Vama…nu vreau sa stiu :))

    00
  11. NOU
    #14

    Și cu și fără gaze de șist liberalizarea preturilor oricum se va face.
    Și din acest motiv nici dacă s-ar exploata gaze de șist la noi nu va fi o scădere uriașă a prețului. Diferența ar fi ca dacă se hotărăsc rușii să ne taie gazul nu ne mai afectează așa de tare.

    Cât despre petiția aia, hai să fim serioși. La cati proști sunt în țară mă mir că doar atâția au semnat o astfel de petiție

    00
  12. NOU
    #15

    gazele ar trebui extrase.Macar sa mai scoatem niste bani taxand companii mari. gen celor care extrag gaze :)

    00
  13. Deci din ce zici indiferent daca scot gaze de sist oricum platim preturi europene nu? Pai de ce sa mai poluam mediul in cazul acesta? doar sa faca altii bani iar vreun politruc sa isi ia o mita frumoasa? nu mersi.

    00
  14. Imi aduce aminte de asta:

    https://www.nae.edu/Publications/Bridge/OurEnergyFuture/TheCaliforniaElectricityCrisisLessonsfortheFuture.aspx

    Acolo e vorba de energia electrica, dar o paralela se poate face.

    In schimb S. David Freeman spunea ca nu poti trata energia cum tratezi portocalele si se opunea liberalizarii pietei energiei. Avand in vedere ca traim in Romania tind sa cred ca la noi liberalizarea ar insemna un dezastru pentru consumator.

    Pana una alta eu ii dau dreptate lui Cristian. Am impresia ca ne pripim cu exploatarea gazelor de sist. Al dracu’, investitiile de la Cernavoda si parcurile eoliene din Dobrogea nu au nici un impact asupra dependentei de energie provenita din resurse minerale?

    00
  15. Repetati dupa mine: ianuarie, aprilie, iulie, octombrie – 5%

    Astea sunt momentele de timp cand cazul se va scumpi, regulat, de-acum si pana in 2018. Presa o sa va tot serveasca isteria asta.

    https://www.capital.ro/se-scumpesc-gazele-naturale-vezi-calendarul-liberalizarii-180125.html Enjoy :)

    00
  16. Eu sunt unul din „aia 10.000” care nu vrea sa se mute si nici nu este subventionat de stat… Tot vad pe la TV ca prin orase se practica subventia.
    Si acum sa-ti spun de ce nu vreau sa ma mut. Investitiile familiei mele in zona asta sunt mari, pe langa investitii mai sunt si alte proprietati, in mare parte terenuri agricole, dar veniturile care ne asigura traiul sunt din turism. Activitate care s-a propagat in generatii si care se desfasoara in familie.
    Sa presupunem ca te ascult pe tine, pe Ponta si Basescu si pun totul in vanzare ca sa ma sacrific pentru patrie si ca sa ai tu gaze la Brasov, dar de cand cu gazele de sist, brusc nu mai investeste nimeni in proprietati prin partile astea. Deci, cum sa ma mut? Acum poate pentru un om potent cum esti tu, este foarte usor sa-si ia cele 2 bagaje-n spate si sa se mute, ca doar iti permiti din blog, nu?
    O alta problema pe care vad ca ori nu vreti ori va faceti ca nu o intelegeti (voi toti din presa), este cea a apei potabile care se gaseste din belsug sub Dobrogea si ajunge pana in Bulgaria. Probabil ca nu vezi in perspectiva si sa observi ca rezerva de apa este mult mai pretioasa decat gazul, avand in vedere ca apa de sub Dobrogea e una din cele mai pure din Europa si se tot anunta o criza a apei.
    Daca mai citesti si tu putin despre fracturarea hidraulica ai sa vezi ca primul prejudiciu adus mediului este contaminarea apei din subsol. Dar probabil ca nu stiai ca se mai fac si niste iazuri de colectare a apei contaminate.
    Dar ce stim noi? Suntem niste idioti care nu vor sa se mute doar ca sa va facem in ciuda si sa platiti gaze de 5 ori mai mult.
    Ia-te frumusel de manuta cu Basescu, Ponta si Plumb si mutati-va voi!

    00
  17. @cristian: “Franța a interzis fracturarea hidraulică în anul 2011, autoritățile invocând riscurile pentru mediul înconjurător.

    Iti spun ca doar Franta are 59 (cincizecisinoua) de reactoare nucleare!

    alte tari au interzis energia nuclearea pentru ca sunt riscuri prea mari pentru mediul incojurator si popendulatoe…..

    00
  18. Am citit si recitit, dar nu am vazut legatura intre subventia de la primarie si liberalizarea preturilor. Ce cacat de articol e asta? Pune si tu un (P), acolo se tolereaza imbecilitati si metafore.

    00
  19. Mi se pare ok să se scumpească. Îți permiți consumi, nu îți permiți nu consumi.

    00
  20. #Cristian: esti un munte de stupizenie. mai pui si revedenta pentru patentul tehnologiei ce apartine sua. si de aici rica cu nemtii si frantujii care spun ca ‘america.. cih’ si brusc au descoperit ecologia.

    00
  21. Curent, acolo e buba… ar trebui sa trecem pe curent, sa nu mai depindem atat de mult de gaze, atat timp cat Crivatul nu e exploatat la maxim. Curentul obtinut de „moristcute” ar trebui exploatat la maxim, iar pretul curentului ar trebui sa scada la jumatate, chiar daca e ieftin in comparatie cu alte tari, iar atunci n-am mai depinde atat de mult de gaze, care astfel n-ar mai fi atat de importante. Problemele Romaniei sunt legate de Electrica, pur si simplu nu vor sa investeasca in infrastructura, nu vor sa ne dea aceasta sansa… am putea merge pe 2,3 directii, care puse in practica in mod consecvent si transparent, ne-ar aduce beneficii inimaginabile pe termen lung. PS : Normal ca in actuala guvernare nu are cine sa faca asta, sunt prea multi si fara sens pe acolo, dar timpul rezolva problemele…

    00
    • @Goldy: bre, e ușor să zici să trecem pe curent. e mai greu in practică. francezii, nemții, toți au casele izolate. noi abia intrăm in zona asta. lor le e foarte ușor să incălzească 3-4-5 camere, pe noi ne costă de ne rupe.

  22. Dap! Dc fac gaze de sist o sa fie mai ieftin!!
    Sigur!!!
    Va spun guvernele care au facut ceva ca OMV si altii sa nu creasca pretul la combustibili!
    Si dc ne lasati sa exploatam gaze de sist va mai dam ceva ajutoare sociale, dar platiti la utilitati bani buni cemerg la nemti sau francezi!
    PS Autostrada e tot pe bani!!!

    00
  23. PS. Iti pui gaz la RS?

    00
  24. stim cat gaz consuman din cat extragem?nu, nu stim.
    lumineaza-ne, ca eu unu am rupt gugalu` in doua si nu am aflat. si n-am nici relatii oculte.
    nici nu am aflat de ce pretul gazului din productie proprie trebuie aliniat la pretul pietei europene. piata de care mie mi se rupe bastonul. am gaz? il dau la oamenii mei la cat vreau eu. nu tu decizi, bai BULA.

    00
  25. si daca tot m-ai pornit- statul trebuie sa asigure un minim de decenta in traiul de zi cu zi, ca de aia e stat- nu sa ne bage in faliment. si ar fi de preferat sa nu stea capra . spre deosebire de statul roman, eu inca nu am intalnit curva rupta in cur(ad litteram) sa mai ceara. zdreanta mai are limite.
    dobitocii inconstienti vad ca nu,

    00
  26. wow. pretul ~real~? da` cine mms decide care e pretul real? diferenta intre cei ce cumpara si cei ce produc>
    de ce muncitorul care trage la jug toata ziua sa extraga gazul trebuie sa plateasca pretul de consumator final -acasa, cand isi face cartofi prajiti , la pret egal cu neamtu`( sa zicem, exemple random). ca neamtul doar n-a tras la jug sa traga gazul?!? de sa plateasca la fel ca mine?!? sau mai exact, de ce sa platesc EU la fel ca EL? eu am gaze si el nu, la o adica
    nu ti se pare ca e ceva in neregula?

    00
  27. Care din opozanti stiu ce inseamna chimizarea hidrocarburilor ? Cati din opozantii energiei nucleare au curent de la cantralele nucleare ? Cati din ecologistii astia imbecili , nu au murit de foame sau boli datorita agriculturii intensive bazata pe hibrizi (modificare genetica indirecta) si programelor de vaccinare in masa ?

    @cristian agricultura cu plante modificate genetic indirect prin selectie artificiala se folosesc de la aparitia agriculturii (mii de ani).

    00
  28. Salut Este putin tragicomic ca esti asa pornit pe o idee si chiar tu singur ai de pierdut, acum mai putin maine mai mult.

    Cum poti sa ne explici cat de corecti sunt astia din distributia energiei si noi restul popendulatie, paraziti fiind primi doar pomeni de la stat. Energia este un monopol si atunci cum crezi ca ei sunt corecti? Pe factura de la electrica platesc contributie ecoenergia, ca ei cica sa se dezvolte. Peste 5-10 ani dupa ce s-au dezvoltat crezi ca o sa zica: ati investit in noi acum nu mai marim pretul.

    Daca iti faci casa, nu o sa vina gazu sa-ti faca retea, o platesti tu (materiale, proiect, manopera, taxe) iar la final ce sa vezi nu ai drept asupra ei ca e o lege pentru ei sunt proprietari si pe partea ta.

    Si chiar crezi ca dupa ce o sa fie si gaze de sist o sa spuna: lasa bre rumani ca am castigat si noi destul, investitia e amortizata, lasam preturile asa.

    Si subventia ce e ? se fac baietii smecheri ca imi dau ceva din mult mai multul care l-au dat.

    Nu poti sa fii atat de sigur pe o idee intr-o tara haotica si o europa ipocrita.

    00
  29. ‘Adevarul’ cum ca trebuie reduse subventiile daca statul ia credite este o abureala. Cam toate statele se crediteaza si unele precum SUA ofera subventii. Alt mare ‘adevar’ ca noi nu putem achita creditele dar altii pot
    este o alta abureala. Americanii nu-si pot achita creditele, iau altele si acorda si subventii. Mai este prosteala cu tiparitul banilor. Nu poti tipari cat ai nevoie
    pentru ca apare inflatia. SUA tiparesc cat vor fara sa aibe inflatie necontrolata. Alta abureala este ca Romania este o tara mica, si neimportanta si nu se compara cu SUA. Corect. problema este ca au mai fost si altii cei mai mari si mai tari, au facut ce au vrut si s-au inmuiat.

    00
  30. @vali petcu … Consumul ala e total, cu tot cu firme care am inteles ca au un consum mai mare decat popendulatia. Cat despre legalitatea unui pret mic, noi nu avem salariile unora

    00
  31. Gaz pentru uz casnic ? Cui dracu ii trebuie gaz, sa stau cu morcovele in fund ca baba de la etajul inferior uita sa aprinda focul unde deschide gazul ?

    De ce nu se trece pe electric ? – Deasta nu, pentru ca ministrul energiilor e un idiot notoriu si stopeaza investitiile in energie regenerabila.

    00
  32. #ASdfix
    consumatorii casnici consuma 20% restul sunt consumatori industriali. normal ca ne apropiem de ‘dai in noi dai in fabrici si uzine, dai in popor’ ca veche mantra comunista. eh astia de 80% sunt problema, dar e mai simplu decit sa ridici industria (investitii etc) sa spui unor fraieri si prosti ‘ue ne obliga sa marim preturile’ pentru ca ei nu discuta despre piata domestica. eu nu vad de ce sa sufar pentru ca rusu de la alro sa aiba profit, practicind o concurenta neloiala pe piata europeana cu aportul banilor de la guvern, prin subventii.

    00
  33. delavrancea@ Spui ca „gazele ar trebui extrase.Macar sa mai scoatem niste bani taxand companii mari. gen celor care extrag gaze :)”.
    Puiule mic, companiile mari vor recupera acei bani de la tine, cand iti vor trimite factura.

    00
  34. Nu cred că gazele de șist sunt o soluție viabilă. România ar trebui să se concentreze pe alte surse de energie. Omul de rând nu va avea gaze ieftine, doar corporațiile vor câștiga mai mult, însă omul de rând va fi cel care va suferii când va trebui să-și cumpere apă îmbuteliată, pentru că cea din fântână nu mai e bună nici de spălat rufe.

    Poluarea unor zone pentru sute de ani aduce pierderi greu de cuantificat. Dacă tot suntem săraci, măcar să rămânem săraci într-o grădină cu apa curată și aer respirabil.

    00
  35. Green@ O sa iti dau un exemplu in sprijinul a ceea ce ai spus tu.

    Eu sunt din Ploiesti. O mare parte din copilaria si tineretea mea am trait acolo, in cartierul Ploiesti Vest.

    Nici acum, dupa 20 de ani, nu cred ca am baut in alta parte o apa mai buna la gust, mai rece … mai buna … decat apa care alimenta reteaua cartierului Vest.
    Prima grija cand coboram in Gara de Vest era sa beau apa de la cismea. Pur si simplu era buna.

    In ultimii 10-15 ani s-au construit acolo, la marginea orasului Ploiesti, o fabrica Coca Cola, o fabrica de bere Efes si inca una de nu stiu ce.
    S-au construit acolo pentru ca materia prima, apa, este de o foarte buna calitate.
    Reteaua care alimenta acel cartier este acum folosita de fabrici iar oamenii au la dispozitie o apa infecta, cu gust de detergent.
    Este un exemplu minor, dar concret, care arata ca nivelul calitatii vietii cetateanului nu este luat in considerare de catre corporatii sau autoritatile publice.

    00
  36. Ia mai citeste o data ce-am scris si, eventual, comenteaza din nou.

    00
  37. ai probleme mari daca aceasta „liberalizare” a pretului iti pare ok

    00
  38. @zippo hai, fa-ma sa rad. mie imi plac capitalistii, cand apare vreo problema -pac, concurenta neloiala, frate. are costuri de productie mici, ca e pe alt continent si aia se multumesc cu putin. ma rog, poate nu se multumesc, dar n-au ce face, ca ala e nivelul lor. si e si subventionat de stat. cum care stat? statul ala de unde e el, io de unde sa stiu?
    deci bai, piata libera. capitalismul nu presupune egalitate- aia era in comunism- toti ca unul si toti la fel.
    in capitalism se descurca fiecare cum poate si incearca sa il bage in faliment pe concurent. tinta capitalismului e monopolul si profitul, man. nimic altceva nu conteaza.
    dar cand incepi sa te dai lovit ca alalalt vinde mai ieftin…… tu, cu egalitatea intre piete, preturile, pretul de cost, piata libera sa fie, dar la ordin-asculta comanda etc de fapt vorbesti de comunism, dar la alt nivel. si sunt multi ca tine.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile