Flotare logică #82

Medicii și interniștii se plâng tot timpul ca e greu, că au salarii mici, și totuși admiterea la medicină e una dintre cele mai stresante și mai aglomerate admiteri din România. Cum vine asta? Aspiranții nu știu că urmează 10-15 ani de tras din greu înainte să fie bine? (ca și cum în alte meserii e de vis, imediat ce termină facultatea primesc 20 milioane salariu)

bath

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

72 comentarii

  1. NOU
    #1

    E vorba de pasiune (not).

  2. Asta e paradoxu! Ne-o facem cu mana noastra. De ce sa iti rupi din frumusetea vietii pentru a ii ajuta pe altii? Vezi ca nu e bine platit, nu o face. Nu te obliga nimeni sa faci ceea ce nu iti place si pe bani putini, ca o sluga pot spune.

  3. Eu am terminat facultatea de stomatologie cu gandul sa plec din tara. Si am plecat… Cu o astfel de diploma iti poti gasi de munca cam oriunde.

  4. Ei stiu ca la un moment in viitor o sa vina multa spaga. Cand vad ca acel moment e mai in viitor decat se asteptau ei si ca pana acolo e multa munca, nu prea le mai convine.

  5. Zoso, anii trecuti au intrat la Medicina din Bucuresti si cu medii de admintere de 3. Nu mai e nici Medicina ce-a fost odata.

    Evident ca multi pleaca – isi fac experienta in Romania si apoi pleaca in Elvetia, Franta, etc. Si eu as face la fel in locul lor :P

  6. Nu inteleg ce vrei sa spui cu „Medicii si internistii”. La noi, internist se refera la medic specialist de medicina interna. Daca tu te referi la rezidenti si aia sunt tot medici. Medici rezidenti. Ca sa revin la subiect, nu cred ca salariile mici ar fi problema, ci defapt lipsa locurilor de munca. In privat, sunt putine locuri de munca, iar la stat nu prea sunt . Tinerii nu au loc de aia batrani care nu vor sa intre la pensie. Salariul e mic, dar se stie ca se completeaza cu „atentii”.

  7. @vlad1 – din nefericire ai dreptate, din fericire doar partial. Din experienta mea cam 40-50% viseaza la spaga din viitor.

    @vali – pentru ca nu toti sunt morti dupa bani? Pentru ca, in naivitatea lor, chiar sunt pasionati de ceea ce fac si, tot in naivitatea lor, spera ca ceva se va schimba pana termina ei facultatea si vor ajunge sa castige cat sa traiasca decent?

  8. Am amic medic, si s-a dus la medicina din pasiune si pt ca tatal lui a murit de cancer cand el era mic. A ramas impresionat de medicii ce au avut grija de tatal lui si peste 20 de ani a ajuns si el unul dintre ei. Remuneratia pe care o primeste este jenanta dar pasiunea lui este mai mare.
    In viata este important sa faci ceea ce-ti place, nu sa urmaresti partea materiala, cel putin asta e filozofia mea. Daca nu faci ce-ti place, viata e pustiu…

  9. Vali, nu cred ca sunt chiar atat de multi care se baga doar pentru bani la medicina. Motivul pentru care multi intra e ca ai un viitor cu aceasta facultate. Groaznic este bataia de joc ca dupa 6 ani de facultate, portarul spitalului sa aiba salariul mai mare decat tine. Da, ai sa il depasesti in timp, dar la inceput 3-4 ani de zile, esti adult (deci nema beneficii pt sudenti, etc) cu un salariu de 900 lei pe luna, cu care nici chiria nu ti-o platesti. Si atunci de plangi!

  10. Multi se baga din pasiune si din speranta (pana acum desarta) ca poate pana peste 6 (SASE, nu trei ca la ASE) ani cand or sa termine ei facultatea, poate statul roman se va mai fi trezit un pic si va finanta mai bine sistemul de sanatate, ca sa aiba si medicii salarii cat de cat normale.

  11. Poate pentru ca este o chestie foarte cautata dar care este prost platita in mod artificial. Spaga doar echilibreaza pretul real.

  12. Multi o fac pentru prestigiul meseriei si destui gandindu-se ca vor pleca afara.

    PS. Cea mai mare concurenta e la Academia de Politie.

  13. Si totusi concurenta la medicina nu mai este asa mare ca acum 10-20 ani. Atunci da, cine intra la medicina trebuia sa fie foarte bun.

  14. @jumulici: preturile se formeaza si in functie de cerere si oferta.
    – Raportat la numarul total de actori, cati castiga 2.000.000 USD pentru un rol intr-un film? De ce te raportezi doar la varfuri intr-un caz, iar in celalalt luam partea „de jos” (ca tot vorbeai de echitate) ?
    – Cat de relevant pentru discutia de fata e faptul ca salariul unui doctor platit din bani PUBLICI este mai mic decat al unui actor care e platit din banii unor firme PRIVATE?

    Comparam mere cu dovleci, uitand sa mentionam faptul ca intr-un stat sanatos, medicii raman printre persoanele care au cele mai mari venituri :)

  15. Eu chiar am primit 20 de milioane pe luna dupa ce am terminat facultatea, si a tot crescut de atunci. IT rulzz :)

  16. E simplu…se inscru la facultate cu gandul ca vor primi sute de euro zilnic de la bolnavi disperati. Cand vad ca nu e asa li se scufunda barcile :))

    @Jumulici: Cand incasarile filmului in care joaca actorul ala depasesc de 6-7 ori bugetul zic ca merita.

  17. NOU
    #18

    Vin vremuri grele si pentru medici: o universitate din state a simulat capsida virusului HIV la nivel ATOMIC. Azi un virus, maine o celula, anul viitor ficatul lui Vasile. Probabil vorbesc prostii…

  18. @zoso: pentru ca nu numai banii conteaza? eu nu cred ca tu te-ai dus la facultate la 18 ani cu gandul ca: „mama ce meserie banoasa o sa fie asta cand termin”. La fel si ei: au ales o facultate si carora le-a placut au mers pe drumul ala pana la capat si cand ajungi acolo dupa cel putin 6 ani si multe examene si alte pule in gura de la medicii dinozauri din spitale, castiga cat castiga tipul care livreaza colete in oras. Nu ai avea nici o frustrare, nu ?

  19. Eh, si tineretea frageda isi spune cuvantul – idealism, suporti mai multe si mai bine….pe masura ce anii trec, unii se mai maturizeaza si probabil isi dau seama ca nu pot sau nu vor sa stea atatia si atatia ani pe banii parintilor… :D

  20. Salariile medicilor, indiferent de nivelul la care sunt ei, mi se par foarte mici pentru ceea ce fac. Nu mi se pare deloc ok ca un tip sa castige 2.000.000 de USD ca a jucat intr-un film iar unu care salveaza vieti sa castige 500 de USD pe luna.
    Oamenii astia fac ceea ce fac din pasiune, nu pentru bani, dar nici sa munceasca gratis.

    • @Jumulici: nu vorbim aici de echitate. vorbim de „te bagi la o chestie care știi că e prost plătită, de ce te plângi?

  21. intrebarea este justificata pana la un punct. gandeste-te ca in vara, la admitere, s-ar prezenta 2-3 oameni, iar facultatile de medicina ar scoate 10 oameni pe an iar cei care isi doresc sa practice medicina s-ar reorienta spre alte domenii. ce facem? ramanem cu spitalele goale? e ceva putred la mijloc.

  22. Asa prost platita cum este, medicina iti ofera siguranta zilei de maine (in medicina nu se pune problema de somaj), statut social, prestanta, satisfactia ca ai vindecat pe cineva. Medicina este o meserie care nu se demodeaza niciodata, Cu timpul vin si salariile mai mari, un medic apreciat isi poate deschide un cabinet particular (deja vb de mai multi bani), pot aparea contracte cu spitale particulare (din nou mai multi bani). Un doctor isi poate gasi de lucru oricand si oriunde – cate facultati iti ofera asta?

  23. Unii se duc din iluzii ca vor salva vieti. Altii pentru ca se va lua spaga. Inca unii se duc pentru ca au parintii doctori si altceva nu stiu in familie.

  24. @Vali: raspunsul este simplu: pasiune. daca toti ar munci doar sa scoata bani, ne-am duce dracului ca specie si am fi numai directori, IT-isti si bancheri.

  25. NOU
    #27

    Poate pentru ca sunt foarte tineri la acel moment si se asteapta ca in cei 10 ani de facultate+rezidentiat sa fie lucrurile macar ceva mai bune?

    Si una dintre cele mai stresante admiteri din Romania?
    La Medicina Bucuresti, din 89 incoace cea mai mare concurenta a fost de 4 pe loc, iar media minima de admitere e in jur de 7.
    Prin comparatie, la Automatica si Electronica in Poli au fost constant peste 10 pe loc.

  26. NOU
    #28

    @un muc, cred mai degrabă că-i ceva putred la cap, pe la București pe acolo… get it?

  27. @mike – da au intrat cu nota 3, pe loc de strain cu taxa 5000€ pe an.

  28. @ Stefan J. Nu, era faza ca nu aveau destui candidati si au bagat oameni pana s-au ocupat locurile :)))

    E o surpriza pentru voi ca viitorii medici din spitalele noastre o sa cam faca experimente pe pacienti pana sa invete ceva meserie? Aia buni pleaca in Occident si e normal. Probabil deja a inceput un fenomen de imigrare (moldoveni din Republica ce vin la noi, de exemplu) dar mi se pare logic ca oamenii pregatiti sa plece. Si Educatia are aceeasi problema.
    Faptul ca nu ne dam seama poate fi motivat si prin lipsa spiritului critic.. adica ce aparat critic poate forma o scoala de cacao? ..mda cerc vicios

    pentru mine e mai bine sa fii maturator in Berlin sau intr-un orasel din SUA decat director de scoala generala ori liceu in Romania :)

  29. Multi dintre cei ce se baga la medicina, provin din familii in care unu din parinti este medic, sau este cool sa fii la medicina etc! Cunosc cativa ce sunt la medicina in anu 1-2! Culmea ca in liceu abia treceau clasa, ma gandesc cu groaza ca te vei duce la ei sa iti trateze o masea! Cei care frecventeaza medicii stomatologi stiu despre ce vorbesc, eu pana acum nu am nimerit un stomatolog care sa faca ceva bine sa nu am probleme dupa, si aici vrobesc de medici pana in 35 de ani! Apoi salariul o fi el mic, da compenseaza spaga; Stiu cativa medici, au masina de peste 50 000 euro, vila, case de vacanta !

  30. NOU
    #32

    Poate pe la voi se intra asa.

  31. @zoso. Ideea este ca mai mult de jumatate din cei care aplica acum la medicina vor sa plece din tara. Jumatate din cei ce termina facultatea de stat sunt destul de slabi. Marea majoritate a celor slabi raman in tara in continuare, ceea ce inseamna ca viitorul foarte apropiat vom fi tratati in Romania de medici mai slabi pregatiti.

  32. @Zoso -” @Jordan: perfect. nu ești mort după bani? atunci nu te plânge că ai de tras pe bani puțini!.” – Deci sa fim seriosi, cand nu iti ajung banii decat sa stai la ai tai(pana la 45 de ani) nu prea are logica propozitia ta. Nu mai vorbim de cursuri/congrese/etc ca sa poti invata. Curierul sau portarul/femeia de serviciu nu trebuie sa faca cursuri de pregatire in continuare. Nu pot schimba macazul pe alta meserie(sa lasam deoparte distribuitorii de medicamente), pot pleca afara. Pai de ce dracu nu ii exportam direct? Respecti pe cel care te insanatoseste cu 900(rezident)-1600 (specialist) de RON pe luna? Inseamna ca viata unui oricarui om din tara asta valoreaza suma asta.

  33. Cineva sa-i spuna lui mike ca e un taran prost.

  34. – meseria de medic este prost platita in Romania, in afara un medic specialist cu experienta poate ajunge la 4-5000 Euro/luna
    – indiferent ca este criza sau nu, de medici tot va fi nevoie deci e o meserie sigura ..
    – la liceu cei foarte buni la invatatura dadeau la Medicina sau la Drept, probabil cei care ajung la Medicina spera sa se schimbe ceva pana termina ei facultatea + rezidentiatul sau pur si simplu sunt inconstienti
    – tinerii medici specialisti, care au terminat rezidentiatul anul trecut, au dat la facultate acum 10-11 ani, erau alte vremuri atunci ..
    – multe fete de la sat dau la medicina pentru ca asa ii indruma parintii, profesorii, preotul satului ..

  35. Flotarea ta logica nu are nicio logica. De ce e interzis medicilor sa se planga de conditiile in care sunt obligati sa isi desfasoare activitatea in spitalele de stat? Si nu am auzit studenti sa se planga de grilele de salarizare, ci doar rezidenti si medici.

    La cate puli in gura isi ia un medic obisnuit in fiecare zi, normal ca se vor acumula frustrari. Pacientul e salvat, „Multumesc lui Dumnezeu”, pacientul a murit, „Natia voastra de spagari, numai sa bagati plicuri in portofel stiti, dar sa salvati oameni, nu!”. Cu asta se confrunta marea majoritate a medicilor din spitalele de stat din tarisoara asta mirifica. Pentru fiecare articol in care se vorbeste de bine de sistemul medical romanesc, sunt minim 5 in care se discuta despre cat de spagari si de criminali sunt TOTI medicii din tara, in ciuda faptului ca au in vedere actiunile unei singure persoane(in marea majoritate a cazurilor). Stiu ca asta ma asteapta din ianuarie, dar eu ca si multi colegi de generatie, am dat la aceasta facultate ca NE-A PLACUT. Greu de crezut, nu e asa?

    Da, e adevarat ca banii vin mai greu la inceput, si ca la un moment dat, dorinta de a fi respectat si remunerat corespunzator isi spune cuvantul si multi pleaca spre Apus, dar nu am auzit pe nimeni zicand ca a dat la medicina pentru bani.

  36. Glumesti… A scazut foarte mult concurenta pentru un loc la facultatea de medicina. Uita-te acum 20 de ani sa vezi ce concurenta era.

    De ce se baga lumea la asa ceva?
    1. Ca ai 18 ani si vrei sa faci ce-ti place
    2. Ca ai 18 ani si nu te gandesti ce vei face peste 6-10 ani
    3. Ca ai 18 ani si vrei sa devii medic indiferent ce sacrificii trebuie sa faci
    4. Ca e o meserie frumoasa
    5. Ca peste 6-10 poti sa-ti bagi sutul in tara care te-a scolarizat (gratuit) si sa pleci acolo unde salariu min se aproprie de 2000E (aka Germania)
    6. Ca ai parinti medici
    Daca vrei iti mai insir motive fara nicio problema.

    Problema reala este cum poti plati un medic rezident (absolvent a unei facultati de 6 ani) cu un salariu de 850 de lei si o femei de servici angajata printr-un minister cu un salariu de 2-3 ori mai mare.

    Nu stiu in ce alta meserie faci 3-4 pana la 10 garzi pe luna (24 de ore + ziua urmatoare de program normal) neplatite!, nu stiu in ce alta meserie te poti angaja pe un salariu mai mic de 850 de lei (vb de meserii care necesita studii superioare).

    Pana si la fermele de scalvi gen Genpact tot ai un 1200-1400 lei salariu de baza ca tanar absolvent…

    Pe principiul tau… nu stiu de ce toti dobitocii se apuca de studiat si nu se apuca dracului de fotbal. Acolo si daca esti submediocru tot castigi extrem de bine…

  37. Medicina e in primul rand o meserie vocationala. Medicii buni nu sunt aia pe care ii vezi la stiri intinzand mana dupa plic. Unde mai pui ca s-ar putea castiga si bine in viitor.

    Nu inseamna ca oamenii care aleg medicina sunt niste naivi sau visatori. Asa simt ei si asa functioneaza lumea. Unii aleg sa fie doctori, altii preoti, altii IT-isiti ca sa castige 20 de milioane … ma distreaza la culme cum oamenii isi pun pret inainte de a se gandi ce vor face pentru banii aia :)))) SI din cauza asta multi IT-isti castiga putin in Romania pentru ca stiu pretul inainte de a vorbi ceea ce au de facut care … poate valoreaza mai mult si cumparatorul chiar ar da mai mult

  38. Citesc de vreo 6 ani acest blog (poate exagerez) si nu am comentat niciodata. Acum simt ca e timpul sa imi expun si o idee.
    @vlad1 – s-a terminat shaorma la colt si te plictisesti? Teava de gaz nu mai e la fel de interesanta?

    Eu cand aud asemenea ineptii scoase pe gura de semidoctii admiterii cu dosar, ma oripilez. Cred ca esti din categoria aia, a dobitocilor care, se duc si dau ceva la un medic (ca asa stie el, si medicul, nu zice nu, ca vine nu pleaca) si apoi racneste in gura mare ca i s-a cerut, si „fara spaga nu razbesti!”.
    Stai linistit, idiotule, te trateaza si fara spaga. Garantat. Noi (astia cu facultatea terminata dupa 2003, sa zicem, avem atata minte sa nu cerem bani sau orice altceva de la pacient. Asta e o meserie nobila, extrem de nobila, care nu trebuie intinata de agitatori de genul acesta nici de pareristi. Sa stii ca sentimentul reusitei in medicina este deasupra oricarei remuneratii si ASTA te invrajbeste SI MAI MULT cand te uiti in cont,

    @vali petcu, iarta-ma ca m-am „aprins” pe site-ul tau. O fi de la vreme

  39. E una din cele mai cautate profesii care sa-ti permita sa pleci din tara.

  40. Doctor X, mersi :)))))

  41. Sunt multe categorii, nu merita amestecate:
    – unii pur si simplu pun pasiune in ceea ce fac. Oricat ar suna pt unii de bizar, eu am cunoscut astfel de medici in Romania. Le place ce face.
    – altii doresc pur si simplu sa emigreze dupa studii. Sau sa intre in domeniul privat din Ro, care a inceput sa creasca si plateste omeneste
    – altii stiu ca, in anumite ramuri, platile informale, ca sa ma exprim elegant, completeaza din plin (in special chirurgia). Trebuie sa inveti, sa te orientezi la rezidentiat si sa ai ceva rabdare (si bani de la parinti)
    – altii pur si simplu au si ei o slujba si cam atat. Asta se intampla in toate meseriile, mai ajuns acolo si neaveniti

    Oricum, chestia cu „sa nu se planga, ca stiu in ce se baga” nu e chiar eleganta. Medicii sunt platiti prost in Romania si nu e deloc in regula. Daca ar trebui sa creasca undeva salariile la bugetari, acolo ar fi locul.

  42. Sunt 3 categorii de medicinisti:
    1. cei care fac Medicina din pasiune, cu vocatie. Sunt un pic naivi cand intra pe bancile scolii si spera ca dupa atatea generatii de esecuri in sistem se va schimba ceva. Unii cred ca vor putea pune chiar ei umarul la schimbare. Si nu ii condamn pentru asta. Ce ai vrea sa faca odata confruntati cu realitatea? Sa renunte? In felul asta nu ne-ar mai trata niciun medic competent. Odata confruntati cu realitatile sistemului fie se plang, fie pleaca din tara.
    2. cei ce fac Medicina pentru bani. Isi aleg (desi evident nu e o regula) specialitati gen chirurgie, gineco, stoma. Sunt cele mai banoase si desi gineco si chirurgia sunt grele si de anduranta ai ramane suprins ca cei mai nesimtiti din grupa tocmai pe astea le aleg, pentru ca de la ele vine spaga.
    3. cei ce fac Medicina pentru ca sunt impinsi de parintii medici. Unii ajung medici buni, dar cei ce nu au vocatie nu se plang, pentru ca locul de munca si banii sunt by default asigurate de parinti .
    4. Se mai contureaza discret o categorie: cei ce intra la Medicina din dezorientare (examenul chiar nu mai e ce-a fost odata), isi dau seama ca nu e de ei si intrerup frustrati studiile.

  43. @Alex si @ionut:
    Exemplul meu incerca sa arate faptul ca societatea din ziua de azi pretuieste mai mult banul decat viata. Un om care face bani castiga mai mult decat un om care salveaza o viata. Cam cat costa o viata? Cam cate mere poti sa faci din dovleci?
    Din nefericire in ziua de azi se pune pret pe viata. Scurt. A pune pret pe o viata, oricat de optimist, inapoiat, utopic sau cum vreti sa ma numiti, mi se pare pur si simplu de cacat.

  44. „ca și cum în alte meserii e de vis”. Pentru unii chiar e. Nici n-am terminat facultatea si…

  45. In loc sa ne intrebem de ce dau unii la medicina desi stiu ca vor avea salarii mici, mai bine ne-am gandi cum sa ii tinem in tara pe doctorii aia care pleaca.

    Daca chiar nu ne intereseaza de altii macar ar trebui sa ne pese de noi (vom vedea cand vom ramane cu doctorii care au terminat pe spaga si cu profesorii aia intrati cu note mici).

  46. NOU
    #48

    Zicea cineva ca dupa ce termini facultatea ai loc de munca asigurat. Unde? Stiti ca se da un examen de rezidentiat cu maxim 2000 de locuri la peste 5000 de studenti nu? Restul de 3000 ce fac? Da, loc de munca asigurat!

  47. Fiind student la medicina si cunoscand situatia medicilor foarte bine, nu am sa mai reiau ce s-a tot vorbit pe aici.
    Vreau doar sa fac o comparatie cu alte domenii de activitate din Romania. Un medic rezident are undeva pe la 800-1000 lei salariu, bani care nu ii ajung nici sa isi plateasca chiria daca sta in Bucuresti, de exemplu. OK, e clar, dai la medicina, stii la ce te inhami. Problema e alta. Un soldat are salariu vreo 1200 lei + circa 4-500 lei pentru chirie. Un soldat. Care, din ceea ce mi-a spus un prieten ofiter, cel putin pe unde a ajuns el, nu face nimic. Un soldat nu face absolut nimic, stau toti si joaca carti, beau o bere si asa mai departe.

    Bun, acum tu nu te-ai plange cand stii ca primesti o remuneratie de femeie de servici? Se poate mai bine, problema e ca nu se vrea.

  48. Nu este niciun mare mister. In ultimii ani se pleaca destul de usor imediat dupa facultate in strainatate. Pe un salariu care porneste de la 1300-1500 euro. Deci astia care dau acum sunt chititi 80% sa plece imediat dupa cei 6 ani.
    Asta e , nu poti sa ceri apostolat si Romania doarme ca de obicei. Sa vezi istrerie peste 10-15 ani, dar vaiiii!, nu mai sunt doctori, ce ne facem, de ce nu am prevazut, etc. Oamenii dau acum in spitale si chiar in clinici in mare masura de doctori care NU au avut sansa astora de acum de a pleca. Dar peste niste ani, cand ar trebui sa se schimbe generatiile, o sa fie alta priveliste.

  49. stii zoso, oamenii cand sunt tineri sunt mai idealisti..

    apoi vine mandria ca faci ceva deosebit. tu cand faci ceva deosebit nu vrei sa fi recompensat corespunzator?

    din experienta mea personala e cam greu sa gasesti un loc de munca decent in ro. 23mil nu e decent. e umilitor.

  50. „Trasul din greu” dureaza aproximativ 10-12 ani (facultate + rezidentiat).
    Daca e spoiala vor iesi datatori cu curu’ de pamant ca viata de medic e grea.

    Am terminat rezi anul trecut. In Bucuresti. Slalom printre pile si alte categorii. Stiam clar ce vreau de la viata profesionala.
    Pe perioada rezidentiatului salariul a fost de kkt (900-1200 RON net + bonuri) dar asta nu m-a impiedicat sa-mi iau un job part-time care sa ma sustina financiar si restul timpului sa trag tare sa fiu cat mai bun in specialitatea aleasa.
    Salariul de acum din RO este ceva mai mare decat cel al portarului / infirmierei dar veniturile sunt rotunjite prin garzi (ajung la aprox 3000 ron / luna) si acopera strictul necesar in conditiile in care am ales sa profesez intr-un spital de provincie care imi asigura locuinta de servici, imi suporta deplasarile la conferinte (acolo unde particip cu lucrari; spre deosebire de unii colegi care merg la shopping) si o serie de alte facilitati.
    Vorbesc fluent engleza si franceza iar de la ultima conferinta la care am participat in UE au inceput sa apara oferte care mai de care mai tentante.
    Nu voi pleca (inca) pentru ca singurul set-back (salariul relativ mic) e compensat de celelalte beneficii si un mare fraier sa renunt la acest moment in care mai am o gramada de lucruri de invatat.

    P.S. Parintii nu-s medici. Profesez intr-un orasel cu care nu am mai avut nicio legatura pana acum.
    Specialitati deficitare ca acoperire cu personal mai avem; am intrebat colegi / colege si au strambat din nas (cum sa plece din centrul universitar si sa vina in provincie). Eu saptamana viitoare sunt plecat la o conferinta (cu lucrare); strambatorii din nas inteleg ca se plang in continuare ca ploua in Bucuresti si ca nu pot sa iasa la terasele din Centrul Vechi.

  51. Facultati ieftine fata de alte facultati din lume. Si bune. Majoritatea se inghesuie sa intre pentru ca stiu ca dupa aia au o sansa mare sa plece in afara din prima, pe salarii mari.

  52. Eo cand m-am angajat prima data, pe la 19 anisori luam cam 100 dolari in mana. Acum, 12 ani mai tarziu, iau un pic peste 1700 de euro si am un salariu mic in comparatie cu alti colegi.

    Problema nu e ca medicii sau rezidentii asa si pe dincolo. Problema e ca toti pustii si pustoaicele din ziua de azi vor sa iasa din scoala si sa fie directori (sau sefi de clinica, medici primari, specialisti dupa caz). Vorba unui director de la fostul loc de munca: invatzati ma sa faceti ceva, ca in ziua de azi cu engleza si calculator nu mai faci nimic.

  53. @Vali – hai sa fim seriosi, e o diferenta intre ‘bai, e greu sa-mi iau BMW seria 7 dupa 10 ani de munca, dar dupa 15 e ok’ si ‘n-am bani de mancare’. Plus ca nu inteleg ideea ta, solutia e sa nu mai faca nimeni medicina? Suna a solutie totala, zic…

    Singura explicatie a mizeriei cu medicii e ca statul nostru e complet nefunctional. Asta e totul. Furtul, spaga etc sunt complet secundare, suntem din punct de vedere al prioritizarii cheltuielilor niste dobitoci. Cei din IT erau scutiti de taxe, ca era important sa poata face evaziune in liniste (da, nici aia 3% nu erau platiti) dar medicii sunt impozitati si platiti prost, ca nah, sanatatea nu e importanta.

    • @Jordan: cîcat, știi că nu asta spun. da, e aiurea că au salarii mici, da, tre să aibă salarii de 10 ori mai mari, dar descoperirea lor abia după ce au terminat facultatea că au de tras un pic la inceputul carierei e stupidă.

  54. Problema e ca domnul si doamna medic care da acum la facultate „chitit sa plece peste 6 ani din tara”, face facultatea pe gratis. Eu de ex. platesc cateva salarii de rezident taxe lunare, deci statu si-a cam scos banii pe educatia mea (nu ca mi-ar fi folosit la ceva, fie vorba intre noi). Da la printii si printesele astea care se plang ?!

  55. Decizia sa dai la medicina o iei pe la 16-17 ani, de cele mai multe ori nu de unul singur ci cu ajutorul benevol al parintilor. Pana incepi sa te prinzi matale cum sta treaba, esti cel putin in anul 3-4 de facultate.
    In 2009 castigam ca rezident vreo 300 euro pe luna din care plateam 250 de euro chirie.
    In 2013 castig de vreo 10 ori mai mult si platesc cam aceeasi chirie. Natürlich, nu in Romania.
    Din cand in cand mi-e greu sa ma decid unde sa merg in urmatorul concediu. Thailanda sau Caraibe…

    PS: Orice dobitoc care crede ca e indreptatit sa-si dea cu parerea despre meseria asta, e rugat macar o data sa incerce la el la servici sa STEA DEGEABA, nu sa LUCREZE, 24 de ore. Doar sa stea, sa frece menta pe net, sa se uite pe geam, sa-si fac o laba eventual, dar 24 de ore sa nu aiba voie sa plece acasa.

  56. Io nu stiam cat e de greu, m-am lasat si m-am apucat de altceva… Iti asumi ca e greu dar medicina de orice fel intrece ce iti imaginezi ca-ti asumi…

  57. da @zoso, ce-or cauta toti acolo ca fraierii, nu? dupa tine ar trebui sa taca si sa stea in banca lor daca tot au ales meseria asta.. numai astia din afara sunt prosti si cred ca medicul trebuie sa aiba un statut social aparte, respectul oamenilor (si remuneratie pe masura, evident)! pana la urma ce face un medic? vindeca si salveaza vieti? ce mare branza.. orice prost poate face asta! am ajuns sa ne intrebam de ce incearca unii sa-si urmeze o vocatie sau pur si simpu sa practice o meserie care le place si vor si ei putin respect..

    • @xgaby: am înțeles. deci doar dacă slvezi vieți trebuie sa ai respectul celorlalți, altfel bun. brutarul oare salvează vieți? mecanicul de dacie care pune șuruburile salvează vieți? dorel asfaltatorul?

  58. asa si? ce-ai vrea, sa nu mai faca nimeni medicina ca e grea?crezi ca ne puem opera toti la viena?

  59. Eu am avut 18 milioane primul salar. Acu’ multi ani. O fi mai saracie in moldova….

  60. Din pacate in 5-10 ani o sa ajungem sa regretam ca nu mai avem medici in Romania. Nu numai ca statul le trage o flegma cu un salariu de 10-12 milioane cand au pe maini viata unui om (lucru nepretuit dupa parerea mea), dar mai sunt si tastangii cu meserii de mare anvergura (web designer, IT Helpdesk, SEO expert, plm.) care ii privesc cu superioritate. Daca faci accident ca intra un bou in tine, cine are grija de tine la urgenta? Pai in prima faza rezidentii cu 10 milioane salariu, care foarte posibil sa vina dupa o tura de 12 ore. Karma si a bitch. Cred ca o sa simtim cu totii asta intr-o zi.

  61. Cateva chestii:
    1. Cand comparati salariile din Romania cu cele din afara, comparati si costurile scolii din Romania, cu cele din SUA de exemplu. Dă cu virgulă? 200.000 datorie? Ups.
    2. Cineva comenta: „dar nu am auzit pe nimeni zicand ca a dat la medicina pentru bani.” Serios? Discutiile intre studenti sunt de genul” ce sa aleg sa iasa cat mai multi bani ?”
    3. Altcineva zice: „cu un salariu de 900 lei pe luna, cu care nici chiria nu ti-o platesti. Si atunci de plangi!” Exact aia este solutia, sa te plangi. Pe forumuri cel mai bine.

    Tot respectul pentru medici, dar nu poti sa faci n ani de scoala si apoi sa te prefaci surprins de salariile minuscule. Este o alegere pe care o faci din varii motive si exista solutii.

  62. @Zoso – cum sa fac sa formatez comentariile, ca mi se sterg toate spatiile si paragrafele ?

  63. De ce se plang nu e relevant. Ca salariile medicilor sunt mici de atata vreme, tot nu e relevant. Ce e relevant e ca nu e o stare de normalitate si atunci e normala reactia. Mi se pare complet lipsit de empatie sa te intrebi de ce se plang daca stiau ca asa va fi. Tu te plangi zilnic de tot felul de lucruri care au devenit la fel de banale ca medicii prost platiti, dar nimeni nu te intreaba de ce scrii de ele pe blog.

  64. Ei. sunt facultăți care când le termini iei salariu bun. Eu din anul 4 de Calculatoare m-am angajat part time pe 2400 lei, în domeniu.

  65. ma zoso e atata de falsa deductia ta logica ca nu stiu de unde sa ma apuc. E ca si cum ai avea pretentia de la un copil de-a 12a ca stie ce vrea sa faca cu viata lui.

    oamenii aia sunt adolescenti cu personalitatea inca in formare. ei habar cum ii cheama si societatea ii pune sa-si aleaga viitorul. Unii aleg bine, altii prost dar nu poti sa-i condamni. asta e… asa am facut si eu cand am dat la medicina. nu-mi pare rau ca am dat, gagici si petreceri ca acolo niciunde, dar nici nu ma vezi in spital bibilind pacientii.

    a doua chestie ar fi speranta. Exista oameni care se gandesc ca 6 ani sunt multi si ceva s-a schimba ca nu poate sa mai fie mult timp asa. si dintr-o data s-au facut 20 de ani si e tot la fel. shit happends. dupa 2-3 ani de medicina e greu sa mai dai inapoi. eu m-am prins prin anul 3 ca desi eram bun si destept nu-i treaba mea sa tratez oameni. dar ce era sa fac?

    m-a tinut antrenat ca si acum pot sa invat cartea de telefoane intr-o saptamana daca trebuie… fara probleme

  66. @Vlad, pacat ca nu se invata si gramatica limbii romane in facultatile astea minunate.

  67. Baloanele alea o tin la suprafata, nu?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.