Ce e fondul clasei – explicat în 254 cuvinte

Ca la fiecare început de an școlar, părinții se revoltă că li se cer bani:

„Am cerut ca în legislaţia românească să existe sancţiuni explicite şi care să nu permită în continuare colectarea fondului clasei sau al şcolii. De fapt, această cutumă a fondului şcolii este un efect al cauzei nefinanţării sistemului, nefinanţării complementare a unităţilor de învăţământ de către autoriăţile locale”, a spus Andrei Turtică, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Am terminat liceul în 1998 și țin minte destul de multe de atunci. În cei patru ani de liceu, și am făcut un liceu bun, eu n-am văzut niciodată:

  1. cretă dată de școală. o cumpăram noi din fondul clasei.
  2. hârtie igienică la toaletă. niciodată. nici în generală.
  3. hărți geografice sau istorice. în generală aveam o hartă geografică tipărită în 1959, țin minte anul pentru că stăteam în banca a doua și harta era lângă mine.
  4. săpun și apă caldă la robinete.
  5. becuri înlocuite. nu glumesc, se făcea seară și culoarele erau întunecate. uneori ne înghesuiam în băncile din față ca să vedem la tablă, pentru că luam becuri din fundul clasei și le înlocuiam pe cele arse. sau furam becuri din alte clase. sau ne apăram becurile de hoții din alte clase. într-o seară am ciordit becul de deasupra cancelariei.

Banii se fură. Directorul își ia două costume noi, directorul adjunct îi mărește salariul amantei secretare, se renovează cancelaria, se dau prime. Nu există bani pentru elevi. Dacă părinții vor să învețe, trebuie să (a) plătească și (b) să nu mai voteze hoți.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. in 1998? esti batran.. :))

    00
  2. Si pe vremea mea se facea o sedinta cu parintii si se hotara ca fiecare sa contribuie cu o anumita suma pentru fondul clasei, care fond al clasei era folosit pentru creta, prosop, bureti si minuni d-astea. Asta nu era la dispozitia scolii. Era doar pentru necesitatile clasei. Nu se folosea pentru cadouri la profi, etc.

    Noi n-aveam probleme cu becurile pentru ca erau foarte sus si n-ajungeam nici suiti pe banci.

    Stiu foarte bine ce spun pentru ca eu eram Jupuitul.

    00
  3. „Directorul își ia două costume noi, directorul adjunct îi mărește salariul amantei secretare, se renovează cancelaria, se dau prime.”

    Esti amuzant. Corect este: directorul ii ia lu’ fi-su’ apartament in Bucuresti.
    Astea sunt adevaratele proportii ale furtului.

    00
    • Ca fiica de fost director de scoala din Cucuietii de Nisip care-si plateste singura ratele la casa si mai are vreo 25 de ani de plata, om ce n-a vazut nimic adus de tac-su de la scoala, om care n-a simtit niciodata mai multi bani in casa decat aia pe care ii munceau tac-su si ma-sa facandu-si nervii prastie, om care l-a vazut pe tac-su punandu-si relatiile personale la bataie ca sa cumpere table, mobile pt clase si carti pt premiile copiilor (si as putea sa continui, dar nu mai am chef), te rog sa te mai gandesti cand faci astfel de afirmatii.
      Nu neg c-or exista si astfel de cazuri, dar nu-i baga pe toti in aceeasi oala.

      00
    • bag pl. mama fostei prietene a fost directoare de scoala si avea o amarata de garsoniera la etaju 10 in bucuresti.
      eu cred ca ma pacalea.

      00
    • @Animal00, nu te păcălea. io n-am nici atât. mai am 25 de ani de rate la bancă. (în ăilalți 5 dinainte, tot io le-am plătit).

      00
  4. NOU
    #16

    O hooo sa vezi furaciune maxima în scolile de stat la programul Scoală după Scoală. Exemplu Scoala 1 Sfintii Voievozi. Au mărit taxele de la after school-ul de stat la 700-800 lei, aproape la fel de mari ca cele din privat. Cu un tupeu fantastic ne-au spus că vor să mărească salariile cadrelor didactice cu 100%. E stat in stat la scoala nr 1 Bucuresti.

    00
  5. NOU
    #19

    Să vedeți parandaraturi cu firme de catering…cu firme de papetărie care livrează manuale si caiete…E Fabulos ce se intampla la scoala nr 1 Sfinții Voievozi.

    00
  6. NOU
    #20

    Am comandat pizza cand s-au strans mai multi bani in fondul clasei.

    Am auzit ca la alta clasa, cel/cea care strangea banii si-a luat tigari singur adica.

    Fondul clasei e o prostie, daca se ia decizia ca este de nevoie de ceva, se fac cumparaturile si se strang banii.

    00
  7. Am una noua:
    Scolile cer „donatie” cei 2% din veniturile parintilor prin declaratie, cu lista.
    Ce daca vrei sa dai la SMURD sau la Salvati Copii, trebuie sa dai la scoala ca altfel esti pe lista neagra a invatatoarei/dirigintei.

    00
    • Si nici macar nu-i dai scolii, ca nu se poate, ii dai unei asociatii a profesorilor :)
      La al meu la scoala macar au zis ca ne scutesc de fondul scolii daca dam 2%. Am dat in primul an si apoi „am uitat”.

      00
    • Si asa vede si invatatoarea cine ce salariu are. Din cate stiu se transmite catre beneficiar o lista cu donatorii si ce suma a venit de la fiecare, pe langa totalul general. Daca gresesc sa ma contrazica cine stie mai bine.

      00
  8. Asta-i nimic. Mai noi exista fondul clasei inca de la gradinita, grupa mica. Bani pentru hartie igienica si carti.

    00
  9. tu, adevăr grăieşti! la nea Turtică am însă ceva dubii!
    cretă dată de şcoală? clar nu se dă (şi acum şi mai rău, cariocile sunt mai scumpe decât creta)
    toalete? nema dotări; zac goale dozatoarele de săpun şi de şerveţele
    becuri înlocuite? aici, te cam contrazic; acum e lumină în şcoli
    Banii pentru cele de mai sus se fură; dar nu de către directori fiindcă nu ei aprobă bugetele, ei doar le propun pe baza unor referate de necesitate împrăştiate la început de an prin şcoală; de furat se fură în primării; bugetul unei şcoli nu e controlat şi aprobat de directori, ci de primării; directorul cere; directorii fură de pe la şpăgile pe care le primesc de la diverşi profi care ba fac un after ilegal, ba fac niscaiva meditaţii în grup în sălile de clasă ale şcolii, ba au o comisie metodică şi tre să cotizeze ca să iasă bine pentru definitivate şi mai ştiu eu ce grade; dar banii ăia mulţi, grosul, pentru cretă şi săpun, se fură în primării
    hărţi? dotări; încep să fie dotate uşor-uşor şcolile dar nu dotările ca prezenţă sunt problema ci lehamitea cu care sunt respinse de către profi în a fi utilizate la clasă

    se fură, asta e clar, dar puţin diferit faţă de cum crede lumea

    00
    • „Nea Turtica” se intampla sa fie coleg de generatie cu mine la unul dintre cele mai bune licee din Bucuresti, dar trebuie inteles ca in general cei care fac parte din consiliile elevilor nu sunt cei mai straluciti elevi. Oamenii cu adevarat reprezentativi nu prea se baga in asa ceva, ca e pierdere de timp

      00
  10. Azi am inceput munca la o gradinita de stat dintr-o zona buna a Bucurestiului. Materiale? Haha! Fise? Ahahaha! Salariu? Ha…:(

    00
  11. Ce kăkat trist şi românesc e ’fondul clasei’! Singurul rezultat e că elevii încep să-şi dea seama de mici că banii se pot direcţiona de la cei mulţi şi proşti către ’elita’ jmekeră.

    00
  12. Cunosc si eu un domn, Giani se numeste, care are ceva legaturi cu fondul scolii, doar ca se cheama taxa de protectie si el o colecteaza.Desigur totul este bazat pe voluntariat.

    00
  13. noi am dat bani si pentru mobila, tabla (am gasit-o sparta intr-o dimineata), bodyguarzi, renovarea salii de sport plus cele enumerate de tine. tot liceu bun, sincai, am terminat in 2002.

    00
  14. Aceeasi problema si la generatiile mai tinere, mai putin partea cu creta. La noi in scoala exista o zi la..doua luni, in care erai elev de serviciu la cancelarie. mai chemai un profesor, mai faceai un comision si cel mai important, cumparai o cutie de creta ( din banii tai ) si o imparteai prin clase in timpul orelor ( era o metoda de trolaj foarte apreciata de veterani ).

    00
  15. Denumirea „Fondul clasei ” poate sa stârnească o întreagă dezbatere: ilegal, imoral, învățământul este gratuit, bani care sunt furati etc. O parte dîntre invatatori / diriginti îl încurajează cu gândul ca exista conjunctura sa devina beneficiari ai unor atenții, alții sunt indiferenți.
    Eu consider ca este o necesitate, în condițiile în care valoarea lui este decenta, nu are titlu obligatoriu și este utilizat strict în folosul copiilor.
    Lipsa finanțărilor din parte primăriilor/consiliilor locale, conduce la situații în care nu ai de ales. Ce faci, lași copiii fără elemente minime de igienă, nu ii oferi un suport de curs mai bun?
    Sigur, învățământul este gratuit bla bla bla bla…….

    00
  16. Stai ca acum „e” doua fonduri, e fondul clasei (strans de copii, maruntis pt markere, bureti etc) si fondul scolii, strans de Asoc. de parinti ( „donatii” + redirectionarea a 2% din impozit) din care se iau, teoretic, table, becuri, banci, zugraveli etc.

    00
  17. In clasa a X-a am strans cate 100 de lei pentru plasma si boxe, 35 de elevi, in cel mai educational scop posibil. N-are rost sa zic ca nu s-au folosit niciodata, la nicio materie. Dar pauza de pauza de unde rasunau manelele la maxim, iar videoclipurile erau vizionate full hd?

    00
  18. La noi s-a legalizat totul in mod foarte simplu: școala si-a facut o asociatie condusa de profesori, au bagat „de masca” un parinte si la sedinte suntem obligati sa depunem niste sume ca donatie. Casiera este o bibliotecara, ca sa nu implice contabila scolii.
    Ingenios, legal, voluntar. :-)

    00
  19. Pana si pe vremea mea…mai tanar decat tine fiind…se faceau toate cele enumerate de tine din fondul scolii, nu din banii nostri. Nu mai generaliza fapte pur particulare ce ti s-au intamplat tie. Evident ca nu DOAR tie, dar in nici un caz nu era o practica generala.

    00
  20. Am terminat liceul in 2003, dirigul ne-a zis inca din clasa a 9-a ca el nu se ocupa cu fondul clasei si prostii de astea. In clasa a 12-a inainte de bac a inceput frenezia cu protocolul de bac si probabil impreuna cu asta cineva a reinviat ideea sa dam fondul scolii, pe care de asemenea nu ni l-a cerut nimeni in 4 ani. Toti fiind cam speriati sa nu pateasca ceva la bac daca nu dau, au cotizat. Eu am zis ca n-am chef sa dau. Nici nu am, dar nici n-am chef. Mi-au zis colegii sa nu fiu prost, ca poate ma pica la bac, alea alea. Cine dracu sa ma pice la bac, cand nu se facea nicio lista, iar corectorii nici nu erau in scoala? N-am avut nicio problema. La fel s-au speriat colegii cand dupa ce la romana oral am fost cu pantaloni si camasa, la romana scris m-am dus in slapi, pantaloni scurti si tricou :)) Ca poate nu ma lasa in sala, ca BLA BLA. O adunatora de speriati cu totii.

    00
  21. in vestul salbatic, nu am platit nimic la gradi (adica fondul clasei, ca am platit gradinita, chiar daca era de stat, mai putin anul prescolar), cate 10-12 euro pe an pe urma la scoala. Banii sunt folositi pentru excursii, vreun proiect anume pentru care au nevoie de materiale (au facut intr-un an barcute din materiale refolosibile, cu baterii solare si s-au dus pe malul raului sa le dea drumul la apa).
    Dar in fiecare an, in fiecare din scolile mostenitorilor, au loc 2 targuri de vechituri, organizate de scoala, in care poti sa mergi sa vinzi lucruri de copii (haine, jucarii, carti, rollerul si ce mai ai pe langa casa). E taxa de participare la targ, iar parintii sunt rugati sa sponsorizeze cu prajituri si salate. E un adevarat eveniment in comunitate, sunt organizate jocuri si concursuri pentru copii, e invitata ba politia rutiera pentru ceva crash-courses, ba pompierii care au si ei ceva de spus – in fine, tot cartierul e la scoala in zilele alea.
    Prajiturile si salatele sunt vandute, iar banii astia plus taxa de vanzare la targ (care e 5-7 euro) sunt banii scolii. Din care s-a completat biblioteca, s-a cumparat retroproiector, se sponsorizeaza o parte din banii necesari pentru tabara de ski unde o sa mearga toata clasa si tot asa. NU e nici un profesor implicat, numai parintii, dupa fiecare chermeza primim mail cu ce bani s-au adunat, ce se ia din ei, cat mai ramane, ce fac cu restul de bani.
    In acelasi timp, intr-o pauza de strainataturi, am „facut” ceva gradinita si clasa 1 a unuia dintre copii in Ro, scoala privata. M-am oferit sa ajut la serbari si nu stiu cine s-a uitat mai urat la mine, cand am venit cu asa idee: parintii sau profesorii (educatorii). Nici acum nu imi e prea clar ce ape tulburam! :D

    00
  22. Am terminat liceul în ’99, într-un oraș mic de provincie, drept îi că-n Banat, unde – se știe – se află fruntea țării :D
    Profesorul de geografie a venit întotdeauna cu hartă la oră dintr-a 5-a până-ntr-a 12-a, mă, trebuia și să ieși la hartă să știi să arăți chestii pe ea, nu doar să admiri armonia culorilor. La fel și profa de istorie în liceu (de fapt istorie făceam în cabinetul de istorie, unde erau hărți și diverse alte materiale și cărți istorice). La toaletă nu știu cum era pentru că n-am fost niciodată, bănui că acolo nu era bine, totuși. Căldură era în fiecare clasă, de becuri nici nu se pune problema, băncile scrise (foarte fain să citești ce-au scris cei dinainte, ca un fel de meme din ziua de azi), dar în stare foarte bună, la fel și scaunele. Nici dirigintele și nici învățătoarea, niciodată, n-au spus părinților că trebe să doteze clasa cu perdele, altfel actul educațional va suferi grav. Profesorii știau – culmea absurdului – să țină o lecție fără fișe, fără videoproiector, fără laptop și fără imprimantă. Nu am cumpărat niciodată cretă. Cretă era în cantități industriale la elevul de serviciu. Biblioteca liceului dotată, cabinet de chimie, de fizică, laboratoare de informatică (dotate cu „ză shit 486”), laborator de biologie, cabinet de limba și literatura română, sală de sport mare și sală de sport mică. Toate dotate.
    Dar, adevărat, directorul – care-a fost cam 20 ani tot director cu diverse întrerupei – n-a reușit nici poarta la casă să și-o vopsească măcar. Nici adjunctul.
    Părinții nu plecau cu nervi de la ședința cu părinții și nici disperați. La ședința cu părinții se discutau chestii legate de școală, de disciplină și nu de bani pentru dotarea școlii. Nu știu cum făceau profesorii ăia, dar știau, dom’le ce trăbă să predea (am mai zis cumva asta?)
    Și pentru că acuma-s mamă de clasa a 3-a, mă întorc și la învățătoare: cum o fi reușit, cum n-o fi reușit învățătoarea mea, de-o scos generații întregi de copii extraordinar de buni (pentru că totul pleacă de la învățătoare: dacă nu-i bună, good bye, copilul se pierde), fără auxiliare, fără fișe, fără copiator în școală? Trebe că pe vremuri profesorii aveau salarii foarte mari …

    00
  23. banii, în primul rând, nu sunt. 2,5% din pib pentru educație e suma dată de mărețul guvern. restul până la 5-6% îi dau părinții. în al doilea rând, banii sunt la primării. acolo se fură.

    00
  24. Ce va pasa, voi ati avut toalete… Noi o latrina in curtea scolii. Trebuia sa fumez ca sa ma pot pisa.

    00
  25. Moaaama ce simplu e !!!
    Deci tot ce trebuie sa facem e sa nu mai votam hoti ?!?!
    Dar oare cum de nu s-a gandit nimeni la asta ?

    Oh wait …

    Right … :|

    00
  26. Cine te-a pus sa te duci la scoala?

    00
  27. eu am facut scoala in brasov . si la genrala si la liceu aveam sapun hartie si apa calda in baie . Va imaginati socul cand am ajuns la politehnica unde maximul lux era usa care se inchidea bine ….
    La liceu nu aveam fondul clasei. La generala da, cred ca cumparam creta/bureti ceva din ele. La liceu aveam inclusiv televizor si video ( wtf, cred ca maxim odata l-am folosit la ore , in rest xena in pauze) . Si harti si alte materiale. Se poate deci

    00
  28. Caz concret – gradinita de stat mare, cu 10 grupe, cu „reputatie” mai degraba proasta, intr-un oras mediu.

    Fondul clasei este de fapt o suma de bani pe care o strange comitetul de parinti – in acest an parintii au propus 50 lei/semestru, bani din care se cumapara:
    – materiale didactice (niste caiete speciale pe care lucreaza copii, planificarea – o cartulie tip in care se scriu activitatile desfasurate);
    – rechizite – plastilina, creioane, carioci, hartie xerox, lipici etc;
    – chestii pt igiena – hartie igienica, sapun lichid, servetele de hartie, saci menajeri etc.
    Desi suma e infima – 50 de lei/semestru inseamna 10 lei/luna, din 20 de parinti care au copii la grupa, 4-5 nu vor da nici un ban, pt ca sunt amarati sau pt ca sunt suedeji sau pt ca nu vor sau pt ca pur si simplu.

    00
  29. La noi sa cumparat Laptop + Videoproiector, si pe langa fondul clasei exista si fondul scolii cu suma fixa, dar in schimb plata nu este obligatorie. Bani se strang de casier, un parinte.

    00
  30. Eu am copil clasa I Bucuresti, a primit manuale , dar nu se lucreaza din manuale, am avut nwvoie de culegeri si auxiliare, cotizam , fondul clasei cotizam, pe langa fondul clasei vrem materiale sanitare cotizam, cica videoproiector avem deja si folosim laptop- ul doamnei , deja e o favoare care probabil va trebui rasplatita. Dar doamna e iubita de copii , nu ea e vinovata pt tot ce se intampla in sistemul de stat.

    00
  31. io imi aduc aminte cum era pe vremea abuzivimpuscatu’, si cand citesc ce se scrie p-aci, mi se pare ca era o domnie. de genul: de 2x/an cate-un balcesc (la un salar de 3k/adult),gestionati de comitetul de parinti deci nici poveste sa isi cumpere directoru costume sau garsoniera in bukkale lu’ fi-su. chair se cumpara creta, uneori hartie, cadourile pentru premianti sibuchetul de flori al to’arshei invatzatoare (ca tot vazusem acum cativa ani la teveu o oengista anticoruptie care explicacace mare forma de coruptie buchetul de sfarsit de an).
    printr-a doua a trebuit sa schimbam cuierele: era intre parinti unu’ de lucra la cfr si le-a dat unui nea caisa de profesie strungar care le-a facut pe blat, apoi vreo 3-4 tati din care unul posesor de bormasina l-au montat. nu stiu, si nici ai mei nu isi aduc aminte sa fi fost obligatii, santaje si alte d-astea.
    si scriu asta fiind convins ca de-pe-atunci a inceput acest obicei
    revenind in ziua de azi, nu inteleg de ce fondul clasei/scolii este gestionat de scoala/director/cine-o mai fi si nu de comitetul de parinti. si daca tot il gestioneaza directorul, nu i se poate cere o chitanta, factura, ceva cu care sa dovedeascamodul in care a cheltuit banii?

    00
  32. Eu am terminat liceul in 2000. Niciodata nu mi-am pus probleme legate de creta, hartie igienica, harti, sapun sau altceva. Am invatat la un liceu din Bucuresti.
    Acum tre’ sa platesti ca sa-l urmezi, dar nu platesti nici fondul clasei, nici pe ala al scolii. Platesti o taxa – fireasca, daca vrei sa ai acces la educatie cu adevarat, nu ceea ce ofera statul (mizez pe faptul ca asta va fi fraza care va atrage multe voturi negative), si primesti educatie, mancare, transport si cam tot ce vrea sufletelul tau.
    A… Iti dai copilul la scoli de stat si vrei sa beneficieze de tot ce are nevoie? S-ar putea sa ajungi sa platesti mai mult decat la o scoala particulara si sa primesti mai putin. Dar macar poti sa te plangi. E si asta un avantaj. ;)

    00
  33. Gradinita. Grupa mica. Sedinta cu parintii. Scurt: 200 de lei. Pentru ca trebuiesc: rechizite, inlocuite blaturile de la masute (astea au colturi si trebuiesc unele rotunjite), ajutor de educatoare, decoruri de toamna, celebrul fond al clasei, caiete speciale pentru copii, jucarii (evident educative!). Si mai trebuia ceva, am uitat. Dar nici nu mai conteaza, avand in vedere mumele care au dus deja jucarii (educative, evident: un calut, niste zornaitoare…) Si se mai si infalosau cu donatiile!
    Se uitau toate madamele ca la o ciudata la mine cand m-am trezit sa intreb de ce mai trebuie sa aducem fiecare, lunar, hartie, mape de plastic, dosare (alea cu sina au fost precizate explicit!!!), daca tot dam bani pentru rechizite.
    Dar putem sa stam linistiti: banii sunt la noi, parintii, prin comitetul de parinti ales tot atunci!

    00
  34. Asa era si pe vremea mea. Am strans bani pentru casetofon, televizor, banci, tabla, dulapuri etc. In liceu tin minte ca s-a pus parchet in clase, iar peste cateva luni s-a pus alt parchet peste cel existent deja, cert e ca numai eu un amarat de elev, si-a pus intrebarea de ce. Dar totusi in anul 2015 spre 2016 se mai foloseste creta, nu s-a evoluat la markere pentru scris

    00
    • nu toate școlile sunt în București, ca din fondul clasei să se poată cumpăra table pe care se scrie cu markerul.
      se face asta pentru că părinții dau. câți părinți și-au pus întrebarea pe care ți-ai pus-o tu, câți s-au dus să întrebe la director, la inspectorat, la primărie? câți au întrebat (acolo unde contează, nu pe mine sau pe tine) la ce le trebuie elevilor casetofon, televizor și mai știu eu ce, câți și-au întrebat copiii dacă le-au folosit, au fost folosite la lecții?
      nu zic că e legal, nu zic că e în regulă, dar cred că situația n-ar fi ajuns în halul ăsta dacă cei mai mulți părinți n-ar fi dat banii fără nicio întrebare (și nu i-ar fi redus la tăcere pe cei care au pus întrebări).

      00
    • La orele de limba straina poate fi folosit casetofonul. Daca profesorul are CD-urile pentru manual sau alte inregistrari.

      00
    • Tov. Inuk, dumneavoastra ati incercat sa bagati un CD in locasul pentru caseta? Cred ca intra greu de tot.

      00
    • *CD player; mea culpa

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile