Flori și gunoaie – o Românie a contrastelor

Mă sună niște prieteni:

– Nu vrei sa mergi cu noi la pescuit?

– Știți ca eu nu pescuiesc, dar pentru voi, da, aș veni. Numai că am o mică doleanță: aș vrea să vin cu bicicleta. Așa că voi plecați dimineață cu mașina, iar eu vin cu bicicleta; stau cu voi, apoi mă întorc tot cu bicicleta.

– Bine, trebuie să ajungi în zona Călugăreni , se pescuiește pe Neajlov.

Am luat bicicleta și am plecat înspre ei; am folosit drumul Giurgiului. De la București înspre Giurgiu – E85 E70 la dus și întors. Am oprit de multe ori și am făcut fotografii – am să le las pe ele să spună mai multe.

Unde și cum au ajuns gunoaie pe aceste drumuri, unde nu sunt case?

Oare cand pe aceste gunoaie plouă, apa respectivă nu intră în pânza freatică ce alimentează si din care se hrănesc plantele? E vreo problema faptul că apa care a spălat niște peturi și cutii de suc intră, potențial, la rădăcina grâului? Nu știu, întreb. Oricum, estetic arată groaznic, iar la viteza bicicletei se vede mult mai clar.

Nu doar aici în sudul țării și doar pe acest traseu este așa ceva.

Anul trecut am fost la Bicaz la baraj, iar fotografiile pot arăta și situația de acolo. După cum se vede, pe lac sunt peturi inclusiv de balsam de rufe. Groaznic si acolo. Ajuns înapoi în București, am scris la autorități: am primit răspuns, pe care îl vedeți atașat. Ele incearca (fara gluma):

„În anul 2016 (9-11septembrie2016) primăriile riverane lacului care administrază localităţile, Bicaz, Hangu, PoianaTeiului, Ceahlău, SC HIDROELECTRICA, instituţiile descentralizate din teritoriul Judeţului Neamţ printre care şi GNM-SCJ Neamţ, Instituţia Prefectului, Asociaţia „Sens Civic din Piatra Neamţ”, Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ au efectuat o acţiune de anvergură privind igienizarea lacului Izvorul Muntelui În urma căreia s-au colectat cca 30 de tone deşeuri plutitoare de pe luciul de apă.” Piatra Neamt, 2017

După Bicaz, am urcat sus pe Ceahlău iar o simpla fotografie de acolo arată, la fel, situația. Pensula de vopsea pe varful muntelui? CUM a ajuns acolo!?

Zilele trecute am scris ceva despre Năvodari, acum vă trimit poze de la Giurgiu; în acest articol am atașat și poze de la Neamț. Nu mai caut, dar am și poze de la Cluj – mai vechi, ce-i drept, din 2009 (nu am mai fost mai recent). Am scris atunci unui ziar local:

“La fel ca în Praga (pe Vâltava), sunt anumite clădiri care „intră” în Somes. Cum veţi vedea din pozele ataşate, râul e MIZERABIL în zona acestor case… de parcă oamenii aruncă sacii de gunoi pe geam. CÂT DE SCUMP E să pui doi oameni cu o barcă să adune mizeriile alea? Repet: îmi vine să plâng când văd aşa ceva… şi eu nu locuiesc aici.”

Toată România este mizerabilă. Nu înțeleg acest lucru, și nu îmi dau seama cum s-ar putea rezolva. De fapt, cred că e simplu dacă oamenii ar avea grijă să arunce gunoiul unde trebuie. Dar “unde trebuie”? Prin sat am văzut foarte multe locuri în câmp deschis unde oamenii făceau morman de gunoi. Nu mă pricep, nu știu, satele au groapă de gunoi? Iar dacă da, de ce țăranii nu duc acolo gunoaiele? Daca nu exista gropi de gunoi la sat, de ce nu exista? Gunoiul din 2018 nu mai e chiar “biodegradabil”!

Tot in fotografii puteți observa că satele sunt pline de flori, oamenii au grijă de curțile lor, cred, florile arată minunat.

Flori și gunoaie – o Românie a contrastelor.

Pedalam și gândeam: oare dacă am lăsa doi-trei boschetari ce adună peturi și aluminiu pe aceste “E85” să meargă să le adune din șanțuri, nu ar avea o productivitate mai mare fata de activitatea din oras? Ii lași dimineața pe drum, iar seara îi culegi din Giurgiu. TONE de gunoi ar putea strânge, tone de peturi, tone de cutii de bere.

