Garmin Instinct Solar Tactical 2

Intro

Căutam de ceva vreme să înlocuiesc vechiul Casio GW-9400-1B (Rangeman), ceas pe care l-am purtat aproape zilnic în ultimii 5 ani. Motivele sunt multiple și se vor observa mai jos. Nu voi face o comparație 1:1 pentru că sunt conștient de diferențele majore dintre cele două, însă voi mai menționa câteva lucruri pe parcurs.

Am căutat un ceas mai ușor, robust, simplu ca design și care să îndeplinească niște funcții, pe care eu le consider elementare, bine – să fie precis, să aibă busolă, altimetru și barometru. Pe lângă toate astea, îmi doream ceva care să poată monitoriza pulsul și somnul.

Și nu, nu vreau să îmi pun și ceasul la încărcat seara de seară. Am destule chestii de încărcat zi de zi, refuz să îmi bat capul și cu asta. Prin urmare, durata de viață a bateriei a fost un alt punct important.

Am văzut la Vali Garmin Instinct și după ceva discuții mi-a poposit pe încheietura Garmin Instinct 2x solar, tactical. De ce tactical? Nu a fost o opțiune ci mai degrabă o situație de conjunctură. Diferențele dintre versiunea pentru civili și cea „tactică” sunt multiple: de la calculator balistic (pentru tir) și opțiunea de a afișa ora în format militar (ZULU time) până la aplicația „jumpmaster” (care este un altimetru mai complex, pentru parașutiști). Mai există și opțiunea de a configura displayul ceasului să funcționeze cu ochelari de vedere pe timp de noapte. Nu le văd rostul în cazul oamenilor obișnuiți însă e de remarcat că diferența de preț între versiuni este destul de mică, de ~200 lei.

Design

Spun de la bun început că este unul dintre cele mai confortabile ceasuri purtate de mine vreodată. E foarte ușor (50g), subțire (14mm), iar brățara este dintr-un silicon foarte moale. Da, brățara mi se pare mai confortabilă decât cele de la Apple / Samsung / Casio.

Inițial am fost sceptic vis-a-vis de diametrul carcasei de 50mm, eu având încheietura de balerină, însă stă confortabil pe mână, nu jenează nici fizic și nici estetic.

Comparându-l cu Casio, butoanele sunt mai mari, mai ușor de apăsat și mai subțiri. Zic asta pentru că la Casio mi se întâmpla frecvent să mi se agațe ceasul prin mâneci din cauza designului sau apăsări de buton accidentale. Tot comparat cu Casio, este mult mai ușor.

Display-ul este monocrom și mare. E împărțit în 4 zone de afișare, este vizibil din orice poziție și se poate personaliza, în funcție de ce informații aveți nevoie.

Există și opțiunea „gesture” care este de fapt un „raise to wake” (displayul se luminează când întorci încheietura) și poate fi configurată să fie activă doar după apusul soarelui.

Să nu uit, pe bezel are o mică lanternă, discretă, utilă în cazul în care vrei să descui o ușă în beznă totală (sau să te legi la șireturi).

Din punct de vedere al robusteții, nu pot spune prea multe pentru că în cele 3 luni de folosire nu am avut ocazia să îl abuzez, chiar dacă l-am folosit zi de zi. A văzut doar apa piscinei, câteva drumeții scurte la temperaturi normale (-5 / -10 grade), zăpadă și noroi. S-a comportat impecabil, nu am observat nici un fel de probleme deși la versiunile anterioare din seria Instinct au existat mici probleme cu senzorii din cauza temperaturilor.

Bateria este unul dintre punctele forte. Cu o luminozitate a display-ului setată la 5% (este arhisuficientă) și ajunge la o durată de viață de 20 zile sau chiar mai mult. Cu toți senzorii activi durata de viață este, în medie, de ~15 zile.

Dacă vezi și lumina soarelui suficient de des (4-5 ore pe zi), uiți de grija încărcării.

De curiozitate, l-am încărcat și folosind cablul. S-a încărcat de la 10% la 100% în jumătate de oră.

Versiunea tactică vine și cu „stealth mode” care oprește comunicarea wireless (bluetooth, ANT+ și activity), iar asta prelungește cu câteva zile durata de viață a bateriei.

Bateria a fost și unul dintre motivele pentru care am vrut să înlocuiesc Casio – după o săptămână de ținut pe birou, fără să-l țin la soare, îmi apărea avertizarea de baterie slabă.

Senzori

Busola, altimetrul / barometrul sunt foarte precise. Comparându-l cu Rangeman-ul de la Casio care este mai lent și mai greu de calibrat, Garmin Instinct 2x se autocalibrează (avantajul GPS) și este mai precis.

O îmbunătățire față de versiunea anterioară a Instinct este faptul că barometrul nu mai declanșează alerte de furtună false atât de des. Am primit totuși o alertă falsă la o urcare cu telecabina.
De funcționat, funcționează cum trebuie, în condiții normale, și chiar am testat fără să vreau acest lucru într-o plimbare fără umbrelă.

Nu pot spune același lucru despre termometru. La fel ca la Casio, pentru o temperatură ambientală cât mai aproape de valoarea reală, trebuie dat jos de la mână.

Pulsoximetrul este și el prezent, aproape la fel de precis. L-am și verificat cu un alt pulsoximetru. Valorile pulsului sunt similare, însă în cazul nivelului saturării de oxigen diferența este de 2 procente (Instinct 2x îmi arată cu 2% mai puțin).

Garmin Connect

Evident, ca la orice „smartwatch”, este necesară instalarea unei aplicații și pe telefon pentru a putea monitoriza cantitatea coplesitoare de informații pe care le poate oferi ceasul. Nu sunt sarcastic, chiar devine sufocant nivelul de granularitate dar și cantitatea de informații disponibilă.

Numărul de activități pe care le poți „măsura” este incredibil de mare și nu are rost să le trec în revistă pe toate acum.

Ce pot să zic este că cele pe care le-am testat până acum – drumeție, plimbare, ciclism, pescuit și înot – oferă cam aceleași informații: ritmul cardiac, distanța parcursă, viteza medie de deplasare, caloriile consumate și un timp estimat de refacere. Unele dintre ele creează și o hartă a traseului.

Spuneam la început că îmi doream ceva care să mă ajute să-mi monitorizez somnul și pulsul. Ambele sunt măsurate cu acuratețe și este foarte mulțumitor când vezi că reușești să îmbunătățești un anumit proces.

Vreau să menționez două lucruri pe care le-am observat.

Primul este că dacă ceasul detectează un puls anormal față de media înregistrată (puls cu mult crescut în stare de repaus) el va interpreta asta ca pe un atac de panică și îți va recomanda exerciții de respirație.

Al doilea ține de somn. E util să observi stagiile somnului prin care treci și să vezi cu cât și cum îți afectează activitățile de peste zi sau cele de dinaintea somnului calitatea odihnei.

Garmin Pay

Un lucru util care nu te mai leagă de telefon sau card. Introduci datele cardului în Garmin Connect, autorizezi acțiunea în aplicația băncii și setezi un PIN pentru ceas. Apoi poți merge să îți cumperi o bere de la barul de pe plajă fără să mai ai grija telefonului sau a portofelului.

Concluzie

Garmin Instinct 2x solar (tactical sau nu) nu este doar un ceas. E o unealtă care nu arată bine lângă o mânșetă cu butoni. Nu e ceasul discret care te anunță că mai ai 15 minute până la următoarea ședință. Pentru asta există ceasurile de la Apple, Samsung și care or mai fi pe piață. Pentru monitorizat somnul și funcție de pulsoximetru mai există Fitbit și brățările de la Huawei. Busolă și avertizare de vreme rea avem și pe telefoane. Ce vreau să subliniez este că există alternative dedicate unor anumite activități care își fac treaba la un preț mult mai mic. Instinct 2x adună laolaltă mai multe funcții, funcții pe care un om sedentar nu le va folosi și astfel scopul se pierde.

Din punctul meu de vedere se adresează oamenilor puțin mai activi, celor care își desfășoară activitățile în aer liber, celor care fac sport zi de zi.

Prețul nu este prohibitiv (spun asta din țara în care până și secretarele au Apple Watch la mână), ~2500 lei (~2300 pentru versiunea standard) nu pare mult, însă cu riscul de a mă repeta, nu recomand achiziționarea dacă nu îl veți folosi măcar la 50% din ce poate oferi. Se adresează mai degrabă pasionaților de triatlon care vor un ceas discret.

În rest, este o unealtă foarte utilă care, din punct de vedere al funcționalității și al autonomiei, este peste media a ceea ce este pe piață.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. Despre robustete iti pot spune eu: copiii au Instinct 2S si rezista la 1 antrenament zilnic de 2h in bazin de aproape 2 ani.
    Samsung dupa aproximativ 1 an cam in aceleasi conditii s-a busit la ambii copii: s-au dezlipit garniturile de etansare dintre corpuri (fata/spate).

    194
  2. Garminurile rezista bine cand sunt folosite penru ce sunt facute: activitati sportive. Apple Watch/Samsunguri/Fitbituri etc sunt slabe rau in comparatie dar sunt „fashion statement”. Mie personal nu imi place cum arata Instincturile, prefer Forerunner sau Fenix.
    Forerunner 165 e best bang for the buck in momentul de fata din punctul meu de vedere.

    136
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1244
    • …si ca isi pune ceasul Apple la incarcare zilnic, nu ti-a spus prietenul tau?
      Am un Garmin de acum 5-6 ani, inca are baterie 2 saptmani. Astea mai noi am inteles ca tin si mai mult.
      Am colegi/prieteni cu Apple watch mai vechi, mai noi, mai scumpe, mai ieftine. Cum sa il pui zilnic la incarcat fratica, cum?

      Comentariu apreciat.461
    • @stefanb am avut primele 3 generatii de Apple Watch, deci vorbesc in cunostinta de cauza. E ani lumina peste Garmin la partea de smart watch dar cand vine de sport/activitati fizice e jale. Faci 6 ore cu bicla sau un hike si cand ajungi la destinatie e bateria moarta. Apple Watch Ultra e comparabil dar costa cat cel mai scump Garmin si are si ala multe probleme de ergonomie, stiu oameni care l-au returnat ca se apasau butoanele cand erau pe bicicleta sau atingea manseta ecranul si dadea stop la workout sau alte balarii din astea.

      132
    • @ev21 doriti sa va povestesc de Amazfitul meu?

      61
  3. Am și eu vreo două din serie, cel mai mișto e că îți poți băga traseul gpx, devine cam imposibil sa te rătăcești.

    https://www.obiective-turistice.com/img/garmin2.jpg

    61
  4. Cred că-ți dai seama că la urcarea cu telecabina nu a fost deloc alertă falsă, ci una pe bune, determinată de variația rapidă a presiunii amosferice.

    173
  5. „Apoi poți merge să îți cumperi o bere de la barul de pe plajă fără să mai ai grija telefonului…”

    Asta mă încântă cel mai tare la astea cu plata (prin NFC) cu ceasul:
    – ne luăm telefoane de 1200-1500 € (și destul de curând chiar 2.000) pt. ca să le lăsăm acasă sau pe plajă
    – degeaba mă duc la barul de pe plajă dacă nu-mi arunc, ostentativ, telefonul pe masă pt. ca să vadă lumea că nu-s un fute-vânt…așa, bere pot să beau și-acasă…
    – telefonul lăsat pe plajă e mult mai în siguranță decât cu mine la bar…

    Da, știu, sunt cârcotaș(ă)!

    813
    • Nu stiu, eu daca sunt la plaja vreau sa ma bronzez pe mana si in zona incheieturii, nu vad de ce as sta cu ceasul pe mana.

      01
  6. Eu nu prea inteleg treaba cu Garmin-urile, pentru mine selling point e cu bateria incarcatul.
    Am avut Garmin, Fitbit si Apple. Nu fac triatloane sau activitati intense peste 1-2 ore (excluzand hiking).
    Garminul (ceva entry model), s-a defectat dupa 1 an. Garmin Connect nu-mi place. Interfata, chiar si la modelele noi, lasa de dorit.
    Fitbit e ceva intre Garmin si Apple. Are o aplicatie mai intuitiva si mai lucrata.
    Insa pentru mine Apple e clar peste. Ofera toate functiile Garmin/Fitbit si aduce in plus ecosistemul Apple, interfata este excelenta, prezentarea grafica e la ani lumina.
    Calitatea e net superioara, sa nu mai zic ca la inot detecteaza cu acuratetze stilul si distanta, chestie care (la vremea aia) pare imposibila pentru Garmin/Fitbit.

    La Apple, inconvenientul e ca trebuie mereu incarcat si probabil ramane fara baterie daca bagi activitati de peste 4 ore. Dar exista si o versiune „enduro”, care probabil face fata la astea.

    425
  7. NOU
    #14

    Am un instinct solar 2 „normal” și mă călca pe nervi locul unde e pus senzorul de altitudine. Când purtam ceasul pe mâna stângă, la mers cu bicicleta, locul ăla se umplea de transpirație și dădea peste cap măsurătorile, astfel ca diferențele de nivel nu mai erau deloc corecte.
    L-am mutat pe mâna dreaptă și până acum pare ok, dar încă e sub observație.

    31
  8. De precizat ca daca in 3 luni ceasul asta a vazut doar bazin si ceva drumetii, nici tu nu il folosesti la 50% din potential.
    Si spun asta in calitate de utilizator non-stop de Epix, un ceas atat de complex incat probabil nu o sa ajung niciodata sa-i folosesc nici macar 50% din functii.
    Pe de alta parte, nici nu trebuie folosite. Ceasul trebuie sa-ti placa, sa se potriveasca design-ul cu tine, sa simti ca e ce trebuie pe mana ta. Eu de exemplu vin dupa o serie de Forerunner si Fenix, iar Epix mi s-a parut pasul natural urmator, datorita in primul rand upgrade-ului de ecran.

    72
    • seria Epix sau seria Tactix sunt prea scumpe si prea complexe pentru noi astia care am crescut cu ceasuri castigate in pungi la pufuleti.

      81
    • Data viitoare nu mai fii sarac si cumpara-ti un Marq. Si vino la urmatorul review si lauda-te!

      30
  9. Daca doreai ceva mai ușor cred ca aveai si opțiunea Garmin Venu 3. Are ultimul senzor Garmin elevate 5 si cred ca suporta toate funcțiile pe care le-ai trecut tu acolo. In plus are display AMOLED care chiar este ok si cu o autonomie de vreo 10-14 zile. Designul este subiectiv, asta este casual si nu arata a ceas sport…

    10
  10. Ce nu-mi place la Garmin (am v2 simplu) e fiabilitatea aplicatiei: N bugs cu notificari lipsa de-a lungul timpului. Apoi, pe munte ca are o diferenta prea mare de altitudine corecta (100m+)

    10
  11. Nu sunt foarte sigur că Garmin Pay merge fără să ai telefonul în aria de acoperire a Bluetooth. Cred totuși că nu. Am un Fenix 7 Solar (e cadou, io am sugerat exact Instinct) și nu i-am adăugat vreun card, deci aici s-ar putea să greșesc. Arie de acoperire e destul de mare (las telefonul în tribună în rucsac cât alerg ture de stadion și nu se deconectează, văd cine mă sună și ce mesaje am). Ține bateria 7-8 zile folosit zilnic cu înregistrare sesiuni de alergat / biclă /ski / ski de tură, așa că e OK. Bine subliniat chestia cu pulsoximetrul, înregistrarea e cu vreo 2 puncte mai conservatoare decât a unuia medical. (sau decât cea cu Huawei GT3). După un an jumate, mă declar super încântat. felicitări pentru achiziție.

    52
  12. Mi se pre mie sau Tactix-urile au și opțiunea de erase, de ștergere a întregului conținut al ceasului printr-un anumit tip de apăsare pe unul din butoane?

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)