Foarte bună propunerea cu 50 bani sticla de plastic

Pentru că asta era problema reală a plasticului: nu erai recompensat în nici un fel dacă îl duceai înapoi. 10 bani pe sticlă e nimic, de aia nu a avut nici un fel de succes. Te duci cu doi saci de sticle și nu făceai bani de o bere.

Dar USR vrea să schimbe asta.

Uniunea Salvaţi România propune o garanţie unică pentru ambalaje, a anunţat luni europarlamentarul Cristian Ghinea, transmite Agerpres.

„Credem că românii sunt pregătiţi să-şi asume un asemenea cost, recuperatul şi atunci care ar fi propunerea noastră? În primul rând o garanţie unică, pentru ca să fie uşor de implementat. Când spun unică, ne referim care să acopere şi plastic şi cutii de metal şi sticlă”, a spus Cristian Ghinea, la o dezbatere pe subiectul unui sistem naţional de garanţie pentru ambalaje. (sursa)

Da. DA! DA! 50 bani și au dispărut toate PET-urile din râuri. 50 bani doza de bere, 50 bani sticla de 0,5, 1 leu sticla de 2 litri și mai sus.

Pe afară se poate, trebuie să se poată și la noi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

141 comentarii

  1. Sunt genul de individ care sare direct pe posibilele consecințe nefavorabile și indirecte ale unei măsuri și n-am putut găsi una în primele 5 minute .
    Io zic că e de bine.

    00
    • Pleaca de aici. Eu si doar eu sunt campionul universal al gasitului partii negative in absolut orice. Spre exemplu, va disparea maruntul din magazine. Automatele alea nu vor plati pe card. Locurile unde vor fi instalate se vor umple de cozi cu saci de peturi.Se va scumpi berea. Pune mana si invata, nu te lauda aiurea! :)

      00
    • Scade consumul de cola si bere. Creste consumul de bautura de contrabanda.
      Sa curge minusurile :D

      00
    • O sa iasa cu bataie prin paduri in cautare de sticle! :)

      00
    • – nu rezolva problema curenta, plasticul ramane in apa
      – reprezinta o crestere a taxelor
      – politicianul nu are o idee concreta asupra implementarii, baga un 4000 de aparate pt urban si fix pix pentru rural

      00
    • Simplu: vor creste preturile.

      Putem trai toti cu iluzia ca vom cara sticlele dupa noi pana acasa si sa le ducem la reciclat, insa, de fapt, tot la gunoi vor ajunge in marea parte a timpului (de unde si amaratii aia mentionati in alt comentariu care le aduna dupa aia).

      00
    • Pff, nu o sa mai gasesc PETuri in care sa pun palinca…

      00
    • @7 da clar, numai cozi la automate sunt în Germania, de asta merge de 20 de ani. Și văd păreri de genul „se scumpește X”. Nu se scumpește nimic dacă duci sticla înapoi. Ah dacă ești ghiolban și o arunci, da, atunci se scumpește.

      20
    • A. Ultima data cand m-am uitat, in Romania locuiau romani, nu germani.

      00
    • @Bancosul: O sa iti vand eu, cu 1 leu bucata :)

      00
    • @M, amărâții din zona de munte oricum se duc pe munte după fragi, zmeură, ciuperci, etc.
      Vor adăuga peturile pe lista de interes.

      00
    • @7 fair enough :). Dar dacă mergem pe principiul că românul strică și o bilă, nu mai facem nimic.

      00
    • A, eu am zis mai mult in gluma chestiunea. Dar daca vrei pot fi si serios. Imi pot imagina cârduri de pensionari care să adune peturi de prin vecini, ca sa isi ia o paine. Sau homleși. E multa lume necajita, suficienta pentru a face cozi la asa ceva. Nu cred ca e comparabila situatia Romaniei cu Germania. La noi, reciclatul pe bani ar fi pentu supravietuire proprie, nu pentru planeta, instagram, norisori roz etc.

      00
  2. Mi-e mila de amaratii aia care traiau din adunat plastice, dar ceva imi spune ca inca o sa mai aiba o piata.

    00
    • I-ai vazut ciorchine prin munti?! Ca eu ii vad tot agatati la container in oras!

      10
    • Pai aia o sa le duca la magazin in loc sa le duca la cei care ii exploatau.

      00
    • @Corco Aia pe care ii vad eu adunand sticle de plastic nu au posibilitatea de a ajunge la munte. Si nici economic n-ar fi sa adune 20 de sticle de pe 5 kilometri. Inteleg ce zici, doar ca eu vorbeam de oamenii aia, nu de gunoi in general.

      00
    • de fapt abia acum li se creeaza o piata relativ decenta :)

      00
    • Am mers cu bicicleta de la București înspre Giurgiu. Pe drum, gandeam: o afacere cu 100 de boschetari puși la adunat peturi de pe marginea strazii. Nu 50 de bani bucata, la kil! Și tot mi se parea afacere buna.
      La 50 de bani petul, ma las de sclavia la corporație și ma pun pe adunat pet-uri. Numai de pe drumul Bucuresti-Giurgiu, și îmi pot întreține familia, la 50 de bani bucata…

      00
    • @corco gunoaiele sunt in oras :)

      00
  3. N-ar fi rau, dar in prima faza cine plateste aceste garantii inapoi celui ce colecteaza? Statul? Prin ce institutii si din ce fonduri?
    Normal, dupa un timp, cand se ajunge la un echilibru, comerciantii vor fi cei ce colecteaza/restituie garantiile. Dar in prima faza avem miliarde de ambalaje in circulatie ce vor trebui rambursate de undeva.
    PS: prin bucuresti erau oameni ce cautau in tomberoane, cel putin in zonele de case, si colectau peturi in saci dinaia gigantici. Ii vedeam zilnic pe strazi si apoi au disparut brusc, zvonul fiind ca au fost desfintati cu forta ca sa colecteze regiile reciclabilele.

    00
    • Simplu. Odata ce cumperi sa zicem 1000 de sticle de coca cola. Le-ai trecut prin contabilitate?

      Daca tu ca magazin nu demonstrezi ca ai dat la un punct de colectare sau reciclare 1000 de peturi trebuie sa platesti 50 de bani per pet.

      Mai departe magazinul iti retine tie ca cumparator 50 de bani garantia. Vii inapoi cu petul frumos curat iti da inapoi 50 de bani.

      !DA UNDE PUN EU PETURILE ASTEA! Ca sa acopar si problema asta. Esti obligat de stat sa ai un tomberon special pentru peturi. Il cumperi frumos si ii gasesti tu un spatiu de depozitare. Nu stiu cum dar trebuie.

      !DAR CINE IMI DA MIE BANI DE TOMBERON SPECIAL! Profitul pe care l-ai facut pana acum vanzand sticle de Coca Cola :) nu se poate sa faci doar profit, trebuie sa mai si reinvestesti in magazinul tau si binele nostru colectiv al societatii.

      00
    • Bine ca are statul grija de femeile de servici care importa masti. Ai dreptate, maibine saraci si prosti .

      00
    • Nu e nevoie sa se aplice retroactiv.
      Am facut un test cu sticla de Cola cumparata din Romania, bauta pe masina pana in Germania care mi-a fost refuzata sistematic de aparatele lor de reciclat.
      Pui un alt cod de bare sau un QR code pe eticheta sticlelor pentru care s-a platit garantie si problema e rezolvata.

      00
    • Sincer, ma asteptam ca pe un site cu cititori mai elevati sa nu se mai puna asa botul al vrajelile electorale. Se pare ca singura diferenta e felul de galeata ce vi se ofera.

      00
    • @Big Eu nu inteleg ce cauti tu aici.

      00
    • @Big În țările din vestul Europei problema asta s-a rezolvat simplu: primești garanția numai pentru ambalajele ce au un cod de bare pe ele.

      00
    • @cz Si cum rezolva asta problema peturilor aflate acum in rauri (si in alte gropi de gunoi improvizate)? Dupa cum am zis, programul pe termen lung e bun, implementarea in prima faza e discutabila.

      00
    • Asta cu “nu se aplica retroactiv e epocala”, practic pentru astea in circulatie e ok sa se procedeze ca pana acum: unele la gunoi, unele in rau etc. Bosilor, daca nu e problema cu ele de ce mai punem taxa ?

      00
    • Deci tu vrei ca odata implementata treaba asta , sa se rezolve si problema pet-urilor de acum 105 ani ? Hai frate serios !?

      00
    • @rv tu esti din tagma aia proasta. „Nu putem rezolva problema cu peturile vechi de ce sa o mai rezolvăm pe aia cu peturile noi”

      Dar hai zi si cealalta replica „Dar nu peturile sunt cel mai mare poluant, mai intai sa rezolve problema cu (Introdu tu ceva aici) care polueaza” Nu? Sau ce alta replica mai ai la păstrare?

      00
    • Asta nu e măsură pentru peturile de Bucegi din Bucegi, jeez, credeam că e clar asta. Ambalajele care vor participa vor avea un anumit simbol și cod de bare și nu poți să duci orice pet găsit în Dâmbovița aruncat acum 3 ani. Dacă asta înseamnă ca „nu e bine dom’le” n-am ce să mai zic.

      00
    • In acest moment e doar propunere electorala, target clar si mesaj simplu. E posibil sa apara niste norme de aplicare care sa o faca utila, sa speram ca asa va fi. Eu ma asteptam sa includa si o propunere pentru gunoiul pe care il avem deja in casa.

      00
    • @rv stiu ce zici. Baby Steps.

      In DE nasu are 2 cosuri de gunoi. Unul pentru gunoi menajer si unul impartit in mai multe sectiuni, sticla plastic hartie.

      Dar de notat ca nemtii tot prin amenzi/taxe s-au civilizat si mai au si ei gunoie ascunse dupa gard dar muuuuuuuult mai putine. Cam 1%

      00
  4. De 5 ori mai mult! In bucuresti sunt persoane care traiesc din stransul sticlelor de plastic. Deci cei 10 bani pe sticla ii ajuta. Probabil la 50 bani vor fi mai multi care strang sticlele aruncate de altii.

    00
    • Da, cu siguranta. Si aceasta decizie va crea noi joburi si va aduce venituri suplimentare familiilor nevoiase care traiesc din asta.

      00
  5. bine ca nu mai beau sportiv

    00
  6. Ca in Germania?

    00
  7. A functionat cand s-au scos pungile date gratis la magazin. E o chestie de psihologie mai mult decat de cost atat timp cap acel cost ramane separat de pret. Daca un pet costa 5 lei si incluzi 0.5 lei in pret efectul e zero. Dar daca ik spui omului ca e 5 lei plus 0.5 lei taxa, dar ii primeste inapoi atunci se pare ca merge.
    Exemplu cu pungile:
    https://www.vox.com/the-highlight/2019/8/20/20806651/plastic-bag-ban-straw-ban-tax

    00
  8. Mega-pro. Ca dovada ca suma aia deja functioneaza – la carucioarele de supermarket. Nu stiu cati duc cosurile inapoi in statiile lor doar din bun simt, da banuiesc ca mare parte din oameni le duc pt ca isi vor 50 de bani-ul inapoi. Mi se pare ok, un fel de „cea mai mare suma mica”, nici prea mult sa te descurajeze, nici prea putin sa o ignori si sa zici „pfft, la valoarea mea nu ma intorc io pt atat”. Mai ales ca la multe PET-uri…se aduna.

    00
    • Eu returnez carutul la locul lui pt ca imi trebuie aia 50 de bani sa iau si data viitoare carut :)))

      00
    • Deci.. nu ca ceilalti saraci.. :D

      00
    • Numai eu folosesc cheia yale [de la intrarea in uscatorie] pentru carucioare ?

      00
    • Deci as putea sa iti deschid uscatoria cu 50 bani?

      00
    • Nu stiu, n-am intrat in uscatorie niciodata (dar poti incerca).
      Cheia o folosesc doar la carucioare, cand n-am aia 50 de bani

      00
    • Am la brelocul cheii de mașină o „cheiță” ca să nu car fise.
      Dacă sunt aproape de intrare, duc înapoi căruțul.

      00
    • cu cărucioarele poți trece dincolo de case, cu coșurile nu.

      sunt obosită și oricum imaginația mea e pilaf, îmi explici cum ar trebui să procedez: îmi pun produsele pe bandă și apoi iau coșul și-l duc la ”stație”, ca uneori în hipermarket e la dracu-n praznic, câte una în fiecare capăt al șirului de 313513 case, apoi mă întorc la casa pe banda căreia mi-am pus produsele?! sau cum?!

      zău că încerc să fiu un om ok, să nu fiu nesimțită, etc dar nu prea reușesc să-mi imaginez cum aș putea duce coșul la ”stație”.

      00
    • @AB Am folosit „cos” ca sinonim pt carucior. Ma refer in tot comentariul la alea mari de metal. Nu la alea mici de mana. Ca cu alea mici nici n-are rost discutia cu 50 de bani…ca nu au.

      00
  9. In Germania (unele landuri) este 25 de centi sticla de plastic si 8 sau 16 cele de sticla.

    00
  10. Probabil cei 50 de bani se vor regasi in pretul produsului

    00
  11. Daca vin sa le ia de acasa pot sa ceara si 10 lei garantie, eu nu vreau sa fiu obligat sa ma plimb cu sacul de gunoi pana la magazin. Porcii care arunca pe jos o sa o faca in continuare indiferent daca pierd 10 sau 50 bani.

    00
    • Doar că la 50 de bani nu mai rămăne pe jos. Asta e ideea. Ăia 50 de bani sunt garanție. Se presupune că îi primești înapoi. La 100 de porci , ai făcut 50 de lei.

      00
    • @gc: nu te obliga nimeni sa te cari cu sacii de gunoi la magazin. Poti sa-i arunci unde vrei tu, dar platesti pentru fiecare produs. Ca asa il arzi pe romanul cocalar, cu banii luati si cu bataie

      01
    • Domnu’ Paco, nu ne luati pe noi cu argumente de bun-simt. Vreti sa ne faca scurt creierasul!?

      00
    • Pai cei 10 lei/sticla sunt si ei garantie. Nu am o problema cu masura in sine ci cu modul in care ar putea fi implementata. Pe mine ma deranjeaza ca in loc sa pun sticlele in sacul cu reciclabile o sa fiu nevoit sa car sacul pana la magazin, eventual hypermaket fiindca ma indoiesc ca magazinul din colt o sa imi returneze mie garantia.

      00
    • Primești banii înapoi pe ambalaj dacă este intact, ca automatul de colectare să poată citi codul de bare. Dacă porcul a strivit sticla înainte de a o arunca, s-ar putea să primești ciuciu pe ea, deși are aceeași masă de plastic/sticlă/aluminiu.

      00
    • Daca te deranjeaza sa te duci cu sacul la magazin, ai urmatoarele optiuni:
      – cumperi mai putin: bei apa de la robinet (filtrata), bei bere doar la terasa sau iti iei dozator acasa. De fapt asta ar trebui sa fie si scopul final, sa reduca productia si consumul de ambalaje de unica folosinta
      – le lasi la usa si renunti la garantie. Sigur se va gasi cineva sa vrea sa le care pentru a castiga cativa lei in plus
      – chemi o influencerita sa le dati foc impreuna. Varianta cea mai scumpa, dar si cea mai satisfacatoare.

      00
  12. Banii se iau când cumperi produsul, dacă îi vrei înapoi te duci cu sticluța. În Germania e 0.25 Euro/PET deci 0.5 RON pare super ok în RO.

    00
  13. De-abia astept sa se implementeze asta!
    O singura temere am: sa nu o implementeze in dulcele stil romanesc: iti dam banii inapoi doar daca ai bonul fiscal ca ai cumparat ambalajul de la noi! Asta ar distruge complet toata ideea!
    Eu vreau sa ma pot duce cu 6 sticle goale de borsec si sa plec cu 3 cola si 3 beri fara sa platesc ambalajele gen. Si indiferent de magazin… vinzi bauturi de orice fel, esti obligat sa primesti ambalaje contra cost!

    00
    • Asa ar fi normal. Nu stiu cati dintre voi mai cumparati bere la sticla de 0.5, dar eu daca vreau o naveta de bere, trebuie sa duc una cu sticle goale in loc sau platesc garantie (magazin din asta de cartier, unde beau si drojdierii). Nu ii intereseaza de unde am sticlele sau naveta, cat timp ei primesc sticle goale in locul celor pline. Am platit o singura data garantia si de atunci tot pe schimb merg.

      00
    • A fost discuție lungă și în Germania pe tema asta că magazinele nu voiau să accepte ce nu vindeau – însă au fost obligate să accepte dacă e vorba de produse comune sau ambalaje de unică folosință care se distrug pe loc (gen auzi cum mașina strivește pet-ul sau cutia de.aluminiu). Mai sunt unele sticle mai speciale care se pot returna numai la magazinul de unde le-ai luat dar sunt cazuri foarte rare.

      La magazinele mari se poate face cu automate, la magazinele mici de cartier direct la casa.

      00
  14. In anii 90 nu gaseai o sticla de sticla pe jos in Bucuresti; functiona foarte bine sistemul de taxare pe produs si colectare la reciclare. Multe magazine magazine de cartier aveau spatiu rezervat pentru sticlele reciclate.

    00
  15. Da, in teorie suna extraordinar de bine. Am trait in Germania, aveam sacul pentru pet-uri cu care mergeam saptamanal sa le duc la magazin. Problema la noi ii la implementare, pentru ca deja avem taxa de 50 de bani pe borcan/recipient de sticla(daca nu s-a scos intre timp) doar ca nu ii poti recupera de nici unde. Si in final dai 50 de bani ca sa ce?
    Si mai demult(gen 2017-2018) erau cateva locuri prin oras, unde puteai duce pet-uri. Am incerat de 3 ori, de fiecare data am facut drumul degeaba, aparatul era puscat. In final m-am plimbat de nebun cu pet-urile prin oras sa le arunc totusi intr-un loc corespunzator (iglu galben, inca nu erau in multe locuri containere separate pe hartie, plastic si menajer)

    00
  16. Am dus in studentie doze de bere de 0.25 euro dupa mine o gramada, doar ca sa primesc Pfandul inapoi si sa mai iau niste beri.

    Ca om ce bea in continuare bere, colecteaza selectiv si duc chestiile la containerul care trebuie (ca deh, in Bucuresti n-au servicii ce sa ti le colecteze de acasa), singurul impediment e ca eu le compactez in momentul de fata ca sa ocupe mai putin loc si sa-mi fie mai usor de dus (containerele sunt si la 500 m distanta de casa). Atunci cand le duc la automatele alea problema e ca atata doza de aluminiu cat si pet-ul trebuie sa fie in forma originala pentru a le recunoaste.

    Dar well, daca ne scapa de-o durere de cap, atunci why not?

    Mai e o chestie, in Romania noi dorim sa adresam gunoiul de pe strada si din natura. Cu aceasta lege adresam probabil cu succes treaba asta dar studiile din Germania arata ca incepand cu 2003 cand s-a introdus legislatia cu taxa pe ambalajele de plastic (0.25 euro), numarul ambalajelor de unica folosinta a crescut foarte mult. Practic, scopul initial (reducerea poluarii si consumului de materiale de unica folosinta) nu a fost atins.

    00
    • Din 2003 și până acum a crescut numărul ambalajelor de unică folosință în toate țările. Mai utilă ar fi o comparație între cât a crescut populația și consumul de ambalaje față de alte țări care nu au puse la punct taxe pe ambalaje.
      Și e mult mai important ca plasticul ăla să nu ajungă la groapa de gunoi, în albia râurilor sau pe traseele montane.

      00
  17. Buna ideea, dar sa vedem si cum se aplica. La Auchan a existat un automat de colectat pet-uri. Introduceai sticlele si primeai un tichet valoric pe baza caruia puteai sa faci cumparaturi. Doar ca o sticla se putea scana la infinit, asa ca automatul a disparut.

    00
    • Da, am dus si eu odata 4 sacose de sticle la un automat din acesta si am primit mirifica suma de 2 lei si un pic. Foarte stimulant.
      Iar automatele respective tin minte ca nu acceptau sticle/doze presate, Deci nu se puteau duce cantitati mari deodata.
      Sa speram ca implementarea va fi mai buna.

      00
  18. Sper sa nu ne omoare aplicarea acestei masuri. La parterul cladirii unde lucram (in Bucuresti) se instalase un aparat de la Sigurec de reciclare. Sunt zeci de forme de sticle si nu mergeau toate. Daca nu aveau nu stiu ce cod nu le accepta. Aparatul se umplea destul de repede si dura cateva zile pana sa il goleasca. Se mai bulea cate un senzor si aici au trecut vreo 2-3 saptamani pana sa il repare.
    Sper sa existe infrastructura de reciclare din spate si sa fie lasata sa se dezvolte. (Era la ProTv acum ceva ani un tip caruia nu i se dadeau avizele pentru o statie de reciclare ca nu daduse sumele unde trebuie)

    00
  19. F buna ideea doar sa vedem cum se implementeaza si cum vor trata problema patronasii de magazine…in Ungaria, la fiecare magazin mai rasarit gel Lidl sau Tesco au la intrare de f multa vreme automate pt preluat ambalaje pet sau aluminiu, primesti chitanta si folosesti banii inauntru

    00
  20. sticla o sa ia teapa ca e mult mai grea decat alu/plastic deci colectorii independenti o vor ocoli
    mai trebuie o aplicatie tip pokemon go pt colectorii independenti

    00
  21. O idee foarte, foarte bună. Abia aștept să o văd aplicată.

    00
  22. Sticlele ca sticlele… sunt usor de colectat se descompun destul de greu…. da ce facem cu restul de 99% plastic care este aruncat la voia intamplarii si se descompune relativ repede in bucati ce nu mai pot fi colectate dar pot fi extrem de daunatoare fata de pet-uri.

    Credca trebuie o directiva la nivel european (daca nu o fi) in care producatorii (cei) care ambaleaza sa respecte niste criterii.

    Ambalezi un bec auto intr-un plastic din care poate ai fi facut 3 sticle.
    5 felii de salam, muschi afumat, cascaval ambalat in plastic. Portocale puse separat in plastic (rar, dar am vazut)… si lista poate continua la nesfarsit.

    00
  23. In sectorul 2, suntem obligati sa sortam gunoiul si primaria ne confisca gunoiul sortat prin hotarare de consiliu. Taxa pe gunoi s-a pus la impozit si singura firma care are voie sa ia si sa prelucreze gunoiul sortat este Supercom-ul prieten primarului de facto DCPopescu (membru PNL). In cazul asta ce fac? Sa se calculeze cam cat pierd din cauza taxei aditionale de garantie pe sticla!

    00
    • Obligati? Nu stiu cum e in s2, dar in s3, daca reciclezi, platesti foarte putin gunoiul (gen 1 leu pe luna, fata de 12-13 lei, fara sortare)

      00
    • Da, au zis ca daca nu il sortam, nu il mai ridica. Noi nu avem taxa de gunoi, deci taxa nu poate varia. Impozitul e fix.

      00
    • sa mori tu? Si taxa de habitat ce e?

      00
    • @Andrei

      Taxa de habitat este un impozit pe care il plateste fiecare proprietar de imobil odata cu celelalte impozite. Pana acum plateai serviciul asta la intretinere, practic direct furnizorului si, da, putea varia in functie de diverse. Puteai, ca firma, spre exemplu sa ai contracte cu firme de reciclare care sa vina sa iti ia ambalajale.

      Acum primaria sector 2 strange bani prin impozite pentru Supercom.

      00
  24. Cristi Ghinea, mhm.

    Inca ma gandesc la clopotele alea de plastic de colectat selectiv care au stat vreo 2 ai rasturnate langa poarta (rasturnate de primarie). Au fost puse in iarba, fara baza de beton, dupa cateva luni le-au mancat sobolanii fundul de ieseau toate nebuniile din ele.

    Ma gandesc si la raftul nostru de reciclat selectiv. Cutii din alea mari de la ikea stivuite 2 cate 2 pentru pet, sticla, hartie, aluminiu. Ne-am chinuit cu ele un an, aproape 2. Intai la clopote, pe urma am incercat in parcare la un carrefour (aparat mai tot timpul defect), pe urma doar pet in alt carrefour.

    Intr-un timp cautam sa cumparam navete cu garantie, pana mi-am luat teapa si cu alea. Billa aducea heineken cu nu stiu ce fel de sticla (diferit usor ca forma parca stea stantata nu imprimata) fata de carrefour/kaufland si nu le primeau la schimb.

    Intre timp inca folosim vreo 3 navate de sticlute de nectar cappy pentru suc de rosii. Borcanele nu se arunca. Sticlele de la laptaria cu caimac sunt pentru sucuri, siropuri, ceai, coldbrew. Bidoanele de 5 litri ajung la tara pentru vin, tuica. Cutiile de smantana le refolosim la diverse.

    ¨”¨Pe afară se poate, trebuie să se poată și la noi.¨ – oriunde se poate cu un minim de vointa si infrastructura, la noi dupa furaciunea initiala autoritatile se gandesc ca e mai simplu sa iti puna bete in roate de cat sa faca ei extra munca aia de a si pune la punct infrastructura. Concluzia e ca se scumpeste orice ambalat cu 50 bani, noi sa fim sanatosi.

    00
  25. Sistemul e foarte bun, e perfect funcțional și motivează pe toată lumea. Nu va mai exista niciun PET pe stradă și vor fi introduse în industrie materii prime care acum ajung la groapa de gunoi. De legi ca aceasta are nevoie România pentru a progresa.

    00
  26. Te lasi de scris si te apuci de strans sticle. Faci un ban cinstit!

    00
  27. Problema de fapt este ca pet-urile nu se pot recicla. Taxa de 50 bani va face ca sa nu mai fie pet-uri in natura ci la groapa de gunoi ceea ce este mai bine dar de fapt pet-urile ar trebui interzise si gata. Nu cred ca moare nimeni fara purcica de bere sau suc de 2.5l

    00
    • Nu e neaparat adevarat, din PET uri reciclate se pot face diverse produse de mica importanta. Inclusiv covoare se pot face. :)

      00
    • Cred ca tu intelegi gresit ideea de reciclare. Daca duci un PET de Burger la reciclat, nu inseamna ca o sa ajunga tot Burger. Nu inseamna nici macar ca o sa mai fie PET, poate fi topit si sa-l regasesti la vanzare sub forma de ambalaj de prezervative.

      00
    • punnkreas – am cumparat gel de dus yves rocher ce se lauda ca ambalajul lor este facut din 100% plastic reciclat. Acum cat o fi de adevarat habar nu am.

      00
    • Materialul de tip PET este cel mai reciclabil dintre toate tipurile de plastic.
      Da, o sticla pt bauturi din PET nu va fi refolosita tot pt bauturi, pt ca nu isi pastreaza forma si nu o poti steriliza in vederea refolosirii.
      Dar va fi tocata si fulgii rezultati vor fi folositi pt a produce folie/film PET din care ulterior se face caserole de unica folosinta, tavi, blistere pt ambalare, corpuri pt instrumente de scris, elemente pt echipamente de protectie, chiar si covoare, cum scrie alt comentator.

      00
    • Nu stiu cum e in Romania, dar in UK am vorbit cu un manager de centru de reciclare si statea cu tonele de plastic in curte stivuite pentru ca petrolul era foarte jos, iar pentru producatorii de plastic era mai ieftin sa produca din petrol nou decat din plastic reciclat.

      00
  28. reciclarea va aduce un cost suplimentar la toti vanzatorii. vor creste adaosul comercial. eu daca as avea butic nici nu m-as deranja sa primesc inapoi gunoaiele. Plus ca va fi imposibil sa impuna sa duci peturile la magazinul de unde le-ai luat. Trebuie sa fie prea civilizati oamenii ca sa functioneze. Nu mai dati exemplu Germania ca nu e relevant: romanul nu este neamt !

    00
  29. In Norvegia, cand platesti la casa, platesti pe loc, extra, si valoarea dozei/petului. Deci berea 30kr + 3kr pant (doza/petul). Cand iei apa minerala de 5 kr sticla si platesti 3kr pant poate ca e mehhm, dar pt bere, cola, etc care costa de la 25kr in sus perceptia cum ca „insert shit here, cum? 10% in plus DOAR pt ambalaj?” chiar nu mai conteaza.

    Cand vi cu sacul plin de doze la aparatul de reciclat, iti iei banii inapoi pe ele, si odata la x saptamani vin inapoi niste sute de coroane. Esti direct interesat sa ai grija sa le reciclezi – sa zicem ca pe una, doua, zece doze te pisi pe ele, dar de la 20 in sus incepe sa se simta un pic asa. Nu ca toti si-ar bate capul dar cert e faptul ca minim 90% se intorc la reciclat. Doar reflexul trebuie cultivat, cu carrot (fa frumos ma, ca e natura in care traiesti) sau stick (iti ia banu’ la cumparare). Win pentru natura, Win pentru societate.
    Lafel e si in DK, SE si FI.

    00
  30. Am vazut prin strainatate „bancomate” ce primeau dozele la reciclat (pui doza jos, o strivesti cu piciorul pana ajunge cat un puc de hockey, o arunci in aparat si primesti maruntis pe loc), amplasate strategic langa magazinele mari, parcuri, statii de metrou – nu era zare de doza aruncata absolut nicaieri prin oras, o solutie simpla si eficienta de reciclat.
    Sper sa ajunga asa ceva si la noi + ceva similar pentru PETuri.

    00
  31. E buna ideea / propunerea. Dar sa vedem cat dureaza pana se implementeaza. Daca se implementeaza…

    00
  32. La 0,5 bani per pet sigur va crește șomajul

    00
  33. Taxa ca taxa dar unde colectezi? Unde reciclezi? Au kaufland o pseudo vrajeala de reciclare plstic. Reciclezi 10 sticle si iti ofera o reducere babana de 20% la inghetate napoca. La napoca, fix la jegul ala de inghetata.
    Astept ca in germania: platesc taxa in produs, il reciclez la orice punct de reciclare automat si in schimbul lui primesc un voucher ce il pot folosi in orice butic mare.
    PS: la auchan au aparat de reciclat DOAR doze, 4 bani doza…

    00
  34. La Auchan Pallady e un aparat care ofera 4 (PATRU) bani pe doza de aluminiu. Adica trebuie sa aduci 100 de doze pentru o bere la halba. Cred ca e gol de cand l-au pus acolo.

    00
  35. Nu prea cred in idei de astea „minune” din campanie. Dispar imediat dupa ce se vad alesi. Devin alesii, ei insusi, minunatii speciali ai tarii carora nu le mai trebuie nicio idee afara de cea de a fura fara limita si cea de speciali (pensie speciala, cazare speciala, indemnizatie speciala, reducere speciala, transport special, aer special, legi speciale, etc fara numar speciale.

    00
  36. Foarte buna propunerea. Eu am dus mii de PET-uri la fosta statie SIGUREC de la Carrefour Brasov … pentru 0.05 lei/bucata. Sper sa fie inclus in proiect si termenul de ”presate”, nimeni nu si-ar dori să care aer aiurea

    00
  37. Cred ca e mai important sa se observe ce vrem sa rezolvam si anume: Ne dorim sa scadem numarul de ambalaje de unica folosinta sau ne dorim sa avem un oras sau mediu inconjurator mai curat?!
    Fara doar si poate o taxa de 50 de bani pe o sticla de 1 litru de plastic ii va face pe multi oameni mai receptivi si vor imbratisa conceptul. Numai ca in acelasi timp exista riscul ca si consumul de plastic sa creasca si in realitate sa nu tratezi cauza ci doar efectul. Berea Neumarkt pe care mai toti santieristii o beau costa 2.5 Ron la mega-ul din colt, 50 de bani inseamna ca dupa cinci beri a sasea e gratis! Cam cati oameni vor putea refuza o asemenea „oferta”?!
    As fi de acord, daca treaba cu colectarea selectiva s-ar face pe bune nu gluma curenta pe care o avem acum, respectiv daca o parte din ambalaje s-ar face biodegradabile. Cateva miscari in directia asta sunt, numai ca sunt prea putine si prea timide. Insa electoral si populist cred ca suna mai bine 50 de bani la sticla de pet, decat ambalaj biodegradabil, nu-i asa?!

    00
  38. NOU
    #115

    Voi vedeti posibila amplasarea automatelor, in zona actualelor containere de reciclabile ? ca eu nu
    Adica cumpar o cola de la magazinul din colt si apoi ma intorc cu petul gol ? trebuie si bon ? ma pot intoarce cu un palet de peturi ?
    Daca nu, si nu am masina, va trebui sa iau un taxi pana la hypermarket, ca sa duc plasele de peturi goale ?

    Deci nu se va putea implementa, in sensul in care sa platesti o garantie si sa o poti recupera.

    00
    • NOU
      #116

      Vinzi la PET sau cutii de aluminiu ?
      Implementezi sistemul de reciclare , tot noi consumatorii plătim , să nu ne creem false iluzii, costul o să se regăsească în produsele vândute

      Nu vrei să implementezi sistemul de reciclare din N motive , că nu ai spațiu , că nu ai oameni, că ai magazin mic, că bla , bla ,bla?
      Păi atunci nu ai voie să vinzi la pet !
      Simplu.

      00
  39. Daca taxa e peste costul de productie, se va intampla asa: vor apare fabrici ilegale de pet-uri care vor produce munti de peturi la un cost de 10 bani per bucata. E ca si cum ai tipari bani. Singura solutie este cum a spus cineva mai sus interzicerea pet-urilor, sau taxarea cu 50 bani sau mai mult, fara recuperare. Banii astfel colectati se pot utiliza pt. actiuni de ecologizare.

    00
  40. NOU
    #118

    N-au disaprut.
    Ca alea sunt arncate de melteni cu masini carora nu le pasa de 2-3 lei.

    Vor disparea cele din orase / zone locuite.

    00
  41. Mie mi se pare singura cale pentru a civiliza lumea, si as fi de acord si cu 1-2 lei taxa pentru fiecare pet/doza/sticla (sa il „piste” pe om la buzunar daca ii e lene sa duca ambalajele inapoi).
    Mai greu o sa fie pana se fac automate „ca in Germania” … dar cozi nu o sa fie, ca o sa fie obisnuita lumea sa le returneze cateva zeci o data, nu tot cate una, si o sa mearga mai rar sa recicleze.

    00
  42. Sistemul nu va functiona daca returnarea nu se va face la orice comerciant. Daca iau cola de la Mega sa pot returna sticla si la chioscul din colt.
    Statul trebuie sa implementeze un sistem de bonuri valorice pe care sa le imparta tuturor comerciantilor inscrisi in program si oamenii vor avea (mai) putine scuze pt a nu returna sticlele.
    Oricum, cine e boss de boss nu se uita la 0.50 bani.

    00
    • NOU
      #121

      Băi, voi nu înțelegeți diferența între leu și ban. 😲😲😲

      00
    • m-ai prins, nu mai fac. Comentariul tau aduce atat de multa valoare discutiei!

      00
    • Asa gandeste lumea
      Ma duc la mega ca iai ieftin dar de gunoiul meu si tot ce inseamna logistica deseurilor rezultate din vanzarile de la mega, sa se ocupe chioscul de la colt. Sa ii oblige,nu? Da-i dreq de mici comercianti. Acesti pastratori de pet-uri.

      00
  43. Este excelent, dar cred ca implementarea masurilor va dura mult. Imi imaginez ca e un lant destul de mare in spatele unui lucru de genul bine pus la punct, de la masinariile de colectare, la sistemele de gestiune ale magazinelor, lantul de ridicare si procesare recipiente etc. Dar ar fi senzational, ar fi cea mai buna gura de aer proaspat pentru mediul inconjurator.

    00
  44. de la 80 de bani kilu’ la 50 de bani bucata… asta crestere salariala la baietii.

    00
  45. Eu nu stiu cat o sa continuam sa ne minunam de ce masuri simple functioneaza in tarile vestice iar aici incercam intai sa punem bete in roate.

    00
  46. Buna ideea cu 50 de bani insa cine recicleaza plasticul colectat?
    Aici (Canada) dupa ce se colecteaza plasticul se pune frumusel pe vapor si e trimis in Asia unde cei de acoo fie il stocheaza in munti de plastic fie il arunca in ocean. De fapt nu stiu cit din plasticul trimis ajunge la destinatie si nu e aruncat in apele internationale.

    00
  47. Ar fi o măsură extraordinară. Chiar mai mare valoarea. Știu că mi se va sări în cap, dar dacă avem un stimulent bun, poate nu vom mai găsi sticle și peturi aruncate peste tot. Ce bine ar fi!

    00
  48. MARE ATENȚIE că ce propunere de lege am văzut eu pe site la USR, nu se va aplica DOAR la sticlele de plastic ci la orice fel de ambalaj reciclabil.

    Sticlele de plastic sau dozele de metal sunt doar vârful icebergului din modificarea legii. USR le prezintă doar cu titlu de exemplu cu sintagma „In practică este vorba cel mai adesea de recipiente de băuturi”… iar „cel mai adesea” ăla este extrem de înșelător.

    – cumperi medicamente sau suplimente/vitamine (e.g. calciu efervescent) de la farmacie? plătești și taxă de ambalaje reciclabile pentru fiecare.
    – faci comandă de mâncare cu livrare acasă/la birou? (vine în ambalaje de unică folosință)? ai de plătit și câte o taxă suplimentară pentru ambalaje reciclabile pentru fiecare ambalaj.
    – cumperi o gogoașă/șaorma? taxă de ambalaje reciclabile.
    – cumperi iaurt ambalat în cutiuțe reciclabile? taxă suplimentară de ambalaj reciclabil PENTRU FIECARE CUTIUȚĂ DE IAURT.
    – cumperi capsule de lapte condensat pentru cafea? taxă de ambalaj reciclabil pentru FIECARE CAPSULĂ… (da chiar și la cutiuțele alea mici cât o linguriță).
    – cumperi un pachet de biscuiți sau un pachet de țigări? taxă de ambalaj reciclabil…
    – cumperi un pachet de gumă de mestecat? taxă de ambalaj reciclabil…
    – cumperi un mouse nou pentru calculator? taxă de ambalaj reciclabil…
    – cumperi un PC nou pe componente, pe care vrei să îl asamblezi acasă? ai de plătit câte o taxă de ambalaj reciclabil pentru fiecare componentă care se livrează: CPU, memorie ram, SSD, placă video, placă de bază, HDD, carcasa, ventilatoarele de carcasă, etc….
    – cumperi câteva topuri de hârtie pentru imprimanta de la birou/acasă? taxă de ambalaje pentru fiecare top…

    practic singurele produse care nu vor avea taxă de ambalaje reciclabile vor fi cele care se cumpără vrac.
    O să ajungem să luăm alimente (iaurt/lapte/etc) cu sticle și borcane returnabile ca pe vremea lui Ceaușescu.

    00
    • Dap, suna rau de tot.

      Dar vezi alta cale spre a reduce cantitatea uriasa de plastic pe care o producem si care apoi ajunge in pamant, in gropi de gunoi sau formeaza insule in mari si oceane? Pana unde o sa mergem cu asta?

      Nu sunt eu nostalgic dupa vremea lui Ceausescu, dar pot face comparatie intre ce cantitate de gunoi nereciclabil produceam atunci si acum. Diferenta e uriasa. Undeva tot trebuie sa ne oprim, chiar daca viata o sa fie ceva mai complicata cu ambalaje de sticla returnabile, cu marfa vanduta vrac sau cu chestii ca propunerea de mai sus.

      00
    • @silicon – nu se va intampla nimic, nici macar mai marii ecologici ai europei nu recicleaza ci doar depoziteaza(depozitau) si trimit(trimiteau) in china ambalajele. Bine, daca nu era in china era in constanta in vapor. Am putea adopta metoda japonezilor, incinerezi ce nu se poate recicla, colectezi cenusa si ce a adunat filtrele si iti largesti insula. La noi ar fi de largit tarmul marii, tehnologic se poate, doar sa doreasca cei din politic dar nu se va intampla asta vreodata in romania. Drace, de cand nu mai accepta chinezii plastic ghici ce? Plasticul va ajunge in africa.
      Noi ne descurcam bine pana si la bloc. Avem 3 sticle de lapte. Una o dam la laptareasa cand ne aduce laptele, una tinem laptele si intr-una ne aduce laptareasa laptele. Deci se pote doar sa ai cu cine. Saptamana asta am fost la tomberonul de reciclbile si ghici ce? Niste tarani au aruncat acolo lebenita. Succes sa mai reciclezi de acolo.

      00
    • @silicon
      dacă îmi cere taxă de ambalaj reciclabil pentru chestii minore (e.g. pachete de țigări / gume de mesecat / cutiuțe de iaurt) atunci

      (1) va trebui ca legea aia să pregătească TOATE firmele să gestioneze avalanșa și mai ales EVIDENȚA de ambalaje reciclabile ce va începe inevitabil.
      (2) ar face bine și să îmi dea banii ăia când mă duc cu ele înapoi la magazinul de cartier respectiv… altfel încep să curgă plângerile penale la Poliție pentru înșelăciune și procesele în instanțe.
      (da. parcă văd că unii dintre cei mai maniaci vor returna chiar și ambalajele de la pachetele de țigări sau gumele de mestecat și vor face scandal dacă nu li se decontează)

      00
  49. Eu zic sa le mai dam idei astora. Se pare ca nu numai noi citim pe-aici.

    00
  50. Imediat după adoptarea legii o să meargă romanul la grătar la pădure pe gratis….

    00
  51. Cât am stat în Danemarca am prins obiceiul de a recicla pentru că toate dozele sau cutiile aveau o valoare de garanție care se recuperea de la diverse colectoare. Sticlele/dozele aveau o mică etichetă prin care se stabilea garanția, ca un fel de timbru pe țigări/alcool.
    Automatele de colectare erau fix în interiorul supermarketurilor iar la predarea PET-urilor se emitea un bon care se putea preschimba în cash sau puteai plăti parte din cumpărături cu el.
    Ar fi mișto un astfel de sistem în România pentru că chiar e o problemă că oriunde mergi sunt mormane de PET-uri și doze iar municipalitatea nu asigură o colectare adecvată a deșeurilor. Cel puțin în S1 în București în ultimele 3 dăți în care am fost să las reciclabilele la colectorul de pe strada noastră (clopoțel), era plin colectorul de PET. Și am încercat să merg dimineața, seara, să sun la Romprest, să le trimit emailuri. Acum îmi dau seama că nu l-am pus pe primar în cc.
    Romprest, la solicitarea mea de a (re!)amplasa mai multe colectoare în cartier, mi-au răspuns că au desființat din ele la cererea Poliției Locale pentru că oamenii nu le foloseau cum trebuie: https://i.imgur.com/064gKtL.png

    00
  52. Poate n-ar strica si niste educatie in scoala pe tema asta.

    Asa cum te duci la WC ca sa-ti faci nevoile si nu iti dai drumul in sufragerie sau unde te prinde, poti sa inveti si sa arunci PET-urile doar in locuri special amenajate si nu oriunde.

    00
  53. Ha, puțin offtopic:

    În marea mea companie internațională am dat de pe la începutul lui martie un ordin: nimeni nu are voie să ducă sticlele de apă, suc sau cola înapoi. Așteptăm pâna vin vremuri bune…. 😘… Vremuri sănătoase încă nu sunt, dar am 15 saci de gunoi de 220 litri fiecare cu sticle de plastic a 25 de cenți… Cred că am să cumpăr bere di le-o dau acasă.

    00
    • plot twitst: dacă nu vor fi plătite decât ambalajele care au un anume cod ( QR / bare / RFID ) pe ele pentru a demonstra plata inițială a taxei?
      în cazul ăsta ambalajele vechi nu se califică pentru primirea banilor pentru reciclare și ocupă spațiu degeaba în depozit.

      00
  54. Pana la urma ce se face cu PET-urile alea? Am citit acum vreo 2 ani ca China nu le mai cumpara, iar ea cumpara vreo 80% din PET-uri pt reciclare.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)