Cei care aruncă gunoi in zone “remote”, când se întorc a doua sau a treia, sau a n-a oara in același loc și văd că pet-ul lor aruncat cu un an înainte este tot acolo, oare ce gândesc?

De ce nu curăță? De ce le place să umple pădurea cu gunoaie, pădure în care oricum nu va intra salubritatea să curețe. Cum va arăta locul lor favorit, “raiul” despre care ei vorbesc cu prietenii, peste câțiva ani, după ce se va fi umplut de cutii de Ursus, Timișoreana, cutii de mancare, alte mizerii? Ce vor spune, că e problema autorităților, că nu sunt interesați, că “s-a stricat Vama”?

Capsule de cafea aruncate pe ulița unui drum sătesc, departe de orice casă… nu știu ce se va întâmpla cu ele, nu cred că vreo mașină de gunoi va veni pe câmp să le ia.

Iar pentru că zoso nu mi-a publicat un mic “update” la articolul cu Năvodari,  îmi permit să dau aici un share către clipuri care prezinta o mașină de curățat plajele:
https://www.youtube.com/watch?v=A_ESkZmbL2c
https://www.youtube.com/watch?v=EZgDiiaamU4

E greu, domnii mei de pe litoral, patroni de hoteluri milionari… e greu să cumperi o mașină de acest fel care să facă (cel putin) două treceri pe zi?

Situația generala pare mai gravă decât la prima vedere, pentru că nu vad oameni/masini care să culeagă gunoiul “punctual” de pe anumite zone de drum, iar acesta se va înmulți (“build-up”, cum spun englezii), ceea ce se vede deja.

Într-o poză se văd două pahare de cafea din alea de la dozator, aruncate pe câmp. Cum au ajuns acolo? Adică, cineva s-a dus la dozator, a luat cafeaua, s-a urcat în mașină, a ajuns pe câmp, a băut cafeaua, apoi a aruncat paharul în iarbă?  Aveți alt scenariu?

Ce “Let’s Do it, Romania”, ma? CUM? CUI?

O țară plină de flori și gunoaie.

Sună mai mult o descriere a Indiei nu a României, nu-i asa?

––-
P.S.: eu nu prea mă plâng de autostrăzi, de infrastructură. Ar trebui să plâng, cum face toată presa românească, că drumurile sunt proaste.
Ştiu că e scump, ştiu că e greu să faci autostrăzi, să faci blocuri noi, să construiesti spitale, să faci un aeroport… băi, dar CURĂŢENIE, SĂ DAI CU MĂTURA, se poate?
Dă, mă, cu mătura “în bătătură”! Curăţă-ţi plaja, dacă tot ai luat-o pe mokangeala de la Stat…  CÂT POATE SĂ COSTE?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. NOU
    #1

    Satele, in marea lor majoritate NU au si nu au avut gropi de gunoi.
    Gunoiul se ducea pe gamp, in gropi ad-hoc, sau in apa (nu inteleg logica, clar), probasbil sa il duca mai departe.

    00
    • Nu stiu cum e prin alte parti dar in zona in care dau eu cu sapa, marea majoritate a comunelor au zone de strangere a gunoaielor. Si masini de gunoi care strang dupa un program. Ca zonele alea de strangere nu prea respecta normele,asta e alta poveste.

      00
    • Discutabil. In satul in care ne mai pierdem noi timpul acum sunt pubele la fiecare casa si gunoiul se ia selectat (menajer, sticla, plastic-hartie-metal). Si este un sat vai de dumnezeul lui, undeva prin Timis

    • Dojo ai zis Timis, era cat pe ce sa bag mana in foc ca e prin vest, la bunica-mea in sat langa Arad se face asta de zeci de ani, si pe vremuri da era o groapa de gunoi in spatele satului.

      00
  2. NOU
    #5

    aici e o chestie legata de influenta comunismului asupra spiritului gregar romanesc. cand propritatea era comuna, adica a tuturor si a nimanui, toti se asteptau sa rezolve statul orice problema. de la zugravitul pe casa scarii pana la curatenia in fata blocului, reparatia tevilor s.a.m.d. aceste lucruri au ramas adanc inadacinate, oamenii au interiorizat ideea ca nu sunt responsabili ei personal, individual de lucrurile din jur ci doar de mica, infima proprietate permisa in comunism. asadar nu au transmis mai departe copiilor ca ar trebui sa se inrijeasca si de comunitate, de spatiul comun. si iata-ne. o ideea care a lipsit in mod absolut din cultura poporana romaneasca, aceea a esponsabilitatii extinse fata de mica proprietate individuala. de aceea vei vedea la romani in casa bolte, plasme, termopane care mai de care, insa in fata usii o mizerie de nedescris in general.

    00
  3. Pai cred ca toata lumea isi arunca gunoiul pe bistrita, e normal sa fie acoperit bicazul de peturi. Si da, e foarte scump sa pui cate o masina sa adune gunoiul in urma unor nesimtiti, ca pe langa masina aia, mai ai nevoie de un sofer si vreo doi oameni care sa stranga si sa incarce gunoiul, plus motorina, consumabile, intretinere etc. De ce? Ca niste jegosi nu sunt in stare sa isi duca gunoiul la ghena? Eu am vazut prin orase, saci cu gunoi depozitati la cosurile de gunoi de pe strada, de fapt langa, ca ala nu e facut sa bagi tu sacul de 50kg de gunoi. Sa vezi cum opreste c-klasse, coboara un domn bine imbracat si lasa sacul sub cosul de gunoi stradal, sprijinit de stalp.

    00
    • Pe ultima faza am vazut-o si eu, si stiu cauza. Case facute in camp, nu poti face contract cu cei care ridica gunoiul, asa ca te descurci. Unii cand vin in oras au in drum o ghena mai mare unde pot arunca sacii aia mari din tomberon, altii nu, si prefera sa lase langa un cos de gunoi, se gandesc ca oricum duce cineva gunoiul de acolo.

      00
  4. Lasa ba ce ii strada ta? Sau campu’ lu’ tactu? Nu ai de lucru?

    00
  5. Gunoiul e problema de educație. Nu stiu citi dintre voi s-au uitat la recent incheiatul tur al Italiei. Pe perioada transmisiei se putea observa foarte bine cît de curatensunt șoselele din cizmă. In sud mizerie peste tot, mai ceva ca in pozele atașate acestui articol, in nord totul curat si frumos.

    00
  6. La birou sunt responsabil de gestionarea deseurilor si multi colegii au gandirea urmatoare: de ce sa colectez selectiv daca deseurile ajung toate la gramada in aceeasi masina.
    Nu au vazut niciodata masina de gunoi insa au auzit ei ca asa se procedeaza.
    Nu stiu cat de mult inteleg ei(varsta intre 23 si 30 ani) ca fiecare trebuie sa facem ceea ce este corect si tine de noi.

    00
  7. Mamaia de la tara, mai exact Teleorman, arde gunoiul. Plastic, carton, hartie – face un mormam acolo la cateva zile si ii da foc. Si gata gunoiul.

    00
  8. Nu trebuia să mergi până la Giurgiu pe bicicletă. La orice intersecție din București a munți de chiștoace. Aruncate de oameni de treabă, unii cu job în multinațională, unii cu mașini de zeci de mii de euro. În rezidențiale ai tineri care noaptea își scot sacul de gunoi la ușă, pe holul blocului. În fața școlilor ai părinți bine îmbrăcați, cu gust și cu țoale de firmă, care fumează așteptându-și odraslele și aruncă pe jos. Își lasă BMW sau Audi 5 minute pe avarii ca orice curier care se respectă, blocând străzi sau alte mașini. Când e coloană, depășesc toată coloana și se bagă înainte la semafor.

    Sunt fapte și gesturi făcute de oameni de treabă, educați, cu un nivel de trai clar superior. Oameni care ar trebui să știe. Și după aia vin și fac teoria „România țară de căcat” și „vreau o țară ca afară”.

    00
    • da like (plus) daca esti fumator si arunci chistocul la cos
      da unlike (minus) daca esti fumator si arunci chistocul oriunde
      nu vota daca esti nefumator.

      Sunt curios…. :D

      00
    • macar sunteti cinstiti :))))

      00
  9. românii sunt mizerabili, la propriu. nu știu dacă ați urmărit vreodată gestul cuiva de a arunca un gunoi în drum: e o neglijență absolută. din momentul în care nu-i mai atinge mâna, acest obiect nu mai există, nu mai e vizibil pentru românul tipic. or asta se întâmplă din două motive foarte simple. primul e acela că românul nu are deloc conștiința spațiului public în care trăiește: foarte mulți dintre cei care aruncă gunoaie au case și curți care strălucesc de curățenie. mergeți în bucovina, de exemplu: case și curți mai curate și mai îngrijite ca acolo nu veți găsi în românia. așa cum nu veți găsi nici maluri ale apelor mai pline de gunoaie. peisajele sunt mirifice, cu o condiție, să nu treacă o apă pe acolo. toți aruncă, fără discriminare, pe malul apei, în logica simplă că apa spală tot. un pet aruncat în zona de munte a râului suceava, de exemplu, peste un an avem șanse să îl găsim în deltă. al doilea motiv decurge din primul: dacă românii nu au conștiința spațiului public, ar fi o naivitate să credem că edilii, reprezentanții românilor, să aibă așa ceva. de asta nu avem gropi ecologice, de asta radem munți ca să urcăm gropile de gunoi acolo, de asta nu cred că este vreo localitate unde selecția deșeurilor să fie o realitate, de asta, de exemplu, renovarea curții școlii mâței mele nu a cuprins în proiect un coș de gunoi etc., etc.

    altfel spus, incultură și dezinteres. nu cred că există un primar care să aibă curajul să înceapă o campanie de amendare a propriei populații, și pentru gestul de a arunca gunoaie, odată prins în flagrant, dar și pentru existența gunoaielor în spațiul din fața curții, a blocului, a magazinului etc.

    oricum, ce-am observat, după ani în care am făcut curat pe strada mea: gunoaiele sunt din ce în ce mai puține. dacă la început eram ironizat, mai pe față, mai pe la spate, încetul cu încetul oamenii uită gestul neglijent de a arunca un ambalaj pe jos, alții chiar l-au căpătat pe acela de a-și îndoi coloana vertebrală ca să ridice un gunoi de pe jos.

    00
  10. De ce oamenii de la țară arunca gunoiul pe malul apei ? Așa se asanau mlaștinile in trecut, în anii ’90 la bunicii mei nu exista pubela de gunoi, toată lumea arunca găleata pe un morman de lângă un iaz, când apa creștea, lua gunoiul si asa ajungea sa fie plin de hârtii, paie și plastice care atunci erau mai puține, nu ezita PET-ul.
    Lacul Bicaz a apărut si în emisiunea Romania Te Iubesc, toate gunoaiele alea sunt aduse de râul care este captat, din cauza sătenilor care nu au un loc amenajat pentru gunoi așa că il arunca in apropierea apei.
    De ce sătenii care arunca aiurea gunoiul nu sunt amendați ? Pentru ca primarul si politia este tot de la țară, sunt de-ai lor si la fel procedează. Cum ar fi dacă in loc de reclame pentru pastile am auzi reclame de educație civica, cum ar fi ca la Europa FM, Antena Satelor sau România Actualități, in loc sa aud reclama despre constipație sau mâncături vaginale sa se spună obsesiv ca nu e bine sa arunci pet in apa, ca fiecare sat ar trebui sa aibă pubela si servicii de salubritate.
    Cine este Ministerul Mediului ? Grațiela Gavrilescu, o doamna care s-a remarcat doar prin scandalurile cu ziariștii.

    00
  11. Se si consuma foarte mult ambalaj pentru nimic. Spre exemplu, era foarte cool ideea de a cumpara ulei “la kil”, pe vremea lu’ ceașca, pentru ca strângeau oamenii toate sticlele si borcanele pentru reutilizare (mai “green” de atat nu se poate).
    Imi amintesc in copilărie ca duceam găleata la gunoi doar cu resturi mesajere (i.e. Biodegradabile). Acum, in străinătate, adun câțiva saci pe saptamana doar de plastice/sticla/hârtie/metal.
    Pentru o singura masa, gătită pe graba seara dupa serviciu, produc gunoaie cat producea mama pentru 3 zile (e.g. Un chinese gătit pt 4 persoane: doua pungi de legume, plic plastic sos, cutie plastic pentru carne, etc).
    Pur si simplu am îmbrățișat rapid, din comoditate, consumatorismul :)
    Chiar daca oamenii ar pune la coșul de gunoi diversele ambalaje, problema ar fi aceeasi.

    00
  12. Peste sute de ani, arheologii vor descoperi si dezgropa din pamant peturi de bere si caserole de mici si vor dovedi ca aici au locuit rromanii, aceasta civilizatie universala nemaintalnita pe mapamond.

    00
  13. Nu înțeleg ce te miri. Poporul e compus din nesimțiți ( și în Teleorman și în Cluj), iar autoritățile sunt impotente daca nu cumva răuvoitoare.
    Evoluția firească este spre radicalizare ( mai puțin probabilă) sau spre dezintegrare. Mă intreba un prieten plecat definitiv de aici de peste 10 ani ce sărbătorim de fapt anul asta, 100 ani de la unire sau 20 de ani până la dezmembrare? Cred că 20 de ani sunt mai aproape decât 100.

    00
  14. In afara de faptul ca gunoiul nu se strange singur, gratis, si ca e imprastiat de vant si apa daca nu se strange, eu cred ca romanii nu isi iubesc tara. O privesc ca pe un gunoi, asta zic. Apoi, nu respecta nimeni regulile si nici nu isi ia cineva vreo amenda. Si nici la organizare nu suntem buni. Prea multe lucruri de indreptat. Mai bine sa nu facem nimic cu noi si sa ne plangem. Sau sa emigram undeva unde e deja curat.
    Ah, inainte de a nu fi de acord, ganditi-va cum reactionati cand vi se face observatie sau, mai rau, luati amenda. O luati, personal, nu-i asa?

    00
  15. O sa razi, dar e cultura. Avand in vedere ca suntem un popor care a avut nevoie de o invazie straina sa invete sa isi faca latrine, la ce te astepti?

    Iubesc muntii romanesti. Sunt misto (da, stiu, sunt si in Elvetia, Austria), dar nostalgia, excursiile din tinerete din Apuseni ma fac sa ma gandesc sa mai merg din cand in cand in vacanta acolo cand ma intorc in RO. Ei bine, am facut greseala asta acum 3 ani si de atunci am zis pas.

    Nu sunt hiker, nu am echipament, dar in general imi place sa fac plimbari de 2-3 ore prin jurul satului – daca poteca nu e prea abruta, chiar si mai mult. In general, prefer potecile de pe langa sat ca-s mai line. Ei bine, de multe ori, prin spatele pensiunilor vezi gramezi mari de gunoi, peturi. Surprinzator, la prima viitura, apa va lua aceste penturi si le va muta mai la vale. Cum pushca mea te astepti sa iti vina turisti de calitate care sa-ti respecte cabana/pensiunea cand tu, ca proprietar si dependent de curatenia mediului esti primul care-ti bati joc de el!? De-atunci am decis ca nu am ce sa mai arat copiilor acolo asa ca am renuntat. Vezi pet-uri aruncate si-n Austria sau Elvetia, dar acolo sunt accidente si mereu se gaseste cineva sa le ridice de jos.

    00
  16. E vorba de nesimtire pe de o parte si de lipsa controalelor zi amenzilor din partea celor ce ar trebui sa faca asta. Daca au pe cineva ce trebuie sa faca asta…

    00
  17. Da cum ai mers pe bicicleta, ce ai, esti sarac ??

    00
  18. Felicitari pentru implicare!

    00
  19. Obiceiul de a arunca gunoiul pe langa rau este vechi de generatii in Romania.
    Doar ca pe vremea bunicii gunoiul consta in praful maturat de prin camere si curte, si ceva resturi de vegetale. Nu existau peturi, pungile erau spalate si refolosite, sticlele erau o avere la casa omului, incaltamintea si imbracamintea le purtau trei generatii, etc.
    Din pacate obiceiul s-a pastrat, doar structura gunoaielor s-a schimbat.

    In plus, pe vremea lui Ceausescu, ca pionier, aveam obligatia sa colectez si sa predau la DAC (parca asa-i zicea) sticle, borcane, dopuri de pluta, hartie, textile, tuburi goale de spray si dracu mai stie ce. Normal ca nu mai gaseai un gunoi pe marginea raului.

    00
  20. Băi, dacă au furat și cana unde scria că le usucă Dumnezeu mâna vinovată… N-o fi știut să citească ăla.

    00
  21. Blocul în care stau are gard viu, lângă el e trotuarul care face legătura cu un parc de joacă. 20-30% din oamenii care trec pe acolo și își desfac ceva snack aruncă ambalajul fix peste gard, în condițiile în care dacă ar ține de mizerie încă 20-50 de metri ar găsi un coș de gunoi fiindcă sunt destule, că nu e o zonă rea. Amenzi grele și puse rapid în aplicare.

    00
  22. NOU
    #34

    Apreciez ca mergi cu bicicleta si empatizez cu „disperarea” ta privind gunoaiele din tara noastra.
    Dar cred ca ar trebui sa incepi cu prietenii tai care pescuiesc in perioada de prohibitie, in plus de asta pe Neajlov pescuitul este interzis in zona localitatiilor Singureni-Calugareni-Comana, arealul facand parte din Parcul Natural Comana.

    Scriu asta din hamacul amplasat in mijlocul gunoiaieloe de langa raul Neajlov

    00
  23. Se ştie: de vină e Soros, statul paralelipipedic, DNA, binom, trinom etc.

    Lăsând gluma la o parte, avem o ţară frumoasă, păcat că e locuită… :(

    00
  24. Lumea nu e obisnuita sa arunce la cosul de gunoi fiindca nu sunt cosuri. Daca aproape tot timpul arunca pe jos de ce ar fi diferit atunci cand sunt in afara oraselor?
    Politia nu da amenzi. Ar fi minunat daca ar incepe de la 50 lei pentru un chistoc pana la cateva sute de lei pentru pungi/saci.
    Degeaba ii pui pe cei care oricum cauta prin gunoaie, le convine mai mult sa caute prin cosuri si prin saci.

    Cand o sa te apuci tu sa strangi gunoaiele atunci poti sa te plangi, pana atunci suntem toti niste imputiti care ne batem joc.

    00
  25. Am găsit prin păduri, destul de aproape de drum, prin zona Beliș / lac / baraj (Cluj, oameni faini etc dar nu foarte eco), gunoi mai mult decât ar produce 20 de apartamente în câteva săptămâni. Oamenii clar și-au făcut un obicei din a arunca acolo gunoiul pentru că era orice acolo, de la față de portieră de Dacia la cizme de cauciuc.
    Și ca să fie bine au aruncat gunoiul și în râpă, să fie foarte greu de scos.

    00
  26. Pensula de vopsea pe varful muntelui? CUM a ajuns acolo!?

    Asta are o explicatie chiar foarte simpla – niscai cluburi ecologizde, care mor de dragul prezervarii naturii si al marcajelor au facut o remarcare. Aia se face cu pensula si mai ales cu vopsea, ca sa reziste intemperiilor, iar omul care a facut-o a terminat ceea ce avea de facut si a lasat pensula acolo. De ce sa o puna intr-o punga folosita si sa o care la baza muntelui? Nota bene, pantofarii nu ajung chiar toti in varful muntelui si sigur nu cara pensule pline de vopsea cu ei, sigur a fost o actiune din asta de remarcare a unui club.

    00
  27. Şi când pui poze de la ce rămâne după un concert lumea se bosumfla: asa e peste tot dar se face curat după, e ok. Ei bine, aceiași oameni care pleacă de un la un concert lăsând în urmă mizerie, se urca în mașină şi arunca totul pe geam dar acolo nu mai strânge nimeni.

    00
  28. Noi ar trebui sa fim varf de lance in trecerea la ambalaje ecologice altfel o belim grav. Asta e, o sa bem bere din carton si doar pungi de hartie. La orice baraj, la orice rau tie sila de cate gunoaie se strang.

    00
  29. Hahaaa. Dacă eşti cuminte, te duc la street food să vezi şi tu cum mănancă alţi copii prăjituri.

    00
  30. Eu am ridicat aceasta problema mai multor primari din comunele acestei tari, unele aveau peste 100 de asistati sociali… Le-am zis… 100 de oameni sa lucreze 2 zile pe luna, n-ar trebui sa gasesti urma de dala care sa nu fie in boloboc ce sa mai vb despre mizerii in mijlocul satului. Problema majora e lipsa oricarei dorinte de a face ceva pentru comunitate, toti vor sa fie primari, dar nimeni nu face nimic care sa lezeze catusi de putin locuitorii… sa nu cumva sa nu mai castige alegerile.

    00
  31. Deci nu mai ai bani de benzină.

    00
  32. De ce-si fac toți romanacii tradiționala latrină din fundu’ curții doar la vale, nu în deal? E fix la fel de greu, că-ți faci o groapă, ii pui patru pereți, te duci, te kaci si gata treaba, kakaia e problema? La deal sau la vale? Unde să pun latrina? Si ce mă fac la prima ploaie? M-apuc să-mi strâng rahatii din casă dacă latrina-i în amonte sau nici nu-mi pasă că refulează-n râu, la ăia din aval, care kiar cred că au apă curată de băut….Mă doare fix-în-pix…io am o gospodărie, fac ce vreau. Dezvoltăm. Nu iegzistă-n Romanika asta măcar o singură groapă de gunoi la deal sau în amonte. Toate-s la vale, c-o fi cabană, cătun, sat, comună sau municipiu, absolut toate au gropile de gunoi la limita comunei, si aia din aval, nu aia din amonte, gen: să se descurce ăia din vale cu toți rahații mei, mie nu-mi pasă, că io-s spălat si parfumat…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile