Foarte multe locuri de muncă în digital toamna asta…

Primesc, din când în când, un email care îmi spune că sunt joburi disponibile în zona mea de activitate. Și sunt. Nu cred că am văzut atât de multe locuri de muncă bune în online de ceva ani. Exceptând alea de la Altex și Oracle, din motive evidente, și ăla de la ProTV, care presupune furt grupa mare, restul par mișto din ce am mai auzit prin piață.

Întrebarea e de ce sunt atât de multe. Unde au plecat atâția seniori și de ce juniorii nu le pot lua locul?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. Cum adica unde au plecat seniorii?
    Acolo unde sunt platiti cu mai mult decat minimul pe economie + bonuri :))

    00
  2. Poate fi din aceeasi cauza despre care scriam ieri: „pă digital” sa faci CE?
    De vreo luna lucrez intr-o agentie de publicitate (una dintre cele mai mari din tara) si am fost intrebat deja de trei ori daca imi place meseria, daca vreau sa raman pe pozitia asta pana la pensie.
    La intrebarea mea: „De ce intrebi?” mi s-a raspuns de tot atatea ori de cate am fost intrebat: „Nu prea e faina munca asta.”
    Pozitia pe care lucrez eu, scaunul asta pe care stau, a fost ocupat de un tip care a plecat pentru ca „nu mai suporta”.
    –––-
    „de ce juniorii nu le pot lua locul?” Poate nu au chef de atat stres, nu stiu.
    Sau dus vremurle cu statul peste program, de exemplu, generatia tanara nu mai vrea asta. Cica se face lobby intens pentru asta, pentru a nu se mai sta peste program.
    Lasa „bonusurile”, „incentives”, „avem piscina in firma” si alte cacaturi… lasati asta, noi nu mai vrem sa muncim peste program!

    Am scris pe subiect, sau am aberat? :)

    00
    • P.S.: La o firma foarte mare de medicamente cica s-a auzit ca aia de la firma mama nu stau peste program, iar cei din filiala din Romania au inceput sa-si puna intrebari cum de nu mai gasesc pe nimeni „la sursa” dupa o anumita ora? Pentru a strainii tin la programul lor de timp liber. Au inceput sa faca lobby sa nu se mai stea peste program, si partial au reusit.

      Daca tu, la tine la munca, stai peste program, faci parte din problema. Sa retineti: cu cat mai multi NU vor accepta mizeria asta, cu atat mai repede se va „remedia” problema si la noi in tara.

      00
    • @Cristi multi nu stau peste program sa stii!

      00
    • Ma bucur sa aud asta! :)
      Am lucrat in mai multe locuri, am fost plecat din tara pentru ceva ani.
      La Londra, la ora 17 venea seful si statea langa mine:
      – Noi plecam, astept sa inchizi computerul.
      – Mai am cate ceva de facut, mai stau putin.
      – Faci maine. Acum plecam toti. Stau langa tine sa inchizi computerul.
      – OK…

      Daca si in Romania s-a „importat” sistemul, pe scara larga, ma bucur. :)

      00
    • am lucrat la una din firmele din print screnu lu zoso. E sclavageala pe fata :))

      00
    • e doar pe față? nu e și pe la spate?

    • Eu nu sunt platit sa stau peste program asa ca nu stau, rezolv ce pot, ce nu rezolva maine, daca nu le place sa aduca alt papagal.

      Vad in schimb multi colegi ca stau ore intregi peste program sa faca tot feluri de cacaturi cerute de clienti in plus (si neplatite pentru ca noi nu stim sa negociem, stim doar sa stam capra).

      00
    • @Cristi

      Cica se face lobby intens pentru asta, pentru a nu se mai sta peste program.

      Unde ai auzit asta, cine?

      00
    • Pe toate partile.
      Program de 8h in birou, daca te duci la buda sau la masa sau la tigara nu existi, se opreste ceasu. Motivationale de bullshit frecvente, promisiuni degeaba, stres incontinuu gratuit, flux imens de personal, au plecat 50% din firma in 1 an si au venit altii, efectiv politica fricii sintagma sefului suprem – „it;s all a game- some gome others come”, pentru ca da asa faci treaba cu oameni tratati ca animalele fara drepturi si cand s-a temrinat productivitate, next, la dracu cu fost.
      Dar despre ce vorbim :)))

      00
  3. De unde juniori?! A scăzut natalitatea.

    00
  4. firmele se extind in Romania -> cererea e foarte mare -> specialistii sunt aceeasi + juniori nu sunt atat de multi si nu ai timp sa ii cresti

    00
    • Nu ai timp pe naiba. Nu-i pasa nimanui sa faca un program de train ca lumea, astfel incat te trezesti ca dupa 3-4 luni in firma stie doar ce a mai prins de la altii (si aia dupa ureche de multe ori).

      00
  5. Job-uri cam sunt pe piata in general. Nu vad de ce intrebarea ar fi „unde sunt seniorii din online shit”

    00
  6. Industria IT inca este in continua dezvoltare si este normal sa apara noi locuri de munca.

    00
  7. Hmmm, oare faptul ca romania are a doua cea mai mare emigrare din lume dupa Siria (care stim cu totii ca e in razboi) sa nu aiba deloc de-a face cu asta?

    00
  8. sunt curios, ce e in neregula cu oracle ? am lucrat la ei o perioada (suport), salariul era bun si munca era chiar ok ca volum, mai relaxant ca prin alte corporatii. nu am stat mult (<1 an) asa ca probabil am ratat atmosfera generala, dar mi-a placut la ei. am plecat ca m-am intors in bv, nu din alte motive.

    00
    • in zona non-programatori sunt cam scârțari :)

    • oracle? acea firma unde te fac manager “asociat” dar te platesc ca pe un salahor pentru ca “trebuie sa inveti pana devii manager adevarat” in timp ce tu prestezi ca un erou? acel oracle din care trebuie sa-ti dai demisia si sa te intorci dupa o luna pentru ca altfel nu-ti creste nimeni salariul din motive de “ia uite am iesit pe locul 1 la angajatori de top deci aveti salarii mari oricum”?

      am auzit si eu de ei. toti amicii care au lucrat acolo fug cat ii tin picioarele cand aud numele.

      00
  9. Pentru ca nu sunt nici juniori, nici seniori, au plecat pe capete. Eu is printre ei, nu am fost niciodata pe piata muncii din Romania, si nici nu cred ca o sa fiu. Cum se mai mentioneaza mai sus, principalul motiv e ca tin la viata mea personala si la sanatatea mea mentala si fizica, si nu vreau un job la care sa stau mai mult de 9-10 ore(cat stau acum uneori, desi e mult si asta). Vreau sa petrec timp cu parteneru’ de viata, sa imi vad prietenii, sa fac sport, mai un hobby, o calatorie, un voluntariat. De ce naiba lucrez altfel, sa platesc chiria, sa sustin economia?

    Mai e si aspectul maniei de a fi sef, care din cate aud e inca foarte comuna in .ro. Nu cred ca as putea functiona intr-un sistem de genu’ asta.

    00
  10. Raspunsul este ca „toamna nu-i ca vara”, concediile s-au terminat si firmele vor sa se apuce de treaba, ca in scurt timp vine decembrie si iar ne lasam pe tanjala. ;)

    00
  11. De ce nu pun și salariile la joburile alea? Sa radem și noi un pic

    00
    • Alea se spun la ultimul interviu! Ce naiba, isi bate Vali gura de pomana pe-aici? :)

      00
    • De ce sa puna salariile in anuntul pt job?
      – Salariile sunt confidentiale!
      – Salariul se negociaza direct cu patronul/director/manager!
      – Salariul nu e fix, poti sa castigi cat vrei tu, nu te opreste nimeni!
      – Salariul este doar o componenta a ceea ce compania iti ofera, daca esti programator, iti ofer computer, daca lucrezi in vanzari iti ofera telefon si masina, daca esti strungar, iti ofera strung, daca lucrezi la birou, iti ofera birou si scaun. Multe firme includ in oferta cafea si sucuri gratis, parcare gratis (pt cei carora firma le’a oferit si masini si nu toate companiile fac asta), concedii de minim 21 de.zile pe an + (plus) zilele libere legale, cum ar fi craciun si paste si etc.

      Cu toate acestea, tot nu am inteles de ce nu apare oferta salariala in anuntul de job! :(

      00
    • @sharlatan: Cine poate sa negocieze ? Cand tipa de la HR iti zice salariul fix ? Sau daca e firma mica si patronul iti zice: Decat sa iti dau tie atat mai bine angajez doi studenti…

      Nu mai bine plecam noi din tara asta de cacat ?

      00
    • „daca esti strungar, iti ofera strung”
      wtf… imi ofera mie firma strung?
      plec cu el acasa si mai fac un ciubuc dupa program?
      sau care e logica?
      firma cumpara strungul pentru profitul firmei, nu pentru mine (angajat).

      00
    • Pai normal ca e pt tine, ca daca nu te angaja pe tine, nu trebuia sa cumpere strung!
      Tu nu trebuie decat sa vii cu un tricou din ala:
      1. Strung women intimidate boys and excite men!
      2. The force is strung with this one
      3. Strung time
      4. I’M NOT A REGULAR MEN, I’M STRUNG MEN!
      Cred ca ai prins ideea, lista ramine deschisa!

      00
  12. Sunt doua perioade de angajari in fiecare an, toamna si primavara. Nu e nimic anormal, se intampla asta de ani buni.

    00
  13. mi am amintit de o faza cu joburile, prin 2005 mergeau bine constructiile/instalatiile, castigam cu bonusuri si comisioane cam 1000 euro pe luna, se lucra destul de normal cam 45 ore pe saptamana. Aplic ptr un job la ceva marca mare de centrale termice, urmeaza 2 interviuri la firma de HR, inca 2 la societatea in speta. A 5 a intalnire o am cu „big boss” venit nu mai stiu de unde sa ma vada si ramane sa vin a 6 a oara ca bossul local sa imi faca oferta de angajare. Cu mare fast imi explica: 700 euro salariu fix si 400 euro bonus de performanta, functie de rezultate. Impozabil. Il intreb daca are cunostinta de veniturile mele actuale. Dap. Si ca am functie de conducere in una din cele mai mari firme de profil din tara. Dap. Si v-ati gandit voi sa pierdem atata timp ca voi venii clar pe mai putini bani?

    Este o boala romaneasca ( sau balcanica ) asta cu salariile. Pe la altii vad ca se anunta din start, jobul x, banii y. Sigur, +/- ceva ca sunt mici diferente, dar stii din start despre ce este vorba. In 2006 ma intreaba un producator suedez (eram in vizita) daca nu as fi tentat sa lucrez la ei, „platiti bine?” intreb eu in gluma, fara sa se gandeasca vreo secunda imi zice ca vreo 400k coroane/an, dar ca asta e primul an, plus ca ma pot ajuta cu mutatul, etc. I am spus amuzat ca in Romania ar trebui sa ne vedem de 5-6 ori pana discutam de salariu, credea ca glumesc :)

    00
    • Pai sa zica naibii de la inceput (inca din anunt) cat ofera, ca sa nu stam sa ne pierdem timpul cu oferte salariale dinastea penibile! Daca nu zic, inseamna ca vor sa angajeze oameni pe doi lei, si ne fac sa ne pierdem timpul aiurea pe la interviuri care astfel nu duc nicaieri. Iar timpul costa bani. E normal ca potential angajat sa te intereseze ce salariu vei avea, ca doar nu te duci sa muncesti pe nasturi sau pe surcele. Angajatorii care sunt netransparenti cu privire la aspectul salarial fie ca sunt idioti (prefera sa piarda si timpul tau si al lor) fie ca te desconsidera (isi inchipuie ca nu ai creier) deci trebuie evitati.

      00
  14. Sunt mai multe companii globale care aveau marketing operations outsourced in India (wtf). Si si-au dat seama de greseala, de faptul ca cei de acolo nu o sa reuseasca niciodata sa produca calitate (e vorba de cultura) si in plus costurile salariale au crescut, in timp ce anumite costuri in EU au scazut.

    Si muta in Bucuresti tot felul de operatiuni.

    Oricum trend-ul cu digital vine din strainatate, este plin si in vest de locuri de munca similare.
    Cu alte cuvinte companii mari descopera toti banii aruncati aiurea pe IT, fara niciun return of investment si faptul ca fiecare divizie din fiecare tara ruleaza proiecte similare independent la costuri enorme si atunci se incearca restructurarea acestora si pe cat posibil unirea lor. Vezi Adobe cat bani face (fata de acum cativa ani) din vanzarea unui anume produs: „leading digital experience management solution”.

    00
  15. Locuri de munca sunt in acest moment in toate domeniile. Poate in orasele mai mici si in rural nu se gasesc joburi office si IT la fel de multe dar oricum, piata muncii are nevoie de profesionisti. Si cei care nu se dezvolta din punct de vedere profesional in perioada aceasta, vor avea foarte mult de pierdut pentru ca rolurile se vor schimba si angajatorii vor sti cum sa puna problema.
    Educatie. Educatie. Educatie. Trebuie sa investim in noi in permanenta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube