S-a găsit vinovatul pentru virusul WannaCry: Microsoft și Windows XP

Cam ăsta e feelingul general: Microsoft trebuia să facă și să dreagă și restul nimeni n-are nici o vină. Administratorii de sistem nu pot fi deranjați de la WoW și CS ca să facă update-uri, sau, doamne ferește, să gândească strategii pe termen mediu și lung, că sunt ocupați.

Cred că principala greșeală a Microsoft a fost că nu a făcut sistemul de update-uri mai ușor de folosit. OK, faci un sistem de operare prost și cu găuri de securitate, pentru că vrei să fie folosit de cât mai multă lume, dar fă-l și ușor de securizat, ca să nu mai aibă proștii dureri de cap.

Dar ei erau ocupați cu împingerea la instalare a Silverlight și alte minuni, că aia era important. Și cu ignorarea tuturor plângerilor de tipul “s-a stricat din senin”.

Mă mai uit că sunt unii care se miră că XP e al treilea sistem de operare din lume. Da. Când ai nevoie doar de câteva softuri simple, de ce să faci upgrade la OS? Ca să se miște greu și să fie nevoie după aceea și faci upgrade și la hardware? Nu e logic deloc.

Și ultima problemă: e o chestie numită .Net Framework, despre care știu în linii mari ce face (oferă suport altor softuri să ruleze mai bine, mai repede, mai bla bla). În teorie ceva util, în practică o mizerie. Ce face Microsoft cu soluția asta? Scoate 3-4 versiuni noi, fiecare versiune nefiind compatibilă cu cealaltă. Pentru că așa e logic, versiunea nouă nu suportă și softurile anterioare, ca să…nimic. Absolut nimic. Din nou, zero gândire, zero logică. Utilizatorul să facă upgrade și să ne dea bani. Atât. Și acum, în loc să ai 1 versiune căreia să îi faci upgrade, trebuie să ai 3, și toate sunt diferite, și bla bla bla.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

99 comentarii

    • dude, orice e posibil.

      Razboiul Rece s-a terminat, nu mai sunt 2 blocuri care sa controleze tot ce misca si sa impuna reguli minimale pe tarlaua lor. Pacea s-a dus, regulile s-au dus.

  1. Pe bune? Daca Microsoft anunta cu nu stiu cat timp inainte ca isi ia mana de pe Windows Xp, nu mai fac update-uri, nu ii mai intereseaza, pentru ca sincer e un soft depasit de mult, iar pe tine te doare la basca – E clar vina ta!

    • In ce sens e depasit? In afara faptului ca nu accepta mai mult RAM, ce exact e depasit la Win XP?
      Nu de alta, dar eu nu vad nici un motiv bun sa-l schimb… Exact CE imi aduce un Windows mai nou?
      In afara de cacaturi „securitate”… altceva?

    • Iti aduce suport pentru hardware nou, in primul rand.

      Pentru ca nu mai scrie aproape nimeni drivere pentru XP in 2017. Unii distribuitori probabil ca mai au stoc vechi care inca merge cu NT4, 2K si XP dar la un moment dat se va vinde si stocul ala.

      De asemenea aparatele radiologice, ecografele, etc. nu au fost proiectate sa mearga cate 25-30 de ani incontinuu. E drept ca nu trebuiesc revizuite chiar din 5 in 5 ani dar macar odata la 7-8 ani.
      XP SP2 are 10 ani iar Win2K are 18(!!!) ani. Astea sunt unelte de precizie, trebuiesc recalibrate, nu-s ciocane si sape sa le dai din tata-n fiu.

    • „In afara de cacaturi “securitate”… altceva?”- mai trebuie sa spunem ceva dupa fraza asta???
      Happy hunting dupa virusi.
      In alta ordine de idei cum poti blama un soft fie el si winxp care oficial nu mai are support de la vendor? Citeste oare cineva conditiile alea cand cumpara un produs digital?
      Dar ne place sa ne plangem ca niste babe…

    • Am comentat ca unul care are un computer din 2007. E un SFF in care nu mai pot pune mare lucru (hardware).
      Are 4GB RAM DDR2, toate sloturile ocupate.
      In afara de site-urile porn (lol :) ) nu intru pe cacaturi, nu dau click-uri pe „APASA AICI!!!”. Rulez Malwarebytes si Spybot o data pe luna, softurile astea niciodata nu gasesc nimic, desi fac update regulat bazelor lor de date.
      Am instalat ultimul soft chiar in ziua in care am instalat XP (acum vreo trei ani).
      Am si trei jocuri pe care le mai joc din cand din cand…
      In aceste conditii, cand „viata mea” nu e „operare” in Windows, ci folosesc Windows doar sa rulez ce softuri am nevoie zilnic… pentru ce sa-l schimb?
      Am sa pun alt windows doar cand voi schimba complet unitatea centrala.

    • Pai in cazul tau ieși mai bine cu un Linux mai light. Can merge sI pc-ul mai bine așa.

  2. NOU
    #9

    Totusi vulnerabilitatea a fost descoperita de NSA si nu au raportat-o niciodata la MSFT.
    Vulnerabilitatea NSA-ului a fost facuta publica de Shadow Brokers, in leakul de acum cateva luni. Daca NSA ar fi dat in vileag vulnerabilitatea la MSFT (au avut destul timp), nu s-ar fi ajuns aici.

    Nu e normal ca un organ al statului sa stea pe o problema serioasa de securitate, sa nu o raporteze si sa scape cu basma curata cand cacatul loveste ventilatorul.

    • NOU
      #10

      Mai e o scoala de gandire, desigur gresita, care sustine fara probe ca NSA nu a descoperit nimic, ca Microsoft ar fi lasat intentionat gauri de securittate si le-ar fi spus baietilor si unde. Dar astea sunt cu siguranta aberatii. Nu au nici o logica. Cum ar fi putut face Microsoft asa ceva? Imposibărrrr!

    • NOU
      #11

      A da clar, si eu sunt de parere ca MSFT e undeva, pe undeva, in spatele atacalui.

      pentru ca doar ei au de castigat dupa asta, cand pun clientii la zid si ii obliga sa treaca pe w10

    • Rolul NSA aici era sa gaseasca metode sa acceseze calculatoarele celor pe care ii urmarea. Daca anunta la MS, faceau baietii update si isi pierdeau avantajul. Astea se numesc zero-day exploit, adica le descoperi si le folosesti pe ascuns sau astepti momentul potrivit, daca se afla de ele nu mai sunt utile. E un documentar despre atacul US+Israel la uzinele nucleare ale Iranului (cu Stuxnet), sa intelegi miza unor asemenea software-uri.

    • NOU
      #13

      Prietene, intelegem cu totii ce plm inseamna zero day exploits, nu e nevoie sa vedem docuemntare despre centrale nucleare din Iran.
      Una e sa ai o modalitate de spionare, alta e sa stai pe o vulnerabilitate care efectiv risti sa fii leakuita pentru ca esti o institutie de stat care foloseste metode teroriste si extrem de periculoase si toata lumea te uraste pentru ca dai dovada de fiecare data ca lucrezi impotriva cetateanului prin metodele cele mai meschine si injosite.

    • NOU
      #14

      In esenta, vorbim de aceeai institutie de stat americana care spioneaza liderii tarilor europene, se infiltreaza in liniile de productie a telefoanelor mobile pentru a adauga exploituri si condamna la moarte pe toti care au avut curajul sa prezinte cat de nociva e aceasta institutie.

      Sa nu consideri NSA-ul principalul vinovat, NSA-ul care e fondat din banii cetatenilor americani, e o palma data inteligentei.

  3. N-o da în playtech.ro cu discuții despre .net framework.

  4. Eu zic sa citesti macar articolul de pe wikipedia despre .Net Framework.
    Ce stii tu in linii mari nu are treaba cu realitatea.

  5. Poti avea toate update-urile la zi, dar daca deschizi atasamentele email-urilor dubioase, sau esti ademenit de titluri „nu o sa-ti vina sa crezi! intra aici!” sau „cum sa castigi bani usor!”, atunci nu mai este MS de vina…

    • Astora care deschid atasamente dubioase si dau click pe orice link din fata ochilor cu siguranta le e bun si un cont guest fara drepturi.

  6. Fără .NET era ca și cum ai fi vrut să faci un blog dar fără să ai WordPress (Sau WP fără PHP). Desigur, și-l putea construi fiecare singur, dar cu ce costuri și cât efort?
    Că o fi prost e una, dar nici fără nu ne-ar fi fost prea bine și nici aplicațiile n-ar fi fost atât de multe etc.
    Fiind framework, aplicațiile sunt construite pe el, nu se ajută de el doar așa, ca să fie mai bine și să nu fie rău.

  7. Ultimul paragraf nu e adevarat. .Net Framework e util pentru dezvoltatori, aplicatiile dezvoltate in C#/asp.net au nevoie de el pentru a rula la fel cum cele dezvoltate in java au nevoie de jre. In plus e Open source, asa ca nu trebuie sa dai bani.

  8. Tuturor clientilor mei le repet ca o placa stricata: fa backup-uri regulate pe un suport extern care ramane tot timpul izolat.

    Cred ca in 99% din cazuri vorbesc degeaba pentru ca nu ii intereseaza sau merg pe principiul „nu mi se intampla boss mie”.

  9. Vulnerabilitatea aia e acolo de 15 ani si pana in luna martie a afectat toate versiunile, inclusiv 7 si 10. Deci 15 ani au exploatat-o si au accesat date fara sa se prinda nimeni, cine stie cate zeci de milioane de pc-uri au fost accesate asa. Misto.
    Ah… si nici acum nu s-ar fi prins nimeni daca nu aparea pe ecran ca… ransomware.

    • E clar ca lumea este impartita in buni si rai. Intrebarea care ma roade este care sunt aia buni si care sunt aia rai? Sa nu-mi spuneti ca e o conspiratie ca nu va cred.

    • Serios, buni si rai? Atata timp cat se lasa intentionat ZECI de portite in orice sistem de operare pentru a putea fi folosite cand e nevoie, e un lucru cert ca de ele se vor folosi atat serviciile secrete, cat si persoane complet straine, rau-intentionate (hackeri, diverse organizatii etc). Pe piata neagra de 0day vulnerabilities, unde astfel de vulnerabilitati se tranzactioneaza zilnic pentru sute de mii de $, liciteaza atat guverne, cat si grupari particulare de ‘hackeri’ sau security researchers. Tinand cont ca multe dintre vulnerabilitatile importante sunt patch-uite abia la descoperirea lor, dupa 10-15 ani si ca in ultimul deceniu au fost efectiv zeci de astfel de stiri, putem sa ne impacam cu ideea ca sistemul de operare vine ‘echipat’ cu zeci (poate sute) de vulnerabilitati bine stiute care sunt activ exploatate permanent de diverse organizatii sau grupari, pe calculatoarele noastre ale fiecaruia. Cine ar putea fi vreodata considerat de partea celor „buni”, dintre cei care ne acceseaza pc-urile fara voia noastra? Americanii, chinezii, rusii? In situatia in care ti se acceseaza ilegal datele din pc, nu cred ca mai putem vorbi de vreunii „buni”.

  10. Ce ai scris la final n-are treaba cu realitatea. Citeste putin despre compatibilitatea .NET Framework.

  11. Ce zici tu despre .net framework e haios tare, nu ti-ar strica putina documentare inainte ca sa nu te faci de haz in fata unora care au putin habar.

    • NOU
      #29

      BoSS ia da-ne link la un instalator offline de .net runtime 3.5. Ms te pup

      /LE: Ah, am deja unu de >200Mb, ghici ce? Vrea conexiune la internet.

      /LE2: Bine boss, pana dai tu, am rulat un soft care vrea 3.5, si s-a oferit Windowsu sa descarce asta, ceva cu „fondue.exe”, marog ii dau acces, da’ sta asa de 2 ore :(

      /LE3: Gata, updatai tot sistemul, nu, 3.5 nu e inclus, dar acum fondue.exe a instalat 3.5… dupa 10 ore e ok.

      /LE4: Uitai, mai am un soft de mii de € care vrea 4.6.1, eu am 4.6.2 instalat (ca doame’ fere’ am updateuri la zi), cum fac sa instalez softu? Pot doar sa dezinstalez 4.6.2, sa pun softu care cica vrea si aduce 4.6.1, apoi sa pun 4.6.2 la loc, noroc.

      Doar exista pe lumea asta ce a vazut Tommy, noi restu nu erau documentati domnle.

    • ce imi plac comentariile autosuficiente gen Mai citeste, boss. sictir, ba

    • NOU
      #31

      Uite instalator offline de dotnet:

      (command prompt as admin)

      dism /online /enable-feature /featurename:NetFX3 /All /Source:X:\sources\sxs /LimitAccess

      Unde X:\ e unde ai imaginea de win10

    • NOU
      #32

      @Florin Samareanu
      Notat, la urmatorul o sa incerc.

    • @Arhi Zoso este un jurnalist cu o notorietate remarcabila iar fraza despre .NET este complet nedocumentata desi este folosita ca argument in context. Daca citesti si alte comentarii vezi ca parerea generala este ca autorul a facut o greseala rezultata tocmai din lipsa documentarii. Astfel de lucruri se intampla, cititorii le semnaleaza iar Vali probabil le ia in seama. Dumitale in schimb esti arogant (tocmai din postura unui blogger destul de citit).

  12. Da cine mai foloseste XP-ul ?

    • Eu. Da-mi un motiv bun sa-l schimb, si-l schimb.
      Am la munca Win 8. VOMA!!!!!!

    • Si eu. Daca ma supar instalez ’98-ul. Am si ’95 cu licenta, dar zic sa nu fortez nota. Decat 7,8 sau 10 mai bine pun linux .

  13. De Java ai auzit? E un limbaj care ruleaza pe un procesor virtual, simulat numit Java Virtual Machine. .Net runtime e JVM-ul Microsoftului. Tot codul scris in unul din limbajele .Net (C#, VB.Net, F#, etc.) vor rula pe VM-ul .Net. Deci ce zici tu acolo e ce ai visat tu într-o noapte cînd ai dormit prost. Toate versiunile sunt backwards compatible, cu niște mici diferențe. Ai face bine să rămîi la a scrie despre chestii la care te pricepi. Bricege, topoare, bricolaj, că te citim cu plăcere. Dar și cînd dai cu bîta-n baltă…. :)

    • NOU
      #38

      Tocmai ca este o „clona” de Java extinsa pe mai multe limbaje o face o mizerie !
      O ambitie prosteasca a lui Balmer dupa ce a pierdut procesul cu Sun pentru Visual J++ a dus la aparitia acestui esec numit .NET si din acel moment toate programele se misca ca ochiu mortului. Inainte programele erau executabile native cu viteza mare, acum insa depind de puturosenia asta.

  14. Eu nu i-am banuit niciodata pe astia de la Microsoft de inteligenta, poate asa la cosmetizat un pic, da… dar zic eu ca au primit in brate un sistem de operare faurit de altcineva si nu de ,,geniul” Bill Gates care e un impostor… Doar nu o sa credeti ca windows e o inventie a oamenilor de pe planeta pamant, hm? :)) .

    • e faurit de Lorin Fortuna

    • Te raspandesti ca WannaCry, cum gasesti undeva pe net o caseta de comentarii unde poti posta o prostie, pac prostia. Mai zi-mi cum e pe alte planete, au si linux acolo sau doar windows?

    • Desigur.

    • „Eu nu i-am banuit niciodata pe astia de la Microsoft de inteligenta”

      Takes one to know one ;)

    • Boss, la IKEA au paturi nu trebuie sa dormi pe jos

    • Tot incoerent, tot incoerent… Viata-i greu, ce sa-i faci, dar daca stai sa te gandesti… e doar o alta curva?

      Oameni buni, vizitati blogul lui Tim, omul scrie, scrie, scrie, dar nu-l citeste nimeni si sufera ca nu ne poate spune din secretele numai de el stiute.

    • @ all, da…
      Windows nu e faurit de pamanteni… e doar imprumuatat de la altii mai inteligenti…
      Blogul meu e mai altfel pentru ca e unul mai personal si nu unul generalist bazat pe stiri mondene ori ba, un fel de gazeta… Si da, am si fanii mei, relax!

    • nici nu am citit, ti-am dat dislike din principiu

  15. Microsoft nu mai oferă update-uri pentru Windows XP de ani de zile. Deci administratorii ăia de sistem n-aveau ce instala. Singurul lucru pe care ar fi putut să-l facă ar fi fost să facă upgrade la Windows 10, dar se pare că nu agreezi nici soluția asta.

    • Gresesti. MS face updateurile si pentru XP dar e pe bani de cand au intrerupt suportul (chiar daca ai licenta, platesti pentru updateuri). Doar ca pentru vulnerabilitatea asta au publicat updateurile respective pe gratis pentru toti care au XP, considerand-o prea importanta. E aceasi logica cu unele updateuri critice trimise si pentru versiunile piratate: daca sunt controlate cele piratate din cauza ca n-au updateuri devin un risc prea mare pentru cele legitime.

    • Dacă ești marina Statelor Unite sau dacă ai contracte cu foarte multe zerouri cu Microsoft probabil că poți plăti Microsoft pentru update-uri Windows XP.

      Microsoft a oferit update în mod excepțional (chiar ei l-au descris ca „highly unusual”) DUPĂ ce gluma deja se îngroșase. Ceea ce nu i-a ajutat pe sysadminii sistemelor deja infectate. Și probabil nu e prea sănătos să te bazezi pe prea multe update-uri de genul ăsta în viitor.

  16. Pe cand un articol desore bricolaj?

  17. Si ce te faci ca sysadmin daca nu ai acceptul clientului pentru downtime ? Ca ai nevoie de downtime pentru a face update la OS

    • Sunt curios de ce am luat doua downvote, daca imi poate explica cineva

    • NOU
      #54

      Asta este ca si cum ai intreba ce faci ca doctor daca nu ai acceptul pacientului pentru a-l interna si a-i face o operatie vitala. Poate pierde bani in perioada „donwtime-ului” si nu ii convine.

  18. Ar fi bine daca ar fi atat de simplu. Daca arunci un ochi pe ecranele ecografelor si a aparatelor radiologice (inclusiv din clinicile bune) vei gasi de cele mai multe ori Win2k sau XP (daca nu chiar NT4 si 98SE).

    Upgrade nu ai cum sa le faci ca softul e scris in general in VB6 (nu, nu in VB.NET ci in Visual freaking Basic 6!!!) si nu merge pe Vista, 7, 8 sau 10. In plus au periferice pe port serial (RS-232) si paralel (LPT 25) care nici macar nu respecta standardele (cablurile au unii pini interschimbati).

    Intrebarea de 100 de puncte este, pardon my french: De ce dreq sunt conectate astea la net ?

    • Sa faci share pe facebook la ecografia bebelusului, cum de ce?

    • Da ce are frate codul scris in VB6 de nu mai merge in Vista, 7,8,9,10,11, 12 si asa mai departe? E un runtime clasic scris pe Win32.

      Poate au facut aia cine stie ce porcarii majore in cod cu accesul la porturi, dar altfel un soft scris normal in VB6 merge bine-mersi si pe Windows 10, nu e nicio limitare tehnologica.

  19. @zoso sa zicem ca pana la partea cu .Net framework ai dreptate dar trebuia sa te opresti acolo ca o dai ca Olivia Steer. Sa spui ca .Net f e o prostie e ca si cum ai spune ca Dedeman sau Leroy Merlin sunt inutile si mai bine existau 1000 alte magazine mici, separate, pt. fiecare categorie si subcategorie de produse.

  20. Ma consider jignit. Nu toti adminii se joaca WoW si CS. Mai sunt si alte jocuri. :)

  21. https://mobile.twitter.com/GossiTheDog/status/863695334626787329

    Tu ai citit asta sau ai sarit repede la concluzii ca daca sistemul de operare folosit e vechi de catre o companie automat e XP si automat e de vina?

    Administratorii de sistem nu fac chestii de capu lor. Daca o companie are toate softurile stabile pe XP si nu vrea sa dea bani in plus pe licente de Windows 7 si apoi pentru rescrierea unor portiuni din softul lor ca sa functioneze corect, ce vina are sysadminu?! Vrei sa zici ca el e vinovat pentru ca nu le baga pe gat tuturor angajatilor sisteme de operare care n-au licenta cumparata de catre companie?! :D

    Plus, nu uita, multe bancomate inca ruleaza pe XPPOSReady. Ce vina are sysadminu ca banca nu si-a definitivat strategia de upgrade si rescriere a softurilor pentru bancomat?

    Sistemul de update greu de folosit? Really? Daca e o chestiune pe care o urasc cu visceralitate e noul sistem inceput de catre Windows 10: „Iti facem update fie ca vrei, fie ca nu, chit ca noi nu mai avem echipa de QA. A, ti-a luat BSOD de la un update bagat de noi pe gat? Noi n-avem nicio vina bo$$!”

    Nu! Sistemul de la windows 7 cu fiecare bresa de securitate avand un update propriu si control cand si cum sa se faca updateurile ramane in continuare standardul la care toti ar trebui sa se ridice, inclusiv Microsoft.

    Vrei sa se instaleze totu automat? Ai si optiunea aia. Dar nu poti sa zici ca sistemul e greu de folosit cand eu pentru atatia ani am putut selecta cand sa fac download, cate updateuri sa instalez si cand sa le instalez :)

  22. da’ care-i virusul pana la urma?
    ca astia de ne securizeaza noua reteaua ne-au povestit in mail de WannaCrypt.

  23. E evident ca nu stii nici in linii mari si nici in lini mici ce este si ce face .net framework.
    Vad ca au mai explicat cativa inainte destul de bine, voiam sa adaug ca nici nu costa nimic (Utilizatorul să facă upgrade și să ne dea bani).

    • e bine că
      1. ești bătăioasă de la primul comentariu.
      2. te-ai grăbit să ai dreptate fără să citești. nu e vorba de făcut upgrade la .net, isteațo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  24. Esti asa haios cu aia cu .net – ” (oferă suport altor softuri să ruleze mai bine, mai repede, mai bla bla)”.

    • știu, toți s-au legat de aia și au ignorat complet restul. e dorința aia mișto de a arăta că ai dreptate…

    • Nu, e doar o dovada clara pe fata ca esti ignorant. Iar de data asta ne zgarie.

    • NOU
      #72

      Boss si-a luat dauna totala

    • Nu boss, ai zis o mare porcarie, si prin faptul ca ai zis si 3 idei bune nu te absolva de asta. Cu ce esti tu diferit fata de Goaga si de alti jurnalisti pe care ii porcaiesti in articolele tale? Tu scrii un articol intreg despre cum unu a uitat sa puna un link sau a zis o chestie care tie ti s-a parut o prostie si apoi te astepti de la noi sa trecem peste?

  25. Băeții aștia cu comentarii ca XP rulz, că updateurile și antivirusu’ dă autizm la PiSi, mergeți pe site-urile cu anumite tăntici, nivelul e tot pe acolo.

    Ca să și contribui cu ceva:
    1. Nu deschideți atașamentele emailurilor deja marcate ca spam/junk sau primite de la expeditori necunoscuți. Deși unele mesaje pot părea valide, verificarea este necesară.
    2. Nu dezactivați soluțiile antivirus și firewall instalate pe calculatoarele folosite. Învățați să le folosiți, nu-i greu.
    3. Limitați accesarea de resurse care nu vă sunt utile în desfășurarea activității: Facebook, siteuri cu filme, seriale și aplicații piratate, soluțiile publice de „File-sharing” sunt, de asemenea, vectori foarte importanți pentru propagarea de malware.
    4. Limitați utilizarea privilegiilor de administrator și instalarea de aplicații pe calculatoare.
    5. Backup: în Cloud, pe hdd extern, pe alt calculator.

    Daca Zoso e de acord și are timpul și cheful necesare, putem porni o secțiune unde se pot dezbate aceste lucruri, inclusiv cu soluții tehnice accesibile tuturor.

    • NOU
      #75

      „Daca Zoso e de acord și are timpul și cheful necesare, putem porni o secțiune unde se pot dezbate aceste lucruri, inclusiv cu soluții tehnice accesibile tuturor.”

      Daca se scot bani si din asta se gaseste timp lejer :D

    • Sunt de acord cu asta, dar cred și că educația ar trebui să fie gratuită, până la un punct.
      În cazul de față, sunt direct interesat să fie cât mai puțini infectați. Nu-mi pasă prea mult de datele altora, cu atât mai mult cu cât lor nu le pasă, doar că aș prefera ca posibilele surse ale viitoarelor atacuri asupra mașinilor mele să fie cat mai departe de mine.
      Așă ca nu simt o pierdere când scriu următoarele:
      1. Setați-vă firewallul de pe calculatorul local sa permită „outgoing traffic” spre porturile TCP 139 și 445, UDP 137 și 138 doar spre NAS-ul sau fileserverul locale.
      2. Setați firewall de pe router să blocheze „outgoing traffic” spre porturile TCP 139 și 445, UDP 137 și 138, TCP 25 spre orice destinație.
      3. Deja ați făcut o faptă bună, gratis, pentru Internet.

  26. Cand m-am saturat de problemele windows-ului am trecut la mac OS.
    De atunci aproape totul e roz :)
    Recomand aceasta miscare tuturor utilizatorilor care folosesc calculatoarele pentru munca.

  27. Windows XP nu mai are suport de 3 ani, iar MS a oferit GRATUIT upgrade la Windows 10. Ca home user nu ai nicio scuza daca te-ai ars.
    Tot ce ai scris despre .NET e Olivia Steer.

    • Update-ul gratuit la Win 10 era doar daca aveai 7/8/8.1. Din cate imi aduc aminte pt win XP nu a fost gratuit.

    • Upgrade-ul era gratuit pentru versiunea retail . Care era mai scumpa decat oem. Un pic, cam dublu.

  28. E o chestie numită Microsoft Windows, despre care știu în linii mari ce face (oferă suport altor softuri să ruleze mai bine, mai repede, mai bla bla). În teorie ceva util, în practică o mizerie.

  29. dude, intoarce-te la articole de bricolaj, cresterea copilului, ingrijirea tenului… chestii de genu asta. lasa tehnologia pe mana alora de pe go4it ca se pricep mai bine.

  30. Doar mie mi se pare ca Zoso e asa de simpatic cand incearca sa isi dea cu parerea despre subiecte care il depasesc complet?

  31. NOU
    #84

    Legat de sistemul de update, numa cuvinte de „bine” as avea:

    Pe bune ca ii ia (in Apr 2017) 8 ore sa decida CE updateuri ii trebuie unui sistem nou? Ah, instaleaza in 30 de minute apoi BTW. Asta daca nu cumva reseteaza toata cautare si tre sa ii dai DIN NOU inca 8 ore…

    Pe bune ca tre’ sa ia doar cateva updateuri uneori si apoi sa vrea restart, apoi inca unul, apoi restart, apoi inca doua, apoi restart, repeta, repeta?

    Sa mai zic de mizeria noua cu „daca ai procesor nou (KabyLake/Ryzen) si NU ai Win10, nu primesti updateuri de Win8.1/7?”, mai are rost? Sooper, mergi pe github cauti zeffy/kb4012218-19 si mooe

    • 8 ore? Pe Pentium 4?

    • Tommy, pari sa nu fi la zi cu informatia ca in oct-nov 2015 Microsoft a dat peste cap serverele si sistemul de update pentru Windows 7 si 8.1.

      Ergo, iei un ISO curat de la mama lui, il instalezi si cand sa-ti caute update…pauza de ore/zile.

      @Licaon_Kter: Presupun ca stii deja despre solutiile acestea nu?

      1. http://pastebin.com/raw/UHXiAf4M – KB3161647
      2. http://wu.krelay.de/en/ – varianta cu rollup.

    • NOU
      #87

      Am zis acolo, i7 KabyLake, stai chill ca facui 4 sisteme si la fel, timp la fel. Procesor ocupat vag 1 nucleu/thread, memorie nici atat, retea transferat gen 200Mb (in 8 ore!). Am tot resetat WindowsUpdate, pornit/oprit servicii cum ma documentam de pe net, nimic, asa ca l-am lasat in plata lui… si peste noapte surpriza. :-|

      Ieri dadui de niste laptopuri, i7 mai Haswell, tot asa 4 ore… minunat.

    • NOU
      #88

      @Tudor
      Mersi de linkuri, le-am notat, nu stiam pentru ca eu ma credeam jmeker cu pachetul de 16GB de updateuri salvate cu „WSUS Offline Update” (pentru 7/8/10 si Office), care rula fin pana atunci, eu il tin la zi, el instaleaza (aproape) toate actualizarile. Dar cand dupa 2 ore asta nu vroia sa instaleze nimic, am zis gata, asa ca l-am lasat pe normal cat vrea el… a vrut 8 ore. :-|

    • @Licaon_Kter: Happy to be of service. :)

      WSUSOffline ar fi trebuit si el sa aibe acele 2 hotfixuri in pachet, dar eu am preferat sa am la indemana acele linkuri. Daca am de facut update la un sistem unde nu mi-am luat cu mine in prealabil patchurile, merge de minune sa pot cauta usor si dupa 2 hotfixuri instalate sa fie Windows Update up and running.

      Pentru mine personal am adoptat o strategie mai extrema. Am luat la pila fiecare KB din WSUSOfflie, simplix pack, portable update. Dar am iesit cu un hotfix repository aranjat din care pot usor construi ISO-uri la zi si bug-free.

  32. Se înmulțesc coincidențele la Microsoft. Prea multe coincidențe. A început cu Stuxnet, a continuat cu Duqu, Flame, Gauss. Acum WanaCry. Toate exploatau zero days extrem de bine făcute, toate presupuneau o cunoaștere în detaliu a softurilor folosite de țintă. Prea multe coincidențe. Miroase a implicare.

    • Dar cine, unde a zis vreodata ca sunt coincidente?
      De ce crezi ca exista piata de tranzactionare de 0days si de ce crezi ca majoritatea dintre ele sunt cunoscute publicului si patch-uite dupa abia dupa 5-15 ani de la data tranzactionarii?
      Nu e nicio coincidenta, este cum functioneaza lucrurile de mai bine de un deceniu incoace.

  33. Vezi dacă nu e și modelul tău de laptop aici .
    https://www.modzero.ch/advisories/MZ-17-01-Conexant-Keylogger.txt

  34. Administratorii de sistem nu pot fi deranjați de la WoW și CS ca să facă update-uri, sau, doamne ferește, să gândească strategii pe termen mediu și lung, că sunt ocupați.

    Sigur ca problema e ca joaca sys-adminii CS si WoW si sigur ca de aia nu se fac update-uri. Ca aia nu au sefi. Lol.
    Iar aia cu strategii pe termen mediu si lung de la sys-admini e din putul gandirii. Astia fac strategii in mintea lor, sau asa la o tigara cu colegii, nu ca i-ar intreba cineva care conteaza in firma in mod serios care e viziunea lor pe termen mediu si lung. Nu cred ca confunzi departamentul de executie cu cel de management. Ci ca trolezi.

  35. Die XP, die !

  36. Tipul asta, cu titulatura Security Architect, zice ca „WannaCry as distributed doesn’t impact XP”
    https://mobile.twitter.com/GossiTheDog/status/863695334626787329

    Dat cu parerea in stanga si dreapta…
    Nu ne pricepem, nu ne informam, dar emitem opinii in directii care habar nu am, presupunem samd…
    Eh….

  37. Stiu ca nu o sa fie popular ce zic, dar eu mi-as dori ca linuxul sa fie folosit mai mult. Sunt situatii in care e de ajuns si chiar nu mai ai nevoie de Windows. Cazul meu: acasa nu mai stau asa mult la calculator si tot ce fac sunt filme, browsing sau mai trimit un mail din cand in cand. Am renuntat la Win acum 3 ani si am si constiinta impacata ca nu folosesc produse piratate.
    Cand folosesti PC-ul ca pe o tableta, nu ai nevoie de mai mult.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile