Frica dezvoltatorului de rezidențial găunos

Citind articolul ăsta despre cum lumea se va prăbuși după ce legea dării în plată va intra în funcțiune, nu pot să nu mă uit la niște rezidențiale dezvoltate de niște oameni care tremură un pic de frică la ideea că va rămâne fără proprietari.

Am trecut de două ori pe lângă rezidențialele alea din Glina, unde miroase de la kilometri întregi, fie de la groapa de gunoi, fie de la incineratorul de animale. Credeți că unii nu se gândesc să fugă de acolo?

Sau la rezidențialele din câmp, unde dezvoltatorul a promis asfalt, parc și alte minuni?

Sau la mizeriile construite prin Prelungirea Ghencea sau Domnești, unde accesul este infernal?

O parte din astea s-au vândut pe promisiuni deșarte. Știm noi pe cineva undeva, se va rezolva. Unul dintre proprietari e politicianul X, i-am dat un apartament gratis să închidă această doleanța. Domne, s-a închis ditai aeroportul, nu rezolvăm noi de niște asfalt și un semafor aici?

Eh, aici sunt două probleme mari:

  • cineva, să nu dăm nume, au dat credite pentru astfel de imobile, pentru că se vindeau ca pâinea caldă. putem face o paralelă cu heroina, cererea e mare, se vinde ca pâinea caldă, dar până la urmă consumatorul moare. cam așa e și aici: consumatorul are acum o unealtă să renunțe la a mai băga în venă nefericire.
  • dezvoltatorul trebuie să dea ochii cu diverși oameni care l-au ajutat și îl ajută în continuare. și asta nu e tocmai plăcut.

Dar da, articolul e părtinitor și înșelător. Zeci de mii de bănci spaniole au falimentat, milioane de spanioli au rămas pe drumuri. Sigur că da.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Problema cu darea in plata e ca vreo 80-90 din creditele ipotecare is prin prima casa si la alea nu se aplica legea

  2. depide cat au dat avans si cand au luat. ca daca au luat chiar inainte de bula cand nu era prima casa si au dat 25% si au platit 8-10 ani rate, nu prea o sa le vina sa le puna in brate la banci, ca apoi sa plateasca o chirie sensibil mai mica sau chiar egala in zone mai bune

    • Depinde intr-adevar,
      Dar sunt foarte multi sub apa.
      Ex – 2 camere in provincie, 2007, cumparat cu 80.000 CHF, din care credit 70.000 CHF. Pe 30 de ani. Azi, apartamentul face 20.000 euro. Ei au platit cam 15.000 CHF din principal, mai au cam 55.000. De ajuns pentru inca 2 apartamente la pretul de azi.

  3. presupui ca oamenii aia alternativa..
    prea multi nu au.

  4. Sunt si eu curios: cat iei ca sa pupi in fund legea asta?

  5. dar ce zici de de complicitatea autoritatilor de a inghesui un proiect cvasifaraonic in infrastructura curenta deja sufocata?

    detalii aici: https://www.facebook.com/grupulfloreasca/?fref=nf

    fara complicitatea si lacomia tuturor celor interesati: proprietari, dezvoltatori, arhitecti, consilieri locali, bancheri, nu s-ar fi ajuns aici. iar oalele sparte le platim noi toti.

  6. Cred ca mereu pierdem din vedere faptul ca nu se aplica retroactiv. Nevoia nu scade odata cu legea asta si nu cred ii va fi cuiva chiar indiferent daca pierde cat a dat pana atunci, sau doar se va consola cu o viata umbrita de rate. La cat am studiat eu problema, cu toate ca nu sunt in postura sa iau credit imobiliar, prea putini vor accepta sa renunte. Si cand o vor face, vor ajunge, din nou, la doamna chirie. Care nu e „gratis”.

  7. Domnu’ Cotartza este total aerian. A vazut el casele alea si de aia a postat ce a posta. Da, daca a vazut, a si inteles mecanismul.

    Nu am nici un chef sa-i demontez prostia, dar un lucru nu-mi da pace. Undeva in Europa asta asaltata de imigranti sunt 900.000 de apartamente disponibile (si prin Franta sunt cateva sute de mii, apartamente ale unora care stau goale, pentru ca ei n-au nevoie de bani si ca l-au cumparat acum zeci de ani ca sa nu tina banii la banca sau „pentru investitie”, dar intre timp si-au scos banii, ii doare la basca, tin apartamentul cum vreau eu). Revin. Sunt 900.000 de apartamente disponibile. Va las pe voi sa va ganditi ce s-ar putea face cu ele. Asa, doar de vorba, ca doar nu baga nimeni in seama fantasmele noastre :-)

  8. „Dar da, articolul e părtinitor și înșelător. Zeci de mii de bănci spaniole au falimentat, milioane de spanioli au rămas pe drumuri. Sigur că da.” – multi nu-si vor da seama de sarcasm. ;)

    Ma Vali, eu cred ca pe multi (prosti & dăştepţi) ii intereseaza mai mult cu firme, uzine si corporatii decat schelete din caramizi si ciment ridicate pe ‘nu stiu unde’. Sunt unii din tara, atat de penibili, isi inchipuie ca call center-ele (cacofonie inevitabila) sunt o mare smecherie, la corporatiile straine.

    Ne-ar fi mai benefic sa ne trezim cand e sa vorbim de reconstructia economiei proprii, fara dependente, nu de niste schelete rezidentiale (nu ca si legea asta a darii in plata nu-i va rezolva pe smecherii astia de arama) facute la misto ca sa insele.

    Fie, poate ca-s singurul care gandeste asa…

    • nu putem să vorbim de strategii pe termen mediu sau lung când noi murim intoxicați cu fum sau pe șosele de la căcaturi de borduri ineficiente.

    • Altă mostră de gândire tipic românească, „a la zoom”;

      Accidente rutiere stupide se întâmplă oriunde, chiar și-n țările civilizate din UE. Mă refer la borduri, capete de pod, parapeți beton, etc. Doar pe la americani pare că există „airbag uri” cu apă în punctele astea mai nasoale.

      Văd că-i la modă chițăiala cu muritul din cauza intoxicației cu fum, dar nimeni n-are coaie să judece puțin de la ce pleacă treaba. N-a murit acolo niciun blogger de succes, niciun tânăr antreprenor, niciun liberal în adevăratul sens al cuvântului. În acel club s-au înghesuit oameni la iefteneală. Nu-s ahtiat după muzica rock, dar chiar și așa cunosc și frecventez uneori 3 locații cu specific de-ăsta. Diferența e că ocupi o masă, mănânci ceva aripioare care merg cu berea aia, patronul nu simte nevoia să înghesuie pulimea în picioare cu berea-n mână. Trăim în capitalism, totul costă.

      Astfel, este inadmisibil ca un om care lucrează (fie el și vidanjor) să nu-și poată permite din salariu să plătească întreținerea și haleala, iar uneori o ieșire într-o locație în condiții civilizate. Ne considerăm o țară de liberali și urlă antreprenoriatul în București mai ceva ca-n restul Europei, dar ne plătim angajații cât să ducă viață de șobolan (și sfârșit la fel).

      @alupigus identifică bine problema call-center de prin capitală, iar răspunsul tău se referă la borduri și accidente. Ești ca oamenii ăia care-s etern sub euforia/perspectiva ultimei cărți citite. Ai fost martor la un accident in ultimele 72 de ore, și ăsta e răspunsul tău la orice. Guvernul facilitează și favorizează fiscal multinaționalele, care dau salarii de căcat la oameni care dacă nu mor epuizați făcând suplimentare, mor înghesuiți în puținele cluburi ieftine, că doar nu e că-și permit altceva, fără acele suplimentare.

  9. Pe mine ma doare momentan de legea lu’ peste ca din cauza avansului mai mare nu imi mai ramane si de o masina misto, tre sa stau inca 2 ani cu asta timp in care ii scade valoarea. Adica tot eu platesc pentru prosti si idioti. Sper sa creasca chiriile ca sa recuperez din ce am de inchiriat. In rest ma doare la basca de restul.

  10. Sa ne uitam la pretul mediu pe metru patrat in spania pe ultimii 30 de ani .
    http://imgur.com/hf6aOls
    Problema in Ro e foarte complexa, dexvoltatorul vreau sa scoata cat mai mult, apoi si daca vrea sa faca ceva de calitate si sa respecte legile vin destui pe parcurs care isi cer partea fara sa faca nimic doar din pix nu ti se aproba asfte ca esti blocat si trebuie sa cotizezi. Problema ca e in toate institutiile statului e un nepotism din cale afara, asa ca DNA arestea un angajat restul sunt oricum rude si iti vor pune bete in roate.
    Clientii vor ieftin, foarte foarte putini inteleg calitatea, cei mai multi sar pe cel mai ieftin incep sa bage 10-15 mii de euro in amenajare si apoi isi dau seama ca nu pot deschide geamul ca pute, sa nu au asfalt, ca e noroi pana la geam…….
    Bancile au urcat artificial preturile imobiliarelor si au pacalit clienti ca isi pot permite. Acum vor doar sa dea m….., corect ar fi clientul si banca sa imparta vina, nu doar clientul.

  11. Legea vine tarziu, mult prea tarziu. Niciodata nu o sa il uit ce am vazut la tv in 2008 , pe Tiriac si bancile care se tavaleau pe jos de mama focului ca ei o sa dea faliment din cauza crizei si ca tre sa ia masuri urgente.

    Tiriac a scazut salariile angajatilor si a marit asigurarile iar bancile au marit creditele. Ghici ce … in 2009-2010 bancile care (istoric) au cel mai mare salariu mediu pe economie (900euro era in 2010) pe un anume sector, au dat al 13 salar angajatilor. Iar Tiriac in 2 ani i-a intrecut pe Patriciu si pe Becali in topul celor mai bogati romani.

    Criza au dus-o in spate prostii.

  12. Pb mare e ca toata lumea vrea in orasele mari. Daca ar exista o dezvoltare mai armonioasa in toate zonele nu ar veni toti in Bucuresti, Timisoara, CLuj, Iasi, Brasov, etc si orase la 50-60k de oameni cu infrastructura decenta ar putea construi in zone limitrofe. Acum sufocam orasele mari si va fi tot mai rau si tot mai multe pb de drumuri, utilitati, canalizare, etc si calitatea vietii o va lua in jos. Trebuie incurajati toti investitorii sa se indrepte spre orase mai mici.

  13. În altă ordine de idei, vă așteptați să scadă prețul ??

  14. Exista o regula nescrisa: „bancile nu ies niciodata in pierdere”. Ce s-a intamplat in marea criza din SUA? Statul a salvat bancile. Din ce bani? Din banii contribuabilor, evident.

    O sa faca ei cumva sa scape si de legea asta. Stai sa vezi. Daca nu scapa de ea, fac ei cumva si tot noi o sa platim pentru pierderile lor.

  15. Adica nu e smecherie sa stai in Drumul Fermei sau in Prelungirea Ghencea?! Pe barosaneala?!

  16. sunt inca multe necunoscute. in 1 an vedem ce efecte produce legea. dar e limpede ca pe langa problema cu creditarea, care totusi e o problema dar difera cum vrei sa o vezi e si problema dobanzilor negative. nu stiu de ce bancile am impresia ca joaca tot pe muchie de cutit si nu vor sa accepte ca oamenii din romania au devenit mai destupati la mine.

    dar oricum sansele ca imobiliarele sa mearga in jos cu un 15 – 20 % sunt mari. o corectie a preturile e inevitabila pe termen lung, mai ales ca ne confruntam si cu declin demografic. mai pe romaneste pe viitor o sa bata si mai tare vantul prin romania.

    nu sunt agent imobiliar, dar deja in provincie o scadere a preturilor e mai mult decat normala.

  17. chestia e ca bancile alea spaniole nu au falimentat de la darea in plata. Au falimentat pentru ca world crisis.
    Si intrebaurea mai e si ast: ar fi falimentat daca in loc sa fie javre incapatanate ar fi lucrat cu clientul pe chestii gen mortgage holiday etc?

  18. E a nu stiu cata oara cand citesc aici despre cat de rau e sa stai in Prelungirea Ghencea -Domnesti. Am si eu voie totusi sa stau in Domnesti si sa fiu fericita cu asta? Teren de 1800 mp si casa de 330 mp, aer mult mai curat si liniste. Si voi face 45 min-1 ora pana la serviciu, atat faceam si cand stateam in Bucuresti.

    • Si unde lucrezi mai exact? La cartierul Latin, de faci doar 45 min pana la serviciu? ?

    • Probabil lucrează pe strada pe care locuiește, la o diferență de 15-20 de numere.

      Sau lucrează acasă și se rătăcește frecvent în cei 330 mp.

      Sau e călătoare în timp, că din ultima propoziție se înțelege că nu este limitată de prezent, va ”face 45 min-1 ora pana la serviciu, atat faceam si cand stateam in Bucuresti.” Ceva de genul ”sunt printre voi, dar nu-s una de-ale voastre”.

    • NOU
      #32

      Ancuțo’ am auzit ca faci gogosi bune!

    • Cred ca in Domnesti sau maxim in Olteni

    • Peste bariera , la vulcanizare.
      In alta ordine de idei, in Spania se vând zilnic vile de câteva sute de mii de euro, spaniolii se vaită in continuare in timp ce își beau a 5-a cerveza la terasa si își încasează Șomajul de 800 – 1300 euro. E ușor sa scrii din google.

    • chiuveta din lincurile lui Zoso ai?

  19. NOU
    #36

    „dezvoltator” le zici frumos
    Dar de fapt vrei sa ne spui ca niste combinatori(care invariabil sunt finantati de bani publici) si-o iau in freza ca nu vand apartamentele, nu ?
    Da ma, si eu ma bucur, dar nu prea tare, pentru ca nu vor muri de foame si vor cauta sa faca o alta combinatie cu banii publici.

  20. Da bine ca ne-ai zis si noua dinainte ca azi si maine nu scrii

  21. Vecina mea lucrează la o bancă, a luat două camere ca ale mele cu dobândă personalizată. Nu mai poate plăti. Rămâne pe viață cu creditul ăla și fără casă. O să stea în chirie toată viata. De asta strică BNR, că nu a educat popendulația.
    Când lucram la Citibank sau HVB-Tiriac eram rege, făceam patru salarii medii până să vină criza.
    La 9 eram la birou iar pe la 13 plecam acasă. Doar atâta munceam, în rest vedeam acasă și mă jucam pe PC….
    Dar măcar eu am dat puține imobiliare, și mai mult pt nevoi pers fără ipotecă.

  22. vei face sau faci ?
    eu m-am dus in zona aia intr-o sambata la prima ora sa iau niste faianta de la un depozit si mi-am blestemat zilele, nu vreau sa stiu ce e in timpul saptamanii acolo.

  23. Si ne plangeam ca a inghesuit Ceausescu blocurile aiurea. Dar in comparative cu ce se construieste acum, planul urbanistic comunist este LUX.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile