Mă gândeam la ceva apropo de perioada comunistă…

Aparatele foto nu se găseau, deși la Azomureș munceau în draci. Găseai la Unirii zeci de tipuri de hârtie foto și soluții pentru developat, dar aparatele foto se dădeau pe sub mână.

De aceea există un număr destul de mic de fotografii din acea perioadă. Sau poate comuniștii nu voiau să existe prea multe fotografii, să poată oamenii să uite că rădeau case și biserici pe bandă rulantă.

De aceea vă îndemn să faceți poze locurilor unde locuiți sau pe unde treceți. Casei, străzii, blocului, pieței. Peste ani, ele se vor schimba.

 

brasovul-vechi

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. NOU
    #1

    Foarte bun articol, poate vede cine trebuie si tranteste un mall in loc de Uzina Foto, ca e o ruina inchisa de 12 ani. Are si parcare.
    https://www.google.ro/maps/@46.5647246,24.5513433,3a,75y,64.13h,87.8t/data=?dg=dbrw&newdg=1!3m6!1e1!3m4!1st4YQu62_2xrlJCml-MXZJw!2e0!7i13312!8i6656?shorturl=1&dg=dbrw&newdg=1

    00
  2. As indrazni sa supralicitez indemnul tau. As spune”faceti poze pe hartie”. Sa mergem la absurd, sa presupunem ca se intampla ceva cu internetul, sau cu alimentarea cu energie electrica.Sau chestii intermediare, gen hard busit, facebook desfiintat etc. Atunci, ciuciu amintiri…

    00
  3. Ce de nesimtiti parcati in Piata Sfatului! :)

    00
  4. Plin de bucuresteni in poza :-P

    00
  5. Încă o utilitate: prin data mining aplicat milioanelor de fotografii de pe internet se pot face filme timelapse cu evoluția diverselor locații de-a lungul timpului (pe termen lung și foarte lung). Detalii și o mulțime de exemple în acest video.

    00
  6. Volga neagra. Sper ca e o volga neagra.

    00
  7. NOU
    #13

    Ca Harvey Keitel în ‘Smoke’ https://www.imdb.com/title/tt0114478/. Era proprietar de tutungerie la colțul unei străzi și făcea poze în fiecare zi, la aceeași oră, din același loc, spre același loc. :)

    00
  8. Se gaseau aparate foto. Eu prin 92 am inceput sa fac fotografii pe film, developate si marite acasa. Atunci tata mi-a dat un aparat Cmena, foarte simplu dar foarte fiabil. Distanta focala mica, usor de reglat: trebuia doar sa tii minte tabelul de expunere si sa reglezi diafragma si timpul de expunere in functie de intensitatea lumii si sensibilitatea filmului. Ziceam ca nu cred ca era greu de „facut rost”de aparate foto in perioada aia pentru ca un unchi mi-a facut cadou un Zenith (alta viata, obiectiv demontabil, vizor prin obiectiv, oglinda) era ceva .. godlike. Ambele aparate erau cumparate mult inainte de revolutie. Nici tata nici unchiul ceva favorizati ai sistemului.

    00
    • in 92. dar până atunci era rupere.

    • Subscriu. Vorbim de poze alb-negru, Zoso, iar soluţiile şi hîrtia erau doar de la Azomureş. Altceva nu găseai. Cu unul ca ăsta
      am lucrat şi eu.

      00
    • In 92 viata era superba pe langa 89…erau chiar si lanterne si baterii de vanzare :)

      00
    • @Florin:
      1. Aparatul se numea Smena (C e S in chirilice).
      2. In vremea lui nea Nicu un aparat foto ajungea si cat un salariu decent. Smena era aparatul saracului, Zenit-ul era pentru cunoscatori, Praktika era pentru semizei.
      Praktika (si Zenitul la fel cred) erau pe atunci obiecte de contrabanda, venea unchiul Hans din Dresda cu aparatul sa faca poze in Romania si se intorcea fara el pentru ca ii datora un serviciu varului din Ro.
      3. Dupa ’90 au inceput sa se aduca produse din vest in draci si atunci si valoarea lor a scazut (daca nu pica nea Nicu nu iti mai facea cadou nimeni un Zenit, doar inflatia de aparate noi aduse din vest le-a scazut mult valoarea).
      4. Smena si pana la un punct si Zenitul erau aparate demne de Flintstones. In vest se faceau aparate cu exponomentru intern, aparate automate, Polaroid cu developare automata si alte ciudatenii. Primul meu aparat – de prin ’95 (nu mai tine bine minte marca) – nu era pe 35mm ci pe microfilm, care microfilm avea 2 capsule, una pentru filmul neexpus si cealalta pentru filmul expus (nu se mai derula filmul dupa ce il terminai) era ultracompact si se „arma” (avansai filmul) cum vazusem doar in filmele cu spioni. Produs inainte de ’90. Era f. ieftin pentru ca era putin stricat dar l-am reparat cu banda adeziva ca orice roman adevarat si l-am folosit asa pana n-am mai gasit microfilme.

      00
  9. am poze facute de tata cu acelasi aparat, in perioada 70-80 …. :-)

    00
    • tata avea unul polonez, care agăta filmul. uneori aveam noroc și ieșea tot filmul, alteori nu, și ieșea doar jumătate.

  10. Sunt de acord cu tine, e enervant sa locuiesti intr-un oras si sa vezi sute de poze din perioada inainte de comunism, inclusiv inainte de 1900, dar din 1945 pana prin 1990-1995 abia gasesti 10 poze. Cu siguranta au fost fotografiate zonele intretinute, dar am gasit si 2-3 poze cu blocurile, dar chiar la darea lor in folosinta cand partidul a aranjat si spatiile verzi, aleile, iluminatul public, etc. Evident, poza era facuta ziua ca sa nu se vada ce bezna se lasa noaptea.

    00
  11. Chief, existau aparate, nu cine stie ce calitate, dar exista si o mica problema : cum incercai o poza mai ciudatica, cum venea un militian cu un mare pendulan si te alerga binisor.
    Been there, done that, ba chiar mai am pe undeva si dovezi foto :)

    00
  12. Smena Symbol – parghia aia care arma obturatorul, dar si tragea simultan filmul, ca sa nu mai faci poze dublu expuse… credeam ca era motul de la basca.

    Avea un unchi ceva SLR Zenith si vreo 2 obiective cu lentile Zeiss. In facultate avusese un coleg strain, si ii mai trimitea ala role de film de afara – alb-negru, caci la color era mai greu spre imposibil cu developatul; la noi in orasel, zic.

    Dar pe Dumnezeu pe Pamant l-am intalnit mai tarziu: un tehnician electronist caruia ii lasase un alt tehnician, intamplator japonez, un Pentax cu vreo 4 lentile, trusa cu substante de developat, si un aparat smecheros de marit.
    Pai la aparat, numai banda aia lata – sling-ul – pe care era brodat PENTAX PENTAX PENTAX… te lasa in cur!

    00
  13. Da, hard disk-urile mai și crapă. Și plângi în canapea când toate filmele și fotografiile de familie zboară, de aceea recomand cel puțin RAID 1 (mirroring) dacă nu un NAS (Network Sttached Storage) pentru cei cu dare de mână.

    00
  14. comunistii erau cretini la cap, au facut peste tot fabrici de suruburi, strunguri si rulmenti, dar bunuri de larg consum (electronice, electrocasnice, masini) ori se produceau foarte putin ori se exportau toate, doar asa ca sa se oftice lumea.

    00
  15. Imi permiti o reclama, desi nu am nici un interes? :)
    cewe.ro are promotie pana pe X februarie (am uitat pana cand): poze pe carton, 0,28 de lei bucata. 100 de poze la 28 de lei. MOKA!
    Am scos cu ei – vanez promotia asta, e de cateva ori pe an – „What you see is what you get”, si spun ca unul care are un monitor Eizo calibrat, si lucreaza in domeniul tiparului.
    Asta nu e reclama in mod special, ca nu sunt multe firme care scot 10×15 pe carton foto la 0.28 de lei.
    Eu scot cateva sute de poze pe an (3×100, ceva de genul): pentru mama care are 70 de ani si nu stie cu tablete & stuff, pentru mamaia, pentru mine…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube